Hirdetés

Aktív témák

 • fpeter07

  veterán

  Az ausztriai blogom után nem igazán vezettem naplót. Csak munkanaplót, ami még magam számára sem volt érdekes. Ott van még ugyan az instagram, de az csak egy online képmegosztó.
  A sors úgy hozta, hogy idén Pécsen fogok lakni. Valószínűleg nem lesz olyan színes, mint az előző blogom (napi 8 óra munka), de úgy hiszem sok érdekességet fogok tudni írni. Főbb témáim a városi élmények, a sport, és a túrázás lesznek.

 • fpeter07

  veterán

  Tavaly óta Sony RX100 fényképezőgéppel kattintgatok. Elég nagy előrelépés a régi, fapados gépemhez. Zársebesség, manuális fókusz, rekesznyílás, full HD-s videófelvétel stb. Hobbistáknak tökéletes fényképezőgép.

  Készülődés közben készült kép:

  Ezek egy része valószínűleg felesleges, de nem árt ha van.

  Két órával a tervezett érkezés után sikerült eljutnom a szállásra, telefon nélkül. Néha kimarad egy-egy apróság...

 • fpeter07

  veterán

  Na hát rögtön a második munkanapon volt egy halászlé főzés. Elment egy kolléga, és tartott a saját névnapján egy főzőcskézést. Egy másik felmondó is ott volt, meg lesz még egy hamarosan. Jó lesz ez így rögtön az elején. Gyárak panaszkodnak a nagy fluktuációra, itt arányaiba véve még nagyobb van. A mezőny negyede kicserélődik kvázi. Hárman vagyunk most friss munkavállalók. Jó lesz majd egyedül betanulni egy kvázi új szakmába.

  A hétvége meglehetősen jól telt. Szombaton mentem egy mecseki felfedező kört. Elgurultam Orfűre, ami borzasztóan szép település. Kilátók, turistautak, és legalább három tó is látótávolságba került. Kész túraparadicsom ez a hely. Visszafele eltévedtem, ezért a 6-oson kellett visszajönnöm a városba. Az elmenő kamionok nem tesznek jót az ember biztonságérzetének. Rendszert nem fogok belőle csinálni az biztos.
  Elmentünk éjszakázni a belváros szívébe, na meg vetített képeket nézegetni. Egyik bemutatóhelyen egy nővel egész jól elbeszélgettünk. A rajzfilmek készítésének mesterségét mutatta meg. Meg előjött a modern vs. hagyományos élet, meg egyéb komolyabb témák is. Este bűnözésként egy kebab volt a menü.

  Az izomlázam másnap egy 20 km-es túrával spékeltem meg. Fel aszfalton, hétvégi házak mentén a hegyre. Térképem nem volt, ezért útirányok, és a TV torony alapján mentem. Több órákig kellett az elnyújtott emelkedőn gyalogolnom, mire kitárult előttem a panoráma. Fent az erdőben egy erdei tornapályán keresztül eljutottam az állatkertig is. Meg akartam nézni, hogy milyen kívülről. Lefelé sárga sapkán vízfolyásirányt... Nem szeretek gyalog szerpentinezni. Nem ártana egy monti is ide, mert lenne hol használni. A főtéren megnéztem még egy fényfesztiválos produkciót és irány a szállás, mert 4 km-t időbe telik megtenni, és fel is kellene kelni reggel.

 • fpeter07

  veterán

  Az állatkertes gyalogtúra után sikerült bringával is feljutni. Képek az emlékezetemben vannak. A városi 10% feletti rész különösen mély (vagy magas?!) benyomást tett rám. Felfelé remek edző útvonal. Lefelé viszont az útminőség csapnivaló. Montisoknak élmény lehet. Az út mentén közvetlenül van egy brutál kilátópont. Ott el tudnék képzelni egy napfelkelte végignézését. (majd egyszer)

  Szerdán sikerült vennem egy új akkumulátort autóba. Elmentem tesztelni, és véletlenül útba ejtettem a plázát. Voltam már a nagykanizsai és kaposvári plázában, de arrafelé csak lézengtek az emberek. Itt azért már jöttek mentek az emberek. Nem szeretek idegen éttermeket kipróbálni, de nagy volt a csábítás és végül engedtem neki. Nem is hallottam olyan étteremről, ami dkg-ra fizetteti ki a kaját. A pénztárnál vettem észre ezt a turpisságot. Remek döntés volt levest kérni. :N

  A boltok között járkálva figyelmes lettem egy ellentmondásra is. A szauna, ahova fázni mennek az emberek:

  Lencsevégre való a panoráma is a távozás után:

  Plusz ha már természetfotós vagyok, e mellett sem mehettem el szó, vagyis fénykép nélkül:

  Egy másik séta alkalmával a pécsi Árkádot ejtettem útba. Na ez már valóban nagy és forgalmas épület. Szokatlan még ez a nagyvárosi élet nekem. Ugyanakkor... Este meg a város teljesen üres. Csak néhány járókelő és autós van. Remek bringázós hellyé avanzsál a város estére. Azt hiszem nem fogok unatkozni az elkövetkezendő hónapokban.

 • fpeter07

  veterán

  Mit látunk a képen?

  a) Egy vasúti megállóhelyet
  b) Az elsuhanó tájat
  c) Egy 50 perc késéssel úton lévő vonatból készült képet.

  A helyes megfejtők között kisorsolok egy Pécs-Zalaegerszeg közötti, garantáltan késésmentes menetjegyet.

  ***

  A szombati nap Restart versenyzéssel telt. Ez még csak a jéghegy csúcsa volt, ugyanis egy hét múlva újra lesz egy, remélem hasonlóan izgalmas menetem. Nagyon komoly rendezvény sorozat. A mai világban ritkán látni sportolókat, pláne ilyen sokféle sportágakból. Jó, hogy egy ilyen rendezvény összehozza a népet és publikus is egyben.

  ***

  A 2014-es olimpia óta nagy kedvencem a ritmikus gimnasztika. Már maga a sportág is különleges, de a versenyzők (lányok) még különlegesebbé teszik. Azóta érdekel az ilyen művészi sportok nézése. Vasárnap délelőtt légtornászok kapták meg a színpadot, délután pedig a rúdtáncosok kötötték le a nézők figyelmeit. Az előbbi elejéről lecsúsztam, utóbbit meg sajnos nem tudtam végignézni. Kókuszvizet szürcsölgetve ki lehetett volna bírni. Meglepett, de létezik ilyen ital is. Potom 1700 Ft literje. ;)

  Voltak érdekes versenyszámok is, mint pl. kerekes székes vívás:

 • fpeter07

  veterán

  Tegnap voltam egy orfűi rideon. Nem találtam meg a kerékpárutat, azért autóúton kellett mennem. Azt meg újítják fel, és csak egy felmart sáv volt használható. Felfelé nem volt gond, lefelé megölte volna az ember karját. Visszafelé okosan jöttem és követtem a kerékpárutat. A szélessége még mindig para, a downhill ad egy adrenalin löketet az embernek. Az edzés útvonala itt megtekinthető: [link]

  Másnap megejtettem a heti pécsi sétám. A meló, a bevásárlás, a főzés, a hazasétálás lefoglalja az embert. Ha tehetem azért elmegyek egy városi sétára. Újra felkerestem az Árkádot, immár fényképezőgéppel a tarsolyomban. Még mindig hangulatos épület. A földszinti könyvesboltban vettem egy nyelvkönyvet magamnak és egyet ajándékba is.

  A szomszéd téren is találtam néhány érdekességet. Többek között egy petúnia ágyást:

  Kossuth-tal is össze tudtam futni egy kép erejéig:

  A főtérre vezető sétáló utca ponyvái is jellegzetesek:

  Nem igazán tudom eldönteni, hogy pozitív, vagy negatív hatást gyakorol-e ez a templom a városképhez:

  [ Szerkesztve ]

 • fpeter07

  veterán

  Ismét képekben bővelkedő beszámoló következik.
  12-én megejtettem egy kertvárosi kört. Nagyon érdekes a kertváros helyzete a belvároshoz képest. Mintegy 4 km-re fekszik tőle. Ez azt jelenti, hogy 1 óráig tart be, ill. kijutni oda. Érdekes, utána fogok majd nézni, hogy miért épült ennyire távol tőle. A kertvárosi jelleget nem szó szerint kell érteni. Van családi házas övezet, de panelrengeteg is megtalálható benne. Útközben lekaptam egy tetszetős templomot és a mecsekre néző kilátást is.

  Vasárnap zalaegerszegi XCO volt terítéken. Már évek óta vártam rá, hogy hazai pályán is versenyezhessek. Sajnos a rajtot későre tették, így szinte csak a pályabiztosítók voltak a nézők. :DDD [link]

  https://www.instagram.com/p/BlWRTGFAYV4/

  Levezetésként lenyomtam egy laza 3 órás autózást. A kanizsai Csó-tónál készült a következő kép:

  Hétfőn terepi bejárás volt az ország másik felén. Nem voltam friss és üde, de remekül telt a nap. Gyerekkorom óta szinte nem volt szerencsém mekihez. Most a főnök jóvoltából sikerült eljutnom ide is. :D Másnap elég szétcsúszott voltam. Elmentem bringázni, telefon nélkül. Ami nem lett volna baj, de éppen szúnyogirtás volt repülőről. Így elszalasztottam néhány jó fotót. Regeneráló tekerésnek jó volt. Másnap meló után gyalogtúrát szerveztem Uránvárosba. Kicsit túlvállaltam magam és meg kellett állnom pihenni.
  Az alábbi kép egy Kék pásztor szitakötő-félét ábrázol:

  Plusz lekaptam ezt a színes, ferde szobrot:
  .

  [ Szerkesztve ]

 • fpeter07

  veterán

  A pécsi visszautazás első fele eseménytelenül telt. Borzasztóan párás és álmatag volt a levegő. Komolyan kellett koncentrálnom arra, hogy ne aludjak el. Somogy-Baranya határán elkapott egy vad zuhé, ami szerencsére felpezsdítette kicsit a levegőt (meg az én vérkeringésemet is szerencsére). Onnan már élveztem az autózást. Meg is kellett állnom naplementét, illetve szivárványt fotózni. A naplemente meg is zavart, mert nem tudtam eldönteni, hogy a gyönyörűszép égkék eget, vagy a lemenő nap narancssárga színét nézzem.

  A hétköznapok főleg házimunkával teltek. Sok melóval jár átköltözni egyik szobából a másikba. Egy montizás term. belefért, nagyon rég vártam már rá, hogy lecsekkolhassam az erdei utakat. Strava link, benne leírással
  Pénteken elkezdtem újra edzőterembe járni, mivel borzasztóan gyengék a felsőtestem izmai. Szokatlan is volt nekik a terhelés.

  A hétvégén megmozgattam inkább a kerékpáros izmaimat. Elképesztő milyen dombos-völgyes a környék. Remek outis edzőterep. :C Strava link, benne leírással Majd másnap egy 12 km-es túra után lenyomtam egy abaligeti kört. Jó érzés, mintha nyaralnék itt. :)

  [ Szerkesztve ]

 • fpeter07

  veterán

  A hét konditerem tesztekkel, illetve interval kerékpáredzésekkel telt. A konditermekről: viszonylag sok edző hely van a városban. Van ahol csak fitness terem van, van ahol konditerem. Mivel az ugrabugrálást sosem tartottam élvezetes sportnak, csak a konditermeket néztem meg. Az alap konditermek eléggé hasonló árban vannak. 4 helyen voltam. A legolcsóbb ingyenes volt, a legdrágább 900 Ft. Az ingyenes meg fog szűnni, szóval a teszttel sokat nem értem. De ingyenesen kondiztam egyet. :)) A másik végpont az a főtér melletti kondi. Szerintem annyival nem jobb hely, mint amennyivel többet kérnek el érte. Egy másik delikvens a Spar felett a negyedik emeleten található. Remek hely, de nekem a lépcsőzésre nincs igényem. Szerintem a legjobb fekvésűnél fogok venni egy bérletet. Nem tűnt túlzsúfoltnak és jó gépek vannak, leírással. Mert az is szempont, ha tudod hogy kell használni az adott gépet.

  A kerékpáros utaim szép sorjában (leírás, képek a linken):
  Volt egy kétperces intervalom [link]
  Meg mivel brutál fáradt voltam egy egyperces (nem az Örkényé) [link]
  Eszméletlen jó volt a fél szombatot átfeküdni... Hozzá kell szoknom még a heti 7 edzéshez. Meg rá is kellett pihennem a vasárnapi versenyre. Életem első országúti versenye volt. Megszenvedtem az úttal és az elemekkel, de sikerült teljesíteni. Élménybeszámoló róla: [link] Remélem a fotós csaj nem magának csinálta a képeket és eljut belőlük hozzám is kép.

 • fpeter07

  veterán

  Nem 1 nap volt kipihenni azt a versenyt, de csak sikerült. Csütörtökön már alkalmasnak éreztem magam egy mecseki körre. Kicsit eltévedtem, de jól esett a kör. [link] A szombati maratonra igyekeztem megint kipihenni magam. A pénteki edzés nem volt valami bölcs ötlet, de sajna inkább a lábaim voltak gyengék a fülledt levegő miatt. Leírás itten: [link] Ezt a megmérettetést viszont még 4 nap elteltével sem tudtam kipihenni. Mostantól a Mátra maraton lesz a verseny, amire készülni fogok. A nyers adatok szerint az még keményebb lesz ennél. Remélem az időjárás lemarad a laposztásról. Bőven elég lesz megküzdeni a pályával.

  Néhány hangulatkép, amit az elmúlt hetekben gyűjtöttem össze:

  Egy hotel különleges grafikával:

  Pécsi vágányok:

  A Mecsek kerékpárútról (tud a telóm szép képet is csinálni, ha nagyon megmakacsolja magát)

  Az irodából fényképezve. Vajon ez a madár a kínaiak kémje lehet?

  Feierabendre megérkeztek a viharfelhők is:

  Nincs olyan légköri állapot, amelyben a TV torony rosszul nézne ki:

  És végül a mai napon lencsevégre kapott naplemente:

 • fpeter07

  veterán

  1 hónap blogírás-szünet után következik a folytatás.

  2018.08.19 Eplény Downhill Nemzeti Bajnokság

  A lelkes szurkolótábor egy része:

  Pillanatfelvételek a versenyről:

 • fpeter07

  veterán

  Múltkor elkezdtem írni a blogot, de nem nagyon haladtam vele. :( A következő hét kb. így nézett ki: Augusztus 21-én kedden egy meló utáni félmaratonra "neveztem be" a Mecsekben. [link] Csütörtökön egy 2' intervalos edzés volt: [link] Szombaton mecseki kilátós túrát szerveztem magamnak és egy barátomnak. Útbaejtettünk három kilátót is. Az egyikre létrán kellett felmászni, brutál volt. Kellően fárasztó túra volt.
  Éger-völgy:

  TV-torony:

  Az első kilátó (vagy magasles):

  A második kilátóra vezető út:

  Oda megyünk:

  Ott vagyunk:

  Fentről is egyet:

  Ha eléggé szemfüles az ember, leskelődő alakokat is megpillanthat a városban:

  Sikeres túranap záróakkordja:

  A vasárnapi időjárás áthúzta a számításaimat, és papírkutyaként visszafordultam: [link]

  [ Szerkesztve ]

 • fpeter07

  veterán

  A nyár utolsó napjai (hivatalosan). Megjegyezném, hogy be is tartotta a természet rendesen. Rögtön elbaszódott az idő szeptember első hetében.

  Augusztus 30-án, egy kellemes, nyárbúcsúztató tekerést terveztem... na nem szó sem volt ilyenről. [link] Orfűi hegyiedzés: Az intervalos edzés egy dolog, de mikor emelkedőkön 1-2 percig fullon kell menni gyöktízzel, az nagyon megviseli a szervezetem. Orfűre 50-el beérkezve majdnem katapultáltam egy huplin. Teljesen sima aszfalt, lehet rajta haladni, erre majdnem eldobtam a kormányt ezen az úthibán. Errefelé az outi is extrémsportnak számít. :( Visszafele úton már azt gondoltam a lejtőért megérte szenvedni. Pár perc boldogság a fél óra szenvedésért :)

  Szombaton DÖKE teljesítménytúra bringával. [link] Na ezt már inkább nevezném nyárbúcsúztató tekerésnek. Jó hosszú is volt, hangulatos is volt. Sajna a második ellenőrzőponton benéztem a térképet, és nem az eredetileg tervezett hosszú távon mentem végig. Viszont remek társaságom akadt, két baranyai montis személyében, akik hozzám hasonlóan outin utaztak. A fagyis megálló a lábaimnak nem tett jót. A szünet utáni emelkedőn nem tudtam már velük menni. Spórolni is kellett, mert még volt vissza. Szerencsére hazafele egy tortilla segített utamon. :)

  A leírásom a túráról:
  "Péntek délután elesett le, hogy ez a túra szombaton lesz megrendezve. :O Pont azon gondolkoztam, hogy mivel lehetne elütni a szabadidőt. Ez tökéletes program volt. Hab volt a tortán, hogy a városi napok is akkor voltak Komlón megrendezve.

  Mivel a rendezvény helyszíne tekerhető távon belül volt, ezért nem volt kérdés, hogy bringával megyek. A táv nem volt különösebben vészes, viszont át kellett mászni a Mecseken. Reggeli bemelegítésnek tökéletes volt. A táj rendkívül szép. Komló előtti hajtűkanyarokon borsózott a karom. Országútival nagy élmény ilyen lejtős részeken menni. A város látképe is lenyűgöző. Meredek lejtő visz le a völgybe, ahol a város elterül.

  A nevezésnél kaptam egy szokványos pecsételő papírost, egy gombóc fagyi kupont, illetve egy pólót is. A frissítőpontokon (volt 3-4 darab) ásványvizet és apró nyalánkságokat is osztogattak. A nevezési díj 1000 Ft volt! 100 km-es távra neveztem, de az egyik frissítőnél nem néztem meg jól a térképet, és a 75-ösök távjára tévedtem. Tkp. a verseny végére így is majdnem meglett a 100 km-em. :)

  A túra első fele nem telt eseménydúsan. Ami feltűnt, hogy a települések neveit képtelen voltam megjegyezni. Szerintem ez is közrejátszhatott abban, hogy eltévedtem. A második felén becsatlakoztam egy két fős különítményhez. A kényelmesebbnél erősebb tempót mentek, de volt kire tenni a kereket. A fagyizós szünet (két bitang nagy gombóc, egy teljes étkezést kitett) után annyira nem tudtam már menni velük, így jobbnak láttam ráérősre venni a tempót. Beérkezés után elgurultam üzemanyagnézőbe. Egy tortilla szolgáltatta visszafele útra az energiát. Felfelé szenvedős volt, de a lejtőzés miatt megérte a szintgyűjtögetés.

  Annyira nem mondanám túrának. Inkább felkészítő versenynek szántam. Remek erőpróba volt a kövi hétvégén esedékes Mátra maratonra. Ajánlom mindenkinek."

  Vasárnap azt csináltam, amit nem kellett volna. Fel a Mecsek tetejére autóval, és kanyontúra. [link] Ez nem hangzik rosszul, de a tegnapi túra azért sokat kivett a testemből. Szenvedtem is visszafele... De inkább a képeket érdemes nézni, nem a szöveget.
  Hol is voltunk:

  Ezt kerestük:

  Ez meg meglepetés volt:

  Chuck Norris is túrázott errefelé. Az ételmaradékot piszkálhatta ki a fogai közül.

  Idilli táj:

  Valószínűleg azon gondolkozom, hogy mi a fenét keresek itt:

  További két forrás:

  Az esti piros (!) jelzés vaklárma volt.

  [ Szerkesztve ]

 • fpeter07

  veterán

  A keddi napon egy Átmozgatós Rideot terveztem be: [link]
  Leírás: "Beköszöntött az ősz. A kép alapján látható, hogy a világ legnagyobb művésze a természet. Egy alacsony felhő éppen rátelepszik a Mecsekre, avagy épp most próbálja bekapni."

  A sportot kicsit félrerakva egy más jellegű program következett: Spirit of Bahrein hangverseny a pécsi Kodály Központ futurisztikus épületében. Késve érkeztünk, pont kezdésre. Szépen bementünk főbejáraton alul. Mutogatta mindenki, hogy foglaljunk már helyet. Kvázi beültünk a legdrágább jegyesek helyére. De volt bőven hely, szóval nem szorítottunk ki senkit. :) Nagyon szeretem a hangversenyeket, mert egyszerűen kikapcsolják az ember agyát. Nincs múlt, nincs jövő, csak a jelen a zene ritmusa. Két felvonásos volt. A felvonások között eszegetős/iszogatós/képnézegetős szünettel. A koncert remek volt. Érdekes zenei kavalkádja volt az európai és közel keleti hangszereknek. Az előadás után még magát a bahreini királyt is láthattuk. Külön öröm az egészben, hogy az előadás végén minden résztvevő kapott egy zenei cd-t, és frissítőként ásványvizet is. 1500 Ft/Kopj volt ár. :R

  Hétvégén nagy út volt betervezve. Ismét sikerült valóra váltani egy álmomat: Mátra maraton

  Leírás: "Meglehetősen hosszúra sikerült ez a hétvége. A hétvége számokban: 3 nap, 980 km autózás, 1 városnézéssel egybekötött sörfesztivál Miskolcon, 1 gyalogtúra Lillafüreden, 6 óra alvás, 86 km/2400 m szintemelkedéssel tarkított versenyzés a Mátrában, egy vágásos és egy felütéses defekt, 6 óra nettó kerékpározás (1 óra defektszerelés, ill. pihenés frissítő pontokon), sok-sok kulacs víz és izo ital.
  Kis történelem: 2013 körül kezdtem el gondolkozni azon, vajon mi kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen kemény versenyt meg tudjon csinálni. A 2016-os sűrű versenyzős évem és a 2017-es Alpok kalandom (majd XCU-zás) után idén már adott volt minden testi, szellemi és anyagi dolog, hogy teljesítsem az álmom (TOP maraton hosszú táv teljesítése). Köszönet jár a ZKSE-nek, a családomnak, a sporttársaknak (akiktől pumpát kaptam), az időjárásnak, a mátrai köveknek, hogy csak egyszer vágták ki a külsőmet, illetve a frissítőpontosoknak.

  A verseny előtti héten csődött mondott az első kerekemen a tubeless rendszer. A versenyen mentem először az új külsőmmel és jelesre vizsgázott a btwin. Remek XC külső, semmi problémám nem volt vele. Egyedül ballonossága nem az igazi, mert minden egyes követ éreztem már a verseny végén… Pedig a teleszkópokat direkt kisebb nyomásra fújtam.
  A versenyről sok pozitív dolgot nem tudok elmondani. Kivétel: Nem voltam még ilyen szép panorámájú versenyen. Pár helyen ki lehetett kacsintani a környező hegyvidékre. Néhol pedig a szakadék mellett vezetett egy-egy erdei út. A verseny kezdetétől fogva a magam tempóját próbáltam menni. Tisztában voltam vele, hogy a köves lejtőzések is fárasztóak lesznek. A Kékes tetején fogyott el az energiám. Nem semmi volt feltekerni a sípályán, forogtak hátul a nagy fogaskerekek. Meredeknek meredek volt, de szerencsére nem annyira, hogy a kormányon kelljen feküdni. Itt felfelé szerintem borzasztóan meleg volt, a pálya mellett lévők szerint meg egészen hűvös. A z ország csúcsa utáni lejtőn sikerült megvágnom 1 cm hosszan a hátsó kerekem. Szerelésnél kiderült, hogy a mini pumpám csak Prestás szeleppel kompatilibilis, így stoppolnom kellett a mögöttem lévő bringásokat. Sikerült megszerelni, 50 m gurulás remek ökölnyi méretű kövek között és újra kopog a felni. A következőekben már nem volt gondom a defekttel, mivel túl keményre lett pumpálva. Inkább kényelmetlen legyen, mintsem defektes. 40 perc tökölészés után viszonylag merev izomzattal nem volt könnyű a folytatás. Ráadásul egyik srác mondta, hogy 16-ra legkésőbb be kell érni Imrére.

  A harmadik emelkedő azt hittem sosem ér véget. Szintajzon 3 %-os, nem tűnik vészesnek, de 15 km hosszan nyúlt el (a mennybe megyünk?). A tetőn lévő frissítőpont legalább két ember életét mentette meg, ezt tanusíthatom. Fura érzés 55 km tekerés után, hogy már csak 30 van vissza. Ez a maraton ilyen szempontból pikáns volt, mivel várná az ember a verseny végét, hogy „na az utolsó kilométereken már csak be kell gurulni a célba”. Ez itt nem így van. Fájt már minden izmom a végére, de némelyikben még maradt egy kevés erő és szépen lassan felkapaszkodtam. A cél előtt 50 m-rel még azért belefért egy 20 %-os emelkedő is.

  A nevezésnél kapott póló hű a nevéhez, hiszen ide valóban nem kikapcsolódni jön az ember. Összességében remek verseny volt. 

  Puls_Avg: 162 (6:53:00)"

 • fpeter07

  veterán

  A Mátra Maraton utáni napok nehezen teltek. Síkon még csak elboldogult az ember, de lépcsőzni milyen nehéz volt. :Y 4 nappal később azért már bevállaltam egy karikát outival. Szegény montim külsőjét egy darabig nem tudtam átcserélni, mert nem volt hozzá elég erőm, szóval kényszerpihenőn volt a paci. Harkányról annyi jót hallottam már, hogy milyen remek fürdőváros. Meg kellett néznem a saját szememmel. Igazak a hírek. :) Punnyadós nyaralásra remek lehetőségeket kínál ez a város.

  A mostani hétvége is maximálisan ki volt használva. Egyetemi kirándulás volt Eszékre [link], Koppányra és Csúzára. Eszéken szabad program volt. Előre nem tervezvén, a város főterén kihelyezett tábláról lenéztem azt, hogy hova érdemes elmenni abba a szűk időben, ami rendelkezésünkre állt. Térképre nem volt kiírva, viszont szerencsésen kifogtuk az óváros részt. Az odáig vezető út parkok mellett haladt el. Az óváros hangulata: régi makadám/macskaköves út, hangulatos ódon épületekkel viszonylag nagy főtérrel a közepén. A főtér mellett találtunk egy kávézót, ahol brutális gombócú fagyikat adtak. Évente párszor fagyizom csak, de úgy látszik ilyenkor mindig sikerül jól belakmározni.

  A Szent Péter és Pál Nagytemplom:

  Újváros főtere:

  Régi posta:

  Régi főtér:

  A jó kis fagyizónk:

  Következő napirendi pontként Kopácsi felé vettük az irányt. Ezt a halászlé fesztivált úgy kell elképzelni, mint egy nagy búcsút. Nagytételben sütnek/főznek mindenféle halas ételt. Először nem tudtuk, hogy lehet kaját venni, de aztán leesett, hogy kajajegyért adják az ételt. Ketten együtt bevállaltunk egy sült halat. Az utastársunk egy halpaprikásra nevezett be. Elég csípős lehetett az elmondása alapján. Plusz jó nagy adag volt. Szerencsére megkínált bennünket hallal. A pénzünk még 3 sörre futotta, meg egy rettentő rossz fröccsre. Csak hogy ne maradjon meg nagyobb pénzünk. :) A magyar cigánynótás előadónál elidőztünk egy keveset. A búcsún egyedül egy meggyes rétest tudtam venni, mivel kiürült a kassza.

  Életképek a helyszínről:

  Hazafelé beugrottunk egy borkóstolóra is Csúzára, a Kovátsékhoz. Sosem volt még borkóstolón. Már maga az, hogy 7 féle bort kell megkóstolni, az frenetikus élmény volt. Az első üveg elfogyott teljesen. Aztán ahogy haladtunk előre, annyira csökkent a társaság fogyasztása. Próbáltam én inni, de valahogy nem volt meg a többiek étvágya. :) Meg miután 7 féle bort megkóstol az ember, és utána visszajár az előzőekre, az gonosz dolog tud lenni. A WC-re menet már volt jó kedvem és kisebb egyensúly problémáim. Ha már ott voltam befizettem JMF-el egy üveg borra.

  Másnap nem is igazán voltam aktív. 14 után felszívtam magam és elmentem mecsekezni. [link]
  Leírás: "Köpenycsere után elmentem kalandozni a hegyekbe. Olyan jól sikerült, hogy találtam egy durva, köves singletracket. Próbáltam felmenni rajta, de a 2,5 bar nem alkalmas ilyen terepre. Egy-egy nagyobb kő simán eldobja a kerekeket, és utána már nehéz megtalálni az egyensúlyt. Még tolva is csúszós volt a terep. :)

  Lefelé belebotlottam (szerencsére nem szó szerint) egy nagyobb turista csoportba is. Utána meg vollgas lefelé a kövesen. Vasárnap miatt elég sokan voltak az erdőben (ami dicséretes), ezért nem akartam a népszerűbb utakon legurulni a városba.

  A reggeli másnaposságot az első meredek köves emelkedő kiverte a fejemből. Oda kell koncentrálni, ha az ember fel akar menni ilyen helyeken."

  [ Szerkesztve ]

 • fpeter07

  veterán

  A night ride-ok tapasztalatai alapján országútival életveszély belvárosban közlekedni. Mindegy hol megy az ember, járdán, kerékpárúton, úton, minden tele van úthibával. Napközben még ellavírozik az ember köztük, sötétben lámpával nem igazán lehet látni ezeket.
  20-án volt egy kellemes élményem. Elmentem este terepezni, majd 15 %-os emelkedőn aszfalton lezúgtam a városba. Szeretem ezt az utat, mert nagyon meredek és lehet rajt tépni, és a város szívébe vezet (a főtérre). Egy 50-60-as könnyes száguldozás után megérkezni egy éppen zajló koncertre (több száz emberes nézősereg jelenlétében) izgalmas volt. Term. a sport előrébb van a szórakozásnál, ezért kis nézelődés után mentem is tovább.

  A havi nagy kirándulást most Németországba ejtettem meg, azon belül is Baden-Württemberg fővárosát, Stuttgartot látogattam meg.

  2018.09.27: Meló után irány Budapest... egy olyan busszal, ami minden egyes faluban kikötött. Remek kirándulás volt, mert megismerhette az ember a környező városokat/falukat, meg jó nagy szívás is egyben. Úgy 4-5 óra buszozás után megérkeztem a belvárosba, ahol csak kifelé közlekedett a metró. Éljen, újra buszon találtam magam. Haveromnál alvás...

  2018.09.28: Ébredés után beszélgetés, reggeli, miegymás, majd irány a Nyugati, onnan gyalog pedig a Keleti. Útközben felspájzoltam magam ennivalóval. Sosem volt tíz órás vonatutam (csak kerékpár he-he), így fel kellett tankolnom étellel-itallal. Az ebéd két szelet pizza volt, a vacsi pedig egy burek. Anno talán ha egyszer voltam a Keletiben. Szerintem a 3 nagy pályaudvar közül ez a legszebb. A vonat indulási helye gyorsan meglett. Volt időm egy kicsit még elidőzni, ezért körbejártam belül az épületet.
  A vonaton egy pár elkérte a helyem, ezért egy idősebb nő mellett ültem. Ami jobb is volt így, mert sokkal jobban kedvelem az idősebbek társaságát. Egy fiatallal nem lehet elbeszélgetni. Így tulajdonképpen egészen kellemesen telt a vonatút. Meglepően nagy nyüzsi volt a vonaton. Lesni kellett a WC-t, hogy mikor szabad. Egy csávó kaját/piát osztogatott egy kiskocsiról. Fura volt, azt hittem csak repülőn csinálnak ilyet. Van olyan álmom, hogy étkezőkocsiban étkezzem egyszer, remélem majd valamikor meg sikerül valósítanom. Ausztriában a vonat helyi vonatként megy. Ilyenkor jó, ha az embernek helyjegye van. Az ember felkel egy pillanatra a székéből és egyből be is akarják foglalni. Münchennél elakadt a vonatunk, ugyanis nem igazán tudtunk valami miatt befutni az állomásra. Legalább 20 percet kellett várnunk. Az azért elképesztő volt, hogy hangosbemondón legalább 3x elnézést kértek. Magyarországon 1 óra késés is természetes. Nekem legalábbis annyi a rekordom, egy két órás úton.
  Képmese:
  Belvárosi forgatag

  A Keleti Pályaudvar

  A belseje:

  Itt pedig az utolsó nappali fényben elcsípett képem, ami félúton, Ausztria és Németország határán készült

 • fpeter07

  veterán

  2018.09.29: Napi program; Neckar-parti séta, Porsche-múzeum, Oktoberfest

  Beszéljenek a képek:
  Hajó a Neckaron:

  Kicsit eltévedtünk, de így legalább sikerült szemügyre (lencseügyre) vennem egy frissen átadott (fél éves) állomást:

  A Porsche-múzeumnál stílusos körforgalmat alakítottak ki. Maga a körforgalom szar, lámpák vannak benne, meg többsávos. De a szobor nem a megszokott:

  Porsche-múzeum:

  Az Oktoberfestről: hát igen a kötelező garatra felöntés megvolt ennél az utazásnál is. Először Becks, majd öszibarack ízű feles, horvát pálinka, sörök, tequila, jäger... Ilyen egy vad éjszaka. Pláne, hogy hullámvasutaztunk is egy magyar bandával. Majdnem elsírtam magam a lejtőn, végig folytak a könnyeim. Rövid volt, de intenzív. Voltak ennél durvább dolgok is... Transformers, Egy baromira magas szabadesést imitáló gép. Nagy töke van annak, aki ki meri ezeket próbálni.

 • fpeter07

  veterán

  Képtelen vagyok magam utolérni, remélem azért sikerülni fog. Ez a taktika sem olyan rossz. Igaz indirekt, de legalább feleleveníthetem a múlt emlékeit, miközben blogolok.

  Szeptember 30-ról hozok rendkívül hangulatos képeket. A napi betevő falat Ritter Sport múzeum volt, illetve tübingeni látogatás remek társasággal.

  Becserkésztük a főhadiszállást:

  Majd egy antik kisváros utcáit fedeztük fel, vagy inkább fedeztem fel. A többiek már voltak itt. Nem csoda, hogy visszatérő vendégek.

  Panoráma a várról:

  És egy fej, na kinek a feje lehet ez?

 • fpeter07

  veterán

  A másnapi 10 órás autóútról is csak képeket mutatok. Jobb illusztrálni a dolgokat, mint leírni. Mint látható volt eső... 2 órán át mentünk szárazon, utána 8-10 órán keresztül folyamatosan szakadt.

  Egy ország, ahol foglalkoznak a jövővel

  Egy ország, ahol szeretik a sportkocsikat

  Egy másik ország, ahol fontos a hagyományok tisztelete

  Művészi fotó, ami megmutatja, hogy nem az ember a Föld irányítója

  Talán ezt a szállított gépjárműt pár hónap spórolás után meg tudnám én is venni

  3 szín egymás alatt sokat elmond

  A végére pár művészi kép. Néha a véletlenek jó képeket alkotnak.

 • fpeter07

  veterán

  A főbb dolgokat említenem csak meg:

  Október 5. Orosz Központ szervezésében orosz nyelvű koncert. Ez még hagyján, de ajándék cd-ket is kaptunk a koncerten elhangzott számokról. Nem tudom, hogy ez szokás-e itt Pécsett, de nagyon tetszik. :) Ha meghallgatni nincs is időm, örök emlék marad.

  October 14. Mecseki Barangolás: Délutáni program Mecsek Rally. Mivel jó idő volt ezért elhatároztam, hogy egy nagyobb karikát megyek. Sütött a nap, de lengedezett a szél is. Rövid mez már kevés volt. Szerencsére mindig van nálam tartalék ruha az ilyen esetekre.

  Leírás a tekerésről:
  A szezonon kivuli forma nem konnyitette meg a dolgom, de a bringa szerencsere igen. Lehet ezzel haladni meg igy is. 3 momentum volt erdekes a mai napon. Amin megleppdtem, hogy a lafarge cementgyar mekkora brutal nagy betonkomplexum. Masodik a bukkosdi kobanya vonalai voltak. Es nemnutolso sorban a Mecsek rally mezonye.
  Kellemes 6 napos munkahet, es felso testedzes utan nem minden perce volt kellemes az utnak, de ilyen jo idoben vetek lett colna kihagyni.
  6:36 avg 143

  Mecsek Rally képek:

  Az igásló

 • fpeter07

  veterán

  2018. 10. 20. Zengő Csúcstámadás
  Aznap volt ttt túra is, de korai volt, ezért mi a magunk útját jártuk. Gyönyörű a Mecsek ezen rész is. A csúcsra vezető út különösen combos volt. Fenti mérőtoronyba is fel lehetett mászni, így elmondhatom magamról, hogy valóban voltam a Mecsek Csúcsán.

  Este pécsváradi leányvásár. Betoltam egy Leberkäse-t, ami nem volt nagy, de cserébe jó drága volt. Pia nélkül nehéz volt elviselni ezt a nagy tömeget. Egy németből hozott sör azért lecsúszott. :) A koncerten teljesen elzsibbadtak a lábaim. Kowalskyék miatt megérte fagyoskodni. Sajna a hangosítás nem volt jó, meg szerintem a helyszínt is kinőtte a rendezvény. Elképesztően sok embert vonzott.

  Őszi hangulatképek:

  Izmozó portré a csúcson:

  Büszke templom:

  A célpont távolról:

  [ Szerkesztve ]

 • fpeter07

  veterán

  2018.10.27. Elő a kerékpárral teljesítménytúra

  Az eddigi karrierem során nem volt még ennyire közel megrendezett túra (lakhelyemhez képest). Konkrétan a utca végén volt a nevezés/rajtcél. A bejárattól már lehet látni az épületet. Kellemest a hasznossal elv remekül bevált. Már egy ideje ki akartam próbálni az éttermet, de nem igazán volt rá pénzem.
  A túrán természetesen a hosszú távon indultam. Pár eltévedés benne volt a pakliban, és néhányat sikerült is kézbe vennem. Összességében remek túra volt, bár ennyi szinttel korántsem mondanám könnyen teljesíthető túrának. A túra nagyrészén egyedül tekertem. Az időjárás a túra első felében viszonylag szeles volt, karmelegítőt és mellényt kellett viselni. Utána kisütött a nap, de a szél nem csillapodott le. Úgy döntöttem inkább többet izzadok, de nem vetkőzöm le. A frissítőpontokon volt étel/ital dögivel. Hosszúheténybe befutva elmentem a temetőbe utántölteni, persze a frissítőpontnál ásványvizeket osztogattak.
  Az útminőség nem volt elsőosztályú, de nem is volt borzalmas. Ami nem hiányzott, az az utolsó mecseki mászás volt. Az meg pláne nem, hogy benéztem a kanyart és a lehető legszarabb úton mentem vissza a városba.

  Avg: 155 bpm

  Másnap találkoztam pár állattal:

  Reggel egy gyiku sütkérezett az ablakpárkányomon:

  A hónap elején született macskák is már cseperednek:

 • fpeter07

  veterán

  2018.10.31. Budapestre utaztam a hétvégére haveromhoz közös túrára és nagyvárosi élményre. Havi egyszer el kell jutni egy ilyen helyre. ;)

  Menő vonaton utazhattam. Helyjegyes IC volt, szerencsére nem ült mellettem senki. Sokkal jobban élveztem, mint a buszos kirándulást. A busz minden fánál megállt... Viszont ha emlékeim nem csalnak, akkor a Nyugatit lezárták, így csak Kelenföldig tudtam elmenni.

  Lemenő nap látképe:

  Steins Gate akkora hatással volt rám, hogy vennem kellett ilyen üdítőt. Sajna csak cukormentesben találtam, nem semmi illata van. Kellemes karamell ízű üdítőital:

 • fpeter07

  veterán

  2018.11.01. Dobogókő túra
  Ideális november-kezdő túra volt a Pilisben! Szerencsére volt autónk, mert tömeg-közlekedni nem igazán lehet arrafelé.

  Dobogókői információs tábla:

  Fent már kifőzték nekünk az ételt:

  Természetesen aranyárban mérték a pörit meg a gulyást is. :) Maradt a házi szendvics.

  Portré, a háttérben szégyenlősen befigyel a Duna is:

  Erdei járgány megtalálva:

  Őszi hangulat:

  Elcsípett pillanat:

  Albínó macsek, másodjára az évben :)

  Eszméletlen beton-monstrum a Duna felett:

  [ Szerkesztve ]

 • fpeter07

  veterán

  2018.12.02. Városligeti séta kis Dunaparttal megspékelve

  Dunakeszii kígyó:

  Távolság:

  A kamu-kastély :)

  Hősök-tere megszemlélve:

  '56-os emlékház leterhelve:

  Mosdókagyló egy mexikói étteremben:

 • fpeter07

  veterán

  2018.11.03 Mecseki Láthatatlanok 30
  Egy rövid leírás a túráról:
  Már korábban kinéztem ezt a túrát. Haverom sikerült rábeszélni a hosszabb távra. Így meg volt a teljesítmény jellege a túrának, nem mintha 15 km olyan könnyű lett volna a Mecsekben...
  Az útvonal első fele nekem sokkal jobban tetszett. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy a végére már energia/erőfogytán voltam.

  A túra egy kis autózással kezdődött. Lementónk egy valóban veterán teherautóval. A plató teljesen megtelt emberekkel, mi ketten meg beleültünk pole positionba az anyósülésre. Az autó zajerőssége vetekedett egy rockkoncerttel. Elképesztő hangja van egy ilyen járgánynak. Lejtőn még csak muzsikál, emelkedőn (20-30 emberrel) rendesen rázendített.

  A túraútvonalat tanulmányozva gyorsan leesett, hogy a térképi jelölések nem egyeznek meg teljesen a fákon lévő jelölésekkel. Borítékolható volt egy eltévedés, ami később össze is jött. Szerencsére csak kis kitérőt tettünk. Érdemes már a túra elején megnézni a pecsételő pontok helyét, ugyanis az elsőnél simán elmentünk. 2,6 km-nél volt, speciel nem számítottam rá, hogy ilyen korán már elő kell szedni a lapot.
  A túratársak komoly tempót diktáltak, mi inkább csak vánszorogtunk hozzájuk képest. Ez annyiból rossz volt, hogy a későbbiekben nem volt kit követni. A kistubesi/tubesi kilátók pazarak voltak. Az ember már itt érzi a fáradságot, és meglehetősen rossz belegondolni, hogy a táv majd' fele vissza van még. A kilátók után egy széles erdei, kerékpárnyomként is jelzett úton haladtunk. Rövid hullámos fel-le szakaszok váltották egymást. Ezután egy meredebb köves-gyökeres lejtőn mentünk vissza alacsonyabb mBf-re. A főúton való betonos/padkás gyaloglás viszonylag monoton volt.
  Egy újabb erőpróba az Árpád-kori templom után következtett, ugyanis a melegmányi csúcsot le kellett győznünk. Emelkedett rendesen, de szép lassan elfogyasztottuk az emelkedőt. Az utolsó "K" betűt adó ellenőrzőpontnál nem mi voltunk az utolsó túrázók. Az utolsó emelkedőn ránk sötétedett, de még ki lehetett venni a turista utat. Célban kitűző, emléklap, zsíros deszka és tűzforró gulyás várt... egy belvárosi pizzériában pedig desszertként pizza is.

  Elég hosszú menetidőnk lett a végére. A végére - a két fáradt tappancson kívül - sok emlékkel és fényképpel gazdagodtunk.

  A retro járgányok egyike. Készítettem egy videót arról, hogy a csapatszállító járgányunknak mekkora hangja volt. Hát a felszálló repülőgép hozzá képest légyzümmögés. :Y Mire leértünk a völgybe azt hittem kiszakad a dobhártyám.

  Téma.

  Ezt is megtaláltam. :)

  A Mecseki kilátók egyike:

  Hulló falevelek:

 • fpeter07

  veterán

  2018.11.08. Night ride montival

  Mászás után, majd mászást követő mászás után lejtőzés turistaútvonalon. Valami zseniális volt. Igen szűk ösvény, lámpafény, sebesség, mindent megad ez a piros háromszög. Remek Fahrtechnik ride is volt, mert a vége elég meredek és majd leszakad az ember keze a folyamatos fékezéstől. Azt hiszem be fogom még párszor járni ezt az utat.

  2018.11.10. Outi kerékpározás

  Egyben cipőteszt. Még egymáshoz kell csiszolódnunk. Munkanap ide vagy oda, az edzés nem maradhat el.

  Hazafelé egy talaj közeli fényvisszaverőre lettem figyelmes. Útjelző nem lehet, ahhoz túl alacsonyan van... erre egy fényvisszaverős kar/lábszalag volt. Term. ilyen kincseket nem hagyok ott. Múltkor egy fényképezőgéphez csatolható csuklótartót találtam tesco előtt.

  2018.11.17. Orfű-Abaliget gyalogtúra

  Kilátós, dimbes-dombos, fényképezgetős, teázós. Amíg fent volt a nap, addig még kellemes is volt. Útba ejtettük a Rácz tanyát is kávézni. Épp egy szülinap (tortán 80 díszelgett), majd esküvő következett. Sajnos egyikre sem hívtak meg minket, pedig az a torta meglehetősen jól nézett ki. Abaligeten a barlang és a denevérmúzeum kimaradtak. Előbbi nyáron jó program lehet, utóbbi nem tűnt valami fantáziadúsnak.

  Kilátás az Órfűi kilátóról:

  Rácz-tanya útbaejtve:

  Épp egy szülinapot tartottak, megfordult a fejemben, hogy el kéne rohanni a tortával. :) Szép szám mindenesetre. Szülinaposok után meg esküvő volt. Nem vártuk meg, kilógtunk volna a sorból.

  De azért nekünk is jutott egy kis fahéjas capuccino.

  Pózolni a magyar pásztorkutyával kép következik:

  Bementünk megkérdezni mennyibe kerül ez a híres Denevér-múzeum. Egy fiatal rocker/punk csaj fagyoskodott bent. Elmondása szerint nem érdemes pénzt kiadni érte. Remélhetőleg nem eladó lesz a csajból. :D

  Ez meg egy remek tavaszi/nyári programnak ígérkezik. Mellesleg ősszel is nyitva van.

  V

  Őszi erdőből kiragadott kép:

  Hogy került az oda?

  Magas fémtartalmú halak:

  Vízi bicikli. Sajna télre leszedték róla a dolgokat, így nem igazán lehetett kipróbálni. A leírás alapján pedig érdekfeszítő.

  Volt egy kis verseny Orfűn:

  És a verseny által okozott gumi füst:

 • fpeter07

  veterán

  2018.11.25. Pécsvárad felé
  Kisebb falukat átszelve az eldobált szemétről újra megállapíthattam, hogy mekkora cigány nép vagyunk. Öröm az ürümben, hogy egy kidobott könyvet is találtam, amit sikerült megmentenem. Egy régi könyv, ami a táplálkozásról és egyéb praktikákról szól. Majd ha lesz időm átbogarászom.
  Hazafele főúton jöttem, mert fogytán volt a kraft és az idő.

  Délutáni programként vasútmodellkiállítás volt terítéken. Végre egy program, amire olcsóbb a felnőtt jegy a gyereknél. Számomra az ilyen kiállításoknál nem a vasútmodellek lenyűgözőek, hanem a hattér. Néha elképesztően részletes terepasztalokat lehet látni.

  Bieringen modellje:

  Völgyhíd:

  Részletgazdag:

 • fpeter07

  veterán

  2012.12.01. NOshaveVEMBER eredménye

  A tél kezdetét Kowalskyékkal ünnepeltem meg. Kaposváron koncerteztek. Hazafele beugrottam rá.

  Abszolút megérdemlik a sikert. Kevés olyan zenekar van ma Magyarországon, akinek ilyen minőségű dalszövegeik/zenészeik vannak. Már csak a hangosítást kéne megoldaniuk... Voltam két szabadtéri koncertjükön, most beltérin, és ugyanúgy csapnivaló volt. Alig lehet érteni a szöveget. Oké, hogy nagyrészüket tudom fejből, de akkor is.

Aktív témák