- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen processzort vegyek?
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- Dell notebook topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
aDaM909
tag
olyan szoftvert tudtok, amit kompresszorként/limiterként esetleg csak sima túlvezérlésként be lehetne iktatni egy akármilyen lejátszó program szoftveres kimenete és a hangkártya közé? így ugyanis lehetne növelni a hangerőt.
(régen volt egy virtual audio cable nevű program (lehet még most is van), amivel egyik szoftver kimenetét egy másik bemenetére lehetett irányítani, bár az csak annyit tudott). -
Yeti910331
aktív tag
válasz
Yeti910331 #45 üzenetére
Ja igen. Majd elfelejtettem, a lejátszó a jetAudio.
-
Yeti910331
aktív tag
Helló!
Nekem éppen az a gondom, hogy a hangerőszabályzó is meg a lejátszó is 100on van mégis korlátozott a hang. Miért csinálja a gép? -
And
veterán
Lehet dBmV-ban is megadni a jelszintet, de hogy egy hangkártyánál ilyennel nem fogsz találkozni, az szinte biztos.
Az eredeti, #4-es kérdéshez: elég nehéz megtalálni az egyes hangkártyák line-out szintjét, de különféle netes adatok, tesztek alapján:
- Az A8N-E lapon lévő ALC-850 audiokodek chip az adatlapja szerint 1Veff jelszintet ad, azonban rendelkezik teljesítménykimenettel is, pl. fejhallgató meghajtásához: 50mW-ot tud adni 20 Ohm terhelésre (ami mellesleg e terhelés mellett szintén 1V-os effektív feszültséget jelent, nagyobb terhelőellenállásnál talán kicsit nagyobbat, de ezt a chip alacsony tápfesz.-e mindenképp behatárolja). Hogy az alaplapon melyik kimenetet használják, ill. hogy van-e utána bármilyen fesz. erősítés, azt természetesen nem tudjuk.
- Az Audigy2 (ZS) több teszt szerint 2Veff vonalkimeneti szintet biztosít.
Ezek alapján mondhatnánk azt, hogy az Au2-es kártyával biztosan nagyobb hangerőt kaphatunk ugyanazzal a hangrendszerrel (természetesen a jel/zaj viszonytól függetlenül). Csakhogy ott van még az aktív hangfal bemeneti erősítőjének érzékenysége. A Creative volt olyan szíves, és nem közölte ezt az adatot, de a neten rákeresve az 5.1-es rendszerek érzékenységére, a teljes kivezérléshez szinte mindenhol 200..500mV-os értékeket találunk. Ami annyit jelent, hogy akár alaplapi audiovezérlő, akár külön hagkártya, elvileg mindkettőnek ki kellene tudnia vezérelni maximumig - sőt, azon is túl - az aktív hangrendszert. -
-
DM-Fan
nagyúr
Igen, összehoztad, csak rosszul. Ha úgy tetszik az egyik egy minőségi mérőszám, a másik meg egy mennyiségi. A minőség (SNR) nincs kihatással a mennyiségre. Lehet, hogy a jel/zaj viszony 10 dB, zúg, recseg, mint az őrült, de mégis 100 dB hangerővel teszi ezt, miközben 200W-ot teljesít. Gondolom világos.
Peace
[Szerkesztve] -
Deluxe00
senior tag
Részemröl sincs harag!
Viszont igenis azt mondtátok h én párhuzamba hoztam a teljesitménnyel...és ezért jogosan védtem magamat:
''De értsd már meg, hogy ezt senki nem vitatja bobi! Azzal a kapitális baromsággal nem értünk egyet, amikor összehoztad a jel/zaj viszonyt a leadott teljesítménnyel.''
Te irtad..
Na béke részemröl -
DM-Fan
nagyúr
Na, így vacsi után - szigorúan szakmai keretek közt maradva (személyeskedéstől mentesen) - röviden összegzem:
A srác írja:
''Soundstorm: ~75dB SNR
SBLive! Value: ~102dB SNR
...a fenti adatok ismeretében gyözzenek meg engem arról h már pedig akkor is a Soundstorm-on szól hangosabban a hangfal!''
Nos:
Signal-to-Noise Ratio (SNR) (magyarul jel/zaj viszony):
Azt határozza meg, hogy a hasznos jelhez mérten mekkora mértékű a haszontalan zaj. Értéke minél közelebb van az 1-hez, annál nehezebben lehet kiszűrni a számunkra hasznos információt a beérkező jelek közül. (Tehát ha a hangkártya jel/zaj viszonya közel van az 1-hez, nem halljuk a hasznos hangot a haszontalan recsegés miatt.)
Tehát nem a hangerő/hangnyomás mérésére szolgáló mértékegységről van szó.
Mivel az SBLive!-nak (és az Audigy-nek is) ez az értéke jobb, ezért valószínű minőségibb hangzás előállítására képes, mint egy átlag integrált hangkártya, de ennek eléréséhez még számos más egyéb körülménynek is meg kell valósulnia. (megfelelő hardveres és szoftveres környezet, kábelek, hangfalak, stb.)
A hangerő vonatkozásában viszont ebből az értékből semmit nem tudunk kihámozni, így nem jelenthető ki ez alapján, hogy melyik hangkártya képes nagyobb hangerő leadására. Erre ugyanis a hangnyomás (amit szintén dB-ben mérhetünk), mint mértékegység szolgál. Ergo simán előfordulhat, hogy az egyébként rosszabb jel/zaj viszony értékekkel rendelkező integrált hangkártya hangosabban tudja hajtani ugyanazt a rendszert, mint egy SBLive!
Mi köze van a teljesítménynek a hangnyomáshoz (hangerőhöz)?:
A hangteljesítmény (me.: Watt) a hangnyomás (me.: dB) négyzetével arányos. A hangerőszint mérésére használt dB-skála logaritmikus, ezért pl. 3 dB 2-szeres, 10 dB 10-szeres, 20 dB pedig 100-szoros hangteljesítménynek felel meg.
A srác többször sérelmesen megjegyezte, hogy nem kapott választ erre a kérdésre:
''Könyörgöm mutasd már meg azt a mondatot amiben összehoztam a jel/zaj viszonyt a leadott teljesitménnyel....''
Kolombusz fórumtárs megkérdezte, hogy növekszik-e a hangerő, ha az alaplapi integrált hangkártyáját lecseréli egy Audigy2-esre ugyanolyan hangcucc esetén. Erre a srác írja, hogy igen, mégpedig annyival amennyivel a két hangkártya jel/zaj viszonya eltér. Ezek után még leírta a fönt beidézett SBLive - Soundstorm párhuzamot is.
Mivel állítása szerint a jobb jel/zaj viszony nagyobb maximális leadható hangerőt feltételez, ezért a hangnyomás (hangerő) és a hangteljesítmény közti összefüggés miatt ezzel a teljesítményre is utalást tesz.
És amin végig lovagolt:
''Ha megmutatod azt a mondatomat ahol ilyet írtam prof, hogy ''ha lecseréled az alaplapi hangot audigy 2-re akkor az 500 W-os hangfaladból 700 Wos lesz'', akkor kezeskedem a kivégzésemről...''
Ilyet valóban nem mondott, nem is állította senki, hogy ezt mondta, nyilván zavarában rukkolt elő vele. Ez volt az a pont, ahol értelmét vesztette a vita.
Deluxe00-nak: mint láttam Logitech Z-5500-ad van. Nézd meg az adatlapját és ott is látni fogod, hogy a jel/zaj viszony és a maximális hangnyomásszint, attól hogy mindekettőt dB-ben mérjük, korántsem nem ugyanaz. Nálad a tévedés abból ered, hogy egy kalap alá vetted.
[link]
Részemről nincs harag, csak nem szeretem, ha alaptalanul lebarmoznak.
Üdv. -
Batman
őstag
Mindig támogatom a jó szakmai vitákat, de ne menjünk át személyeskédésbe erre kéretik vigyázzni.
-
DM-Fan
nagyúr
Nem az idézett mondatod képezte a vita tárgyát, ezt Te is tudod, csak Te próbáltad erre terelni a figyelmet. Ilyet valóban nem írtál. (ez már extrém agylágyulásra utalna).
Hülye kérdésre csak hülye választ tudnék adni, ezért mellőztem a válaszolást eddig.
Jegyezzük a jelzőket tisztelt publikum: fafejű, barom... Egyre jobb! Még a végén infarktust kap.
[Szerkesztve] -
Deluxe00
senior tag
-
Deluxe00
senior tag
Ha megmutatod azt a mondatomat ahol ilyet írtam prof, hogy ''ha lecseréled az alaplapi hangot audigy 2-re akkor az 500 W-os hangfaladból 700 Wos lesz'', akkor kezeskedem a kivégzésemről...addig viszont léccives disztingválj, és válogasd meg a stílust
Ez volt a kérdés...
Nem kell tapsolással leküzdeni a zavarodat...nem válaszoltál a kérdésre, mer rájöttél h faszságot mondtál...na mind1
De tuti, hogy a notebook valojában hangosabb volt mint az x-fi és egyáltalán nem azért mer jobb és hangosabb a hangkártya, hanem mert én ugy akartam hallani...barom... -
glacious
addikt
Szerintem a csatlakozóbol nem jön kis semmiféle hangnyomás, úgy tudom feszültségejelek szólalnak meg a végén a hangszórón némi D/A konverzió után és a konverter jel/zaj aránya (is) adja meg a minőséget
Vagyis egy 65dB-es snr-re lrendelkező hangkeltő, szólhat 10* hangosabban csak zajosabb, mint egy egy 92dB-es snr-es. -
DM-Fan
nagyúr
Sztem hagyd, az előző HSZ-ben is még mindig csak a jel/zaj viszonyokon lovagol és azt hiszi attól ''hangosabb'' vmi.
A fefejűt meg kikérem magamnak és személyes sértésnek veszem, pláne egy olyantól, akinek az első HSZ-éből lejött, hogy láma a témához. Nem tűnik fel neki, hogy már négyen próbáljuk meggyőzni?
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
mér van az, hogy aki hulyeseget mond, az foggal korommel ragaszkodik hozza?
-
And
veterán
A fafejű emberekhez annyit tudnék még hozzátenni, hogy egyrészt a Soundstorm a chipset-ben van, így az alaplap felépítése is befolyásolhatja az SNR-t (nekem is Soundstorm-os lapom van), másrészt a 102dB SNR (ill. dimanika) 16bites ADC ill. 16bites minták mellett már elvileg is nonszensz, a gyakorlatban (PC házának széles spektrumú zajtól terhelt belseje) meg pláne. De ez megintcsak mellékes..
Mod. #25-re: azt állítod az #5-ben hogy hangosabb lesz (ergo nagyobb teljesítményt / hangnyomást fog leadni, mivel ugyanarról az aktív hangfalról van szó, és a hangerőhöz nem nyúlunk, hiszen eleve maximumon van az eredeti felvetés szerint), mindez attól, hogy más - nagyobb - a jel/zaj viszonya..
[Szerkesztve] -
Deluxe00
senior tag
DM...megtaláltad azt a mondatomat, amiben azt állítom hogy egy hangkártya csere megváltoztatja a hangfal teljesitményét? Segitségképpen a teljesitményt W-ban adjuk meg...
Ilyen mondatot keress amiben a hangkártya csere és a Teljesitmény (W) növekedése találhato! -
Deluxe00
senior tag
Soundstorm: ~75dB SNR
SBLive! Value: ~102dB SNR
És ez csak egy SB live...
Az Istenit, hogy az emberek ilyen fafejüek....
Szeretném megkérni a ''fafejüeket'', hogy a fenti adatok ismeretében gyözzenek meg engem arról h már pedig akkor is a Soundstorm-on szól hangosabban a hangfal!Én nyilt vok mindenre, csak meggyözö érvek kellenek nekem -
DM-Fan
nagyúr
Na akkor::
Szerintem inkább Te kevered a két dolgot.
A kérdés ez volt:
''Ha leváltom ezt a szutykot audigy2-re, akkor fog nőni a hangerő?''
A válaszod ez volt:
''Igen fog, de ehhez nem kell sok logika, megvan adva mindkét vezérlöhöz a signal to noise ratio neten!
Tehát nálad itt keveredett a hangerő a jel/zaj viszonnyal. Egy hangfal zenei teljesítménye meg éppenséggel eléggé összefügg a maximálisan leadható hangerővel. Ennyi.
De úgy látom fölösleges nálad próbálkoznunk, prof.
[Szerkesztve] -
And
veterán
Egy passzív hangfal érzékenysége (dB/W/m) az meg egy harmadik jellemző, amit dB-ben szokás kifejezni. De ettől még az alap felvetésed, miszerint minél jobb egy hangkártya jel/zaj viszonya, annál hangosabb lesz róla ugyanaz az erősítő+hangfal, még mindig nem igaz
. Mellékszál: a hangkártyák kimenő jelszintjét nem annyira egyértelmű dB-ben kifejezni, mint az előbbi hangszóró-érzékenységet, vagy a jel/zaj viszonyt. Az érzékenység hangnyomásának alapja - a 0dB, amihez viszonyítunk - a hallásküszöb, a jel/zaj eleve feszültség v. teljesítményviszony, a hangkártya kimenete pedig abszolút feszültség, amit valamihez viszonyítani kellene, hogy dB-ben beszélhessünk róla (ezt megtehetjük, akár 1V-hoz, 1mV-hoz, vagy a stúdiószinthez - ami adott terhelésen adott teljesítményt jelöl - is viszonyíthatjuk, akkor viszont úgy korrekt, hogy ki is írjuk, hogy x dBmV, dBV vagy dBs) .
#15: Abban nincs vita, hogy analóg kimeneteken egy Au2 nagy valószínűséggel sokkal szebben szól majd, mint egy integrált vezérlő. De hogy hangosabban is, az nem egyértelmű. Vagy te fejből tudod az eredeti kérdésfelvető alaplapjának kimenő jelszintjét?
Mod. #21-re:
''Könyörgöm mutasd már meg azt a mondatot amiben összehoztam a jel/zaj viszonyt a leadott teljesitménnyel....Vagy esetleg a hangerőt te összekevered a teljesitménnyel?? Abban az esetben elnézést kérek helyetted!''
A #4-ben (Kolombusz) megk;rdezte, hogy nőni fog-e a hangerő, ha hangkarit cserél ugyanazon erősítő+hangfalak mellett. Erre te az #5-ben ill. a #7-ben azt írod, hogy annyival, amennyivel az egyik SNR-je nagyobb, mint a másiké (meg még szorozza is meg 100-zal). Ez pedig finoman fogalmazva nem igaz.
[Szerkesztve] -
Deluxe00
senior tag
Könyörgöm mutasd már meg azt a mondatot amiben összehoztam a jel/zaj viszonyt a leadott teljesitménnyel....Vagy esetleg a hangerőt te összekevered a teljesitménnyel?? Abban az esetben elnézést kérek helyetted!
Ha megmutatod azt a mondatomat ahol ilyet írtam prof, hogy ''ha lecseréled az alaplapi hangot audigy 2-re akkor az 500 W-os hangfaladból 700 Wos lesz'', akkor kezeskedem a kivégzésemről...addig viszont léccives disztingválj, és válogasd meg a stílust
És ahhoz mit szólsz, hogy a x-firöl jovan hangosabb mint notebookos integrálról?Tuti h vmi boszorkányság ugye? -
kovsol
titán
nem lehet mert más efeketeket használt az a2 ? monjuk eax4 -t míg mondjuk az integrált meg csak eax2 -t ?
na mind1 nekem ami volt eddig integrált cucc az mind szar volt a mostani is 5.1ben képes beakasztani mondjuk a HL2 -t amit meg nem igen szeretek
az SB live karim is jobban szol mint ami ezen van
most hogy neked mivan... de az emberek 90%a nem ilyen integrálttal nyomul -
DM-Fan
nagyúr
Ezt sem merném határozottan állítani! Számos esetben kimutatták, hogy pl. játékok alatt az Audigy-s konfig lassabb volt, mint mikor előzőleg az alaplapi hangártyával tesztelték. Egyébként meg az integrált cucc sem csak feltétlenül AC'97, vagy C-Media lehet. Nálam pl. egy Soundstorm van integrálva az Asus lapra és úgy állva hagyja az Audigy 2-t minden szinten, hogy öröm nézni és hallgatni.
[Szerkesztve] -
Deluxe00
senior tag
Ha egy hangfal 100 db hangnyomást produkál 1 méterröl 1 Watt mellett...akkor...ha egy olyan hangkártya hajtja ami mondjuk kinyom 90 db-t halkabb lesz annál mint ami kinyom 100-at!
Azért ezt el ne vitasd tölem, hallottam a hangfalamat (z-5500) szólni X-fi(hangkártyám)-ról és hallottam Laptoprol(Hp valamint iBM T42)-röl szólni...szted melyik szólt hangosabban? -
kovsol
titán
válasz
(Kolombusz) #4 üzenetére
cseréld le audigy2 re nyugodtan hidd el nem csak az hogy hangosabb lesz hanem sokkal szebben is fog szólni
és reáadásul nem is terheli úgy a procit!
5k körül veszel egyet használtan ez már nem oszt nem szoroz a 70e melett
[Szerkesztve] -
And
veterán
Azt értsd meg, hogy amit most említettél, az leginkább a hangnyomás lehet (annak tényleg van köze a hangerőhöz, de ezt nem is vitatta senki). De egy hangkártya jel/zaj viszonyának ahhoz nem sok köze van, csak annyi, hogy azt gyakran megadják, mert hasznos jellemző, ami a zajtartalomra utal. Az egyik decibel nem ugyanazt jelenti, mint a másik, ennyi a lényeg. Ráadásul - viszonyszámmal, dB-ben kifejezve - ezek logaritmikus egységek, így az a módszer, amit a #7-ben említettél, minden alapot nélkülöz.
-
Deluxe00
senior tag
Ki beszél itt a leadott teljesitményröl?
Csak nem azt akarjátok mondani, hogy mondjuk egy 85 db mellet hangosabb lesz egy cucc mint mondjuk 105 db mellett, mert akkor felteszem a kezem és sikítok?
Azt tudjátok amúgy, hogy a hangerö mitöl függ, és hogy milyen arányban változik a növelt teljesitményhez képest a hangnyomás? -
-
And
veterán
Hi!
Bocs, de a jel/zaj viszonynak (SNR) ugyan mi köze van a maximális, még torzítás nélküli hangerőhöz? Ahhoz, hogy a külső végerősítő+hangsugárzó mekkora hangerőt produkál mondjuk maximumra tekert hangerőnél, csak a bementére jutó jelszintnek van köze. Hogy mekkora zaj lesz mellette, azt mondja meg az SNR.
#4: Ez a fentiek szerint attól függ, hogy az Audigy2 mennyivel nagyobb kimenő (vonali v. line-out) jelszintet biztosít. Nem tudom, hogy az alaplapod esetén megadják-e az audió kimenő szintjét, de nem biztos (az Audigy2 esetén talán meg lehet ezt az adatot találni). Az is lehet, hogy semmivel sem lesz hangosabb, mert az alaplapi hangvezérlő nagyobb jelet ad. -
Deluxe00
senior tag
válasz
(Kolombusz) #6 üzenetére
Ezt most komolyan kérdezted?
Hát megnézed az audigy 2 signal to noise ratio-ját, megnézed az alaplapi vezérlöd signal-to-noise rationját.Az audigyjét elosztod az alaplapiéval és megszorzod 100-al. -
Deluxe00
senior tag
válasz
(Kolombusz) #4 üzenetére
Igen fog, de ehhez nem kell sok logika, megvan adva mindkét vezérlöhöz a signal to noise ratio neten!
-
(Kolombusz)
veterán
Msot integrált hangkarim van.
Hozzá van egy 70k-s thx-es creative megaworks 550-esem.
Igy is nagyon hangos, te max hangerőn sem torzit, ezért szeretnék még plusz decibelleket kihozni belőle.
Ha leváltom ezt a szutykot audigy2-re, akkor fog nőni a hangerő? -
DM-Fan
nagyúr
válasz
| gorilla | #1 üzenetére
A hangkártya kimeneteit (line-out-ra gondolok) alapvetően nem a füllhallgatókhoz tervezték. Komolyabb, ill. régebbi kártyákon volt külön előerősített kimenet a fülesek részére (phones), de ma már ez nem divat, különsöen az integrált cuccoknál. Használj erősítőt hangfalakkal az aktív hangfalaid helyett (gondolom azok vannak), az erősítőkön pedig szokott lenni fülhallgató-aljzat. Ha nem akarsz rá plusz pénz áldozni, akkor a pl. a Winamp EQ-ján találsz egy pre-amp csúszkát, amit ha fölhúzol, akkor jelentősen megnyomja a kivezérlési-szintet (mondjuk ez járhat torzulással is, szóval nem igazán ajánlott). Ráadásul ezzel a módszerrel csak a Winamp által játszott fájlok hangereje növekszik meg, a DVD- és egyéb filmmlejátszóké nem. Léteznek egyéb, globális kivezérlés-szint növelő programok, de mondom, használatuk nem igazán ajánlott, mert romolhat a hangminőség. Az meg ugye nem állapot, hogy minden fájlodat átszerkeszted mondjuk a Sound Forge-dzsal, vagy egyéb más szutyok szerkesztőkkel.
[Szerkesztve] -
Deluxe00
senior tag
válasz
| gorilla | #1 üzenetére
Sound Forge..
-
| gorilla |
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy lehet-e a „maximális” hangerő fölé menni valahogy? Érthetőbben: Kéne nekem valami program, ami tovább tudná erősíteni a hangokat, mint a sima wines hangerőszabályzó. Mert fülhallgatón a maximális hangerő is elég kevés. Perig bírna többet, mert ha a zenefájlok hangerejét megnövelem zeneszerkesztővel, akkor természetesen hangosabb. Tud valaki segíteni?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Gran Turismo
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gitáros topic
- Drón topik
- Diablo IV
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest