- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Everest / AIDA64 topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
Új hozzászólás Aktív témák
-
Predatorr
őstag
válasz
- = Zk = - #74 üzenetére
Nyilvánvaló,.hogy ha 8800MB elég neki akkor 11GB-tal nem lesz gond. De hagyjuk, csak mondod a magadét, az nem.érdekel, v nem tudod értelmezni, mit írok, azért beszélsz mellé.
Flexxxxt: vártam 4évet, AMD meggyőzött, így vettem egy 4080-at (muszájból, mert elvitték a 2080-at), és most 5 évig nem izgat semmiféle hardvercsere.
A 4080 50% power limittel mindent visz 4k-ban 60Hz vsync max 180W-on (2080 elment 250W-ig, h OC kiköhögjön 20-30-at, esetleg csak 1440p-ben), RT-gel meg alap órajeleken 50+ FPS még a szájbőrpank is. Nekem megérte.
-
adr0001
aktív tag
A jelenlegi infláciòs nyomás mellett is esik az elôzô gen. ára, ami egyet jelent: egyelôre nem érdekük hogy ezt vegyük. Ha mégis, akkor az legyen a mi fétisünk
Még RGBs bôrszerkòt is adnak hozzá hogy ha kell. A die size alapján még $600-os indulòval is derekasan kaszálnának, szòval sz..janak csak lovat!
Leghamarabb talán nyár végére normalizálòdnak az árak. Vaaaagy, ha senki nem vesz semmit
-
Dr. Akula
félisten
Ha azt nézzük hogy a már megjelent 4000-es kártyák sincsenek köszönőviszonyban az MSRP-jükkel, akkor ezt se érdemes dömpingáron várni. A chip rajtuk erősebb valamivel, igen, csak a VRAM lesz majd a korlát amibe ütközni fognak. Persze nem fullHD-ban, de oda már most is sokminden bőven több mint elég, nagyjából a GTX 970 óta.
-
k-adi
nagyúr
válasz
Dr. Akula #89 üzenetére
Ennek ellentmond egyébként a videocardz.com beszámolója, mert az általuk kiadott cikkben 799-es dolláros áron szerepel a 4070 Ti, ami megközelítőleg 306 ezer forintot jelent.
Az NVIDIA megerősítette, hogy az RTX 4070 Ti gyorsabb, mint az RTX 3090 Ti, de számok alapján azt egyelőre nem tudni, hogy mennyivel. -
Dr. Akula
félisten
Azért kíváncsi leszek az érkező UE5-ös játékokra, aminek a techdemója is arról szólt, hogy milyen sok ojjektumot (szalacsisan 2 j-vel
)tud kezelni, amit eddig képtelenség volt. Arra mind textúra is kell... Majd kiderül ha megjön a Stalker 2 1 év múlva (vagy akkor se), a Black Myth: Wukong és a többi. Amikor a mostani játékokat írták, még nem támaszkodhattak arra hogy reális esély lesz hogy a vásárlónak 20+ gigás kártya fog a gépében figyelni, amit most készítenek még csak, azok már simán.
-
PuMbA
titán
válasz
Dr. Akula #82 üzenetére
Mivel a Cyberpunk-ban a kikapcsolhatatlan TAA natív felbontásban is mossa a képet, ezért szinte mindegy, hogy DLSS-sel vagy nélküle játszol
De ugyanez igaz a Spider-Manre is, el is mondja a fickó a 4K monitorával, hogy gyakorlatilag nincs különbség a 4K és a 4K DLSS között. Így erősen az utóbbit érdemesebb használni, hacsak nem valaki szereti az alacsonyabb fps-t. Nagyon ritka, hogy egy mai játékban nincs TAA és ezáltal a 4K natív jelentős képminőségbeli előnyt mutat.
-
Dr. Akula
félisten
4K-ban 25 fps. A többi DLSS-el upscalezett alacsonyabb felbontás, azért több az fps. Valahol azt olvastam hogy Cyberpunkban a 4090 tud 60 fps-t 4K-ban, de ennek a 25 fps-nek a fényében még abban is kételkedek.
-
PuMbA
titán
válasz
- = Zk = - #80 üzenetére
Én nem az fps-re gondoltam, mert az fps-től függetlenül a VRAM használat ugyanannyi
-
PuMbA
titán
válasz
Dr. Akula #76 üzenetére
12GB 4K-ra RT-vel ma biztosan elég: RTX 4080 | Cyberpunk 2077, RTX 4080 | Spider-Man Miles Morales
-
Dr. Akula
félisten
válasz
- = Zk = - #74 üzenetére
"azmeg, hogy 4K-ban a 4070Ti el fog vérezni, meg minden más, ami 16GB alatti, azt ki nem carja le?"
Leginkább az, aki majd veri a fejét a falba, hogy miért nem egy 24 gigás használt 3090-et vett, olcsóbban.
"elmúló 3000es széria"
Pont az az Nvidia baja, hogy nem akar elmúlni. Még náluk is tele a raktár, közben a bányászok is ráöntötték a piacra a sajátjukat. Túlkínálat = olcsóság, ebben speciel a 4000-es széria éppen nem remekel, 4090-est pl. olyan hiánygazdaságban lehet kifogni, mint régen a kommunizmusban a banánt, és 4080 is csak azért van, mert rosszul árazták, holott kevesebb van belőle mint 4090-ből.
-
- = Zk = -
félisten
válasz
Predatorr #73 üzenetére
11GB van a 2080Ti-men, és nem fogytam ki az eternal alatt...
azmeg, hogy 4K-ban a 4070Ti el fog vérezni, meg minden más, ami 16GB alatti, azt ki nem carja le?... nem oda célozzák értelem szerűen.... ha meg mégis, és mégsem mükszik, akkor az a marketing hibája...
ma bemutatják a 4070Ti kártyát, engem majd az 1440p grafikonok fognak érdekelni... meg a majd 2 héttel későbbi tesztek eredménye ezen a felbontáson...Szóvál továbbra is tartom, hogy 4k alatt régi kártyák is jók,
egészen addig, míg a drivert író fejesek másként nem döntenekOda becsúszik az amd a nagyfogyasztó, túlhevülő, driverhibás 7900XTX-szel.
márakinek ugye... szóval erre "lehet" válasz a 4070Ti..meg az elmúló 3000es széria miatt...de feltételezem, ezt Te magad is tudtad jól... -
Predatorr
őstag
válasz
- = Zk = - #72 üzenetére
32GB-nak RAM-nak megint mi köze, a vga memóriához? Nem tudom, mit olvasol. Oldalakon keresztül volt szó róla, hogy hiába a gpu, a kevés videó (!) memória akadályozza a játékot nagy felbontásban (lásd: 4070ti 12GB).
Szájbőrpank újkorában is elfutott magas RT-gel 2080-on FHD-ben, a kész változat meg 1440p-ben nálam 30FPS fölött ki1Nsúlyozott DLSS-szel, maxon. Szóvál továbbra is tartom, hogy 4k alatt régi kártyák is jók, 4k-ba meg kell a 4080, a 4070ti 12GB kvázi fölösleges. Oda becsúszik az amd a nagyfogyasztó, túlhevülő, driverhibás 7900XTX-szel. -
- = Zk = -
félisten
elgondolkodtam én azon is, mert miért ne?! a memókat megtartanám szívesen, szal...
még bmi lehet ennek a platformváltásnak a vége... 2 opció van ugye. ami valljuk be, nem túl sok, de több mintha csak 1 lenne#71Predatorr
évek óta 32GB van a gépemben, erre nem tudok nagyon mit mondani.
én az FPS számot nézem és a cpu-vga kihasználtságot.. akinek 16 GB van a gépében, mint öcsémnek, az nézegesse azt is, ha akarja "monitorozni" komolyabban....vagy ha zavarja, hogy...
aztán az, hogy hol van a kutya elásva ebben a képletben, passzolok.
megjelenéskor a CP2077 élvezhetetlen volt... ma már megy közepes RT-vel is, szép grafikával -
Predatorr
őstag
válasz
- = Zk = - #67 üzenetére
A memóriafelhasználás volt a kérdés, nem az fps. Sz.ros doom csak közepes grafikával hagyott játszani még 1440p-ben is.2080-nal, erre 4080-nal durván felzabál 8800MB-ot...
Ott vmi nagyon L van b.szva.
Deathloop elfutott, csak figyelmeztetett, h akadni fog, és akadt is, pedig ósdi motor. Olyan szinten, h FHD-ben 2 szinten is csonttá fagyott, a laptop 3GB-os 970M-jén kellett végigtolnom, mintha az a hiba is a hardvereladások felpörgetése miatt született volna, csak hát én pont kipróbáltam egy sokkal elavultabb VGA-n.
A szájbőrpank pszichó rtx-szel 50FPS+ @4k, nem nagyon fekteti a 4080-at semmi.
-
flexxx2
őstag
hát te, minek kérdezel ilyet
csak viccelek,
+1 megj: azt az egyet is "futtassa" csak nem ultra-super-ultrán,
de hozzáteszem, nehezen teszem túl rajta magamat ha ilyen van, kell pár 20 fps-el játszott perc mire lejjebb veszem, és az RT-t is elengedtem most pár hónapra, szóval haladok -
adr0001
aktív tag
Ki az idióta?
Aki 500 dodóért vesz egy kártyát ami a jelenleg 70000 rendelkezésre álló játékból 69990-et futtat komolyabb kompromisszum nélkül 4K-ban, vagy aki 2000 pénzért egy olyat ami 70000-et?
Ja, két év múlva ez a szám 79950 vs 80000 lesz. Az egyiket 250-ért lehet majd eladni a másikat meg 500-ért.
Mégis ki? Oh, hát mondjátok már meg, mégis, ki a hülye? -
flexxx2
őstag
válasz
- = Zk = - #67 üzenetére
van amd is, de hát kinek mi
bocs nem bírtam kihagyni -
- = Zk = -
félisten
válasz
Predatorr #66 üzenetére
1440p "rt"-re elég szűkös az az alternatíva, lássuk be...
dehát kinek mi, ugyebár...
játszom az eternallal, 1440p, epic, rt on: perf és van 115-120fps....
nem értem a kérdésedet...
persze, kereshetünk olyan játékot, ami megfekteti, mert van olyan.
csak a lényegen semmit nem változtat... majd a játéktesztek eldöntik -
Predatorr
őstag
válasz
- = Zk = - #50 üzenetére
Próbáld ki a doom eternalt vagy a deathloopot.
4k-ban a 4070ti nem játszik, 1440p-re meg van több olcsó alternatíva.
-
A.C.E.
aktív tag
válasz
Dr. Akula #62 üzenetére
Mondjuk én nagyon nem vágom hogy a vga ram mennyiségeket mi alapján választják? 3080 at a 10 giga miatt nem vettem mert már a 2080 ti men is elfogyott néha a 11gb memo.... 3090 ti n meg minek fityeg 24? hót felesleges, a 4070 ti n meg a 12 lesz sovány. Ebből 4080 lesz egy aio vizes példány....majd talán egy év múlva...addig alaplap meg processzor upgrade...
-
Dr. Akula
félisten
6 kiló a 4080, az egyel alatta levő lépcsőfokot szerinted feleannyiért odaadják? A 3090-ből az olcsóbbak már ott vannak. A Ti 10%-kal erősebb, és csak azért lehet érte elkérni most 400k-t, mert még nincs ami lenyomja az árát, de mivel abból is dömping van, mint minden 3000-esből, annak az ára is tud lejjebb menni, tudása nem indokolja a felárat, csak az hogy jelenleg a következő lépcsőfok 6 kiló. Szerintem az lesz hogy kijön a 4070Ti, a 3090Ti meg lejjebb csúszik a 3090 mellé, és máris nem sok értelme lesz felárat fizetni kevesebb VRAM-ért.
-
A.C.E.
aktív tag
válasz
- = Zk = - #58 üzenetére
Na ez egy jó ötlet....van 4266 cl 16 os 32 gb rampárom azt a ddr5 csak 7000 mhz felett előzi, de spórolok 200 ezret...
4000 szériás kari meg nagyon kivárós lesz úgy érzem.....lehet mikor a 5 ös széria kijön......a 3090 ti hez is a 4 es érkeztekor jutottam számomra elfogadható áron.
-
A.C.E.
aktív tag
Na szóval akkor szàmoljunk....új alaplap, ddr5 7000+ memo, processzor 600 ezer.......plusz a videjókaresz....ààà feladom....
-
tibaimp
nagyúr
válasz
- = Zk = - #52 üzenetére
Igen! Azért is írtam, hogy réteg cucc, és nem állítom, hogy nem az FC6 ill. a készítői hibája ez, de a jelenség már most (sőt, 2021. okt. óta) is létezik.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
- = Zk = - #50 üzenetére
Tudom, hogy réteg játék, de a FC6 HD Texture Pack telepítése után a 8GB-os 3080-as játékosok is panaszkodtak, hogy a játék játszhatatlanul belassul egy idő után. A Pack-hoz amúgy írja is az ajánlás a 11GB VRAM-ot. És ez egy mostani "friss" játék.
-
Apollo_21
addikt
válasz
NvidiaRTX #17 üzenetére
Az azért sok mindentől függ...
12gb vram..mire elég? a 2080ti is kifogy belőle, induló árnak sztem kapunk egy finom 350-400ezreset, ha vki nem toporogni akar akkor nem ad ennyit a mostani tudású kártya szinte pontos másáért mert "új", vagyis én úgy mondom hogy én tuti nem fogok
Ha fentebb lépés jelent neki a 3090, nekem azt, 4k alig megy ott azért már nem lesz gond. -
Dr. Akula
félisten
Francia dízelre?
Jó, egyben ennyi csak 1x volt 3 év alatt, a többi csak 1-200k részletekben, de a kocsi teljes árát már beleöltem szervízbe, annál jobb befektetés egy olyan VGA ami 2-3 évig kiszolgál. És akkor még nem is tankoltam.
Drága, persze, de sokminden más is az, kinek mi éri meg.
-
adr0001
aktív tag
A kifektetés ott kezdôdik, hogy egy fapad 3060-nak kellene egy 3090 RT teljesítménye. Rohadtul nincs balanszban a raszter és az RT. Rá lehet írni a 4090-re hogy 8K, meg a 6950XT-re is hogy 4K, de tudjuk hogy ez meddig igaz.
-
Predatorr
őstag
válasz
NvidiaRTX #22 üzenetére
Mivel vitázol? Én is pont amellett érveltem, hogy kell a VRAM. Viszont a 12GB 3080 pont, hogy nem elég mindenre 60FPS-szel, nem csak a kevés VRAM, hanem a sebesség is kevés lesz már 4k-ba.
Az AMD hajára kenheti a 16GB RAM-ot a patyomkin-sugárkövetéssel, a magas fogyasztással és a mindmáig ótvar drivereivel. Nagyon vártam a 7900 szériát, nagyot is csalódtam benne.
Amelyik játék kifektet egy 4090-et 1440p-ben, az úgy szar, ahogy van, akár direkt írták így az eladásokat emelni, akár csak nem értenek a programozáshoz.
Semmire nem kell 60+ FPS, a magasabb frissítés egy óriási nagy átverés, lehúzás. Minden játékban tökéletesen elvagyok 60-nal, a 2080-nal meg 30-cal sem volt bajom. -
Dr. Akula
félisten
válasz
NvidiaRTX #32 üzenetére
"ez már nevetséges"
Örülök hogy végre beláttad.
"Tehát szerinted aki 4K alatt tolja az mind "balf@sz" és nem élvezi a gémelést."
Ezt csak te állítod, ne próbáld meg más szájába adni a saját szavaidat! Én azt mondtam hogy így a 21. században az ember egy ilyen kártyát már nem fullHD-ra vesz, amire elég egy 1660Ti is. Esportban meg úgyis leveszed a grafikát minimálra némi +fps-ért, RTX az 1. ami OFF, könnyen összejön gyengébb kártyával is a 144 fps, ami felett az emberek nagyjából egyetértenek abban hogy onnantól már eléggé felesleges a további növelés.
"Megbszhatod az SLI-det"
Kultúra!!!
"Könnyen vagizol a 4K-val 4090-el, kíváncsi vagyok honnan a milliód rá"
Dolgozni kell, ennyire meglepő a trükk. És senki nem vagizott vele, már megint te vagdalkozol, tereled másra a szót, én már jóideje próbáltalak visszaterelni a 4070Ti vs 3090 témához, ami egyébként ennek a topiknak a témája is, te próbálkozol folyton ilyen "jó ez nem jött be, de majd elterelem másra a szót, hátha azzal sikerül tromfolni" dolgokkal...
"majd szerezzél be arra a munkahelyre engem is már ha nem apu vette"
Ezt az oldalt próbáltad már? Tessék itt az első ami szembejön, még marad cigire is a 4090 mellé.
"Bár sok játékban még mindig kevés az a VGA is 4K-ban ha csak nem elég a 60FPS."
Ez így van, bár még mindig nem értem mi köze a 4070Ti vs 3090 témához...
"Inkább 120FPS-em legyen 1440p-be mint 60 4K-ban."
Ha 4K-ban megvan, 1440p-ben is meglesz. De még mindig nem akar rábeszélni téged senki hogy vedd meg olcsóbban ugyanazt, a téma arról szól hogy LEHETSÉGES összehozni ezt a mutatványt.
-
k-adi
nagyúr
válasz
NvidiaRTX #32 üzenetére
"Inkább 120FPS-em legyen 1440p-be mint 60 4K-ban."
Hasonló véleményen vagyok én is, a 4K-nak még idő kell. Biztos szebb a kép 4K-n, ezt nem vitatom, stb. de ha nincs a legújabb csúcs kártyád, mert horror az ára akkor nem mindegy? Főleg ha néha az is "haldoklik" még alatta? Célzok itt arra, hogy talán valami lassúbb, story orientált játékban lehet kevésbé zavaró 4K-n a 60FPS de sokaknak kevés pörgősebb játék esetén -
flexxx2
őstag
Én azért azt nem értem miért kell (nem mondok neveket) ennyire NYERSEN fogalmazni. Nem vagyunk ellenségek, vitázunk és véleményt mondunk.
Szerintem nem azt mondta Akula hogy szar a 4K alatt az élet, csak neki nem kellene (semmi pénzért ahogy írja).
Én QHDban játszok, és nem mennék FHDra mert 32"on az szarul néz ki. De a 4K az nem nézne ki jobban 32"on az én nem tűéles szememnek. Szóval én meg nem akarok 4K-t mert nincs értelme számomra.
De a 4K nem alap mostanság, sőt a QHD se, szóval ez tényleg szubjektív nézőpont volt.
Viszont a 3090 tényleg nem lesz jó 4K-ra 1-2 v 3-4 éven belül, nem tudni, de vmikor a közeljövőben, ahogy a 2080Ti se jó már 4K-ra pedig akkoriban mindenki arról beszélt, ugyanúgy ahogy most a 4090ről, és ez se lesz jövőállóbb mint az előzőek.De azért dumálunk itt, hogy kitaláljuk, de NE sértsük meg egymást közben.
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
Dr. Akula #31 üzenetére
Mi köze a felbontásnak ahhoz hogy milyen gyorsan visz ki valaki egy gémet vagy hogy mennyire élvezi azt?
Na jól van Drakula barátom ezt itt fejezzük be mert ez már nevetséges.
Tehát szerinted aki 4K alatt tolja az mind "balf@sz" és nem élvezi a gémelést.
Megbszhatod az SLI-det semmire nem való akkor ha game engine egy hulladék. Jó pár SLI-m volt nekem is, meg is utáltam egy életre mert több hátránya volt mint előnye. Dupla akkora fogyasztás meg hang meg hő de a teljesítmény nagy nulla volt pedig ROG alaplap meg Extreme CPU-m volt alatta.
Könnyen vagizol a 4K-val 4090-el, kíváncsi vagyok honnan a milliód rá, majd szerezzél be arra a munkahelyre engem is már ha nem apu vette.
Bár sok játékban még mindig kevés az a VGA is 4K-ban ha csak nem elég a 60FPS.
Inkább 120FPS-em legyen 1440p-be mint 60 4K-ban.
Lassan nem kell azon gondolkodnunk milyen VGA-t vegyünk: [link] -
Dr. Akula
félisten
válasz
NvidiaRTX #30 üzenetére
"Úgy csináltok mintha már a 4K alap lenne manapság"
És nem? GTX 1080 SLI óta azzal tolom, és nem mennék vissza semmi pénzért fullHD-ra vagy WQHD-ra. Azért játék a játék hogy élvezzük, nem csak úgy essünk túl rajta minél gyorsabban mint az e"sport"ban.
A fogyasztási adat egy érdekesség. Nyilván jobb ha kisebb, de ettől még senki nem tette vissza a polcra a csúcskártyát, és ment vissza középkategóriára.
"3DMark-ot ne hasonlítsd játékhoz, az bench-elésre lett kitalálva míg a játék játékra."
Te mérted évjáratban a teljesítményt...
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
Dr. Akula #29 üzenetére
Elfelejted hogy a 40-es szériánál lesz egy DLSS3 opció aka DLSS Frame Generation ami elég sok FPS-t fog hozni szinte észrevehetetlen minőságromlás árán.
Jó nem minden játékban lesz ez tény de akkor is nagy előny.
Akár mit is mondasz egy 4070Ti időtállóbb lesz mint egy 3090Ti csak nézd meg majd a fogyasztási adatokat ha kijönnek a tesztek. És olyat senki ne mondjon hogy neki mind1 a fogyasztás... nem mind1 hogy valami 420W-ot eszik óránként vagy csak ~250-et.
Nekem úgy megy a Horizon Zero PC-n 1440p-be folyamat 120FP-esl, hogy a VGA közben ~160W-ot eszik. Ezt csináld meg egy 3090Ti-vel.
A 4070Ti "kevés" VRAM-ját meg ésszel kell használni és nyilván nem 4K-ravenni.
Úgy csináltok mintha már a 4K alap lenne manapság. Nézzél egy Steam statisztikát a többség még mindig 1080p-ben tolja.
3DMark-ot ne hasonlítsd játékhoz, az bench-elésre lett kitalálva míg a játék játékra. -
Dr. Akula
félisten
válasz
NvidiaRTX #28 üzenetére
"Egy 9 éves játékot akarsz te Bencsmárkolni?
"
A legújabb 3Dmark pontosan mikor is jelent meg?... Azzal se bencsmárkol már senki...
"Szted hol lesz elég oda már a 3090/Ti tudása pláne 4K-ba?"
És a 4070Ti-é?
"És hasonló nagy gépigényű címek fognak jönni RT-vel a közeljövőben ezért az ilyen régi játékok FPS tesztjei nekem nem mondanak semmit és nem is mérvadóak már."
Az előbb mondtad hogy a Callisto a 4090-et is kifekteti, akkor a 4070Ti-vel szerinted mit csinál?
"Mutass 3090 vs 4090 RT tesztet mondjuk Szájberpánkba."
Egész pontosan milyen relevanciája van a 4070Ti-vel kapcsolatban?
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
Dr. Akula #27 üzenetére
Egy 9 éves játékot akarsz te Bencsmárkolni?
Azt ugye tudod hogy egy Callisto Protocol ami pár napja/hete jelent meg egy 4090-et is kifektet 1440p-be. Szted hol lesz elég oda már a 3090/Ti tudása pláne 4K-ba?
És hasonló nagy gépigényű címek fognak jönni RT-vel a közeljövőben ezért az ilyen régi játékok FPS tesztjei nekem nem mondanak semmit és nem is mérvadóak már.
Mutass 3090 vs 4090 RT tesztet mondjuk Szájberpánkba.
Nem beszélve a DLSS3-ról ami majdnem dupálzza az FPS-t. -
Dr. Akula
félisten
válasz
NvidiaRTX #22 üzenetére
Nyilván nem 4K@500Hz, de hát a 4070Ti se oda fog nevezni, és ugye ez a kettő volt összehasonlítva hogy melyik éri meg jobban, nem az hogy van-e annál is jobb. Van, 3x annyiért. A VRAM-ra lejjebb már írták hogy ha nincs elég, be se tudod rakni Ultrába, úgy könnyű üresen tartani a memóriát.
A végére egy kis GTA V, amiben látszik hogy van élet 60 fps felett is 4K-ban, 3090-el (ez épp Ti, de ha a 110-140-ből levonsz úgy 10%-ot, még mindig marad elég).
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Predatorr #19 üzenetére
Igen, én is így vagyok vele, most 2023.01-ben lesz 4 éves a 2070-em. Egyelőre fullhd-ben játszok, de már nézegetem a 4k/UHD monitorokat és TV-ket, szóval sanszos, hogy a 12GB nekem is kevés lesz idővel.
Viszont itt én is erősen elgondolkoztam a használt 3090-en (itt a 24GB a lényeg), amit Dr. Akula is javasolt, csak ahogy írtad, "mindenféle garancia" az nem jó, illetve nem tudni bányászott-e a szerencsétlen vagy nem ~fél-1 évet...
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
Predatorr #19 üzenetére
Steel Rising című játékot láttad már?
3080-al próbáltam meg max-on játszani és kevés volt a 10GB VRAM 1440p-ben DLSS Quality-be. Egyel vissza kellett vennem a textúra minőséget mert max-on eltűntek a textúrák.
De figyelmeztet is a játék, hogy kevés lesz hozzá a VRAM. Minimum 12GB kell sajnos már.
Jó mondjuk ez egy nagy kivétel mert sok új géjm ebben a felbontásban csak 6-7GB körül eszik.
Amúgy annyiban igazad van hogy 1440p-be nem kell új VGA akkor HA neked NEM kell folyamat 120 vagy több FPS.
Sajnos tudok neked olyan címeket mondani ami még a 4080-amnak is feladja a leckét ha 120FPS-ről van szó és mindezt 1440p-be DLSS-el.
Ha elég a 60 akkor elég egy 12GB-os 3080 mindenre.#21 Dr. Akula:
~60FPS-re lehet. És nem eszik a 4K annyival több VRAM-ot leteszteltem ezt jó pár új gémben a 4080-al. Amúgy ott már nem a RAM lesz a korlátozó hanem VGA ereje ami a 3090 esetében már elég kevéske lesz.
Még a 4080 sem alkalmas 4K-ra bizonyos címekben nem hogy egy 3090.
Ja és a dupla annyi VRAM-tól nem lesz dupla annyi FPS-ed remélem ezt is tudod.
#23 flexxx2:
Pontosan erről van szó. -
-
Predatorr
őstag
Pontosan. A 2080-am kitartott 4 évig, ma is szépen muzsikált 1440p-ben, még RT-gel is, de a a RAM lassan már mindenben fogta. Nem feltétlenül jelezte, csak akadt, mint zállat. Nagyon vártam a 7900-at, de hulladék, gyenge RT teljesítmény, bődületes fogyasztás.
4k fölé nem megyek, a 4080-nal már elleszek - mondta a költő.
Eladást illetően nem hiszem, hogy kudarcos lenne a 4 év. 1-2 évesen jó áruk van, de akkor miért cserélne az ember, után zuhan, később viszont nem megy lejjebb, elég jó áron vitték a 2080-amat is. Mindig havi ktg-et számolok, és 4 évig full grafikával játszottam 4k-ban havi kevesebb, mint 1900Ft-ért. A 4080-nal persze sokkal több lesz, de kb. 3* árakkal kell számolni a 4 évvel ezelőttihez képest.snecy20: Hát éppen, hogy nem.
Dr. Akula: A 400 600-nak nem a fele, és nem érdekel az apró a mindenféle érdekes "garanciával". Megfizetem az igazit.
AuraSync: 1440p-re pont nem kell új VGA-t venni. A +VRAM meg tutira kelleni fog 4k-ban UE5-tel és más újabb játékokkal. Akkor már a 4080 a jó választás.
-
tibaimp
nagyúr
Ez is igaz! El lehet adni, csak nyomottabb áron, bár aki ezt is nézni, az nem vesz soha új hardvert, mert egy-egy piaci esettől eltekintve (bányász lázra gondolok), mindig mínuszba száll ki az ember egy-egy ilyen "beruházásból".
De én még mindig azt mondom, hogy a jelenlegi árak mellett a dVGA-k életciklusa egy-egy felhasználónál, nem meglepődnék meg, ha minimum +1 évet kitolódna.
szerk:
Annyit tennék még hozzá, hogy ha valaki, mint pl én is, még FullHD-n szöszöl, de vesz egy ilyen 12GB-s VGA-t, ami fullHD-re overkill, de aztán az élet úgy hozza, hogy 1-2 év múlva vált QHD-ra, vagy UHD-re, akkor fog csak szembesülni a 12GB negatív hatásával. -
NvidiaRTX
őstag
Hát ha a 4070Ti megjelenése után még valaki 3090Ti-t vesz annak elmentek otthonról.
Az NV sztem ezzel meg is alapozta azt hogy a 30-as széria használt VGA-i a süllyesztőbe végezzék.
Már most a legrosszabb vételek közé tartozik a 3090/Ti nem hogy a 4070 Ti megjelenése után.
Igaz a 12GB VRAM nem a legtöbb de 1440p-re tökéletesen elég lesz 2-3 évig.
Itt a fő dolog amit nézni kell a fogyasztás/teljesítmény lesz.
De ez csak saját véleményem. -
ATi GAMES
tag
Könnyen lehet hogy ez így van. Igazából nincs ezen semmi meglepő elég komoly fejlődés lett most itt a 4000-es szériánál. De hamarosan úgyis meg tudjuk ha kikerül a piacra.
-
Dr. Akula
félisten
"Természetesen az RTX 4080 és 4090 még ennél is gyorsabb (az utóbbi közel kétszeres teljesítménnyel rendelkezik)"
2x-est emlékeim szerint még az Nvidia se ígért, csak +70-80%-ot. 3Dmark nálam 3090-el (MSI Suprim X, tehát a legjobban OC-zott 3090, de nem Ti): 18.000 pont, 4090 (Gigabyte Gaming OC, ami "középkategóriás" széria): 27.000 pont. Ez +50%, nem kétszeres. Persze nyilván játékfüggő mi mennyit gyorsul, de ekkora kilengésre azért nem számítok.
-
worxland
addikt
"Csakhogy egy ilyen kártyát nem 1 évre vesz a legtöbb használó,"
"2 évre veszik. Következő generáció megjelenéskor azonnal csere."
[1650 a legnépszerűbb VGA a Steamen] -
ricsip
addikt
ez megint a szokásos IT-iparbeli átbaszás: a sima 1 darab számokkal meghülyíthető átlagemberek átbaszására.
Nem jelent semmit, ha a game befoglalt 15GB-ot a 16GB VRAM-os videókártyán. Simán lehet hogy 12GB-ot, vagy akár csak 8-at használ ki a valóságban, csak mohó módon rá akart tehénkedni a teljes látható mennyiségre. Windows memóriafoglalás szintén sokkal bonyolultabb, mint a task managerben 1 darab számból levonni következtetést. -
tibaimp
nagyúr
Ez igaz! Csakhogy egy ilyen kártyát nem 1 évre vesz a legtöbb használó, mivel pont azt a régetet célozza az ára is (remélhetőleg), viszont pont a 12GB ram, az ami nem jósol neki hosszú időtállóságot (3-4 év).
Azt nem tudom, hogy az UE5 motor mennyire eszi a VGA ram-ot, márpedig sok játék fog jönni azzal a motorral az elkövetkező években.
-
Predatorr
őstag
Hát sanszos, hogy határeset. Egy Forza 4 4k-ban, RT nélkül több mint 14GB-ot zabál, Witcher 3C sincs messze tőle, pedig csak felújított. De akkor ugye megint a kérdés, miért vennénk ezt. A 12GB szerintem 1440p-ben sem jövőálló. Egy 3090-en legalább ott virít 24GB VRAM. Én is azt akartam venni, amíg túl nem árazták a 4080-akon 20-30%-kal.
Nem tudom, honnan jön ez az árcsökkentés-mánia a 200e-s csúcs-VGA-k óta... -
Predatorr
őstag
Teljesen mindegy, milyen erős, ha 16GB-nál kevesebb a VRAM rajta. 4k-ba kevés, lejjebb meg bőven jók a régiek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Bár csak egyetlen kiszivárgott mérésről beszélünk, abban elég jól teljesít az Ada az előző generációhoz képest.
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest