Aktív témák
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Csontikka
üzenetére
Nem akarom minősíteni a Mistral embereit nagyon, de a lényeg, hogy hülyeséget beszéltek. Nem a ventilátor nem normál, hanem ők nem azok. Ventilátorból létezik jópár méretű, csak a számítástechnikában igen behatárolt típusok vannak. Nincs olyan belőle, hogy normál, meg nem normál.
A szűk látókörű eladó még életében nem járt elektronikai alkatrészboltban, pedig nincs messze tőlük. Ha viszont te képes voltál a Mistral-ig elmenni, akkor pár utcával odébb is el tudsz a Dráva és a Lehel út sarkára a Lomex-be. Ott árulnak több féle méretű ventilátort. Igaz nem Papst, hanem Sunon-t, de neki is vannak jó ventilátorai. 
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
cortez25
üzenetére
Az, hogy te nem olvastad és nem tudsz valamiről, nem jelenti, hogy az a valami nem is létezik, ugyebár
. Konkrétan annak az embernek mondtad, hogy senki nem mondta el, hogy mi a hibája, aki 100%, hogy megtette. De a Terminal fórumán is le lett írva, igaz nem az elektro részlegben, arnd, stol és jómagam veséztük ki egy 410W-os TT táp kapcsán. A 410W-os TT ugyanazt az elektronikát kapta(gyártó:Sirtec), mint a 410-212-es Chieftec. -
Csaba_20_
őstag
válasz
jackpcsm
üzenetére
Abból gondolom, hogy a hiba nem került javításra, hogy ugyanolyan típus szám alatt értékesítik őket már hosszú ideje. Semmivel se reálisabb, mint elhinni azt, hogy megjavították bennük a hibát, annak, aki el akarja adni. Mellesleg az egyik problémára egy ThermalTake tápban derült fény, amibe szintén a Sirtec gyártotta a belsőt. A Sirtec-nek van egy kapcsolása, amiben van egy-két tervezési hiba.
Nem tépem tovább a szám feleslegesen, ha azt akarod megvenni, mert látszólag(az egyik oldal szerint) halkabb, akkor vedd meg. Azt pedig nem tudom hányszor kell még elmondanom, hogy a dB még nem minden! Ha abból vonsz le messzemenőkig tartó következtetést, akkor hibásan teszed. -
Csaba_20_
őstag
válasz
jackpcsm
üzenetére
És ha egyik sem? Hol így, hol úgy mérik. Hol ilyen, hol olyan körülmények közt. Meg kell hallgatni, de azért azt remélem nem gondolod, hogy szándékosan hangos tápokat gyártana bárki is.
Pontosan ilyen okokból kifolyólag nem szoktam hangosság alapján kategórizálni egy tápegységet. -
Csaba_20_
őstag
válasz
jackpcsm
üzenetére
Például itt:
[link]
[link]
De a Google-lel is rákereshetsz, már lehet pár helyen kapni. Azt hiszem a Pixel a magyar fődisztributor, de ez nem biztos. A GreenPower-rel társul a No Design is sajna, ám ez engem egy cseppet sem érdekelt. Akit érdekel, az ne GreenPower-t vegyen.
A tápról a leírás a gyártó honlapján: [link]
És egy teszt róla: [link] -
Csaba_20_
őstag
válasz
jackpcsm
üzenetére
Nekem FSP GreenPower tápom van. Meghallgattam terheletlenül, terhelve(minimálisan) és kiszedve a ventilátorát is. A ventilátornak nem hallottam a hangját egyik esetben sem. A táp 0 terhelés mellett iszonyat halkan ciripel, a hang 10 kHz feletti és az egyik ismerősöm erős fülelés után se volt képes meghallani. Aki hallgatott már frekvencia generátorra kötött hangszórót, az tudja, hogy ez már nagyon magas frekvencia. Minimálisan leterhelve, megszűnik a hang. A gépbe beszerelve se hallani a hangját.
Nem az mondja meg, hogy mi lesz hangos, hogy hány dB-lel szól. Hanem, hogy a zaj mekkora mellette. Legtöbb esetben az egyéb zaj teljesen elnyomja a hangját a ventilátornak. Ráadásul sokszor nem tűntetik fel, hogy az ideálisnak tűnő értéket milyen körülmények között mérték. Többször láttam pl., hogy a gyártó által megadott X% hatásfokot tápok esetében a tesztekben nem bírták reprodukálni és emiatt alul osztályozták a tápot. Holott a gyártó európai 230V/50Hz-re adta meg az értéket és maximális terhelés mellett. A mérést meg amerikai 115V/60Hz-es hálózaton végezték. Igaz megjegyzik, hogy emiatt lehet eltérés, de nem igazán adnak ennek nyomatékot. Pedig igenis sokat számít.
A 410W-os Chieftec szériát felejtsd el! Hiába olcsó, hiába halk állítólag, nem hosszú életű.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
jackpcsm
üzenetére
A GPS típusjelzésű tápok Delta cég által jegyzett termékek, az a hír járja róluk, hogy megbízhatóak. Nekem még nem volt alkalmam javítani ilyeneket, ez adódhat abból, hogy jók, meg abból is, hogy keveset javítottam még. HPC szériából már kettőt is javítottam, egyiket az idő vasfoga ette meg(3-4 év), a másikat valószínűleg túlfeszültség érte, mert a suppresszorok égtek el benne. Még 410W-os(Sirtec) szériáról is csak hallomásból tudom a meghibásodás okait. A készenléti tápban egy zener dióda és a primer körben két ellenállás alulméretezése volt az, amit meghibásodás okaként megneveztek számomra hiteles emberek. Ezek közül egyik se okoz olyan meghibásodást, ami a gépet tönkre tenné.
Jó tápokat gyárt még az FSP és a tápjai viszonylag olcsón beszerezhetőek nálunk is. Nálam a favorit most az FSP GreenPower, FSP Zen és FSP Epsilon táp. A GreenPower kb. 15e Ft(bruttó), a Zen 25e Ft(bruttó), az Epsilon 33-37e Ft(bruttó) áron szerezhető most be. A 300W-os Zen is valószínűleg elbírja a gépedet, mert nem találtam benne hatalmas fogyasztót. Az Epsilon tápok meg nagyon erős túlzások számodra, ezért azokat nem ajánlanám. Még a 400W-os FSP GreenPower is sok, viszont nagyon jó hatásfokkal bír. Nézz be a ''Tápokról alaposan'' és a ''Melyik tápot vegyem?'', valamint olvasd el az értékelést a Zen-ről itt a PH-n és a hozzá tartozó topicot! Valószínűleg jobb képet kapsz a tápegységekről. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Protezis
üzenetére
Az nem jött le világosan az előbbi hozzászólásaid alapján, hogy a hang biztosan a tápegységből jön. Említettél alaplapot, winchestert és LED-eket is. Nem azt kértem, hogy a tápegységen belül hallgatózz, hanem hogy határozd meg a forrást(winchester, alaplap, vagy táp). Ezek szerint a tápegység biztos.
A kondenzátor kiszáradás előidézheti a sípolást. De sípolni az elektrolit kondenzátor nem szokott, sokkal inkább a főtrafó tekercselése. Értelmetlen azt kérdezni, hogy melyik a rosszabb. Mindkettő rossz, mert hallod a sípolást. Használt termékre nem adnak garanciát, így jártál. Elsőnek próbáld meg újrakondiztatni a tápegységet, hátha megszűnik a zajongás. Ha nem, akkor a trafó impregnálása következhet, de ezt én pl. nem tudom véghez vinni. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Protezis
üzenetére
Elég régi tápegységről van szó típus alapján. Habár jó lenne, ha 100%-os biztonsággal meg tudnád mondani, hogy merről jön a hang, de elképzelhető, hogy a tápegység kondenzátorai az idő folyamán kiszáradtak. Ezért mondtam, hogy érdemes használt tápegységet újrakondizni. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a főtrafó impregnálása lazult fel a rá ható erők és hőmérséklet hatására.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Protezis
üzenetére
Ha terhelés nélkül indítod el a tápot, akkor nem azon körülmények közt vizsgálod, ahol a zaj keletkezik. Hibás mérési elrendezésnek hívják az ilyet. Például az FSP GreenPower 400W-os táp terheletlenül 10 kHz feletti hangot ad ki, de minimális terheléssel már megszűnik a zaj.
Elég ha lefogod, vagy valami nem fémes eszközt dugsz a lapátai közé indulás előtt(fülpiszkáló). Nem lesznek negatív következményei, ha nem örökre, hanem csak a mérés erejéig teszed meg.
Nem minden esetben látszódik egy kondenzátoron, hogy megnőtt az ESR-je, vagy csökkent a kapacitása(romlottak az elektromos jellemzői).
Próbáld ki a Mercury-val és hallgatózz figyelmesen! Állapítsd meg, hogy merről jön a hang és mikor jelentkezik. Hallgasd meg játék közben is, meg 3DMark alatt is. Hátha változik valami.
(Félre értések elkerülése végett az FSP GreenPower a magas hangot alig észrevehető intenzitással adja. Az ismerősi körömön belül tudok olyan embert, aki nem is hallotta meg.)
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Protezis
üzenetére
Próbáld ki, hogy biztosan nem hallod-e a hangot a Mercury mellett. Például állítsd le annak a ventilátorát a hallgatózás idejére és próbálkozz úgy. Elképzelhető, hogy a memóriákhoz tartozó alaplapi DC/DC konverter kondenzátorai kezdtek el kiszáradni és ennek a következtében zajong ott valami. Ha nem a tápból hallod, akkor az nem is belőle jön.
Használt táp esetében minimum egy átkondenzátorozás ajánlott.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Mit is feltételeztem én azzal a hozzászólásommal? Hogy nem vagy képes levezetni az ok-okozati összefüggést a meghibásodás és annak oka között? Vagy, hogy amit leírtál, az hibás(fikció) következtetés(ami egyébként mint kiderült nem a sajátod, hanem másé, mégis foggal-körömmel védted)? És mi is bizonyosodott be? Hogy ez mind így is van?
És mindezért képes voltál ennyi személyeskedő hozzászólást megereszteni és a halálomat kívánni? Hát tényleg no comment.
Abban a hozzászólásomban valóban egy picit elragadtattam magam, elnézést kérek érte, főleg az utolsó mondatért, az okai a te hozzászólásodban található megalapozatlan kijelentések voltak. -
Csaba_20_
őstag
Egyébként min vagy így kiakadva? Hogy állítottál valamit és kértem, hogy vezesd le az ok-okozati összefüggést, de képtelen voltál rá? Ezen valóban ki lehetsz akadva, jöhet a pocskondiázás, ha már ész érveid nincsenek...gratula...én veled ellentétben inkább nem bocsájtkozom találgatásokba az életkoroddal kapcsolatban, mert nem tudom mi lenne a rosszabb, ha túl fiatal lennél és amiatt lenne ilyen a stílusod, vagy ha öregebb és már nem tudnál változtatni rajta...

-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Azt hiszem az effajta durván sértő megjegyzéseket jobb lenne, ha mellőznéd. Vagy most mondjam én azt is neked, hogy dögölj meg? Engedd meg nekem, hogy én kérjek elnézést...Mert egyébként ez lenne hasonló stílus. De amúgy sem tudom honnan hozod ezt a stílust, de nem hiszem, hogy az én hozzászólásaimat pont neked kéne becsmérelned és kritizálnod, amikor olyan alattomosan bunkó megnyilvánulásaid vannak, amiket nehéz tolerálni. Egyébként pedig a 20 nem az életkoromat jelöli...

-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Te magad vallottad be, hogy nem vagy szakember, akkor miért sértődsz meg azon, hogyha mások is ezt állítják/feltételezik rólad? A te személyeskedő beszólásaid pedig biztosan hasonló sikereket arathatnak, mint amit az enyémekről feltételezel.
Nagy kérés, hogy ne akarj már olyanba beleszólni, amihez saját magad által is bevallottan nem értesz igazán és olyat kioktatni, aki nálad jobban ért hozzá?
Te nevezel engem okostojásnak, amikor te magad szólsz bele olyan témába, amihez nem értesz. Aztán azt állítod, hogy lámának nézlek, mikor csak ugyanazt mondom rólad, amit te magadról. Ne légy már nevetséges...
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Az említett kondenzátorok felpúposodása magas hőmérséklet és -terhelés ereménye. Ha jól emlékszem EPOX 8RDA+ alaplapról van szó, ezen az alaplapon a kérdéses konndenzátorok 16V-os kondenzátorok, a +12V-ból állítja elő az alaplapi VR-D a processzor(ami egyébként egy 5 bites, három fázisú, szinkron buck vezérlő IC-re épül) számára szükséges tápfeszültséget. A kapcsoló FET-ek 30V-osak(IPB15N03L). Ha a tápegység túlfeszültségétől mentek volna tönkre a kérdéses kondenzátorok akkor 16V-ot meghaladó feszültségnek kellett volna a tápegység +12V-os kimenetén lennie folyamatosan. Viszont ebben az esetben se felpúposodtak volna a kondenzátorok, hanem leginkább eldurrantak volna. Mégegyszer mondom, a púposodás a magas hőmérséklet és magas terhelés eredménye.
Ha a tápegység miatt ment volna tönkre az alaplapod, akkor a valószínüleg következő alaplap is ugyanígy járt volna, valamint az összes 12V-ra kötött elektronika már az Epox alaplappal együtt szállt volna örök vadászmezőre. -
Csaba_20_
őstag
válasz
balkoger
üzenetére
Akkor elmondanám hogy amennyiben a forgalmazó cseréli a terméket, akkor csak új termékre cserélheti. Sőt, bármit cserél benne, csak új alkatrészt rakhat bele. Olyan pedig nincs, hogy csak egyszer! Ha új terméket kaptál, akkor arra újra indul a garancia. Legyél tisztában a téged megillető jogokkal!
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Ezek szerint hülyeségeket. Ha túlfeszültségtől ment tönkre a processzor melletti kondenzátor, akkor az alaplapod volt a ludas és nem a táp. Ha tudnál olvasni a jelenségekből és értenél is az elektronikához akkor nem tartanál ki állításod mellett(ami amúgy nem is a sajátod).
De megkérdem azért: Miért szólsz bele olyanba, amihez nem értesz? Mert hallottál másoktól valamit és azt képzeled, hogy értesz is hozzá? Vagy mi okod van rá?
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Nem tudom mire fel kell így hepciáskodnod és folyamatosan személyeskedned. Főleg akkor, amikor olyan témához szólsz hozzá, amihez nem is értesz, hisz te magad írod, hogy nem vagy szakember. De azért az általad írtakat kell kötelező érvényűen mindenkinek igaznak tekinteni, mert két ámítógépszervizben mondtak neked valamit, amit elhittél és megnyugodtál. Ők is örülnek, mert látták, hogy elhitted, amit mondtak és nem kell tovább magyarázkodniuk.
Az, hogy valójában nagy sallang, amit itt hangoztatsz, az persze ne érdekeljen. Az se, hogy a feszültségingadozást is az alaplapod idézhette elő azokon a kondenzátorokon. És az se, hogy a ház oldalainak eltávolítása nem javít a hűtési rendszeren, hanem ront.
És azt pedig ne várd, hogy a termékek kellő vizsgálata nélkül pontos diagnózist állítsak fel én nem te vagyok. Nem fogok másoktól hallott információkat se saját szövegként, se igeként hírdetni. Nem hiszem, hogy bárkinek is ilyen hittérítésre van szüksége.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Igen, valóban ilyen egyszerű ezt kijelenteni és szakmailag nem alátámasztani az állítást. Te is ezt tetted, majd elsunnyogtál, amikor azt kértem, hogy magyarázd meg az ok-okozati összefüggést. Dehát úgy látszik te azok közé az emberek közé tartozol, akiknek csak addig nagy a szájuk, amíg kijelenteni kell valamit. Amint alá is kéne támasztani állításukat, már kussolnak...

-
Csaba_20_
őstag
Továbbra is tartom azt az ajánlatom, hogy meghibásodott Chieftec táp esetén megnézem és megpróbálom megállapítani a meghibásodás okát. Addig pedig mások helyében nem nyilatkoznék olyat, hogy a táp tett tönkre valamit, mert légből kapott állítás. A Codegen tápegységek esetében előfordulhat (nem minden típusra igaz) a kiementen túlfeszültség, ennek elektronikai okai vannak, nem kívánom sokadszorra is levezetni. Egyébként a 300W-os Chieftec pontos típusát, illetve egy hibás táp példányát is szívesen venném.
-
Csaba_20_
őstag
Érdekes, hogy egyetlen delikvens se vállalkozott még idáig rá, hogy javításra hozza hozzám a tönkrement Chieftec tápját. De olyan jól tudják, hogy mi miatt ment tönkre...

-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Még mindig kíváncsian várom, hogy leírd az ok-okozat közötti összefüggést az alaplapod meghibásodása és a tápegységed hibájával kapcsolatban. Én le tudom írni az általam felvetett dolgok közti összefüggést, pontosan ezért is vagyok biztos a dolgomban.
Felháborodásod jogos, de nem a tápegységen kéne kitöltened úgy, hogy megalapozatlan állításokat teszel.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Krystal_s írta:
Különben is én csak leírtam h mi történt a gépemmel és milyen érdekes h mindez pont akkor mielött a táp is kinyiffant(...)
Attól mert érdekes, még nem következik belőle az, hogy a tápegység okozta a kondenzátorok felpúposodását. De te mégis ezt állítottad.
Krystal_s írta:
(...)de nem ez a lényeg mert a számítástechnikában bármi előfordúlhat,de sztem az volt a felháborító h másfél hónapot űltek azon a szaron amin 1értelmű volt h nem lehet javítani és mégsem kaptam újat csak vmi agyonhasznált ( tök karcos stb) tápot.Egy ilyen (nagy) cég igazán cserélhette volna rendesen szerintem...
Én tápegységjavítással is foglalkozom. A kontakthiba javítható új csatlakozó felszerelésével. A kondenzátor púposodás esetén cserélhető. Egyedül a nyáklap csere kerül túl sokba. Azt pedig jogosan sérelmezed, hogy használt tápegységet kaptál cserébe. A törvény szerint csere esetén új alkatrészt kell kapjál! -
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Krystal_s írta:
Kimérettem szerelővel a tápvezeték végeit és kontaktosak voltak...és nem+felelően adta az áramot.Így okozhatott egy kis túlfeszt.
Hát ez abszolút nem szakmai. A tápegység nem a vezetékek végén figyeli a feszültséget, hanem a tápon belül. A kontakthiba esetén leeshet a feszültség, de túlfeszültség nem fordulhat elő. Egyébként gondolom a periféria tápcsatlakozókat mértétek(winchester hibából kiindulva), azoknál a sok fel-le csatlakoztatás bizony előidézhet ilyet. De az idő vasfoga szintén előidézhet oxidációt.
Krystal_s írta:
És a számtech üzletben is azt mondták h szerintük a táp miatt puposodtak fel a kondik.
Én indoklást kértem, nem olyan embereket, akik egyet értenek veled. Vagy pontosabban mondva te értesz velük egyet. Vagy ezek szerint nem tudod megindokolni? -
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Szóval te biztos vagy benne, hogy a Chieftec táp ölte meg az alaplapod. Akkor légyszives tessék ezt bővebben kifejteni. Főleg azt a részt, hogy hogyan okozta az alaplapi kondenzátorok felpúposodását. Merthogy az alaplapod ''halálát'' ez okozta. Ha nem tudod levezetni az ok-okozat közti összefüggést, akkor nem lehetsz biztos a dologban. Márpedig mégis leírtad, hogy a tápegység tette tönkre a géped.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Elárulom akkor, hogy mi volt a problémád. A házon belül uralkodó magas hőmérséklet. Ez főzte meg az alaplapod kondenzátorait és ugyanúgy a tápodban lévőket is. Vagyis nem a táp volt a hibás, hanem megint a felhasználó.

De azért látom elég gazdag a fantáziád.
Az ismerősök azt véletlenül nem mondogatták, hogy a hűtés is k*rva fontos?
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Azt hiszem a kép egyértelművé teszi: Bővebben: link
Ha az optikai meghajtóknál, a winchestereknél tudod hogy melyik csatlakozót hova kell dugni, akkor ezzel miért problémázol? -
Csaba_20_
őstag
válasz
Gordon Sultz
üzenetére
Szerintem meg a trafós felvetésed mindenféle szakmai alapot nélkülöz.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
nemtommi
üzenetére
Nem tudom, de szerintem a tápegység hátulján található kapcsoló csak egyérintekzős. Így csak az áramkört egy helyen tudja megszakítani. Megint csak a már közismert kapcsolást tudom ajánlani szemléltetésként:
Bővebben: link
A C2-es, C3-as kondenzátor közös pontja a védőföldre van kötve. Amikor a megszakított áramkörnél a fázis a másik ágra kerül, akkor az egyik kondenzátorra 230V hálózati feszültség kerül. Ez okozhatja esetleg a leírt jelenséget. De ettől függetlenül nem üzemel a készenléti tápegység se, tehát tekinthető kikapcsolt állapotnak. -
Csaba_20_
őstag
Tisztázzunk néhány dolgot, mert úgy látom kevered a szezont a fazonnal és szándékosan ködösítesz. Ha valaki csak azért elront egy terméket, hogy kicseréltesse, mert utólag rájön, hogy mégse azt akarta megvenni, akkor sunyi dolgot művel. Ettől még az ember nem lesz sunyi, de amit tesz, az az. Néma gyereknek anyja se érti a szavát. Ha gondolsz valamire, akkor írd le konkrétan, ne pedig körmönfontan körülírva, hogy aztán azt mondhasd, te nem is arra gondoltál.
x_o_n írta:
a másik hogy konkrétan én arra gondolok hogy vannak helyek ahol elhhajtanak ha valami nem jó vagy esetleg hetekig ülnek rajta,vagy megvádolnak vele hogy belepiszkáltál..egyszerüen aki haggya magát avval kiszurnak
Ha valóban erre gondoltál, akkor minek kellett ezt ennyire titkolni:
x_o_n írta:
minden jogi hézagot ki lehet használni de nem akarok senkinek sem tanácsokat adni,nagyon félre magyarázod ezt az egészet lehet rosszul fogalmaztam de nem akartam kerekperec ki irni amire gondoltam, és nem véletlen most sem teszem.
gondolkozz el egy kicsit és rájössz miröl beszéltem és vajon miért nem irtam le
Az a személyeskedés, amit a vagyoni helyzetemmel kapcsolatban írtál, nem állja meg a helyét és nem hiszem, hogy ebben a vitában helye van. Szerintem azért tévedtél erre az útra - személyeskedés - mert nem vagy tisztában azzal, hogy miről is vitázunk.
Wittman problémáját leírta a 266-os hozzászólásban. Melyből kiderül, hogy a probléma abból adódott, hogy a tápban nem volt -5V-os ág. Ami nem meghibásodás, hanem maximum inkompatibilitás, amire vételkor nem lett odafigyelve. Tehát szó sincs meghibásodásról. Erre te a következőt javasoltad:
x_o_n írta:
2-a 3 napban benne vagy ha hibás ha nem kötelesek kicserélni,pénzt vissza
Majd mikor rákérdeztem, leoltottál, hogy a számlát kéne elolvasnom, nem pedig a törvényről kérdeznem téged. Pedig a számlán ha hiszed, ha nem a törvény betűi vannak rajta. A fogyasztóvédelmi törvény betűi. Utánajártam, hogy mi is a helyzet. Nevezetesen, hogy csak akkor köteles kicserélni a forgalmazó a terméket 3 napon belül, ha a termék a kötelező jótállást megillető termékek közé tartozik és meghibásodott. Ismétlem, a mi esetünkben nem volt szó meghibásodásról. Kijavítottam az előbb is beidézett pontatlan állításod. Ezek után jött részedről a ködösítés, amikor azzal próbáltál érvelni, hogy dehát üzletpolitikáról van szó, nem törvényről. Ekkor szóltam, hogy ne próbálj meg kardoskodni a pontatlan állításod mellett. Ami ezután következett, azt már nem próbálom meg követni, csapongtál jobbra balra, hogy kimagyarázd magad. Először fiatal voltam, azt mondtad, menjek inkább focizni, mert a gép és a jog rabja lettem. Majd értetlen voltam, kereskedő,végül milliomos, szervizes és már-már közellenség.
Most akkor leírom utoljára, hogy mindenkinek tiszta legyen. A fogyasztónak joga van a kötelező jótállás alá eső termékének cseréjére három napon belül, ha az meghibásodik. A fogyasztó akkor tudja érvényesíteni a jogait, ha pontosan ismeri azokat. Úgy érzem megtettem mindent annak érdekében, hogy ezt megtehesse Wittman is. Természetesen hálistennek vannak kereskedők, akik képesek rájönni, hogy az üzletnek is jót tesz, ha a fogyasztó javára döntenek akkor is, ha valójában nem lenne kötelességük. Nem vagyok kereskedő, de a világért se fogok olyat állítani, ami nem igaz. De ha nekem nem hiszel/hisztek, akkor látogassátok meg a http://www.fogyasztovedelem.com fórumot, ahol a FVF szóvívője ad korrekt tájékoztatást problémás esetekben. -
Csaba_20_
őstag
x_o_n írta:
minden jogi hézagot ki lehet használni de nem akarok senkinek sem tanácsokat adni,nagyon félre magyarázod ezt az egészet lehet rosszul fogalmaztam de nem akartam kerekperec ki irni amire gondoltam, és nem véletlen most sem teszem.
gondolkozz el egy kicsit és rájössz miröl beszéltem és vajon miért nem irtam le.
Aki nagyon félre magyaráz, az te vagy. Leírtam az ide vonatkozó kormányrendelet paragrafusát, az teljesen világosan fogalmaz. Amit pedig te tennél, hogy érvényesítsd a jogaid az egy sunyi dolog és jobb lenne, ha nem buzdítanál másokat is rá! Az ilyen hozzáállás miatt állnak a szervizesek úgy a fogyasztókhoz, ahogy. Emiatt nehéz sokszor elintézni az amúgy teljesen jogos garanciális igényeket.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
A fogyasztó oldaláról nézem a dolgokat, nem hiszem, hogy ez a rossz oldal lenne. Továbbra is várom, hogy beidézd a kérdéses részt, ami szerint kötelező cserélni 3 napon belül akkor is, ha nincs hiba és akkor is, ha nem kötelező jótállásos termékről van szó. Nehéz beismerni, hogy nem jól tudtad?
-
-
Csaba_20_
őstag
Nem sértődtem meg szerintem semmin. Idézd be a Mistral által vállalt, idevonatkozó bekezdést. Abban is a meghibásodáshoz kötik a cserét szerintem. Amúgy pedig ott van még ha jól emlékszem a papíron az is, hogy nem szakszerű beszerelés esetén nincs garancia. Szerszerű beszerelésnek a saját szervizuk által elvégzett műveletet tekintik. Ezenkívül az inkompatibilitásra vonatkozó rész is le van írva, ami jelen esetben szintén fenn áll, miszerint inkompatibilitásra sem adnak garanciát. Továbbá a papír legtetején írják, hogy a törvényt idézik. Rosszul tudom?
-
Csaba_20_
őstag
x_o_n írta:
2-a 3 napban benne vagy ha hibás ha nem kötelesek kicserélni,pénzt vissza adni
Nem kötelesek, csak akkor, ha tartós fogyasztási cikkről van szó és a cserére a meghibásodás miatt van szükség. Csak a törvény kötelezheti a forgalmazót bizonyos dolgokra. Kötelezően a törvényben előírtaknál szigorúbb üzletpolitikát nem írhatsz elő senkinek. Azonban a kereskedő dönthet a törvényben megfogalmazottaktól kedvezőbben a fogyasztó javára, de kezdvezőtlenebbül nem.
Légyszives ne folytasd a kardoskodást egy nyilvánvalóan pontatlan állításod mellett!
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról 7.§:
Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.
Ez a paragrafus csak tartós fogyasztási cikkekre érvényes, amik közé június 1-től számítva (72/2005. (IV. 21.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet módosításáról értelmében) a személyi számítógépek és alkatrészeik is bele tartoznak 10e Ft bruttó vételár felett.
Vettem a fáradtságot és utánaolvastam, mert tényleg érdekelt, téged is ezért kérdeztelek. Tehát cserét kérhet, de csak akkor, ha meghibásodásról van szó. Jelen esetben ez nem állt fenn. -
Csaba_20_
őstag
Szia, egy picit várj még, szeretnék adni egy fontos tanácsot!
Az alaplapod kézikönyvében le van írva az főtápcsatlakozónál, hogy kell neki a -5V, ez hiányzik az általad választott Chieftec tápon. Viszont a HPC-420-302-DF típuson rajta van. Vigyél magaddal némi pénzt és próbáld átcseréltetni ilyenre!
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Mert tudják is a boltban.
Elárulom, hogy ha kb. 1 éve mentél volna, akkor meg istenítették volna. Mindig úgy változik a véleményük, hogy ne kelljen garanciát vállalniuk semmire, hiszen semmi se az ő hibájukból következik be, mindig a felhasználó vagy a gyártó a hibás. Ráadásul a fogyasztóvédelmi törvényekre nagyívben... -
Csaba_20_
őstag
Az AT-s tápoknál a hálózati feszültség a számítógépházon belül a ház elejébe volt vezetve. Lehetőség adott volt, hogy nem hozzáértő embert a hálózati feszültség rázzon meg, ha rossz helyre nyúl, vagy megsérül a kábel. A mai ATX-es tápoknál hálózati feszültség nem jut a gépház belsejébe, így halálos áramütésnek a valószínűsége lecsökkent.
Míg a régi AT-s tápoknál a főkapcsoló egy tényleges megszakító kapcsoló volt, addig az ATX-es tápoknál az alaplapi elektronika számára a házak elején csupán egy mikrokapcsoló található. A mikrokapcsoló egy rövid pillanatra rövire zár, amikor megnyomjuk. Az alaplapi elektronika ennek hatására aktív állapotba húzza a #PS_ON jelet, vagyis földre húzza. Ahhoz, hogy az alaplapi elektronika működjön, tápfeszültség szükségeltetik. Ezt egy ún. off-line tápegység szolgáltatja. Jellemzője, hogy amint megkapja hálózati feszültséget, egyből üzemel. Kikapcsolni csak a hálózati feszültség megszüntetésével lehetséges. Ez az off-line táp szolgáltatja a +5V_sb nevű feszültséget és a vezérlő IC számára a tápfeszültséget.
A legtöbb tápegységben a ventilátor a +12V-ra van kötve. Ami csak akkor jelenik meg, amikor az alaplapi elektronika a földre húzza a #PS_ON jelet, ezzel bekapcsolva a vezérlést. Addig pedig, amíg ez nem következik be, az off-line táp aktív hűtés nélkül üzemel. Az off-line tápegység passzív hűtése kevés ahhoz, hogy kellően hűvösen tartsa azt. Főleg, hogy ezt az off-line tápegységet terhelik a kényelmi funkciókat megvalósító elektronikák, amiknek üzemelnie kell ahhoz, hogy például billentyűzetről bekapcsolható legyen a gép. De az USB-s egységeket is ez a táp látja el.(Igaz már vannak alaplapok, amiken a felhasználó döntheti el, hogy mik üzemeljenek a +5V_sb-ről) Jellemzően 7805-ös stabilizátorral állítják elő a +5V_sb feszültséget. Ennek a stabilizátornak jellemzően nem a legjobb a hatásfoka. Ehhez hozzájön még, hogy hibás tervezés és helyhiány miatt a melegedő hűtőbordák közelébe tervezik az elektrolit kondenzátorokat. Az egyik ilyen kondenzátor az off-line tápegység kapcsolási frekvenciáját meghatározó kondenzátor. Ennek a kiszáradása szokta jellemzően okozni a tápegység halálát.
A TV-k, videók stb. ugyanilyen off-line tápegységről üzemelnek valóban. De ott ugyanígy a hosszabb stand-by állapot azok meghibásodásához vezet. Aki azt állítja, hogy ott nem létezik az említett probléma, menjen el egy TV szervizbe és kérdezze meg, hogy mi is a helyzet. A probléma ott is létezik! Sőt, néhány típusnak jellemző hibája ez.
A leírt jelenség nem minden off-line tápegységre jellemző, tápegységenként változó lehet az alkalmazott elektronika. Véleményem szerint megfelelő tervezéssel kiküszöbölhető a probléma. Ja, nehogy valaki úgy gondolja, hogy az összes tápegységben a leírt elektronika van jelen. De az ''olcsóbb'' számítógéptápegységekben nagyon nagy valószínűséggel igen.
[Szerkesztve]
Aktív témák
- 3 db tokos ventilátor készlet 120 x 120 mm Pro Gaming ARGB, PWM vezérlő, távirányító
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- LIAN LI Hydroshift II LCD-C 360CL - használt, garancia: iPon 2027.10.29-ig
- Phanteks Enthoo Luxe fehér PC ház
- Corsair Obsidian 250D Mini-ITX ház + Chieftec 500W CTG-500-80P tápegység
- Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, 3-11. gen.
- 154 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Skull&Co. kemény tok Asus ROG Ally és Ally X gépekhez
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest