Hirdetés
Aktív témák
-
PeliScan
addikt
Nah, végül sulinettel egy Canon LiDe 50es lett (30e) nagyon jónak tűnik, ha kipróbáltam, és lesz tapasztalatom róla, feltétlen megírom, csak most egyelőre a ZHk nagyobb prioritást élveznek mint a százéves családi fotók. :P
-
korbai
csendes tag
Eddig próbáltam vele régi diákat, ff negatívot és színeset is. Ha filmmel dolgozol van benne automatikus retusáló (elég jó), papírnál nincsen, meg szerintem is jobban bírja a negatív az idő múlását, mint a papír. A minőségével teljesen meg vagyok elégedve. A pontos specifikációt megtalálod a canon weboldalán, de azt hiszem kb. ennyi a különbség. Én maximális 2400DPI-vel szkennelek, mert a 1200-on már nem az igazi, dehát a filmkocka ugye elég apró dolog, kell oda a DPI.
-
szityu
csendes tag
Bitfarkas, a negativokat amennyiben tekercsben vannak, hogy vagdosod szet? Létezik vmi spéci ezköz?
-
korbai
csendes tag
Hát kb. hasonló utat jártam be, mint te és 1 hete vettem egy Lide 80-at. Elég alaposan utánanéztem a dolognak és nem is csalódtam (nagyot :o). Nekem ez volt megfizethető, a minőségével elégedett vagyok, csak elég lassú. Maximális 2400DPI-s felbontáson a színes negatív bekapcsolva mindenféle automata korrekciókat kb. 4-5 perc. Igaz még csak USB 1.1-el megyek. Nekem fontosak voltak a hozzáadott szoftverek (pl. Adobe Photoshop Elements) is, többek közt azért is vettem ezt a típust. A LIDE-nál lényeges, hogy bár betehetsz filmcsíkot, de mindig csak 1-et tudsz szkennelni, és mindig arrébb kell rakni a lámpát. Ráadásul a diát is ki kell venni a keretből. Szóval macerás a dolog.
-
PeliScan
addikt
Nah, két típus maradt... szerintetek melyik legyen?
CanoScan 3000F >> 35.625.-
[L]http://www.canon.hu/php4/scripts/product-spec.php4?id=462[/L]
CanoScan Lide50 >> 39.125.-
[L]http://www.canon.hu/php4/scripts/product-spec.php4?id=437[/L]
Én a Lide mellett lennék... bár a 3000Fhez azt írták, h tudn jó minőségben negatívot scannelni... hihető? Vagy ugyanennyire tud a Lide is? :F -
PeliScan
addikt
Köszi a részletes választ! :) Hát, ha a filmszkennerre nem is tudunk várni (irreálisan drága a lehetőségekhez képest) de egy jobb szkennerre, pl erre ([L]http://index.hu/tech/digicam?x:2003.09.22.&147986
[/L] thx to Flashcash!) valóban érdemes lehet beruházni, ha már úgy is állati sok időt eltöltünk a digitalizálással. -
MuzX
tag
Hát, ha szeretsz gyenge minőségben archiválni, hogy aztán később megbánd, és kezdhesd előről, valóban ez a követendő út... :)))
Láttál már valaha egymás mellett ugyanarról a képről papírról lapszkennerrel meg egy filmszkennerrel filmről készült képet? Nagyon is észrevehető a különbség... -
MuzX
tag
Hát, meggondolnám a helyedben. Ha eddig kibírtátok digitalozálás nálkül, érdemes lenne megvárni, míg bejön több pénz, és venni egy filmszkennert.
A papírkép digitalizálása több szempontból is rosszabb, egyrészt az már egy újabb színkorrekciót tartalmaz, amit a labor csinált, és nem biztos, hogy jól. Másrészt a méret/felbontás eleve korlátozottabb lesz, viszont esetleg kevéssé zavaróak azok a karcok, por, stb., ami a negatívról szkennelve sokkal rondább lenne.
Egyébként az Epson 3200-ról sok jót hallottam, bár magam nem próbáltam. -
MuzX
tag
válasz
bitfarkas #33 üzenetére
Nem feltétlenül kell dobszkenner. Már csak azért se, mert ott macerásabb a felrakás-leszedés.
Igazán jó kisfilmes formátumú filmszkennerek 200-300e Ft körül már vannak.
Egy félmilliós cuccal már középformátumot is szkennelhet, akinek az kell, és kiváló minőségben.
Persze a topicindítónak erre nincs szüksége. Azonban - ahogy mások is írták - se a diafeltétes lapszkenner, se a papírképek lapszkenneres szkennelése nem fog olyan eredményt adni, mint egy valódi filmszkenner. Arról nem is szólva, hogy a filmszkennerek szoftverében eleve van általában valamilyen nagyon hatékony zaj- és karcoláscsökkentő eljárás, ami kihasználja az adott szkenner lehetőségeit (némelyiknél infravörös rásegítés van).
Minden attól függ, mennyire igényes a minőségre valaki és mennyi pénze van.
Arra persze számítani kell, hogy jelentős utómunkára lesz szükség, ha tényleg használható minőséget akar, hiszen a karcok, por, szösz, stb. jó részét mindenképpen kézzel kell kiretusálni majd, és esetleg minden tekercsnél más-más színkorrekció kell majd. -
PeliScan
addikt
Nah, ma este lesz a nagy családi megbeszélés, h mi legyen a SEx kerettel... jól fog jönni a most mexerzett infó, köszi mindenkinek.
Egyelőre az tűnik reálisnah, h venni egy jobb minőségű lapscannert, és a már kidolgozott fényképeket digitalizálni, egyrészt gyorsabb, másrészt egy olcsóbb diadigitalizásra IS alkalmas scannerrel nem biztos, h jobb eredményt sikerül elérni, pl a sárgaság miatt.
Ez így eddig korrekt? :) -
bitfarkas
őstag
Egy HP diaszkennerem ven, aminek a max felbontása 2400 dpi, azaz egy dia, vagy filmkockáról 2300*3500 pixel méretű képet ad. A diánál nem is igen van ennél jobbra szükség, mert a fordítós (roncsolásos) eljárás miatt a filmanyag felbontása nem olyan jó, mint a negatívnál. A szkenner ára kb. 160k bruttó. A minőség összehasonlíthatatlanul jobb a feltétes síkágyas szkennereknél. Az igazi profi minőség a dobszkenner, de az megfizethetetlen.
Mivel monitorra szántam a képeimet (1280*960), általában 1200, vagy 1600 DPI-vel olvastam be többezer képet. Ez eddig két éves munka, mert ugye színkorrekció, (az öreg negatívumoknál különösen fontos) filmhibák, karcok eltüntetése, stb. Ehhez a szkennerhez csomagolt progik sokat segítenek, illetve a szkennelési folyanatban már egy-egy tekercshez elmenthető, és automatikusan alkalmazható egy-egy szín (és megvilágítás) profil.
Egy 6 kockás negatív szkennelése 1200 dpivel gyakorlat után kb 6-7 perc, aztán a javítások a negatív használtságától, meg az igényességtől függően.
Volt a srácaimnak olyan kiskori képe, aminek a korrekcióján háromnegyedórát dolgoztam, mert a több mint 20 éves negatív elég ramaty állapotú volt. De megérte, mert a gyerekek már nem lesznek megint három-négy évesek.
E kis esszé után eldöntheted áldozol-e pénzt, de ami lényegesebb, rengeteg időt erre az ügyre. (Nekem megérte. A gyerekeim unokái is ragyogó szinekben, jó minőségben láthatják, hogy nézett ki nagyapjuk kis pöcsösként) -
nap
addikt
Meniner meinung, legolcsobban/legjobban egy sima lapszkennerrel jossz ki. Beszkenneled az elohivott kepetek es kesz is vagy, lehet irni lemezre. Ezzel szemben a diafeltetes cuccokkal sokkal tobb pocsoles, alitgatas es ezzel aranyosan tobb ido szukseges. A minosege nem lessz anyival jobb/roszabb, mint amennyivel tobb vele a munka.
Az igazi diaszkenner nagyon draga. Ennek az ara, ha csak otthonra kell, soha nem fog visszajonni. -
pitman
őstag
''Persze a gépet utánna gondolom negatívozni kell, de azt már minden képfeldolgozó progi meg tudja csinálni.''
Gondolom azt szeretted volna kifejezni, hogy beszkenneled a negatívot, majd képszrekesztővel invertálod. Ez fekete-fehér esetén megy is, de a színes negatívnál nem, mivel annak van egy sárga alapszíne (mely ráadásul gyártónként, filmtípusonként is változhat, ha előveszel néhány régi tekercset, látni fogod, hogy nem egyforma színűek), ha simán invertálod, nem lesz színhelyes az eredmény.
Mint ahogy többen említették három lehetőséged van:
Veszel egy síkágyas szkennert, aminek van diafeltétje (valószínűleg az eredmény soha nem lesz színhű, még a drágább típusok esetében sem), valamint igen lassú tud lenni (egy csíkot több percig is szkennelhet felbontástól függően). Persze elképzelhető, hogy vannak olyan szkennerek, ahol lehet állítani szkennelt negatív típusát, de ehhez nagyon sok típust kellene megnézni. Esetleg keresni kell valamilyen alternatív szkennerprogramot ami képes ezen feladatok elvégzésére.
Veszel egy diaszkennert (mivel ezt a fent említett feladatra találták ki, nagyon jó eredményt lehet elérni) ezek a gépek (vagy a szoftverük) már képes a sárga alapszínt is kompenzálni. Viszont meglehetősen drágák. Ha nagyon sok negativot kell feldolgozni talán ez a legjobb megoldás. Sulinetben nem hiszem, hogy ezeket árulják.
Harmadik lehetőségként pedig beadod valamilyen laborba digitalizálni, az eredmény feltehetőleg nagyon jó lesz, csak szintén nagyon drága. -
khalox
őstag
Én egy Lide30-cassal csinálom pont azt, amit te szeretnél, szerintem tökéletes a feladatra...
Bár ez a berakom ferdén és beforgatja dolog a ScanGear-ben (szoftver) elég heurisztikus... ja beforgatja, csak éppen nem azt amit kellene... szóval nekem nem jött be. Viszont arra jó, hogy beraksz 5 képet (szigorúan párhuzamosan az oldalakkal - mondjuk több nem is fér), és akkor egyszerre ötösével szépen szétválogatja.
Utána ami nem tetszik, azon még javíthatsz szoftverrel - pl. nálam egy csomó fekete-fehér kép van. Extrém esetben még a rossz képek is nagyon jól visszahozhatók élesre - pl. régi megsárgult és tsai. -
kiskonfi
tag
ha sok ezer kép van, akkor érdemes lehet egy kifejezetten diaszkennert venni. drága, de a minőség SOKKAL jobb.
Alátámasztom. Én is hasonnló cipőben járok. HAbár nem hiszem, hoyg van otthon több 10000 kép.
IDáig életnagyságban csak egy relatíve régi negaszkennert láttam (jó kis program, hozzá, teljesen jól használható, de lassú)
Kb 10-15 perc alatt csinál meg egy képet (de az akkor olyan is)
NA mindegy. Egy jó minőségű szkenner tudtom szerint képes elmenni a negatív szemcseméretéig is. TEhát ha a minőség fontos, akkor mindenképp ilyett (meg nagyon sok tárhely:)) ) Sőt általában az újjak egész gyorsak is.
Ár: VAn egy fényképész ismerősöm, akivel közösen megpróbálunk befektetni egybe (talán) és ő azt mondta, hoyg úgy kb 90 000 körül van az amivel ő hajlandó foglalkozni (paramétereket nem tudok, majd kifaggatom ha kell) -
MLaca
őstag
A célnak megfelelő diaszkenner elég drága móka. Használtan olyan 150e forinttól lehet ezeket kapni. Betolsz neki egy negatívot (nem a gurigás változatot, hanem a vágottat) és elkezdesz szkennelni, ő meg léptet.
-
Flashcash
Közösségépítő
Nem tudom ez egy barátomé volt, talán 30 ropi volt 1 éve.
Egy biztos hogy ne csak úgy simán vegyél bármilyet, mert ilyen sok kép esetén nagyon nem mindegy hogy mennyit kell vacakolni mire 1 képet/negatívot beszkennelsz.
A Nikon gyárt spec. filmszkennert, nem tudom mennyibe kerülhet.
Én a legújabb Canon szkennerrel mernék nekiállni egy ilyen műveletnek.
[L]http://index.hu/tech/digicam?x:2003.09.22.&147986[/L]
Úgy tudom pozicionálni sem kell a képeket hanem beteszel 3 képet ferdén és ebből aut. csinál 3 jpg fájlt egyenesben. -
beeboy
addikt
ha nem akarsz költeni diaszkennerre, ill. nincs:
próbáld ki mindkét módszert, melyik a jobb:
negatív: nem másolat, viszont kicsi, lehet hogy pixeles lesz, még 600 v. 1200 dpi-nél is, attól függ mire kell
aztán még paintban is invertálhatod a színeket
pozitív film: már másolat
szóval próbáld ki, ha elág a dia, azzal gyorsabban haladsz mert kisebb.
a tükröződés tapasztalatom szerint nem számít pozitív filmnél (az is fényes) -
PeliScan
addikt
Tehát jól sejtettem, negatívről célszerűbb digitalizálni. Ehhez szüxség van egy speciális scannerre, vagy csak vmi kiegészítő kell egy ''normális'' scannerhez?
Tulképp SEx keretében szeretnénk venni, akinek van rálátása erre a szegmensre, tudan vmi jót ajánlani? Nagyon köszi! -
nygma
addikt
csatlakozom, ezek a diafeltétes síkágyas szkennerek nem állank a helyzet magaslatán...
ha sok ezer kép van, akkor érdemes lehet egy kifejezetten diaszkennert venni. drága, de a minőség SOKKAL jobb. -
Pizzafutar
aktív tag
Na erről van szó!
Nem mindegy fénykép esetén sem, hogy milyen scannert használsz, az én regi geniusom pl kifelyezetten pocsék szineket adott vissza!
Negativrol szerintem jobb minőséget lehet produkálni, de az, hogy milyen scannerrel akarod ezt jól megoldani nagyon nem mindegy! Vannak speci 35mm scannerek.
Szóval azt akarom csak mondani, hogy nem mindegy milyen 30k körüli scannert veszel! -
warmaster
aktív tag
Nekem egy HP5370-es scannerem van, amelyik rendelkezik diafeltéttel és negatívot is lehet rajta scannelni. Szerény vélemyémeny szerint egy 30ezres szkennerrel csak az előhívott filmről tudsz normálisan szkennellni.
Egyébként a negatívról mindig jobb csinálni, mert elméletileg azt bármekkorára nagyíthatod, az előhívottat pedig már nem.
Talán úgy lehetne leírni, hogy a dia/negatív a vonalgrafika
előhívott kép: pixelgrafika. -
PeliScan
addikt
Sziasztok!
Kedves atyám szeret/szeretett fotózni, egy-egy nyaralás során néha 5-6 tekercset is ellőtt, tulképp ez az egy hobbija. Ebből következik, h annyi régi fényképünk van, h több dobozt megtöltenek; albumokba rakosgatásuk szerintem esélytelen. Meg különben is, a digitélis kor hajnalás milyen dolog már analóg technikákra időt pazarolni..?! :) Sajnos sok pénz (egyelőre) nincs a projectre :)
Köszönöm a hozzászólásokat előre is!
Aktív témák
Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Energiaital topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Spórolós topik
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Mikrotik routerek
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-roller topik
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest