Hirdetés
- Ha nem növelnéd feleslegesen a villanyszámlád, a Chieftecnek van pár új ajánlata
- ARC vs eARC — Ilyet is tud a HDMI-d? 🤨
- A következő évtizedbe repíti a NAND hatékonyságát a Samsung új kutatása
- ASUS blog: kisebb, de nem gyengébb – a mini PC-k forradalma
- 5 kilowattos GPU-k előtt nyitná meg az utat az Intel
- Androidos tablet topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Valami baja van a tápomnak
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Aktív témák
-
hardzsi2
aktív tag
Szia!
Ezen a platformon magam is kezdő tuningos vagyok, úgyhogy kérdeztem és válaszoltak. Olvasd el a #4053-as hozzászólás link-jeit, Palika71 és Pietrosz tuning-leírását. Nekem mindkettő sokat segített.
Még nem kerestem meg a végét, csupán egy szolid szintig mentem, amit minden 6300-asnak röhögve bírni kell. Mégis, belefutottam az általad említett problémákba is, ezért leírom, amit tapasztaltam, hátha segít (Gigabyte S3 Award BIOS-áról beszélek, as ASUS AMI BIOS-án máshol lehetnek):
1) először az 'Advanced BIOS features'-ben minden funkciót kikapcsolni, ami beleszólhat/korlátozhatja a tuningot: No-Execute, C1E, TM2, EIST
2) RAM-ot visszavenni, ne az legyen a korlát: nálam FSB-RAM 1:1-ben fut (szóval 360 FSB-hez 360 (DDR2 720MHz) RAM tartozik) igen laza időzítésekkel (5:5:5:18) és +0.1V-ot is kapott (GeIL azt írja, hogy DDR2 800-on 4:4:4:12-höz 2.1V kell majd neki, de arra még ráérünk
)
3) Minden mást (feszt-eket) alapon hagytam és nem is jutottam sokáig: 290 még OK, 300-on már fagyott (10MHz-es lépések ajánlottak)
4) Jöttek a fesz-emelések: FSB, MCH kapott +0.1V-ot és a CPU-t az alap 1.325V-ról 1.3375V-ra emeltem
Ezekkel 360-as FSB-n látszólag stabil (Orthos 6 percnyi teszt, ezen írom e sorokat stb.), de persze komolyan majd akkor tesztelem, ha 3GHz-en túl vagyok - ha sikerül...
A fagyásokat talán az is okozhatta, hogy a PCI buszsebesség 100-ra lockolva helyett Autón kellett hagynom (pedig ez értelmetlen, 100-on kellene a legstabilabbnak lennie
). Sokszor BIOS-mentés után rögtön nem is akart elindulni, de ki-bekapcs után gond nélkül bootolt.
Nem ismerem a Kingmax RAM-od specifikációját, de az alacsony (7x) szorzó miatt c2d 6300-asnál a tuning eléggé függ a RAM képességeitől, vagyis meddig bírja az FSB-emelést. 800-as RAM 400-as FSB-ig (400x7=2800MHz) biztos bírja, azután lazított időzítésekkel még valameddig, RAM végének megkereséséhez Pietrosz leírása segít.
Figyelembe kell venni, hogy alap CPU-hűtő nem ideális a tuninghoz, tehát CPU-val 1.4V fölé nem fogok elmenni (Orthos közben érdemes nézni néha CoreTemp-et, nálam ezen a frekin terhelve 65C-on vannak a magok és a venti 700-ról 1440rpm-re pörög fel, ez minden FDS emeléskor egyre jobban nőni fog -> a venti hangjával együtt)
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Androidos tablet topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Konteó topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- DELL Thunderbolt TB16 Dock (ELKELT)
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Navee S40 elektromos roller // Számla // Garancia //
- Nuki Smart Lock Ultra okoszár
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)
). Sokszor BIOS-mentés után rögtön nem is akart elindulni, de ki-bekapcs után gond nélkül bootolt.