- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Apple MacBook
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- Fujifilm X
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Minidisc walkman - tapasztalatok - tanácsok
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
A Fedora egy felhasználóbarát rendszer. Az alap Debianban néha többet kell dolgozni, hogy a felhasználói igényeknek megfeleljen, cserébe egy stabil, robusztus rendszer.
"Csupasz" Debiant én sem használok, inkább forkokat, amelyek egy-két előre beállított szkripttel, plusz csomagkezelővel időt és ősz hajszálakat spórolnak meg.

Pedig az Xfce-s verzio eleg jo. Firefoxszal en nem vettem eszre problemat.
-
soldi3r
veterán
Ha mar szoba kerult az nVidia. A Quadro FX880-hoz latom, hogy a linkelt oldalon eleg sok driver kompatibilis. En sokaig fel sem tettem semmit, aztan eszembe jutott, hogy azert az is kellhet. Ezert a csomagkezelobol feltettem a 173.14.35-ot. Kellene ezt frissitenem valami magasabb verzioszamura?
-
soldi3r
veterán
GNOME 3 flashback? apt-get install gnome-session-flashback
(igaz csak testing es sid)

Mondjuk en XFCE-t hasznalok mar egy ideje, es batran merem ajanlani... halas, konnyen testreszabhato, nagyon porgos kis asztali kornyezet. Millio plug, applet mindenhez...
Megoldhato valahogy a 'Start menu' testre szabasa?
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
GNOME 3 flashback? apt-get install gnome-session-flashback
(igaz csak testing es sid)

Mondjuk en XFCE-t hasznalok mar egy ideje, es batran merem ajanlani... halas, konnyen testreszabhato, nagyon porgos kis asztali kornyezet. Millio plug, applet mindenhez...
En is az XFCE-t tettem fel vegul. Eddig nem bantam meg, bar amiota fenn van, azota nagyjabol vegig wondowson kell meloznom.
-
soldi3r
veterán
Elhiszem. Lehet, hogy csak az en Precisionom ilyen hisztis. Viszont alapbol eleg sok linux verzionak gondja volt vele (az elmult honapokban vegigprobaltam nehanyat). CentOS 7.0 pl nem is telepult, csak a 6.5, rogton az elejen VBIOS hibaval megallt.
-
soldi3r
veterán
Viszont a BME-s linken levo mukodott. Kozben eszembe jutott, hogy valoszniuleg a VGA-m miatt futhatott hibara az elozo, egy CAD-re optimalizalt Quadro kartyam van. Ugyhogy egy WLAN es egy nVidia drivert kell majd keresnem mindenkepp.
-
soldi3r
veterán
A debian-live-7.6.0-amd64-xfce-desktop+nonfree.iso-t kiprobaltam, de indulaskor hianyolja a displayt, a telepites rendesen vegigfut.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
egyszerubb...
http://ftp.bme.hu/debian-cd/7.6.0/amd64/iso-cd/debian-7.6.0-amd64-xfce-CD-1.iso
http://ftp.bme.hu/debian-cd/7.6.0/i386/iso-cd/debian-7.6.0-i386-xfce-CD-1.iso
rogton xfce tesz nem kell szenvedni meg ha van net akkor telepites kozben megkerdi netrol telepitse e.
Apropo net, ha mar itt tartunk. Nekem ez kellene a wlan kartyamhoz. Telepites kozben ezt "be tudom tallozni"?
-
soldi3r
veterán
A backports repó hozzáadása után a MATE telepítése ennyi: [link]
Nehogy már hogy ez nem megy .p
Az egyetlen amire azt tudom mondani hogy xfce-ben jobb volt, az a saját network managere, a többiben a MATE klasszabb .p De persze ez ízlés kérdése, szerintem próbálj ki még több desktopot is.
Nem persze, a leirasokat kozetve mukodott a dolog.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Mondjuk nekem teljesen mindegy, csak ne a Gnome3 legyen
Mert akkor inkabb megkuzdok a CentOS-sel.
Kepekrol nezve a ketto kozott nincs akkora kulonbseg. Az XFCE teloepitese valoban ennyi lenne? Nekem egy viszonylag egyszerure van szuksegem, masfel eve probalkozom csak linuxszal. Nem akarok vitat robbantani, de akkor melyik lenne a celravezetobb? -
soldi3r
veterán
Nos ez nem tudom miért nem futott le, de ebben több telepítendő csomag is van egyszerre. Azóta sikerült?
(#6032): Az írás elavult, mert itt még szórakázni kell a MATE-et tartalmazó külön repókkal, holott már beletették a wheezy backportsba. Így nem kell keyringgel sem bazakodni, hanem csak beírod a backports repót a sources.list-be és egy apt-get update után már menni is fog a MATE telepítés.
De ez sem sokáig kell, mert MATE lesz a default DE a közelgő új Debian kiadásban (szerintem majd valamikor 2015 nyár felé) a gnóm 3-at meg remélem kivágják a fenébe úgy ahogy van.
Felig meddig igen, de azota ujratettem a particiok meretezese miatt, kicsit nagyobb hely kellett a Win7nek es a rajta levo XP modnak, de most nem a netinstallrol, hanem a DVDrol, ez volt keznel.
Talan holnap ra tudom tenni erre is a MATEt. Akkor kovetem az elso leirast ismet, csak ne kellene annyit gepelni
Addig is megkerdezem, milyen tarolokat erdemes felvenni meg? A syanptic itt is mukodni fog gondolom. -
soldi3r
veterán
Hajrá

"(#6027) bambano, mivel az a valasz az en kerdesemre jott, ezert kivancsi lennek mit szerettel volna ezzel mondani
"Azt szerette volna mondani, hogy azt a Webmin nevű valamit nem érdemes feltenni, mert semmit nem érsz vele. Kb mint a néhai windows XP tűzfala. De szerintem fogadd meg a tanácsát, mert ért hozzá.
Továbbra is az iptables a javallott, annyira azért nem boszorkányság, itt van egy egyszerű leírás pl. [link]
Igazabol ez az 1 parancs nem futott le:
apt-get install cpufreqd cpufrequtil firmware-linux firmware-linux-nonfreeIgaz, az updatehez is ki/be kellett jelentkezni. Illetve ahogy nezem wlan es hangkartya drivert majd valahonnan neznem kell meg a gephez.
-
soldi3r
veterán
Hajrá

"(#6027) bambano, mivel az a valasz az en kerdesemre jott, ezert kivancsi lennek mit szerettel volna ezzel mondani
"Azt szerette volna mondani, hogy azt a Webmin nevű valamit nem érdemes feltenni, mert semmit nem érsz vele. Kb mint a néhai windows XP tűzfala. De szerintem fogadd meg a tanácsát, mert ért hozzá.
Továbbra is az iptables a javallott, annyira azért nem boszorkányság, itt van egy egyszerű leírás pl. [link]
Koszonom! Ez igy eleg erthetonek tunik, az elso nehany sorbol kiindulva, lehet megis nekifutok.
-
soldi3r
veterán
Jó reggelt!
Ha MATE-et akarsz feltenni, akkor ez egy jó leírás, de nem értem hogy miért SSH servert választ ki a "Software selection" részben. Ha átlagfelhasználás lesz akkor
[ ] Standard system utilities
ha pedig notebookod van, akkor értelemszerűen a Laptop is legyen bepipálva.
Alapjáraton a Desktop environment is be lesz pipálva (csillagozva) szóval azt majd telepítéskor szedd ki különben felteszi a gnome3-at is, ami egyrészt felesleges, másrészt jelentősen meghosszabbítja a telepítési időt. Újraindítás után parancssoros Debiant kapsz, ekkor tudod majd feltenni a MATE-et és a lightdm-et.Én is MATE-et használok egyébként. Ha pedig már tűzfallal kéne szórakoznom, akkor megtanulnám inkább az iptablest (de ez én vagyok
). Ha jól tudom egyik GUI-s megoldás sem olyan részletes mint az iptables.Leszedtem a netinstallt, lehet, hogy este el lesz idom feltenni, a heten pedig valamikor tudok kiserletezni a MATE reszevel. Majd azert meg referalok.
(#6027) bambano, mivel az a valasz az en kerdesemre jott, ezert kivancsi lennek mit szerettel volna ezzel mondani

-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
De, nekem jo lesz ez is

(#6023) Iscariah, Szoval nekem a Standard system utilities es a Laptop resz kell, Gnome3 nem.
Valoszinuleg igazad van, de pont ez a bajom az iptables-szel, hogy tulsagonsan reszletes es most jelenleg sem idom, sem energiam nincs vele annyit foglalkozni, hogy gepesz fejjel hasznalni tudjam. Egyelore jo lesz az instant megoldas.
Remelem a boot loadert nem rontja el, win7-re nagyobb szuksegem van, mint a linuxra
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Egy gyors esti kerdesem lenne. Thinkpadon hasznalom a rendszert, miert van az, hogy a Trackpointhoz tartozo kozepso gombnak elfelejti a hasznalatat?
A GPointing-ban a Wheel emulation-t beallitom 2-es gombra, ugy egy ideig mukodik. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Ujratelepites elott allok. Erdemes a 7.4-et telepiteni, vagy maradjak a 7.3-nal?
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
No, szerencsénkre van miből választani.
Mint a példánk mutatta, mindegyikben lehetnek olyan apróságok, amik bosszantóak, de mindíg mindegyik jobb a Win- nél. Tegnap mértem le, bekapcs után 80 mp. és már olvasom a PH- t (7 éves a gépem)! Winnel bekapcs után még megcsináltam a kávémat és simán visszaértem rendszer felállásra,
Én a helyedben próbálnék keresni valami panel applet megoldást a kikapcs problémára.Annyira nem zavar, mert a billentyu kombinacio mukodik es altalaban sleepbe kuldom el csak a laptopot.
Csak tudni szerettem volna, hogy mit nyomkodtam el
-
soldi3r
veterán
Az érdekes. Nincs már fenn így nem tudom megnézni, de valahol ezek között találtam meg nehezen, hogyan tudom kikapcsolni. Ja, Gnome3 kezelő felülettel ment a Debi.
Elég furcsának tűnt nekem is át is jöttem MINT- re, mert ez egyszerű, mint a pofon. Öreganyám is simán elboldogulna vele. 
Igen, tudom, en arrol valtottam. Volt benne 1-2 apro hiba, amivel nem tudtam megbaratkozni. CTRL+ALT+DEL -lel ki tudom kapcsolni.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
a wheezynek volt egy verziója, amiben egyáltalán nem lehetett leállítani a gépet csak akkor, ha kijelentkeztél és a gnome bejelentkező ablakából állítottad le.
ezt javították később, a jobb felső sarokban a név alatt van egy menü, ott lehet leállítani. lehet, hogy update-elned kell a rendszert.(#5662) elodman: debiant csak akkor kell újratelepíteni, ha valamilyen okból teljesen tönkrement a csomagkezelő adatbázisa vagy valami olyan létfontosságú komponenst gyaktál le, ami nélkül nem megy (pl. libc). minden más esetet kezelni lehet a csomagkezelővel.
szerintem csak debian.
Kb 2 hete toltottem le es telepitettem.
-
soldi3r
veterán
Eddig nem is figyeltem, de a "Start menuben" nincs mar lehetoseg a gep lekapcsolasara csak felfuggesztesre?
-
soldi3r
veterán
hello! A bejovo skype cimeket kitoroltem.
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 0.0.0.0:111 0.0.0.0:* LISTEN 1946/rpcbind
tcp 0 0 127.0.0.1:5939 0.0.0.0:* LISTEN 7584/teamviewerd
tcp 0 0 0.0.0.0:15605 0.0.0.0:* LISTEN 5221/skype
tcp 0 0 127.0.0.1:631 0.0.0.0:* LISTEN 2984/cupsd
tcp 0 0 127.0.0.1:25 0.0.0.0:* LISTEN 2980/exim4
tcp 0 0 0.0.0.0:59045 0.0.0.0:* LISTEN 1977/rpc.statd
tcp 0 0 192.168.1.114:58191 xxx.xxx.xxx.xxxxx ESTABLISHED 5221/skype
tcp 0 0 192.168.1.114:44890 xxx.xxx.xxx.xxx:xxxxx ESTABLISHED 5221/skype
tcp 0 0 192.168.1.114:48563 xxx.xxx.xxx.xxx:xxxxx ESTABLISHED 5221/skype
tcp 0 4 192.168.1.114:34912 xxx.xxx.xxx.xxx:xxxxx ESTABLISHED 5221/skype
tcp 0 0 192.168.1.114:53312 xxx.xxx.xxx.xxx:xxxxx ESTABLISHED 5221/skype
tcp 0 42 192.168.1.114:58994 xxx.xxx.xxx.xxx:xxxxx FIN_WAIT1 -
tcp6 0 0 :::43822 :::* LISTEN 1977/rpc.statd
tcp6 0 0 :::111 :::* LISTEN 1946/rpcbind
tcp6 0 0 ::1:631 :::* LISTEN 2984/cupsd
tcp6 0 0 ::1:25 :::* LISTEN 2980/exim4 -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Nektek (hozzaertoknek) valoszinuleg egyszerubb kigubancolni a rendszert.
Egyelore nem tettem fel semmit, az itthoni routerben van tuzfal, de kellene egy szoftveres is, gyakran hasznalok publikus halozatkokat.
Sajnos nem ismerek linux hasznalot, aki segiteni tudna ezugyben, ezert kuzdok vele magam. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Megmondom oszinten vagy 3x vegig kellett neznem a videot, mire megertettem mi mire valo. Vegul ezt potyogtem be. Jo lesz igy? Ha restart utan is ugyanezt latom akkor vegeztem?
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
ACCEPT all -- anywhere anywhere
REJECT all -- anywhere loopback/8 reject-with icmp-port-unreachable
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:http
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:https
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:30000
ACCEPT icmp -- anywhere anywhere icmp echo-request
LOG all -- anywhere anywhere limit: avg 5/min burst 5 LOG level debug prefix "iptables denied: "
REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-port-unreachable
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-port-unreachable
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
ACCEPT all -- anywhere anywhere -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Jo reggelt!
Alaphelyzetben levo tuzfalon kell valamit allitani? -
soldi3r
veterán
Sziasztok!Segítségeteket szeretném kérni! Van egy kis okosrouterem, asus tomato firmware van rajta ami ugye linux alapú. Van rajta egy 1TB-os merevlemez a router samba,ftp - web server ,torrent,vpn,ssh kepes ezek mind hasznalva is vannak rajta. Mivel routerrol beszélünk az erőforrás véges sőt sajnos elég szerény is. Tehát jött az ötlet turbozzuk meg picit összedobtam egy itx gépet aminek az erőforrása sokszoros a routerhez képest.
És elérkeztem a segítségkérés részhez. A VPN-t a router tovabbra is vinné a többi viszont az itx feladata lenne. Két lehetőségem van az első rövid és egyszerű lenne FreeNAS a második bonyolult viszont valószínűleg fejleszthetőbb és hogy stabilabb is e hát arra remélem itt választ kapok. Érdemes lenne egy Debian server futtatása ? Vagy teljesen felesleges és csak megbonyolítom az életem? Ebben szeretném segítségetek kérni nyilván egy elég nagy fába vágom a fejszém ha a debian mellett döntök de érdemes e vagy teljesen felesleges mert bőven ki fog szolgálni a FreeNAS is.
Bármi féle véleményt várok
Köszönöm előre is 
pfsense? a router meg jo lesz ap-nek
-
soldi3r
veterán
koszonom szepen mindenkinek
hozza volt adva az etc konyvtarban levo filehoz, most a szechenyi-s tarolot is hozzaadtam (marmint remelem, hogy ertem mirol van szo)
de ujra kellett utana inditanom a gepet, hogy le tudja szedni a drivert, aztan mar lattam a halozatokat, csatlakozott, de ismet ujra kellett inditanom a gepet, hogy el is erjem -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
esetleg tudna valaki segiten egy dell 1504-es wifi kartya eletre kelteseben?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- Star Wars The Old Republic Collectors Edition
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- iPhone 13 512GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Akció!!! Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 1TB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- iPhone 13 128GB 100% (1év Garancia) - ÚJ UTÁNGYÁRTOTT AKKUMULÁTOR
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4770K / GTX 1060 6GB /16GB RAM /250SSD + 500GB SSHD
- BESZÁMÍTÁS! LG Ultrawide 34UM69G-B IPS 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Elég furcsának tűnt nekem is át is jöttem MINT- re, mert ez egyszerű, mint a pofon. Öreganyám is simán elboldogulna vele.