Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Egérpad topik
- Videós, mozgóképes topik
-
PROHARDVER!
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-X
őstag
válasz t72killer #6712 üzenetére
Szokott lenni jetstream, de most ugy nez ki a het kozepetol javul es ki tudok menni
En ugy szoktam, hogy a Meteoblue-n megnezem a seeinget es osszevetem a Windy-n a jetstreammel. Ezek alapjan dontok.
#6711kuyarashi: Windy.com, Windfinder, meteo-parapente. En ezeket hasznalom, itt nalunk a meteo-parapente a legjobb, legpontosabb.
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Ha esetleg valakit erdekel, a tegnap este Elo Csillagaszat musorban benne van 2 Mars kepem (13. percnel ). Amugy a musor is nagyon erdekes, beszelnek benne az uj szuperteleszkoprol Chile-ben
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz KD6-3.7 #6483 üzenetére
Ha valoban az amator csillagaszat erdekel, akkor az ablakbol nezelodes az teljesen felejtos, ki kell menni minimum egy udvarra, de a legjobb keresni egy sotet tiszta placcot a kornyeken.
A Dobsonrol mar irtak korabban. A 80/800 az atmero/fokusztavolsag (80mm az atmeroje es 800mm a fokusztavolsaga, azaz F10 tavcso)
50 ezer forintbol en is egy binokularra szavaznek.
Ha fotozni is akarsz akkor eloszor meg lehet probalni telefon adaptert beszerezni, amivel azert mar lehet kepecskeket kesziteni, de ha valoban fotozni szeretnel, akkor nagyon sok penzt el kell locsolni sajnos.Tobbszazezer forintot el kell kolteni, ha igazi elmenyt akarsz es az lehet egy kicsit sok arra, hogy kesobb az alsogatyak szaradjanak rajta...
At kell gondolni, de ha teljesen a nullarol indulsz, akkor az a legjobb ha felkeresel egy klubot es elmesz nyilt napokra (en is ezt tettem) ahol a kicsitol a draga muszerekig bele tudsz nezni tavcsovekbe es nagyon sok hasznos tanacsot kaphatsz. Barmit kerdezhetsz, nincsen "hulye" kerdes!A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz kokoasd06 #6465 üzenetére
En Nexstar 6SE SC-vel kezdtem, nagyon szerettem, szuper kepeket is csinaltam vele, ha van penz lovera akkor inkabb a 8SE, vagy C8, AZ-EQ5 allvanyon.
En inkabb bolygozok, ugyhogy SC parti vagyok, de ha melyegezni is akarsz akkor a leheto legnagyobb dobson ami beleferSzerk.: Ja, kicsi a hely, akkor SC
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Sziasztok, nem tudom rakhatom-e ide, de eladova valt a ZWO ASI178MC kameram, ha esetleg valakit erdekel. Par honapot hasznaltam, tokeletes allapotban van.
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
-
Jim-X
őstag
válasz f.lorand #6280 üzenetére
Jo, koszonom. Akkor tegnap szarul allitottam be, mert en pont a 8:45-re raktam a polustavcso szamlapja szerint, ugy hogy el volt foritva 90 fokkal. Tehat akkor a szamoktol fuggetlenul oda kellett volna tennem arra a pontra ahol az appon van.
Jupiterre beallt pontosan, de a Szaturnusz a masik oldalon van, ott mar hibazott...A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz f.lorand #6277 üzenetére
Igen az új pólustávcső van rajta, nagyon szuper. Most nézegettem és a rektaszcenziós tengelyt ha 90 fokkal elforgatom (balra az ellensúly, jobbra a tubus) akkor pont felül van a 12óra. Az app szerint tegnap este 8:45-re kellett állítani a polarist, és oda állítottam, de úgy higy 90 fokkal el volt fordulva, tehát a 12 balra nézett.
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Sziasztok,
Tegnap EQ-ban hasznaltam a C11-et, megvolt az elso polusraallasom elesben . Akinek AZEQ6 vagy hasonlo mechanikaja van, attol kerdeznek. Amikor beallitjuk a polustavcsovet a Polaris-ra, akkor nem felul kene lennie a 12-oranak a beosztason? Mert nekem nem ott volt este (persze az app szerint oda allitottam a koron a Polarist ahova mondta)
Vagy az RA axist ugy kell tekernem, hogy felul legyen a 12ora? Mert ha a tubus felul van es atlatok a polustavcsovon, akkor nem felul van a 12ora[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz Oppenheimer #6185 üzenetére
Talán ez a fotóm felveszi vele a versenyt, a széle egy kicsit szar lett, a Winjupos még nem a barátom…de csak augusztus végén vettem az első távcsövemet
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz Oppenheimer #6243 üzenetére
Igen, bar a Jupiter tegnap este majdnam zeniten volt, itt nalunk eleg magasan van. A Szaturnusznal mar nagyon kene, meg szerintem amugy is javitja a kepet.
Viszont egy crayford kihuzatot mindenkepp veszek mert a gyari C11-el egy kinszenvedes a fokuszallitas amikor nagyon jo a seeing...
A masik, hogy a Registax-et hanyagolni fogom, a Astrosurface sokkal jobb, van par Gb adatom, megprobalok Winjupos-al derotalni valamit
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz Oppenheimer #6243 üzenetére
Igen, bar a Jupiter tegnap este majdnem zeniten volt, itt nalunk eleg magasan van. A Szaturnusznal mar nagyon kene, meg szerintem amugy is javitja a kepet.
Viszont egy crayford kihuzatot mindenkepp veszek mert a gyari C11-el egy kinszenvedes a fokuszallitas amikor nagyon jo a seeing...
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Tegnap átlagos seeing, néha jó pillanatokkal. Ezt sikerült összehozni (5500frame 10% stackelve) csak registax:
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Kész a ma esti setup
A játék az nem játék!
-
-
Jim-X
őstag
válasz tzimash #6207 üzenetére
A GOTO a kezdoknek nagyon jo, akiknek meg fingjuk sincs rola, hogy melyik fenyes potty micsoda...Nekem is sokat segitett, bar erre vannak szuper applikaciok amivel real time tudod keresgelni mi merre van.
Nem azt mondom igy par honap utan (3) hogy fejbol vagom barmelyik ojjektumot, de a nagy reszet es a fenyesebb csillagokat azert mar tudom merre vannak. Viszont en ugyanugy hasznalom a GOTO-t, mert kenyelmesA játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz Oppenheimer #6195 üzenetére
150mm-es SC-hez nem lehet kapni pumpat? Ha igen, megtartom
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz fererencz89 #6190 üzenetére
En is ezt mondtam a 6"-os SC-re...aztan nezd mit muvelek..
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz fererencz89 #6190 üzenetére
Rendeltem a C11-hez egy tri-bathinov maszkot, meg custom collimalo csavarokat. Jobb igy mint a nagy korrektor uveg folott hadonaszni a sotetben a csavarnyuzoval
Ezen mar nem fog mulniSorry, nem valasz akart lenni
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Egyelore csak ilyen van, igaz ez a 6SE-vel
Meg egy animacio szombatrol
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz Dilikutya #6183 üzenetére
A segedtukorre gondolsz? Ez egy schmidt-cassegrain tavcso es az elejen levo kitakaras az a segedtukor, ami visszaveri a fenyt a fotukor kzepen levo nyilason at az okularba. Azaz igen az sajnos veszteseg (34% atmeroben) ami az SC tavcso velejaroja. Csereben 600mm hosszu a tubus es 2800mm a fokusztavolsaga
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Sziasztok,
Tegnap delutan megjott a C11 es az AZEQ6 mechanika. Megprobalom osszefoglalni az elso tapasztalataimat az uj tavcsorol a Nexstar 6SE utan.
Eloszor is a mechanika...csak szuperlativuszokban tudok rola beszelni, tupontos (ha jol be van kalibralva, akkor nagyon pontosan raalll az objektumra) es atom stabil. Alt azimuth-ban hasznalom egyelore, de nagyon konnyeden viszi a C11-et, csendes es halalpontos. A Nexstar "gagyi" muanyag fogaskerekes mechanikaja utan eloszor furcsa is volt, hogy nem kell fejben backlash-t szamolnom, hanem oda megy ahova akarom
A tubus...Na hat ezzel meg baratkoznom kell, teljesen mas vilag mint a kis 6"-os. Baromi erzekeny a hoingadozasra, es kell neki idot hagyni, hogy atvegye a kornyezet homersekletet. Sajnos itt mar kijon a SC tavcso betegsege, hogy fokusz allitasnal billen a tukor, ezt meg kell szoknom. Nagyon rossz volt a seeing amikor tegnap probalgattam, de azert volt par pillanat akmikor beugrott a kep...van benne kakao
A 9x50-es kereso elsore furcsa volt, mert a Jupiter tanyerja es a holdjai is latszottakSajnos a laptopom (videokartyam) keves lesz ide, mert a kamera ugyan tudna az akar 200fps-t is, de a gepem nem birja...ebbol a tubusbol pedig omlenek az adatok...
Ugy gondolom, hogy ezzel a felszerelessel mar elleszek egy darabig...
Ui.: Alighasznalt Celestron Nexstar 6SE elado
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz Oppenheimer #6152 üzenetére
Valoban, azt nem neztem, hogy ezek a dobsonok F/5-osok. Nekem ugye az F/10 SC-hez van, amihez tokeletes.
Jovoheten beizzitom az AZ-EQ6 mechanikat, addig gyurok egy kicsit, mert 32kgA játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz Black_Sheep #6146 üzenetére
A meret a lenyeg, ezt mar megtanultam
En megneznem a helyedben a Baader Hyperion Zoom okulart, fokozatmentesen lehet allitani 8-24mm-ig es nagyon jo a lekepezese. En is ezt hasznalom a 6SE-hez es megtartom a nagyobbik csohoz is.
A Q-turret Barlow nagyon szuper, imadom. A kamera ele is azt tettem a bolygokepeimnel es gyakorlatilag nem vettem eszre semmi romlast a kepen.A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz t72killer #6116 üzenetére
En is akarok venni a gyerekeknek egy bino-t, szerintem azzal jobb elkezdeni, mint a 90/900-assal ami a tesomnak van (8evesek)
Raadasul azzal meg nappal is elvannak a termeszetbenElvileg hetfo korul jon az uj tubusom, de hetvegeig semmi, mert Barcelonaba kell utaznom...szerintem kedden mar tikkelni fogok
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz Oppenheimer #6112 üzenetére
Koszi, van a kozelben egy-ket jo hely. De a legobb a Navacerrada (1880m magasan, a legjobb Madrid kornyeken fenyszennyezes szempontjabol) ami kb 40 perc autoval.
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Koszonom sracok. Voltam az Astrocity-ben es beszelgettunk. Azt mondta a srac, hogy a EQ6-ot ajanlja o is, neki is az van 5 eve hasznalja gond nelkul...
A tubusra ket lehetoseg van, vagy a Celestron 925 Edge HD, ami ugye inkabb bolygozasra alkalmas, vagy azt mondta, hogy a Skywatcher Esprit APO nagyon jo mind a kettore es ha melyeget is akarok, akkor az inkabb jobb. Arban kb ugyanannyi...
Nekem nagyon a 925 tubus fele huz a szivem, mert az igazi "bolygogyilkos" muszer (lattam Damien Peach fele teszteket es kepeket es ledobta az agyam az ekszijat)A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Sziasztok,
Valakinek esetleg van tapasztalata a Celestron CGEM II allvannyal? Meg szeretnem venni a 925 EdgeHD tubust, ami ezen az allvanyon van ugye gyarilag. De le akarnak rola beszelni, hogy vnnak vele rossz tapasztalatok es inkabb a SkyWatcher AZ-EQ6 mechanikat vegyem.
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Koszi, akkor nem aggodok emiatt, hogy cserelnem kell az osszes eddigi kiegeszitomet
Gyerekeimmel ma megint "jatszottunk" a 90/900-as refraktorral az ocsemeknel, egesz nap esett az eso de estere kiderult az eg.Ezt a nyolceves fiam csinalta a telefonommal
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Sziasztok,
Olyen kerdesem lenne, hogy a Celestron CGEMII 9,25 tavcsonek amit neztem 2" kihuzata van, de van hozza gyarilag 1,25" atalakito. A meglevo 1,25"-os cuccaimmal ugyanolyan jo lesz mintha 2" kiegeszitok lennenek hozza (Baader okular, Baader barlow, ES fokusznyujto es a ZWO kamera)?
A játék az nem játék!
-
-
Jim-X
őstag
90mm-es makszutov az tenyleg nagyon kicsi, a holdat tudod vele nezegetni kb. Ha MC vagy SC tavcso akkor en 150mm ala nem mennek aperturaban (en is azt vettem) de az meg mar sokkal dragabb.
Tesomeknal van egy 90/900-as refraktor azt megneztem valami 100k huf es azzal sokkal jobban jarnal mint amit linkeltel.
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
A fenyekepezo vagy telefon adapterrel tudsz loni nehany fotot, de ha tenyleg komolyan szeretned, akkor kell go-to mount.
En is most kezdtem, es a vilag osszes penzet el lehet locsolni ra, az tutiEn a hordozhatosag miatt SC-t vettem, aztan egy kis CMOS kamerat es egesz jokat tudok vele fotozni (bolygok, Hold) de ez igy osszesen 1500-2000eur.
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
A hetvegen Magyarorszagon vagyok es a testveremeknel egy kincsre talaltam, 90/900-as refraktort letakarva, ugyhogy a sracaimmal beizzitottuk
A vicces, hogy este megmutattam a Holdat, a Szaturnuszt es a Jupitert is es a tesomnak fogalma sem volt rola, hogy ilyet is lehet
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz t72killer #5994 üzenetére
Sajnos most nem volt ra idom, hogy kimenjek, de mar van kijelolt celpont. Amugy Spanyolorszagban van par legendas hely eszlelni.
Termeszetesen a tavcsovet kb 1 oraval elotte kiviszem, es utana nezelodok.
Ugy gondolom a mai egbolt a tegnapinak is odavert, kar, hogy amikor a Jupiter mar lathato volt, akkor egy kicsit lengedezett a szelloMai, szinten telo
Itt mar latszik a Cassini-res a telokepen is.
Ilyen nagyitasnal mar nagyon latszik, hogy hazak kozott vagyok, baromi asztigmias a kep es instabil...ha egy legy elfingja magat, latszik rajta...Nem gondoltam volna, hogy ez a kis tavcso ilyenekre kepes
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Sziasztok. Tegnap csodalatosan tiszta es nyugodt ido volt. Egesz ejjel nezelodtem a Nexstar 6SE-vel. Csinaltam par kepet, ugy, hogy a telefon kamerajat csak oda tettem.
Termeszetesen az okularban eloben lenyugozo, a Jupiter voros foltja gyonyoru, a Szaturnusz gyurujenek az arnyeka is latszik es termeszetesen a Cassini-res easySzerk: Az egesz Madrid kulvarosaban a teraszunkrol keszult
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz t72killer #5930 üzenetére
Tegnap megvolt a Szaturnusz es termeszetesen a Hold. Csak a teraszrol probalgattuk, de igy is nagyon jo volt. Amikor a Szaturnuszt belottem es a csalad belenezett, csak annyit mondtak: Biztos egy matricat ragasztottam az elejere es azt latni, mert nem akartak elhinni
Kivancsi vagyok igazi sotet eg alatt mire kepes, mert igy is nagyon jo. 8mm okularral kb 180x a nagyitas, ott mar latszodott, hogy ontja magabol a meleget a varos es a fenyszennyezes is nagy.
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Nagyon jo ez a tavcso A Hold elkepeszto. A beallitas pofonegyszeru volt, es siman raall a csillagokra es a holdra is, aztan koveti.
A Baader Zoom sokkal jobb kepet ad, mint a gyari Plossl, meg max nagyitason is gyonyoru.Ugy gondolom egy darabig elleszek ezzel a kis muszerel
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
-
Jim-X
őstag
Kozben jobban utanajartam es 1200euro-ert tudok szerezni Nexstar 6SE-t
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz popey37 #5912 üzenetére
Ezt is meg hanytuk vetettuk a familia-val, nem nagyon akarunk fotozni, csak elmenyeket a csillagos eg alatt. Fotokat meghagyjuk a profiknak es gyonyorkodunk benne
Gyarilag a 25mm Plossl-el jon, majd akarok hozza egy okular/szuro szettet es szerintem ennyi lesz.
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
válasz popey37 #5907 üzenetére
Igen, azert neztem a SC tavcsovet, mert az erkelyen is tudnank hasznalni a csaladdal, de a hegyekbe is ki tudnam vinni amikor kimegyunk. Szerencsere a varos szelen lakunk, de persze kozel sem idealis
Amugy a tavcso bemutato aug 12-en volt Miskolcon a Generali arena parkolojaban, ahol konkretan a pofankba vilagitott 2 nagy utcai lampa es meg ilgy is amultunk a parommal...
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Sziasztok,
Lenne egy kerdesem hozzatok.
Szoval a nyaron voltunk a csaladdal ilyen amator tavcsoves bemutaton es mindenkinek nagyon tetszett. Az ocsemnek van egy SkyWatcher 90/900 refraktora ( egeszen pontosan ez) de total hulye hozza, Voltam naluk es a leiras es egy kis google utan beallitottam nekik es letettek a hajukat amikor neztuk a holdat, meg a szaturnuszt is lehetett latni
Na en egy kicsit idiotabb vagyok, ugyhogy egy SC tavcsovet szeretnek kovetos elektromos mechanikan. Konkretan ezt neztem ki:
Celestron NexStar 6SE
Valaki ismeri ezt a tavcsovet? Mennyire jo a kovetese? Fontos, hogy kicsi legyen, de azert minoseget is szeretnek ezert voksoltam a SC mellett. Most olyan 1400euro-ert meg tudom venni, kb ez az amit maximum raszannek igy elsore
Elore is koszi,Jim
A játék az nem játék!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest