Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Dell notebook topic
- OLED TV topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- iPad topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ledgeri
nagyúr
válasz Astroboy #6575 üzenetére
Jó lehetne, ha tákeresve a névre nem Aurora találatos bingkeresést kapnék
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
t72killer
titán
válasz Astroboy #6514 üzenetére
La Palma és Hierro egész évben kellemes kb tavaszi éghajlat. Kivéve fent a csúcsokon, amikor 6 vagy 7 éve karácsonykor ott voltunk felmerészkedtem a bérautóval az obszervatóriumokig - nagy mázlim volt hogy élve lejutottam (LP4 "autópálya") uis pont fent kapott el egy hóvihar, bérelt matchboxon meg persze nyári gumik
Amúgy felhő sajna kanárin is tud sok lenni, ezért rizikós kicsit ez a túra. La Palmára eddig egyetlenegyszer vittem asztro-felszerelést, meg is volt a foganatja: a 3 teljes hétből amíg ott voltunk kb 2 éjszaka voltak felhőlyukak itt-ott, majdnem végig esett az eső . Ez karácsony-újév környéke volt, most jan vége+febr elején megyünk.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
f.lorand
senior tag
válasz Astroboy #6393 üzenetére
Köszönöm. Nem akartam ide is berakni, lévén az asztrofotós topicba már belinkeltem, de ha voltál olyan kedves és megtetted, akkor itt a hozzá való infó. Ennél többet én sem tudok az objektumról ugyanakkor.
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
vati
senior tag
válasz Astroboy #6131 üzenetére
A Webb nem utóda a Hubble-nek hanem inkább kiegészítője az IR-tartományban, ahol sokkal érzékenyebb. és manapság ez fontos az exobolygók és távoli, vöröseltolódott galaxisok miatt.
A felbontása csak kb. akkora mint a HST-nek látható tartományban, csak IR-ben ezt nehezebb összehozni, ezért kellett sokkal nagyobb átmérő.
Szó nincs arról, hogy a Hubble elavult lenne, reméljük még sokáig fog működni.Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."
-
f.lorand
senior tag
válasz Astroboy #6089 üzenetére
Bocsánat, nem jártam erre rég. Köszönöm szépen, jó beszélgetés volt, pedig tartottam tőlük, hogy csak marhulás lesz.
Ha már itt: komolyan áll az életem nagy távcsőépítés projektje. Több hónapja tart, novemberben talán kész vagyunk. Itt kicsit irogattam róla, megosztva a tapasztalatokat. Most sok érdekes bejegyzés következik, az apróságokról. Hátha valakinek érdekes.
-
f.lorand
senior tag
válasz Astroboy #5904 üzenetére
Köszönöm a híradást. Itt a részletesebb program.
-
tvamos
nagyúr
válasz Astroboy #5892 üzenetére
Olyanom nincs sajnos, de en peroxidban aztattam, az ugyan az. (Naszcensz oxigén szabadul fel belole, ami nagyon eros oxidalo szer.) En igy tudom. Sajnos van par muanyag tavtarto, szerintem azok okozzak a problemat, valoszinu csak azokat kene kicserelni, de nem tudom a pontos mereteket, venni nem lehet potalkatreszt.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
t72killer
titán
válasz Astroboy #5876 üzenetére
Így néz ki a kicsike, nagyon jó hír, hogy próbaképp a külsőkből párat puha zsepkendővel, leheletpárával nyom nélkül le tudtam törölni! A belső macskaszőr pontosan ugyanúgy néz ki, mint a külsők, ezekszt barátunk simán letörölni se merte a műszert 😅.
Szétszerelni sajna nagy meló (minden kis bizbaszt megjelölgetni/irányba rakva pakolni, csavarokat wd40-el, optikai elemeket izopropanollal megfüröszteni), ezen a héten nem érek rá, egyelőre kapnak egy kis napfényt a girnyók. Ha nem is ingyenebéd, de legalább ~korrekt áron pottyant le.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
válasz Astroboy #5393 üzenetére
Ténylegesen van-e Földmagforgás irányváltozás? Ha igen, az befolyásolhatja-e a jelenlegi földmozgások irányát?
Ismerős mesélte, hogy furcsa neki, hogy a romániai fölrdengés keletnek "indult el" nem pedig a "szokásos" észak nyugat felé.Mondjuk ez inkább gefofizikai, mint csillagászati kérdés, de ez is bolygót érintő kérdés .
[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
-
Zyrius
aktív tag
válasz Astroboy #5296 üzenetére
@popey, azt hiszem erre mondjak, hogy háromból semmi, nem fogok lottózni@f.lorand huhh ezek komoly műszereknek tűnnek, de néztem az oldaladat, a fotókon is látszik, h nem telefonnal lett lőve.
Mi lenne az a távcső amit már ajanlanal 700 euróig? Ha van megosztható kuponod valamelyik partnerhez ne tartsd vissza
Egy jó 10-20% már jó kedvezmény lenne.edit, látom, h kamerára vonatkozott a 700 euro, azt meg nem téma amíg nincs meg a távcső
[ Szerkesztve ]
https://StellarGear.eu - amatőr csillagászat és asztrofotós bugdácsolások
-
kuyarashi
őstag
válasz Astroboy #4924 üzenetére
Nálunk vagy 6 napig nem volt net. Hellyel közzel néha ment pár percet 1-1 órát, tv adások ugyanígy és még egy esküvő is közbejött, de akkor sem tudom hol voltál pontosan.[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
válasz Astroboy #4887 üzenetére
Még hajtóművel jársz? Én építettem valósat. Szerintem totál rendben van, nagyon bevált. Időben volt sok, de számításaim szerint 13 hónap alatt megtérül. Szívesen ajánlom. Megéri!
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Cray Tyler
senior tag
válasz Astroboy #4555 üzenetére
Én egyszer csak találtam otthon egy hát hogyisnevezzem, "binokulárt". Szerintem a létező legkisebb és leghurkább kínai cucc. De épp telehold volt, és kimentem az erkélyre, mondom megnézem már, mert sötétben mást úgysem lehetne vele nézni. És annyira marasztalt a Hold látványa azzal a kis fostalicskával is, hogy majdnem egy órán át néztem, különösebben értékes gondolatok nélkül (iszonyú stresszes munkám van, így ez lehengerlő élmény volt, hogy végre nem jár az agyam semmin). Ekkor már ésszerű volt a feltételezés, hogy ez a tevékenység bizony kurva jó kikapcsolódás. Feleségemnek gyerekkorából megmaradt a Fürkész Könyvek sorozatból az Égi Kalauz, előkerestem és megpróbáltam ezt-azt megtalálni. Ekkor pedig az lett világos, hogy nagyobb távcső kell
Hát nálam ennyi. Öreg PH!-s vagyok, ide jöttem tanácsért, popey, nimda és kuyarashi sokat segítettek, és most egy 120/600-as SW akromáttal koptatom az eget. 2 év és kb 40 észlelés a mérleg, eddig csak az erkélyről (bp 18 ker.). A gyári szettet lassan bővítgettem, átálltam minőségi 2"-os kihuzat-zenit-okli setupra, hogy ha majd a tubust 120-as vagy 150-es apo-ra cserélem, akkor ne kelljen az apo "után menni" a kiegészítők minőségével.
A csillagászat és a kitelepülés lehetősége miatt (is) kezdtem bele a jogosítvány megszerzésébe (ami 1,5 évig tartott lol). Így tegnap végre kocsival is kitelepülhettem a város határába. Persze felhős volt, de a tapasztalat megérte. Egyrészt a szúnyog-helyzet ott egész más, másrészt a konyha bizony nem 30 méterre van. Meg a klotyó sem.
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #2457 üzenetére
naná hogy rajta. viszont azt kell mondjam, hogy a gyari, bolti maszk ehhez kepest papir. kinn azott a paraban egesz ejjel es semmi baja, letoroltem es kesz. a gyari meg teleszivta magat vizzel, tornek a fulei. szoval ez minosegi cucc ja es egyedi minden darab. a boltinal nincs bene a neved.
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #1265 üzenetére
ebben teljesen igazad van, csak van egy kis bőkkenő: ha teszem azt egy teljesen kezdő vesz magának egy newtont, a kollimációval fog bajlódni mig el nem megy a kedve.
hiába van fenn a neten többszáz videó, megtanulni csak akkor fogja, ha saját kezüleg állitgatja be. és ez kezdőként nem egyszerű feladat: segédtökür-főtükör kollimálás, plusz még esetleg a kihuzat beállitás.ezért irtam amit irtam, nekem volt régem 150/750 newtonom, de ha most be kellene állitanom csak pislognék nagyokat. és ez nem vicc. ezért is adtam el, este kitelepülés után a sötétben kollimálni nem volt leányálom, és sosem volt teljesen jól beállitva. ha nincs segítséged aki egy párszor megmutatja és utána felügyeli hogy mit csinálsz akkor a newton csak szívás.
persze egy olyan akinek már volt a kezei között newton és tudja mit hogyan kell tekergetni, annak 3 perc.
kell egy jó lencsés és később mellé egy jó newton. a 150-essel nem lehet mellényulni.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #1186 üzenetére
a következő kanyarra a 60/240 vezetőmet kihozom, okulárprojekcióval lehet vele fotozni, meg az asi 120 mc is jó videózni, van 2 barlowom: 2,25x és 3x elleszek vele ha jó az idő. veszek hozzá egy ablakmechanikát és hurrá.
portugálban vagyok most, dög meleg van, szerintem 30 fok legalább.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #1047 üzenetére
és ez miért lenne baj? én nem az amatőrcsillagászat ellen vagyok, hiszen nekem is ez a hobbim, de a sok elszórt pénzt teljesen feleslegesnek tartom, egy olyan dologra költenek nem keveset, amiről semmit sem tudnak és nem is fognak tudni soha.
az, hogy a naprendszerünkön kivül mi történik egyszerüen nem kellene hogy foglakoztassa az emberiséget, nem is tudjuk és nem is fogjuk tudni soha, mert nincsenek meg a megfelelő technikai eszközök és a tudás ezen dolgok felfedezéséhez.eddig akármit is "találtak"odakinn, az mind csak feltételezés. biztos csak akkor, ha odamegyünk és saját szemünkel látjuk.
de szerintem még az sem elég, lásd 1969 holdraszállás, megtörtént és utána mi volt? több száz idiota bizonygatta, hogy megrendezett, a földön készült videót mutattak be, a mai napig vannak kétkedők, közöttük elismert tudosok is akik tagadják a holdraszállást. ezek után felmerül a kérdés, szerintem jogosan, minek kutatjuk az univerzumot?
kérdezem én, az exobolygo kutatásnak mi értelme van? és a többi teljesen felesleges több millió, de akár csak pár fényévre lévő "felfedezésnek" mi értelme? ráadásul bármit fedeznek fel, az már lehet nincs is.az ég világon semmi, semmilyen hasznunk nincs egyikből sem, csak a pénzköltés, meg jópár ember jól él a nagy semmiből.
az emberiség a földön él, és még itt fog nagyon sokáig élni, itt kellene inkább egy kis rendet tenni.
a saját bolygónkat nem ismerjük, mit akarunk a világűrben?
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #950 üzenetére
most indultam ki, kb. 4 hét mulva, de már alig várom, mert készen lett a mechanika upgrade és igencsak kiváncsi fáncsi vagyok hogyan sikerült: az NEQ-5 kapott bordásszíj hajtást meg full automatikát egy amatőrcsilagász ismerősőm jóvoltából.
-
-
qqzs
őstag
válasz Astroboy #762 üzenetére
Jovan hogy asztalrol nem de akkor ala fekszel? Egyebkent talaltam mar 90fokos prizmat keresore is, bar anelkul eleg erdekes egy 45 fokban felfele allo tavcso keresojebe belenezni egy 190 magas embernek
Tegnapelott mikor tiszta volt az egbolt egy akkora csilaghullast is lattam hogy az egesz egbolton athuzott es a vegen meg pukkant is, nem hanggal csak lathatoan szetpukkant
Eladó: GTS450
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #714 üzenetére
két ünnep között összejöhetnénk egy kis észlelésre, tesztelésre. remélem addigra megjön a távirányítóm is a 300D-hez.
most azon gondolkodom, hogyan lehetne egy olyan keresőtartót eszkábálni amire 2 dolgot tudok feltenni: egy vezetőt és egy lézert.
még nincs go-to vezérlésem és elég nehéz megtalálni a keresett objektumokat.azért pár dolog még hiányzik:
vezető távcső
kamera
lézer
és a legfontosabb: go-to vezérlés.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #703 üzenetére
ja persze a C6 SE-t az apo mellé tervezem második tubusnak. sajna az apo nagyítása véges a nagy fényerő miatt, a 200-250 még elérhető közepes ég alatt is, de a C6 F12 körüli fényereje 300x fölé is felenged azonos ég alatt, bolyózni sokkal jobb.
ha érdekel segítek beszerezni egy apo-t.
az asi melegedése meg kiküszöbölhető egy hűtőbordával amit a hátuljára kell felcsavarozni,esetleg gy 5 centis ventivel megtámogatva. neten láttam már összeszerelve ilyet. nem ördöngösség megcsinálni.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #701 üzenetére
hát a vetető tubus egy ilyen lesz:
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/53-mm-es-vezetotavcso-tubusgyurukkel
a kamera meg:
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/zwo-asi-120mc-mc-s-kamera
a 4 milis okli egy nagylátószőgű gagyi: 4/10/23mm szett 6k-ért jött haza, ennyit is ért, már el is adtam.
most egy 4 db-os Wide Angle szettem van: 6-9-15-20 mm 19mm-es pupillatávolsággal, ebbe nem kell belepréselni a szemed mint az otroba.
sajna még tesztelni nem tudtam.napmegfigyeléshez egy herschel prizmát akarok venni, de ez még csak a távlati terv.
a canon 300D nincs átalakítva 15k volt, de ez is cserés lesz: egy 450D-t szeretnék az élőkép miatt., de lehet 1100D lesz belőle, nem sokkal drágább és jóval többet tud.ha jó apót akarsz venni tudom ajánlani azt az oldalt ahol én vettem, angol és a tubusom olyan mintha új lenne.
http://www.astrobuysell.com/browse.php
volt nagy vacilálás a vásárlás előtt: volt egy C6 go-to 600 fontért, sajna az eladó nem igazán volt elérhető, így maradt az apo, de nem tettem le a szándékról, hogy a későbbiekben beszerzek egy C6 tubust.
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #671 üzenetére
vettem: skywatcher equinox 80/500 apokromát, angliából 140.000.- mellé egy EQ5 kétmotoros autoquider portos vezérlővel. 105.000.-
van már mellé okulár is, ebből jól megszívtam, a második sorozat volt jó, az első tipus amit vettem, színezett mint állat, van barlow, canon 300D, színszűrő szett,
már csak a canon távirányítót várom.
kellene még egy vezető tubus meg egy kamera és zöld lézer, ezek januárban meglesznek reményeim szerint.a tubus brutális tudással rendelkezik: 3X barlow és 4 milis okli még élvezhető képet ad a hold felszínről.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest