- Kompakt vízhűtés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Steam Deck
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hobby elektronika
Aktív témák
-
Tati80
csendes tag
válasz
Rover623 #197 üzenetére
Értem köszi az infot
A gép annyira nem rossz, de sajnos a star wars: galaxies MMORPG azzok közzé a netes játékok közé tartozik ami megeszi vacsorára az 1G-t és 1,5G-vel süviteni jól sajnos
Na mindegy bár mondjuk a chaintech rakhatot volna a biosba egy dual channel off funkciot akkor nem lenne problémám
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Ha olvasgatnád ezt a fórumot (meg általában a PH!-t), rakás dolog kiderülne:
1. NF2 rakás szar memóriakezelést illetően...
2. még 2 egyforma modullal is esetleges a DUAL
3. 3-al csak úgy műx, ha a két csatornán egyezik a MÉRET...tehát a 2x512 mellé egy 1GB-osat kellett volna venned...de ennél már rizikós, tehát a 2x1GB hasznosabb lett volna...
4. feleslegesen vettél 1x512 a meglevők mellé, 1GB RAM bőven elég...olyasmihez, amihez ennél több kell, már kevés a lapod és valszeg a procid is...
5. az NF2 pár százalékot profitál csak a DC-ből, nehezen izzítható be, több a gond vele mint a haszon...
6. add el az 512-est...megspórolsz egy rakás ősz hajszálat. -
Tati80
csendes tag
Sziasztok!
Chaintech 7njl1 nforce2-es alaplapom van. Eddig két 512mb-os 400Mhz-es ddr modul volt benne most vettem még egy 512-est a harmadik slotba de mivel igy dual channel aktiv lesz a jétékok kifagynak egy idö után, az összes. Ha kiveszem bármelyiket a három közül ugy hogy a dual channel inaktiv akkor a gép stabil semmi gond. Namármost egyesek tanálcsolták hogy kapcsoljam ki a dual channelt ami jó ötlet de sehol sem találom a biosbanlehet nem is lehet kikapcsolni? esetleg milyen beállitásokkal lehetne játszni még? Sajnos a három modul közül csak kettö azonos márkájú de azok se mennek dualban a harmadik meg pláne nem. A dual channel annyira nem fontos inkább hogy a 3x512 modul menne stabilan egyszere.
[Szerkesztve] -
x_o_n
veterán
válasz
Dying Fetus #193 üzenetére
nagyon minimális egy nf2 es lapnál, nem dual ddr nem igy müxik.
[Szerkesztve] -
Dying Fetus
tag
az tényleg igaz hogy nforce 2 esetében ha dualban mennek a memók nincs olyan nagy sebesség növekedés mint mondjuk egy n3 vagy n4 nél vagy egy pentiumnál?
ja és ha van 2*512 memóriám és akkor tudnék 3at duálban ha az első foglalatba meg teszek egy ugyanolyan típusút csak 1gigásat? -
x_o_n
veterán
üdv egy gigabyte k8n+a64 3000 mennyit tud kihasználni a dual ddr ből?ill mennyit számít?
-
ISZOLE
senior tag
válasz
Rover623 #181 üzenetére
Na látod, ha nincs eldurranva az agyad akkor egész normális hangnemben is tudsz hozzászólni.
Tehát mint az általad berakott ábrán is látszik a gyártói előírás csupán egy sokféleképpen magyarázható ajánlás (pl. a same type az SS vagy DS-re vonatkozik). A bekeretezett rész alatt sokkal határozottabb állítás szerepel, mindenféle megkötés nélkül. Vagyis az alaplapi kézikönyveket a hajunkra kenhetjük mert a tapasztalat szerint a világ egy kicsit bonyolultabb. Tehát aki békét (meg működő rendszert) szeretne az használjon egyforma memókat párosával.
Én csak azért írtam be a kis kérdésemet mert nagyon zavart a hozzászólásod hangneme ami indoklás nélküli állításokkal volt megtűzdelve. -
Red Rebcs
tag
válasz
Szten Márs #185 üzenetére
Azért egy program sose fog biztos képet adni, hogy amit változtattál az ténylegesen annyit fog érni, mint amit az mutat neked külömbséget
egy 2666 sávszélességnél 2600 mérni nagyon jó
és a duallal ezzel a konfignál azt éred el hogy a szűk keresztmetszet most csak cpu és chip ,és nem a cpu a chip és chip meg a ram -
Blade2
aktív tag
Hi!
Most vettem egy Infineon 512Mb DDR400-at a gépbe, és dualba vannak, de a memok nem lettek gyorsabbak.
Everestbe ugyanugy
2600
900
110
333-on mennek Barton mellet, és nf2-u400-al. -
Steve Jr.
tag
válasz
Rover623 #181 üzenetére
Hali! Bocs hogy kötekszek. Tényleg!
Nem kell miattam idegeskedni
De amit bekereteztél: Nem azt jelenti, hogy:
És lehetőleg (lehetőség szerint) ez a két DIMM-ből azonos tipusú és azonos
méretű javasolt.
Na most: hol van ebben az, hogy azonos gyártó azonos késleltetésű ramjai?
Tudom hogy igazad van, de akkor meg ők nem tájékoztatják megfelelően a népet!
Azonos tipus = DDR XXX MHz szóval legyen mindkettő 333, vagy 400 vagy .....
Azonos méret = Ezt inkább le sem írom, annyira egyértelmű
szerk.: Ha nem jól fordítottam, akkor lehet rámszólni... Angolból nem vagyok túl jó.
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Kedves jóakaróm...
Soha sehol nem mondtam, hogy 3 egyforma memória kellhet bármilyen dual channel konfigba. Szó sem volt 3 memóriáról...egyedül a te ''beugratós'' kérdésed vonatkozott erre a szituációra.
Az NF2 specialitása ez a 3 foglalatos móka.
A két modulos dual channel-ra pedig fehéren-feketén leírja a kedvenc alaplapod manual-ja is: használj egyforma méretű és típusú memókat...
A három modulos DC pedig valóban csak úgy működik, ha csatornánként egyezik a memória mennyisége, tehát pl. a 2-es és 3-as foglalatban egy-egy 256-os memó van (lehetőleg egyforma) és az 1-esben pedig egy 512-es...lehetőleg azonos időzítésekkel...
A saját tapasztalatokról pedig csak annyit: szoktam nem egyforma memóriákat éleszteni duálban...miután a jobbik memcsi SPD-jét átírtam a gyengébbik időzítési adataira...de ez a lehetőség ugyebár nem adatik meg mindenkinek, tehát a szakmai etika (ha már kollégának tituláltál...) azt követeli, hogy azt mondjam: a DUAL CHANNEL-HEZ EGYFORMA MEMCSIK KELLENEK...
A gyakorlati tapasztalatok alapján a 3 modulos (kényszer)megoldások előfordulása igen ritka, a gyakorlati haszna pedig igen kevés, mivel tudvalevő, hogy az NF2 rendszerek igen keveset profitálnak a dual-channel előnyeiből...kevesebbet, mint amennyi vesződséget okoz a korrekt megvalósítása... -
Red Rebcs
tag
Saját tapasztalat ?
sajna van
Volt Asus A7N8X-E Deluxe
1 samsung 512/400 és 1 infineon 512/400 duálban ment tökéletesen
Msi K7N2 Delta Lsr
dual samsung 2db 512/400 ram hiba
dual infineon 512/400 ram hiba
dual hynix 512/400 egyik pár hiba nélkül másik már nem
single mod 512/400 twinmos és 1 256/400 noname ram hiba 333-on
külön külön semmi hiba
256 és 512 400 samsung dualban ram hiba single mod megy 333 -on
twinmos 512/400 meghal P4 A64 hibátlan K7 ben
A64 939 Hynix egyes modulok és kingmax 512/400 ment dualban
ámbár A 64 939 ben 512/400 Samsung és 512/400 elixir 2T ment csak dualban
tehát mi megy dualban és mi nem, próba cseresznye
befolyásolja ram alaplap proci -
Szten Márs
nagyúr
-
ISZOLE
senior tag
válasz
Szten Márs #173 üzenetére
Sajnos rosszul tudod. Én az Epoxtól származó összes alaplap kézikönyv szerint a két egymáshoz közeli foglalat azonos csatornán van, tehát két modul úgy megy duálban ha az egyik a különálló (DIMM1) csatiba van dugva. (Ez műkszik otthon.)
A kézikönyvben egy kis táblázatban van lerajzolva az összes lehetséges eset és be van írva a fejlécbe a 64 bites vagy 128 bites üzemmód. A táblázat alatti szöveges megjegyzések megegyeznek a táblázattal, nem lehet elírás. A három modulra mindkét esetben 128 bites üzemmódot ad meg. Ha nem tévedek az pedig a dual channel. Sajnos még nem próbáltam ki, de ez csak úgy fordulhat elő ha csatornánként azonos mennyiségű memória van belerakva, tehát a három nem lehet egyforma.
Csak ezért írtam be mert az inkriminált #168-as hozzászólásban a kolléga a gyári előírásokat emlegette, valamint a ''Mi a rákért nem értitek már meg végre: a DUAL CHANNEL-hez egyforma mecsik kellenek..'' mondatot írta le. -
Red Rebcs
tag
válasz
Rover623 #168 üzenetére
Rovernek lehet hogy érdes a hozzászólása de igaza van
két egyforma ramnál is kérdéses a dual nem hogy ha az vegyes vágott
ha valakinél megy, csoda és ha ezzel elkezdtek hősködni az lessz a vége, hogy sokkan összevissza veszik a ramokat, és később itt sirnak majd hogy nem hogy dualban de single modban is hal a gép
nf2 be ha raksz 3 ramot az alaplap dualban fogja hajtani a ramot de szinte mindig hibázni is fog
nem véletlenül árulják ramot párban
függetlenül attól hogy kinél hogy megy -
Szten Márs
nagyúr
Nos, mint láthatod, a procifoglalathoz közeli két modul az alaplapodon egymáshoz közel van, a harmadik meg távolabb attól a kettőtől. Dual chanel akkor fog menni ha ez első kettő, egymáshoz közel állóba raksz modult. Ha mindháromba raksz, akkor az beza nem dual,egyébként meg amit a gyártó írt szinte bizonyosan egyszerű elírás. Van ilyen.
Egyébként ha kell egy kis infó az alaplapodról:
Bővebben: link
Rover: agresszív vagy... Elhiszem, hogy okosakat mondasz, engem is javítottál már ki, és tanultam is belőle, szóval ezzel nincs gond, de nem tudom miért kell mindenkit megsérteni/lealázni, aki nem mond, hát... okos dolgokat. Ha te is nyugodt vagy, vagy akár neadjisten jókedélyű, a többiek is azok lesznek és tutiszáz, hogy kellemesebb úgy fórumozni. -
Steve Jr.
tag
Szerintem (szóljatok ha tévedek) 3 lépésben.
Van ugye a 3 modul: 1, 2, és 3.
Akkor így használja őket a dualhoz:
1. lépésben: 1. és 2. dualban
2. lépésben: 2. és 3. dualban
3. lépésben: 3. és 1. dualban
Persze csak elviekben. Ha jobban belegondolok, elvileg talán valamivel gyorsabb
is lehet a sima dualnál. Viszont a késleltetés valószínüleg 100-110 ns-nál
kezdődik...
Szóljatok rám, ha tévedek! -
Rover623
félisten
Kapd be te is kedves kem...
Te is tudod, hogy a chipgyártók/procigyártók/alaplapgyártók/memcsigyártók valszeg okosabbak mint te...
Ha ők azt mondják hogy lécci használj egyforma méretű, egyforma szervezésű és egyforma időzítésű RAM-okat a dualhoz, akkor te ne akarj fineszesebb lenni...
Olvasd el egyszer végig a nagy RAM-os totyikot...
A hsz-ek fele arról szól, hogy az NF2 alapú lapomba miért nem megy a 2 (még inkább horror esetben 3) különböző memó...soxor nem hogy duálba, de még single channel-ben sem...
Mi a rákért nem értitek már meg végre: a DUAL CHANNEL-hez egyforma mecsik kellenek...
Tanácsot pedig úgy kell adni, hogy a kérdezőnek hasznára váljon.
Aki itt kérdez, általában nem spíler...minek kell megszívatni...?
Azon a kurva személyautón is lehet használni akár mind a négy keréken eltérő gyártmányú gumit, csak a mérete, a szerkezete és a mintázat jellege (téli/nyári) legyen egyforma...mégse jut eszébe semelyik baromnak hogy üzemszerűen így használja a járgányát...vajon miért...?
El kellene már jutni a PC használat terén is egy ilyen minimális szintű szakmai kultúra szintre...te még nem tartasz itt...sajnos... -
Rover623
félisten
válasz
Steve Jr. #165 üzenetére
1. A te lapod Intel...
2. Az övé AMD-s...
3. Te is a gyári előírások figyelmen kívül hagyásával üzemelteted a géped...
4. Véletlen hogy működik...
5. Az esetek 99%-ban nem működik együtt két különböző modul...
6. AMD-k esetében még ritkábban...
7. Feleslegesek az ilyen beszólások...abszolút nem segít a kérdezőnek... -
ZakRob
senior tag
Most szeretnék venni, még 512MB ramot a gépbe, hogy dualban menjen.
Jelenleg Samsung van benne kétoldalas, az everest kiír valami modul nevet is rá.
Az lenne a kérdésem ,hogy csak ugyanilyen modul nevűvel megy együtt, vagy jó más is, ami szintén kétoldalas? És az időzítésnek is egyeznie kell, vagy csak annyit befolyásol hogy a másik is ennyivel fog menni? -
hát nem baj... én csak örülök ha dualos
nForce 5.10 driver van fent... Lehet ez a driver csodákra képes?
ha képet töltök fel , miért marad ott az url cím? -
]
[Szerkesztve] -
Hi!
Valami mondja meg plizz , nekem miért dual chanelt ír ki a memónál, mikor GA 7N400E alaplap , ha jól tudom nem is tud DUALT
[url=http://www.kepfeltoltes.hu/view/050617/mem.JPG][/url]
[Szerkesztve] -
Opredator
csendes tag
Helló tudós emberek!
Most szeretnék venni egy ASUS P5GD2 -es alaplapot, 3.0 Ghz es Intellel, es mivel a deszka Dualos, ugy gondoltam veszek 2 db 512Mb/533 Mhz es DDR2-es ramot....
Eddig jo is, de mikor elmentem láttam, hogy ''kicsit'' a párban teszteltek drágák, ugyhogy néztem nem márkás, es nem párban teszteltet. Valami nagyon durva jött ki igy, de elérhetö áron....
Mit mondotok....Másra oda kell figyelnem? Vagy ha a tesztelésnél mükszik, akkor szarjam le mert mind1, a teljesitménye ugyanaz....
(Márha megy Dualban....) -
zso73
veterán
válasz
Rover623 #151 üzenetére
Mester Taníts még!
Persze, hogy láttam! A saját alaplapom BH-6 nem ismerte a Cumine PIII-at! 533 helyett 400-on ment!Jó vásár volt!
De komolyan kérdeztem, mert lehet, hogy valamit nem tudok! És ezért is járok ide tanulni!
Ha DC a lap,és két egyforma modul van benne a jó kiosztásban...............whi?
Nekem ez nem jó példa volt, amit írtál! Ha az AGP 2.0-ás foglaltba raknék 1.1-es kártyát, és azt az alaplap 1,5V-on járatná az hasonlítana a DC mizériára! Esetleg a HT-s proci HT-s alaplap minden bekapcsolva, és mégsem műxik a dolog.......Ez valahogy jó példa lenne! Az alaplapok a mem időzítéseket is rendesen kiolvassák a ramokból,és be is állítják rendesen. /többnyire./ Akkor a DC be dolgot miért ne oldanák meg rendesen?
Peace!
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Komolyan kérded...?
Remélem nem...
Csak egy dolgot kérdezek:
Láttál te már olyat, hogy egy régebbi alaplapba olyan procit tettek, amire még nem készítették fel a BIOS-át...?
Mert én láttam...2GHz-es P4-est láttam mínusz 133MHz-en menni ...a BIOS szerint...
Valahogy mégsem hittem el neki...megmértem (saját szoftverrel) és 2003.4MHz-en szaladt...hihetőbb volt.
Nem egyedi eset volt...csak a procik és frekik voltak máskor mások...
P.S.:
Konkrét témához segítség: csak a lüke user-ek gyötrik a rendszereiket pl. a ''3 memóval dulban megy-e'' című baromsággal...szerencsétlen gyártók általában fehéren-feketén leírják: melyik lap milyen kiosztásban tudja a DC-t...nem muszáj nekik minden hülyeségre felkészülniük... -
-
Zoli2
aktív tag
Szóval megszületett a DC. 2 db 1024 MB-os Samsung ram lévén.
Nem tudom eldönteni, hogy szimplán vagy dualban futtassam.
Kérlek Titeket, hogy segítsetek a tapasztalatotokkal!
1024+1024 szimplán (olvasás/írás) 3000/1170 MB/sec
1024+1024 dual-ban (olvasás/írás) 4800/1670 MB/sec
Majd még tesztelgetem a gyakorlatban is...
A mérések az Everestel történtek. -
Rover623
félisten
Bármelyik jó...
1. 1db memcsit teszel bele, megméred a memória sebességét...kapsz mondjuk 100 egységet.
2. beteszed a párját, kiírja/sejted hogy Dual, megméred...az eredmény 100 és 200 között lesz valahol...
3. beteszed a harmadikat, azt is megméred...ha ugyanannyit mérsz (vagy minimálisan kevesebbet) mint a 2.-es lépésnél: megy a Dual Channel a 3 memcsivel...ha 100-at mérsz, akkor meg egyértelműen nem megy, akármit ír ki a BIOS vagy bármilyen tesztprogi... -
naksys
senior tag
hali!
kérdés:hogyan mehet 3 ram modul duálban?
tudom,sehogy.2x256 ddr400 twinmos ramom eddig duálban ment 400-on,most vettem melléjük egy kingston 512-est és everest és alaplap szerint így is duálban mennek.az igazság odaát van.. -
johnnybe
csendes tag
Sziasztok!
Ti mit mondtok 2 db 1 gigás Samsung duálban vagy 2 db 512-es Kingston CL3 lenne jobb egy gamer számára aki nem tuningolja a kis 2500+ os bartonját? -
Rover623
félisten
Azért egy IC-7-ben el tudok képzelni egy s mást...
Nézd csak meg itt (Bővebben: link) az első táblázatban a P4-es eredményeket... -
Zoli2
aktív tag
Értettem!
Tehát a héten nézhetek 2 db 1024 MB-os ram modulokat, és akár 500 Mhz-esek is lehetnek, aminek talán nem is sok elönyét látnám.
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
A ''lefelé kompatibilis'' kifejezés ebben a szövegkörnyezetben a 400MHz-en (vagy az 500/600-nál alacsonyabb frekvencián) való működést jelenti...nem pedig a ''vagyis működni fognak e dualban'' állapotot...
A két dolog (órajel és DC) elég laza kapcsolatban vannak egymással...de a logikai kapcsolat semmiféleképpen sem vagyis, hanem és...
Tehát az egyetlen kérdésedre a válaszok: igen és igen!
[Szerkesztve] -
Zoli2
aktív tag
jelenlegi alaplapom (Abit IC7) 400 Mhz-ig kezeli a memóriákat.
A kérdésem: Ha vásárolok 500 Mhz-es v. 600 Mhz-es memóriákat párban, akkor lefelé kompatibilis e a memória vagyis müködni fognak e dualban a jelenlegi alaplapomban? -
-
neduddgi
aktív tag
Az én tapasztalatom az, hogy sajnos nincs túl sok jelentősége a dual chanel -nek. Majd megírják a hozzáértők, ha tévedek, szóval ha valaki úgy is ramot vesz, ám vegyen 2 darabot, egyformát, hogy használni tudja, mert ugye lassítani azért nem fog, de ha már vadászni kell a ram modul párját, vagy eladni egyébként jól működő darabot olcsón, hogy utánna 2 egyformát vehess új áron, annyit nem ér meg az egész.
-
Zoli2
aktív tag
Hi Mindenki!
Szerintetek melyik megoldás életképesebb, ha sok-sok videót szerkesztek?
1 db 1024 MB RAM
vagy
2 db 512 MB-os RAM dualban.
Abit IC7-es alaplapban futna.
[Szerkesztve] -
RAM
őstag
Mostanában sokat van pakolva egy mem.modul az egyikből a másik gépbe.
Kell valami Reset v. nem? -
zso73
veterán
-
Töx
csendes tag
Szevasztok!!!!!!! van egy kis problémám. vettem egy 512/400-as kingmax memcsit, a gépemben pedig egy 512/400 samsung uralja a terepet. szóval a gondom az hogy a kettő nem műxik együtt.
Ha a bios-ban bekapcsolom hogy dual-chanelben nyomja a dolgokat akkor a legközelebbi gép bekapcsolásakor nincsen kép és elkezd sípolni a gép!!!!! Ha auto -ra állítom akkor a legközelebbi bekapcsoláskor pedig nicsen semmi, és csak a samsungot ismeri fel!!!!
A kingmax jó mert kipróbáltam úgy hogy csak az van benne. MI A PRÓBLÉMA???????????? SEGÍTSETEK!!!!!!!!!!!!
előre is köszi
abit kw7; sempron 2.8; seagate 120gb 7200 rpm; ati radeon 9600 pro 256 mb pro;
HAVE AN ICE DAY! CURLING AND FINNS FOREVER!!! -
SEMTEX
senior tag
Aztán már külsőre is máshogy nézett ki..
DE: Amikor csak egy 512-es volt,a procit 2,4-ről 2,9 ig tudtam húzni,viszont amikor beleraktam a másikat,akkor csak 2,53-ig..illetve az egész rendszer sebessége lelassult..
Én így jártam...:Tehát ha lehet,inkább mégiscsak egyszerre vedd meg őket.
Üdv: Attila
Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt vízhűtés
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Steam Deck
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Gumi és felni topik
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- További aktív témák...
- ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
- ASUS x870 Hero + 7800x3D
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion 2026ig Garis Gamer Laptop 165hz i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB 130W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest