-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kowika87
tag
Pont ezt akartam irni enis, hogy vezetek nelkuli fules, keyboard, mouse mind bezavar. Tipikus saleses duma hogy csereljek ki a legujabbra es jo lesz. A nagy fenet.
En vegigjarnek egy Chanalyzer-el es megneznem SNR, RSSI, zajok, overlap, data rate stb. Most nagyon megy ez az ap-ba epitett kamera dolog ami igencsak kifingatja a channeleket. AC channel bonding 160Mhz es tarsai... -
kowika87
tag
válasz
soma314 #12380 üzenetére
En csak az irasbelire keszultem most, persze ez nem azt jelenti hogy a laborra 0-rol indulok. Kevesebbet laboztam es konfiguraltam, inkabb kesz labokbol problatam kiolvasni az adott technologiat. Packet capture, RFC bongeszes illetve nagyon sok konyv video. Valamelyik INE videoban javasoljak hogy 80% fundation knowledge legyen meg a maradek 20% meg tips & tricks. En ezt probaltam kovetni.
Szerintem az aranyok rendbe voltak a vizsgan nem volt kifejezetten valamibol sok vagy keves. Annyira nagy a blueprint hogy boven el tudjak osztani. Persze volt par olyan ahol csak tippelni tudtam mert gozom se volt rola. Volt eliras is mroute helyett nroute
A Cisco publikalt egy listat az ET-hez ebbe benne vannak a Cisco Live slideok:
https://learningnetwork.cisco.com/docs/DOC-29253Ha jol tudom a Cisco Live oldalra kulon lehet regisztralni es nem kell hozza partnerseg csak email cim.
Te melyik modot valasztod valasztottad? Milyen forrasokat hasznalsz a felkeszuleshez konyv, video?
-
kowika87
tag
R&S Written passed.
kicsit elfaradtam a vegere, nagyon sok kerdes volt. Nem ereztem hogy teljesen uralom a vizsgat de vegul meglett. kb 30 kerdesnel volt hogy hatareset de nem azert mert nehez, hanem mert nincs egyertelmu valasz... tobbszor modositottam, vacilaltam melyik lenne jo... 75% kaptam az Evolving part-ra ez lett a legrosszabb.
1-2 nap pihi aztan indul a lab felkeszules -
kowika87
tag
Azert szerintem felhaborito ez, es valahol a HR szakmaban kell keresni a hibat. Tisztelet a kivetelnek. Miert nem irjak ki az allasok melle a fizetest is? Akkor talan meg egy palyakezdonek vagy uj szakmaba kezdonek lenne foglama milyen berek vannak a piacon. A legkezenfekvobb felmeres az Feco-e.
Egy ismerosom nem reg vegzett el egy ket eves OKJ info-s kepzest es most szembesul vele hogy mennyi penzt kereshet, miutan befejezte az iskolat...???? ket ev utan.
Persze a jelentkezesek soran kiderul hogy mennyi az annyi na de konyorgom nem minden nap jar az ember allasinterjura. -
kowika87
tag
Ma is tanultam valamit, Windows 7 interfaszek bridgelese utan bekapcsolja a STP-t windows kliensen! Beletellt egy kis idobe mire rajottem miert vagja le allandoan a portot a BPDU guard
-
kowika87
tag
válasz
FecoGee #12177 üzenetére
Persze, megszuntetni nem fogjak, de bele fogjak rakni a lab-ba is ahogy a written-be mar benne van. Ez nem is gond fejlodik a szakma. Nekem ezzel szemelyes problemam van. Anno amiert megszerettem a networkot az a szoges ellentete annak ami fele most megyunk es kesobb nem biztos hogy annyira szeretnem csinalni mint most. A dinoszauruszok is elvoltak sokezer evig szerintem mi is elleszunk
-
kowika87
tag
A melysege fugg a pozitol. De az en tapasztalatim szerint szamithatsz: Subnetting, DHCP, DNS, ARP, NAT, VLAN, STP, Basic routing.
Ha a CCNA anyaggal tisztaban vagy akkor az egy tokeletes alap.
A fel oras interju szerintem HR jellegu lesz.En anno 2011-ben voltam akkor meg LHSystems-nel. Ott az elso korben kb. ugyan ez volt. Fel ora HR stuff aztan teszt.
Good luck.
-
kowika87
tag
válasz
Zola007 #12162 üzenetére
Szerintem lenyegi kulonbseg nincs a ketto kozott. Olyan technologiara mondjak pl. RIP version 1, amire mar tovabbi fejleszteseket nem fognak kiadni, illetve nem javasoljak a hasznalatat = elavult.
Ket lehetoseg van:
- az adott feature elerheto de hasznalata nem javasolt
vagy
- az adott featuret kivettek a szoftverbol.
Az osszes elavult techologianak elobb utobb az lesz a sorsa hogy kiveszik a softwarebol, bar lehet nem maradna eleg feature a datasheetreMa fejeztem be az uj Jeff Doyle Routing TCP/IP Vol II-t. Kivalo munka, nagyon reszletes BGP es Multicast anyagokkal 2016-ra updatelve. Egyetlen hatranya hogy 1100 oldal es tobb mint 2 kilo. Feler egy sulyzos edzessel..
-
kowika87
tag
Basic kerdes:
Ha a ceg regisztral vizsgara akkor az hogy fog latszani a sajat trackerem alatt? Hogy ujitja meg az elozo certeket?Koszi.
-
kowika87
tag
válasz
FecoGee #12075 üzenetére
Oszinten, nem sokat. Megcsinaltam a Nabrik fele Gap between CCNP CCIE workbookot meg par sajat labot de az inkabb csak a technologia megertese miatt.
Probalom az elmeletet bevinni most mert nekem az a gyengem es eleg sok idod vesz el. En nem merem az idot ugy mit Te, de kb eddig 250 ora ment bele a writtenbe. 9 konyv, INE, IPExpert videok.
Egy egy orat buszozok a munkaba es vegig videokat nezek. Annyi trukkot alkalmazok hogy 1.5x sebessegre gyorsitom a videot igy 2 ora alatt 3 ora anyagot tudok megnezni. Ez meg az a pont amit kenyelmesen ertek (UK elet elonye), de folyamatos figyelest igenyel. Amit nem tiszta azt felirom es munka kozben ha van idom kiguglizom. Hetvegente valtozo, altalaban napi 4 ora tanulas +1-2 ora lab.
A labra mar elkezdtem tervezni az idobeosztast de meg nem latom a veget, most a writtenen van a focus.
-
kowika87
tag
válasz
FecoGee #12065 üzenetére
BUEK Mindenkinek,
2016.
- Kikoltozes kulfoldre
- 2 munkahelyvaltas
- 2 + Cert beszerzese (nem Cisco)2017:
- Februar CCIE R&S Written
- LAB.
- 2. LAB?Sikerult elhelyezzkednem egy Gold partnernel aki nyomatja a treningeket es a vizsgakat. Bootcamp remelhetoleg osszejon
A written felkeszules eddig jol alakul bar meg van par fekete topic ( IS-IS, MPLS na es persze Evolving bulls**t) -
-
kowika87
tag
válasz
LaCeeN #11777 üzenetére
Ez egy nagyon jo kerdes, en anno OCG-bol keszultem. Ami jo lehet:
- Cisco LAN Switching (regi de jol megirt konyv - config reszt ki lehet hagyni mert az regi CatOS-hez van)
- Implementing Cisco IP Switched Networks (OCG)
es talan ez:
- Interconnections: Bridges, Routers, Switches, and Internetworking Protocols (2nd Edition)
Bar nekem ez utobbi iszonyat csalodas, teljesen erthetetlen hablaty. Mas esetleg olvasta? -
kowika87
tag
válasz
zsolti.22 #11658 üzenetére
Ha érted a CWNA-t akkor a CWTS-re nem nagyon van szükség, mivel az egy lower level - sales anyag, bár nekem segített kitisztázni egy két dolgot. CWTS vizsgám megvan (nem kell megújítani
), a CWNA egyenlőre pihenőn van, most munkahelyváltás és komolyabb vizsga van előtérben.
Egyébként a héten kaptam hírlevelet tőluk december/januárban megújul a CWNA, de nem akarom szét offolni ezt a topikot -
kowika87
tag
Sziasztok,
Tudnatok javasolni olyan anyagot ami a halozati alapismereteket mutatja be? Nagyon dummy szintrol kellene, hogy induljon.
A kedves felesegem ugy dontott szakmat valt es ugy nez ki, hogy jo pelda vagyok neki
Angol/magyar anyag barmi johet
Koszi -
kowika87
tag
Sziasztok,
Van aki mar probalkozott ASA es 3rd part device-t osszekotni LACP-n vagy static PO-n?
Olvastam, hogy meg ASA es Catalyst kozott sem mindig megy...
Amit probaltam:-ASA channel-group 1 mode on. 3rd party device: static PO. Eredmeny: 0 ping sem megy.
-ASA channel-group 1 mode active 3rd party device: LACP active. Eredmeny: Feljon a PO mindket oldalon ping megy, de ha lecsapom egy vagy masik linket akkor nem jon vissza a PO.
-ASA channel-group 1 mode passive. 3rd party device: LACP active Es forditva is. Eredmeny: UA.
Varialtam a timeout timer-t is de semmi eredmeny.
Packet capture szerint amikor lemegy egy link akkor akkor az asabol nem jon ki semmi a masik oldal pedig kuldi a PDU-kat rendesen.
Ha ujrakonfigolom az ASA-n a PO-t akkor minden happy ujra.Otlet?
-
kowika87
tag
Akit esetleg erdekel :[link]
-
kowika87
tag
válasz
Bandib0y #10560 üzenetére
Hali,
Amikor egy weboldalt meg akarsz nyitni, uss a routeren egy sh ip nat trans latszik a nat bejegyzes a 80as port-al?
Illetve probald meg hogy a gepeknek a default gw ip-t kuldod le DNS-nek mivel a pppoe csatlakozaskor a router megkapja a dns cimet az ISP-tol.valamit ezt a parancsot szerintem vedd ki : ip dns server
En is csinaltam egyszer digivel ilyet es nem ment elsore. Valami ilyesmi lehetett a hiba.
-
kowika87
tag
válasz
FecoGee #10481 üzenetére
Igen ezt en is tapasztaltam anno Magyarorszagon is es itt UK-ben is. Nem erdekelte oket a CCNP papir csak a tudas es lelkesedes/motivacio.
Mas: valaki foglalkozott mar SP track-el? Jovore lejar a CCNP-m es nem akarom hagyni veszni annak ellenere sem hogy most nem ciscozok. -
kowika87
tag
Nincs változás, ugyan az.
CUSTOMER_R7#sh route-map
route-map NAT-S0/0, permit, sequence 10
Match clauses:
ip address (access-lists): NAT
interface Serial0/0
Set clauses:
Policy routing matches: 0 packets, 0 bytes
route-map NAT-E0/0, permit, sequence 10
Match clauses:
ip address (access-lists): NAT
interface Ethernet0/0
Set clauses:
Policy routing matches: 0 packets, 0 bytesde mondom ha a serialt cserélem Ethernet-re akkor pipa minden, konfig változás nélkül.
-
kowika87
tag
A topológia ide kapcsolódó része:
2 külön AS-be megy a két vonal.
Customer routeren NAT van:
ip nat inside source route-map NAT-E0/0 interface Ethernet0/0 overload
ip nat inside source route-map NAT-S0/0 interface Serial0/0 overloadSLA figyeli R4 E0/0 interfészét a track pedig reachabilityre van állítva:
ip sla 1
icmp-echo 156.12.59.38 source-ip 156.12.59.37
threshold 500
timeout 1000
frequency 3track 1 ip sla 1 reachability
Két static route van fent a primary-t figyelem:
CUSTOMER_R7#sh run | s ip route
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 156.12.59.38 track 1
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 156.12.59.34 20Ha lecsapom a linket R4-en ez történik:
CUSTOMER_R7#debug ip routing
CUSTOMER_R7#debug track allCUSTOMER_R7#ping 50.50.50.50 so l10 rep 10000
Type escape sequence to abort.
Sending 10000, 100-byte ICMP Echos to 50.50.50.50, timeout is 2 seconds:
Packet sent with a source address of 192.168.50.1
(sok ping)
!!...
*Feb 6 18:59:35.731: track-sta (1) Change #5 ip sla 1, reachability Up->Down
*Feb 6 18:59:35.731: %TRACK-6-STATE: 1 ip sla 1 reachability Up -> Down
*Feb 6 18:59:35.731: track-sta (1) ip sla 1 reachability Up -> Down
*Feb 6 18:59:35.731: track-que (1) Queuing CHANGED client event for Static IP Routing
*Feb 6 18:59:35.731: track-que (1) Unqueuing CHANGED client event for Static IP Routing
*Feb 6 18:59:35.731: RT: del 0.0.0.0 via 156.12.59.38, static metric [1/0]
*Feb 6 18:59:35.731: RT: delete network route to 0.0.0.0/0
*Feb 6 18:59:35.731: RT: default path has been cleared
*Feb 6 18:59:35.731: RT: updating static 0.0.0.0/0 (0x0) :
via 156.12.59.34 0 1048578*Feb 6 18:59:35.731: RT: add 0.0.0.0/0 via 156.12.59.34, static metric [20/0]
*Feb 6 18:59:35.731: RT: default path is now 0.0.0.0 via 156.12.59.34.
*Feb 6 18:59:35.732: RT: updating static 0.0.0.0/0 (0x0) :
via 156.12.59.34 0 1048578
......................
Success rate is 99 percent (6092/6118), round-trip min/avg/max = 1/1/5 msÁtkerül a másik útvonal a route táblába de a ping nem megy tovább.
Újraping esetén már megy:
CUSTOMER_R7#ping 50.50.50.50 so l10
Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 50.50.50.50, timeout is 2 seconds:
Packet sent with a source address of 192.168.50.1
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 19/19/20 ms
CUSTOMER_R7# -
kowika87
tag
Hali!
Egy kérdés: Adott egy router 2 kijárattal az egyik egy FE interface a másik pedig Serial. A Serial backupra van. IP sla és Floating Static Route-ok bent vannak és ha leesik az FE interfész akkor átáll a backupra. Ez eddig szép és jó de a session-ok megszakadnak.
Megoldható-e a váltás úgy hogy csak pár ping essen ki?Ha így elgondolkozok rajta akkor nem, mert különbözik az encapsulation.
Természetesen ez nem egy éles rendszer, de kipróbáltam úgy hogy ha kicserélem a Serial-t FE interfészre akkor megy. 1-2 ping esik ki és minden szép. -
kowika87
tag
Egyszer én is voltam a PI 2.2 oktatáson. Minden feature-t elmondtak, majd jött a labi és ha valami nem ment akkor az volt a válasz, hogy még ED állapotban van úgyhogy majd biztos javítják. Na nekem itt elég is volt...
Aztán azóta már van 3.0 is de nem tudok változott-e bármi. -
kowika87
tag
válasz
FecoGee #10072 üzenetére
Lényeges de később nem ez lesz a fő szempont, szerintem. Ahogy cork írta site survey-nél sok mindent figyelembe kell venni, de nem ezeken fogsz agyalni, erre van a szoftver
Pl Airmagnet Site survey.
Javaslom még Jerome Henry anyagait. Meg lehet találni fórumokon is, készséggel szokott segíteni.
-
kowika87
tag
válasz
Cyber_Bird #9986 üzenetére
-Eldontottem, hogy magyar kkv-hez soha tobbet. Kovetkezo vagy valami nagy multi, vagy egy olyan startup aminek az otlete nagyon megfog. (meg rajottem, hogy nem szabad hinni a fonok igereteinek
)
+1
-
kowika87
tag
Talán a válasz ott keresendő, hogy meglehetősen nagy a szakember hiány.
Az én tapasztalatim alapján ott van a gond, hogy a cégek elvárják, hogy magas szintű R&S, Sec, Collab, Wifi, DC szaki legyél ellenben képzést, pénzt, karrierutat nem kapsz. Sőt még legyél presales és sales is. Aztán ha nem tetszik el lehet innen menni. De ezek szigorúan az én tapasztalatim és tisztelet a kivételeknek. Én meguntam azt, hogy egy ilyen szakmában rágni kell a kefét azért, hogy egy normális "kompenzációs csomagot" kapj.Egyébként én is más országba költözök karrierem építése céljából pont a fent felsorolt okok miatt.
-
kowika87
tag
Sziasztok!
Használt már valaki MACSecet l2 vpn-en keresztül? Működik? Érdekelne pro vs kontra akinek van tapasztalata.
Köszi
-
kowika87
tag
Sziasztok!
NHRP témában kérdeznék:
Adott két site. |c2901|-----|internet|-----|ISP router|-----|c1841|. A 2901 a hub.
Konfigok:
c2901#sh run int tun 0
Building configuration...Current configuration : 278 bytes
!
interface Tunnel0
ip address 172.16.0.1 255.255.255.0
no ip redirects
ip mtu 1400
ip nhrp map multicast dynamic
ip nhrp network-id 1
ip virtual-reassembly in
no ip split-horizon
ip tcp adjust-mss 1360
tunnel source GigabitEthernet0/1
tunnel mode gre multipoint
endc1841#sh run int tun0
Building configuration...Current configuration : 258 bytes
!
interface Tunnel0
ip address 172.16.0.50 255.255.255.0
no ip redirects
ip nhrp map multicast 86.x.x.x
ip nhrp map 172.16.0.1 86.x.x.x
ip nhrp network-id 1
ip nhrp nhs 172.16.0.1
tunnel source FastEthernet0/1
tunnel mode gre multipoint
endA konfig behúzása után a hubon azonnal feljön a tunnel, legalábbis ezt mutatja:
c2901#sh dmv
Legend: Attrb --> S - Static, D - Dynamic, I - Incomplete
N - NATed, L - Local, X - No Socket
T1 - Route Installed, T2 - Nexthop-override
C - CTS Capable
# Ent --> Number of NHRP entries with same NBMA peer
NHS Status: E --> Expecting Replies, R --> Responding, W --> Waiting
UpDn Time --> Up or Down Time for a Tunnel
==========================================================================Interface: Tunnel0, IPv4 NHRP Details
Type:Hub, NHRP Peers:4,# Ent Peer NBMA Addr Peer Tunnel Add State UpDn Tm Attrb
----- --------------- --------------- ----- -------- -----
1 x.x.x.x 172.16.0.3 UP 00:05:37 DN
1 x.x.x.x 172.16.0.4 UP 00:08:53 DN
1 x.x.x.x 172.16.0.6 UP 00:04:55 DN
1 x.x.x.x 172.16.0.50 UP 00:15:37 DNJelen esetben itt az utolsó sor ami mérvadó.
Viszont a spoke eszközön ez fogad:
c1841#sh dmv
Legend: Attrb --> S - Static, D - Dynamic, I - Incomplete
N - NATed, L - Local, X - No Socket
# Ent --> Number of NHRP entries with same NBMA peer
NHS Status: E --> Expecting Replies, R --> Responding, W --> Waiting
UpDn Time --> Up or Down Time for a Tunnel
==========================================================================Interface: Tunnel0, IPv4 NHRP Details
Type:Spoke, NHRP Peers:1,# Ent Peer NBMA Addr Peer Tunnel Add State UpDn Tm Attrb
----- --------------- --------------- ----- -------- -----
1 x.x.x.x 172.16.0.1 NHRP 1d01h SMondanom sem kell, hogy se ping semmi nem megy sehonnan.
Amivel probálkoztam:
tunnel key
nhrp auth
IPsec a tunnelra
átvittem a spoke eszközt másik ISP alá
IOS update,
de sajnos nem működik.
A dolog érdekessége hogy ezen a spoke-on kívül még van további 3 site ami tök jól megy ezzel a konfiggal Ping, VOIP minden ok
Valakinek esetleg van ezzel kapcsolatban ötlet/tapasztalat?
Köszi. -
kowika87
tag
Sziasztok!
Eladó néhány darab a labom-ból:
Cisco 1841 router
Cisco 2811 router/voice gateway 16 PVDM + VIC2-4FXO
2db 2621 routerÁtvétel Budapesten lehetséges.
-
kowika87
tag
Sziasztok. Megkesve bar de torve nem, big respect Feconak az IE-hez.
Mas, ccp-t hasznalt mar valaki vpn-en? Az istenert se tudok fllash muveleteket vegrehajtani... Minden mas megy de ha fel akarok tolteni barmit a flashre hibara fut. Elvileg http vagy https-en megy minden forgalom?
Koszi
-
kowika87
tag
Ha van időd és tudsz tanulni, akkor én mindenképpen csinálnám. Ha meglesz a ccnp akkor meg bemutathatsz a főnőknek, nem támogattak - te sem támogatod tovább.
Persze ez nem papír függő de nagy előny ha megvan a cert, a cégnek ettől is függ a partner levelje (ha jól tudom). -
kowika87
tag
Nálam ugyanez, csak én egy év után jöttem rá hogy sose fogok innen előrelépni (kb ugyanez a pozició mint a tied), ezért kezdtem el tanulni, önköltségen CCNA CCNP + könyvek, home lab. Most ott tartok hogy a főnök nehezen viseli hogy magasan túlnőttem a helyemet de persze kirúgni nem akar. Én is váltani készülök. Sok sikert és szerintem mindenképpen jó döntést hoztál.
-
kowika87
tag
Sziasztok!
640-722 CCNA Wireless könyvet olvasta már valaki? Érdemes megvenni?
Hucaby írta és vannak fenntartásaim vele kapcsolatban (CCNP SWITCH könyv)
Köszi. -
kowika87
tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre van szükségem. Ha egy cisco WLC-t hard resetelek akkor a licensz-t újra regisztrálni kell? AP licensz illetve DTLS licenszre gondolok.
Az én elgondolásom szerint igen.
Viszont mi van ha nincs meg a licensz fájl, a cisco account amin regisztálták etc etc? Serial alapján lehet kérni teljesen újat? -
kowika87
tag
válasz
McSzaby #5636 üzenetére
Pénzkidobás csak a laborozás miatt eszközöket venni szerintem. CCENT/CCNA simán kilaborozható packet tracer gns3 segítségével. CCNP szinten a ROUTE is simán megy GNS3ból, a SWITCH-hez szokták javasolni az MLS eszközöket de én ezt is feleslegesnek tartom.
Másik lehetőség hogy olyan melód van, ahol vannak eszközök homokozni. -
kowika87
tag
válasz
albertboy #4263 üzenetére
Hello!
Csak rápillantani volt időm, a wc mask azért nem látszik mert valószínűleg class szerint adtad meg a wc maskot és akkor nem rakja oda: network 192.168.1.0 0.0.0.255 = network 192.168.1.0.
A neighbor probléma pedig akkor szokott jönni ha a hello csomagban olyan forrás cím van amit az eigrp process nem ismer, vagyis nem egy subnetben vannak, de ez a conf alapján rendben van.
Én lehet hogy a R1 Fa0/1 nézném meg elsőre hogy milyen vlanban megy stb. Illetve milyen IOS fut?BTW GNS3ban switchingelni nekem nagyon nem fekszik. Persze a routing ok, de így már nagyon meg tud a program keveredni (saját tapasztalat).
-
kowika87
tag
válasz
zsolti.22 #4003 üzenetére
Most hogy lenyugodtam és visszagondolok tényleg nem volt "annyira" nehéz. Volt Sok OSPF és EIGRP elméleti kérdés. Volt néhány BGP, ezek egyáltalán nem voltak nehezek. Volt ilyen dokumentációs kérdés is. Labor pedig volt OSPF, PBR, IPv6. Ami pedig elcsúsztam az egy redistribute labor. Pedig előtte is sokat gyakoroltam, egyáltalán nem nehéz téma, visszagondolva egyszerűen nem is tudom hogy nem esett le elsőre.
Elkezdtem a switchet. Eddig easy 2 fejezet után. Félek hogy ez késöbb rosszabb lesz, ahogy a route is bekeményített. -
kowika87
tag
642-902 895/1000 vért p**áltam...
-
-
kowika87
tag
válasz
zsolti.22 #3941 üzenetére
R1#sh run | s bgp
router bgp 432
no synchronization
bgp log-neighbor-changes
neighbor 2.2.2.2 remote-as 432
neighbor 2.2.2.2 update-source Loopback1
neighbor 3.3.3.3 remote-as 432
neighbor 3.3.3.3 update-source Loopback1
no auto-summaryR3#show run | s bgp
router bgp 432
no synchronization
bgp log-neighbor-changes
neighbor 1.1.1.1 remote-as 432
neighbor 1.1.1.1 update-source Loopback1
neighbor 1.1.1.1 next-hop-self
neighbor 6.6.6.6 remote-as 765
neighbor 6.6.6.6 ebgp-multihop 5
neighbor 6.6.6.6 update-source Loopback1
no auto-summaryR6#sh run | s bgp
router bgp 765
no synchronization
bgp log-neighbor-changes
neighbor 3.3.3.3 remote-as 432
neighbor 3.3.3.3 ebgp-multihop 5
neighbor 3.3.3.3 update-source Loopback1
neighbor 7.7.7.7 remote-as 5555
neighbor 7.7.7.7 ebgp-multihop 5
neighbor 7.7.7.7 update-source Loopback1
no auto-summaryR7#sh run | s bgp
router bgp 5555
no synchronization
bgp log-neighbor-changes
redistribute connected route-map FILTER
neighbor 5.5.5.5 remote-as 4000
neighbor 5.5.5.5 ebgp-multihop 5
neighbor 5.5.5.5 update-source Loopback1
neighbor 6.6.6.6 remote-as 765
neighbor 6.6.6.6 ebgp-multihop 5
neighbor 6.6.6.6 update-source Loopback1
no auto-summaryMindegyik router között van static route a bgp neighborship miatt.
-
kowika87
tag
Hali Na akkor én kérdeznék.Természetesen BGP...
Minden router között él a neighbor kapcsolat. R7-nél található 4 loopback redistributed into bgp, Ez ok is:
R7#sh ip bgp
BGP table version is 5, local router ID is 139.10.5.1
Status codes: s suppressed, d damped, h history, * valid, > best, i - internal,
r RIB-failure, S Stale
Origin codes: i - IGP, e - EGP, ? - incompleteNetwork Next Hop Metric LocPrf Weight Path
*> 133.10.3.1/32 0.0.0.0 0 32768 ?
*> 133.10.4.1/32 0.0.0.0 0 32768 ?
*> 133.10.5.1/32 0.0.0.0 0 32768 ?
*> 139.10.5.1/32 0.0.0.0 0 32768 ?Namost szeretném pingelni valamelyik loopbacket. De csak R5 és R6ról megy, máshonnan nem, pedig benne van a route és a BGP táblában mindenhol.PL:
R1#sh ip bgp
BGP table version is 21, local router ID is 1.1.1.1
Status codes: s suppressed, d damped, h history, * valid, > best, i - internal,
r RIB-failure, S Stale
Origin codes: i - IGP, e - EGP, ? - incompleteNetwork Next Hop Metric LocPrf Weight Path
* i133.10.3.1/32 2.2.2.2 0 100 0 765 4000 5555 ?
*>i 3.3.3.3 0 100 0 765 5555 ?
* i133.10.4.1/32 2.2.2.2 0 100 0 765 4000 5555 ?
* i133.10.5.1/32 2.2.2.2 0 100 0 765 4000 5555 ?
* i139.10.5.1/32 2.2.2.2 0 100 0 765 4000 5555 ?
R1#sh ip route
Codes: C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
o - ODR, P - periodic downloaded static routeGateway of last resort is not set
1.0.0.0/32 is subnetted, 1 subnets
C 1.1.1.1 is directly connected, Loopback1
2.0.0.0/32 is subnetted, 1 subnets
S 2.2.2.2 [1/0] via 10.1.11.2
3.0.0.0/32 is subnetted, 1 subnets
S 3.3.3.3 [1/0] via 10.1.12.2
139.10.0.0/32 is subnetted, 1 subnets
B 139.10.5.1 [200/0] via 3.3.3.3, 00:01:18
10.0.0.0/24 is subnetted, 2 subnets
C 10.1.11.0 is directly connected, Serial0/0
C 10.1.12.0 is directly connected, Serial0/1
133.10.0.0/32 is subnetted, 3 subnets
B 133.10.4.1 [200/0] via 3.3.3.3, 00:01:19
B 133.10.5.1 [200/0] via 3.3.3.3, 00:01:20
B 133.10.3.1 [200/0] via 3.3.3.3, 00:01:20Biztos valamit elnézek de már 6 órája ciscozom
Köszi
-
kowika87
tag
.
-
kowika87
tag
Hali!
VideoSzerintetek a videóban feltüntetett fizetések hol érvényesek? Örülök ha 25-30%át megkeresem ennek egy évben CCNA-val...
Tényleg érdekel, persze az is elképzelhető, hogy egy újabb reklámfogás hogy mennyire megéri neked kifizetni méregdrága vizsgákat.
Szerintem a valóság ennél sokkal rosszabb. -
kowika87
tag
válasz
Rocko007 #3834 üzenetére
Hali!
Én 2-2 hónap alatt készültem fel ICND1-2 ből. Tananyagnak megvettem az Offical Cert Guide-t mindkét könyvből, valamint használtam packet tracert és a boson netsim-et. Fizikai labor szerintem egyáltalán nem szükségszerű persze előnyös ha van de nem ezen múlik.
Mindkét vizsgám 90% felett sikerült, szerintem ICND1 vizsgán a legfontosabb a subnetelés és egyéb elméleti tudás (3way handshake, modellek stb.). ICND2-re pedig minden ami a könyvben van
Ha valóban komolyan gondolod akkor augusztus végére le kellene vizsgáznod mert szeptembertől kicsit átalakul a tananyag és a vizsga is.Vizsgára pedig itt lehet jelentkezni:VUE
BTW jelenleg CCNP route-ra készülök de már a tököm tele van vele... 3. alkalommal olvasom az OCG-t és mire a végére érek valamit elfelejtek... Azon gondolkozom hogy random fogom olvasni a topicokat
-
kowika87
tag
http://www.ciscopress.com/store/ccnp-route-642-902-official-certification-guide-9781587202537
1st Printing
Page 28 – 1st paragraph – strike the last sentence. It should have referred to R2’s show ip eigrp interfaces command, but that command is not in the example.
Page 34 – paragraph after grayed note – end of 2nd line – command “show ip eigrp interface…” should instead be “show ip eigrp interface detail type number”.
Page 38 – Example 2-5 – middle section, which is the configuration for R2 – the 2nd instance of “no passive-interface Serial0/0/0” should instead read “no passive-interface Serial0/0/1”.
Page 40 – Step 1, 2nd substep – 2nd line, the text reading “the key numbers do not…” – delete the word “not”.
Érdemes átnnézni. ahogy nézem van hiba bőven.
-
kowika87
tag
Érdekes az én könyvemben így van OCG CCNP Route:
Create an (authentication) key chain:
Create the chain and give it a name with the key chain name global command
(also puts the user into key chain config mode). The name does not have to
match on the neighboring routers.Create one or more key numbers using the key number command in key
chain configuration mode. The key numbers do have to match on the
neighboring routers.Define the authentication key’s value using the key-string value command in
key configuration mode. The key strings must match on the neighboring routers.És valóban igaz egyezni kell a key numbernak is.
-
kowika87
tag
válasz
sunyijanika #3249 üzenetére
Igen azt értem. Csak az zavart meg hogy R4-re állítottam autentikációt de csak a Fa 1/0 ra. Mivel R4 és R5 között nem volt semmi így nyugodtan létrejött a neighborship és ment az EIGRP az egész topologián. Az természetes ha az egyik oldalon beállítom vagy épp lelövöm akkor lemegy downba. Mostmár tiszta, köszi
-
kowika87
tag
Sziasztok!
Ismét kérdeznék:
Adott a topológia. EIGRP gyakorlás.
Alkalmazom az eigrp autentikációt R1,R2,R3-on R4 csak Fa1/0-n:R1(config-if)#key chain KOWIKA
R1(config-keychain)#key 1
R1(config-keychain-key)#key-string pass1
R1(config)#interface fastEthernet 0/0
R1(config-if)#ip authentication mode eigrp 120 md5
R1(config-if)#ip authentication key-chain eigrp 120 KOWIKANa most ez rendben is van, a route táblában bent van mindenki:
R2#show ip route
C 192.168.10.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0
C 172.17.0.0/16 is directly connected, Loopback1
D 172.16.0.0/16 [90/156160] via 192.168.10.1, 00:07:07, FastEthernet0/0
D 172.18.0.0/16 [90/156160] via 192.168.10.3, 00:02:04, FastEthernet0/0
10.0.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
D 10.10.10.0 [90/2172416] via 192.168.10.4, 00:01:09, FastEthernet0/0A kérdésem az hogy R5 miért lát be a 192.168.10.0 subnetbe:
R5#show ip routeD 192.168.10.0/24 [90/2172416] via 10.10.10.1, 00:08:02, Serial0/0
D 172.17.0.0/16 [90/2300416] via 10.10.10.1, 00:08:02, Serial0/0
D 172.16.0.0/16 [90/2300416] via 10.10.10.1, 00:08:02, Serial0/0
D 172.18.0.0/16 [90/2300416] via 10.10.10.1, 00:08:02, Serial0/0
10.0.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
C 10.10.10.0 is directly connected, Serial0/0Köszönöm előre is.
-
kowika87
tag
Sziasztok!
Egy gyors kérdés:
Ha inter VLAN routing van konfigolva egy router fa interface-re akkor NAT-nál az összes subinterface-re kell ip nat inside parancs vagy elég csak magára az interface-re? -
kowika87
tag
válasz
FecoGee #3061 üzenetére
Ezzel nem értek egyet. Nekem ha eszembe jut valami téma, akkor odamegyek a könyvekhez és kinézem. Most ezt persze megtehetném pdf-ből vagy google segítségével de nekem a könyv sokkal jobban bejön, ilyen régimódi vagyok. Persze tanulok gépről is de sokkal jobban érzem magam ha leülök a fotelba egy könyvvel stb...
ízlések és pofonok én már többször elővettem újra a CCENT könyvet, legjobb benne a Flintstones story az elején
-
kowika87
tag
válasz
J0shu4M1ll3r #3026 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Linux Mint
- Robogó, kismotor
- Apple MacBook
- Steam topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Tőzsde és gazdaság
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- PS5 Slim Disc 1TB 2026.10.08 GARANCIA
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest