Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sakee
csendes tag
Monitorra: Alza, 67K A G53-as odyssey. Kicsit jobb mint a cikkben említett és majd 20K olcsóbb. S jó is,igaz az első pixelhibás lett de nem volt gond.
-
-
zetor2000
addikt
Ha a kábel jelkábel, aminél a para van, ott elég egy kétpálcikás kábel. Nem kell rögtön Nordost Valhalla 2.0 sokmillióért. Egy jobbnak tűnő izé elég.
Ha az hangfalkábel, és megvan a kellő keresztmetszete, esetleg az anyaga is megfelelő (nem rézzel futtatott vas, meg ilyenek), akkor nem kell végtelen pénzeket elkölteni erre sem. Egy átlag 2,5mm2 vezeték jellemzően elég otthonra. Ha jó messze van a végfok a hangfaltól, akkor kellhet vastagabb, de itt se feltétlen kell Van den Hul meg ilyesmi.
-
wasd.hu
senior tag
Ez igaz a fengshui audiora is, amiről a többiek beszélnek. Egy tesztelt, bejáratot 7.1 denon k gombokért dolby házimozit pakol, akár több zónas elosztással. Nálam csak alap aláfestő szól belőle nagyrészt, de már nehéz lenne egy mezei gamer fejhallgatóval vagy pc multimédiával helyettesíteni. Több topikban is olvasom a vezeték parát, érdekes nem mindenkit fertőz ez meg. Jobb rezgéscsillapító árából is lehet komplett szettet vásárolni, ha kicsit is érdekel a hang és szán rá az ember időt.
-
tixem
addikt
válasz
bollokcs80
üzenetére
hát nemtom, én 5 éve építettem a jelenlegi gépem, akkor csak a VGA egyedül volt 1200 euro, ráadásul itthon kb beszerezhetetlen volt, Németországból kellett mókolni. És csak egy 6800 XT-t tettem bele, korabeli RTX amivel ki lehetett volna maxolni bármit már 1500+ euró, meg egy 8 magos ryzen/intel + egy normális alaplap alsó hangon 2000 euró csak ez a három.
Ha nem lenne ez az elszabadult RAM shortage, most is ki lehetne hozni egy átlag normális gépet 400-500-ból -
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Jaja, gyakorlatilag meg azt sem tudjak megallapitani, ha egy banan van az aramkorben: [link]

-
laed
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Az audió feng-shui nyilván vitatható; de a legtöbb PC-s hangfal 1 vicc....
-
-
laed
senior tag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Nincsenek csúcson az igényeim, de azért 1 viszonylag normális cucc nem árt....
-
Reggie0
félisten
válasz
HUN_Sector
üzenetére
200-ert meg mar PS5-ot vesz egy hetkoznapi ember es problema megoldva. 800-as PC-re ugy igazabol senkinek sincs szuksege otthon, ahogy high-end hifire se. Mondjuk a PC az legalabb valos teljesitmenyt ad, a high-end meg hokuszpokusz.
-
HUN_Sector
őstag
Középső gyerek most találta ki januárban, hogy ő is akar egy gépet, mint a bátyja: Először bíztam benne, hogy a régi i5 4460-at életre tudom lehelni, de megfáradt az alaplap, szóval új alkatrészekből kellett egy am4 projektbe belefognom. Persze a legegyszerűbb egy integrált ddr5-ös 8600g-s történet lett volna, de szeretem ha fáj. Bár az is fájt volna, a tartalékolt ddr5 ramjaimat nem akarom felbontani.
Robloxra és Minecraftra (meg tulajdonképpen az AAA felhozatalra, ha arra lenne igénye) egy alapvetően budget gép alább:
Jonsbo C6 Max ház - 26500ft
FSP Vita 550W - 20500ft
Egy 120 GB-os 2,5SSD-m volt elfekvőben - 0ft (a windowsnak)
Egy 512 GB-os M.2 SSD-m volt elfekvőben - 0ft (az oprendszeren kívül minden másnak)
Alaplap ASROCK A520M-ITX/ac - 38890ft (régóta itx-es vagyok, kifizetem a felárat)
Jonsbo HX6200D cpu hűtő porosodott itthon egy új - 0ft
Van vagy harminc új ventim a házba, így azt se kell venni, Jonsbo-tól noctuáig bezárólag
RTX5050 8GB - 95000ft (az összehasonlító tesztek alapján alaposan megrágtam, jó lesz ez arra amire kell, a 20000-rel drágább 5060-rtól meg pont lecsúsztam)
2x8GB Corsair Vengeance DDR4 ram - 44000ft
Ryzen 5 3500 - 18000ft
MSI 24,5 fhd 100hz monitor - 30000ft (ok, ez csak VA paneles, de szemben ül vele, megfelelő lesz)
Rapture VENOM V2, rózsaszín egér - 8490ft
Billentyűzet (az még nincs)
Creative Pebble White hangfal - 8690ft
Ha jól számolom, kevéssel 3 kiló alatt áll meg és pár dolog kvázi most nem került pénzbe. Remélem semmit sem felejtettem kiPersze lehetett volna mindenből budgetet venni, vagy egy-egy alkatrész helyett másikat választani, más alaplap méretre építkezni, pár itthon elfekvő használt alkatrészt beépíteni (b580, ddr4 ramok, inwin táp, meglévő ház, de mivel ezekről tudom hogy működnek / vagy épp nem a szívem csücskei, inkább az újonnan vett garijait futtatom)
Ennyiben állt meg egy budget gép. Lehet vitatkozni, hogy drága-e vagy sem. Laptop kizárva. Egybegép kizárva. Mini pc kizárva. Maradt az építés. Fhd-re élvezhető sebességgel általános játékokra elég lesz.
Sokunknak nem csak a 4k gaming létezik a világon. Az biztos, hogy messze van a 800k-tól és az is biztos, hogy még ezt is nehezen nyögné ki az átlagember a fizujából. -
laed
senior tag
Elvonult a zimankó
Most éppen hideg van és havazik (Pesten) .

-
Gorgonka
aktív tag
Nem kell 5090 a 4K gaminghez. RTX 4070 ti Superrel most éppen 4K-ban játszom a Frostpunk 2-t, mindent maxra húzva. Direkt lecseréltem a régi monitoromegy 42-es LG C2-re. Egészen más HDR-el, egy ekkora kijelzőn játszani. Eddig minden ment 4K-ban, kivéve az a majmos soulslike, de az nem is tetszett, szóval félbe is hagytam
. -
+1 aprón sok komplett vagy félgép van, ami még DDR4, de akár játékra is OK, ha nem 4k 200 fps az elvárás, vagy nem a legújabb játékok a cél.
zetor2000:
igen, hirtelen "felértékelődtek" még a korábbi beszerzésű ramok is... és ez hatott a DDR4 árra is. Maradok én is DDR4-en, szerencsére még időben bővítettem. -
himpike
aktív tag
Hogy jön elő mindig az RTX5090...? Ki a pöcsömnek kell olyan..? 5% se játszik 4K-ban, a többire meg messze nem kell akkora. Csak az 5% olvassa a PH-t..?
Ott van a gépem mellett a 4K TV, eszembe nem jutott még összekötni se soha. Most komolyan azért rinyál valaki mert drága a csúcskártya? A RAM/SSD miatti aggódást jobban megértem de mint valaki helyesen leírta nincs igazán szükség a DDR5re. -
powerage76
csendes tag
válasz
Sanchez638
üzenetére
A pc ugyan olyan luxus mint pl a motorozás, sportautó.
Pontosabban: A PC valamiért megint luxus lett, miután hosszú évekig teljesen megfizethető volt. Ráadásul kiherélt luxus, ahogy pl a kurvadrága videókártyák kezdenek visszatérni a 8 gigás memóriákra.
A gyártók nyírható birkának nézik a vevőket és leginkább ez a gond.
-
Elvonult a zimankó...
Hol? Nálunk reggel minusz 8 fok volt

-
zetor2000
addikt
válasz
Sanchez638
üzenetére
A 90es évek végén, a 2000es évek elején kezdtem el vadul gépet építgetni, mert akkor voltam fiatal hülyegyerek. Mamahotel, ahogy kell, de...
Az akkori körülmények lehetővé tették, hogy félévente-8havonta másik gépem legyen. Egyrészt kellett, másrészt megtehettem. Kellett, mert jöttek ki olyan cuccok, amik csak a 3DFX cuccaival mentek élvezetesen, szóval kellett költeni Voodoo-ra, meg Voodoo2-re, meg procira, alaplapra, új memóriára, néha VGA is kellett, mert a Voodoo-k egy része csak társkártya volt. Cserébe a még nem 1 éves hardvert értelmes pénzért el lehetett adni, volt rá pár hónap, vagy több bolti gari.
Megtehettem, mert a mamahotel kényelme mellett dolgoztam, és volt maszek néhanap, ami szintén jól fizetett.
Akkortájt egy tápos VGA nem feltétlen volt luxus, max "drága". Értsd, a mindennapi kiadások mellett kicsit visszafogva a költéseket, ki lehetett sakkozni egy ilyen VGA árát egy átlag fizuból, úgy, hogy 2-3 hónap alatt megvedd.
Most azt az 1M+ 5090et macerás... és az csak a VGA. Ahhoz kell még "alá" egy rendes alaplap, ami nem feltétlen a belépő szintet kéne jelentse, hanem egy erős közép-felsőt, hozzá egy rendes CPU-t, hűtőt... És ezek így együtt már olyanok, hogy nem egy fizetésből, de kettőből is macerásan jönne ki, úgy, hogy közben meg kéne élni.
Igen, régen arányaiban olcsóbb volt gépet építeni - szerintem.Ami drága volt, az a Gravis...
és nem lett olcsóbb. -
zetor2000
addikt
válasz
Sanchez638
üzenetére
Sajna a drága DDR5 miatt a DDR4, de talán még a DDR3 modulok ára is emelkedtek.
Azaz ha régi architektúrát fejlesztenék - mert ilyen gépem van - akkor rákeféltem, mert ez se lesz olcsó. -
Balázzs
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
ok, megnézem ott, kösz (most 17"-es a noti, ott is 2k van, de 32" jogos, hogy igényli a 4k-t)
-
Balázzs
senior tag
Samsung Odyssey G5 G50D 89.900.- HUF-ért mennyire jó vétel? Laptophoz lenne elsődleges (vagy kiegészítő) kijelző.
-
villamos
őstag
Az egész AI cucc pedig nem most ér véget, még csak most kezdődik, és sehol sem látni a végét. Pl az Alphabet (Google) mintegy 180 milliárd dollárt fog különféle beruházásokra fordítani, a túlnyomó része ennek adatközpont lesz.
Hacsak a kínai gyártók nem kezdenek belelendülni, akkor itt mostanában nem nagyon lesz RAM. -
kilua
őstag
válasz
Sanchez638
üzenetére
"negyed-fél milliós telefont hozzá tudnak csapni az emberek a telefonszámlához" Hát nem is tudom, én még a poco X6 pro 125 ezer forintos árán is gondolkodtam mert "ilyen drága telefont még nem vettem" 2017 óta a Nintendo switchen játszottam most váltottam rog xbox allyra.
Persze Budapesten nagyon más a bér színvonal mint az ország több mint a felén nem is egy dimenzió lassan.
Ja a másik gond az hogy nem csak az a baj hogy drága hanem nemrég volt hír hogy például steam deck már konkrétan nincs is, drágán sem. A steam OS is csúszni fog mert ram egyszerűen nincs, drágán sem nagyon.
-
Gorgonka
aktív tag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Nem várjuk hogy 90 000 legye, a felsőkategóriás kártyák régen is aránytalanul drágák voltak. Viszont jól el lehetett lenni egy középkategóriás kártyával, amit ki tudott az ember fizetni egy átlagos fizetésből és maradt megélhetésre is.
Azért lett luxus szerinted a PC, mert közben a megélhetés is nagyon nagy mértékben drágult és közben még a hardver árak is elszáltak, a Forint meg fabatkát sem ér.
Ezek a tényezők szépen összeadódnak és ez miatt hasonlítod a PC vásárlást sportautó vásárláshoz, ami valljuk be, röhejes. -
Kétezres évek elején első PC-m 220K volt, kb középkategória ati8500-el. Akkor kb 50K volt a minimálbér.
Most egy high PC mondjuk 1 milla, minimálbér kb 250. Nyilván a megélhetés is egészen más volt... -
Sanchez638
addikt
De márpedig egy sokszázezres videokártya az és tsa az.. Mit vártok? 5080 legyen 90e FT? Sok év garival? Ha valakinek nagyobb teljesítmény kell, az eddig is fizetett. Lehet robogóval is közlekedni, de lehet egy ezres szörnyeteggel is..
Örülnék neki, ha egy korrekt kártyám lenne a felső házból, mert tudnék vele mit kezdeni.
-
Gorgonka
aktív tag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Már, hogy lenne luxus...?

Persze, most éppen az, mert felverték az árakat, de már 15 évvel ezelőtt sem számított luxusnak. Amikor elkezdtünk játszani a C16-on, na akkor még valóban luxusnak számított, de az igen régen volt már.
Ennyi erővel az olvasás is luxus, mert egy rohadt könyv 6000 Ft... -
spect80
őstag
frappáns a cím. ilyen áron a hardverek valóban nem mennek sehová, maradnak a kereskedőknél
-
Sanchez638
addikt
válasz
bollokcs80
üzenetére
Kevés embernek követi ez tény és való, de semmi sem lehetetlen és semmi nem kötelező. Én inkább használt cuccokból építkezek, de most a piaci árazás ott tart, hogy az új termék jobban megéri, már a garancia miatt. Mindig is voltak hasonló helyzetek. 2000-es években milyen árakon mentek az akkori cuccok? Negyed ennyit se tudtak se teljesítménybe, sem "fjúcsörökben" . Ezt is mindig elfelejti az itteni társaság.
A pc ugyan olyan luxus mint pl a motorozás, sportautó.
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
Sanchez638
üzenetére
Engem ez az undorító nyerészkedés zavar. Mindig jön valami trend (kriptobányászat, AI, stb.) ami miatt az egekbe mennek az árak, valaki(k) jó nagyot kaszál(nak) rajta, az ember meg nem jut hozzá az alkatrészekhez.
Négy éve egy átlag mindes gépet kihoztam 350-400 körül, ma ez 7-800 ezer lenne. A fizetésem meg sajnos nem követi ezeket az elszállásokat.

-
Sanchez638
addikt
Nem szeretnék nagyon vitát indítani, de ha negyed-fél milliós telefont hozzá tudnak csapni az emberek a telefonszámlához, akkor egy gépet is meg lehet venni részletre. Sok helyen 0% -al is ki lehet hozni. Számítógéppel sem csak játszani lehet.. Így 2026-ban meg szerintem nem akkora összeg a negyed-fél milla.
Nem kötelező a ddr5 memória. Meglepődtem tavaly, de 70 körül már olyan jó kis ips paneles 200hz körüli monitorokat lehet kapni. A videókártya a kérdéses, de szerintem még a leggyengébb is elég egy fhd felbontáshoz.
-
ceia
őstag
válasz
bollokcs80
üzenetére
Egy kisebb jövedelmű embernek az kéne, ha gamer gépet akarna. A négyes találatból nem jönne ki. Egy mai játékra alkalmas PC félmilliónál kezdődik. Plusz monitor, beviteli eszközök, hangszóró, kontroller.. 800 körül járunk? És akkor még nincs játékunk hozzá.
-
wasd.hu
senior tag
válasz
bollokcs80
üzenetére
És tényleg.
Azért köszi a cikket! -
bollokcs80
Korrektor
2x16 GB RAM negyedmillióért, webkamera 90 ezerért.....lassan egy lottóötös kell egy számítógéphez is....
Új hozzászólás Aktív témák
- LG OLED 42C2 hibátlan, beégésmentes, 120Hz, PS5/Xbox gaming TV
- AMD Ryzen R9 5900X 12Mag / 24Szál / 3,7 / 4,8 GHz / 22 Hónap Alza.hu garancia / Beszámítás OK!
- Gainward 4060Ti Ghost 8GB / 10 Hónap Alza.hu Garancia / Beszámítás OK! Akciós ár!
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Vállalom telefonok,tabletek javítását ,(szoftveres hibát is,frp lock-ot is)márkától fügetlenűl
- Logitech G29 (PS) // Számla // Garancia //
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4531,90% Akksi
- PC Architech Shop Számítógép és hálózat szerviz
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jó nagy mázlim lehet, hogy nem vagyok "vájtfülü"..