Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
canniball
nagyúr
Ha kiírja hogy 400W, az a pillanatnyi terhelés. Van ezekben a mérőkben (legalábbis az enyémben, de gondolom a többiben is) olyan opció/menüpont ami azt mutatja meg, hogy adott időszak alatt mennyi az annyi. Így ha pár napig mérsz egy eszközt majd felszorzod a kapott értéket akkor megtudod mennyibe került annak a havi üzemeltetése.Nyilván minél hosszabb a "teszt-időszak" annál pontosabb az eredmény.
-
-
canniball
nagyúr
Az ott Svédország, ez meg itt Magyarország.
Hogy a szolgáltató tesz fel egy valamivel nagyobb komfortot adó eszközt azért nyilván senki nem haragszik meg, aki akarja használja akit nem érdekel az nem, de hátrányára senkinek nem válik, sőt a szolgáltatónak is megkönnyíti a dolgát.
De hogy te egy valag pénzért akarsz ilyet felszereltetni abban nem látok rációt... -
canniball
nagyúr
-
canniball
nagyúr
válasz
deadwing #616 üzenetére
A 24 órás és az "éjszakai" is (nagyjából*) fix díjas.
* Nem tudom vannak-e különböző csomagok, a miénk úgy néz ki hogy azt hiszem 110kWh-ig x összeg, felette x+egy kicsi de az a kicsi tényleg kicsi, 1-2Ft. Szóval számolhatsz fix összeggel, nagyot nem tévedsz vele. De ha megnézitek a számlát minden kiderül.
-
canniball
nagyúr
Bár még nem mértem, de az általad felsoroltak 1-2W-t ehetnek. Hacsak nincs belőlük akkora mennyiség szvsz a kiiktatásukkal párszáz forintot lehet spórolni. Ha sok a fizetnivaló inkább a nagyfogyasztók között érdemes szétnézni (hűtő, fagyasztó, bojler, állandóan bekapcsolt 50"-os plazma TV, 7/24-ben járatott "nagy PC" stb.). Persze a telefontöltőt azért illik kihúzni (vagy legalább egy kapcsolót elé rakni).
Mivel a távrángatókra azt írják rádiójel vezérlésűek gondolom nem kell nekik a közvetlen rálátás. De ez csak paraszti logika, várjuk meg egy szaki mit mond, mert erre én is kíváncsi lennék.
-
canniball
nagyúr
Azt mondják hogy nálunk csak a hagyományos telefon és a Sat TV ami elérhető, ezekből meg köszönöm nem kérek. Utóbbin még elgondolkodnék ha ez is PVR-s/visszatekerhetős lenne, de nem az és úgy tűnik ilyen jellegű terveik nincsenek is (szüleim most köttették, megkérdeztük, annyi volt a válasz hogy majd ha lesz IPTV akkor lesz ilyen lehetőség).
Én is láttam 30%-kal kisebb fogyasztásról szóló reklámanyagot, de az arról szólt hogy akár 30%-kal kevesebb is lehet mint a régi gépé, nem kevered ezzel?
-
canniball
nagyúr
"Paktálj le a T-home-mal, és vedd tőlük az áramot! 5-8%-kal kedvezőbb áron adják. Csakhogy ehhez kábeltv-t, telefont, internetet is tőlük kell venni."
És ez nálunk (Invitel területen) miként oldható meg...?"...aztán a sok olcsó gagyi csővel..."
Sajnos így van, szopatják a népet ahogy kell...Tapasztalat szerint Ikea és Philips bevált, máshoz nem szívesen nyúlok, noname szóba sem jöhet (volt amelyik pár óra után beadta a kulcsot).
-
canniball
nagyúr
"Miért nem a szervizt hívtad fel?"
Az "egy szerelő" úgy értendő, hogy a gyártó honlapján megnéztem a hivatalos szervizeket/szerelőket és a legközelebbire csörögtem (neki meg csak lehet hinni). Ő világosított fel hogy kétféle ajtó létezik: az egyiken lehet cserélni a gumit a másikon nem, a miénk pedig az utóbbi kategóriába tartozik."Az ajtógumi minden hűtőben szétmegy 7 év alatt..."
Mint már említettem a huszonéves fagyasztónknak nincs ilyen problémája (meg szerencsére másmilyen se).
"Tépve-vágva" pedig abszolút nem volt, amúgy is mindig rám szól a párom hogy csukjam már be az ajtót amíg iszok, de én meg nem szeretem fél percenként nyitni-csukni... -
canniball
nagyúr
"Én továbbra is az AEG csoport gépeire esküszöm (AEG, Electrolux, Zanussi)."
A hűtőnk pont Electrolux, ~7 év alatt a legnagyobb baja hogy kezd szétmenni az ajtó gumija. Felhívtam egy szerelőt, aki utánanézve megállapította hogy csak komplett ajtócserével orvosolható a dolog, az ajtó ára 35k lenne...plusz gondolom a kiszállás, szerelés sem két gombóc fagyi ára... -
canniball
nagyúr
"Hűtőknél akkor igaz, ha nem nyitod ki egy évig, és 10˛°C van belül."
Ez teljesen életszerű..."A 13kWh-t azért kicsit kevésnek tartom..."
Azt állítják. (Nem mintha mostanában lenne pénzem ilyen gépre...)"Nekünk a 6 éves 220+50 literes A osztályú masina ~800Wh-t eszik naponta..."
Nálunk a hasonló adottságokkal rendelkező hűtő majd' 40kWh-t eszik egy hónapban. (Bár lehet amiatt hogy kezd szétmenni az ajtó gumija...)"Bár a háztartás legnagyobb fogyasztója szerintem a képcsöves tv."
Akkor gondolom éjjel-nappal megy ha kell ha nem."Mosogatógépnél szabványos tesztmosogatás eredményét adják meg (mosógépeknél is), ami általában az ECO program..."
Az rendben van (nálunk mosógépnél is 30°C-gyors program az általános), de vajon ezt az értéket korrektül adják meg (vagy cseleznek mint a hűtőnél)? -
canniball
nagyúr
"...nyilván a leggyakrabban használt mosóprogramtól függ..."
Ahogy látom a leggazdaságosabb program fogyasztását szeretik megadni (naná, hisz az a legszebb szám...), és szerintem amúgy is ezt használnák/használjuk majd."...a 15-20 éves mélyhűtőnk egész jól hozza a gyárilag számított napi fogyasztást..."
Ezt örömmel hallom (olvasom). Lassan érik majd egy hűtőszekrény csere és elég hihetetlennek tűntek a gyári adatlapokon szereplő számok, amik kb. felét jelentik a jelenlegi (~7 éves, A kategóriás) hűtő fogyasztásának; éltem a gyanúperrel, ezek szerint csak a szokásos paranoia. -
canniball
nagyúr
Megnéztem a számlát, igazad van. A többi gondolatom már nagyon messze vezetne a topik témájától, úgyhogy inkább megtartom magamnak...
Más. Rádugtam ezt a vízmelegítőt a mérőre: vajon létezik az hogy (nagyjából) helyes a mért ~1800W?
Mod. Most nézem: az adatlapja szerint kb. ennyi, nem gondoltam volna... -
canniball
nagyúr
Na de mi az a Szénipari szerkezetátalakítási támogatás (tudtommal már nincs is széniparunk), meg a Kedvezményes áru vill.energia-támogatás (plusz tétel, tehát nem engem támogatnak)? Meg hogy lehet a RHD ugyanannyi mint maga a fogyasztás?
Minden hónapban felhúzom magam a 15k-s számlán, és még mindig nem sikerült rájönni hogy lehetne ebből ~10k-t csinálni. (A videót már rég likvidáltam.)
-
canniball
nagyúr
-
canniball
nagyúr
"Voltcraft Energy Monitor 3000 ?"
Igen."...elég hülyeség, hogy 3000-s számmal látnak el több mérőt is..."
Egyrészt igazad van, másrészt a 3000 előtt álló szó mindig más."...akkor már inkább megérné 12e-ért egy ENERGY LOGGER 4000 [link] Ez gyakorlatilag PC-re is köthető (SD kártyával) !"
Nem tudtam hogy már ilyen is van..."Pl. tudja azt is, hogy ha jobban fogyaszt az eszköz (x W felett), csak akkor veszi bekapcsoltnak, és a pár W-os készenléti fogyasztást meg nem ?"
Nem hiszem, szerintem azt veszi kikapcsolt állapotnak amikor nincs fogyasztás. (Pl. a hűtőgépünk ha kell hűteni ~70W, ha lehűtött kikapcsol és 0W.) Illetve lehet úgy kell érteni ezt a bekapcsoltsági időt mint az Energy Monitor 3000 esetén: megjegyzi hogy mióta méred a készüléket (RECh) és ebből mennyit működött (ONh)."Pontosságát viszont nem tudom..."
Conrad oldalán szokott fent lenni részletes útmutató (ha a magyar oldalon nincs esetleg a conrad.de-n érdemes megnézni).Amúgy meg érdemes mr_ricsi szavait figyelni, én csak sejtem a témát ő meg vágja.
-
canniball
nagyúr
Korábban kitértetek VGA fogyasztásra meg minden egyéb nyalánkságra, ez tévesztett meg.
Számomra a topik eddigi konklúziója, hogy a megfelelő körültekintéssel kiválasztott mérővel bizonyos kompromiszumokkal* nagyjából be lehet lőni a készülékeket.
Ha tévednék majd mr_ricsi úgy is kiigazít.*Nyilvánvalóan azt nem kell elvárni, hogy pl. 152,36W-ot kapj, de azt megtudhatod, hogy kb. 150-155W (ez ugye neked elég lenne). És persze minden készüléknek van egy mérési tartománya, pl. a korábban már említett Voltcraftnak 1,5-3000W (bár ha nincs valami hű-de-extra tápod ez most téged nem érint
).
-
canniball
nagyúr
"Zseniális példát választottál!"
karyo kollégát illeti a dícséret."...a lakatfogó az ATX12V csatinak csak az egyik drótjára van rácsíptetve, ezért a proci áramának csak egy részét méri."
Megint okosabb lettem.Pedig már teljesen rákészültem hogy ha kapható lesz az aprón apróért benevezek egyre...
-
canniball
nagyúr
"...canniball tulajdonában lévő kütyü nem mér jól..."
Ácsi! Az enyémről az lett megállapítva, hogy a háztartási készülékeket (nagyjából) jól méri, csak a PC-t nem. Mondjuk a dobozon lévő marketing rizsa is a háztartási készülékek mérését reklámozza, PC-ről szó sincs rajta...TDP, hogyan mérnek témakörben: az Intel az E7200 proci TDP-jét 65W-ban adja meg, a műszeres mérés pedig 1,6/20,8W (idle/load) értékeket mutat.
-
canniball
nagyúr
"A kompaktfénycsöveknél 0-2W között mutatott, míg az izzólámpákat helyesen mérte."
Azt hittem bonyolultabb teszt kell hozzá, ennyit még azt hiszem én is meg tudok tenni.Elgondolkodtam ezen a készüléken, de nem tudom rászánjak-e 10k-t...bár ha azt mondod ezzel már (viszonylag) pontosan lehet mérni lehet beáldozok ennyit...
"Az enyémre is rá van írva a mikroprocesszoros feszszabályozás, de nincs benne ezt megvalósítani tudó áramkör."
WTF? Akkor ez megint parasztvakítás? Hogy a nyavajába írhatnak rá valamit ami nincs is benne...?Bár valami olyasmi rémlik, hogy először beállítottam a legérzékenyebbre, aztán át kellett állítanom kisebb érzékenységre mert elegem lett abból, hogy egyfolytában kapcsolgat a UPS.
-
canniball
nagyúr
"Én vettem meg neki, és már kipróbáláskor felfedeztem, hogy az első nem mért jól."
És miből vetted észre?"A szünetmentes érdekes helyzeteket bír teremteni...hálózati üzemben csak átvezeti a 230V-ot..."
Az enyém (elvileg) figyel és a 230V-tól (jelentősen?) eltérő érték esetén reagál. Egyébként gondolom ez is csak átengedi."...akkus üzemben pedig olyan nagyon furcsa jelalakokat állíthat elő, ami nagy kihívás elé állítja a mérőket."
Én (természetesen) nem így mértem. -
canniball
nagyúr
Épp ezért kérdem, hogy most akkor ezeknél az eszközöknél mi a helyzet: olyan alacsony a (viszonylag) pontos értékhez szükséges cosfi-küszöb hogy biztosan jól mérnek vagy mivel ezt nem mérik nem lehet tudni hogy pontosak-e? Mert ugye az enyém mutatja és pont ebből derült ki hogy nem mér jól...
A szünetmentes által mutatott érték amúgy mennyire tekinthető pontosnak? Csak mert rádugtam arra is a mérőt és amíg "egymagában volt" állandó volt a cosfi, de amint rákötöttem a PC-t egyből elkezdett össze-vissza ugrálni (pont úgy, mint amikor a PC elé raktam a kütyüt). -
canniball
nagyúr
"Így van."
Félsiker, legalább a háztartási eszközök fogyasztását nagyjából be tudom lőni..."Ez biztosan nem jó, mert 0,3 körül van."
Na de akkor tuti fals lenne amit mutat, hiszen az útmutató 0,8 feletti értéket ír elő.Korábban volt szó az Energy Check 3000 és Energy Monitor 3000 készülékekről. Ezek elvileg pontosabban mérnek mint az enyém (hiszen csak +/-1-2% a hibaküszöb, míg nálam pl. a teljesítmény mérésénél jóval több), ugyanakkor a teljesítménytényezőről nem láttam említést - ez akkor azt jelenti hogy erről nem lehet tudni vagy azt, hogy ezeknél olyan alacsony a szükséges érték, hogy felesleges lenne foglalkozni vele? Az előbbi készülék (a leírása itt elérhető) alkalmas lenne arra, hogy (kis hibaküszöbbel) mérni tudjam a rá kötött eszközök teljesítményét (ide értve a PC-t is)?
-
canniball
nagyúr
"A régi tévédről látatlanban hadd ne mondjak semmit. Ha kapcsoló volt rajta, akkor az áramtalanította, egy sima nyomógombnál viszont fesz alatt volt mindig."
Panasonic TX-29PX10P (hátha már találkoztál vele). Ha a nyomógomb az ami pl. az LCD-n is van, akkor kapcsolós (benyomós megoldás, de a "csattanós" verzió)."Mérj egy kompakt-fénycsövet vele, az biztosan nem lehet 1.0."
Megmértem egy energiatakarékos izzót, kb. egy percig stíröltem és végig 1.0-t mutatott. És 11W-t, ami passzol."A kWh-ban mért pontossága azért lehet jobb, mert valószínűleg a mérőd leírása is hosszabb távú, legalább 1 hetes mérést javasol. ... Ez jó közelítéssel igaz a mosógépre, a hűtőre..."
Nem emlékszem írnak-e ilyet a leírásban, de általában egy hónapot vettem mérési időszaknak. Tehát akkor ezek szerint a háztartási gépekre kWh-ban mutatott értékek nagyjából elfogadhatóak (csak a PC-t nem tudom mérni vele)? -
canniball
nagyúr
"...80+ táp 0,9 alatti PF-t csak extrém kicsi -20% alatti- terhelésnél produkálhat."
20% szvsz megvan (Abit IC7+2.8GHz P4 (Northwood)+laptop HDD+2x512MB DDR1+Radeon 9250+hálókártya+hangkártya+tuner (ritkán van gerjesztve)+ODD (ritkán van gerjesztve) vs. FSP Zen 300W) még akkor is ha többnyire terheletlen a gép (böngésző, levelezőkliens, commander, winamp stb.)."Az adatlap szerint ha 1 W fogyasztást mérsz, akkor -9,05W és +11,05W között jelezhet ki a "műszered"."
Az a +/- 10VA eddig fel sem tűnt... De ha már a teljesítményt ekkora hibaküszöbbel méri hogy tud (ennél) pontos(abb) kWh adatot produkálni?
"LCD-ken a Power gomb nem áramtalanítja a készüléket. Van ahol csak az előlapi LED-et kapcsolja ki, és letiltja a távirányítót."
Király, ennek meg így mi értelme van...? És mi a helyzet a régi TV-mel? Ha az áramtalanít arra a fentiek miatt csak nem dob rá (0W vs. 6W)...A powerfactor érték egyébként minden készüléknél (hűtőgép, mosógép stb.) 1.0, csak a PC-nél ugrál.
-
canniball
nagyúr
válasz
Csaba_20_ #20 üzenetére
Huhh, akkor megnyugodtam. (80+ tápom van és a powerfactor alatti szám össze-vissza ugrál, általában valahol 0.4 és 0.6 között, azt hittem valami hiba van a mátrixban...)
Amit viszont továbbra sem értek:
A mérő adatlapja így néz ki:
(klatty rá a nagyobb mérethez!)
Van egy régi TV-m (6-7 éves Pana CRT), amire azt mondta a kütyü hogy stand byban 6W a fogyasztás, viszont miután kinyomtam az áramtalanító gombját továbbra is 6W-t mutatott; ráfogtam hogy nem mai darab ezért van ez.
Nemrég vettem egy LCD TV-t, aminek elvileg készenlétben is <1W a fogyasztása, rádugtam a mérőt és azt mondta hogy készenlétben 16W, kikapcsolva 16W.(A powerfactor 1.0-t mutat, a kábeleket ugyan nem húztam ki a hátából de gondolom ez áramtalanítás után mindegy.) Most akkor gyártó hazudik vagy a mérő? Meglepő és nyugtalanító az eredmény...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest