Hirdetés
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
goldnarmz
aktív tag
Ne sajnáld. Manapság egy tájékozott ember arra törekszik, hogy minél kevesebb gyepfelület legyen a kertjében, mert felesleges sok erőforrást igényel a fenntartása.
3 év alatt sikerült 800 nm-ről 150-re csökkenteni a felületet, ami jóval kevesebb nyírással, locsolással és-a-többivel jár.
A hatalmas gyepfelület Magyarországon - ésszerű kereteken belül, nem naponta kilocsolva a fél ország vízháztartását - ma már nem fenntartható. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
Exelsior24 #6365 üzenetére
Igen, ez a változtatható sebességű, önjárós, önindítós típus.
LC347-et vásároltam anno, amit aztán 353-ra cseréltem. Nekem a 347-es túl kicsi volt, hiába nem nagy a különbség a két gép szélessége között.#6366hzsolee: Kérdezd a mérnököket, miért így tervezték. Én nem láttam még ott komolyabb dzsuvát. Illetve nem gyengült még soha a hajtás vagy hasonlók.
Ennek ellenére tavaly (4 év után) cseréltem rajta ékszíjat, mert már láthatóan el volt öregedve. Ennél nagyobb baja ne legyen. -
-
goldnarmz
aktív tag
válasz
thomasrc #6308 üzenetére
Ezeknek a kompozit vázaknak köze sincs a régi műanyagokhoz. Többrétegű, merevített - állítólag űrhajózásból átvett - anyagot használnak.
Nézd meg pl. ebben a hsz-ben a Husqvarna vázát. Ez nem fog repedni / törni, mert nekimész egy-egy terepakadálynak.
Én is kompozit vázas gépet használok 5 éve, semmi baja. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
Ferike81 #5732 üzenetére
5 éve használok Husqvarna kompozit vázas fűnyírót, és semmi baja nincs. Dupla falú, ahogy a képen is látszik. Ezen nem megy át egy kavics sem, az biztos.
Más kérdés, hogy a variátor tárcsa tiszta rozsda, és kezdte megenni az ékszíjat. Ezt leszedni innen művészet lesz. Köszi huszkvarna. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
mikusz87 #5517 üzenetére
Ekkora területre felejtsd el a robotfűnyírót. Vagyis megoldható, de a rászánt keretet szorozd meg 15-20-szal, és még lehet, hogy keveset mondtam. 3-4 db robot biztosan megoldaná, ha előtte elsimítod a göröngyös részeket. Mert az nagyon nem szeretik. Illetve ott van még a telepítés költsége, ami szintén horror áron megy manapság.
Traktor volna ideális ide, de ha fűnyírót veszel, akkor 53 cm vágószélesség alatt ne nézelődj, ha nem akarod egész nap tologatni. Így sem lesz kellemes élmény, akármilyen szuper fűnyírót vásárolsz. Vagyis az elején lehet, hogy élvezed az újdonság varázsát, de az gyorsan elmúlik, és marad a nyűg, hogy már megint nyírni kell...
A keretet növeld meg egy "kicsit", és vegyél egy hosszútávon is megbízható gépet. Lehetőleg Honda motoros legyen, vagy B&S (6-os sorozat vagy felette). Stihl esetén a Kohler motor. De azok mér tényleg horror áron mennek 53-as szélességben.
Lehet persze MTD-t, Fuxtec-et, Riwall-t, Al-Ko-t, meg sok egyebet is vásárolni, de gondolom, hosszú távra keresel megbízható gépet... -
goldnarmz
aktív tag
válasz
#76500480 #5507 üzenetére
Igen, a kisebb Husqvarna gépekre jellemző ez az eltömődés, pláne, ha nedves füvet nyírsz vele. 47 cm szélesnél is tapasztaltam, meg is váltam tőle. Az 53-asnál már nincs ilyen gond. Figyelj oda, hogy száraz legyen a fű, amikor nyírod. Eső után várj 1 napot, nyírás napján ne menjen a locsolás.
Nettó 30 perc nyírás azért nem kevés... Feltételezem, hogy azért vettél ilyen kis gépet, mert nincs nagy területed, ergo gyorsan levágod a füvet. Ha mégis nagy a terület, akkor 30-as akkuban gondolkodnék a helyedben, méginkább egy benzines gépben.
4 éve használok HSQ akkukat és ugyan egyet még az elején cserélni kellett, más problémát nem tapasztaltam. Hozzáteszem, hogy szegélynyíróban és sövényvágóban használom, nem kell sűrűn töltenem őket. Egy fűnyíróban azért jóval nagyobb terhelést kap.
Arra figyelj, hogy az akku lehűljön töltés előtt, mert erre nagyon kényes. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
thealkimist #5426 üzenetére
Egy kertésznél alap, hogy Stihl-t vagy Husqvarna-t tologat, nem Parkside-dal dolgozik. Bár láttam olyat is már.
Az nem sima műanyag amúgy, hanem baromi erős kompozit anyag, - állítólag - direkt fűnyírókhoz fejlesztették ki, hogy bírja a gyűrődést. A HSQ legalábbis ilyen bullshit-tel etetett engem annak idején. Tény, hogy a fűnyíróm háza mint az új, 4 év után is.
A kereskedő meg nyilván azt akarja eladni, amiből nagyobb készlete van. Az, hogy megmosolyogja a Stihl-t az Al-ko javára meg...
Ha a konkrét típusokról beszéltetek, akkor lehet, hogy azért, mert a B&S 500e motor a linkelt Al-Ko-ban már nem egy rossz széria. Az RM 248 T-ben lévő EVC motorról meg sok infót nem találni azon kívül, hogy Stihl előszeretettel teszi az alsóbb kategóriás gépeibe. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
Serpiko #5357 üzenetére
Nyilván attól is függ, hogy ki mennyit használja. Van, aki 2 hetente nyír, én heti kétszer.
Általában két élezéssel kihúzok egy szezont, de hozzáteszem, hogy a kertben már nincs kő vagy egyéb tereptárgy, ami ártana a késnek.
Korábban, amikor valamibe beleért a fűnyíró kése, akkor mindig levettem, és ellenőriztem az állapotát. Ha nem volt kiegyensúlyozva, akkor köszörültem rajta egyet és egyúttal éleztem is. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
hzsolee #5048 üzenetére
Parancsolsz?
Igen, tudom. Hagyhatnám a francba az egészet, hiszen ez csak egy kert, kit érdekel. Úgyis ezt látni lépten-nyomon, igaz?
Amúgy a mai világban bármit teszel, szinte biztos, hogy pazarlás lesz a vége. Kérdés, hogy melyik oldalról közelíted a dolgokat. Javaslom, hogy engedd el a témát, ez nem az a topic. -
goldnarmz
aktív tag
Nem látom az összefüggést a locsolási időpont és az alvás között.
Én nem látom soha locsolni a rendszert, mivel alszom, amikor hajnalban indulnak a körök. Igaz, az utolsó kör végére már felébredek, és általában ki is megyek megnézni, hogy mennek a fejek, stb.
Minden nap locsolok, mert a kutam vízhozama véges. Pontosan ezért is kellett nekem a vezérlő, hogy el tudjam napokra osztani az egyes köröket. Hozzáteszem, 600m2 öntözök, illetve van 50 tujám is, amit csepegtetéssel itatok.
Attól viszont megbolondultam korábban amikor - még nem volt komolyabb vezérlőm és - láttam, hogy szakad az eső, vagy viharos szél fúj, és mennek a fejek.Tudom, hogy vannak érzékelők, na azokról sem sok jót hallottam... Ki nem állhatom a pazarlást. Ezt a problémát a Hydrawise láthatóan orvosolta.
Tartósságáról nem nagyon tudok nyilatkozni, mivel még csak fél éve használom. Egyébként egy kültéri vezérlőm van, WAND modullal. -
goldnarmz
aktív tag
Hogy érdemes-e megvenni...? Jó kérdés. El kell dönteni, hogy megéri-e többszörös árat fizetni egy normál vezérlőhöz képest, cserébe weben / mobil appból tudod vezérelni az öntözést. Bárhonnan, bármikor.
Időjárás-figyelés is jár hozzá, ami az esetek 90%-ában jól működik. Múltkor pl. nem indított locsolást, mert hogy 90% esély volt az esőre. Fura volt, mert a köpönyeg, időkép stb. hozzánemértő portálok szerint aznap napos idő volt előjelezve, ehhez képest du. volt egy kiadós zuhé. Még jó, hogy nem bíráltam felül a Hydrawise döntését.
Ha valaki stat-buher, akkor mindenféle statisztikát meg tud nézni a rendszerről, de bevallom, engem ez nem nagyon érdekel.
Az viszont igen, hogy mobil eszközről pár koppintással tudom módosítani a programokat, hetekre előre meg lehet nézni, hogy mikor, melyik állomást indítja a vezérlő. Ha szükség van rá, természetesen lehet manuális locsolást is indítani. Mindezt a világ bármely pontjáról.
Mivel nem sok hasznos magyar infót találtam a rendszerről annak idején, teljesen ismeretlenül vágtam bele a telepítésnek/beállításnak, de minden elsőre sikerült, és azóta is kiválóan működik.
Jó lett volna, ha ezt pár évvel ezelőtt teszem, megkímélve magam a rengeteg kotvány sz@rtól, amikbe a vezérlő árának többszörösét beleöltem, és mind a kukában végezte.
Részemről maximálisan ajánlott a Hydrawise, de megértem azt is, ha valaki nem szán ennyit öntözésvezérlésre. -
goldnarmz
aktív tag
Szerintem az csak több ügyfeles kertkarbantartó vállalkozóknak van, akik több telephelyet üzemeltetnek.
Legalábbis én nem láttam még semmilyen havidíjat, és már fél éve üzemel a rendszer.
Szerk.:
Azért most megnéztem a fiókomat. Azt írta, hogy 2026. február végéig van előfizetésem. Hogy utána mi történik, jó kérdés.
A mai világban örül az ember, ha egy eszköz kibír 5 évet, sz'al nem aggódom emiatt. Mindenesetre semmilyen bankkártya adatot nem kért eddig a Hydrawise tőlem. -
goldnarmz
aktív tag
Bejáratás után tövig kell húzni a gázt, mert úgy van hűtése a 2 ütemű motoroknak.
Időnként az egyik szomszédban valami kontár "ravaszolgat" egész nap, mire lenyírja a dzsindzsát a telkén. Még hallgatni is rossz... Full gázon fele annyi idő alatt végezne. Dehát hagy csinálja, ha neki úgy jó. -
goldnarmz
aktív tag
Nekem kültéri kellett a zárhatóság miatt (garázsban helyeztem el), így X2-t vettem, a hozzá tartozó WAND modullal.
Abból, amit írtál gondolom, hogy neked beltéri kell, így a 6 csatornás Hydrawise-t mondanám. Nem olcsó, na...
De ez nem csak arról szól, hogy telefonon tudsz bohóckodni vele. Időjárás állomáshoz kapcsolódik, ami alapján ha aznap esik / előző nap sok eső volt, erős szél van, stb. akkor nem indít locsolást. Nekem ez fontos volt, mert utálom a pazarlás minden formáját. Nézz utána, sok anyag van róla. Meglepő módon nem csak marketing shit, tényleg jól működik.
A Wifi-re viszont nagyon kényes, ajánlott pár méterre a router / AP-tól elhelyezni. Nekem egy külön AP-t kellett beállítanom, de még ezzel együtt is azt mondom, hogy megérte. Imádom. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
stickermajom #4712 üzenetére
Ne is mondd... 6 éve kezdtem el szenvedni az öntöző kiépítéssel. Alaposan végigjártam a szamárlétrát, mielőtt eljutottam a Pedrolloig. Érdekes, azóta azt sem tudom, hogy néz ki a szivattyúm. Előtte 2-3 hetente húztam fel az épp aktuális kínait, mert mindig besz@rt valami.
Mindent magam terveztem, és valósítottam meg, pedig soha semmi közöm nem volt ilyesmihez. Ezért úgy gondolom, hogy nem olyan bonyolult dolog ilyet megvalósítani. Ha nekem sikerült, másnak is menne.
Vezérlőt csak most tavasszal kötöttem / állítottam be, mert mindenképp Wifi képes Hunter-t akartam, ami nem olcsó. Viszont ez a Hydrawise zseniális dolog. Épp most indítottam egy locsolást a mobilomról. -
goldnarmz
aktív tag
Csatlakozom. Legalábbis ezt a fejet felejtse el mindenki. 5 db-ból már csak kettő üzemel nálam, a többi kuka. Lecseréltem fele ennyibe kerülő RainBird fejekre, azoknak semmi baja... Ez a locsoló is egy kalap sz@r, orrán-száján ömlik belőle a víz... Premium, az anyjukat.
-
goldnarmz
aktív tag
válasz
#97520896 #4704 üzenetére
Bocs, hogy belevau, de...
Azért Morrisnál nincs akkora terület, hogy olyan baromi megterhelő legyen egy normális benzines fűnyíróval átmenni rajta 3-4 naponta...
Illetve hál' istennek különbözőek vagyunk. Én pl. remekül tudok relaxálni fűnyírás közben. A fülvédő teljesen kizárja a külvilágot, elvagyok a gondolataimmal, ráadásul hasznossá teszem magam a kertben. Sokszor munkából hazaérve nekiállok a 600nm-nek, amivel max. másfél óra alatt végzek előtte szegélynyírással, utána takarítással együtt. Szerencsére a kertem olyan helyen van, ahová az utcáról nem látnak be, tehát nem magamutogatásként csinálom. Csakis magamnak, a családot ez nem érdekli. Ez is egyfajta hobbi. -
goldnarmz
aktív tag
Ha már szóba jöttek a Makira akkus fűnyírói, egy kis tapasztalat:
Kb. 700m2 gondozott gyepet nyírok évek óta benzines fűnyíróval.
Tavaly fater vett egy akkus Makitát, 2 db akkuval. Nem ismerem a típusokat, valami alap gép. Dicsérte, hogy náluk az ősgyepet milyen f@szán lenyírja, és az akkuk is nagyon jól bírják. Mondta, hogy vigyem el, nézzem meg, nálam mit alkot. Először kinevettem, de végül bedobtam a kocsiba, és tettem vele egy próbát otthon. Jelentem, a gép állta a sarat, és becsületesen lenyírta a teljes fűfelületet a kertemben.Nem mondom, hogy lecserélem a benzinest, mert kétlem, hogy jót tett az akkuknak az erőltetés a viszonylag sűrű gyepen, de meg kell mondjam, hogy kellemeset csalódtam a kis Makitában!
Fűnyíró
Gyep -
goldnarmz
aktív tag
válasz
partxxx #4536 üzenetére
A 365-ot választanám. A motor miatt is, illetve azért, mert ekkora területre már bőven a 3-as sorozatú gép ajánlott Husqvarnából. A 253S nem erre van kitalálva.
Persze tekintsünk el most attól, hogy ebben az országban mindenki használ mindent mindenre. Aztán meg jön a pingvinezés. -
-
goldnarmz
aktív tag
válasz
stickermajom #4400 üzenetére
Ugyan nem írtad, hogy milyen fűmagról van szó, de jelenleg még nem ideálisak a körülmények a fűmagok keléséhez. 10 fok feletti talajhőmérséklet esetén 10 nap az első fűszálak előbújásának időtartama. Én legalábbis ezt tapasztaltam. A jelenleg nálam két hete vetett fű még csak most kezd kikandikálni a földből...
-
goldnarmz
aktív tag
Még egy korábbi ügyemből kifolyólag tudtam ezt, egy webshop üzemeltetője említette.
De nem jól mondtam, mert 10 kg a határ.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300151.kor -
goldnarmz
aktív tag
válasz
#97520896 #3832 üzenetére
Pedig, ha panaszkodsz, majd megmondják, hogy ne emelgesd a hátulját a fogantyújánál fogva, mer' nem szabad.
Javaslom, ha garanciális "szervizre" kerül a dolog, ilyeneket meg se említs...
Ugyanis volt egy elég hosszadalmas garanciális ügyem Husqvarna fűnyíróval kapcsolatban 2 éve, amit 6 hónap elteltével sikerült megoldaniuk. Az történt, hogy vettem egy HSQ kompozit házas fűnyírót, aminek - valószínűleg - öntési hibás volt a vázszerkezete, ezáltal ledobta a hajtás ékszíját, amit a kés szét is vagdalt. Már a kezdetek kezdetén ez volt a hibája. Naná, hogy ékszíj csere után az újat is elvágta, és ismét hívhattam őket, hogy "Ugye megmondtam, hogy nem az ékszíj volt a hibás?".
Volt még pár esélytelen próbálkozásuk, de inkább nem írok le mindent, mert baromi hosszadalmas és sok szereplős a történet, de amikor a vége felé kijöttek hozzám, hogy megnézzék, hogy nyírom a füvet a géppel (!), talán én b@szok el valamit, az már a szánalom kategóriát súrolta. Mert biztosan hátrafelé húzom a gépet, miközben megy az önjáró. #hátpersze
Jó pár hónap szerencsétlenkedés és idegeskedés után, láttam, hogy a HSQ Magyarország sem az én pártomat fogja, csak hajtja a saját f@szságait. Ekkor kénytelen voltam én is tisztességtelen eszközökhöz nyúlni, és megemlíteni, hogy már megfogalmaztam a panaszlevelem a Husqvarna Sweden-nek, amiben részletesen taglalom az ügyben eljáró magyar cégek hozzáállását, illetve, hogy miattuk majd' fél év elteltével 3x tudtam használni a gépet. Itt valami véletlen folytán hirtelen minden megváltozott, és ha jól emlékszem, 1 héten belül nálam volt a csere fűnyíró, amit személyesen bonthattam ki a dobozból (más kérdés, hogy egyel nagyobbat kértem, kifizetve a különbözetet), ráadásként kaptam kedvezményt is HSQ termékek árából. #hogymikvannak
Ezt csak azért írtam le, hátha valaki más is belekerül abba a jómagyar csapdába, amikor is neves márkák képviselői hülyének próbálják nézni az ember, holott az jogosan reklamál...
Ja, és azt ne felejtsétek el, hogy - asszem,- 30 kg felett kötelesek a garancia ideje alatt ők elszállítani a fűnyírót, vagy akármilyen kerti gépet. Sajnos ezt is nekem kellett megemlíteni, mert biztosan elfelejtették. :pacsi: -
goldnarmz
aktív tag
válasz
HagaNRG #3733 üzenetére
Jelentem, én akkus gyepszellőztetőt használok, 2db akkumulátorral.
Mind a késes, mind a rugós szellőztetés nagyon jól működik.
Második éve csinálom még csak a szellőztetést (megjelenésekor vettem a gépet), de láthatóan csodát tesz a fűvel.
Az akku olyan, amilyen. A 2 db BLi 20-szal kb. 300, max. 400 m2-t lehet vele szellőztetni (egy irányból, merőlegesen nem is szoktam).
Ezen kívül nem éreztem más hátrányát a gépnek. Nyilván a benzinesek erősebbek, gyorsabbak, alaposabbak, stb., de engem az eredmény meggyőzött.
Hozzáteszem, ha nem lennének más akkus Hsq gépeim, akkor biztos nem vettem volna meg külön, a 2 db akkuval... -
goldnarmz
aktív tag
Sokan elfelejtik, hogy túlmelegedett akkut nem szabad azonnal töltőre tenni. Értelmesebb akkutöltők érzékelik / jelzik a túlmelegedést, és addig nem kezdik el a töltést, amíg az vissza nem áll normál hőmérsékletre. Töltés után szintén nem szerencsés a teletöltött akkut azonnal bedobni a fűnyíróba, és folytatni a - z akku számára igencsak megterhelő - munkát.
Én már nyírtam így ki egy Husqvarna akkut, pedig nem fűnyíróban használtam, csak szegélynyíróban és gyepszellőztetőben.
Az ügyfélszolgálat felvilágosított, hogy egy merült akku töltésével fél, de inkább egy órát várjak, illetve legalább fél óra teljen el a töltött akku ismételt használata előtt.
Ami még nagyon fontos. hogy az akkut ne érje közvetlen napfény. Az sem tesz neki jót, ha a fűnyíró - benne az akkuval - kint marad a napon, pl. egy kis pihenő alkalmával. Hiába védi sötétített műanyag fedél van akármi.
Ezekre azért figyeljen, aki akkumulátoros fűnyírót használ, vagy épp most tervezi a vásárlást / számolja a nyírási időt. Nagyon könnyű egy akkut tönkretenni. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
mzoltan321 #3076 üzenetére
Nekem nincs tapasztalatom DeWalt akkus gépekkel kapcsolatban.
DeWalt bakancsom, és munkavédelmi cipőm van, egyiket sem ajánlom megvételre.
A korábbi hsz-emet általánosságban, az akkus fűnyírókkal kapcsolatban írtam, figyelembe véve persze a hozzászóló által nyírni kívánt terület nagyságát. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
BrandonXXV #3074 üzenetére
Bocs, hogy belevaú, de szerintem ekkora területre baromi kevés a 43 cm vágószélesség, de még a 46-os is. Hasonló méretű területet nyírok, sokszor még az 53 cm-t is kevésnek érzem.
Kíváncsi lennék, hogy a kisebb, műanyag házas gép mennyi ideig bírná a strapát 600 m2-en, heti nyírással (bár ezt nem mondtad).
Nem gondolom, hogy erre lettek kitalálva, ez nagyon nagy terület ilyen kis masináknak.
Kíváncsi lennék, meddig bírná a 2 db 5 Ah-s akku.
Aztán ott állsz, és nézel, hogy tölteni kell, mert mindkettő kaputt. De akkut csak kihűlt állapotban szabad, különben hazavágod. Nézed a szomszédot, aki vígan tologatja a hangos, büdös MTD-t. Vársz egy ideig, aztán töltesz, ami szintén idő, közben jön 1-2 fontos dolog, amit el kell intézni, a kert meg ott áll félig (csak mondtam valamit) levágott állapotban. Mire feltöltenek az akkuk, és végzel, beesteledik.
A szomszéd közben az utolsó kanalakat meríti a bográcsból, mert annak idején a benzines fűnyíróra szavazott. Tudta, hogy ekkora területre az kell. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
mzoltan321 #3059 üzenetére
Akkuról Husqvarna részről tudok nyilatkozni, hátha segít egy kis gyakorlati tapasztalat:
Baromi drága, és marha gyorsan merül. 2 DB Bli20-asom van, amit egy 138C gyepszellőztetőben (2 akkus), és egy 115il szegélynyíróban használok.
A szegélynyíró ok, kb. fél órát megy hetente összesen, ez egy akkut 1/3-ig merít.
A gyepszellőztető már keményebben fogyaszt, azzal ~300m2-t úgy szellőztetek át (egy irányban, keresztben nem), hogy a végére mindkét akku teljesen lemerül. Sorban, egymás után merülnek, nem használja együtt a kettőt.
Ráadásul az egyik akkummal már 1 szezon után gond van, kíváncsi leszek az ügy végkimenetelére a HSQ-val. Egyszer már majdnem megszívattak garanciális ügyintézéssel kapcsolatban.
Ezek alapján nem hiszem, hogy túlzottan észszerű lenne venned mondjuk egy 247Li-t ~170 körül, majd még ~55-ért akkut meg ~20-ért töltőt venni.
Részemről ennyit az egyik "prémium" márka akkus technológiájáról.
Egyébként összesen kb. 700m2 gyepet gondozok, arra oké a benzines fűnyíró (LC353), de neked nem hiszem, hogy az volna a jó választás. Pláne nem 150+ ezres csodák. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
mzoltan321 #3056 üzenetére
100 m2 gyepért képest lennél nagy dög, 30-40 kg-os, büdös benzines fűnyírót venni?
Bár, a tagoltságot, domborzatot, stb. nem ismerem, de ha csak ekkora területet kellene nyírnom, már fűnyíró robotok között nézegetnék, tologassa a fűnyírót a franc... -
goldnarmz
aktív tag
válasz
Petikeje #2836 üzenetére
Ha elfogadsz egy jótanácsot, akkor ezeket a 3 kerekű hulladékokat messze elkerülöd. Nekem volt a linkelt Güde (illetve még van is, majd meg a vasgyűjtésbe), de senkinek nem ajánlom. A szimpla első kerékkel csak a bajom volt. El ne hidd a marketing dumát, hogy "hűdejó". Egy nyeklő-nyakló f@s az egész. A motor pár hónap használat után furcsa hangon kezdett járni, aminek az okára azóta sem sikerült rájönni. A műanyag alkatrészek minősége kritikán aluli, össze-vissza tört le róla minden, hiába vigyáztam rá. A fűgyűjtő alja rendkívül vékony műanyag, ami pár hét alatt el is repedt, onnantól csíkokban kiszórta magából a füvet.
Kértem árakat az eltört/repedt alkatrészekre a Güde Mo.-tól, amin jót röhögtem (horror), majd vettem egy értelmes gépet, amit azóta is megelégedéssel használok. Igaz, ez árban jóval felette van ezeknek a gépeknek.
Sz'al én nem javaslom a trike fűnyírókat. -
goldnarmz
aktív tag
Lehet. Akkor úgy mondom, hogy balfékek kezébe nem való.
Nyilván aki ezzel foglalkozik nap, mint nap vagy a zindexfórum kaszás istenei csak röhögnének a bénázásomon, de ahogy nézem, a kolléga is két heti rendszerességgel használná. Így feltételezem, hogy kaszával fog kelni és feküdni. Én csak a tapasztalatom írtam le. Mostanában úton-útfélen azt olvasom, hogy motoros kaszát mindenkinek mindenhová. Legyen ellenvélemény is.
-
goldnarmz
aktív tag
válasz
Rikseven #2815 üzenetére
Véleményem szerint egy rendezettebb udvarban teljesen felesleges fűkasza, mert csak rombol mindent. Füvet kitépi, pusztítja.
Ház körüli óvatosabb nyiszálásra vannak kitalálva a szegélynyírók. Ezt merem ajánlani, mert baromi jó gép, nagyon fasza a Makita MM4 motor. Hajlított fej, O-fogantyú, nincs heveder.
Nekem ilyen volt, csak a hülye fejemmel eladtam, mert nekem fűkasza kellett. Amit vagy 2-3x használtam is, mire beláttam, hogy egy kertben olyan pusztítást tud végezni, hogy jobbnak láttam visszatenni a falra a tartójába, és azóta is ott pihen. Akárhogy próbálsz óvatoskodni, fűkaszával nehéz nem megsérteni pl. egy fa törzsén a kérget, árokban nem szétszaggatni vele a füvet, stb. Ja, még a drótkerítést is viszi.
Úgyhogy ismét vettem egy szegélynyírót (immár akkusat), de még az is sokszor túl brutálisnak tűnik. Pont valamelyik nap bosszankodtam, mert egy kisebb részen kitépte a gyepet, amit vethettem újra.
Ezt csak azért írtam, hogy gondold át, valóban szükséged van-e fűkaszára. -
goldnarmz
aktív tag
válasz
BEigner #2704 üzenetére
Domboldalra azért nem ajánlott a 4 ütemű motor, mert az olajzás külön tartályból történik, nem a benzinbe keverve, így lehetnek kenési problémák. A képen nem teljesen egyértelmű, hogy melyik részeket akarod fűnyírózni, de ezt még szerintem is elviseli egy négyütemű gép. Azért itt egy fűkasza (vagy egy erősebb szegélynyíró) is elférne a fűnyíró mellé.
-
goldnarmz
aktív tag
Rosszul fogalmaztam. Nem dimbes-dombos, hanem göröngyös. Ott elég szívás kis kerekű fűnyíróval rohangálni, mert a sok kis gödröcskébe "beleesik" a hátsó kerék, és felakad az alja a gépnek. A 253s valóban nagy, széles masina, de ekkora területre kell is, hidd el! Amit írtam, nem hajtás szempontjából lényeges, hanem egyszerűen idegesítő, hogy kicsit meg van csavarodva a kompozit ház, ezáltal nem éri mind a 4 kerék a talajt. Ennyi pénzért már olyat adjanak, ami - ebből a szempontból - tökéletes. A légszűrőtől ne félj, és simán vághatsz vele gazt is, nem ijed meg tőle egyáltalán.
-
goldnarmz
aktív tag
A 253s-nél azt ellenőrizd le, hogy teljesen vízszintes részen (pl. a bolt padlója) mind a 4 kerék éri-e a földet. Nem szabad, hogy elforogjanak (általában a bal első szokott). Ha nem, addig bontogassák a dobozokat, amíg találsz egy olyat, ami megfelel. Nagyszerű dolog ez a kompozit (nem műanyag) ház, de előfordulnak vele ilyen problémák. Ha nagyon dimbes-dombos részeken fogod használni, akkor inkább nagyobb hátsó kerekű fűnyírót válassz (pl. az említett Makita - bár még mindig nem tudjuk, mekkora a vágni kívánt terület), mert ezt nem fogod szeretni.
-
goldnarmz
aktív tag
Érdekes, amit mondasz, mert én pl. tavaly pont az általad említett problémák miatt (nem telítette a fűgyűjtőt, csíkot hagyott maga után) cseréltem le a németnek csúfolt kínai fűnyírómat Husqvarnára. Azóta ezek a gondjaim megszűntek. Tökéletesen tele pakolja a gyűjtőt, és nem hagy maga után semmit a gyepen. A gyűjtője sem kicsit (LC 353VI). Igaz, csak egy - mostanában lesajnált - B&S motor van benne, nem Honda.
Ugyan nem ismer(t)em az R52-es modellt, de valóban hajaz a 356V-re. Egy ismerősömnek van egy tök alap tologatós LC 153, és azt mondja, hogy nála sem jelentkeznek ezek a problémák, pedig kialakításra az is hasonló az említett két géphez. Persze mindketten saját kertünket nyírjuk vele heti 1-2 alkalommal, így ezek a gépek nincsenek széthajtva. Te nyilván sokkal több tapasztalatot gyűjtesz mindennapi munka során. Azonban professzionális használatra a HSQ a 400-as és 500-as sorozatot ajánlja, a 300-as otthoni bohóckodásra való. Persze azok árban is máshol vannak...
Tehát. Ha jól látom, a Honda HRX ~250 ezertől indul, de inkább magasan felette, a HSQ R52 utolsó ismert ára ~135 ezer Ft körül volt (oké, 2014-es adat). Szólj, ha tévedek, de nem biztos, hogy szerencsés ezt a két masinát összehasonlítani, és ez alapján kijelenteni, hogy senki ne vegyen Husqvarna fűnyírót!
Mondom mindezt úgy, hogy tavaly egy több hónapon keresztül tartó idegtépő garanciális ügybe keveredtem pont a fent említett fűnyíró kapcsán, amit végül csak cserével tudtak megoldani nem kevés anyázás után. Jogosan oszthatnám a véleményed, hogy mindenki kerülje a márkát, mégsem teszem. Sőt, azóta jött két másik masina is tőlük (egy kétütemű és egy akkus), mindkettő tökéletesen teszi a dolgát.Sz'al, aki akar, nyugodtan vegyen Husqvarna fűnyírót, de az R52-es modellt kerülje a korábban említett okok miatt! Peace
-
goldnarmz
aktív tag
Valószínűleg nem lett kiegyensúlyozva a kés élezésnél. Egyik végéből több anyagot vettek le, mint a másikból. Amikor fűnyíró kést élez az ember, figyelni kell, hogy egyensúlyban legyen a penge. Egy egyszerűen lehet ellenőrizni. Felfekteted az ujjadra a kés közepét, és megnézed, hogy vízszintben marad-e, vagy egyik felére "húz" (leesik a kés). Addig kell élezni, amíg vízszintben marad. Ennek hiányában ráz a fűnyíró.
A kés domború fele nézzen felfelé. Így terelni a nyesedéket a kaszaházba, onnan pedig a fűgyűjtőbe. -
goldnarmz
aktív tag
A HSQ 525RX ha jól emlékszem, ~1,4LE körül van. Felejtsd el. Azt szokás mondani, hogy fűkasza 2 LE alatt nincs, az is épp határeset. A 135R már elfogadható. Tapasztalatból mondom, nekem is az van. Adnak hozzá damilfejet és 3 ágú ütőkést.
Ám, ha masszívabb dzsindzsa irtására kell, akár heti több alkalommal is, akkor 3 LE körül nézelődnék. -
goldnarmz
aktív tag
Ha jól tudom, a Makita nem gyárt fűnyírót, csak szerették volna, ha a portfóliójukban szerepelnek kerti eszközök is, így mással gyártatja le. Persze, ez nekünk, végfelhasználóknak nem hiszem, hogy nagy problémát okozna a mindennapokban.
Árban bőven elfogadhatóak az eszközeik, és szerintem a minőségre sem lesz panaszod. B&S motorok pedig már régóta bizonyítanak.
Én végül elmentem Husqvarna irányba. Régóta tetszettek az gépeik, a napokban vásároltam a 3. kerti masinát ebből a márkából. Kis érdekesség, hogy ők előbb gyártottak fűnyírót, mint láncfűrészt. -
goldnarmz
aktív tag
Két évvel ezelőtt hasonló dilemmában voltam, mint te most. A nyírandó terület is kb. azonos. Nézegettem a két általad említett gépet is. Végül más márkát választottam, de ha Makitát veszek, akkor a 4631 lett volna nyerő. Ezen van oldalkidobó is, és a 675-ös motor már garantáltan bírni fogja ekkora kert rendszeres nyírását (enyémben is ez van most). Tudom, hogy túl van a kereteden, de érdemes megfontolni. Ha csak az általad említett két gépből választasz, akkor véleményem szerint a 4621 lesz a befutó. 500-as B&S szériát ekkora területre nem vennék.
-
goldnarmz
aktív tag
válasz
Hippositó #2600 üzenetére
Szia!
Véleményem szerint ezek a 2 LE körüli gépek arra elegendőek, hogy a ház körüli gazt kiirtsd, de ennél többet nem szabad várni tőlük. Tavaly én is erre a célra vettem egy 135r-t, és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Jár hozzá 3 ágú ütőkés és damilfej is. Nem mondom, hogy agyon használtam az elmúlt szezonban, de sosem hagyott cserben. Pöccre indul, nem kell fél óráig rángatni. A hozzá kapott alap hevederrel azt az 1-2 órát épp ki lehet bírni, huzamosabb használat esetére viszont már egy komolyabbat választanék. Nagyobb dzsindzsa irtására 3 LE feletti gép javasolt. Olyan meg nincs egy karban tartott kertben.
-
goldnarmz
aktív tag
160 m2 p*csafüst. Én a helyedben biztos az akkus Makitát venném. Pláne, ha a fúróhoz is tudod használni az akkut.
Szegélyeknél damilos vagy műanyag késes szegélynyíróval kell vágni a füvet. Nem fűkaszával, mint korábban ajánlották. Azzal csak szétszaggatod a szép gyepet, és rombol mindent.
Szegélynyíróból is van a Makitának akkus verziója. -
goldnarmz
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Fotók, videók mobillal
- Linux kezdőknek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Gumi és felni topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest