Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fényeskedjék: ROG Strix OLED XG32UCWMG monitor tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Projektor topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nekem van pár ötletem, hogy tudnád VID-nél nagyobb fesz esetén csökkenteni a fogyasztást:
Nem ismerem a P5K bios-t, de Giga P35-ben lehet profilokat létrehozni. Nálam 3 profil van:
- 9x296 - 1.25V
- 9x320 - 1.325V (alapfesz)
- 9x333 - 1.4VEzeket a profilokat bármikor lehet váltogatni a bios-ból. Mivel azt írtad 99%-ban üresjáratban megy a gép, csinálhatsz egy alacsony fogyasztású profilt, illetve egy olyat, ami cpu igényes alkalmazásoknál jön jól. Ha a P5K tud 1V körül adni a procinak, még jobb.
A másik megoldás pedig egy windows-os tuning program lenne, amivel valós időben (tehát ujraindítás nélkül) lehet szorzót és feszültséget állítani. Gigabyte hoz van az Easy Tune nevü program, ami ezt tudja, de csak Gigabyte alaplappal működik. Úgy emlékszem Asus alaplaphoz is van ilyesmi, nem?
-
dokar
addikt
Tovább teszteltem a dolgot az E4500-al:
A eset: 10x300MHz @1.29V (alapfesz, azaz BIOS-ban cpu fesz: Auto)
Idle állapot: 6x300MHz=1800MHz @1.15V
Ekkor a teljes rendszer fogyasztása monitor nélkül: 83.1WFull load állapot: 10x300MHz=3000Mhz @1.29V
Ekkor a teljes rendszer fogyasztása monitor nélkül: 135.1WB eset: 11x300MHz @1.41V
Idle állapot: 6x300MHz=1800MHz @1.41V
Ekkor a teljes rendszer fogyasztása monitor nélkül: 90.4WFull load állapot: 11x300MHz=3300Mhz @1.41V
Ekkor a teljes rendszer fogyasztása monitor nélkül: 162.1W
De ekkor be kell kapcsolnom 2 extra ventit és a másik kettőt is fel kell tekernem, így a fogyasztás: 171.4WKár, hogy 11x300-nál az idle fesz nem megy le 1.15V.
Továbbá egy minimális 4x-es szorzó is jó lenne 1V vagy alatti fesszel. -
dokar
addikt
Egyik topikban felvetettem, hogy az E4500 tuning melletti energiamenedzsmentje sokkal rosszabb, mint az AMD prociké:
Én 99%-ban töltögetek (idle állapot) és csak 1%-ban van teljes terhelésen a proci.
Az E4500-at alapfesszel 3GHz-ig tudom húzni FSB emeléssel. Max szorzó: 11x.
A processzor teljesítmény menedzsmentje béna,mert min szorzó 6x, míg AMD-nél 4x.
Max szorzó 5000+ BE esetében bármi lehet (szorzó független). Ebből következik, hogy az FSB-t nem muszáj húznom, ami alacsonyabb idle órajelet von magával, ami kisebb fogyasztás, kevesebb hőtermelést, halkabb ventiműködést eredményez. Ha az E4500 proci órajelét 11x274-el állítom elő, akkor ugyan alacsonyabb az idle órajel, mint 9x333 esetén, de a full load teljesítmény is csökkeni fog (elavult AGTL+ buszrendszer).
Továbbá hiába használok rmclock-ot teljesítmény menedzsmentre, mert csak alapfeszes tuningot lehet. Az rmclock csak az alapértemezett VID-ig engedi beállítani a feszt. AMD proci esetén tehát idle állapotban kisebb az órajel, de továbbá a max órajel is több, mert adhatok +feszt az cpu-nak full load esetén, míg az Intel-nél csak az alapfesz lehet. Ha nem az rmclock-ot használom E4500-nál, hanem a gyári C1E és EIST-et, akkor ha pl 1.5V-ot állítok be BIOS-ban, akkor az full load és idle állapotban is ugyanennyi marad.Nem csak a magasabb idle órajel miatt gázos a kóró, hanem azért is, mert energiamenedzsment mellett nem lehet túlfeszes órajelet elérni.
Nézzünk egy BE-2400-at:
alap: 11.5x200=2300
tuning ilde: 4x290=1160 (1V elég)
tuning load: 11.5x290=3335 (ide kell már valszeg 1.4V - 1.5V)Akkor most az E4500-am:
alap: 11x200=2200
tuning ilde: 6x333=1998 (1.1V, ennél kevesebbet nem lehet)
tuning load: 9x333=2997 (~1.3V alapfesz, ennél többet nem lehet)
tuning ilde: 6x275=1650 (1.1V, ennél kevesebbet nem lehet)
tuning load: 11x275=3025 (~1.3V alapfesz, ennél többet nem lehet)
megjegyzés: 275 FSB-vel sokat csökken a számítási teljesítmény a 333-hoz képestVégül az 5000+ BE:
alap: 13x200=2600
tuning ilde: 4x200=800 (kevesebb mint 1V bőven elég)
tuning load: 17x200=3400 (ide kell már valszeg 1.4V - 1.5V)Melyik a szimpatikus, figyelembe véve, hogy 99% idle és 1% full load?
Később kaptam egy ötletet itt: Ötlet
Én azt hittem, hogy ez a BIOS extra fesz beállítás és váltogatás rmclockban "power saving" és "no management" profilok között talán működni fog, de sajnos nem jött össze. Ha a BIOS-ban elállítom "Auto"-ról a feszt vmi konkrét értékre, akkor azt se az EIST, se az rmclock nem tudja megváltoztatni. Ergo beállítottam BIOS-ban 11x300-at @1.45V-al, rmclockban pedig 6x-10x "performance on demand"-nál @1.1÷1.3V, de idle állapotban 1800MHz mellett maradt a fesz 1.45V.
-
dokar
addikt
válasz
Solicidium #93 üzenetére
Már az is megfordult a fejemben (de szerintem hülyeség), hogy a 4*-es szorzót csak az alapból 10*-es szorzójú procik viszik (pl. A64 3200+ v opteron170).
nekem és másnak is akinél láttam működni legalább 10x-es szorzója volt/van. bár elég furcsán hangzik, hogy a 4x-hez 10x szorzó kell.
majd utána nézek.
-
Üdv. Ezt már többször meg akartam kérdezni, hogy milyen proccal sikerült 4*-es szorzón stabilizálni a rendszert. Én is rm clockot használok az amd c&q szoftvere helyett már jóideje, de sem a winchester-magos 3000+ -mel sem a jelenlegi oteron165-tel nem sikerült semmiyen feszültségértéken fagyás nélkül beállítani a 4*-es szorzót, csak az 5*-et a default 1,100V-tal. Már az is megfordult a fejemben (de szerintem hülyeség), hogy a 4*-es szorzót csak az alapból 10*-es szorzójú procik viszik (pl. A64 3200+ v opteron170). előre is kösz a választ.
-
tzimash
őstag
a torrent még sosem okozott ilyesmit, pedig mindig megy
de megvan a bűnös! valami nk.exe nevű progi, nemtom mi lehet ez, de adok neki
eddig nem is figyeltem, hogy a feladatkezelőben, a folyamatok menü alatt a prociterheltség is látszikmindig csak a memhasználatot figyeltem ott, a terheltséget meg a teljesitmény fül alatt...
köszi a segitséget! -
tzimash
őstag
nem tudtam rájönni mi lehet, csak a szokásos dolgokat láttam, egyedül az szúrt szemet, hogy a firefox.exe 40 megát eszik a memóriából. ezt soknak találtam, és most hogy igy gondolkozok , a leterheltség nagyjából egybeesik a ff legutóbbi frissitésével.... lehet az csinálja a galibát? mondjuk ha nem netezek akkor is terhelve vannak a magok, akkor ez is kilőve...
-
tzimash
őstag
hi!
a topic nevével egyetértek, de ma délután óta nálam nem müködik rendesen
a proci terheltség össze-vissza váltakozik mind2 magon, a cnq se müxik, stabilan 10x a szorzó, tegnap még minden ok volt, azóta nem piszkáltam semmit, biosban sem jártam.
valami ötlet?
próbáltam kilőni a háttérben futó alkalmazásokat, de semmi változás.
mi gyilkolhatja a procit? -
krystman
őstag
Van olyan progi amivel a HT is vissza lehetne venni? És a CPU szorzóját is?
Köszi. -
dokar
addikt
válasz
Devastator #80 üzenetére
5x-re
magától
rmclock-al lehet vinni 4x-re -
bach22
tag
hali! sikerült az amd semron 3200+-omat, ami 1800 mzh-n jár alapból, felhúzni 2300 mzh-ra. tegnap(24-dikén) még minden rendben volt, újraindításnál is meg úgy is ha kikapcsoltam. reggel be akarom kapcsolni és sípol egy hosszút, utána meg nem csinál semmit. megnyomom a resetet ugyan ezt csinálja. ezután kihúztam az áramból. Egy kicsit hagytam állni áram nélkül, és visszadugtam. Ekkor már bejött minden. Nem értem miért csinál ilyet. most vissza állítottam 1800 mzh-ra. igy már nem csinálja. hogy lehetne megcsinálni hogy megmaradhasson 2300 mzh-n nem tudjátok? légyszi segítsetek
-
Devastator
tag
A Cool 'n' Quiet amúgy mennyire veszi vissza az órajelet? Most magától lövi be magát, hogy mennyire veszi vissza, vagy te állítod be?
-
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #78 üzenetére
bővebben...
most vmi jó kis 'heggeszthető' AM2+ deszkára vágyom -
VaniliásRönk
nagyúr
RMClockban 0.550V a min., a feszemelés miatt ez 0.675V-ot jelent (1.2V-ról 1.325V-ra emeltem a magfeszt), a maximum meg 1.250V, ami 1.375V lenne, de Windows alatt csak csökkentem a feszt, ez kb. az adatlapomon is szerepel.
dokar: Ez nem derült ki az adatlapodról, szép munka.
-
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #73 üzenetére
a lapom asrock, melyet egy-két helyen már megberheltem (vcore mod, vdimm mod). szal csak 1.2, 1.4 és 1.6 V-ot tud).
mellesleg az adatsoromból látszik, hogy mennyire sokat számít vcore teljesítménynél. esetleg egy közelítő becslést is lehetne végezni freki:magfesz arányra. -
vedini
őstag
válasz
VaniliásRönk #75 üzenetére
várj, akkor most nálad úgy megy a cnq hogy 0.9v a kezdőérték és 1.2v a max?
nálam cnq-val megy 3ghz-et maxba, takarékosba 1200mhz körül
1.18v-1.48v -ig -
vedini
őstag
válasz
VaniliásRönk #73 üzenetére
rmclockba sztem csak min 1.1v-t lehet beállítani
biosból talán 0.8v a legkisebb -
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #71 üzenetére
és te nem nézted az egyes lépcsőfokokat?
én megnéztem a fogyasztást különböző beállítások mellett-
cpu terhelve:
1.00GHz@1.2V: 32W
1.25GHz@1.2V: 34W
1.50GHz@1.2V: 36W
1.75GHz@1.2V: 39W
1.75GHz@1.4V: 48W
2.00GHz@1.2V: 41W
2.00GHz@1.4V: 51W (alap, referencia)
2.00GHz@1.6V: 66W
2.25GHz@1.6V: 70W
2.50GHz@1.6V: 74W(a tápegységen fellépő teljesítményveszteséggel nem számoltam, azaz a max és min értékek valamelyest közelebb vannak egymáshoz)
javaslom, hogy a topik nevét változtassa meg egy modi pl CPU energiamenedzsment-re.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Én 75%-ra szoktam állítani a terheléslimitet, szerintem úgy jobban tartja magát a fokozatokhoz (bár ilyen alaposan nem néztem meg működés közben), de ha extrém terhelést kap akkor valszeg azonnal maxra ugrik.
Szerk.: Meg 200-ról 500ms-ra a felfele lépést, 100-ra meg a lefelét, ne tekerjen a rendszer ha nem muszáj.
-
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #69 üzenetére
jaja, le kell csekkolni. de ha már témánál járunk, milyen progival lehetne cpu terhelést állítani? látni szeretném, ahogy szépen váltogatja felfelé (vagy lefelé) a szorzókat. eddig úgy csináltam, hogy egyre több alkalmazást indítottam el, de így is néha kihagyott egy lépcsőfokot.
-
dokar
addikt
válasz
Devastator #65 üzenetére
Athlon 64 & X2 - all models
Athlon 64 FX - FX-53 (Socket 939 only) and higher
Sempron - Socket 754: 3000+ and higher; Socket AM2: 3200+ and highersokkal fejlettebb az intel megoldásnál. de ami igazán nagyot üt az a phenom energiamenedzsmentje.
de én inkább az rmclock-to használok a c'n'q helyett, mert van benne 4x szorzó is.
-
Devastator
tag
Hy. Két kérdésem lenne. Mennyivel fejletebb a Cool 'n' Quiet az intel megoldásához képest, éshogy mindegyik Amd proci/alaplap tudja ezt a cuccot?
-
CSé!
Srácok kellene nekem 1 kis segítség!!
Otthoni gépem egy ASUS A8N-SLI SE/3700+ San Diego/512Mb Kingstone. Már régóta próbálom működésre bírni a Cool'n'qiuet funkciót, de sehogysem sikerül. Biosban be van kapcsolva, Energiagazdálkodás minimumra van véve, driver felrakva és mégsem akar működni mert állandóan 2200Mhz-en jár. Annyi még hogy be van kapcsolva a biosban a Q-Fan Controller, de mielőtt bekapcsoltam volna azelőtt sem ment a coll'n'quiet úgyhogy sztem semmi köze hozzá!
Ha valakinek van valami ötlete miért nem megy, megköszönném ha segítene!! -
dokar
addikt
A CnQ úgy keletkezhetett, hogy belepakolták a PowerNow! egy részét, és kiegészítették új funkciókkal.
Az FSB automatikus állítását pedig kiszedték.Ez nekem azért rossz, mert ha a RAM-jaimat DDR500-ban akarom hajtani, akkor kell egy kis extra fesz a dimm-ekre. Mivel az FSB fix, így nyugalmi állapotban is 250MHz jut a RAM-okra (szinkron hajtás). A trükk ott van, hogy nálam a dimm-re tett pluszt fesz is leveszi az órajel és a vcore mellett.
Szal ekkor jön a reset, kék halál ... stb. Szal ez van: CnQ be+ FSB tuning = működik; CnQ be + FSB tuning + RAM tuning = nem működik
Meg lehet az oldani, hogy a dimm feszt ne bántsa a CnQ vagy ez alaplap specifikus? -
mr_ricsi
veterán
Szerintem ezt még az AMD-nél is kutyulják, mert az egész megkülönbözetetés marketing alapú.
A CnQ úgy keletkezhetett, hogy belepakolták a PowerNow! egy részét, és kiegészítették új funkciókkal. (pl. a venti szabályozás.)
Így aztán igencsak hasonlítanak egymásra. (Még akár egyet is értenék veled, hogy a PN! a CnQ elődje, de hát az AMD azt írja, hogy nem szabad így tekinteni.) -
-
mr_ricsi
veterán
Igazad van, a PowerNow! képes az FSB-t is változtatni. Viszont ez a funkció az XP-M-be és a későbbi mobil procikba már nem került bele, csak a mobil K6-osok tudták.
Abban viszont tévedsz, hogy a C'n'Q a PowerNow! elődje lenne: az utóbbi a mobil procik fogyasztáscsökkentő technológiája, a C'n'Q pedig az asztali prociké.
A legújabb 64bites mobilprocik is a PowerNow!-t támogatják. -
dokar
addikt
van egy olyan sejtésem, hogy a cnq a vdimmre is kihat, nálam legalábbis igen
-
dokar
addikt
Ugyanúgy műxik a dolog, mint cnq esetében, csak powernow driver kell hozzá és az energiagazdálkodási lehetőségek ablakában megjelenik majd egy új fül: ''PowerNow!''
Sztem innentől evidens lesz.
Hanem nem találsz rá a neten a driverre, akkor szólj, és elküldöm neked mailban.
Üdv. -
dokar
addikt
válasz
wassermann #50 üzenetére
Olvass a sorok között!
Egyszer: ''A topik a C'n'Q funkció és a tuning együttes meglétével foglalkozik.''
Kétszer: '' Az érintett processzorok a 32 ill. a 64 bites AMD-k s754 tokozástól felfelé.'' -
Whaskes
senior tag
válasz
wassermann #50 üzenetére
Nyugalom
Lehet hogy felesleges, de ez téged mért zavar? Olvasgasd a kézikönyvedet ha az kell neked
(tengermély tisztelet
)
[Szerkesztve] -
rétisün
veterán
ja nem, az A64-ek klubjába irogatok
-
rétisün
veterán
válasz
wassermann #50 üzenetére
értem
amugy oda is irogatok...
-
-
rétisün
veterán
válasz
wassermann #48 üzenetére
majdnem... nálam emelt feszültséggel, tuningolva is műxik a c'n'q.
-
wassermann
addikt
OFF Bennem is felmerül - Minek ez a topik? Kb. olyan értelmetlen, mintha valaki megkérdezné: Hány lába van a procidnak (Válasz=939) Bocs!
(Semmi ördöngősség: ha az A64 az alap-feszültségét kapja, akkor a C&Q a legtöbb alaplapban bekapcsolható és működik. Az FSB-t úgy állíthatod, ahogy akarod, legfeljebb a visszafogott fesz. miatt nem indul el, ha túl magasra állítod.De ettől még megy, nekem pl 272-őn egyidejű C&Q használattal. Így csak azt kell eldönteni, feláldozza-e az ember a C&Q érdekében a feszültség emelésnek köszönhető további húzhatóságot...) OFF
[Szerkesztve] -
rétisün
veterán
én ezt a max szorzó beállitást nem igy tapasztaltam, de mivel nem egyforma alaplapunk van, lehet egész egyszerüen azért viselkedenk máshogy. egyébként mivel a lapom nem igazán komálja 250 feletti fsb-t, marad a 10x szorzó, amivel megy a c'n'q, szorzóállitással nem vesződöm tovább
-
dokar
addikt
a c'n'q pedig nem lett állitva a biosban.
ez most mit jelent? bekapcsolva v. kikapcsolva volt?
amugy a c'n'q csak windows alatt van, tehát sztem nem kavarhat be a post alatt.
Ez nem kavarás. A BIOSban a CnQ bekapcsolás előfeltétele az operációs rendszer alatti működésnek. Ha automatán van (CnQ Enabled), akkor lesz@rja a kézzel beállított szorzó értéket, de a max szorzót nem lépheti túl! Sajnos a legtöbb lap nem engedélyezi a max. szorzó átállítását. Ameddig az oprendszer nem jön be, addig nincs program, ami szabályozná CnQ-t és ezért a proci maxon megy, tehát a max. szorzó lép életbe. -
dokar
addikt
Én itt az 'indulás' alatt nem az oprendszer indulását értem, hanem konkrétan a szgépnek az indulását, a közvetlen postot. A BIOSban a CnQ Enabled magasabb prioritási szinten van, mint a Multiplier manuális beállítása, tehát fölötte van. Nálam a CnQ Disabled esetén fogja posztoláskor a beállított szorzót jóváhagyni. Sztem minden alaplapnál így kéne működnie, mert ez a logikus. Csak akkor lehet, ez alól kivétel, ha te a Maximum Multiplier-t is tudsz állítani és azt veszed visszább, miközben a Multiplier-t is az általad beállított Max. Multiplier értékre teszed. Bár lehet, hogy vannak olyan lapok, ahol a Max. Multiplier-t és a Multiplier-t egyszerre állítod. Vagy nem jól gondolom?
-
rétisün
veterán
ezt nem tudom, szerintem attól függ, egyáltalán lehet-e változtatni az adott proci szorzóját.
''Ha engedélyezem a BIOS-ban a CnQ-t és 9x-re rakom a szorzót, akkor is 10x-en (max-on) indul a gép'' ha 9x-re van visszavéve, akkor 9x-en indul. esetleg a profiloknál nem állitottad be, hogy max 9x-es legyen, azért lesz mégis 10x, annak ellenée, hogy a biosban 9x-t állitottál. -
dokar
addikt
Megnéztem mit tud ez a kis program és nagyon ügyes!
Ha engedélyezem a BIOS-ban a CnQ-t és 9x-re rakom a szorzót, akkor is 10x-en (max-on) indul a gép. Ha kikapcsolom a CnQ-t BIOSban akkor értelemszerűen oprendszer alatt sem fog menni. Ez a kis aranyos RM Clock Utility nevű program nem a CnQ funkciót tudja, hanem ahhoz teljesen hasonló dolgot. Talán jobbat is, mert CnQ-ban 5x volt a minimum, de ezzel 4x is lehet. Amúgy tényleg nagyon jó ez a progi, mert jól testreszabható teljesítmény profilokat lehet benne készíteni. De mivel a CnQ teljes kikapcsolása (BIOS, energiaellátási sémák) mellett is tud működésben hasonlót produkálni, akkor a CnQ képtelen procik esetén is működik ez a funkció? -
rétisün
veterán
[link]
ez arra jó, hogy ha a gyárinál kisebb szorzóval tuningolsz (pl mert igy jobban ki tudod hajtani a ramjaidat) akkor is müködik a c'n'q. kipróbáltam, nálam működött, csak mivel a lapom nem igazán birja a 250 feletti fsb-t, nem erőltettem a dolgot, inkább menjen 10x250-en a proci, 500-as ramokkal igy is mehet szinkronban -
Spiderka
csendes tag
Köszöntem az ötletet már át is húztam ebből a totyikból.
-
Spiderka
csendes tag
Tud vki. vmi okosságot erre:GA-K8NSC-939 +3200 Athlon64 512kb.
Nyillván felfelé gondoltam -
rétisün
veterán
eddig nem esett szó az RMclock nevű progiról. ezzel megvalósitható tuning+c'n'q abban az esetben is, ha el van állitva szorzó, mivel alapesetben ilyenkor nem müködik a c'n'q.....
-
Spiderka
csendes tag
Tud vki. vmi okosságot erre:GA-K8NSC-939 +3200+ 512kb.
Nyillván felfelé gondoltam. -
t-shirt
veterán
A bios-ban amikor engedélyezem a cnq-t, az alatta lévő menüpont aktív lesz (a nevét hirtelen nem tudom) ezt a menüpontot át kell állítani auto-ról arra az értékre amit szorzónak is beállítottunk. kb enniy
Ha a feszt hagyod auto állásban és csak %-osan növeled (ha kell) akkor a feszt is tudja csökkenteni amikor vissza veszi a procit. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régi Asus A7V8X lapban kifejezetten ez volt a neve Cool'N'Quit., szal ezért kérdeztem, de akkor ok...
-
-
kovsol
titán
az én asus lapomban ezt smart q fan néven rakták be
te ez csak a venti sebeségét állítja
amugy az hogy megy a c&q tuning mellett is már vagy 1,5 éve megtudtam volna mondani mivel azóta van meg az a64 es gépem
amig nem változtatjuk meg az alap szorzót addig szépen szuperál még fesz emelés mellett is -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a c n q megegyezik azzal, amit a jobbfajta Asus lapok (s462 -höz) biosból tudnak? ott ugyanezzel a névvel volt, és 10/15 valamint 15/15 között lehetett állÍtani aszthiszem, és akkor magától csökkentette a prociventi sebességét, mondjuk a szorzó v. fsb csökkentésre már nem emlékszem...
-
t-shirt
veterán
Az nf4-es DFI-kben még a szorzót is elállíthatod, csak a bios-ban kell megfelelő beállításokat eszközölni.
Nekem gyárilag 11-es szorzóm van, de 10X280-at használok a szürke hétköznapokon és minden gond nélkül megy a cnq, a 2,8-at 1,4-re veszi vissza.
[Szerkesztve] -
dokar
addikt
Az újbóli nyitás tiszteletére szeretnék néhány dolgot megjegyezni:
Fontos!
1. A topik nem a C'n'Q problémák megoldására jött létre, akinek ezzel kapcsolatban nehézségei vannak, az itt ''Cool and quiet(c&q) problémák'' [link] tegye fel kérdéseit.
2. A topik a C'n'Q funkció és a tuning együttes meglétével foglalkozik.
3. Az érintett processzorok a 32 ill. a 64 bites AMD-k s754 tokozástól felfelé.
4. Ezen topik nem segítség kérés, hanem inkább segítség nyújtás alapon jött létre, ezért kérném a fölösleges ''UP''-ok nélkülözését. Köszönöm. -
Loretto
veterán
Újra nyitva, remélem hasznos lesz.
-
dokar
addikt
Én a DDR400-as ramomat is tudnám max szorzón 500-asként hajtani cnq mellett. Ha kiakarod hajtani az 500-as ramjaidat, akkor csak 50MHz-el kell túlhúzni az FSB-t. Én jelen esetben 60-65 MHz-el tudom túlhúzni. Bezzeg a régi 2800+os Sempiben 125Mhz-et is ráadhattam pluszba az FSB-re max szorzón.
-
stanci
aktív tag
Szerintem se kéne törölni.
Állandóan leoltják az embert, hogy minek nyit új topicot mindennek inkább kérdezze meg jelen példa esetén az A64 topikban. Ha ott megkérdezed akkor meg letolnak, hogy már 1226 hsz.-el ezelőtt már kitárgyalták a dolgot. Keress vissza!
Így tényleg könnyebb megtalálni. -
deicide
veterán
automatikus szorzó mellett eddig is ment a cool&quiet és a tuning, az a baj, ha a szorzót csökkented és az fsb növeled, hogy kihasználd az 500as ramjaidat, akkor kezdődnek a problémák.
-
CocooN-z
őstag
Ide is Up, ez nekem új
-
dokar
addikt
Van ez a Cool 'n' Quiet funkció AMD processzoroknál, amely fogyasztás csökkentésre jó. Igen hasznos, ha az embernek a számítógépe szinte egész nap folyamatosan üzemel. Ennek volt egy elődje: PowerNow!. Ez a szorzót és az FSB-t csökkentette le terheletlen állapotban. A C'n'Q ellenben az FSB-t nem bántja! Ha szeretnénk élvezni ezen funkció előnyeit, úgy hogy nem mondunk le a tuningról, a következőket kell tennünk: Állítsunk be mindent ami szükséges a C'n'Q-hoz, majd a CPU által támogatott legmagasabb szorzón állítsunk FSB értéket. Amin változtathatunk és befolyásolja a processzor sebességét: RAM sebessége, időzítések, CPU fesz, RAM fesz, HT sebesség, HT sávszél. Fontos: a szorzón ne változtassunk, legyen automatikus! Egyes alaplapoknál az alábbi trükkel lehet C'n'Q mellett CPU feszt változtatni: C'n'Q kikapcsol, CPU fesz beállít, C'n'Q bekapcsol.
Nem akartam az összes AMD-s topikba ezt leírni, ezért nyitottam. Igazából ezt egy kis helpnek szántam az érintetteknek.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Két nap múlva itt a Xiaomi 17, van egy pár hivatalos fotó is róla
- iPhone topik
- Tőzsde és gazdaság
- Építő/felújító topik
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- A Temu diktál Magyarországon, a hazai e-kereskedők fulladoznak
- További aktív témák...
- Intel 13900ks
- Intel Core i5 4440 4mag 4szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5 4590S 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 4570 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Zalman N4 Plus FSP 400W
- LG 29WP500-B - 29" IPS LED - 2560x1080 Wide FHD - 75Hz 5ms - AMD FreeSync - HDR10
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i3-5GEN I 16GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2025, 100% akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest