Hirdetés
- CES 2026: igazi mindenes a Lenovo legújabb, 4K-s QD-OLED monitora
- A Micron szerint nem dobbantott a végfelhasználói piacról a Crucial eltűnésével
- Beépített hangszórót is kapott az MSI legfrissebb mini PC-je
- CES 2026: egy ponton világelső lett a Micron új SSD-családja
- Alaposan helyretette az AI ellenzőit az NVIDIA vezetője
Új hozzászólás Aktív témák
-
hosszug
tag
Sziasztok!
Szerettem volna egy ThinkPadra feltelepíteni az elementary os-t kiírtam DVD-re elkezdett telepíteni és ezt kaptam Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.Mi lehet a probléma?
-
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
Megneztem mit tud ez is, de pont azt az egy beallitast nem talalom, amivel a default 10mp-es idot le lehetne vinni 0-ra a grubban. Mert ugye az easyBCD betoltojeben mar kivalasztottam a linux disztrot, ugyhogy a grubra gyakorlatilag felesleges varni.
Viszont sajnos se a grub cutomizer, se a sok helyen irt lenti terminal parancsra nem kerulnek elo a grub beallitasi lehetosegei.
gksudo gedit /etc/default/grub
-
King Unique
titán
Én is ezt a megoldást használom egyik gépen, vagyis a Windows rendszerbetöltője az alapértelmezett és külön bejegyzésként van hozzáadva a Linux. Jó ez a program, még az is beállítható, hogy a Win8.x óta bevezettet "dupla indításos", Metro bootloadert átugorja és a Win7-ben lévő egyszerű, fekete hátterű felületet használja. Valamint a GRUB-ot én annyira nem szeretem a sok, számomra felesleges bejegyzése miatt, bár a Grub Customizer segítségével azért szépen testre lehet szabni azt is.
Örülök, hogy végül sikerült beállítani és most jól működik minden.

-
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
fastboot es tarsai termesztesen ki lettek kapcsolva mar a legelejen, ezert nem is emlitettem. arra en is rajottem, hogy valami nagyon nem stimmel, de eljatszogatok nagy laikusan a dolgokkal, aztan egyszer csak menni fog. Sajnos korantsem sem annyira egyertelmu nekem minden, mint esetleg tapasztaltabb buheraloknak, de koszonom a sok segitseget mindenesetre.
-
King Unique
titán
Ahhoz, hogy mind a két rendszer saját rendszerbetöltője külön-külön megmaradjon bootolásnál, azt max. úgy lehet megoldani, ha 2 különböző lemezre telepíted őket. Majd bootolás előtt pl. F12-vel választod ki, hogy melyik lemezről töltse be az OS-t.
Ha csak 1 db lemez van, akkor csak egyiket tudod használni: Windows rendszerbetöltő / GRUB. Ha eOS telepítésekor a főlemezre (sda) rakod a rendszerbetöltőt, akkor a GRUB lesz az alapértelmezett. Viszont attól még be kéne tudnia bootolni a Windowst. Fordított esetben problémás csak, mert ha visszaállítod a Windows rendszerbetöltőjét, akkor a Linux egyáltalán nem fog indulni. Ez esetben maximum az alábbi megoldást lehet csinálni, amit már korábban is említettem [link]. Vagy pl. live Linuxról újratelepíted a GRUB-ot az adott lemezre, ami szintén említve volt.Továbbá az is egyértelműen le volt írva fentebb, hogy a "fast startup" funkciót ki kell kapcsolni dual-boot esetén Windows 10 alatt, illetve UEFI bootnál lehet a Secure Boot stb. kikapcsolására is szükség lehet. De, ha most Legacy-ban van, akkor utóbbival nyilván nem kell foglalkozni.
-
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
Oszinten szolva en is egyre kevesbe tudom kovetni, hogy mit hol lehet javitani/rontani. Jelen allapot szerint fent van mind a ket rendszer, de a bootloaderjuk nem akar kibekulni. eOS-t be tudom tolteni minden tovabbi nelkul Grub-bol, de a windowst nem. Ha helyreallitom az MBR bootloadert a boot repair-rel, akkor indul a windows csodasan, de a linux distro adja ugyanezt a hibasort
Booting '/boot/grub/menu.lst'
Booting '/grub/menu.lst/'
Booting '/boot/grub.conf/'
Booting '/grub.conf'
Booting '/grub/grub/grub.conf'
Booting '/grub/grub.conf'find --set-root --ignore-floppies /grub/grub.conf
Error 15: File not found
Press any key to continue...
Press any keyre nem tortenik semmi nyilvan.
-
King Unique
titán
Ezt nem értem, mert ha parancssorból diskpart clean által le volt gyalulva a lemez, akkor azon se dinamikus kötet, se MBR / GPT nem lesz. Ha frissen ráengeded a Windows telepítőt, akkor annak UEFI boot esetén automatikusan GPT-t kéne beállítania. Kérdés, hogy pl. maga a telepítő jól lett-e kiírva pendrive-ra, mert Rufus-nál van külön BIOS-MBR | UEFI-GPT mód? De mindegy...
A legtöbb új disztró már a GRUB2-t használja, ahogy nézegettem és az természetesen Legacy boothoz is jó. Illetve, ahogyan a fórumtárs is javasolta, a fast startup (gyors rendszerindítás) kikapcsolása erősen ajánlott újabb - 8/8.1/10 - Windows rendszereknél dual-boot esetén. Sőt, mondhatni kötelező is, ha nem akarunk gondokat. De fentebb már ez a cikk is linkelve volt [link].
Nem kell másik rendszerbetöltő, mert pl. egy live Linuxról (akár eOS) újratelepíthető a GRUB az adott lemezre. Ezt korábban írtam le a 2-es pont végén [link].
Az is már elhangzott, hogy egy adat partícionál, ha mindkét rendszer alól hozzá akarsz férni, akkor az NTFS az ideális megoldás. Azt ugyanis a Linux és nyilván a Windows is tudja írni + olvasni. Míg az Ext4-et a WIndows csak külső driverek segítségével tudja kezelni. -
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
Hetvegen raszantam az idot, es vegigzongoraztam minden lehetoseg, hogy vegul eljussak odaig, hogy mindket rendszer fent van ugyan, de a bootloader meg akadozik.
Az lehetett a problema, hogy a lemez MBR modban van, nem GPT-ben. A BIOS pedig UEFI modban volt, de a windows valamiert mindig Legacy modban telepult. Ezert nem ismerte fel egymast a ket rendszer. Atraktam a BIOS-t Legacy-ra, felraktam a win-t, majd a linuxot, es minden tovabbi nelkul telepult is. Most mar csak az a gond, hogy amikor a windows-t szeretnem inditani grub2-bol, akkor egy parsoros grub erroron kivul nem kapok semmit. Az ubuntus boot-repair sem hozott megoldast.Tudtommal a grub2 UEFI bootloader. Valoszinu ezzel van a gond, es egy regebbi grub lesz a megoldas, vagy valami masik bootloader. Ennek majd utanajarok.
Addig is; a 'storage' lemezt, amit mindket rendszerbol szeretnek elerni siman formazzam NTFS-re, es latni fogjak a rendszerek, vagy kell meg valamit varazsolni?
-
King Unique
titán
Nekem ebből most annyi infó van meg, hogy Win10 + eOS.
Le kéne írni, hogy pontosan mit csináltál, hogyan telepítettél, hogyan partícionáltál, jók-e beállítások (boot mód, pendrive kiírás), ISO nem hibás-e stb.
Normál esetben, ha minden stimmel, akkor ennek hiba nélkül kéne lefutnia. Viszont olyanba már én is futottam bele, hogy maga az adott disztró ISO-ja volt bugos és azért szállt el telepítés közben, dobott a végén GRUB hibát stb. Tehát akár egy másik Linux telepítőjével is érdemes lenne kipróbálni. -
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
Sikerult a lemezeket lathatova tenni mindket rendszernek. A leirasok alapjan csinaltam a telepiteseket, de a linux telepito vegen ez az error fogad tobbszori probalkozasra:
Executing 'grub-install /dev/sda' failed. This is fatal error.Biztato. Barmi otlet?
-
King Unique
titán
Ahhoz, hogy normálisan tudd használni dual-boot megoldással, ahhoz alaplemezzé kell alakítani!
Az SSHD esetén van egy fizikálisan elkülönülő, pl. 8 GB-os NAND flash rész (SSD), ami a gyorsítótár (cache) szerepét tölti be. Ha jól tudom, ehhez nincs is direkt hozzáférés partíció szinten. Tehát, ha átalakítod a lemezt, attól még működnie kéne. -
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
ez a dinamikus HDD egyebkent nem az SSHD sajatja? Hogy a gyakran hasznalt fileokat (jellemzoen a boot es rendszer fileokat) beteszi az SSD-be?
Mert ha megszuntetem dinamikusnak, akkor gyakorlatilag HDD lesz belole. Vagy elo tudom varazsolni valahogy az SDD szekciojat a lemeznek, hogy kulon particionaljam?
-
King Unique
titán
Azt hittem már rég megvagy vele és azért nem írtál, mert nincs semmi probléma...

Tehát támogatja a géped és beállítható a Legacy | UEFI boot. Utóbbit azért említettem, mert annál GPT lesz a lemez és nem kéne aggódni az elsődleges partíciók száma miatt. Vannak az UEFI-nek bizonyos előnyei, amit egy újabb Windows ki tud használni, de ott meg a dual-boot lehet kicsit körülményesebb / problémásabb. Viszont vannak jó leírások a beállításokra: [link], [link]. Tehát a Secure Boot és társai funkciókat kell általában kikapcsolni.
Amúgy a Windows 10 telepíthető Legacy módban, nálam is úgy van az egyik gépen. Aztán nekem mindegy melyiket választod, némi pro / kontra ugyanúgy akadhat mindkettőnél. -
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
UEFI-t nem vilagis, hogy erted. Hol tudok utananezni? Bios tud uefi vagy legacy modban mukodni, ha erre gondolsz. Win10 tudtommal csak uefikent mukodik, nem? Hetvegen nekiduralom magam, es megcsinalom a fentiek alapjan az installt.
-
King Unique
titán
1) A Windows telepítőt bebootolod, majd Shift + F10 és megjelenik a parancssor. Ott pedig a fentebb említett diskpart módszerrel kell legyalulni az adott lemezt. Majd kilépsz, bezárod az ablakot és folytathatod a telepítést. A telepítő utána már megoldja a partíció létrehozását.
2) Legalább 50 GB-ot érdemes adni neki! A Win10 ráadásul folyamatosan kapja a build upgrade-eket, a régi rendszert bepakolja a Windows.old mappába stb. Egy-egy ilyen frissítés után a lemezkarbantartó nálam akár 20 GB-ot is felszabadít. Továbbá, ha MBR, akkor figyelni kell a fentebb említett korlátokra! A Linux partíciójának leválasztása ráér később is a futó rendszer alól.
3) Az eOS-nek 15-30 GB unallocated partíció elég lesz, de akkor legyen utóbbi, mivel ennél sem érdemes kicentizni annyira.
4) Telepítésnél —► "Valami más" opció és, ha minden stimmel, akkor meg kell jelennie a szabad területnek. Azt kiválasztva pedig a fenti minták alapján lehet külön home mappát is létrehozni, vagy akár mindent a / gyökérbe csatolni stb. A rendszerbetöltő pedig a főlemezre (sda) kerüljön, ha azt akarod, hogy a GRUB legyen az alapértelmezett rendszerbetöltő. Esetleg lehet létrehozni swap partíciót is, ha kevés a RAM és akarsz hibernálni. De annál megint figyelni kell, hogy milyenre - elsődleges / kiterjesztett (logikai) - csinálod, mert ott van az MBR korlátja!
Amúgy UEFI-GPT nem játszik, vagy alapból nem olyan a gép?
-
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
szuper! a hiba okat megtalalni felsiker. Adatvesztes nem gond, lenyeg, hogy letrehozzam az ahitott rendszert. Mit es hogyan csinaljak a format c:\ utan, annak erdekeben, hogy legyen egy windowsom, mellette egy linux es egy kozosen hasznalt NTFS a szemelyes fileoknak? Illetve ha windowson jatekokat tudok majd a kozos NTFS particiora tenni?
1) windows elsonek (hogyan mondom meg a telepitonek, hogy ne dinamikus lemezt formazzon?)
2) windows installra letrehozom a C: meghajtot kb 30gb-val (ehhez a win hozzateszi a maga 500mb rendszerparticiojat)
3) 25gb ures particio linuxnak, maradek 940gb pedig NTFS
4) elementary install -
King Unique
titán
Ha a beépített lemezkezelővel hozta létre a partíciókat, akkor ott előfordulhatnak néha ilyen gikszerek. Múltkor én is partíciókat akartam átméretezni, majd közölte, hogy akkor dinamikus lesz ám a lemez is... Inkább kihagytam.
Ellenben külső partícionáló programok gond nélkül megcsinálták, megtartva az alaplemezt.
De a lényeg, hogy nála elég sanszos, hogy a dinamikus okozza a problémát. -
lev258
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
A Windows újabban szereti a dinamikust, többször láttam már gondokat emiatt.
-
King Unique
titán
Gondoltam, hogy nem stimmel valami a partícióval, mégpedig az, hogy dinamikus lemez... nem tudom azt, hogyan sikerült összehozni, de ennek alaplemeznek kéne lennie. Akkor vsz nem okozna semmi problémát és a Linux telepítő is mutatná rendesen a szabad területet.
A dinamikus lemez szívás, mert azt adatvesztés nélkül aszem se a lemezkezelő, se diskpart nem tudja alaplemezzé konvertálni [link]. Erre csak külső partícionáló programok képesek, de azoknak is csak a fizetős verziói. Illetve az AOMEI-nek van külön erre DDC toolja, de az is fizetős és a demo változat nem tudom mit enged csinálni? Ha nem lehet átkonvertálni, akkor Windows alól a diskpart módszerrel kell legyalulni és újrapartícionálni. Vagy egy live Linux alól ugyanezt GParted által.Továbbá látszik, hogy MBR a lemez, így vsz a gép Legacy boot módban lehet. Viszont MBR esetén maximum 4 db elsődleges partíció lehet. Tehát, ha ennél többet akarsz, akkor a negyediknek már kiterjesztet partíciónak kell lennie, amire mehet több logikai partíció is. A Linuxot lehet utóbbira is telepíteni. A Windows beépített lemezkezelője hajlamos dinamikus lemezt létrehozni, ha erre nem figyelsz oda és lehet nálad is ez okozta a problémát.
-
King Unique
titán
Windows rendszerpartíciónak azért ajánlott 40-50 GB-ot adni és 1 TB esetén nem érdemes kicentizni.
Ha lemezkezelőből leválasztod és unallocated = nem lefoglalt, akkor azt a Linux telepítőnek szabad területként kéne megjelenítenie. Nekem ezzel még nem nagyon volt problémám, eddig szinte mindig működött. Nem kell NTFS-re formázni, exFAT-ra meg pláne nem, mert azt a Linux alapból nem kezeli. Utóbbit max. külön driver felrakásával.
Lehet az az eset áll fenn, amit a fórumtárs mondott, bár nálam ez még nem nagyon okozott eddig problémát. Amúgy a Linux telepítő rendesen bebootol, mivel lett kiírva? Windows alól erősen javasolt a Rufus használata, illetve célszerű felül a gép boot beállításainak (Legacy-MBR | UEFI-GPT) megfelelő opciót választani és aszerint kiírni a telepítőt is pendrive-ra.További lehetőségek:
1. Érdemes ránézni más (megfelelően kiírt) live rendszerekkel (pl. Ubuntu, Mint) is, hogy azok látják-e rendesen a partíciókat. De azért egy screenshot jó lenne a mostani partíciókról.
2. Ha más nem megy, rakd először az eOS-t, tisztán partícionáld (pl. GParted) azzal a lemezt. Majd utána telepítsd a Windowst! Ilyenkor felül fogja írni a GRUB-ot, de a fentebb említett programmal hozzá lehet adni a rendszerbetöltőhöz. Vagy bebootolsz egy Linux live telepítőt és onnan rákod rá újra a lemezre a GRUB-ot. Ez a kezdő topik végén is le van írva:
sudo mount /dev/sdax /mnt
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdaAz x helyére természetesen annak a partíciónak a nevét kell beírni, amin a Linux van, tehát lehet pl. sda1 is. Illetve, ha nincs más lemez a gépben, akkor a főlemez nyilván sda lesz. De előtte érdemes lehet terminálból csekkolni egy lsusb , vagy df -h paranccsal.
-
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
Nos belekezdtem a fentiek alapjan a telepitesbe, de megakadtam. Eloszor is: a Win kb 30 gigan van (C
, van az adatoknak, jateknak, szemelyes fileoknak 260, ez a D:. E melle szeretnem az elementaryt. Namost, a Linux live egyaltalan nem latja az unallocated particiot. Akkor sem, ha NTFS-re formazom, es akkor sem, ha exFatre. Ami furcsabb, hogy a linux live alol a gparted sem latja az ures szeletet. Ennek mi lehet az oka? -
King Unique
titán
Egy Windowsnak sem kell 300 GB rendszerpartíció. Nálam a Win10 + szükséges programok elvan 50 GB-on úgy, hogy még kb. szabad majdnem a fele. Akkor érdemes neki nagyobbat (pl. 100 GB) adni, ha sok program lesz rátéve. Illetve a személyes fájloknak amúgy is ajánlott egy külön partíciót létrehozni. A legtöbb vírus is először a C-be szeret belerondítani, illetve ha netán újra kell rakni a rendszert, akkor az adatok megvannak külön a másik partíción. Ennek mintájára van, aki csinál Linux alatt is külön /home partíciót a személyes fájloknak.
(#670) lev258: igaz más példa, de nálam Windows To Go multiboot (Linux+Windows) használatnál pont akkor feküdt ki többször a Windows, amikor GParted által hoztam létre tisztán a partíciós táblát és a partíciókat. Illetve normál telepítésnél is azt szokták javasolni, hogy először a Windowst, utána a Linuxot. Tehát előző hozza létre a partíciós táblát. Bár ez utóbbi sorrend gondolom a rendszerbetöltő miatt (is) fontos. Persze az az eset is előfordulhat, amit mondasz.
-
davz
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
kosz a valaszt! elsodleges rendszerkent szeretnem az elementaryt, a windowst pedig csak a legszuksegesebb feladatokra (jatekok,stb) hasznalnam. Ezert gondoltam a 300GB-t winre. azzal nem voltam tisztaban, hogy van olyan particionalas, amihez mindket os hozzafer. Ismet elmelyulok a linkelt infokban, aztan meglatjuk, sikerul-e.
-
King Unique
titán
Üdv!
Akkor nem elég alaposan, mert a kezdő topikban van több hasznos cikk is: [link], [link]. Valamint, ha azt akarod, hogy a Windows rendszerbetöltője legyen az alapértelmezett, akkor arra is van megoldás [link].
Formázva van az üres partíció, mert pont nem kéne és ilyenkor az eOS telepítője szabad területként ismerné fel? Valamint a live rendszerben ott a GParted (nem feltétlen ezt, csak illusztráció), amivel szintén lehet ezt-azt csinálni. Továbbá 700 GB-ot adni neki totál felesleges...
Egy ilyen rendszer bőven elfér 15-20 GB-os partíción és ekkora tárhelyre akár 10+ db Linuxot is fel lehetne dobni. Ha biztosan nem akarsz rá több OS-t felrakni, akkor max. adsz neki 30 GB-ot, a maradék helyet (vagy egy részét) meg lehetne akár NTFS-re is formázni és akkor a Windows és a Linux is hozzáfér. Mehetnének rá az adatok, letöltések stb. -
davz
csendes tag
udv!
Nezegettem a forumot, de nem talaltam megoldast a kovetkezo problemamra:
Win 10 melle szeretnek dualboot Elementaryt tenni. Ennek erdekeben a kovetkezoket tettem:
- win telepitesnel particionaltam az 1TB SHDD-t, hogy kb 700GB maradjoin az elementarynak uresen
- USB bootrol instalalnek, de nem dobja fel a 'meglevo OS melle telepites' opciot.
- Ha manual csinalom, az ures particio inaktiv, es nem tudok ra installalni.Van esetleg otlet, milyen varazslattal tudnam feltenni az Elementaryt?
-
jimmy399
senior tag
Nekem megfelelő a rendszer. Nagyon nem buherálok rajta, gyorsabban indul el, mint egy uborka. Ha nagyon buherálhatnékom van, akkor ott az Arch

-
Bali27
addikt
Igen ezt néztem már...
Lehet én is itt hagyom.. Azaz hugom régi laptopján van, csak gondoltam hogy ezt nem tudja elcseszni mint annó örökké az XP-t mert ugye csak böngészésre kell meg filmet nézni.. De itt meg ugye a bill kiosztás a nagyon rossz.
Gondoltam egy xface-s Linux Mintet feldobok neki. Szerintetek? -
spammer
veterán
Ez csak ideiglenesen állítja be a kiosztást, újraindítás után visszaáll. Ahhoz, hogy véglegesen megmaradjon, vagy xorg.conf-ot kell szerkeszteni neki, vagy beírod a ~/.bash_profile nevű fájlba ezt a parancsot, akkor elvileg minden bejelentkezéskor lefut és beállítja a kiosztást.
Többek között ezért is hagytam ott a elementary-t annak idején, mert brutálisan fapados.
-
Bali27
addikt
Sziasztok!
Magyarra tudja valaki hogy a billentyűzet kiosztást hogy kell átállítani?
Olyan fapados hogy hihetetlen
-
jimmy399
senior tag
Nos egy ubuntu 15.10 után visszatértem inkább az Eos Freya-hoz. Valahogy sokkal gyorsabban bootol mint az Ubuntu. Horror lassan indult el, meguntam, nomeg valamiért a torrent "szerverhez" sem akart csatlakozni a kliens alatta...
-
zoltanz
nagyúr
VMware-el simán megy a rendszer, Windows alól.
A telepítő viszont valamiért megáll, de nem ír ki semmit. (boot menü-install után a fekete képernyőben, logónál tart). -
spammer
veterán
Elvileg nem hiba (error) hanem csak figyelmeztetés (warning), hogy a elavult formátumot használ, ami majd hamarosan érvénytelen lesz. Ez az üzenet így sokat nem mond sajnos.
A desktop fájl egyébként egy sima szöveges fájl, amit meg tudsz nyitni és bele tudsz nézni. Vagy terminálba is ki tudod íratni a desktop fájl tartalmát:
cat /usr/share/applications/evolution.desktop
-
llaszlo
veterán
/usr/lib/i386-linux-gnu/indicator-messages/indicator-messages-service
(process:16603): Indicator-Messages-WARNING **: Desktop file '/usr/share/applications/evolution.desktop' is using a deprecated format for its actions that will be dropped soon.
(process:16603): Indicator-Messages-WARNING **: Desktop file '/usr/share/applications/evolution.desktop' is using a deprecated format for its actions that will be dropped soon.
Ha jól értem, akkor valami ütközés van az evolution.desktop appal.
-
spammer
veterán
Ja értem. Az a boríték nem az Evolution ikonja, hanem alapértelmezett üzenetfigyelő vagy valami ilyesmi volt (indicator-messages a neve, erre guglizz evolutionnel kapcsolatban). Nem tudom, hogy a friss kiadásokban benne van-e alapból ez az indikátor. Talán össze lehet fésülni valahogyan Evolutionnel, de ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom, mert se az indikátort, se az Evolutiont nem használtam.
szerk: amúgy bocs, az előző hozzászólásban rosszul írtam a cpu-s dolgot: ha van indikátor vagy olyan program, aminek van indikátora/ikonja, akkor azzal valóban ki lehet íratni infókat a panel jobb oldalára. De részletes infót, formázást stb. lényegében a Conky tud, azt viszont nem integrálható a panelbe.
-
llaszlo
veterán
Kösz, viszont amít írtál az a dockra teszi a programot. Nekem viszont a felső panelre kellene.
Néhány infót ki lehet rakni, pl cpu/hdd hőmérsékletet, ventillátor fordulatszámot, netsebességet is stb. Akkor viszont ezt nem.
Nekem így kéne az evolution ikon. Persze nem kizárt, hogy az nem az evolution ikon ott felül.
[link]
[link]
[link] -
spammer
veterán
Elindítod az Evolutiont, majd jobb klikk az ikonra, oda lehet tűzni. Ha jól emlékszem, már elég rég volt nálam elementary.

A dátum formátumot átírni dconf-editorral tudod:
sudo apt-get install dconf-editor
Aztán elindítod, majd bal oldalon lenyitogatod a menüpontokat, valamelyik almenüben lesz valahol, már nem emlékszem pontosan (a beállításokat jobb oldalon fogja listázni mindegyik menüponthoz).
Panelre nem tudod kiíratni az infókat. Conky-t kell használod, azzal asztalra tudsz kiíratni ilyen dolgokat.
-
llaszlo
veterán
Hali
Kérdéseim, amikre eddig nem találtam választ.
Az evolution ikonját, hogy lehet kirakni a panelre? Ott látnám, hogyha új levél jött és magát a programot nem kéne máskor megnyitni.
A napot, hogyan lehet hosszabban kiíratni? Most csak egy "k" betű van a kedd helyett. Eleve nem angol amikor a rendszer nyelve angolra van állítva. De nekem már az is megfelelne, hogyha hosszan kiírná a napokat.
A memória és a cpu terhelés aktuális állapotát jelenleg sehogy sem lehet a panelre kirakni? -
spammer
veterán
válasz
Lathronos
üzenetére
Igen, LTS-re építenek. A következő kódneve "Loki".
Használható, ha valakinek nincs igénye arra, hogy alaposabban testre szabja, átvariálja. Alapvetően szép, letisztult, témázható, ikonozható, de kb. ennyi.
Talán a 16.04-re építés jobban sikerült, de mire abból "Loki" lesz, az sem mostanában lesz. Addig meg patchelgetik a Freyat. -
Lathronos
őstag
Ahogy látom, az LTS Ubuntukból csinálnak csak Freya-t, így a 16.04-ből valószínűleg lesz. De a 20.04-nél éri el talán, de csak talán azt a szintet, mikor valóban használható is lesz. Akárcsak a PinguyOS, ami bugok terén messze felülmúl bármilyen Ubuntu alapú kotyvalékot.
-
spammer
veterán
válasz
Aethelstone
üzenetére
Az csak hab a tortán.
Meg nagyon nem testre szabható, tweakelhető. Ami nálam elég nagy hátrány. Hiába a szép letisztult a felület. Majd pár verzió/év múlva ránézek, mivé fejlődött. 
(#638) Fecogame: Azért annyira nem vészesen bugos szerintem. Én még a bétát használtam napi szinten, 1-1 kisebb bug jött elő, de vészesen komoly gondom nem volt. Ennek már lassan 1 éve, azért azóta csak foltozták rendesen.

-
válasz
Aethelstone
üzenetére
Virtualbox-ban el sem indult. Viszont ha bugos, akkor fel sem rakom a gépemre.
-
spammer
veterán
válasz
Fecogame
üzenetére
Beírsz egy nullát a $ mezőbe (Custom), aztán Download gomb. Egyébként meg törjön le a kezük, amiért direkt ilyenre csinálták. A másik meg, hogy nagyképű bunkók a készítők, akik azt nyilatkozták, hogy ők elsősorban fizetősnek készítik a rendszett, és aki letölti, az csaló. Ezek után hagytam ott őket végleg.

-
A hivatalos oldalról le lehet ingyenes tölteni ezt az OS-t? Jó lenne kipróbálni ( meg az is van feltüntetve, hogy ingyenes ), a kártyaszámom megadása nélkül viszont nem engedi letölteni.
Végül is nem gond, mert megtaláltam itt +10 sec alatt, csak bosszantó.
-
spammer
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
sudo apt-get install wmctrl
wmctrl -k onforrás: [link]
-
mAtThEw0319
senior tag
Próbáltam guglizni, de nem találtam sajnos megoldást.. lehet én vagyok a ludas.. a plankhoz hogy lehet hozzá adni, egy olyan ikont, hogy ráklikkelek és az összes ablakomat lekicsinyíti? Plusz a beállítások --> billentyűzet -nél is hozzá szeretnék adni egy billentyű kombinációt.
Köszönöm előre is a segítséget!
Szuper kis rendszer! Kár, hogy csak bluetooth-s egérrel (Logitech T630) tudom használni a rendszert, mert az Acer touchpadját nem komálja.. (ugrál a kurzor ide-oda, fel - le
) Windowson meg 10 percenként megállt, egy ki - bekapcsols segített a touchpadnak. -
MA
csendes tag
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Nekem így sikerült megcsinálni:
Install Elementary 0.3.1 as normal (no special partitioning).
Follow: elementary.io - InstallationBoot will end in grub shell. Enter:
configfile (hd and press TAB. Select one and add /boot/grub/grub.cfg
Example: configfile (hd0, gpt4)/boot/grub/grub.cfgOpen terminal after boot and type:
cd /boot/efi/EFI/grub
sudo cp grubx64.efi grubx64.efi.backup (just in case)
sudo rm grubx64.efi
sudo cp /boot/grub/x86_64-efi/grub.efi /boot/efi/EFI/grub/grubx64.efi -
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
A secureboot való arra elvileg, de azt gondolom kikapcsoltad. Bár a gyártóktól is sok minden kitelik.
-
-
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Én se tudok most hirtelen linket adni. Látszólag rendben vannak a dolgok a telepítéseddel.
-
mAtThEw0319
senior tag
Nem igazán találok biztonságos forrásból régebbi freya-t.. :/
Addig megmutatom, hogy néz ki telepítés közben a partíció. [link] -
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Neked valami nagyon spéci lehet. Szerintem azt kellene elérni, hogy törölje a régi bejegyzéseket (vagy mindet). Mert így legalább tiszta lappal indulhatsz.
-
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Az első képeden a Microsoft bejegyzések nagyon zavarnak. Főleg, hogy a Grub-ot is mintha egy ilyen mappában keresné.
-
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Amikor megadod a csatolási pontokat (vagy a fájlrendszert) a telepítés során, ott kell beállítani. Van egy külön EFI partition opció.
-
mAtThEw0319
senior tag
Nincs.
Minden létrehozott partíciót formázott az elementary os telepítő. ( telepítésnél kiírja mely partíciókat formázza)
Mindig így írtam ki a régebbi freya verziókat, sosem volt bootolási gondom. Fájl ellenőrzés volt, hibátlan.
Utolsó kérdéssel gondban vagyok. Szerintem igen a válasz. De nézzük meg. Hogy tudom ezt chekkolni?Gparted:
https://www.dropbox.com/s/rplikxw3bb8oi40/file%202015.%2010.%2012.%2010%2045%2000.jpeg?dl=0 -
lev258
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Van ezen jelenleg Windows? Az EFI partíciót formáztad? Szerintem nem csak a Rufus tud ilyet, az is előfordulhat, hogy rosszul írta ki a telepítőt, vagy maga a telepítő hibásan jött le. A rendszernek megjelölted, hogy melyik az EFI partíció?
-
mAtThEw0319
senior tag
Rufussal írtam pendrive-ra a rendszert.
Így is felkellene tennie a programot? Sajnos csak ez a program tud uefi-s gépre írni Linuxot.Végigmegy a program gond nélkül, de nem sikerül összehoznia a dolgot.
Épp, hogy csak 1 másodpercre, mielőtt a grubot látnám, kiírja többször:
https://www.dropbox.com/s/7zhmr6fxup0ie5b/file%202015.%2010.%2012.%2010%2022%2023.jpeg?dl=0Majd ugye bejön a GRUB:
https://www.dropbox.com/s/qxbv0yhyy2j1dem/file%202015.%2010.%2012.%2010%2025%2034.jpeg?dl=0 -
spammer
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Boot-Repair nevű programmal próbáld megjavítani live rendszer alól.
-
mAtThEw0319
senior tag
Az miért van, hogy feltettem a most legújabb elementary-t és a rendszer helyett a Grub jön be?
Efi boot
Swap
Ext4 /
Ext4 /homeÍgy néz ki a GPT partíciós táblám.
Még a régebbi verzióval nem volt gondom. Aztán vissza mentem Windowsra majd most kattant egyet nálam vmi
és megint jöttem volna vissza Linuxra. -
jimmy399
senior tag
válasz
Aethelstone
üzenetére
Ha szeretnél a sima egységsugarú felhasználóval véletlen stringeket generáltatni, akkor adj elé egy vim-et és mondd neki, hogy: lépjen ki!

-
jimmy399
senior tag
Nagyon lehalt a topic...
-
jimmy399
senior tag
válasz
Aethelstone
üzenetére
a nano király
+1 -
vampire17
addikt
Sziasztok!
A hianyos forditast lehet valahogy potolni? (Az eredeti Freya-ra gondolok, nem a remastered-re)
-
spammer
veterán
válasz
jimmy399
üzenetére
Amikor először kipróbáltam a Vimet utánaolvasás nélkül, akkor én is összevissza ütöttem mindent.
Most meg már egy jó ideje Vimet használok és nem cserélném le.
Az eleje kicsit döcögős, tanulni kell, be kell konfigolni magunknak, de utána kapunk egy ütős editort.
Kezdőnek azért nem ajánlanám én sem. -
mAtThEw0319
senior tag
Azt már nem tudom mert már visszamásoltam az eredetit és azt szerkesztettem a scratch-sal, ahogy leírtad.
Rendben. Amúgy a gedit mondom nem vált be. Valamiért full üresnek mutatta a fájlt. Most meg már tökéletesen látom.. Nem értem én sem először mi lehetett a baj.. De nem is baj. Most már minden okés!
-
spammer
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Azért a mostani .bashrc tartalmát felteheted pastebin-re, csak hogy tuti okés legyen. Libreoffice-szal egyébként ne szerkessz konfigurációs fájlokat, mert galiba lehet belőle. Inkább a gedit vagy scratch vagy más egyéb grafikus editor, vagy akár terminálban a nano, ami erre a célra megfelelő.
-
mAtThEw0319
senior tag
Köszönöm!
Ha megint elrontom be is másolom. Szóval mikor bemásolom ezt a chrome-s parancsot a .bashsrc -be akkor legyen 1 üres sor a felette lévő parancsok között vagy ne? Mert lehet itt rontottam el, hogy volt vagy nem és azért nem jött össze..Szerk.: Megoldottam, hagytam egy üres sort. Először amúgy gedit -el szerkesztettem volna, de csak ürességet mutatott.. mintha nem is létezne ez a bashrc fájl... Aztán megnyitottam libreoffice-al és úgy másoltam be...
De mostmár minden okés. Bocsi a lúzerségemért..
Köszönöm a segítséget!! -
spammer
veterán
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Az eredeti .bashrc fájlt a /etc/skel mappában találod, másold vissza a home könyvtáradba és írd felül az elrontott fájlt.
szerk: a hibás .bashrc tartalmát előtte ide a pasterbinre másold be, akkor kiderül, hol lehet a hiba.
-
mAtThEw0319
senior tag
Valamit elronthattam... szóval most hibát ír ki a felhasználó bejelentkezésnél a rendszer.. Meg a terminálban is kiír egy ilyet:
bash: /home/felhasználónevem/.bashrc: sor: 1: szintaktikai hiba „(” váratlan token közelében
bash: /home/felhasználónevem/.bashrc: sor: 1: `# ~/.bashrc: executed by bash(1) for non-login shells.'Megpróbálnám mégegyszer, de először ezt alaphelyzetbe kellene valahogy állítani, hogy ne írjon ki hibát mikor bejelntkezek az elementary OS-nél az fh-mba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- alza vélemények - tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen légkondit a lakásba?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG! VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi Redmi A5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ellenben külső partícionáló programok gond nélkül megcsinálták, megtartva az alaplemezt.

Egy ilyen rendszer bőven elfér 15-20 GB-os partíción és ekkora tárhelyre akár 10+ db Linuxot is fel lehetne dobni. Ha biztosan nem akarsz rá több OS-t felrakni, akkor max. adsz neki 30 GB-ot, a maradék helyet (vagy egy részét) meg lehetne akár NTFS-re is formázni és akkor a Windows és a Linux is hozzáfér. Mehetnének rá az adatok, letöltések stb.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

és megint jöttem volna vissza Linuxra.
Kezdőnek azért nem ajánlanám én sem.
Köszönöm a segítséget!!