-
PROHARDVER!
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
do3om
addikt
Ha megnő a fű majd letesztelem, 1,5kw 3 fázis 2880 fordulat. A gyári MTD 51bo közelében sem ér az biztos.
Most végül lett egy AL-CO 163cm3, 2,5kw nak van írva.
A villanymotor az MTD kését használja, 51cm, az al-co is az szóval egyforma a feltétel.Olyan fűbe amibe a benzines MTD kezdet befúlni ez a motor most simán viszi. A fűkidobó rész volt hogy eldugul, ekkor még könnyebben megfogta a motort, most nem számít, ledarálja ha kell addig forgatja. Am ezért van ott gumi hogy könnyeben kidobja, mert az megrugdosom ha rakodik le.
-
-
Igen, de összehasonlításról volt szó. Annyit írtam, hogy a két rendszer összehasonlítása összetettebb feladat az eltérő karakterisztika miatt.
A motort (kést) a nyomaték forgatja, ahhoz pedig, hogy hasznos teljesítményed legyen (vágni tudj) forgás kell.
Nem mellesleg a forgó tömegek lendülete sem elhanyagolható tényező munka közben -- tehát nagyon körülményes az összehasonlítás.
MaCS
-
pjen
félisten
Ezt tényleg nem értem.Egy 2Kw os villany motor pont olyan erős mint egy két kilóvattos benzines.A villanymotor 2880 at forog álltalában és ott le is adja a 2 Kw ot.A benzinmotornak is van egy ideális fordulatszáma ott adja le a max nyomatékot.Persze lehet tuningolni, emelni a fordulatot, de üvölteni fog, sokat fog enni és hamar megdöglik.Ez a dizel benzin analógia itt nem áll meg.A villanymotor másként működik.Nem foroghat lényegesen kevesebbet a névlegesnél, ahogy lassulna egyre több áramot vesz fel aztán a névleges terhelés felett le ég.A benzin motor ahogy húzod a gázt azzal arányosan gyorsul, de csak egy méretezett határig.
-
A helyzet azért sokkal összetettebb, mert a benzin- és az elektromos motor nyomatékleadási karakterisztikája gyökeresen eltérő. A villanymotor már nulla fordulatszámnál gyakorlatilag kifejti a maximális nyomatékát, a benzinmotornak viszont ehhez már érdemi pörgés kell.
MaCS
-
pjen
félisten
Az asszinkron motornak állandó a fordulata és a nyomatéka is.Szerintem, ugyanazon fordulaton, egyforma teljesítmény leadása mellett a nyomaték is egyenlő.Lehet,hogy tévedek, akkor majd aki jobban ért hozzá megìrja.Az, hogy a nyomaték görbe más szerintem itt nem számít, hiszen kell a fordulat szám.
-
-
csudri
őstag
Ezzel a Yatoval annyi gondom van, hogy kép alapján egy az egyben ugyan az, mint a Fieldmann FZR 2046-E és a Fieldmannhoz nincs bizodalmam. Anno vettem tőlük búvárszivattyút és egy fospumpa.
Az a Powerplus nem néz ki rosszul, de nem sok infó van róla a neten.
Ezek gondolom mind szajhatásúak, nem direkt, mint az Agrim.
-
Zotyatv
tag
Szia!
Nekem Husqvarna LC140SP van Husq. motorral/ https://www.hosagep.hu/husqvarna-lc140s-onjaro-funyiro-4855 /. 800Nm-t nyírok vele. Emelkedik is a telek. A fűgyűjtőt csurdultig tölti!!!
Az önjáró nem rossz találmány!! Eddig kétszer nyírtam. Meg vagyok vele elégedve. Kicsit keskeny a vágószélesség, de nem akartam 27kg-nál nehezebbet venni e lejtő miatt. -
-
-
-
-
Ferdzsoo
addikt
De igen, de ár érték arányban ez tűnt a legjobbnak.
Husqvarna-ból ugyanez vagy nagyon hasonló majd 200k körül volt, úgy gondoltam nem éri meg a felárat/az eladó is ugyanezen a véleményen volt amin meg is lepődtem.
A Huski-khoz nem volt mulcsdugó több modellnél sem még abban az árban sem, nálam ez a legfontosabb szempont. -
Manitou
veterán
Én a másik terméken gondolkozok, az elektromoson (aztán lehet már egy db sincs belőle), azt vajon mennyire éri meg megvenni?
Kb 1000m2 terület vágására kellene, és van ahol nem annyira egyenletes a terep. Van egy szög egyszerű kis 1000W-os elektromos fűnyíróm, de az nagyon karcsúnak tűnik erre. -
L.Feco
csendes tag
Az MTD volt az első gép 850 briggs motorral. Hajtás gondok voltak kb 2 évesen, elszakadt egy bóvden szintén akkor kb, nem lehetett pont olyan méretűre már kapni, barkácsolni kellett. Oldal kidobáskor sokszor eltömődött. A motort nem szabad leállítani mert utána csak egy óra múlva indul el. Ha eltömődött, ki kellett pucolni és akkor ba..hattam, 1 óra pihi. Nyírás után mindig él volt pucolva az alja, mégis 3 évesen már festék alul semmi, csupa rozsda. Majd beszereztük a Makitát. Szintén hajtás gondok, a központi magasság állítás mind a két gépnél gyenge, hamar kopik és elkezd lógni mindenhol. Nem egyformán állnak a kerekek elöl, billeg az egész gép. Az MTD kb 6-7 éves de inkább azt használjuk, kényelmesebb dolgozni vele. A Makita 4 éves. Most épp görbe a főtengely benne. Persze van ami a kopásból adódik hiba csak valahogy mindig kell javítani valamit rajtuk.
-
BrandonXXV
aktív tag
Akkor amint lesz értékelhető tapasztalatom, leírom.
Az akkus is kompromisszumos lehet, olyan szempontból, hogy mennyit tudnak az akkuk egy feltöltéssel.
Nekem van plusz 2 db, így összesen 4 db akksim, azokkal biztos meg tudok oldani mindent ami nálam van.
2 db akku az már jóval előbb meg volt más géphez, amikor még fel sem merült bennem az akkumulátoros fűnyíró kérdése. Így megértheti, de ha külön kellett volna még akksikat is vennem, akkor már nagyon drága buli lenne.A kés ami benne van, az nagyon “egyszerű” a más jellegű fűnyírókhoz képest, szerintem csak egy darab lemez, nincs talán megedzve sem. Tudom, meg lehet élezni, de pl. nem tudom centrírozni, ezért is gondoltam egy új késre, ami nem vészesen drága. 3-5e Ft között láttam neten.
-
Szerintem azzal nem vitatkoztam, hogy a gyeppel sokat kell foglalkozni. Azt sem írtam, hogy nem lehet nyírni, max. félreértetted. A "nem nyírjukat" úgy értettem, hogy mi már nem nyírjuk.
Oké, egy kis talajmenti fagytól még nem lesz baja. És egyetértek azzal is, hogy van a gyep, meg amit idehaza jellemzően annak hívnak (lásd füves/gyomos terület).
Azt mondjuk nem tudom, hogy a téli nyírástól mennyivel lesz dúsabb, hiszen akkor le van lassulva.
Tény, hogy az alapszabályok tekintetében igazad van. De ez egy rohadt komplex dolog: helyi adottságok, mikroklíma, talaj, gyomok, kártevők, fűkeverék, gyep igénybevétele, egyéb növények, öntözőrendszer stb. Szóval az alapszabályok mellett kell egy csomó helyi tapasztalat is. Szerintem a téli 4-6 cm is ilyen. Ebben az intervallumban kb. mindent lehet olvasni. Az én tapasztalatom, hogy az utóbbi években az első fagyokig nyírva (és 5 cm körülre hagyva), ha ősszel és tavasszal megkapja, amiket írtál, plusz gyeplazítás, akkor is gyönyörű lesz, amikor beindul. Ezzel nem cáfolom, amit írtál, az is teljesen működőképesen hangzik. A kertészetben az a szép, hogy nem egy kizárólagos megoldás létezik. -
Morris
Topikgazda
A
fűtfüvet stresszeli a nyírás.
Még annyi hozzátartozik, hogy a nyírás egészségesebbé teszi gyepet.
Természetesen kell neki a téli műtrágya felkészítés is, de tavasszal is kell az indító trágyázás/felülvetés.
Ezeket összegezve lesz szép és egészséges a gyepfelületünk.
Ezért írtam, hogy a gyeppel foglalkozni kell.
Aki nem akar/tud foglalkozni vele, annak nem szép gyepe lesz otthon, hanem egy füves/gyomos területe.Az meg, hogy ki mit gondol erről, az egy dolog. Én nem azért foglalkozom vele, hogy másnak tetszen.
Nekem jó érzés, ha szép a végeredmény. Viszont akik látják, majdnem mindannyian megjegyzik, hogy milyen gyönyörű, egészséges a gyep! És ez is jó érzés. -
törölt tag
Azért egy kicsit álljon meg a menet. Mi vagyunk a fűért, vagy ő van értünk?
Egy 5 cm-es fű nem lehet szép? Csak ami csutkára van nyírva hetente még 6-7 fokban is?
Látom te is tipikusan az az ember vagy, akinek fizikai fájdalmat okoz, ha 4 centinél nagyobb a füve és 6 naponta nyírogatod. Irigyellek, hogy ráérsz erre. Gondolom nyugdíjas vagy már, így érthető, hogy nincs jobb dolgod.
"Biztosan" azon fog múlni, hogy bepenészedik vagy begombásodik a füvem, hogy nem 3,75 cm, hanem 4,65 cm... Amúgy meg manapság mennyi hó esik? Egy évben 2x, az is elolvad 1-2 napon belül. Nem gondolnám, hogy emiatt bármi baja lenne a fűnek, mert fél-1 centivel nagyobb 3,5 centinél. -
törölt tag
Ez oké, nekem sem nagyobb 4-5 cm-nél. Nem hiszem, hogy azon a fél-1 centin múlna, hogy kárt tesz-e benne a hó, vagy ilyesmi. De akkor lassan decemberig nyírjunk füvet?
Aztán március elején már újra? Aki bele van szerelmesedve a fűbe, meg arra van rápörögve, hogy mások mit szólnak a füvére, hogy véletlenül eléri az 5 centit, az felőlem nyírja még decemberben is. Meg nyilván nem mindegy mekkora a terület, egy pár száz m2-es területet röhögve lenyír az ember, azt elhiszem, hogy még november végén is nyírogatja, de nekem mindennel együtt bő 2,5 óra egy fűnyírás. Szeretek füvet nyírni, de ez már nekem is sok, hogy lassan 3 hónap pihi se legyen.
-
jbnd-007
tag
Pedig sok Parkside dolgot meg lehet venni az emag-ban is: https://www.emag.hu/brands/brand/parkside
-
jbnd-007
tag
Szerintem hasonlít a szín arra, ami ebben a kommentben van. Bár lehet, hogy ez nem akkus, nem egyértelmű.
-
csabám
addikt
Mondjuk, hogy ki lehessen cserélni a főtengelyt... vagy ezek már ennyire nem szerelhetőek, cserélhetőek?
Meg kicsit sokallom a ~40e Ftot kiegyengetésre, ami szintén lutri.
A vége úgyis az lesz, ha nem sikerül megcsinálni, hogy veszünk újat, mert ugyanannyiért csak motort rá venni szerintem kár.
A legnagyobb szívfájdalmam, hogy idén vettük és pár nyírás van még csak benne -
törölt tag
Köszi, nekem is az a szimpatikus. Pár hete az esős időszakban elszórtuk kézzel a telken a műtrágyát. Hát eléggé össze-vissza, foltokban nőtt meg azokon a területeken jobban a fű.
Kézzel egyszerűen nem lehet egyenletesen elszórni. Úgyhogy szerintem hasznos kis szerkezet annak, aki igényes a füvére.
-
Rodzser Mór
senior tag
Ez reménykeltő, amit írtatok. Köszi a válaszokat.
Arra is gondoltam, hogy a szőttest valami barkácsmegoldással ki lehetne cserélni, ha tényleg nem boldogulok a szőttessel. Hajtogatnék lemezből. Szép nem lenne, az biztosÉs amiatt, hogy ez a szőttes nyeklik nyaklik, zsákba könnyen bele lehet szórni?
-
syler123
veterán
Csak Volldungert kap. De biztos sok minden múlik a talajon stb, tehát nagy trükkje nincs a dolognak. Sokszor van nyírva, a legrövidebb fokozaton. Meg hát minden este locsolom, ha nem esett az eső.
A legfontosabb a macskariasztó
Szokott lenni az is a Lidl-ben, így nem hugyozzák tele.
-
-
törölt tag
Szerintem azért nem itt kezdődik a gagyi kategória (LC153S).
Nekem meg pl a Makiták meg az AL-KO-k többsége nem tetszik, valószínűleg a színkombináció, anyaghasználat nem jön be, meg nekem közülük van 1-2 típusnak gagyi hatása, és túlárazottnak is érzem őket. Ezzel szemben meg az MTD, McCulloch, Husqvarna jön be külsőre. A két husi közül meg pont az LC153 tetszik jobban, mint a 253S.
Látod, ennyire különbözünk, ezért felesleges kinézet alapján ajánlani bármit, mert valakinek ez jön be, valakinek az. Belül legyen rendben a gép (motor, stb), aztán azon kívül meg válassza ki, kinek mi jön be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- LEGO klub
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest