-
PROHARDVER!
Üdv a GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router topikjában!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
Update, hatha valakit erdekel.
Szoval vasarnap irtam az ISP-nek, masnap delutan valszoltak, hogy tudnak a hibarol, nezik. Kb 1 ora mulva ramirtak megegyszer, hogy nezzem meg, elvileg megcsinaltak. Hetfo este minden trukk (VPN, CF WARP app) muxik minden itthoni eszkozon.
Azt mondjak, hogy az ISP uplinkjen, tehat utanuk volt valami zavar, par EU-s orszagban levo, a viszonlyag popularistol a mainstream weboldalig voltak site-ok erintettek.
Halistennek, hogy egy kisebb szolgaltato, nem Virgin, Voda, Eir, azoknal a Bangalore-i ugyfelszolgalatnak magyarazhattam volna napestig, hogy mi a problema.
Es most az ONtopik kerdes.
7vegen kinomban a default/auto DNS-t atraktam 1.1.1.1 + 8.8.8.8-ra, aztan miutan kiderult, nem nalam/ISP-mnel van a hiba vissza autora. Namost kozben eszrevettem, hogy az addig egeszen kivaloan mukodo adlbock egy rakas szart atenged.
Log semmi errorrt/warningot nem mutat se AB-re, se dnsmasq-ra szurve, 300k+ blocklistet rendben frissiti, ahogy en nezem, semmi aggaszto.
Korabban https://adblock-tester.com/-on teszteltem es a jelenlegi es valtozatlan AB listakkal olyan 94-94 pont korul kaptam, most viszont ilyen 38-40-et.
Kerdesem, milyen beallitas maszhatott el es hogyan tudnam helyreallitan a 90+/%-os AB hatasfokot. Blocklistakat ellenoriztem, mind elo link, le tudom tolteni mindet
udv
Bali -
-
-
És a céges laptop véletlenül nem használ valami VPN-t? Csak mert a DNS feloldás látszólag jó, ezek szerint laptopon a routing is, szóval tényleg érdekes. A saját IP címed ugyanaz mobilról és a laptopról nézve is?
-
-
aldebaran
addikt
Hátha így megy:
1. VPN konfiguráció importálása
Lépj be a router admin felületére:http://192.168.1.1
Navigálj: VPN → OpenVPN Client vagy WireGuard Client
Importáld a VPN szolgáltatótól kapott konfigurációs fájlt
2. VPN mód váltása
Menj: VPN → VPN Dashboard
Válts Global Mode-ról Policy Mode-ra
Kattints az Apply gombra
3. Tunnel szabály létrehozása
A Policy Mode-ban három szekció jelenik meg: Primary Tunnel, Add Tunnel, All Other Traffic
Az Add Tunnel résznél:
Válaszd ki a VPN-t
Állítsd be, hogy csak egy adott eszköz (MAC cím vagy IP alapján) használja ezt a VPN-t
A többi eszköz automatikusan kimarad a VPN-ből -
Igazából a 2nd routeren már fent volt és ment a megjelenése óta, szóval bízom benne, hogy nagy meglepetés nem fog érni, eddig is rendben működött. Csak délelőtt volt némi időm, meg a család se volt itthon, így nem okozott problémát 15 perc internet kimaradás, szóval gyorsban kicseréltem a fő routeren is, mert azon még a 2024-es volt frissítve 2025.3-ra.
-
Csak halkan jegyzem meg, hogy a githubon sem talaltam meg a changelogot, de valszinuleg en vagyok a bena
Change log nincs, commitok vannak az activity menüben, ez tekinthető amolyan change log félének.
-
lancethepant
lelkes újonc
Örülök, hogy nagyjából jól sikerült a rendszered. Látom, hogy a Google fordítása nem mindig tökéletes, szóval remélem, hogy a mesterséges intelligencia segítségével jól értem.
Nem sokat foglalkoztam entware-rel, de a néhány dolog, amit telepítettem, működött. Úgy telepítetted, hogy az "entware-install.sh" parancs már jelen volt a routerben? A keresett csomag neve "Diversion" volt? Lehet, hogy eltévedek a fordításban. A kernel, a javításai és a konfigurációja az OpenWrt-ből származik. Egy dolgot vettem észre, hogy jelenleg a kernel csak az arm64-ben fordított bináris fájlokat futtatja. Jelenleg a régebbi arm32 (32 bites) fordított könyvtárak futtatásának támogatása nincs engedélyezve. A felhasználók még nem jelezték, de érdemes odafigyelni rá, ha véletlenül 32 bites bináris fájlokat próbálsz futtatni. Az "entware-install.sh" telepíti a szükséges 64 bites verziót.
Tudnál bővebben kifejteni az időzóna problémáról? Azt mondod, hogy amikor az időzónát az Alap -> Idő menüpontban állítod be, az nem a helyes órát/időt állítja be a routeren? Ha valaha is volt lehetőséged beleásni magad az időzónák minden apró részletébe, hát mennyire bonyolulttá válik. Úgy tűnik, hogy ahol élek, néha -6-ot kell beállítanom egyes eszközökön, és -7-et másokon. Úgy tűnik, hogy egész Magyarországnak egyetlen időzónán belül kellene lennie?
Nem, jelenleg nincs változásnaplóm az éjszakai buildekhez. Jelenleg a legjobb módja annak, hogy ezeket a változásokat a github-on lehet megtekinteni. Az időzónákról jut eszembe, a szerverem az én időm szerint éjfélkor indítja az éjszakai buildeket, így a korábbi commitok bekerülnek az éjszakaiba. Talán megpróbálom majd lekérni az összes új commit üzenetet, és automatizálni egy éjszakai build változásnapló létrehozását. Hamarosan megpróbálom ezt a megoldást is megvizsgálni.
-
-
Valszeg nvram torlest nem kellett volna beX-elni
Nem, azt tényleg nem.sem a 2025.3, sem a nighlty nem erzekeli jol a TZ-t, GMT helyett GMT+1-et detektal
Na de ha manuálisan átállítod (Basic - Time - Time Zone), akkor már jó nem? Gondolom ez IP geolokáció alapján megy, az meg sajnos nem mindig pontos.Egy kerdes, nightly-khez tenyleg nincs changelog vagy csak en benazok es nem talalom se a githubon, se a dedikalt honlapon vagy a linksysinfo-n?
Bár kicsit nyers a formátuma, de esetleg az aktivitás menü? -
SztiviVander
addikt
Nem teljesen. Dnsmasq -ban is lehet ugyan taggelni a dhcp option-t és akár kliensenként megadni hogy kinek milyen dns szervert osszon ki, de ez kliens oldali konfig. A dns director funkció meg azon alapul hogy a kliens a router IP-jét kapja (vagy static esetén az van beállítva) mind dns és az upstream dns szerver változik arra ami be van állítva adott kliesnhez (és így mindegy is hogy dhcp-s a kliens vagy static). De szerintem az is a dnsmasq-al van megoldva csak nem dhcp option-al.
-
-
lancethepant
lelkes újonc
Nem vagyok biztos az AdGuardHome képességeiben, de csak a Tomato beépített hirdetésblokkolójának alternatívájaként hozom fel. Nem igazán vagyok jártas a DNS Directorban. A bejegyzésem bemutatja, hogyan kell beállítani a Dnsmasq-ot, hogy az AdGuardHome-ot használja upstream szolgáltatóként, de valószínűleg más módon is be lehet állítani.
-
-
Balinov
titán
asszem megvan
valamelyik blocklist az imortnal syntax errort csinalt dnsmaq alatt, ezt
sed -i 's/^/address=\//' /etc/dnsmasq.adblock sed -i 's/$/\/0.0.0.0/' /etc/dnsmasq.adblock
parancsokkal kijavitva, adblock status nem dob hibad
Es GUI-n sokkal jobban nez ki
Erdekes ez a ram usage is, 80%-ot mutat ittt az 1GB-bol, de Status/Overview alatt meg csak 124mbyteot
udv
B -
Balinov
titán
meg mindig en. ssh alol ezt latom adblock status parancsra
Viszont GUI-n tovabbra is Adblock config loaded = No
ugy nez ki, a blocklistet be tudja tolteni, de a Dnsmasq mapped adblock=NO.
Ez igy jol van? SZerintem ez lehet a hiba, csak nem tom, miert es hogy lehet kijavitani? Tovabba az normalis, hogy a Dnsmasq owner az nobody? Nem root-nak kene lennie?
-
lancethepant
lelkes újonc
Igen. Sok hivatkozást láttam a prohardver.hu oldalról a weboldalamon, ezért úgy döntöttem, hogy megnézem a fórumot. Kellemesen meglepődtem, hogy világszerte milyen sokféle helyen használják a Tomato64-et.
Bocsánat, úgy tűnik, a Google fordító lefordította az első bejegyzésemet angolra
-
-
-
-
-
Ha mondjuk a lakás másik részében lenne szükséged ethernet kapcsolatra, de nem akarsz külön hálózatot. Mert ugye Wireless Client mód volt eddig is, de az NAT-ol, tehát egy új, másik alhálózat lesz a kliens router mögött, még ha bridge-ben használod, akkor ugyanaz, tehát pl. a DHCP-t is a fő router intézi.
-
Mi mindkét Flint 2 mindkét sávját 27dBm-n, vagyis 501mW-on használjuk. Az egész házban és az udvaron is jelentősen jobb lett a lefedettség, de az alap és az emelt WiFi teljesítmény között méréseket nem csináltam. A két Flint 2 az ami állandó helyen van, ott tudom mondani, hogy a korábbi -70dBm körüli kapcsolat úgy -58dBm-re javult, szóval tényleg jelentős a különbség. Én a magam részéről ettől feljebb nem szeretném emelni a teljesítményt.
-
attires
tag
Szia!
Nekem bevált .
Mint már 2x írtam a flint routerrel igy lehet beállítani [link] (Padavannal könyebb volt).A különböző eszközök (ha már megvan az előfizetés) beállításán végigvisz az Adguard oldal.
Az oldalon létre lehet hozni szervereket (beállítani mit hogyan blokkoljanak), valamit eszközöket amik a virtuális szerverekhez csatlakoznak.
Pl. létrehozol egy felnőtt és egy gyerek szervert, attól függően hogy pl. a telefonodon mit szeretnél blokkolni és csatlakoztatod a telefont ahhoz a szerverhez.
Van Family előfizetés is (lifetime) 40USD/lifetime/9 user [link].
Ez többet "tud" blokkolni, de minden egyes eszközre (routerre nem lehet) telepíteni kell.
Mivel helyben fut jobban meríti a telefont, de asztali gépekre/laptopra kitűnő opció lehet.Harmadik opció (ingyenes) az Adguard home [link] . Az opkg install adguardhome paranccsal lehet telepíteni (kizárólag külső merevlemezre mert tönkreteszi a sok írás a flash-t. Nekem sikerült tönkretenni így az AC-2100-at 5 hónap alatt).
A YouTube-on mindegyikről rengeteg videó van.
"Konkrétan hogy állítottad be?
" ezt most nagyon hosszú lenne leírni (egyszerűbb megnézni egy videót, de a lényeg hogy az AdGuard oldal generál neked egy azonosítót és azt írod be a különböző eszközbe (de ott le is írja részletesen). pl.
-
attires
tag
Szia!
(ha érdekel, személyes vélemény)Én sokat próbálkoztam még Padavan routerrel a "helyi" adblokkal, azután rájöttem hogy nekem nem éri meg vele szórakozni. Előfizettem az Adguard Personal DNS -re (kb. 30USD/ 5év [link] akciósan). itt [link] utaltam rái.
Nem kell vele szórakozni, nem a helyi erőforrást "használja" (még nem volt gondom vele).
Otthon minden a router mögött lévő eszközt "véd", ha meg nem vagy otthon akkor is simán/gyorsan beállítható hogy a Te saját AdGuard DNS "szerveredet" használja VPN nélkül (nem merül az akksi).ízlések és pofonok...
-
-
-
-
Valahol olvastam olyat is, hogy a hardveres flow-offload és a QoS nem feltétlenül barátok, szóval ha QoS használata az irány, akkor érdemes próbálkozni a szoftveres offloaddal. Amúgy milyen sebességű neted van? Nekem 1000/300-as PPPoE, de jelenleg nem használok flow-offload-ot, és simán bírja a router.
-
-
De en ezt rohadtul nem talalom a menuben.
Inkább Basic -> Network -> LAN lesz az.A cel az lenne, hogy igy bejussak a PVE-be,
Akkor én leginkább azt csinálnám, hogy erre az időre összekötném a laptopot (gépet) direktben a szerverrel, persze fix 192.168.50.x IP-t adva a gépnek, és úgy átírnám a szervert is. De ha minden áron a routerrel akarod megoldani, akkor egyszerűen erre az időre írd át a LAN IP címét a fentebb említett menüben. [kép]Ja, chatgpt azt mondja, save & reboot. Reboot ilyenkor muszaly?
Tomato-ban igazából az van, hogy ezeket magától intézi, tehát ahol elég újraindítani a szolgáltatást ott azt csinálja, ahol meg rebott kell, ott azt. De manuálisan nem szokott kelleni újraindítani, ha szükséges, akkor úgyis újraindul magától. -
-
-
-
-
-
Gondolom a Flint2-n, de tényleg csak rémlik, mintha ezért fordított volna nightly fw-t.
szerk.:
Ja megvan, nem is ő írta ezt, hanem attires. -
Ha használnál VPN-t, akkor kellhet a Nightly build, mintha fentebb az első napokban írta volna valaki, hogy a 2025.03-ban, még valami a VPN-el nem kerek, utána lett javítva. Mondjuk én nem használok VPN-t, így ezt nem tapasztaltam. Az éles routeremen nekem is a 2025.03 van még, a másodikon tesztelgetem az újabb fw-ket.
szerk.:
Jaa, talán csixy pont emiatt fordított magának. -
-
-
-
Balinov
titán
lejart az 5perc, szerintem egyenlore kihagyom a vanilla OpenWRT-t, ugrok egybol T64-re. Abbol mehet a nightly build vagy egyenlore 2025.3?
Gyari FW -n, gui alol fel lehet tenni vagy ahogy a wikije is irja, muszaly OEM Recovery Web Interfacen keresztul, ha Gyari/OpenWRT-rol megyek T64re?
udv
Bali -
Akkor ha jól látom döntő többségben nálad is mindenben jobb, kivéve talán a PS Slim feltöltést, az kicsit több az ASUS-al.
Én a második routerre meg a Tomato Nightly-t raktam fel, bár ez most nincs használva semmire, csak tesztelgetem. Az éles routeren azt úgyse lehet, a család kinyúvasztana a net kimaradások miatt.
Tomato64 Firmware 2025.3 GL-MT6000 AIO Nightly 08.23.25
-
-
-
xabolcs
őstag
Tavaly oktoberi OpenWrt SNAPSHOT (r27913-a2aabc9a7a)-vel dumb AP-kent hasznalva, 120 napos uptime mellett semmi hiba:
-
-
-
akom
őstag
Belinkelek pár oldalt, amik nekem sokat segítettek:
tomato64.org (Ez a fő Tomat64 oldal.)
linksysinfo.org (Itt rengeteg topic foglalkozik a Tomato64-el, akár a fejlesztőknek is tudsz közvetlen írni.)
GitHub (Itt követheted a verziókat, és van egy elég jó wiki oldal.) -
Ne mesterezz már please, tök ciki, nem vagyok én mester.
Kapásból ezt a kérdést is passzolom, nem tudok róla, hogy nagyon összeszedett dokumentáció lenne valahol, ez sajnos nem OpenWrt, aminek nagy fejlesztőcsapata van világszerte. Van egy foghíjas Wiki-je, de amúgy a funkcionalitásban a FreshTomato is lényegében azonos, a Tomato64 annak a forkja, és mivel a FreshTomato már egy sok éves fejlesztés, így arra keresve lehet előbb találsz válaszokat a kérdéseidre.
Ja és persze van Tomato firmware is.
-
Ez kicsit hosszú válasz lesz, sorry!
Én a magam részéről úgy 16 évvel ezelőtt kezdtem Tomato firmware-t használni, még ASUS WL-500g Premium routeren. Aztán persze cserélgettem alatta a vasakat, lett ASUS RT-N16, RT-N66U, és RT-N18U is, meg másodlagos eszközként még jó néhány más is, de mindig mind Tomato-s volt. Nagyon megkedveltem, mert stabil, felhasználóbarát a felülete, ugyanakkor mindig mindent meg tudtam oldani benne amit akartam. Aztán elért hozzánk is a Gbit-es FTTH, amit a Tomato támogatással bíró BroadCom alapú ASUS routerek már nehezen bírtak, gyors letöltésnél, főleg sok szálon elég erősen terhelődtek, lassúk voltak az USB-s NAS funkciókat illetően, és hiába vártam, újabb, erősebb vasakra valahogy nem akart jönni a Tomato támogatás, így aztán 2019 elején váltottam Xiaomi Mi-R3G routerre, és Padavan rendszerre. Amúgy az a szoftver is hasonló adottságokkal bír, alakítgattam is a magam kedvére, és a MediaTek SoC egészen mostanáig ki is szolgálta az igényeimet, de azért az utóbbi 1-2 évben már kerestem az utódot, mind Padavan, mind pedig Tomato vonalon is, és eközben jött szembe a Flint 2, és tértem vissza Tomato-ra. Tényleg semmi gondom nem volt a Padavannal, de azért a Tomato az igazi.
-
Nem igazán ismerem ezt a szolgáltatói beállítást, de lehet VLAN ID-t (röviden VID) állítani. Ez elérhető Tomato-ban, és gondolom a másik két említett fw-ben is.
Gondolom ez lesz az:
Azért az nem semmi, hogy ilyen kell az internetszolgáltatás beállításához, mert ugye a VLAN funkciót nem ismeri és támogatja túl sok SOHO router.
-
Amúgy a két Flint 2 közötti kapcsolat sokkal gyorsabb lett mint a korábbi volt, szóval már csak ezért is megérte mindkét végpontra ezt rakni. Ugye nem egyszerre vettük mi sem, amíg csak az első volt beüzemelve, és a másodlagos eszköz még egy Mi-R3G volt, nem volt ilyen látványos az előrelépés.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Windows 11
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hobby elektronika
- Újjászületés: szombattól új szerverkörnyezetben a PROHARDVER! lapcsalád
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3648, 96% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3126, 98% Akkumulátor
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000, 32GB, 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 PLUS CM 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest