- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- PLC programozás
- Androidos tablet topic
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dexter68
addikt
Amennyiben automatikus vektorizálást választatsz, annyit azért hozzátennék, hogy vektorizálás előtt célszerű a nagyobb hibákat javítani (pl. ha valami nem ér össze, pedig össze kéne érjen, vagy pl. „lyukas”), mert nehezebb utána.
Ha kézzel vektorizálsz, akkor persze nem kell, csak figyelni. Az eredmény meg mindenképpen pontosabb lesz. -
Dexter68
addikt
válasz
FazekasLaci #1100 üzenetére
Egészen halkan jegyzem meg, hogy az a kiadó, aki korrektor igénybe vétele nélkül ad ki bármilyen kiadványt, saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt. Fent említett munkatársak pedig pontosan tudják, hogy melyik szót hogy kell elválasztani akár feltételes kötőjelek beszúrásával.
-
Dexter68
addikt
válasz
totispista #1198 üzenetére
Sztem azért nincs klub, mert egy idő után mindenkinek elege lesz a szívásból és vált... én is így jártam.
Font ügyben meg nézd meg ezt. -
Dexter68
addikt
A prefetch mappát kézzel üríted (de ezt gondolom, tudod).
CCleaner
Eusing Free Registry Cleaner
Glary Utilities -
Dexter68
addikt
kerekítés előtt nem torzítod... tehát vagy rögtön akkorát rajzolsz vagy arányosan kisebbet... vagy nagyobbat. Én ezt annó úgy csináltam, hogy rajzoltam egy téglalapot, azt akkorára torzítottam, amekkora kellett, körbevettem segédvonalakkal, húztam egy vadiújat, amit aztán lehetett kerekíteni.
-
Dexter68
addikt
Ments jpg-et... ehhez akkor nem kell pdf, mert a pdf-nek pont a vektorosság és az ennek ellenére mégis kompatibilisség a lényege. De asszem, corelben volt valami ilyen menüpont, hogy convert to bitmap. Esetleg pdf-esítés előtt nyomj egy ilyet a kényesebb részekre... a fontokat meg konvertáld görbékké.
-
Dexter68
addikt
Asszem van olyan, hogy a középső gomb lenyomására szabadon választhatsz egy akármilyen „keystroke”-ot. Csak a Corelkével az a baj, hogy ha lenyomod a H-t (asszem ez a Hand toolé), akkor úgymarad. A többi progi (Adobe, Quark, stb) meg elég korán rájött, hogy ezt a funkciót az ember ideiglenesen használja, tehát csak addig, amíg arrébrántja a rajzterületet, utána meg dolgozna tovább. Olyan elég ritkán van, hogy percekig-órákig csakis és kizárólag a képernyőt rángatja ide-oda.
-
Dexter68
addikt
A MS Intellipoint szoftverét meg lehetne próbálni, hogy kompatibilis-e az egérrel, abban ugyanis minden szoftverre külön lehet állítani, hogy a görgő mit csináljon.
A Wacom táblám előtt azzal dolgoztam. -
Dexter68
addikt
-
Dexter68
addikt
válasz
FazekasLaci #1048 üzenetére
Ezzel azért vitatkoznék. Részint attól, hogy régi kódolású egy font, nem biztos, hogy szar. És - mint tudjuk - ez egy szakma. Ebbe beletartozik az is, hogy kell tudni olyan postscriptet írni, ami lehetőleg ne menjen tönkre levilágítás közben. Most, hogy a ctp előtérbe került és pdf-et várnak az egyszer dtp-sektől egyszerűbb is a helyzet. Másrészt meg attól, hogy az Adobe befejezte az ATM Deluxe fejlesztését, az ATM light ingyenesen a rendelkezésre áll. Azzal pedig ugye működnek a Type1-es fontok. Bár én személy szerint a Linotype Font Explorer X-t használom. Sajnos az utóbbi már nem érhető el XP-re.
Ez az Unicode is csak a Ms szarozása a kódlapokkal. Annó még, amikor Win3.1 alatt magyarították a betűket, volt egy jól kitalált rendszer (ha jól emlékszem cwi volt a neve - 18 éve dtp-zem, annyi mindent láttam már...) de amikor a Ms felébredt, hogy vannak magyarok is, akik nem egyenlőek a kelet-európaiakkal akkor leszarták a már meglévő kódrendszert, csináltak inkább egy cp-1250-est, hogy nehogy valami régi doksi jó legyen. Most meg nyomják az unicode-t, ami szintén nem kompatibilis semmivel. Na ezért csináltam a bill. drivert. A fontot meg szépen bele lehet (sőt kell) tölteni a ps-be.
-
Dexter68
addikt
válasz
FazekasLaci #1046 üzenetére
Régi betűk kezelésére csináltam egy billentyűkiosztást, amit megosztottam Hallal, tőle letölthető.
-
Dexter68
addikt
válasz
green shadow #1024 üzenetére
Biztos, hogy lehet ilyet? Nyomdai szempontból nem praktikus.
-
Dexter68
addikt
Illustratorból nagyon nehéz rosszul exportálni, mivel neki az .ai, .eps a természetes formátuma, ráadásul ez lett a vektorgrafika szabványa is. Tehát .ai-t, .eps-t csak rosszul importálni lehet, ebben viszont Corelke élen jár. Az igazság természetesen most is árnyalt, mert Corelke viszont hősiesen küzd azért és néha menthetetlennek tűnnő, sérült fájlokat is kinyit, így legalább a munka egy része megmenekülhet.
-
Dexter68
addikt
-
Dexter68
addikt
A plakát sztem olyan, mint bármilyen más nyomdailag előállított kiadvány. Amelyik grafikánál nem indokolja semmi, hogy pixelgrafikus legyen, az igenis legyen vektoros. Ugyanis ezek minőségromlás nélkül nagyíthatók-kicsinyíthetők, ami egy plakát esetében pláne nem lényegtelen.
-
Dexter68
addikt
Próbálkoznak, de nincs jó vége... A corel marketingesei pl. azt kommunikálják, hogy a Draw tudja, a photoshopba is benyomtak egy csomó vektoros és tördelési tudást, de az sem az igazi. Az Indesign vektoros-cuccai egész jól sikerültek, de az illu – nyilván – többet tud. Ebből sztem csak annyi lett/lesz, hogy egyre nagyobbak, lomhábbak a progik. Én inkább kiszórnám belőlük a fölösleget, de keményen.
-
Dexter68
addikt
válasz
TigerCat #962 üzenetére
Csináltam egy billentyű-drivert... próbáld ki, hátha.
-
Dexter68
addikt
Na, Corel-tigrisek!
Ingyenes Corel bemutató -
Dexter68
addikt
válasz
zaphod b #911 üzenetére
Ha bármelyik fázisban rgb-ben dolgozol, sosem lesz semmi színhelyes. És ott a hibalehetőség, hogy valamit elfelejtesz konvertálni, plusz Corelke elég „kreatívan” kezeli a színeket még CMYK-ban is, de olyan még nem volt, hogy egy RGB színt kétszer egymás után ugyanúgy bontott volna be.
-
Dexter68
addikt
hát... a 9-es volt az utolsó, amit effektív termelésre használtam. Az újabbak már csicsásabbak és nehezebben kezelhetők. A felhasználói élmény simán a használhatóság rovására ment. Nem tudom, hgoy a pontatlanságokat javították-e, mert elpártoltam corelkétől, azóta csak az export to ai funkciót használom
-
Dexter68
addikt
Picasában duplakatt a képre, baloldalt feljön egy menü, hogy "alapvető javítások". Itt van olyan, hogy vörösszem. Rákatt, ott ki is írja, hogy mi a teendő: "kattintson az egérrel, tartsa lenyomva a gombot, és mozgassa az egérmutatót a szemek körül külön-külön a kijelölséhez. Egy kijelölő keret jelenik meg a terület fölött. Engedje fel az egérfombot a kijelölés befejezéséhez. A fotóról eltűnik a vörösszem" Utána katt az Alkalmaz gombra, oszt jónapot.
-
Dexter68
addikt
-
Dexter68
addikt
Sztem a vga 99,9999999%-ig kizárt, hacsak nem akad valamivel. Tavalyig egy 32 megás Matrox-szal toltam és mivel nem 3D-ztem tökéletes volt. Esetleg, ha feltolod valahova, megnézhetem, hogy nálam is lassú-e. De amúgy érdemesebb lenne úgy dolgozni, hogy szétszeded 4 kisebb fájlra és valami kiadványszerkesztőben (Quark, Indesign, Ventura) rakod össze. Sőt, ha a szöveg a kiadványszerkesztőben kerül a grafikára, na az az ideális.
-
Dexter68
addikt
A Corelnek volt egy olyan korlátja régen, hogy egy doksi max 1400 objektumot tartalmazhat, és egy objektum max 1400 csomópontot. Ezt általában kombinálással át lehet hidalni. (azonos szinten lévő, azonos színű objektumokat kijelölsz: Ctrl+L) egészen addig, amíg nem éri el az 1400 csomópontot.
-
Dexter68
addikt
válasz
nastyvagyok #856 üzenetére
A pontok sokaságát körök duplikálásával lehet elérni, aztán, hogy milyen torzító effektet raksz rá, már a te dolgod. (Anno a Fanta logo is ilyesmi volt, valami kreatív tsávó felpakolt belőle 10-et egy anyagra, én meg küzdöttem vele 2 napot, mire megette a levilágító, mert túl sok volt a csomópont... jó játék)
A csíkozott forma meg téglalapokból és a boolean függvények (add, extract, ilyesmi) összefüggéseiből áll. -
Dexter68
addikt
Régen úg működött, hogy az eredetileg rajzolt téglalap utólagos torzításának mértékében torzul a lekerekítés. Tehát ha rajzoltam mondjuk egy 90 × 50 -es téglalapot és nem torzítgattam tovább, akkor a kerekítés jó volt. Csak az ember ritkán találja el elsőre, hogy pont mekkora téglalapot kell rajzolni.
-
Dexter68
addikt
válasz
csaba1029 #810 üzenetére
Bingó! A maximális levilágítható csomópont szám 1440. És a maximális objektumszám is ennyi.
Eszköztár problémákra a gyorsbillentyűk használatát javasolnám, bár olyan shortcutot még nem láttam, hogy „duplaklikk mellé”Beniman: általában minden programmal kapcsolatos hőzöngés az ismeretek hiányából ered. Hiszen az a hiba, amiről tudunk, már nem hiba, hanem tulajdonság.
-
Dexter68
addikt
válasz
csaba1029 #795 üzenetére
Na de ha nem tudod importálni a pdf-et Corelbe, akkor ne importáld. Akkor el kéne felejteni azt, hogy a kedves ügyfélnek azt mondjátok, hogy küldjön pdf-et. Kérjél cdr-t vagy jpg-t - tiffet 600 dpi-s felbontással. Vagy generáld le Te a pdf-ből. Ha már Corelkéből kell levilágítani feltétlenül.
-
Dexter68
addikt
Korrekt válasz a kérdéseidre: az attól függ.
Mennyire vagy tehetséges, mennyire fogékony... Ismerek olyat, akinek elmondtam valamit és tudta, és olyat is, aki 10 éve nyomul a szakmában és nem tud sz*rt sem. Ismerek olyat, aki sokat tud és keveset keres, és olyat is, aki nem tud sz*rt sem és sokat.
Itt van pl. egy fizetéses beszélgetés. -
Dexter68
addikt
Nem véletlen csesztetem.
Én a Corelen „nőttem fel”. Az első windowsos változaton (asszem v1.2) tanultam. Azóta eltelt kb. 16 év. Iszonyú sokat dolgoztam vele, rengeteg hülyeségét megtapasztaltam. A legbosszantóbbak azok voltak, amiket nem lehetett kikerülni. Az illesztési, pozicionálási pontatlanságait még némi utómunkával lehetett javítgatni, de a kikapcsolhatatlan UCR/GCR metódusa, ami hibásan dolgozott és rémes színeket állított elő, amiknek semmi közük nem volt az általam beállítotakhoz, na az nálam kiverte a biztosítékot. Ráadásul bármilyen képet importáltam, azt szépen RGB-vé alakítva tette a magáévá és nem sikerült kétszer ugyanúgy színrebontania. A szövegboxok tartalmát is állandóan újraszámolgatta, tehát ha beraktam egy karikát, hogy körbefolyassa, aztán kivettem nem ugyanazt az eredményt kaptam, mint berakás előtt. A gradienteket felbontotta (bontja?) körökre,
Úgyhogy úgy alakult, hogy a munkamenet a következő volt: corelkében rajzoltam, hiszen szerettem és kényelmes volt, aztán az exportált eps-t illustratorban átszíneztem, és a szövegeket quarkban tettem fel. Ez a 7-es corelig volt így, aztán szépen lassan leszoktam róla. Biztos a hibák nagy része javításra került azóta, de már mindegy is.
De pl. egy sima illustrator eps-t, amiben gradientek vannak, még mindig nem képes korrekten importálni. A gradienteket garantáltan elb*ssza.
Az, hogy nem nyitja meg a pdf-et egészen addig nem baj, amíg a kedves felhasználó nem akarja megnyitni a pdf-et. Alapvetően ha az ember ismeri a program korlátait (nem hiszi el azt, amit a marketing-osztál a dobozra írt), és elviseli azokat akkor jól lehet használni. De nem szabad sokat várni tőle. -
Dexter68
addikt
Én úgy termeltem még a 7-essel és a 9-essel utoljára, hogy Alt-F7-ttel állítottam pont egy névjegynyivel a pozíciót és copyzva raktam odébb. Aztán Ctrl-D-vel ismételgettem az odébbrakást.
Mert anno pl. nem tudott olyat a printeléskor-klónozásnál, hogy vágójeleket is pakolgasson, így azt is nekem kellett gyalog. Persze csak egyszer kellett megcsinálni a vágójeles megoldást, utána csak abból a fájlból lenyúlva lehetett melózni vele. De azóta leszoktam corelkéről (és teljes az életem).
-
Dexter68
addikt
válasz
TigerCat #762 üzenetére
Az ilyet igazán nem grafikus programmal kéne csinálni, hanem kiadványszerkesztővel. pl. QuarkXpress vagy InDesign. Ezek nem teszik a file részévé a képet, csak hivatkoznak rá, így aztán könnyen kezelhető az egész kiadvány. Ez komoly váltás, tudom, mert én is így kezdtem.
15 éve
-
Dexter68
addikt
válasz
Laprasi991 #756 üzenetére
Meg kéne nézni, hogy a Flash milyen vektoros kimeneti formátumot támogat. (esetleg *.ai; *.eps) Ha a Flash-sel nem tudod széjjelszedni, akkor ajánlom a Sothink Flash Decompilert
-
Dexter68
addikt
Nem biztos, hogy értem, mit akarsz, de a paletta X-e annyit csinál, hogy a kitöltést elveszi a vektoros objektumtól és átlátszóvá teszi. Ja jobbklikkelsz rá, akkor a körvonalat teszi átlátszóvá, illetve szünteti meg. Ugyanígy működik a többi szín is a palettán. Balklikk: kitöltés; jobbklikk: körvonal. Ez érvényes vektorgrafikákra, illetve 1 bites (bw) bitképekre, azzal a különbséggel, hogy a bitképeknél a kitöltés az eredetileg fehér hátteret változtatja, a körvonalszín meg az eredetileg fekete részeket.
-
Dexter68
addikt
Jól értem? Megnyitod az egyik gépen azt a fájlt, amit a másikon csináltál és átszínezi az objektumokat?
Mert az még kisebb probléma, hogy monitoron eltérés van, mert az szinte természetes, de – gondolom – ugyanarra a nyomtatóra küldve ugyanazt az eredményt kéne kapd.
Lehet, hogy ki kéne kapcsolni a color managementet mindkét gépen. Ebben a témakörben Corelke sosem volt a toppon. Én ezért nem használom már munkára.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Autós topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- E-roller topik
- Politika
- Milyen autót vegyek?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- PLC programozás
- További aktív témák...
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest