- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Monitor hiba topik
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yutani
nagyúr
Én 3060 Ti-vel vagyok el, ráadásul nem is játszom mostanában, bár van egy csomó régebbi jó játék, amit be kellene pótolni (RDR2, Falloutok, Control, Alien Isolation, stb). Ráadásul csak fHD@60Hz-en tolom, mert nekem az is pont megfelel, de ahogy nézem, WHQD-n vagy 4k-n is lehetne próbálkozni RT nélkül. Pláne, ha van DLSS.
Egyébként lehet idézőjelbe tenni a muszájt, de az RT és a 4k együtt mégis igényli a nagyobb teljesítményt a grafikus kártyáktól. Ahogy anno (legalábbis nekem) sokáig standard 1024*768-ról felléptünk fHD-re. Mondjuk RT nélkül már talán a felső középkategóriás kártyák is megállják a helyüket (ha nem fogy el a vram), de igazán szép és életszerű a fénykezelés csak RT-vel lesz.
-
Igen, ez a lelassult fejlődés nekem is szemet szúrt, de sztem GPU fronton még nem is annyira látványos, mint CPU fronton. Ott aztán tényleg semmi fejlődés nincs. És nem csak az Intel szenvedése miatt, mert a tesztkonfigban szereplő i7-9700 helyett a teszt idejére a napi használós gépemben egy Ryzen 7700x-et használtam. Egyáltalán nem adott nekem szinte semmi extrát, de mellette még egy kazán is volt az i7-hez képest, és a batár nagy Dark Rock Pro 4 hűtőmet úgy túráztatta terhelés hatására, mint az i7 sose. A teszt végeztével ment is vissza szépen használósnak az i7-9700, a Ryzent meg eladtam. 5 éves proci, és tökéletesen elég nekem mindenre.
-
A Fury-val nem az volt a baj, hogy gyenge, hanem hogy a 980Ti árán adták a sima 980-al versenyképes kártyát
Ráadásul csak ref dizájn létezett belőle vízhűtővel vagy apró méretben. Oda lehetett volna adni az AIB gyártóknak hogy alkossanak belőle valamit, csak akkor nem menőzhettek volna vele, hogy "a mi csúcskártyánk ITX méretű"
amire vsz nem volt túl nagy igény már akkoriban se. (tudom volt sima Fury amiből volt custom változat, de az még a Fury X-nél és a Nano-nál is sokkal ritkább).
A másik, hogy vajon tényleg szükség volt a méregdrága HBM-re ahhoz a kártyához? Vajon sima GDDR5-el (akár 512 bit mellett mint a 290X) nem lett volna elég a ram sávszél neki?
-
Maxwell és Pascal (Maxwell 2.0) vs GCN3, GCN4 és GCN5.
Először is, remek ötlet volt a GTX 980 és a Fury Nano párosítása, egy 980 Ti VS Fury X meccset teljesen elvitt volna a memóriakülönbség. Így meg látni, hogy a GCN 3-as iterációja relatíve versenyképes a Maxwellel, az évek előrehaladtával kismértékben lassul, de 2021-ig teljesen rendben van, és akkor már a Fury Nano is a 7. évét tapossa.
A Pascal és a két utolsó GCN-generáció viszonylatában pont fordított a helyzet, itt a GCN-ek jönnek fel kis mértékben, ahogy telnek az évek. Viszont mindkét GCN-kártya megindul lefelé 2023-ban, ami problémás - bár az architektúrák 2016-17-esek, maguk a modellek 2018 végén és 2019 elején jelentek meg, így a hasznos élettartamuk csak 4 év - szerintem ez már határeset. -
hapakj
őstag
Nem bogoztam végig az eredményeket, de GCN1 meg GCN2 valószínűleg csak modern DX12 játékokban kellene jobbnak lenni mint a Kepler. DX11 alatt szerintem architektúrálisan semmi előnye nincs.
Aszinkron compute vagy bindless rendering esetén húzhat el, ezek ugye DX11 pedig nincsenek -
Kepler vs GCN1 és GCN2: eddig ez az összevetés a legnagyobb meglepetés. Óriási elhúzásokra számítottam a 7970-től és különösen a 290X-től, ehhez képest 2018-ig kb. 0 architektúrából fakadó előrelépést mutat a GCN - akkor meg már 5 éves a 290X is.
A GTX 680 látványosan szenved egyes játékokban a 2GB VRAM miatt (gondolom, ezért is kapott ki ebben a tesztben már az első évben), de összesítésben igazán komolyan csak akkor esik vissza, amikor már elkezdtek nem futni a tesztelt játékok a Kepler kártyákon. Szóval a GTX 680 rosszabb vételnek bizonyult már 2 éves távon is, mint a 7970, de ennek fő oka a sóher memória, nem pedig az architektúra. Meglepő. -
hapakj
őstag
Elvileg azért, mert az AMD 5-széles vektor ALU-ja kb. annyi helyet foglalt a chipben
Biztosan így is volt
wtf, 5 széles? az kb mikor jó shadereknél?Azért annyi, hogy legjobb kihasználtság esetén is 1 felesleges legyen?
még float8-nál és float 16-nál sem segít
Ez továbbra is úgy tűnik, hogy egy 5 széles helyet 2 skalárral jobban jártak volna. -
hapakj
őstag
De itt voltam, csak szerintem regem még nem volt. lol. hát hja compiler oldalról az autovektorizáció az egy bonyolult feladat, nomeg ugye ha a kód alapján nem is lehetséges akkor lehetetlen
Igazából SIMT architektúráknál nem is értem miért lenne jó, ha a feldolgozók vektorosak skalár helyett
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba Ár! Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 5300U I 4GB I 128SSD I 14" FHD Touch I W11 I Cam I Garancia!
- Bomba ár! HP ProBook X360 435 G7 - Ryzen 3/5 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1 - AMD Ryzen 5 PRO I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad E14 G2 AMD - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I W11 I Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s G1 - i7-10G I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- LG 77CS6 - 77" OLED - 4K 120Hz & 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - Szupervékony
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest