Hirdetés
Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
-
atus
senior tag
Hogy ne csak OFF legyek.
Volt angoltanárnőméknél voltunk szerenádozni, kb 20 ember pofázott egyszerre, folyamatos emlékfelidézések, ésatöbbi... Közben lágy zene szólt, de valami furcsa volt benne. Az iszonyatos háttérzaj ellenére olyan szépen szólt, hogy nem hittem a fülemnek. Kicsit közelebb mentem a hifi állványhoz és kiderült a turpisság. A szellőzőnyílás alól elektroncsövek sejtelmes fénye sejlett. Fültől fülig érő mosollyal visszaültem a kimért helyzetű fotel mellé fél méterrel (fotelben a tanár ült), magambafordultam, és áhitattal végighallgattam a CD-t. Onnan jutott eszembe, hogy pont most hallgattam meg a sztereó mellékletből a jazz CD-t az itthoni cuccon, ami szintén nem mondható fosnak, ilyen erős alsó-középkategória, de a különbség ég és föld. Pedig itt semmi háttérzaj nem volt, egyedül beültem a nappaliba, és próbáltam évezni a zenét. Szóval csöves dolog tényleg nem csak duma, jó körítéssel (hangfal,állvány,kábel) nagy élmény tud lenni. -
DDL
őstag
válasz
Bogyó bá' #81 üzenetére
Ha csak úgy visszacstolod ''ész nélkül'' persz, hogy nem lesz feltétlenül jó. Futásidő korrekció kell. De sajnos csak akkor működik jól ebben az esetben is, ha a sávszélessége elég nagy és kicsi a torzítása, trafó nélkül nyílt hurokban is.
Bár nem trafós hanem hibrid, de ennek a sávszélessége elég jó! -3dB 400kHz, 25W-on. Feltéve, ha jó a táp.
[L]http://www.freeweb.hu/clearvoice/hibrid.jpg[/L]
Üdv: DDL -
sirály12
őstag
Egyébként egyszer majdnem belekzdtem én is egy elektroncsöves cuccba. Persze kész panel volt meg minden mint egy egységcsomag. De amikor elértem a trafó részig hagytam az egészet. Trafót nem tekerek!!! A másik dolog az a pár száv volt ami szaladgál a cuccban. :O
Tutira agyonvág amien szórakozott vagyok néha. :U -
Bogyó bá'
nagyúr
Dinamikusabb, lendületesebb sokszor visszacsatolással, de a legapróbb rezdüléseket szerintem mindig elkeni.....Időben késve ér vissza a jel a kimenőtrafó szekunder oldaláról, szvsz ez lehet az oka.
Az emlitett ''körüljárós'' effekt nem müködik még kicsiny visszacsatolás mellett sem. -
sirály12
őstag
Ez már nekem magas. Még az IC-k között elvagyok valahogy, de ezekkel a csövekkel nem took mit kezdeni. Azt se tudom miről beszélsz, persze ez az én tudatlanságomat takrja.
Sokszor elhatároztam már hogy egy kicsit informálódok elektroncsövek terén is, de mindíg csak hagytam, mondtam hogy ugysem fogom használni.
Az is igaz, hogy az elektroncsöves cuccok nekem kicsit bonyolultak...
A digitáli cuccokat szeretem, mert könnyű megérteni a lelkivilágukat, na jó csak hobbi szinten. -
atus
senior tag
A belinkelt kapcsolási rajz képére hogyan, és főleg miért került fel egy kurzor?
-
Bogyó bá'
nagyúr
Pl. én tuc-tuc zenét nem hallgatok, viszont itt szól mellettem nagyon halkan a Ságer Rádió egy Sony mini-centeren.....
Viszont ha tényleg zenét akarok hallgatni (ritkán) akkor bemegyek a nagyszobába, és szertartásosan elhelyezkedem a pontosan kimért helyű(!) fotelba, és csak élvezkedem.....:DDD
Előtte egy órával erősitő bekapcsol, stb. -
sirály12
őstag
-
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
Csak egyetlen egy példával illusztrálnám, bár úgysem fogod elhinni:
Van a Chesky Recordsnak a 2. demólemeze, melyen az egyik teszthez az alábbi megjegyzést füzik a leirásban: Az előadó beszél hozzád, és körülmegy körülötted!
Ezt soha nem igy hallottuk, még milliós értékü, gyári FET-es erőlködőn, milliós értékű hangfalakkal sem.
Ha itt lennél a közelben (Kalocsa), ezt DEMONSTRÁLNI tudnám neked a régi (a linken található) erősitőmmel, és egy pár kissé modifikált KEF Coda 7-es mindössze kb. 60-70 ezret érő 6 literes(!) hangdobozkáimmal.
Figyelem: Nem házimoziről van szó, hanem mindössze egy sztereó dobozpárról az orrod előtt, és a dolog igenis MÜKÖDIK!!!! A felvétel nem manipulált, egyszerű kétmikrofonos, közvetlenül a lemezvágógépre kötve.
Ugyanez áll arra, hogy a bemondó lehajol, majd feláll, miközben dumál hozzád: Egy ''sima'' sztereó cuccon átjön a magasság-érzés is!!!!
Tudom, hogy nehéz elhinni, de menj el vmelyik komolyabb hifi-bemutatóterembe
(mármint ahol nem házimozit akarnak rádsózni, hanem nagyon drága csövi/analóg zeneszerszámokat :) ) és demonstrálni fogják Neked!
Szóval nálam a hihetetlen térhatásban/életszerüségben jelentkezik a különbség, viszont ehhez nagyon jó minőségű, 2 mikrofonos akusztikus hangszeres felvételek is szükségesek. Könnyüzenét/gépzenét semmivel sem jobb csöves cuccon hallgatni, mint egy jó FET-esen/tranzisztoroson. -
sirály12
őstag
Ezt már hallottam, de men értem. Hallottam már nem egy IC-s és tranyós végfokot ami igazán profi cucc volt. Ezektől is jobban/szebben/természetesebb a hangja egy csöves ketyerének? pedig ezek a profi cuccok igencsak szépen szóltak. Élethűen meg minden. Ez nemcsak oan vájtfül baromság?
-
sirály12
őstag
válasz
Bogyó bá' #55 üzenetére
Komolyra fordítva a szót. Én még nam hallottam csöves erősítőt szólni. Na jó kivétel az ami nagyapámnak van de az már régi és fuszik. Szóval mindenhol hallom hogy a csöves jószágok ilyen meg olyan szuperek.
De könyörgöm miben más. :(
Neked ahogy olvastam van ien erősítőd, le tudnád írni miben másabb a hangja. -
Bogyó bá'
nagyúr
A linken láthatót közreadhatom, ha érdekel (csak meg kell találni valahol...:) ), a képen látható viszont nem publikus: Olyan megoldásokat tartalmaz, melyet szabadalommal le lehetne védetni, csak nincs rá pénzem.......talán majd egyszer, ha nyerek a lottón.
A trafókat eddig nem én tekertem, régi német F.A.Böhm gyártmányú 7 kilogrammos jószágok, az újhoz viszont saját trafót akarok, mert olyan megoldásút úgysem találnék sehol sem.
Amúgy az EL 84-es végcső a mániám, csatornánként 2 párat használok, a képen még nincs a foglalatuk beültetve. Az összes többi cső E88CC ipari kettőstrióda, a többi szokvány kisjelű csőnek (ECC82/83) van valami tisztátalanság a hangjában, nem váltak be visszacsatolás nélküli erősitőkben. (mint az enyéim) -
sirály12
őstag
Szerintem ne akarj erölködőt működtetni a pc tápjáról. PL.: azért sem mert mivan ha a táp azt már nem bírja el, és lefüstöl, viheti a géped is magával.
A másik szerintem bizonyos szintnél rosszabbat nem érdemes csinálni. Ajánlanám a TDA7250-es IC-t. Ez egy kicsit jobb mint amit te néztél. Bár kell hozzá egy-két alkatrész, de megéri. Nézd meg az adatlapját, pl. a torzitás és egyéb számokat.
És ami a legjobb oan hangos erölködőt csinálsz belőle amiet akarsz. Akár 20 akár 100 Wattosat.
Üdv: Sirály12 -
Bogyó bá'
nagyúr
Ez is egy sima autórádió-IC.
Feltétlenül ragaszkodsz a pc tápjáról (12V-ról) való üzemeltetéshez?
Ha nem, szerintem jobban járnál egy igényesebb aktiv pc-hangszórópárral, vagy ha szobai hangdobozokat akarsz üzemeltetni, akkor vmelyik használtcikk-kereskedésben kellene egy olcsó, megbizható szobai HiFi-erősitőt venned.
Ez csak egy vélemény, nem ismerem a szempontjaidat.....
Azért próbállak az épitésről lebeszélni, mert rendesen megcsinálni komoly strapa, felkészültség és némi müszerezettség sem hiányozhat. A pc-tápról én semmiképpen nem javasolnám, hangminőségi és biztonsági(!) okok miatt sem, ha egy önálló készüléket épitesz, annak költsége viszont szinte biztosan meg fogja haladni egy használtan beszerezhető, elfogadható minőségű, biztonságosan(!), gyárilag megépitett készülék költségét.
A jó kapcsolási rajz sajnos önmagában még kevés, jó alkatrészek is kellenek, valamint NYÁk-ot késziteni is gond annak aki még nem csinált sohasem, és hát egy szép dobozt összehozni is elég sok meló.
Bocs, ha elvettem a kedvedet, csak rá akartam mutatni a buktatókra.
Ha ezek után is komolyan gondolod, akkor megpróbálok segiteni valahogyan. -
eziskamu
addikt
Én egy normálisan szóló egyszerűen megépíthető erősítőt szeretnék, és találtam is valamit a hozzászólásokon kívűl. http://www.hszk.bme.hu/~bp216/erosito.htm .Mi a véleményetek erről.
PS: Tudom ez sem lenne egy hifi. -
Bogyó bá'
nagyúr
A csövi gépemet csak poénból, polgárpukkasztásból dobtam be, de 12V-ról járatva egyszerüen nem lehet jó minőségű félvezetős gépet sem épiteni, még 15-20W-os végfok esetén is legalább +/- 20-25V-os tápra van szükség. Ilyen alacsony táp esetén csak vmelyik autórádió-végfok IC jöhet számitásba, 2 esetleg 4 ohmos hangszóróval, azok viszont általában csapnivalóan szólnak, még a drágábbak is.
-
válasz
Bogyó bá' #43 üzenetére
Csöveset ne építsetek, tapasztalat nélkül tuti bukó.
Ha olcsó/elfogadható cuccot akartok úgy, hogy összerakni is egyszerű legyen, vegyetek valami tda7294-est, vagy hasonló mosfet-es ICt. Egyszerű megépíteni, olcsó, a hangja sem olyan rossz, csak jó nagy trafót tessék utánarakni.
A PC-s táp gondolata nem hülyeség, csak épp olyan zajos a legtöbbje, hogy nem érdemes erősítő elé rakni. Persze a kapcsüzemet ettől még nem kell elvetni, gyártanak pár high-end darabot ilyen táppal.
Egyébként a linkelt erőlködőhöz gratula. -
Bogyó bá'
nagyúr
Esetleg egy ilyen nem lenne jó? Doksi van (saját tervezés), bár mindössze 2x20W-os, és 19 kg-os. Készül egy újabb konstrukció is, bár az kissé bonyolultabb lesz, valamint 30 kilogramm körül várható a saját tömege. Szintén 2x20W-os. ;]
[L]http://kep.tar.hu/bogyo112/images/pic2970096.jpg[/L] -
bitfarkas
őstag
Sőt, még annyival sem. A 2*80W-os Onkyo-t átlagban nem hajtom meg ennyivel, de a szinfónikus zenekari számoknál fortissimóban bizony a 30-40Wattot elküldi a hangládáknak. És hála a teljesítménytartaléknak ez nem úgy hangzik, mint mikor üvegcserepeket törnek bádoglemezek között.:)
-
j.bravo
addikt
Nekem is HS280 zörög otthon, ami 50/80-as, úgyhogy szerintem 50-100 W-os erőlködővel úgy széthajtod - persze csak ha nem figyelsz - hogy még. (...)
Szóval szvsz egy max. 35-40 W-os (szinuszos) bőven elég; persze ha 50-100-ast könnyebb találni :)))
Nekem a kis Orion erőlködővel (SM1025; 2*20 W, asszem, vagy 25) teljesen jó, még félig se nagyon csavartam a hangerőszabályzót :))
Csak van valami általam fel nem deríthető kontakthibája, úgyhogy ha valaki találkozott már ilyesmivel, és tudja, mi a nyitja, megoszthatná velem a titkot :))) -
Goose-T
veterán
Nem akarok új témát nyitni, ezért itt kérdezem: van valakinek használt erôsítôje? Kéne olyan 10000HUF körül, 50-100W teljesítménnyel. Az ORION HS280-aimat akarom vele meghajtani.
-
nilrem
aktív tag
Mennyiből lehet kihozni egy erősítőt tokkal vonóval, hogy az még normális minőséget is nyújtson?
-
bitfarkas
őstag
válasz
Passionate #21 üzenetére
Igaz, hogy nem német, hanem holland, de sebaj.:U
-
Passionate
csendes tag
Udv
Igaz, nemet, de nagyon ertheto.
Ha nem erted, ugyse ertesz az elektronikahoz, akkor meg ne is szenvedj vele.
http://www.circuitsonline.net/circuits/cat.php?id=1
Gyuri -
bitfarkas
őstag
Rosszul tudod. Az erősítők nonlineáris torzítása igencsak függ a kivezérléstől. Ahhoz, hogy egy zenét 1-2 W átlagteljesítménnyel hallgass, a torzítatlan dinamika miatt szükséges a jelentősen nagyobb teljesítmény. Az erősítők a névleges felső teljesítményhatár közelében már hallgathatatlanok.
Egy rendesebb hangfal meghajtásához is kell kakaó még ha nem is használod ki a hangszórók teljesítményének csak a tizedét. -
supercow
őstag
A Conrad-nál olcsóbb, 12V-ról futtatható erősítőket lehet venni itt:
[L]http://www.dunaweb.hu/bajielektronika/arlmod.html[/L]
Gondolom egy Molex csatlakozót ráberhelni nem nagy dolog, és akkor be is lehet szerelni a gépbe :)
Egy sokkal viccesebb megoldás PC-be a Tempest PCI 2x20W ''erősítő-kártya'':
[L]http://www.majorgroup.co.hu/tempest.htm[/L]
szlogen: HiFi hangzás közvetlenül a számítógépből.
Legjobb :D -
eziskamu
addikt
Ja lefelejtettem tényleg, hogy milyet. Olyan 10-20 wattosat.
-
WN31RD
addikt
Azt, hogy a PC tápjáról üzemeltesd az erősítőt, felejtsd el! (Persze mindent meg lehet oldani, de ha egyszerű és jó hangminőségű erősítőt akarsz, az nem fog menni ilyen módon.)
A következő oldalakon találhatsz kapcsolási rajzokat és sok egyéb hasznos információt:
[L]http://headwize2.powerpill.org/projects/index.htm[/L]
[L]http://tangentsoft.net/audio/[/L]
[L]http://sound.westhost.com/index2.html[/L]
[L]http://www.zero-distortion.com/start.htm[/L]
Sok sikert! :) -
JC
tag
Egyetértek az előttem szólóval. A számítógép tápjáról ne akard üzemeltetni, ha kis teljesítményű akkor sem.
Egyébként milyen teljesítményűre gondolsz?
Nagyobb teljesítményű erősítőhöz mindefélképp szimmetrikus tápfeszültség kell, a számítógépek - tápfeszültsége pedig nem nagy terhelhetőségűek. -
eziskamu
addikt
Helló mindenkinek! A lényeg hogy szeretnék valami ic alapú egyszerűbb, de jó hangminőségű erősítőt összedobni. Na ehez kellene nekem pár kapcsolásí rajz, valamint saját tapasztalatok, stb. Az erősítőt a pc tápegység 12V -járól szerteném működtetni, esetleg egy külön AT-s tápról.
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch Ultra LTE 47mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Tablet+laptop egyben (i5 7.gn, 250GB SSD, 16 GB, FHD)! AkciÓÓ
- Karcmentes Apple iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium 1OO% !! még 2 Hó nemzetközi APPLE GaranciA
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- ÚJ Bontatlan Apple Watch Ultra 2 TiTanium 49mm !! aktiválástól 1ÉV Nemzetközi APPLE GaranciáVAL
- Amazon Echo Studio / Vadonat Új / Számlával / 12 hónap jótállással
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest