-
PROHARDVER!
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
mpo
veterán
válasz
phr3ak #95316 üzenetére
Nem kell alakítani semmit.
Nálam három kábel jött be (az 500-as FTTB miatt), most meg egy.
Az ONT-t oda tettem a router mellé, az ONT-ből jön a net, a telefon, a tévé.
A routerben sem kell semmit átállítani, csak az ONT-t kell bridge-be rakatni a szerelővel és mielőtt elmegy, mindent ki kell próbálni. -
monaka
csendes tag
Sziasztok!
Korábbi hozzászólások alapján, jól értem, hogy ha a diginél átállítják az ONT-t bridge módba, akkor az ONT esetében nem kell külön beállítani semmit (jelszó, biztonsági beállítások), mert igazából nem is lehet?
-
Chris.G
tag
Sziasztok!
Múlt héten voltak nálunk a Digis szerelők bekötni a gigabites netet. Eddig 100/100-as csomagban voltam. Huawei GG8143A5 eszközt hagytak itt, bridge módba kértem, mivel van egy Asus RT-AC57U típusú routeren.
A problémám a következő: ha wifin mérek sebességet kb 260/230Mbps a sebesség, de ha az ont közvetlenül a laptoppal (cat 5 kábellel) (lan1) kötöm össze, akkor csak 80/70. A laptopom Dell Inspiron 5558, a hálózati kártyák, Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3160 és Realtek PCIe FE Family Controller.
Mit lehet ilyenkor tenni, hogy legalább a garantált sávszélesség meglegyen? -
MadMancs
veterán
"Az volt a minimum hogy kérek routert".
Ha akarsz ha nem, kapsz. De ez egy ONT, némi router funkcióval. El vannak szeparálva a LAN portok egymástól, illetve a LAN-WLAN kötött sincs átjárás.
Szóval nem lesz megosztás, legalábbis amíg bridge be nem kéred és vissza nem állítod az eddigi routered. Illetve figyelj hogy csak LAN1 és LAN2 gigabites, LAN3 és LAN4 csak 100mbps.
Egyébként csak 3 hozzászólást kellett volna visszaolvasnod, fórumtársnak is pont írtam. Illetve topicban is rengetegszer felmerül a kérdés. -
MadMancs
veterán
-
MadMancs
veterán
válasz
zolnagy #95253 üzenetére
Annyi a különbség hogy akkor a routingot, belső hálót ugyanúgy ONT intézi, saját routered csak hozzáférési pontot ad onthoz (AP). Ezért célszerű bridge, akkor saját routered intéz mindent. Biztonságosabb is, és ha jobb routered van stabilabb is. Plusz AP hátránya hogy ha esetleg ONT ra is van csatlakoztatva eszköz, az, és a saját routeredhez csatlakozó eszközök nem látják egymást (ez alól egyetlen 1 ONT típus kivétel, de hirtelen nem tudom melyik). De ez nem AP mód miatt van hanem ONT van lekorlátozva, korlátozást fel lehetne oldani admin belépéssel, de digi csak user hozzáférést ad.
-
zolnagy
őstag
válasz
Borisz76 #95252 üzenetére
Nála, ha jól sejtem, akkor nem bridge módban van az ONT, hanem azon megy a betárcsázás. Jól gondolom?
Így ahogy írod, akkor a saját routert AP módban kell rákötni az ONT-re.
Van ennek a módszernek valami hátránya a bridge módos megoldástól?
Csak mert ahogy itt olvasom, mindenki inkább átteteti bridgebe valamiért. -
Ateszpapa
addikt
Sziasztok!
Az volna a problémám, hogy ma aktiválták az ezres netet, és azóta a router nem tud csatlakozni, csak conecting...
TP-Link AC1750-es a router.
ONT bridge módban van, és csak úgy van net, ha a PC-n kapcsolodók PPOE módban.
Ekkor közvetlen dugom be a LAN kábelt az ONT-be.
Ugyanaz a felhasználó név/jelszó páros is meg van adva a routeren, az nem változott.Szerintetek mitöl nem tud csatlakozni a router?
-
zolnagy
őstag
Reggel rohanás volt, erre nem volt időm, de most megnéztem, nem ez volt a gond. Viszont rájöttem, hogy mi. A szolgáltatói modem-router tegnap még bridge módban volt, ma viszont valamiért router módban működik. Valószínűleg az átállítással ezt is sikerült átállítani a Diginél.
Úgy jöttem rá, hogy rákötöttem a laptopot direktbe a modemre és pppoe kapcsolattal csatlakoztam (digi fh+jsz).
Így most többször lefuttattam a speedtestet. 300 Mbit/s körüli le és feltöltést mértem. Ez lehet a modem korlátja, vagy a hálózat tudhat ennyit?
Amúgy érdemes áttetetnem a modemet bridge módba? (ha az előzőre a válasz az, hogy az eszköz korlátja, akkor gondolom igen)
Milyen előnye ill. hátránya van, ha így router módba hagyom és a saját routerem AP módba állítom?
A szolgáltatói modem admin felületére hogy jutok be? (192.168.1.1 nem müxik).
A kérédések term. nem csak neked szólnak, ha vki tudja rá a választ. Köszi! -
zolnagy
őstag
Ma kötötték be a gigabites netet optikán egy FiberHome HG6544C eszközzel.
Ezt bridge módba állította be a szerelő, így a router beállításai maradtak.
A problémám, hogy a max le és feltöltési sebesség 94 Mbit/s, amennyi eddig is volt.
A routerem egy Asus RT-N56U gigabites portokkal. A kábelek Cat 6-osak, tavaly húztam át őket. Próbáltam a FiberHome mind a 4 portján. Állítólag 2 gigabites, 2 100 Mbites, de azt sehol nem találtam meg, hogy melyik 2 melyik, így kipróbáltam mind a 4-et. A routeremre is rákötöttem mind a 4-re. Hogy kizárjam, hogy esetleg a kábel a rossz, másik kábellel direktbe rákötöttem a laptopot, de maradt a 94 Mbit/s.
Ja, a laptop is tudja a gigabitet. HP Elitebook 835 G5, de kipróbáltam másikkal is (szintén Gbit portos)
Bár a routerem a tiszta 1000 Mbitet biztos nem tudja, de egy 600-700 Mbitet várnék tőle.
Itt olvastam, hogy érdemes egy napot várni míg átállítják. De a btidge módba átállításnál ez nem történt egyből meg?
Szerintetek mit lehet még itt tenni? Várjak? -
-
Fazi9
újonc
Sziasztok, körülbelül 2 napja lett bekötve az 1000-es FTTH net.
Na most én itt nézegetem azóta folyamatosan ebben a csoda Huawei HG8143A5 ONT-ben hogy mekkora sebességet szolgáltatnak ugye az Eth Port Information menüben.
Néha 100mb/s aztán gondol egyet és 1000mb/s-re átugrik.
Jól gondolom hogy nekem is bridge módót kellene kérnem és egy saját routert használnom, ahhoz hogy normálisan menjen minden? -
snake1977
őstag
Sziasztok!
Fiberhome tip. routerem van, FTTH-s bekötés, szeretném a netem megosztani az öcsémmel, ha egy szimpla gigabites switchel osztanám meg, akkor is kell jelezni a digi felé hogy kapcsolják át a routert bridge(?) módba? -
pozsoka
senior tag
Üdv,
lehet láma kérdés, de míg bridge módba állításra várakozom csatlakoztathatom, és beállíthatom a saját routerem? -
MDanny
senior tag
válasz
4Grider #95136 üzenetére
Bármikor újra lehet produkálni, sosem láttam a 2-3-4-es portokon gigabites kapcsolatot. Ha hardveresen tudja, akkor ez olyasmi korlátozás* lehet, mint a HG8247h-ban a negyedik port használhatatlansága, azaz bridge-ben egyenrangú mindegyik port, viszont router üzemmódban a LAN4-ben nem épül fel a kapcsolat. Állítólag valakinek sikerült hibabejelentésre elérni, hogy be legyen aktiválva, de az a hivatalos, hogy ez pl. IPTV-nek fenntartott.
*olyasmi korlátozás: valami egyedi digis konfiguráció.
-
hpista88
friss újonc
Sziasztok! Hozzánk most értek el a DIGI-s kollégák hogy a mostani Digi100-ast optikai Digi1000-esre cseréljék... egyelőre annyit tudok, hogy 30 napon belül jönnek valamikor, állítólag annyi lesz a dolgom, hogy itthon legyek, nem kerül semmibe, de úgy gondoltam jó ötlet elkezdeni felkészülni. Elég új nekem ez az FTTH téma, úgyhogy sokat olvasgattam, de ezekre a kérdésekre nem igazán találtam választ (nyilván mert túl konkrétak
), de ha már voltak hasonlók, bocsánat.
Háttér: Bp, panellakásban vagyunk, bejárati ajtótól jelenleg 13 méteren jön az UTP kábel a szobáig: szekrényben, falon keresztül, utolsó métereken külső fali csatornában szépen elrejtve. Jó lenne megőrizni ezt a szépséget, ezért merültek fel bennem ezek a kérdések:
1. Tényleg nem kerül-e semmibe az átállás, tehát simán raknak-e ide nekem olyan hosszú kábelt, amekkora kell ahhoz, hogy a jelenlegi router helyére elérjen az optika. Ha nem, mennyire számítsak méterenként árban? Ha esetleg igen, mennyire szívesen hagynak rá 1-2 métert, hogy ha esetleg később szobaátrendezés lenne, akkor ne ezen múljon?
2. Mennyire vevők arra a szerelők, hogy szépen a jelenlegi úton vezessék el a vezetéket? Nyilván segítenék benne, de volt korábban olyan rossz tapasztalatom, hogy nem igazán érdekelte, ragasztópisztollyal felcseszte a szekrény külsejére, hogy jó lesz úgy... szerencsére albérlet volt, de most annyira azért ennek nem örülnék. Behúzószalag előre bekészítése is gondolom segítség a nehezen hozzáférhető helyekre.
3. Kapcsolódik az előzőhöz: a vezeték és a csatlakozójának átmérőjéről tudtok-e mondani valamit? Amiatt kérdezem, hogy azokon a helyeken, ahol falon keresztül jön át most az UTP + 1 koax, ott esetleg kell-e lyukszélesítéssel készülnöm, vagy simán átfér az UTP+koax méretű lyukon az optika? Ha a koax bent maradna a lyukban, amellett elférne-e (az UTP helyén)?
4. Mennyire hajlítható az optikai kábel? Most a szobába belépve van egy elég éles dupla-derékszög (ld. [kép] ), amit az utp és a koax is még elvisel, de vajon az optika mennyire örül neki? Itt érdemes-e esetleg a lyuk sarokhoz közelebbvitelével készülni (a túloldalon szekrényláb van, úgyhogy nem olyan egyszerű, de ha muszáj, akkor muszáj megpróbálni).És végül egy olyan, amire azt hiszem értem a választ, úgyhogy csak biztonsági, hogy jól értettem-e:
+1. Ha továbbra is szeretném használni a mostani routert, akkor annyi a dolgom, hogy bekötéskor megkérem a szerelőt, hogy bridge-eltesse a központtal az ONT-t, összekötöm az ONT-t a routerrel egy UTP-vel, és minden megy egyből magától, ugye (PPPoE username, jelszó a régi marad-e, router-ben nem is kell változtatni)? Ezt megvárja a szerelő?(Bocsánat, ha sok helyen kacifántos a megfogalmazás, de elég parázós vagyok, és igyekszem minden lehetőségre lelkiekben is felkészülni
)
Előre is köszönöm!
-
zzsolt2
csendes tag
Sziasztok,
Bridge módban üzemelő huawei ont webes admin felületét el tudom valahogy érni? -
Ejelhar
senior tag
válasz
MadMancs #94980 üzenetére
A 169.254.x.x az a local only privat address, magyarán akkor húzza fel ezt egy host ebből az IP tartományból, ha DHCP-re van állítva, de nem kapott IP címet.
Mert nem is kel ott most neki, a router WAN interface-n nem fog DHCP szerver felelni bridge módba. Szvsz ha van rá lehetőség a routerben, akkor kapcsolt ki a DHCP clientet a WAN interface-n.A másik IP-d az publikus IP tartományból, az az "igazi" címed, amit PPPoE interface-n kap.
A netmaskja is rendben, mert a PPP over Ethernet az nem broadcastos mint az ethernet. -
MadMancs
veterán
válasz
Dragon3000 #94968 üzenetére
HUAWEI nincs tapasztalatom.
Azt azért vegyük figyelembe hogy a legtöbb torrentes nem egybites felhasználó, 99% ban bridge be van ONT. De több tapasztalat van már hogy FiberHome nak router módban 300 a vége terhelés alatt. Most speedtesten hiába tud 900 felett 1 szálon, az édeskevés. -
MadMancs
veterán
válasz
Ejelhar #94958 üzenetére
Nem hülyeség tőled. Nálam se tud többet router módban. Míg bridge ben 700 körül lazán hozott torrent.
Ma megjött Asus RT-55AX, amint visszarakják bridge be fiberhome, letesztelem így mi a szitu. Ez már kicsit komolyabb mint Archer C6 volt.Egyébként jelenleg itt jár uptime, pc azóta nonstop megy torrenttel együtt.
-
Ejelhar
senior tag
Semmi gond, sőt, talán én voltam itt néha indokolatlanul ingerült, bocs.
ps az előzőekben írtam, a szomszédoknál olyan 300/300 mbit a sebesség nem bridge módban.
Nos, ez hülyeség tőlem. Egyszerűen arról van szó, hogy ennyit tud a notebookom.
Itthon bridge módban sem jobb, ez a noti ennyit tud. -
Ejelhar
senior tag
válasz
viktorhu #94952 üzenetére
Ha a digis eszköz bridge módban van, akkor mindegy neki, hogy a saját routered hány szálon torrentezik
Papírforma szerint tényleg ez lehet a helyzet, ha a láncban minden eszköz makulátlan. De nálam -még az előző ONT-al- ez volt a pálya:
- úgy 30 percenként/óránként összedőlt a PPPoE kapcsolat
- ha nem engedtem rá a torrenteket, akkor viszont órákon keresztül is stabil voltps. a sebesség sem lehetett gond szvsz, mert a torrent nálam bekorlátozva 30 Mbitre.
Ezt a régi, jóval gyengébb routerem is minden cafrang nélkül kezelte 100/100 Mbit kapcsolaton, szakadások nélkül.Most a ZTE ONT-al ma 10:50-kor érem el a 24 órás kapcsolatot, torrenttel együtt.
-
viktorhu
veterán
válasz
Ejelhar #94890 üzenetére
Nem erről van szó. Ha a digis eszköz bridge módban van, akkor mindegy neki, hogy a saját routered hány szálon torrentezik, tudnának itt páran erről mesélni. Ha direktben a digis ONT-n keresztül megy a net és nem szakadozik, akkor a saját eszközöd oldalán érdemes a hibát keresni. De közben olvasom, hogy a cserével tényleg megoldódott a dolog, így értelemszerűen neked volt igazad.
-
Sumi
aktív tag
Utolsó commentem a témával kapcsolatban, mert már kezd egy kicsit felb*szni
1, Nálam Fiberhome-mal bridgeben és pfSense routerrel (3. generációs i7) simán megy akárhány torrent kapcsolat & 3 vpn. A VPN-eket (2 ipsec, 1 openvpn vagy wireguard) ki tudom terhelni kb 6-700mbit erejéig (ebben igazából a 3. gen i7 / pfSense kombó a szűk keresztmetszet).
2, Cégemnél zte ftth céges digi van, kb 20-an lógnak rajta egyszerre ipsec vpn-en, meg 10-en openvpn-en, szintén pfSense (ott első gen i7), szintén bridge mód, és még bent az irodában is sokan lógnak rajta. Nincs gond vele - a VPN lassabb persze, mert sz*rabb a proci a routerben.3, HIBAKERESÉS okán _IDEIGLENESEN_ ki kéne próbálni az alábbiakat:
a, Kézzel beállítani az MTU-t 1492-re a pppoe kapcsolaton és pl. 1350-re a vpn kapcsolatokon - ez pl a céges zte bridge-es digis ftth-n nem volt gond, de a (később jött) lakosságis fiberhomeos bridges vpn-eken igen (azóta mindenhol 1350-et használok, és az mindenhol jól működik).
b, Rá kéne dugni a fiberhomera közvetlenül egy gépet, a gépen felépíteni a pppoe kapcsolatot & megnézni hogy mi a szitu
c, Vissza kéne kérni az ont-ot router módba (akkor ő végzi a keretezést (mtu/mss) is), meg kéne nézni, hogy úgy mi történik
+1 - Simán lehet a mikrotik rosszul beállítva, pl. Unifi Dream Machine PRO-val is van aki szívott az MTU-val digis FTTH-n (amíg el nem jutott oda a hibakeresésben, hogy manuálisan be nem állította)
+2 - Az hogy lehasal a kapcsolat a torrenttől, az tipikusan a routernek a hibája/gyengesége/rossz beállítása szokott lenni tapasztalataim szerint... Pl. ha nem jó az MTU beállítás a routerben az simán okozhat ilyet.
(+3) - Van két hely is ahol dupla natolok, igaz mindkettő telekomos - mert pl a telekom koaxos rendszerét nem is lehet bridgebe kérni (illetve lehet, csak akkor bukod az iptv-t kb, ftth-n nem tudom mi az álláspontjuk, de mert jól működik dupla nattal, ott fel sem merült bennem hogy átkérjem - ez volt az első ftth-s kapcsolatom (~2016 óta van meg) & akkor még nem tudtam hogy létezik bridge mód). Mindkét helyen vannak vpn szerverek és kliensek, torrent, xbox, ps4, webszerver, okostévé, ftp szerver, home assistant, anyámtyúkja amit csak el lehet képzelni, és az ég világon semmi hátrányt nem szenvedek azokhoz a helyekhez képest ahol szimpla natot használok. Ebből azt szűrném le, hogy mielőtt kidobod a digit az ablakon, és mert ennyire ellene vagy a dupla natnak (továbbra sem értem a miértjét, illetve azt gyanítom, hogy nem esetleg nem vagy 100% tisztában azzal hogy ez mit is jelent), kérdezz utána a telekom topikban, hogy mi a helyzet a bridge móddal az ftth-jukon, nehogy aztán derüljön ki hogy nem lehet (ha iptv-t is szeretnél használni) miután már előfizettél rá. UPNP-t nem használok amúgy sehol (mert hogy ez lenne az egyetlen egy hátránya a dupla natnak), mert az egy hatalmas biztonsági rés. -
4Grider
nagyúr
válasz
Szuperhorcso #94933 üzenetére
Nincs ilyen lehetőség a Diginél. Használd modemként (bridge módban) saját, gigabitet natolni képes routerrel. Inkább a sajátodért fizess, mint egy szolgáltatói eszközért...
-
Szuperhorcso
csendes tag
Sziasztok,
Most cserélik le a házamban az fttb-t ftth-ra, de akinél már megtörtént a csere, folyamatosan panaszkodnak, hogy instabil az internet, és rossz volt a beltéri egység amit hoztak.
Mit lehet ezzel kezdeni, azon kívül, hogy Bridge módba tetetem? Lehet valahogy jobb minőségű egységhez jutni? Akár fizetnék is érte.
Köszönöm. -
viktorhu
veterán
válasz
Ejelhar #94885 üzenetére
Nem azt írtam, hogy bridge módban kellene használni, hanem az alap troubleshooting lépésre utaltam. Ha úgy is szakadozik, akkor hibajegy, ha úgy nem, akkor már tudod, hogy nálad van a hiba, és nem a diginél. Utána mehet vissza bridge módba. De így lényegében meg sem próbáltad a hibát megkeresni.
-
Ejelhar
senior tag
válasz
viktorhu #94882 üzenetére
a.) nem akarom visszatetetni, nekem bridge módba okay.
b.) az AP nálam nem a router (nincs is WIFI-je), hanem egy harmat gyenge Atom procis PC hotspotként, amire kell, arra elég.
Melyik mikrotiked van? ... és a mikrotiked adja meg magát a sok torrenttől.
Hát abban kételkedek, nem a leggyengébb cumó és más helyeken (Digi FTTH-vel is) egész jól elboldogul:
MikroTik Routers and Wireless - Products: CCR1009-7G-1C-PC
ps. persze cégeknél ennek a 2 GByte RAM-s verziója üzemel, de nem hinném, hogy nálam ez lenne a gond. -
viktorhu
veterán
válasz
Ejelhar #94881 üzenetére
Melyik mikrotiked van? a régebbi AP-k elég gyengék voltak hardveresen, és amit 100 megabit mellett kibírt, lehet, hogy gigabit mellett már sok neki, és a mikrotiked adja meg magát a sok torrenttől.
"Nem tudom kihagyni a saját routert, mivel bridge-be van kérve."
Perceken belül visszateszik, és elég fontos troubleshooting lépés volna, hogy kiderüljön, hol a hiba.
-
válasz
belaazallat #94878 üzenetére
Szia!
Ilyet nem fognak beállítani, de szerintem nem is tudnak, gondolom ilyen az fw. Köss rá egy saját routert, és arra csatlakozz a saját eszközeiddel, akkor megszűnik a probléma. A ZTE-t meg rakasd át bridge módba.
-
Ejelhar
senior tag
Legfőképpen azért, mert nem bízom a third party eszközökben.
-Én már jártam úgy, hogy NAT mögött csak és és kizárólag ICMP, UDP, TCP protokollok jöttek át. Ez így nem pálya.
- Ha már van itt 1 Gbit, akkor nyomassuk ha lehet.
Na most, szomszédoknál lemértem (nincs bridge módba átkérve náluk), szigorúan 300 Mbit a vége ha a FiberHome ONT NAT-ol. Itt fullad be.Nálam 800-700/320-305 Mbit-en maximum 4 %-os router CPU proci terheltség mellett.
-
Sumi
aktív tag
válasz
adika4444 #94862 üzenetére
Így van. Tökmindegy, hogy 200 vpn csatorna, vagy 200 torrent kapcsolat megy át az onton, bírnia kéne, főleg bridge módban, ahol gyakorlatilag csak media converter szerepet lát el az eszköz. (De amúgy router módban is bírnia kéne, ennyi kapcsolat nem lehet tétel egy mai soho routernek/ont-nak)
Nálam csak 3 vpn van a fiberhome-on keresztül (bridgeben), de nincs vele gond.
-
adika4444
addikt
válasz
MadMancs #94816 üzenetére
Igazából bármi lehet. Viszont az utóbbi időben a Fiberhome bridge-ben és a PPPoE szakadás túl sokszor került elő együtt, ráadásul egy vagy két esetben biztos megoldást jelentett a másik gyártóra csere, illetve az egyik esetben több Fiberhome is ugyanezt az anomáliát okozta.
De hétfőn kiderül, Ejelhar-nak akkor adnak ZTE-t, majd meglátjuk, orvosolja-e a problémát. De gyanúsan meg fog oldódni. -
adika4444
addikt
válasz
Multibit #94797 üzenetére
Hasonlókat mérek én is
#94800Ejelhar
FiberHome lesz ott a hibás tényező. Nem te vagy az első akinek ilyen gondja van, és MT-re eddig senki nem panaszkodott. Nekem bridge-ben van a ZTE F668 (ezen 4 gigás LAN port van), és megvannak a 168 órás uptime-ok, illetve régen megvoltak, most azért be-becsúszik 1-1 szakadás, de mivel így is 4--6 nap mindig összejön, ezért erre inkább az utóbbi idők üzemzavarait / karbantartásait látom kiváltó oknak.
Jelenleg 4 nap 6,5 órája aktív a session.
#94803Sumi
Telekom-nál belső peeringen megy. Ott nem kunszt
#94814Dragon3000
Semmire nem megy a tiszta beállítással. Fenntebb leírta. A MikroTik esetében a klasszikus biztonsági mentés mellett van egy olyan lehetőség, amikor csak a kiadott parancsokat menti. Azaz mondjuk bash-ből Linux-on kimented a history-t, és az alapján állítasz be valamit egy másik gépen. Teljesen ugyanez itt is, nincs relevanciája, hogy ő most kézzel gépeli be azt az 5 parancsot vagy bemásolja. -
eszlenyek
tag
válasz
Ejelhar #94768 üzenetére
Na elvileg bridgebe rakták, majd ugyan úgy dhcp-vel működött és nem lehetett elérni a digi routert, meg minden finom feature működött a másik routerre.
Most elment a picsába a net, már 3. napja zsinorban és gondoltam kihúzom a digi routert az áramból, majd vissza. Na ez után már nem ment dhcp-vel, de legalább a ppoe csatlakozással sem tudok csatlakozni. Sőt azt írja a router, hogy elvileg nem kap wan hálózatot sem... -
eszlenyek
tag
Na ismét megdöglött az egész hálózat ezzel a csodás fiber homeal.
Elvileg bridge módban van az ONT, mégsem tudok a routeremmel semmilyen módon csatlakozni hozzá. Próbáltam ppoe és dhcp-vel is, egyikkel sem volt siker.
A külön vicces az, ont újraindítása előtt még dhcp-vel működött mégsem az szolgálta ki a hálózatot...
Amíg működött napi 1-szer minimum eldobta a netet. -
TeeJay
félisten
válasz
ElektrikusDE #94762 üzenetére
Mivel legtöbben Bridge módban használják tök felesleges...
2,5gbit LAN-os ONT-nek több értelmét látnám persze az is akkor ha 1/1 gigabit csomagot akarnak kiadni -
Ejelhar
senior tag
válasz
ElektrikusDE #94727 üzenetére
Amig ZTE routert használtam akár 72 órás szakadás mentes kapcsolatom is volt.
Amióta TPLINK Archer AX10 van mögötte állandóan megszakadt a nettem nekem is!
Nálam ez valószínűtlen, mert két különböző fajta routerrel is próbáltam és a szakadások maradtak.
Egyiket sem szeretné a FiberHome?
Minden esetre ilyen routerek (Mikrotik CCR-1009-7G) más helyeken hibátlanul együttműködnek a Digivel,
bár azoknál ZTE vagy Huawei ONT van telepítve és nem FiberHome.Valószínűleg MAC Address-hez van kötve a PPPoE kapcsolatom is, mert
csak a routerrel lehet létrehozni, PC-vel nem.Én még ilyet nem tapasztaltam a Diginél, sőt, más végpontról is működhet egy account, ehhez az utóbbihoz van hozzárendelve a sebességlimit.
Miért nem cserélteted le az ONT-tot?
Az lesz a vége ha ez ennyire megbízhatatlan, még teszt fázisban vagyok.
Tegnap egyébként jelentettem hibára és 18 óra előtt újrarúgták messziről de nem javult, tovább szakadozott.
Aztán 21:38-kor sokadszorra visszakonnektált és több mint 13 órán keresztül nem szakadt le.
Ma lezártuk a hibajegyet, de ha egy napot sem bír ki vagy olyan lesz mint tegnap (30 perces kapcsolat már rekordnak számít), akkor nyittatok újat.Gondolom hogy már kérted a publikus IP-t, mert NAT mögött nehezebb az élet...
Igen, bridge módban van nálam az ONT, illetve kértem, hogy ne a NAT-olt tartományból kapja IP címet. -
Brandynew
őstag
válasz
Croft-21 #94729 üzenetére
Szia,
Ez egy ONT, arra való, hogy fel tudja dolgozni az optika jelét. A wifi csak egy másodlagos funkciója, inkább tesztelési célból, egy minimális sebesség és hatótáv mellett. Kell vegyél egy saját routert, az ONT-ot át kell kérned bridge módba az ügyfélszolgálaton (telefonon is lehet) és rá kell kötnöd a saját routeredet.
Tipp: ne vegyél meg akármilyen routert, hanem írd meg ebben a topikban, hogy mire kell, és segítenek.
-
koby11h
őstag
Két heti tapasztalat:
Nekem Fiberhome, nem bridge módban, semmit (de még a login jelszót sem) állítottam rajta. Két hete van meg, még nem tapasztaltunk szakadást.
2 laptop N-es wifi kb. 100/100 mindkettőn a mért sebesség, saját laptop lan-on, ott 600-at tudok mérni FF-ből és a tv (lan kábelen youtube megy általában) - egyiken sem vettünk észre gondot. Én rendszerint VPN-t használtam napokig és közben net-ről néztem filmeket, böngésztem. Lányomé volt a TV hétvégén és órákon át ment youtube FHD/4K video, feleségem RTLMost 1-1 órákat, fiam pedig tanult vagy youtube pár órát.
Ez ment egyszerre 2 wifi, 2 lan órákon át szakadás mentesen napokon át.
Szóval van olyan Fiberhome is ami (eddig) normálisnak bizonyult. Reméljük így is marad! -
MadMancs
veterán
válasz
Ejelhar #94703 üzenetére
Ez már erősen gép (és saját router függő). Mint bridge mint router módban képes a ~960/320 ra. De gigabithez kábelen azért már gép is kell rendesen. Sebességméréssel nálam is megvan a 920/320 (Bridge, router egy Archer C6 AC1200) valós terhelés mellett olyan 640/320 a plafon (torrent) bár nálam már lehet a gépem kevés ehhez a művelethez.
Wifit 1 percig se próbáltam, arról nem tudok nyilatkozni, de szolgáltatói eszköz révén csodát nem várnék tőle.
-
Hunfiu12
csendes tag
válasz
turulbird #94671 üzenetére
Az hogy van neki router funkciója, arra alkalmas, hogy ha bekötnek elsőnek egy 60 éves nagymamához akinek van egy telefonja, amin az unokákkal évente 1x beszél fészbúkon akkor neki ne keljen routert venni. A nálunk kötő szerelő tapasztalata szerint Huawei < FiberHome < ZTE a sorrend, de ők ha a felhasználó nem kéri kifejezetten és megoldható szinte mindig bridge-be raknak mindent amint fel regisztrál. Annak, hogy milyen operációs rendszered van semmi köze a digihez, a linux mindig is jobban kezelt I/O-t mint a winfo$. Ha ezt akarod próbálgatni ott az IPerf lehet lanon mérni, de ennek semmi köze a témához. Szerintem a többiek is engedjék el, vagy hozzatok létre egy topicot "Élet a 2000-es évek számítógépével: Operációs rendszerek és a Digi internet"
címen, nem lesz úgysem konszenzus.
-
viktorhu
veterán
válasz
Ejelhar #94650 üzenetére
Nem ad wifit a fiberhome nekünk bridge módban. Nekem most egyik helyen digi, másik helyen telekom optika van, a hétközbapi használatban nem érzem a különbséget. Ja és hiába jobb az új telekomos ont routerként a digisnél, ha azt is kénytelen vagyok passthrough módban használni saját routerrel a ddns loopback hiánya miatt.
A digis fiberhome-ot meg visszarakattam router módba, mert az már csak alkalmi használatra kell, és úgy sincs vele semmi baj, wifin tökéletesen kiszolgálja a mobilokat a youtube-ozáshoz, madzagon meg leadja a sávszélességet, ami kell.
-
turulbird
tag
válasz
Ejelhar #94650 üzenetére
Helyedben én be sem engedném a büdöskét a lakásba!
Van másfajta is, csak ugye ezt kell rásózni a népre...
Saját nagyon rossz tapasztalat alapján, valamint a románoknak meg szerintem lehet hinni, régebb óta van vele tapasztalatuk... nem csak Dragon3000-nek...
Aki hídban használja, az nem igazán tapasztalhatja, meg nem is állandó bridge használatra vannak ezek tervezve szerintem...Sumi: ,,Max. ha mittomén 2 év múlva elk*ródik,"
Akkor ezt nálam öt hét alatt teljesítette router módban! -
Sumi
aktív tag
-
Sumi
aktív tag
válasz
Dragon3000 #94651 üzenetére
Fiberhome-om van, nem aktív a wifije bridgeben.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Ejelhar #94650 üzenetére
Hát pedig Fiberhome-ra szutyokra írták itt, a WIFI-je aktív marad, bridge módba is nyomja mint az ökör.
Másik vélemény szerint talán van erre megoldás, még a bridge módban kérés előtt kell letiltani, akkor csöndben marad.
Egy ember írta, hogy:
A román fórum szerint ha hídba át van kapcsolva, a wifin net nincs, de a wifi továbbra is sugároz). A wifit a menüben előbb ki kell kapcsolni, utána kell hídba tetetni, akkor nem megy állítólag.Másik site fórumán viszont azt állítják akkor is sugároz, bele a vakvilágba de SSID nélkül.
Sok mindent lehet állítani. -
Ejelhar
senior tag
válasz
Dragon3000 #94649 üzenetére
Hát pedig Fiberhome-ra szutyokra írták itt, a WIFI-je aktív marad, bridge módba is nyomja mint az ökör.
Másik vélemény szerint talán van erre megoldás, még a bridge módban kérés előtt kell letiltani, akkor csöndben marad.
Másik site fórumán viszont azt állítják akkor is sugároz, bele a vakvilágba de SSID nélkül.
Nálam éppen holnap kötik be, egy ilyen Fiberhome gagyi szutykot.
Én majd bepakolom az antennáit egy Faraday kalitkába és sok sikert.ps. nálunk az a jó, hogy itt a Telekom is, szintén optikával. Ha nagyon szar lesz a Digi, akkor tudok váltani.
(persze csak netet, mert a Telekom meg az IPTV hülyeségével tud rendesen kiakasztani) -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Ejelhar #94648 üzenetére
Melyiknél marad aktív a wifi bridge módban, mert eddig itt még senki se igazolta ezt.
Asus routerrel is volt, hogy egy beállítás miatt összevissza szarakodott valakinek fttb-n valakinek ftth-n. Ugyanígy lehet másnál is router beállítás gond, meg lehet szar ont is, de szar ont más szolgáltatónál is van, így ez alapján mindegyiket lehetne fikázni. Na meg attól, hogy ide beirkál 10 ember, hogy szar, az nem valami nagy szám a 7-800e internet előfizetőjükhöz képest, ugyanúgy a nagyobb hibák esetében, amikor 1000 bejegyzés kerül a digi facebook oldalára az is még elég kicsi szám. -
Ejelhar
senior tag
válasz
Dragon3000 #94647 üzenetére
Nem mindegy milyen ONT, mert ha bridge módban is aktív marad a WIFI interface, akkor az rém gagyi, szutyok szar.
ps. és ha visszaolvastál itt, van más is. pl. volt napjában többszöri szakadás az ócska ONT-al bridge módban is egyeseknél, ugyanazzal a routerrel, ami FTTB-n makulátlanul teljesített.
-
k.joco899
csendes tag
válasz
Lacccca87 #94614 üzenetére
Nem tudom pingelni sem.
Egyébként más is szív vele rendesen. A router gondok topicban olvastam egy kommentet, mely szerint a FiberHome HG6544C esetében Wifi eszközök nem tudják pingelni a kábeles eszközöket routeren keresztül. Valószínűleg átkérem bridge módba és veszek egy értelmes routert.
Köszi a segítséget -
SteveL
aktív tag
Sziasztok.
1 Gbps netem van, és újabban a Bridge-be rakott ONT és a saját routerem között a kapcsolat 100 Mbps-esre vált (pédául ha újraindítom az ONT-ot, 2-3-szor 1000-es sebességet ír a router, a kapcsolat megszakad egy párszor, végül 100-as lesz). Nálam lehet a hiba, vagy a Digi oldalán is lehet valami probléma (pl. a halózatukkal, vagy magával az ONT-tal)? Itthon nem történt semmi változtatás az utóbbi időben. -
MadMancs
veterán
TV+Teln el is atomstabil bridge ben.
eszlenyek:
Plusz egy eszköz plusz egy eszköz. Bridge ben fogyasztása lepkef*ng, nem ezen fog összedölni a családi költségvetés. Bárhová mész, kapni fogsz szolgáltatói eszközt. Ez van. Vagy elég annyit gyújt egy ONT/HGW vagy veszel saját és 2 eszköz. -
-
Sumi
aktív tag
válasz
4Grider #94594 üzenetére
Amúgy a dupla nat sem ördögtől való dolog ha nagyon nem akarja a digis pppoe-t a mikrotik. Nálam az egyik helyen a Telekom optika duplán van natolva és semmi hátrányát nem érzem (ps4, xbox is megy, meg torrent, ipsec/openvpn szerver, webszerver, iot cuccok, minden lófütty is)..
Annyira jól megy őszintén szólva, hogy hiába a szépérzékem, lusta vagyok átvariálni / bridgebe rakatni. -
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok,
Korábban írtam, hogy az FTTB -> FTTH átállás óta nagyon instabil lett nálunk a net (szakadozik), előtte 9,5 évig egy szavunk sem lehetett.
Az ONT bridge módban van, első körben megfrissítettem a routerünket, de nem hozott változást. Próbáltam közvetlenül az ONT mögé kötött PC-vel pppoe-n csatlakozni, x idő után megszakadt. Próbáltam másik routerrel, szintén nem tapasztaltam változást.Gondoltam várok pár napot, hátha változik, de a hiba nem múlt el. A napi szakadások száma teljesen változó, a logok alapján átlagosan napi 5 körül van:
Digi ügyfélszolgálatra bejelentettem a hibát (kihangsúlyozva, hogy random időközönként jelentkezik), és azt a választ kaptam, hogy ellenőrizték, náluk minden rendben. Ha kérem, kiküldenek egy szerelőt, aki saját laptoppal ellenőrzi a jelenséget. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy ha nem lesz hiba, akkor ki kell fizetni a kiszállást.
Tekintettel arra, hogy a szakadások teljesen random időközönként jelentkeznek, semmi garancia nincs arra, hogy a vizsgálat során éppen elő fog jönni, a szerelő pedig biztos nem fog órákat itt ücsörögni. (a helyében én sem tenném)
Ilyen esetben szerintetek mit lehet tenni?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Laccoss #94557 üzenetére
Igen, egy teljes értékű autó, ami elvisz mindig a munkába és hazahoz. Cserébe ha bármi baja van a szolgáltatót lehet ba*ogatni érte, mert a biztosítja az eszközt.
Ez csak annyiban igaz, ha rossz, akkor cserélik, de ha kábelen nincs vele semmi gond, akkor bridge módba tudják rakni és old meg szöveg szokott lenni. -
TeeJay
félisten
Teljesen korrektek
Én a Huawei allinone-t teszteltem (HG8143A5)
2antennás 2,4GHz N wifi, 2antennás telóval 20MHz módban 120-130megabitet mértem 35nm panelban, 40MHz nem biztos hogy sok pluszt hoz annyi a környező wifi
Kábelen átviszi a gigabitet, teljesen korrekt alap felhasználásra
Kicsit bonyolultabb a webes menüje de annál a két hölgynél akinél beállítottam korrekt mai napig. Akinek komolyabb AC vagy AX wifi kell meg nagy antennák nagyobb wifi teljesítmény az viszont úgyis bridge módra kéri és használja azt -
Met
nagyúr
Ma reggel át is raktak optikára.
8-10 közöttre ígérték, 8.45kor már itt volt.
Olyan 45 perc volt az egész.
Normális srác volt, oda és úgy rakta az ONT-ot (Huawei) ahova kértem.
Bridge-t intézte.Akkor már csak 24 óra mire gigás lesz gondolom.
-
-
bksgbr
tag
No lassan hozzánk is elér az FTTB-->FTTH átalakítás (Eger 4 emeletes panel). Röviden:
2016.11.02-án behúzták az optikát a lépcsőházi villanyóraszekrénybe. Ezután sokáig csönd, majd most hétfőn, azaz 2021.05.03-án kaptuk ezt a levelet, amelyben tájékoztatnak az átállásról. Tegnap azaz 2021.05.04-én jöttek a szerelők és rákerült a lépcsőházi optikára a kötődoboz/elosztódoboz is. Ma 5-én pedig megjelent az üzletkötő, hogy új szerződést kell kötni, mert hogy majd optikán fog jönni minden, gyorsabb net stb, ez eddig rendben is van, számítottunk rá. Mondta, hogy 30 napon belül fognak keresni a szerelők.
Úgy látszik felpörögtek az események, itt tartunk most (az más kérdés, hogy sajnos lakáson belül egy kicsit érdekes lesz majd, mert az előszobában/folyosón (ki hogy nevezi) nincs konektor, így majd valamelyik szobába kell elhelyezni az ONT egységet, csak ugye az a gond, hogy az egyik szobában van egy TV és a vezetékes telefon, a másik szobában pedig szintén egy TV és oda kell a net. A két szoba szemben van egymással, illetve közte van egy gardrób szoba. Ott is jó lenne az ONT ha lenne konektor, de úgy meg tudták csinálni ezeket a rohadt paneleket, hogy sem az előszobába, sem a gardróbba nem tettek még véletlenül se egy konnektort, így majd a szerelőkkel okoskodás lesz, hogy akkor hogy is legyen. No de ez már egyéni szoc probléma.)
Ez csak helyzetjelentés akart lenni, hogy ilyen gyorsan felpörögtek az események, nem panaszkodás. Természetesen az ONT majd egyből megy bridge módba, és egy Asus RT-AC57U router lesz rákötve és az osztja majd a netet, kíváncsi leszek, hogy "birkózik meg" a gigás nettel(Jelenleg FTTB 100/100-as net van.)
Majd átkötés után újra leírom a tapasztalatom, hogy muzsikál a rendszer. -
MadMancs
veterán
válasz
MDanny #94401 üzenetére
Plusz területen belül is keverik. Épp milyen van a szerelőnél.
Első bekötésnél FiberHome kaptam, másodiknál mikor tv re bővítettem volt nála Huawei és ZTE is. Cserélni is akart valamelyikre. Én mondtam jó nekem FiberHome is úgyis bridge be van úgy meg tökmindegy melyik. -
Shy
tag
Sziasztok!
Segítséget/tanácsot szeretnék kérni.
Az 500MB/s netem átkötötték 1 hete kb 1000MB/s netre, hoztak egy ONT-t ami be van kötve a WIFI routerem mögé (bridge mode). A sebességmérések alkalmával a le és feltöltések hozzák az elvárt értékeket.
Annyi problémám lenne, hogy torrentezéskor bármely napszakban bármit töltök le maximum 10-11Mbs sebességgel működik maximum ami a töredéke az eddigiekhez képest mint letöltési sebesség. Szeretnék tanácsot kérni mi lehet a probléma, köszönöm
-
Necc
addikt
válasz
pinnacle #94317 üzenetére
Hiaba varsz, sose lesz olyan, hogy "megfelelo".
Fiberhome-oknal se egetvero problema az RF, foleg ha bridge modban hasznalod. Rakd par meterre a zavaro berendezesektol, ennyi.
Ami a telefont illeti az meg sajnos sose lesz garantaltan jo.
Ezek a muzealis vezetekes telefonok tipikusan -30V es -70V-rol operalnak, a tapellatasa ezeknek az eszkozoknek pedig tipikusan 5-12V, azaz valahogy elo kell allitani kb. 3x-10x akkora feszultseget. Ehez pedig kell egy referencia nulla pont, ami tipikusan a foldeles vagy a (-) polus mint "foldeles" szokott lenni, feszultseget is gyakorlatilag igy merunk.Namarmost sokszor az RF-re kotott TV-k arnyekolasa is bele van kuldve ebbe a "foldelesbe", es ha valaha dolgoztal coax-al, akkor tudhatod, hogy a kulso arnyekolason azert neha szokott lenni feszultseg, engem is mar razott meg joparszor, ennek az arnyekon levo feszultsegnek a forrasa pedig sokszor a TV tunerjetol szarmazik. Karrierem legextremebb esete az volt, mikor a coax arnyekolasan volt rajta 1:1-ben a 220V AC fazisa! amit termeszetesen valamelyik juzer hulladek TV-je kuldott ra a halozatra.
Ha ezt a feszultseget az arnyekolason keresztul belekuldod az ONT foldelesebe, ami ugyszinten ezt a feszultseget hasznalna a telefon feszultsegenek eloallitasara megis mit kapsz?
Zajt, mert nem tud stabil feszultseget eloallitani, a feszultseg-kulonbseget jo alaposan felerositve hallod vissza a telefonon.
Elmeletemet a gyakorlatban par esetben bizonyitani is lehetett, amikor zugo telefonnal egyszeruen megfogtuk a coax arnyekolasat, effektive ember-foldelest csinaltunk, es a zaj drasztikusan leesett.
Persze nem minden TV tunere kuld bele feszultseget a coax arnyekolasaba, es vannak olyan vezetekes telefonok amik jobban tudnak zajt szurni. Es ennek ellenere igy is van zaj.
Gyakorlati tapasztalat megis az, hogy modern telefonokon egyszeruen nem jelentkezik, vagy jol kezelt a zaj. A boltok polcai meg mai napig tele van 10+ eves modellekkel, sok sikert a zsakbamacskahoz.
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Bosch GMS 120
- https://www.mac-audio.de/en/car-audio/subwoofer//mac-mobil-street-sub-108a
- BOMBA ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 640 G9 Laptop! / i5-1235U 16GB 256GB 14"col garancia/
- Akciós áron eladó HP Elitebook 850 G7 / I7 10610U/16 GB/512 SSD/15"/FHD/IPS/MX 250
- Szuper áron eladó új ACER SWIFT EDGE 16 /R7-7735U/16GB/512SSD/ 4K OLED
- BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest