- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Dell notebook topic
Aktív témák
-
Lőre
tag
Na csak hogy kicsit hozzátegyek a hüleségek tárházához én is !
Alphelyzet hogy panellakó vagyok ,és ahogy nőtt a gépem teljesítménye úgy kellett egyre több hűtés ami ugye tudjuk nem megy szélzaj nélkül.
Egy határontúl a feleségem ultimátumot intézett hozzám hogy vagy a gép vagy ő,de valakinek el kell hagynia a szobát!
Mivel anyjukomat azért mégiscsak inkább megtartottam volna ezért egy alternatív köztes megoldást fejlesztettem ki.
Nagy vonalakban:
Nagy akasztós szekrény kipakol bepolcoz!
Monitor billentyű és egy kihúzható pult beleszerel!
A szekrény mögött betonfal kifúr kb 40 mm lukkal!
A fal túlsó oldalán épp a konyhai beépített szekrény!
összes kábel lukon átfűz ,cd külső usb-s tokba bele!
a szekrény aljában egy szimla lapra minden rácsavaroz ,stabilan rögzít!
keyboard power on biosban belőve!
Probléma megoldva anyjukom megtart,szobában síri csen de a gép mégis üzemel
Mindenki boldog!!! -
Zordkaszás
senior tag
Csapágyakkal kapcsolatos problémákat felejtsd el.
Teljesen mindegy a nekik, hogy hogy állnak.
Tekintve, hogy vannak álló és fekvő házak is, amikben lehet állva vagy fekve is mind a vinyó mind a ventik :) -
erről a ''fabrikálok egy keretet'' dumáról jut eszembe: van egy ismerősöm akinek olyan gépháza van ,hogy amit egy ő régi ismerőse csinált. úgy hívja ,hogy kovácsolvasház hegesztett de tök jó! egyik oldal alaplap + kártyák ez gyk olyan mint egy doboz a tetején egy ráccsal, a másik oldalt meghajtók vinók. tök jó!
-
mr_ricsi
veterán
''Minden csavar alá szigetelő alátétet kell tenni, ugye?''
A csudát kell! Ez csak azoknál a házaknál volt divat, ahol a távtartó babák lemezből készültek, és emiatt nagyobb volt a méretük. A mai alaplapokon a csavarok környezete eleve úgy van kialakítva, hogy fémesen érinkezhessen a csavarral.
''A földelést a tápon keresztül oldják meg a PC-s világban. Ott van ugyanis a ''főd'' kábel.''
A táp dobozához fémesen csatlakozik, és amikor a tápot 4 csavarral a házhoz rögzíted, onnantól a ház is a földelés része lesz.
Így amikor a gépet üzem közben tapizod, csak földelt részéhez tudsz hozzányúlni.
''a gépet ki kell húzni a konnektorból, hogy ne legyenek elektrosztatikus kisülések''
Kihúzni azért kell, mert az alaplap bizonyos részei áram alatt vannak kikapcsolt gépnél is, és nem tesz nekik jót, ha áram alatt szereled őket.
A statikusság miatt csak a fém házat kell mindkét kézzel megfogni, mielőtt a gépbe nyúlnál.
''de legalább nem purcannak ki a kondenzátoraim''
Azok egyébként sem purcannának. -
vedit
csendes tag
nekem gyárilag lefelé lóg a ventim a pII-es lapon, semmi baja!
-
simonzé
addikt
Szerintem aki ilyen ház nélküli (ergo: hajléktalan) gépet épít, az nem az esztétika miatt csinálja. Az ilyen embert hívják moddernek.
Egyébként ha választanim kellene egy plexifalú, kékzöldpiros neoncsövekkel világító, villogóventillátoros csoda, meg egy ház nélküli gép között, akkor gondolkodás nélkül az utóbbit választanám.
Csak izlés dolga, hogy mi a csúnya... -
lapa
veterán
válasz
gromble_ziz #38 üzenetére
none, sztem nagyon könnyű az anyaguk. de csincsi volt, nem? :D a mostaniban már nincsen szivacs, csak parafa. mondjuk az meg vékony, 1milis lehet, az még több rétegben sem érezhető. alapvetően az a tapasztalatom, hogy ha hangja van, akkor már rég rossz, az valahol biztos kijön. szóval sztem a hangszigetelés egy nagyságrenddel kisebb jelentőségű, mint a keletkezés megakadályozása.
shift+ő: köszi, de annyira nem félek, a dell is így építi a desktop gépeibe a vinyót. korábban hallottam olyat, hogy fejjel lefelé ugyan mehet, de oldalt meg aztán végképp nem. nos, pont ezek a desktop házak olyanok, hogy oldalra is állíthatók. azt meg valószínűtlennek tartom, hogy emiatt vmi extra cuccot szállítana a maxtor nekik, ránézésre alap 40 gb diamondmax... egy éve van bent így, nem parázok miatta.
[Szerkesztve] -
gabe_
őstag
Amúgy most énis kipróbáltam a ház nélküliséget, otthon a ''kisebbik'' gépemet (PII 400mhz cerka) kiszedtem a nagy szerver házból, és láss csodát: működik. (Most töröm a fejem valami saját gyártmányú házon... csak nemsok kapacitásom van rá. (meg szabad agysejtem se... by sör) :)
-
shift+ő
senior tag
Lapa-> A vinyóra vigyázz, mert fejjel lefelé nem ajánlott a beszerelés!
Simonzé-> A por nem veszélyes, amíg száraz, mert addig nem vezet, de ha egy kis nedvességet kap, elég a párásabb lelvegő is, akkor már csinálhat zárlatot.
Amúgy nem anyagi megfontolásból szeretném elhagyni a házat, hanem helytakarékossági szempontból. -
[-HERO-]
senior tag
Hi!Egy ilyen cooler segítene a bajodon?
[L]http://www.overclockers.com/articles480/[/L]
Ebbe nem szorul be a meleg az tuti:) -
TeeJay
félisten
ehhez az anyuka témához szólva egy vicceset a szomszéd srác anyja majd kiakadt mikor hallotta a gépből a vinyó seek hangját mert nem tudta elképzelni hogy mi az
mikor elmondtam ne makarta elhinni hogy az a jó ha hallani azt a hangot:D
azt hitte hogy ettől tönkre fog menn ia gép
képzelem mi lett volna ha szétkapom az orra előtt a gépet és belenéz:D -
Flashy
veterán
igen, anyukák egy ház nélküli alaplaptól nagyobbat sikítanak mintha élő egeret látnának a lakásban. asztalra csavarozva tényleg gáz, de asztallap aljára már annyira nem. amúgy egy legolcsóbb leggagyibb használt ház, beledobni a gépet és kész. fekvő ház volt lábam alatt jóideig, a remegést meg kell szokni, de ha amd akkor télen kellemes :)
-
TeeJay
félisten
olcsóbb egy házba rakni:D
meg a ház még jól is néz ki
ellenben egy gép az asztalra csavarozva elég gáz szerintem
legalább is egy mezei felhasználó nem sokat gyönyörködik benne:D -
simonzé
addikt
Béláim! Gondolkodjunk!
Ha a gépházba szerelsz egy alaplapot, akkor ott van földelés? Nincs. Minden csavar alá szigetelő alátétet kell tenni, ugye? Ahol nem csavarozol, ott műanyag távrartók vannak, amik szigetelnek nem? De.
A földelést a tápon keresztül oldják meg a PC-s világban. Ott van ugyanis a ''főd'' kábel. Ezért is nem értem, miért terjesztik sokan azt, hogy ''a gépet ki kell húzni a konnektorból, hogy ne legyenek elektrosztatikus kisülések.'' De ha kihúzod, akkor nincs földelés sem... Logikusnak tűnik? igen. Ennek ellenére persze én is kihúzom a konnektorból, viszont a kis réz szál bemegy a gatyám+bőröm közé, miközben a másik végén a csipeszt a radiátor fémrészére fogatom. :) Viccesen nézek ki olyankor, de legalább nem purcannak ki a kondenzátoraim. Persze azért egy ház nélküli PC-t nem illik tapogatni. Gondolom ezt nehéz lesz betartatni a kiváncsi látogatókkal.
