Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intelesek vs AMD -sek DÜHÖNGŐ
- Modding és elektronikai kérdések
- Milyen videókártyát?
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Benőke #55307 üzenetére
Ha semmi nem férne el, egy ilyen se szerintem, akkor elég lehetne hővezető lap is elméletileg. Amúgy épp ma került szóba, hogy sok notebookban van fém hővezető lap, de azokban, ahol várhatóan melegedni fog az SSD is. Épp holnap rakok be az 5520-ba egy SK Hynix PC801-et, de nem tervezek rá hőelvezető lapot, bordát. A helyedben tesztelném először, van-e melegedés, amit fontos hűteni, ha igen, raknék rá ilyen hőelvezető lapkát. Persze, ha időben belefér...
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Benőke #55305 üzenetére
DRAM tényleg jó, de tény, sokat lehet faragni az áron, ha nincs, nem is sok SSD-be raknak már. A 970 EVO úgy látom abban tér el, hogy abban 64 layer v4-es NAND van, az EVO Plusban meg 96 layer v5-ös, amúgy ugyanaz, bár írásban gyorsabb is lett ezzel.
Egyébként 11Gen i7, itt azt írja nekem a dell hogy gen 4 -t tud a PCIe
Köszi, ez jó infó, az előbb tévesen írtam, hogy alaplaptól függ, mivel valóban a CPU-tól szokott ez függeni. Enyémben 11th Gen Intel Core i5-1135G7, eszerint az is PCIe 4.0 lesz, de normál használatnál tényleg nem venni észre a különbséget. El kéne adnom a Samsung 980 1TB-ot a dobozban lévő desktopból és akkor vennék egy PCIe 4.0 SK Hynix PC801-et.Összességében jó választás a 970 EVO Plus, igaza van a kollégának is, melegedős fajta, de jelen hw/sw környezetben ez pont nem okoz gondot, ugyanis nem lehet ebben a gépben meghajtani annyira. Sokszor szomorúan olvasom, amikor az SSD-re, mint önálló eszközre gondolva véleményezik, mikor nagyon lényeges a hwkörnyezet és a felhasználás módja.
-
nagyúr
válasz Benőke #55303 üzenetére
Nem tudtam hogy akkor most a 970 Evo Plus még kb 5 év távlatából is jó választás -e.
Persze, hogy az. Ez is épp azt jelenti, hogy ez egy bevált tipus! A sima 970 EVO már rég nem készül, ezt meg még úgy is gyártják tovább, hogy már rég kinn vannak a 980, 990 sorozatok. Még úgy is gyártják tovább, hogy a 980 Pro vezérlőjét rakják bele egy ideje. Ez sokakat megzavart ugyan, de talán még jobb is lett ettől. Még a Samsung se tart gyártásban túl sok régi modellt, jó példa erre sajnos a Samsung 860 EVO...
Ha meg Linuxszal az lesz a felhasználás, amit írsz, tuti nem fog nagyon melegedni, amúgy sincs nagyon beszorítva, ahogy nézem és pont a 2230-as SSD mellett van a venti, ami kihúzza onnan a levegőt. Én simán raknék bele 970 EVO Plus-t, de most ezzel a két OEM SSD-vel elvagyok. 4 hónapja használom az 5520-at Linuxszal és teljesen hűvös az egész, ha meg a gép hardwereinek egy Linux napi használat semmi terhelést nek okoz, akkor nem fog okozni az SSD-nek is. Valahogy ezt nem nagyon akarta érteni a kollega tegnap.Amúgy kifejezetten jó még a 970 EVO Plusban, hogy van rajta 2GB DRAM cache is! Persze ettől függetlenül én le szoktam venni Firefoxban a meghajtóra cache-elést, amúgy is sokkal gyorsabb RAM-ba cache-elni. Plusz ez se melegíti az SSD-t így.
Lehet fura kérdés lesz, de rájöttél már, hogy az 5520-asod tud PCIe 4.0-át? Én még nem jöttem rá, lehet mégis ráveszem magam ezért egy SK Hynix PC801 1TB-ra és kiderül majd. Ha jól emlékszem, azt írták valamelyik topikban, hogy alaplapfüggő, melyik PCIe csatoló van benne...
[ Szerkesztve ]
-
piRate_nEx
aktív tag
válasz Benőke #10202 üzenetére
Én 8 nap 21 óra alatt 703.06 GB-nál vagyok...
Szerintem ez sok kicsit, 4 hét alatt. Oké, az első pár nap ráküldtem 300 GB-ot, játékok, benchmarkok, stb. De a maradék 400 GB honnan jött, azt nem tudom...
Edit:
OMG! A kurva RAMDISK 5 percenként menti a 256 MB-ját az SSD-re, nem csak bekapcs és kikapcsoláskor... Ez megy 3 hete, te jó ég![ Szerkesztve ]
The glass is already broken.
-
Lacpac
őstag
válasz Benőke #10199 üzenetére
A böngésző cache ramdisk-en van.
Azt vettem észre, hogy az ssdlife-ot akárhányszor megnyitottam, annyiszor nőt 0,2GB-al. + jelzett,hogy új firmware jelent meg, a samsung magician meg azt mondja hogy minden a legfrissebb.
Most letakarítottam a gépről, meglátom mit mutat így.Az ssd life-ot tegnap tettem fel kíváncsiságból. gondoltam néha rá tudok nézni az írt adatmennyiségre.
Azóta nőtt meg az írás. Ha ez a progi ír, akkor mit tud annyit írni rá?[ Szerkesztve ]
-
Aurig@
őstag
válasz Benőke #10105 üzenetére
Próbáld ki! Először én sem hittem, hogy ennyi ideig tart csak az egész dolog, egyébként ezzel dolgozom:
Acronis True Image Premium 2014
Az egyik belső HDD-re mentem le. Hogy pontos legyek 1 perc 57 alatt végez vele, SATA 3-as vinyóra! Visszaállítás pedig (hogy szintén pontos legyek) 3 perc 08!
Acronis lemezről bootol a gép, onnan pedig, ha tudod mit csinálsz már szinte gyerekjáték! Csakis a vinyó olvasási és írási sebességén múlik!
Csak számolj utána: a mentett image 9300 MB ezt oszd el 117-el (ennyi másodperc, míg lementi), ez cirka 80 MB/s, amivel simán tud dolgozni egy SATA3-as vinyó! A visszaállítás gondolom azért lassabb, mivel az image fájl-t "kicsomagolja" mielőtt rátolja az SSD-re!
(Azért mert valakinek valami nem úgy működik, mint másnál, már lehetetlen?)
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
zack
nagyúr
Lemértem, mert ez papíron is igazolja az érzéseimet. Nem csak az írási műveletek javultak számottevően, hanem az olvasási műveletek is, amiből az operációs rendszer is hasznot húzhat.
Az hogy a boot mennyivel gyorsabb, nem érdekel, mert így is villám. De ha a plusz sebesség ingyen van, el fog férni a háttérben a Magician...Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3
-
xuldar
addikt
A RAID nem egyenlő az IDE móddal, egyébként szerintem elég lenne egy drivercsere. Majd az okosok megmondják, melyikre érdemes, de ha raid tömb van a gépen (sosem lehet tudni, nem írtad), akkor nem kéne megváltoztatni a módot.
Nekem pl. RAID1 tömböm van RAID módban, és megy a TRIM Intel driverrel.
Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
-
SFAkos
aktív tag
Nem értem ebbe mi a macerás vagy a szívás. Beraktam a gépbe, átklónoztam a windowst ( telepíthettem is volna az nem macera ) aztán ment. Windows 8.1-en az égvilágon semmit nem kellet állítani... Ha meg már be tudod rakni magadnak, akkor csak feltudsz tenni egy windows-t. A kolléga előttem jól szólt, egy átlag FELHASZNÁLÓ nem cserélget SSD-t, mert azt se tudja mi az, csak leül a gép elé és használja.
[ Szerkesztve ]
-
margithid
veterán
Értem.
Hát lehet hogy igy akkor samsung 840 evo lesz, a sima 840-nel nicns semmi baj, 1 éve megy, ha 100 terát lehet rá írni, akkor még minimum 1 évig jó lesz. Szeritnem a kingston se hiszem hogy sokkal tovább bírná ilyen írás mennyiség mellett.
Aztán még ki tudja, lehet garanciálisan még cserélik is, habár ha meglátják a 100 tera írást kötve hiszem -
margithid
veterán
-
félisten
Ez 2 esetben szokott előfordulni. A gyakoribb, amikor felkerül a "gyönyörűséges, mindenazegyben" Intel chipset driver, aztán az amortizálja le a komplett rendszert(piac 2. legbugosabb chipsetjét gyártják, csak az NViidia/Nforce chipset-ek tudják még überelni...).
Ezt követően már hiába rakod fel külön az IRST driver-t, az már a szétcseszett registry bejegyzéseken, konfig állományokon stb, nem tud segíteni. (Az OS AHCI driver visszarakása a lebombázott gépnek már mindegy...)A másik a bimbiacél alaplapok, amiket vissza kellene vonni újrahasznosításra és azt gyártani belőlük, amire valók: ágytálat. (Asus tud jó pár méregdrága bimbi alapanyagot gyártani)
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Balázs1986
addikt
Ha te nem érzed hiányát, meg az alkalmazásaid sem, akkor oké
Nem ismerjük mások szokásait, alkalmazásait, aztán ha jön a hiba, 100 ősz hajszál, mire kiderül, hogy ez okozza. Ezért nem célszerű kikapcsoltatni velük. Egyénileg magának mindenki azt csinál, amit akar, persze
Az alvást használom én is a laposon. A hibernálás azért jó ha van (legalább akksi üzemmódban, lemerülési teendőként megadva), mert az alvó mód a RAM-ba ír, szóval ha lemerül, akkor ott minden elvész, míg hibernáláskor nem. Kikapcsolás is jó lehet ilyen esetre, de ha egy app beragad, nem engedi a leállítást, és nincs normális leállás lemerülésig, akkor is szívás van, adat és hardver is sérülhet. Noti esetében szerintem nem kell sajnálni 2-3Gb helyet erre. Asztali gépnél meg úgyis a szokások (otthon) / előírások (pl. munkahely) döntenek.
A teszteredmény tényleg elég jól néz ki[ Szerkesztve ]
-
xuldar
addikt
1. A tesztek nem arról szólnak, hogy kitesznek 1db CrystalMark képet, oszt' jónapot.
2. Ez a topik arról szól, hogy akinek gondja van, vagy nem biztos, hogy mindent jól állított be, segíteni tudjunk.Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Villanyszerelés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ukrajnai háború
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Google Pixel topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Intelesek vs AMD -sek DÜHÖNGŐ
- További aktív témák...
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Western Digital 8TB RED PRO - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest