- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Dell notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Androidos tablet topic
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2518 üzenetére
Módosítsd üres jelszóra, elvileg az a trükkje.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2514 üzenetére
Igen, a Calameres egy kicsit lassú. Talán a 2.0 jobb lesz ezen a téren, bár max fél perc alatt eddig mindig bejött nálam.
A kapudan valóban nincs, nincs neki KDE5-ös portja. Most azon gondolkoznak, hogy a kapudan egyes részeit bele kellene tenni a Calameresbe inkább.
A jelszó meg úgy van, hogyha az elején nem adsz meg jelszót a jelszó tárolónak, akkor nem fog többet zaklatni. Ezt a jelszó kérést a wifihez csatlakozásért dolgot erősen feleslegesnek tartom, mindegy milyen disztróról van szó.
+1: így gyorsan nézve van erre egy KDE5-ös applet a CCR-ben:
ccr plasma5-applets-thermal-monitor-gitHa működik, akkor felrakás után ott lesz a kirakható widgetek között.
-
ztsoft
őstag
válasz
King Unique #2436 üzenetére
Nem nehezebb, mint a Chakra. Egyedül a telepítés körülményesebb.
-
ztsoft
őstag
válasz
King Unique #2432 üzenetére
Sziasztok!
Sajnos nem csak ISO-t adtak így ki, hanem csomagot is.
Szóvá is tettem itt a fórumon (angol tudás hiányában). Így váltottam Arch-ra, azóta nincs gondom.
-
Merula Alba
tag
válasz
King Unique #2429 üzenetére
Felsimult az SSD-re simán a Manjaro. Ezután megpróbáltam azonnal a Chakra telepítését, ugyanez a hiba fogadott.
Sajnos most ez van. És ha nincs jobb akkor marad a Manjaro. Miben különböznek egymástól? A hasonlóságokat látom. Ugyanúgy "rolling" alapokon van? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2421 üzenetére
Nem hivatalos még semmi. Nézd meg a rangjukat, akivel beszélgettem ő sima tag mint én. Kivéve most az utolsót, ő egy senior csomagoló.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2419 üzenetére
Igen, minden partíció kezelő progi mutatja ezeket a flageket. Elméletileg a boot flag nélkül nem is lehetne bootolni, vagy legalább is régen ez volt a helyzet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2417 üzenetére
Gparted / Kparted megmutatja a partíció tulajdonságainál. "boot flag"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2415 üzenetére
Nyilván igen, de még nem nyilatkoztak ez ügyben. Illetve azt hiszem decemberre terveznek még egy iso-t, mert a KDE5-re váltás pár dolog csúszását eredményezte, pl. a Kapudant se portolták még QT5-re.
Nálad van boot flag az ssd-s partíción?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2413 üzenetére
A chakra wikiben lévő chroot leírás nagyon egyszerű és jól működik. Végigcsináltam, lement a grub-install /dev/sdd parancs hiba nélkül, de restart után csak egy grub parancssort kapok.
Az még feltűnt, hogy az eszköz egyik partícióján sincs boot flag.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2411 üzenetére
Azért teszek vele majd én is egy próbát. Ott az a kölünbség, hogy chroot alól van csinálva. Csak most van még más dolgom is sajnos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2409 üzenetére
Csináltam egy tesztet én is. A laptopból kivett SSD-n lévő Chakra simán bootolt, de amikor egy külső hdd 2. partíciójára telepítettem, akkor ugyanazt tapasztaltam amit te, nem került rá grub.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2399 üzenetére
No, csodálatos angolsággal megfogalmaztam a problémádat: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2399 üzenetére
Thx. Ezt majd megemlítem valahol a srácoknak.
-
Pista0001
addikt
válasz
King Unique #2396 üzenetére
Azt megkérdezhetem hogy miért nem teszed bele a gépbe az ssd-t? Garancia miatt?
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #2393 üzenetére
KaOS-re esetleg ránézhetsz, ha a KDE érdekel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2393 üzenetére
Az a fél perc ... egy perc tényleg volt, de csak az RC isoknál, az utolsó RC-nél ami a végleges lett, ott ezt kiküszöbölték. Nálam pár másodperc maximum a calameres betöltése, pedig nincs usb3 port a gépen.
Most speciel nem tudok másik tuti KDE-s disztrót, nem keresgéltem mostanában ilyesmit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2391 üzenetére
Igen, a Calameres egy kicsit lassan tölt be. Mondjuk egy USB3-as penen már elég gyors.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2388 üzenetére
Értetlenül állok a problémád előtt. Néztem a fórumot, még csak közelítőleg sincs hasonló probléma. Lehet tágítani kell a keresést az Arch fórumra is.
Manjaro-t vagy Antergost próbáltál telepíteni arra a külső vinyóra?
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #2386 üzenetére
Oops... a hsz IV-es pontjában elírtam a Grub telepítést, de a gyakorlatban jól csináltam. Ott természetesen sdd-re raktam másodjára is:
mount /dev/sdd1 /mnt
grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdd /mnt -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2380 üzenetére
Igen, mehet a sima telepítés. Jó is lenne onnan kimenteni a log fájlokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2378 üzenetére
Igen, alapból magára az eszközre kellene telepíteni, nem partícióra.
Felcsatolni ne felejtsd majd el a cumót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2376 üzenetére
Csak kövesd a leírt lépéseket a kezdő Linuxos topic összefoglalójának alján, gyorsan megvan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2374 üzenetére
Mi történik, ha felrakod a Chakrát grub nélkül, majd a Mint live alól felraksz egy grubot? Ugyanezt a Chakra live alatt is meg lehetne nézni, hátha van valami grub hibaüzenet.
Illetve egy nem bootolós telepítésnél valamilyen live rendszer alól megnézhetnéd a telepítési logokat a /var/log mappában. Az is elég lenne, ha csak feldobnád nekem valahova, ahonnan le tudom szedni őket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2370 üzenetére
Hmm. Mi van, ha a live rendszeren nyitsz egy kpartedet, és ott leellenőrzöd a partíciót? Illetve ha ott csinálsz partíciót és azt használod?
Valamint maga a betöltés pontosan hol áll meg?
SATA_boy: érdemes követni a Chakra oldalánt a News szekciót, mert mikor ilyen van, akkor írják mi a teendő. Sima lecseréléses dolgoknál amúgy többnyire igen a válasz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2367 üzenetére
Igen így megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2365 üzenetére
Igen. A Tribe telepítő le lett cserélve a Calameresre, ebben mindent lehet a grubbal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2147 üzenetére
Jó kérdés, nem tudom mikor fog jönni az új KDE, felmerült, hogy megvárják a Plazma 5.4-et, de az meg augusztus végére van kiírva. Azt azért remélem nem várják meg...
ubyegon2: anno úgy emlékszem belefutottál egy hibásan megadott csomag függőségébe, sajnos van ilyen néha. Pont neked sikerült, szal lottózni ne menj.
-
válasz
King Unique #2147 üzenetére
Pár verziót már próbáltam, szerintem jobb volt, mint a Kubuntu, az Arch/Manjaro alapút még nem próbáltam belőle.
Lehet inkább megvárom az újabb Chakrát, ami ha jól értettem június vége talán.
Megjelenés után várj pár napot, itt lesznek hírek majd nehézségekről! Az első nagy frissítése előtt pedig érdemes venni egy kisebb földterületet, hogy jó sok keresztet tudj vetni!(#2149) CPT.Pirk
belefutottál egy hibásan megadott csomag függőségébe, sajnos van ilyen néha. Pont neked sikerült, szal lottózni ne menj. bele, máskor meg másba- de! nem adom fel!
dehogy hagyom ott az 5 mrd eft- t -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2140 üzenetére
Ezt egyébként nem értem. Ha a grubot felrakod, akkor annak lefut a telepítője, és beteszi magát az mbr-be. Ezért furcsa, hogy nem lett a Mint felrakása után rögtön grub-od.
A plazma5 meg nem használhatatlan, de pl. a múlt héten még nem lehetett elindítani azt a komponenst, ami az autó bejelentkezés beállításához kell. Meg azt hiszem még mindig van néhány alkalmazás ami nem lett portolva.
ubyegon2: csak valószínűsítettem. Akkor még nem tudtam, hogy a hiba a Tribe aktuális verziójában van.
-
válasz
King Unique #2140 üzenetére
Nincs sok választás, ha a Chakra GRUB- ra nemet nyomtál!
Itt írja Kapitány, hogy márciusra kijavítják a bugokat! (évszám?)
Itt meg megoldás az iménti problémára.
Egyébként tényleg jó disztró a Chakra, megéri vele szenvedni, én is nekiugrok 8adjárra nemsoká.
Igaz, megvan a legutóbbi, de az asztal bejön és onnan sehová, akármit írok akárhová.
Ebben a topikban viszont nem írom, hogy hajas kezdők csak úszósapkában telepítsenek!Várd meg szerintem velem együtt a következő, Calameres- sel szerelt verziót!
Addig tedd fel a Mint KDE- t, azzal lesz a legkönnyebb dolgod.
(#2142) CPT.Pirk Ha.., de nem rakta fel!
"Hát nagyon nem lehetett konfigurálni, csak a pipát kivenni / bennehagyni, hogy a merevlemez /boot helyre telepíti a GRUB2-t. Nem mertem, így kivettem és úgy indítottam újra."
csak valószínűsítettem. Akkor még nem tudtam, hogy a hiba a Tribe aktuális verziójában van.
OK! de ki mást lehetne ezért piszkálni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2138 üzenetére
Sorry, benéztem a képet. Kicsit fáradt vagyok, azt hittem 2 vinyó van.
Azt a részét nem értem, hogy miért indult el a Mint, miért nem az jött ki, hogy nem talált indítható rendszert? A Mint telepítésekor mit adtál meg a rendszerbetöltőnek?
*Egyébként a plazma5 még nincs 100%-ig használható állapotban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2136 üzenetére
A nagyobb vinyódon van a Windows, annak a bootloadere meg szintén azon a vinyón. Most ha engeded a Chakrát felrakni a grubot, akkor azt ő arra a vinyóra fogja rakni, ahol a /boot van (vagyis ahol a gyökér fájlrendszer), így két bootmanager lesz a gépeden, azt meg a biosban ki tudod választani, hogy melyiket szeretnéd használni.
*bár valószínűleg mindegy, de a telepítés előtt szerintem váltsd is át a biosban a boot eszközt a Linuxos vinyódra. Sőt, akár le is húzhatod a telepítés idejére a sata kábelt, akkor aztán biztosan nem lesz gáz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2133 üzenetére
Igen. Ha már lenne valamilyen létező partíció, akkor ott át tudnád formázni másra gyorsan, de ez csak egy alap szintű felület. Szóval jah, csináld meg a kpartedben.
Egyébként igen, a fájlok felmásolása után lehet majd a grubot konfigurálni. Arra viszont figyelj, hogy a fájlok másolása alatt is megnyomható marad a tovább gomb, de azt ne nyomd meg amíg másol. Ez egy hibája ennek a telepítő környezetnek, a következő isokban már nem is fogják használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2131 üzenetére
Üdv!
Külön swapot nem kell csinálnod, több disztró is tud egy swapot használni. A 20G-s partíciót nyugodtan formázd egybe Ext4-re, a csatolási pont pedig a "/" azaz a gyökér legyen. Logikailag valószínűleg SDA8 lesz a partíció neve.
A grub konfigurációját a telepítés végén tudod megváltoztatni. Az easybcd-t nem ismerem, lehet mellé nem is kell grubot rakni? Passz. Ez a fajta bootloader variálás a bonyolultabb megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Egy kompakt készülék ma a legkelendőbb
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Mozgásban a PIONER című orosz MMOFPS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Windows 11
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest