Hirdetés

Aktív témák

• bitfarkas

őstag

Egy HP diaszkennerem ven, aminek a max felbontása 2400 dpi, azaz egy dia, vagy filmkockáról 2300*3500 pixel méretű képet ad. A diánál nem is igen van ennél jobbra szükség, mert a fordítós (roncsolásos) eljárás miatt a filmanyag felbontása nem olyan jó, mint a negatívnál. A szkenner ára kb. 160k bruttó. A minőség összehasonlíthatatlanul jobb a feltétes síkágyas szkennereknél. Az igazi profi minőség a dobszkenner, de az megfizethetetlen.
    Mivel monitorra szántam a képeimet (1280*960), általában 1200, vagy 1600 DPI-vel olvastam be többezer képet. Ez eddig két éves munka, mert ugye színkorrekció, (az öreg negatívumoknál különösen fontos) filmhibák, karcok eltüntetése, stb. Ehhez a szkennerhez csomagolt progik sokat segítenek, illetve a szkennelési folyanatban már egy-egy tekercshez elmenthető, és automatikusan alkalmazható egy-egy szín (és megvilágítás) profil.
    Egy 6 kockás negatív szkennelése 1200 dpivel gyakorlat után kb 6-7 perc, aztán a javítások a negatív használtságától, meg az igényességtől függően.
    Volt a srácaimnak olyan kiskori képe, aminek a korrekcióján háromnegyedórát dolgoztam, mert a több mint 20 éves negatív elég ramaty állapotú volt. De megérte, mert a gyerekek már nem lesznek megint három-négy évesek.
    E kis esszé után eldöntheted áldozol-e pénzt, de ami lényegesebb, rengeteg időt erre az ügyre. (Nekem megérte. A gyerekeim unokái is ragyogó szinekben, jó minőségben láthatják, hogy nézett ki nagyapjuk kis pöcsösként)

Aktív témák