Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- CPU léghűtés kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- High-tech fűtőtest? Nem, szellős GameMax ház!
- Apple asztali gépek
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Fujifilm X
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hiába van április, a hardverek nem tréfálnak
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
Én már kb. egy éve nézegetem, próbálgatom a gnome-shell-t, de közben nem elsősorban ezt használtam. Mielőtt valaki hozzákezd a telepítéséhez érdemes elolvasni a rövid használati útmutatót: [link], nagyon megkönnyíti a kezelést. Sokan úgy szidják, hogy nem tudják, hogy amit hiányolnak elérhető: például Alt-0-val vagy Ctrl-bal egérgombbal, stb. Jelenleg még sok minden hiányzik belőle a testreszabáshoz, a kiterjesztések sokszor nem működnek, és van még néhány furcsa bug (például nálam a nautilus időnként szó nélkül elszáll). Ugyanakkor, ha valaki megszokja, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni és elég látványos is a felület, bár nem annyira, mint a compiz. Sikerült kicsit testre szabni, néhány kiterjesztést telepíteni, egyre többet használom. Külön vadászat volt például, hogy Ctrl-Enter-re feljöjjön a gnome-terminal, stb.
A Unity sok tekintetben hasonlít a gnome-shell-hez. Most már van belőle 2D/3D. Az én gépemen egyáltalán nem lassú. Keveset használtam, engem például zavar, hogy utánozza az OSX-et és nem az ablak tetején, hanem a felső panelen jelennek meg az ablakgombok és az ablakmenü. A Unity 3D a Compiz miatt látványosabb dolgokra képes elvileg, de a lényeget a 2D is tudja. Azon kiakadtak néhányan, hogy az Unity fejlesztői nem figyelnek különösebben arra, hogy más disztribúciókon is könnyen telepíthető legyen, így aztán bár van pár próbálkozás például Arch Linux-on (Ayatana [link]), de főleg az Ubuntu-val lehet használni.
Összességében hasonló a gnome-shell és a Unity, mind a kettő a netbook-ok, tablet-ek és okostelefonok irányába mozdult el a Gnome2-höz képest. A gnome-shell talán egy fokkal jobban az ergonómiára koncentrál, a Unity inkább a látványos OSX-hez hasonló felületre. Jó választás lehet még a Mint 12 [link], ami egyrészt visszahozza a Gnome2-t (mate), másrészt a gnome-shell-hez hozzáad olyan bővítéseket, amikkel jobban hasonlít a Gnome-2-höz (MGSE, Mint gnome-shell extensions).
És persze van egy rakás másik DE, WM amiből választani lehet. Például a ma megjelenő OpenSuSe 12.1 [link] visszahozta a KDE3-t is (csak csomagból telepíthető, nincs hozzá CD), amellett, hogy természetesen a gnome-shell, KDE4, XFCE, LXDE, stb. is elérhetők.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Ukrajnai háború
- CPU léghűtés kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 110 - Intel N3710 I 4GB I 256GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS!ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS1000W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest