Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano
    titán

Hölgyek/Urak!

Meglévő debian telepítést hogyan tudnám klónozni egyik ssd-ről a másikra? Konkrétan Samsung 850 evo 120 gigás sata ssd-ről szeretném költöztetni az operációs rendszert egy kisebb méretű, 32 gigás msata ssd-re, mindkét meghajtó ugyanabban a gépben van. Clonezilla jó lehet erre pl?

A másik meg, amit meg akartam kérdezni, hogy távoli eléréshez milyen alkalmazást lenne érdemes használni debian alatt? Konkrétan anyámnál a samba megosztás tartalmát szeretném elérni otthonról, windows alól. Openvpn, Tailscale jó lehet erre? Openvpn van nála az openwrt routeren, de még nem sikerült jól beállítanom.

vagy fájlrendszer szinten költözteted, akkor cp, tar, stb. ahogy Friczy mondta. szerintem erre a clonezilla nem jó, de lehet, hogy tévedek.
    vagy blokkos eszköz szinten költözteted, akkor a költöztetés előtt a fájlrendszer és a partíció méretét kisebbre kell venni, hogy pont elférjen a kisebb ssd-n. utána blokk szinten költözteted, vagy clonezillával, vagy dd-vel.

• growler
    őstag

Hölgyek/Urak!

Meglévő debian telepítést hogyan tudnám klónozni egyik ssd-ről a másikra? Konkrétan Samsung 850 evo 120 gigás sata ssd-ről szeretném költöztetni az operációs rendszert egy kisebb méretű, 32 gigás msata ssd-re, mindkét meghajtó ugyanabban a gépben van. Clonezilla jó lehet erre pl?

A másik meg, amit meg akartam kérdezni, hogy távoli eléréshez milyen alkalmazást lenne érdemes használni debian alatt? Konkrétan anyámnál a samba megosztás tartalmát szeretném elérni otthonról, windows alól. Openvpn, Tailscale jó lehet erre? Openvpn van nála az openwrt routeren, de még nem sikerült jól beállítanom.

Próbáld meg ez alapján: [link]

• Friczy
    senior tag

Hölgyek/Urak!

Clonezillát nem ismerem, viszont régebben rengetegszer költöztettem Debiant, amikor újabb HDD-t vettem (többnyire nagyobbakat, de annyira ez nem érdekes, ha elfér a kisebben, akkor működnie kell). Annyival volt bonyolultabb a dolog, hogy jellemzően több partíció volt, és partíciónként kellett másolni.

A módszer pofonegyszerű volt: Az új disken létre kell hozni a megfelelő partíció(ka)t, mountolni valahová és cp-vel átmásolni a régiből. A cp paramétereként a -ax opciót kell használni, ez minden tartalmat (dátumok, jogosultságok) változatlanul másol át (ez a -a opció), illetve megáll a partícióhatárnál (-x). Ha ez megvan, akkor már 'csak' a bootot kell rárakni az új diskre (régi disk kivesz, live linux bootol, chroot beállítás, grub-install), ezekre lehet találni leírásokat.

Új hozzászólás Aktív témák