A port sem tartom olyan gáznak egy gépben. Haveromék Pentium 75-öse már vagy 6 éve nem volt szétszedve (akkor raktak bele CD-t). Két hete, mikor szétszedtem kb 1 kilónyi por&szösz volt benne. Eszméletlen mocsok volt belül, de ment. Na ezután én nem tartom komoly problémának a port sem. Egyszerűen porszívóval le lehet szedni a port, figyelve arra, hogy ne érj semmihez az alaplapon. Ja, kérd meg az asszonyt/muttert, hogy ne ő takarítsa a gépet, pláne ne vizes ruhával. :)
Szóval szerintem nyugodtan lehet ház nélküli PC-t gyártani. Szerintem az a fontos, hogy az alaplap függőlegesen helyezkedjen el, mint egy álló házban. Így kevésbé száll rá a por, és a VGA&tuner&társaik normál pozícióban építhetőek bele.
Ja, a cégnél használunk habszivacsot, ami remekül szigetel, és tökéletes az alaplap alá. -
Flashy
veterán
lol hogy szinte mindenki a cipelésre mozdult rá :) igen, bizony vannak akiknek eszükbe sincs a gépüket nemhogy LAN partyra hurcolni de még odébbtenni sem :)
szerintem jópofa ötlet, én fiókba szerelésen gondolkodtam régebben, amikor még nem volt ekkora melegedéspara. volt jóideig asztalra kirakott alaplapom, de veszélyes mert beleesik valami akkor gáz. porosodik is, de az engem nem szokott érdekelni amíg megy :)
a kérdezőnek: jobban jártál volna ha nem kérdezősködsz hanem megcsinálod és kész, boldogan használod :D gondolom magadtól is rájöttél azokra a dolgokra amiket itt javasolnak, hogy belerúgsz, porosodik, melegedik. csak most már majdnem le lettél beszélve róla :))
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''12V-nál elméletileg nincs sehol több a tápon kívül''
Gyakorlatilag viszont a hálózati 230 is rohangálhat, ha a táp meghibásodik.
A PCk érintésvédelme azon alapul, hogy egy leföldelt fémdoboz vesz körbe mindent ami rázhat, ezért a júzer nem tud hozzájuk férni. (És a földelt fémdoboz árnyékol is.) -
gromble_ziz
aktív tag
én a tetejére tettem :)
[L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=43782&arc=f[/L]
csak azzal volt a bajom, hogy rezgett egy picit az asztal, és nehezen volt cipelhető :), ha kész leszel kérlek írd le a tapasztaladod, és mellékelj sok képet :) -
LukE
veterán
''Vinyó és táp rezgetné az asztallapot, ami felerősítené a hangjukat.''
Elnezest, de te traktort hasznalsz a ket fent emlitett HW helyett?
Meleg fele szall-> es mit csinal, ha felszallt? elkuszik az asztallap alatt jo messzire. Esetleg keress ra a google-ben a ventilator szora.
Egyebkent szerintem siman mukodhet, nemtom mit kell itt sirni (nem Ő, hanem a tobbi veszmadar.) (szerintem logikus, hogy nem a gyomromba epitem a gepet, es nekem is van hely a sarokban...) (ESD-t es elektromagneses mezoket meg birja bizonyos szintig, szoval szerintem gondold at meg 1x, es fogj 1 csavarhuzot meg valami burkolo anyagot)
(jah, max potencial kulonbseg 24V lehet a +12 es a -12 kozott, a tap meg remelhetoleg zart.)
igen, gyak.mindenkinek beszoltam, de ez van:D -
renegade
aktív tag
-
gabe_
őstag
Hmm. Végigolvastam, érdekes installáció. Énis kedvet kaptam a moddinghoz... :) Sok sikert hozzá!
-
shift+ő
senior tag
Ebben teljesen igazad van, de ez egy fémházban lakó gépnél is előfordilhat, bár ott egy potenciálon van minden.
De a bedugás pillanatában pl. VGA esetén ott is előfordulhat ilyesmi. én ha benyúlok a gépbe, előtte rá szoktam csapni a házra valahová, így kisütöm magam, vagy a gépet.
Megoldás: lelógatok egy láncot a földre, az alaplap földeléséről! -
zLegolas
őstag
Az ilyesminek van még egy hátulütője: az ESD. Magyarán szólva az elektrosztatikus kisülések ellen is véd a fémház, nem csak a por meg mittomén mi ellen. Ezért illik elektronikát (pláne PC-t) (MOhm nagyságrendű ellenállású) földelő karpereccel szerelni! Egy egyszerű példa: ha kettényitsz egy műanyag irattartót, azon töb tízezer volt feszültség mérhető!!! (asszem 25kV-körüli értéket mértünk eccer...) Ha egy ilyen mezitlábas PC mellé leülsz a műszálas/PVC alsógatyádba, vagy felállsz a székedről, azzal simán agyon is vághatod az egész hóbelevancot.
Aztán meg jön a sírás, hogy bk@kkantott a winyód, vagy a VGA-d, erre jön a válasz Gipsz Jenőkétől, hogy persze, mert vacak Samsungot/Maxtort/mittoménmit nem szabad venni :t
A mikroelektronikát gyártó cégek nem véletlenül költenek milliókat az ESD védelemre, földelt padló, vezető anyagú védőruha, ionizátorok, meg ilyesmik... -
shift+ő
senior tag
Ismét egy újabb probléma, az érintésvédelem :Y
12V-nál elméletileg nincs sehol több a tápon kívül, sőt csak a veni csatlakozokon van teljesen szabdon 12 és 5V, illetve az USB kivezetésen 5V, valamint a PCI és AGP foglalatokban, de az már zártabb, illetve a szabadon logó tápcsatikon van még kint feszültség. Szrintem ezek olyan nagy gondot nem okozhatnak, bár nem vagyok szakember.
az asztal fából van, az talán szigetel, nem tudom ez gond lehet? -
Pred
tag
A gyorskioldó is tetszik.. Nekem egy kis motor tolja majd ki a házat (a legégén ezt is terezem beépteni az asztalba)
Végül mire jutottál? lógatva, vagy konzolra építve lesz? Kváncsi vagyok a végeredményre, majd dobj fel pár képet is :DDD (természetesen, ha kész van)
Már csak egy kérdésem van :) A dohányzóasztal méretű kisasztal nem alacony egy kicsit?? :DD
[Szerkesztve] -
shift+ő
senior tag
-
Pred
tag
Nem az egész asztalt kell szállítani, mert a gép része moduláris lesz.. (Hálópartyra csak nem viszek egy komplett asztalt :)
Eredetileg hasonló megoldásra gondoltam, mint Te, de rájöttem, hogy nem mindíg praktikus. De ha a gépet nem mozgatod, bőíted, akkor tuti megoldás. :C
[Szerkesztve] -
Pred
tag
-
shift+ő
senior tag
Nem egy zárt íróasztal, ez egy dohányzó asztal méretű gyerek bútor, made by papa az unokánkak, nagyan starpabíró, egy lap négy lábbal egy kis peremmel alul körben.
Most jutott az eszembe, láttam olyen hűtőt, ami oldalra fujja a bordára(ról) a levegőt, így már beindulna a légáramlás az asztal alatt.
A HDD-t gumira lógatnám, hogy körbe járja a levegő, és ne adja át a rezgést az asztalnak.
[Szerkesztve] -
Padree
senior tag
Ijen gumibakokra kellene felcsavarozni az egészet, az elnyelné a rezgést. Egy régi gépem CDROMja eléggé rezegve pörgette a cédéket, beremegetette az egész asztalt amin állt, elég zavaró tud lenni.
A vinyót nem tudom hogy pontosan hogy gondoltad, de ami a hangot szigeteli az a hőt is, gondok lehetnek majd a hőháztartásával. -
Pred
tag
Asztlba épített gépben én is gondolkodok, de én a teljes asztalt építem.. a gép ''fiókként'' lesz az asztalba éptve. A hűtést 8 és/vagy 12es entikkel oldom meg.. A házat i én építem spec az asztalhoz. Az asztal lapjának tetején pegig az alaplapi csatlakozókat vezetem ki. A bill-tartó meg lesz világítva. Egy erősítő is kerül az asztalba két hangfallal. Szal brutál lesz.. Az első lépcső a ház megéptése lesz, aztán a többi.. nem lesz se olcsó, se egyszerű, de jól fog kinézni. Majd később feldobok pár teret, de még csiszolgatom azokat is.
-
salgado
tag
nagyon melegedne,mert a hö fölfele száll,és igy megrekedne.
én is 1x probálkoztam hogy berakom az asztalba a konfigiot,az asztal hátulját ki is vágtam a a tápventinek,de igy is nagyon melegedett. -
shift+ő
senior tag
Az asztal fal felőli oldalára a sarokba gondoltam, azt a részt úgy is csak a pókok használják, de a ventire nem is gondoltam. Ha golyós a cucc, akkor elméletileg mindegy, hogy merre van a súly, esetleg megfordítom, akkor már a súly probléma is megszűnik.A HDD-t én is valami hagszigetelő cucc közé képzeltem.
A VGA is integrált (ASROCK P4I65 lap), nincs benne semmilyen kártya.
Tervezett konfig:
-ASROCK P4I65 lap
- SATA HDD
- 200-250 W-os csendes táp
- DVD +-RW de az már az asztal lapja fölött, akár az oldalán állítva a monitro mellett.
- vezeték nélküli egér billentyű (a4tech, mert ez tölti is az aksikat)
Nagyjából ennyi, bár még egy tuner az nem ártana, de akkor már a kártyához kell egy keret is eszkábálni.
ja és egy Neovo F471 a megjelenítő, ez szintén az asztal lapja fölött.
A cucc nem játékra és tuningra kell, lényeg, hogy értékes helyet minnél kevesebbet foglaljon.
[Szerkesztve] -
simonzé
addikt
Az ötlet jó, de az asztal alá szerelt gép nem túl jó megoldás. Egyrészt letérdelheted pl. a VGA-t, amely kiáll a lapból. Jobb esetben a térdedről jön le néhány millió sejt, rosszabb esetben eltörik egy VGA kártya, ami a kártya végét jelenti, de lehet hogy az alaplapod is kifexik mondjuk egy zárlat miatt. Ráadásul az én tömör íróasztalom alul csak egy oldalán nyitott, így megszorul alatta a levegő. Éreztem is, hogy a meleg ömlik ki az asztallap alól, amikor alul volt a gép.
Van egy nagy ötletem az abszolute hardmodding kivitelezésére. Hamarosan hozzákezdek, lehet hogy pont október 23 lesz az alkalom, mivel akkor lesz egy egész napom rá. Abban biztosak lehettek, hogy hamarosan nyílik egy topic ''Hardmodding by simonzé'' címmel. Csak figyeljetek, érdemes! :D -
Macc
aktív tag
Majd amikor keresztbe teszed a labad az asztal alatt, es egy PCI slot ele felhasitja a terdkalacsodat, akkor fogod megbanni... Vagy a masodik esetnel, amikor a meg friss sebbe huz egy csikot ugyanaza slot:) Nemhulyeseg egy gephaz. Zajosnak barmit teszel sokkal zajosabb lesz. Mivel alulrol lenne felszerelve az asztallapra, ezert a meleg is az alaplap fele fog szalni, ami ugyan nem jelentos, de jobb nem lesz a hutese a gepnek. Igy elsore nagyon ganyolasnak tunik a dolog, de biztosan meg van az okod amiert igy akarod.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
De meg lehetne oldani, hogy habszivacs-lapot tegyen a felerősítendő cuccok és az asztallap közé. Így a hang oké. Szellőzése pedig kiváló. :)
De a csapágy miatt tényleg jobb lenne, ha egy egyszerű keretet fabrikálnál, egy tálat, és at csavaroznád fel az asztalra, majd arra fektetnéd az alaplapot. Hogy ne fejjel lefelé lógjon.
Sipi
[Szerkesztve] -
shift+ő
senior tag
Üdv, a veéleményetek szeretném a következő ötletemről.
Arra gondoltam, hogy egyszerűen felcsavarozom az alaplapot, a HDD-t és a tápegységet az asztallapra alulról, az optikai eszközt, meg vagy beteszem egy USB-s külső házba, vagy csak egyszerűen az asztal lapjára felülre.
Kártyák egyelőre nincsenek benne, mivel agy integárlt mATX lapra gondotam. Ha esetleg teszek bele kártyát, akkor csinálok egy keretet a leszorításhoz.
Hűtés, zaj és por szempontjából milyen lehet a cucc?
Mi a véleményetek
Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Sony WH-1000XM6 - hajtás, pajtás
- Xbox Series X|S
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- ASUS ROG STRIX 1200W Gold Aura Edition Tápegység!
- Thermaltake Toughpower 1200W Gold Hibátlan Gamer Tápegység 6 hó garancia
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Noctua nf a14 pwm 3db + nf a15 pwm 1db
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 - White - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged