Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Ha fontossá nem is, de kívánatossá valószínűleg előbb válik. Ezt próbáltam fejtegetni.
De ettől még áll amit írsz: bár folyamatos lesz a fejlődés is, biztos mindig jobbat kapsz ha vársz, de az első időszakban ez tuti aránytalan lesz. Egy ideig érdemes lesz várni. Lásd, első/mostani 10-16 TOPS AMD APU-k... Már megjött a 40-50TOPS és "kell" is. -
ddekany
veterán
A másik, hogy ha pár éven belül mégis csak fontossá is válna a kliens oldali AI, akkor is mivel ez új terület, az akkori NPU-k teljesítménye bizonyosan többszöröse lesz a mostaninak, meg alighanem lesz valami szabvány/API is amit eleve csak az újak támogatnak. Szóval egyértelműen kivárás a jó stratégia, már ha számít a pénz.
-
Meridian
senior tag
Amúgy látom az új Oracle DB szerver nevét...
Oracle 17ai ...
)a betűjel mindig az éppen aktuális trendeknek megfelelő ... pl a 8i és 9i az internet elterjedése miatt volt "i"...
-
Meridian
senior tag
Ehhez képest én most vettem egy Lenovotól 129990-ért Rizen 5 5625U laptopot, 16GB RAM-al, 512 SSD-vel... igaz most meg 195-ért vesztegtik, de ugyanilyen tudású, most HP-ban van 158-ért... 900ezer Ft, egy olyan laptopért amit 5 év múlva már le kell cserélni...?
-
sb
veterán
Így van. Emiatt nem is értem.
Aztán lehet, hogy csak a divathullám itt is elég lesz végigsöpörni ezt az új felhozatalt. Ha a paintben nem lehet AI-al hülyéskedni akkor már hiányérzete lesz az egységsugarú usernek.Persze a potenciál is benne van, komolyabban nézve erre értettem, hogy ott lesz igazán kérdés az ár/teljesítmény. Pl. az AI-al támogatott videovágás és hasonlók már olyan funkciókat hoznak ami billentheti a mérleget. Ettől biztos lesz még szerver oldali megoldás is ezekre, de annak már nem biztos, hogy az átlaguser utána megy.
Ezek ráadásul tipikusan felhasználáskönnyítő dolgok, szóval még az sem üt vissza, hogy nem tudja használni az új funkciót Marika néni. Lehet, hogy alábecsüljük az átlag felé a hasznosságát. (Persze ettől még a 900k az 900k marad)
-
ddekany
veterán
"csak egyféleképp tudom értelmezni: AI"
Gondolom a jövőállóság FUD-on nyerészkednek. Mikor új lapost vesz valaki, megnyugtatóbb, ha van MS "Copilot+ AI PC" (uhhh) matrica, mert ha nincs, ki tudja, mikor koppan vele az ember, hogy nem megy rajta valami, ami kéne. (Tippre amúgy nem lesz ilyen koppanás pár éven belül, mert a valóban fontos AI funkciók továbbra is szerver oldalon lesznek.)
-
S_x96x_S
addikt
> "NVMe 4.0 x4 SSD" - ezek szerint a 9-edik generáció sem tud 5.0-át?
Az FP11 -es chipsetnél várható. ( strix halo )
( via https://videocardz.com/newz/amd-strix-halo-zen5-rdna3-5-premium-apu-rumors-take-shape )
Az AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 pedig FP8 -as.
-
sb
veterán
Egyrészt nem semmi, hogy itt van és előrendelhető.
Másrészt 900k? Nem teljesen értem az árazást, ill. csak egyféleképp tudom értelmezni: AI.
Amiről meg még egyelőre semmit nem tudni mennyire lesz hatékony alkalmazása. Arra pedig kicsit durva a majd 2x ár. Kb. ilyesmi a szorzó egy hasonló, talán kicsit gyengébb géphez képest.Az APU is durva, ezért várós önmagában, de szvsz közel sem annyival erősebb mint amennyivel drágább a jelenlegi 8/16-os APU-knál.
Innen egyelőre rétegterméknek tűnik:
- Van hasonlóan erős/erősebb talán kicsit nagyobb kiépítésben.
- Van nem sokkal gyengébb azonos kiépítésben jóval olcsóbban.
- Ami extra benne az még egyelőre nem tudjuk mekkora. (egyelőre semmi)szerk: Ja és hol áll meg a Strix Halo? Az ehhez képest is csillagromboló. 1.5M? Macbook Pro?
@.mf
Bár megvolt, de megfeledkeztem róla, hogy ez ennyire low power cucc. 28W 12 maggal... Persze hatékonyabb, tehát erősebb lesz mint kevesebb mag, de azért akkora extra ilyen keretből szvsz nem várható. -
-
Alaaf Pi
senior tag
A memória forrasztott, vagy modulos, utóbbi esetben egy vagy kettő?
-
.mf
veterán
Ez az elsősorban thin and light laptopokba szánt (28W) SoC, a CPU-ban gyengébb (max 4x Zen5 és 8x Zen5c), IGP-ben erősebb konzumer Strix Point; nem pedig a játékos laptopokba, mobil munkaállomásokba, DTR-ekbe szánt CPU-ban erősebb (max 16x full Zen5), IGP-ben gyenge Fire Range, abban lesz PCIe 5.0 is, 55W-ból.
Mégis mihez lenne kevés 16 csatorna PCIe 4 egy ultramobil laptopban? -
Vincent_
aktív tag
Wow.
-
ddekany
veterán
Power gomb Del baloldalára bepréselve, jobb oldali Ctrl gomb helyett Copilot gomb... csak a szokásos.
-
martonx
veterán
"NVMe 4.0 x4 SSD" - ezek szerint a 9-edik generáció sem tud 5.0-át?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 450 G7, 15,6" FHD IPS, I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 450 G7, 15,6" FHD IPS, I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest