Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
Aktív témák
-
atenza
senior tag
Tulajdonképpen én is kérdeznék valamit: nekem egy northwood 2GHz procim van.
Megtudnád nekem is mondani h. én is megtehetem ezt a 200as FSB-t. Tudom amatőren hangzik, de csak most kezdtem el foglalkozni ezzel. És a memória időzítésének állítgatásával el lehet rontani a ramot? (abit it-7)
[Szerkesztve] -
G@ben
addikt
válasz
MoP_FX 57 #45 üzenetére
Megpróbálhatod, de az már tényleg durva időzítés. :) Legfeljebb hibát dob a Memtest. Mondjuk én letsztelném így, de legalább 2-3 órát menjen a teszt, akkor félig rá lehet fogni, hogy stabil. De ha tényleg teljesen ki akarod tesztelni, akkor mehet 24 órán át nyugodtan. :)
-
G@ben
addikt
Ezzel csak az a baj, hogy ha a proci nem bírja a 200-as fsb-t, akkor a ramot sem érdemes annyira tenni. AMD-nél ha nem szinkronban járatod, akkor rosszabb lesz a teljesítménye, mint alacsonyabb fsb-n, de szinkronban.
Az időzítésekkel is el lehet érni jó kis gyorsulást. Valahol olvastam, hogy ha mondjuk 3-ról lecsökkented 2,5-re, akkor az olyan, mintha 10 MHz-el gyorsabban menne a ram. Amikor én lejjebb vettem a ramjaim időzítését, érezhető volt a gyorsulás! -
Szabtom
senior tag
válasz
MoP_FX 57 #40 üzenetére
Hát én azért legalább úgy hoznám ki a szorzókkal, hogy 200-at kapjon a memória. Ha már egyszer 3200 -as... Az időzítés meg nem olyan nagy isten dolog. A prime-ot ne 10 percig futtasd, hanem legalább 5 órán át. Ez az overclockolás nem olyan, mint a felbontás beállítása...
-
Szabtom
senior tag
Óó, most nézem, a Kingstonod viheti a 11-2-2-2-t is akár.
-
G@ben
addikt
-
G@ben
addikt
válasz
MoP_FX 57 #26 üzenetére
Valami CAS-t is keress ott és ezeket a számokat szépen lassan kezdd el lejjebb állítgatni. Mondjuk felenként, de szerintem ne az összeset egyszerre, mert ha hibázik a Memtest, akkor tudod, hogy mit nem bír. Elvileg a CAS 2 vagy 2,5-ig mehet, ami 3-on volt, az is talán eddig, de ami 7 volt, az kis szerencsével talán 5-ig levihető.
-
Szabtom
senior tag
Ez az FSB [front side bus] (angolul):
[L]http://computing-dictionary.thefreedictionary.com/front%20side%20bus[/L]
Ez a Tom's Hardware helpje (angolul, nagyon régi gépekről, de jó):
[L]http://www.tomshardware.com/motherboard/19980101/index.html[/L]
Lényegében az FSB a memó, a csipszetek és a proci kommunikációjának sebessége. Régen ez ugyanannyi volt, mint a cpu sebesség. A cpu-t aztán elkezdtek gyorsítani a szorzókkal, míg a buszsebesség maradt. A buszokat a déli és északi hidak fogják össze. (northbridge és southbridge). -
Picimaci
tag
NA figyu. Uyebár tuningolni akarsz. Gondolom a procid 2500-as barton. Tehát jó esélyed van, hogy elérd a 200Mhz-es fsb-t.
Nem néztem milyen alaplapod van, de annak is tudnia kell a 200(400)-as fsb-t.
1. Ram időzítéseket állítsd optimalra, vagy auto-ra.
2. kezdd el emelni az fsb-t mondjuk 5-10Mhz-enként. Minden emelés után érdemes megnézni, hogy indul-e még a gép, bebootol-e, de a legjobb, ha lefuttatod a memtestet. Ha nem hibázik a ram és elindul a gép, emeld tovább.
3. aztán ha már nem tudod emelni az fsb-t tovább, akkor kezdhetsz játszani a ram időzítésekkel, próbáld szép lassan csökkenteni az értékeket és mindig teszteld le utána.
Ha instabil a rendszered vagy már nem enged több fsb emelést, adhatsz neki egy kis plusz feszt is, de csak óvatosan.
Sok sikert!!! :DD
[Szerkesztve] -
G@ben
addikt
válasz
MoP_FX 57 #13 üzenetére
A sebesség változik. :)
Ha lejjebb veszed az időzítéseket, akkor gyorsabb lesz. Ha minden igaz, akkor ezek elérési idők, szóval itt a kisebb a jobb. Ilyen néven található meg a BIOS-ban, hogy RAS, CAS, TRAS meg CAS to RAS ha minden igaz. Értékük 2-től olyan 8-ig terjedhet, de minél kisebb, annál jobb. Nem tudom, mennyi a gyári időzítése, de ha nem 400 MHz-en használod, akkor mehet lejjebb is, mondjuk ha 3-3-3-7, akkor próbáld meg 2,5-3-3-6-on vagy valami ilyesmin. Ezt próbálgatni kell és Memtest-tel leellenőrizni utána, hogy bírja-e. Kb eddig terjed a tudományom, mert még én se nagyon állítgattam ezeket. :) -
MoP_FX 57
őstag
ameddig G@ben visszater elmondaná valaki mi valtozik ha megvaltoztatom a memo idozitest?
-
MoP_FX 57
őstag
na sziasztok azt szeretnem kerdezni,hogy ez micsoda Fsb/Dram ratio [1:1]?
Ezt lehet valtogatni.Jo nekem ez tuninghoz--ez a beallitas,vagy allitsam at?Valaszokat elore is kossz
Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SörcsaPH!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest