Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz naja #9799 üzenetére

A minimalizálással kevesebb erőforrása lesz lekötve a gépnek, de ezt a saját erőforrásaidból kell pótolni. Ez jellemzően sokkal több belefeccölt időt/energiát jelent, megtérülés pedig aligha van.
    Ráadásul az ilyen minimalista konfigok jellemzően sokkal nehezebben adaptálódnak új környezetbe, vagy nehezebben küzdenek meg új kihívásokkal. Ez egy tipikus hozzászólás, valamelyik nap láttam valahol:
    Well using pipewire instead of pulseaudio breaks my volume control key bindings in dwm, so I’ve reverted for now. Shall investigate further when I have more time.
    Vagy mondjuk van egy tök frankón belőtt laptopod, ami otthon teljesen jól megy, de átviszed haverhoz, és ott rá kéne dugni az USB-s hangfalat, de ez már nem fog menni neki, mert annyira ki van heréve a rendszer...

A másik téma, a tiling wm-et használni, ami tök jó addig, amíg terminállal meg egy-két egyszerűbb programmal kell dolgozni. De amint képbe kerül a böngésző, a Gimp. az Inkscape, a LO... ahol úgyis egérrel kell vakarászni, ott már elveszik a tiling előnye. Sőt, történetesen épp az fogja elvenni az idődet, hogy be kell állítani minden egyes ilyen programra, hogy ne tiling hanem float ablakként kezelje...

Most egy régi Lenovo laptopról írok (i5 4300U), Fedora Gnome van rajta. Én a Gnome-mal úgy vagyok, hogy feltelepítem, max 10 perc alatt belövöm aztán jóidő. Lehetne ezen is futtatni egy systemd-mentes disztrót mondjuk i3-mal, meg pipewire helyett ALSA-t használni, meg gdm helyett lightdm-et (vagy akár xdm-et),...
    és akkor nem 3,6 GB RAM lenne foglalt, hanem csak mittudomén, 1,5 GB. De minek? Álljon üresen a RAM? Akkor minek vettem?
    A sebességre így sem lehet panaszom, nagyon gyors minden. A négy mag így is alig dolgozik, jellemzően 40% alatt, ritkán megy afölé, de az idő nagy részében 20% alatt van.

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog

válasz naja #9799 üzenetére

Azzal semmi, de volt itt, akinek a legegyszerubb csomag is bloat volt...

Új hozzászólás Aktív témák