Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Töki

tag

válasz #63 üzenetére

Ezért van az, hogy szerintem az egyetemen a tanulásnál sokkal fontosabb a bulizás, ismerkedés, pacsizás mindenkivel, mert valószínűleg később ti is össze fogtok tartani! Rengeteg olyan embert ismerek a sulinkban, akik tényleg nagyon okosak jól tanulnak meg minden, de amint egy vizsgájuk nem úgy sikerül, ahogy tervezték jön a depresszió, a pszichológus, a sírás-rívás stb. Na ezek az emberek kikerülnek a ''nagyvilágba'', s hiába rendelkeznek komoly elméleti tudással, ha semmi életrevalóság nincs bennük.

• Töki

tag

válasz csika #21 üzenetére

Erről van szó. Szerintem már azzal nagy eredményt lehetne elérni a gazdaságban, hogy ha a közgazdaságtant legalább minimális szinten belevernék mindenkinek a fejébe, függetlenül attól, hogy mihez kezd az életben. Döntéshelyzetek előtt pedig mindenkinek jól jönne!

• Töki

tag

válasz Protoss #18 üzenetére

Bocs, lassan írok és mikor elküldtem az ''okosságot''! Akkor látam, hogy már írtál az adórendszerről, de ebből is láthatod, hogy egyetértünk, mind politikai, mind gazdasági kérdésekben (legalábbis az alapján, amit írtál)!

Béke:)

• Töki

tag

válasz meba #17 üzenetére

Feltételezem, meba ezt nekem címezted, ha nem, akkor meg sem szólaltam. Én nem azt mondtam, hogy magasak a juttatások, hanem azt, hogyha most azonnal felemelnék a nyugati szintre, akkor az nem segítene senkin, mert pár napig, esetleg hétig minden szép és jó lenne, de utána komoly válságba kerülne a gazdaság. Valakivel meg kellene fizetetni ezt a pluszt, és nagy valószínűséggel ezt a dolgozókkal tennék meg. Egyébként (bár mellékes) én sem dolgozok. Két dolgot lehetne tenni, hogy csökkentsék a munkanélküliséget.
    1. Csökkenteni a reálbéreket, gondolom erről senki sem akar hallani (én sem)
    2. Az előző hozzászólásom alkalmával már céloztam rá. Megvizsgálni az egyes állami vállatokat, és lecserélni az egész igazgatótanácsot, Új fiatal sikerre éhes emberkékre. A magán szektorban pedig önvizsgálatot kellene tartani, az Rt.-k esetén ez a részvényesek feladata lenne. Ez így egy lassabb folyamat lenne, de hosszútávon én nem látok más kiutat. Sajnos a rendszerváltás után semmi sem változott, ma is ugyanazok a vezetők, vagy leszármazottaik ülnek a vezetői székekben, akik mind mentalitásban, mind szaktudásban is alulmaradnak a nyugati vezetőkhöz képest. Kíváncsi lennék arra, hogy a ma Magyarországon élő felső tízezer hány százaléka gazdagodott meg a rendszerváltás előtt és után?
    Hány százalékuk köszönheti a vagyonát a kommunizmusban szerzett kapcsolatainak? És hány százalékuk szerezte tisztességes úton a vagyonát?
    Az utolsó kérdésnél a kiskapuk kijátszását és az apró stikliket természetesen nem sorolom ide. Az ipari adózási törvények alapján ugyanis kb. 5 vállalat lenne képes fennmaradni adócsalás nélkül (ebből kb. 3 parkolási díj szedéséből él).

Összegezve: Mindenekelőtt az adórendszert (minden területére kiterjedően) kellene megreformálni mind a nagyságát, mind az adósávokat tekintvén.
    Azután jöhetne a piacképesebb vezetők beiktatása. Majd legvégül a jólét!!!

• Töki

tag

Na csakhogy tisztázzuk a dolgokat. Superman 100%-ig egyetértek veled. Én nem is azt mondtam, hogy mindenki fogja be a pofáját. Sajnos 40 év kommunizmusát nem lehet egyik pillanatról a másikra elfeledtetni, de az biztos nem vezetne megoldáshoz, ha most hírtelen mindenkinek felemelnék a bérét a duplájára. Mert ez csak azt vonná maga után, hogy 10× ekkora lenne a munkanélküliség, és az infláció. Az árakat pedig valószínűleg azért nem csökkenti egyik cég sem, úgy, mint nyugaton, mert feltehetőleg akkor tönkremenne. Én úgy gondolom, hogy a jelenlegi körülmények között nem bír többet a gazdaság. Éppen ezért kell változtatni, méghozzá egy az egész országra kiterjedő új gazdaságpolitikával, amely leváltja a ma hatalmon lévő töketlen vezetők (nem politikai, hanem gazdaságira gondolok) nagy részét, s helyükbe olyat állít, aki két szempont alapján cselekszik 1. A vállalatokat értékteremtő, piacképes, új, ötletekkel és tervekkel (akár radikális változások árán is) kell megújítani.
    2. Végre érvényesüljön kishazánkban is az a szlogen, hogy a ''vevőnek mindig igaza van''. És végül nagyon fontos a környezetszennyezés elkerülése.

Tehát még egyszer én örülök annak, hogy legalább már odáig eljutottunk, hogy elégedetlenségünket nem lenyeljük, hanem különböző fórumokon kinyilvánítjuk. De ez csak az 1. lépés. Innentől kezdve már nem segítenek az olyan hozzászólások, amelyek elmesélik még 1000-szer, hogy igen milyen igazságtalanul elbántak velünk, meg, hogy az árak nyugaton alacsonyabbak, a fizetések pedig többszörösei a mo-i átlagnak. Építő jellegű kritikát, ötleteket kellene megfogalmazni. Szerintem sem állapot ez, de engem személy szerint már idegesítenek az örökös sajnálkozások. Egyértelműen változtatni kell, de még egyszer kihangsúlyozom nem az a megoldás, hogy az árakat központilag lecsökkentjük, a béreket pedig az egekbe emeljük, a munkanélkülieket pedig magas juttatásokkal támogatjuk.

Egon:

Pontosan én nem azt mondtam, hogy így jó. Az egyik legnagyobb probléma az adórendszer szerintem is. De sajnos azzal nem segítesz senkin, hogy azt mondogatod magadban, hogy felháborító!

greenface:

Ott a pont, az állami vállatok már-már Gdp nagyságú veszteségét vajon ki kompenzálja, s miből? Persze erre nem a privatizáció lenne szerintem a megoldás, ami ugye újabb lehetőség a zsebek megtöltésére, hanem a szerencsétlen vezetőgárdát kellene leváltani, olyanokra, akik nem a kommunizmusban szerezték a ''piaci'' tapasztalataikat. A monopolhelyzet pedig csak olaj a tűzre.

• Töki

tag

válasz Qsoe #1 üzenetére

Igen ez elég érdekes. Én még ebben az országban nem találkoztam olyan emberrel, aki ne gondolta volna úgy, hogy alulfizetik. Persze biztos van néhány nagyon gonosz nagyhatalmú kis emberke, akik többet tesznek zsebre, mint amennyit megérdemelnének. De leszámítva ezt a sötét erőt, ennyi pénzt nem lehet lenyúlni. Itt országos szinten milliárdokról van szó. Gyakorlatilag kicsit szörnyen hangzik majd, amit mondani fogok, de az ország ennyit tud termelni. A közgazdaságtan legalapvetőbb tétele pont erről szól. Minden gazdasági szereplő annyit kap, amennyit munkájával (vagy bármivel) hozzá tud tenni az adott vállalkozáshoz, stb... Vagyis olyan nincs, hogy mindenkit alulfizetnek, s bár valóban néhány ember kezében összpontosul a GDP egy nagyobb hányada, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek zsebre teszik a jogosan járó fizetésének nagy részét. Valamennyit biztosan ellopnak, de ez bizonyára így megy más nyugati országokban is, ahol magasabbak a bérek. De az ellopott összeg nagysága még mindig elenyésző ahhoz az összeghez képest, amennyivel az embereknek saját bevallásuk szerint többet kellene kapniuk. Egyszerűen arról van szó, hogy a fejlettebb országok többet és gazdaságosabban termelnek, s csakis emiatt magasabbak a fizetések, s nem egy csodatévő kormány vagy politikus érdeme!

Aktív témák