Hirdetés
- Computex 2025: apró AI szuperszámítógép az ASUS-nál
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
Irigyellek érte, hogy ennyi értékes dobozod volt már!!!
Én sajnos nem vagyok anyagilag elengedve, ezért jobbra nem tellik., a nagy szeánszok mindig a jobb módú ismerőseimnél folynak/folytak, IMÁDOM alázni a gyári félmillás tranyós vackaikat/illetve a saját épitésű gépeiket a csövijeimmel......:)))
(Csak alig néhány csőtipus paramétereit ismeri, az enyéimet előbb el kellett magyarázni neki..) Netről le tudod tölteni a 30 napos verzióját, ha még fenn van a honlapjukon. Cracket meg tudok hozzá küldeni. A progi egyszerü, de nagyon jól használható áramköri kisérletekre/számitásokra, bár nem kifejezetten csövekre llet kitalálva. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #108 üzenetére
Mondjuk a KEF-hez a 10W már kevés volt, a fortisszimókban kifulladt az erőlködő, a legelső csövi végerősitőm ugyanis ennyit tudott. 1 pár EL84. Ekkor kezdtem a másodikhoz. Előerősitőt ekkor már több darabot is magam mögött tudhattam, igaz, hogy ezeket még tranyós monoblokkok szolgálták ki.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Ok., köszi a helyreigazitást! :)
Szinezetlen középtartományra, egyenletes frekiátvitelre gondoltam.
Általam favorizált tipusok: Spendor, Rogers összes modellje, Mission 760 i, KEF Coda 7, HB 1. illetve a magyar Standart1-2
Volt: Rogers LS2a/2, Mission 760 i, KEF Coda 7 (jelenleg ez van meg), Rogers volt a legjobb, de anyagi okok miatt meg kellett válnom tőle.
Milyen tipusú az állódobozod? Nekem a KEF is csak 91 dB-s , pedig az sem számit rossznak. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
bitfarkas #104 üzenetére
Tudom, hogy nagyon nagyképű dolognak hangzik, de ha nem házimoziről, hanem HiFiről van szó, akkor az Általad emlitett hangszórómárka számitásba sem jöhet.
Itt kezdődnek a dolgok: 2 utas, a hagyományos angol-iskola alapján tervezett, kis/közepes méretű dobozok, szinezetlen frekiátvitellel. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
bitfarkas #101 üzenetére
Elhiszem. Sőt, ha valami dögös diszkózenét raknál fel, valszeg mindenki a (egy tényleg jó!) tranyóst hallaná jobbnak.
A 25-30 évvel ezelőtti csöves gépek között viszont többségében meglehetősen rosszhangú jószágok voltak,(gondoljunk csak vissza a BEAG laktanyákat/iskolákat/pályaudvarokat hangositó APX 100-asaira) viszont amiket manapság gyártanak, azok a régi bevált csöveken kivül viszont megkapták a mai korszerűbb technológia minden áldását: nagyon jó minőségű kondikat, jó trafóvasat, üvegszálas nyákot, aranyozott érintkezőjű kerámia csőfoglalatokat, stb. Rengeteg tudás/tapasztalat gyűlt össze ebben a témában, bár ez a tény nem eléggé ismert. Rengeteg szabadalmi leirása van pl. az amerikai Audio Research-nek, illetve a náluk dolgozó Van Scoyoc mérnök úrnak, és ezeket gyártmányaikban használják is, nem semmi eredménnyel.
A csőgyárak közül csak a legjobb minőséget előállitók maradtak életben, az összes többi 10-20 éve végleg bezárt.
Más kérdés, hogy a HiFi világban eluralkodott nosztalgia miatt ismét felbukkantak napjainkban nem csak csúcsminőségű darabok is, nagyon sok pénzért, melyek a gazdag várárló sznobizmusára épitenek, viszont egy-két éven belül el fognak tünni a süllyesztőben a gyártójukkal együtt. -
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
Dinamikusabb, lendületesebb sokszor visszacsatolással, de a legapróbb rezdüléseket szerintem mindig elkeni.....Időben késve ér vissza a jel a kimenőtrafó szekunder oldaláról, szvsz ez lehet az oka.
Az emlitett ''körüljárós'' effekt nem müködik még kicsiny visszacsatolás mellett sem. -
Bogyó bá'
nagyúr
Pl. én tuc-tuc zenét nem hallgatok, viszont itt szól mellettem nagyon halkan a Ságer Rádió egy Sony mini-centeren.....
Viszont ha tényleg zenét akarok hallgatni (ritkán) akkor bemegyek a nagyszobába, és szertartásosan elhelyezkedem a pontosan kimért helyű(!) fotelba, és csak élvezkedem.....:DDD
Előtte egy órával erősitő bekapcsol, stb. -
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
Csak egyetlen egy példával illusztrálnám, bár úgysem fogod elhinni:
Van a Chesky Recordsnak a 2. demólemeze, melyen az egyik teszthez az alábbi megjegyzést füzik a leirásban: Az előadó beszél hozzád, és körülmegy körülötted!
Ezt soha nem igy hallottuk, még milliós értékü, gyári FET-es erőlködőn, milliós értékű hangfalakkal sem.
Ha itt lennél a közelben (Kalocsa), ezt DEMONSTRÁLNI tudnám neked a régi (a linken található) erősitőmmel, és egy pár kissé modifikált KEF Coda 7-es mindössze kb. 60-70 ezret érő 6 literes(!) hangdobozkáimmal.
Figyelem: Nem házimoziről van szó, hanem mindössze egy sztereó dobozpárról az orrod előtt, és a dolog igenis MÜKÖDIK!!!! A felvétel nem manipulált, egyszerű kétmikrofonos, közvetlenül a lemezvágógépre kötve.
Ugyanez áll arra, hogy a bemondó lehajol, majd feláll, miközben dumál hozzád: Egy ''sima'' sztereó cuccon átjön a magasság-érzés is!!!!
Tudom, hogy nehéz elhinni, de menj el vmelyik komolyabb hifi-bemutatóterembe
(mármint ahol nem házimozit akarnak rádsózni, hanem nagyon drága csövi/analóg zeneszerszámokat :) ) és demonstrálni fogják Neked!
Szóval nálam a hihetetlen térhatásban/életszerüségben jelentkezik a különbség, viszont ehhez nagyon jó minőségű, 2 mikrofonos akusztikus hangszeres felvételek is szükségesek. Könnyüzenét/gépzenét semmivel sem jobb csöves cuccon hallgatni, mint egy jó FET-esen/tranzisztoroson. -
Bogyó bá'
nagyúr
A linken láthatót közreadhatom, ha érdekel (csak meg kell találni valahol...:) ), a képen látható viszont nem publikus: Olyan megoldásokat tartalmaz, melyet szabadalommal le lehetne védetni, csak nincs rá pénzem.......talán majd egyszer, ha nyerek a lottón.
A trafókat eddig nem én tekertem, régi német F.A.Böhm gyártmányú 7 kilogrammos jószágok, az újhoz viszont saját trafót akarok, mert olyan megoldásút úgysem találnék sehol sem.
Amúgy az EL 84-es végcső a mániám, csatornánként 2 párat használok, a képen még nincs a foglalatuk beültetve. Az összes többi cső E88CC ipari kettőstrióda, a többi szokvány kisjelű csőnek (ECC82/83) van valami tisztátalanság a hangjában, nem váltak be visszacsatolás nélküli erősitőkben. (mint az enyéim) -
Bogyó bá'
nagyúr
Ez is egy sima autórádió-IC.
Feltétlenül ragaszkodsz a pc tápjáról (12V-ról) való üzemeltetéshez?
Ha nem, szerintem jobban járnál egy igényesebb aktiv pc-hangszórópárral, vagy ha szobai hangdobozokat akarsz üzemeltetni, akkor vmelyik használtcikk-kereskedésben kellene egy olcsó, megbizható szobai HiFi-erősitőt venned.
Ez csak egy vélemény, nem ismerem a szempontjaidat.....
Azért próbállak az épitésről lebeszélni, mert rendesen megcsinálni komoly strapa, felkészültség és némi müszerezettség sem hiányozhat. A pc-tápról én semmiképpen nem javasolnám, hangminőségi és biztonsági(!) okok miatt sem, ha egy önálló készüléket épitesz, annak költsége viszont szinte biztosan meg fogja haladni egy használtan beszerezhető, elfogadható minőségű, biztonságosan(!), gyárilag megépitett készülék költségét.
A jó kapcsolási rajz sajnos önmagában még kevés, jó alkatrészek is kellenek, valamint NYÁk-ot késziteni is gond annak aki még nem csinált sohasem, és hát egy szép dobozt összehozni is elég sok meló.
Bocs, ha elvettem a kedvedet, csak rá akartam mutatni a buktatókra.
Ha ezek után is komolyan gondolod, akkor megpróbálok segiteni valahogyan. -
Bogyó bá'
nagyúr
A csövi gépemet csak poénból, polgárpukkasztásból dobtam be, de 12V-ról járatva egyszerüen nem lehet jó minőségű félvezetős gépet sem épiteni, még 15-20W-os végfok esetén is legalább +/- 20-25V-os tápra van szükség. Ilyen alacsony táp esetén csak vmelyik autórádió-végfok IC jöhet számitásba, 2 esetleg 4 ohmos hangszóróval, azok viszont általában csapnivalóan szólnak, még a drágábbak is.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Esetleg egy ilyen nem lenne jó? Doksi van (saját tervezés), bár mindössze 2x20W-os, és 19 kg-os. Készül egy újabb konstrukció is, bár az kissé bonyolultabb lesz, valamint 30 kilogramm körül várható a saját tömege. Szintén 2x20W-os. ;]
[L]http://kep.tar.hu/bogyo112/images/pic2970096.jpg[/L]
Aktív témák
Hirdetés
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- ÚJ Bontatlan Apple Watch Ultra 2 TiTanium 49mm !! aktiválástól 1ÉV Nemzetközi APPLE GaranciáVAL
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Lenovo Thinkpad USB-C dokkoló
- TUNINGOLT Dell Vostro munkához, tanuláshoz, netezéshez (2029-ig támogatott Win 10 és Office 2024)
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest