Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

plusz extra:

1. apt-get install vncserver
    2. vncserver --> hosszú jelszó megadása
    3. hostról vncviewer --> <virtuálgépipcím>:1
    4. ilyet se láttam még: vadonatúj desktopot kapok, kábé az eredetivel megegyező sebességgel. érdemes lehet kipróbálni, talán valakinek kezesebb, mint a guest matatása a vs felületen...

• lapa

veterán

...szal ez a mostani post úgy kezdődött, hogy nagybátran elkezdtem írni virtuálislinuxban, firefoxböngészőben ezt. aztán ez lett belőle: [link]

de kezdem az elején azzal, hogy gyakorlatilag nem találkoztam még linux rendszerrel. ahogy fent is írtam VladimirR írása hozott lázba.

1. letöjtöttem a debian testing netinst iso-ját (ez ugye az etch)
    2. csináltam yó kis ms virtual server r2 sp1 beta2 alatt új virtuálgépet.
    3. egyből két ide meghajtót mountoltattam, a többi default.
    4. hálózat external (router mögött van a host, a linux simán kapik a routertől dhcp-t) [link]
    5. ugye vmadditions helyett netinst iso van mountolva.
    6. telepget-desktop konfigot választom-töjtöget (jósokat)
    7. restart után jön ugye a fekete/szürke massza
    8. ctrl+alt+f2-vel van konzol
    9. magabiztos apt-get install mc
    10. magabiztos vi /etc/x11/xorg.conf (fenét, ahhoz kellet az mc, szal f4...)
    11. színmélység átírása 16-ra
    12. shudown -r now
    13. rendes ''welcome'' ablak, csillivilli.
    14. login után jobb háttéren jobb gomb --> háttér törlése (ez nagyon visszafogta a speedet - az ablakanimálást még keresem...)
    15. /sbin/hdparm -c 1 -d 1 -u 1 -k 1 -K 1 /dev/hda
    16. lásd 15. hdb részirűl
    17. gyakorlatilag műx.

extrák:

1. elvitte a cica a hálózatot, szuperül megtaláltam (istenemre nemtom hogyan) a /etc/init.d/networking force-reload parancsot. utána újra van hálózat. tada :)

2. az ms virtual machine additions csak rpm-ban van (redhat). nem lehet akadály egy igazi gurunak... apt-get install alien --> alien vm...x11...rpm --> van .deb csomi --> dpkg -i .deb és örülünk. nemtom mi változott, szvsz nem sok. a háttér leválasztása sokkal jobban gyorsított. így most kábé 500mhz piii érzés, fél giga ramot kap a linux és a host egy athlon xp 2000+. szerintem meggyőző.

3. szerettem volna kikopizni a fenti pontban taglalt .deb-et, ha már aannyit szenvedtem. windows megosztás mappolása graf. felületről sajna nem ment, gondolom vmit elbénázok. mindegy, új fícsör az ms virtuál szerverben az offline vhd mountolás. ezzel a jóesetben ntfs-re formázott virtuális hd simán mappolható meghajtóként. persze ez nem az a gyártó, így gugliznom kellett egy explore2fs nevű appot. read-only, de uccse rossz. előtte ugye sharing violation elkerüléséhez ki kell kapcsolni a virtuálgépet. [link]

4. főprojekt részirűl: a fentiek szerint van már egy használható, normális sebességű linux rendszerem egy vhd-n. ezt ilyen vagy jobb formában újra elő is tudnám állítani az esetleg érdeklődőknek. a probléma csupán annyi, hogy a jelenlegi vhd 6063 mb. gondolkodtam, hogy talán véletlen vistát töjtöttem le csak béna a skin... mindegy remélem ennek nagyrésze vmi fragmentált hely, megkeresem majd a debian defragolóját és utána megpróbálom kompaktálni a rendszert.

eddig ennyi a fejlődés, én komolyan élveztem. annak ellenére, hogy nem volt olyan egyszerű, ahogy itt összefoglaltam...

[Szerkesztve]

• lapa

veterán

válasz VladimirR #8 üzenetére

ahh, már van konzol, de aze /etc-ben nincs xorg könyvtár.

apt-get install xserver-xorg --> ''couldn't find package''

upd: apt-get install xserver --> xserver-xfree86 --> van már nagyonfriss.

[Szerkesztve]

• lapa

veterán

válasz Blaise #7 üzenetére

köszi, én is marha elégedett vagyok magammal :) most még valaki elárulja hogyan keltem életre és akkor mehet is a dolog. gondolom előtte majd leszedem az openoffice-t vagy nemtom mi foglal belőle sok helyet...

• lapa

veterán

válasz VladimirR #5 üzenetére

király, de ezt pontosan hogyan érem el? bepippantom, hogy ''desktop gép'', töjt ezerrel mindent és utána megkérdezi a vga típusát (vagy mit). itt mit válasszak?

próbáltam ám a grub menu.lst fájlját is moddolni, de hiába.

lehet a virtual server a bibis, majd lehet nekirugaszkodom még virtualpc-nek de az nekem nem nagyon muzsikált jól...

esetleg ha tudsz írhatsz valami ''disaster recovery''-t szürke massza utánra is, ha még meg lehetne oldani reinstall nélkül örülnék.

[Szerkesztve]

• lapa

veterán

válasz sh4d0w #2 üzenetére

az írás alapján izgultam rá, de nem akar menni grafikusosan. megmondom a frankót azért nem kezdtem el mindenféle manual-okat böngészni, mert gondolom nem azzel kéne kezdenem a pályafutásom, hogy ''problémás'', virtuális gépre telepítek.

• lapa

veterán

üdv,

az ms elkezdett próbaverziós cuccokat osztogatni vhd formátumban. a dolog nagyszerű, csak megadja az ember a vhd fájl helyét és már van is egy teljesértékű rendszere.

megy eközben az érvelés hogy inkább használjak linuxot ms helyett.

mivel jelenleg nem merem bevállalni, hogy az igazi gépen váltsak szeretnék egy linux próbalehetőséget a virtuális gépen.

mivel fingom sincs a linuxról arra gondoltam közzéteszem ezt a felhívást, hátha nálam erősebben linuxozó fórumtársak segítségével összeszedhetünk pár jól összelőtt disztribúciót. ugye a virtual server ingyé van, a linux is. a hardver tökugyanaz (ha valaki nem hekkelte össze a virtual server gép konfigját). azt hiszem ennél egyszerűbben nem lehet igazi linuxos rendszerrel ismerkedni...

szóval ha bárki csinál használható linuxos vhd fájlt szívesen vállalom, hogy hostolom vagy akár torrent-izélem és akkor mégjobb.

javasom elsődlegesen kezdőknek való desktop ill. web/fájlszerver konfigok közzétételét. akit tényleg érdekelne az építés, innen elindulhat: [link]

nekem megvan a fenti linken említett vm additions for linux, de nem rakhatom ide ki mert nem terjeszthető... ha kell vkinek dobjon egy mailt - 2,7 mb a csomag

várom a vhd-ket, véleményeket, javaslatokat.

upd: vazze elírtam a témacímet, kérem szépen valaki javítsa ki virtual-ra.

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés