Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Reméljük több is lesz.
Én most rendeltem egy Minisforum 790S7-et. Elvileg szabvány mITX lap van benne, árban pedig 450 EUR alatt volt valamivel barebone kiszerelésben.
Ha azt nézem, hogy ez egy visszafogott 7950X ami önmagában 500EUR... vagy a 12 magos 7900X is 400 EUR.A többit nehéz összehasonlítani mert ott több az eltérés a mobil vs desktop cpu/rendszer között, de ha a formátumtól eltekintünk és csak a nyers adatokat nézzük átlagfelhasználásra, 6-8 magos cpu-ig, akkor tényleg szinte csak a hűtés hátrány és a többi előny, árban pedig inkább jobbak mint a desktop. Tudásban meg szinte mindig.
És akkor itt kanyarodhatunk vissza a formátumra. Ha ezt vki szabvány mITX formában (is) hozná szerintem felrobbanna a DIY piac, de legalábbis az mITX része. Jórészt 250-350 EUR árú gépek amik jellemzően többet is tudnak, míg egy mITX AM5 lap 160-tól indul, de 2-3 lap kivételével rögtön 250-300 EUR-nál járunk. És ez csak a lap volt.
-
Chiller
őstag
-
HookR
addikt
"Én annyira nem bánnám azt a kompromisszumot sem, hogy rendes (nem ilyen N100...) notebook APU-kat beleforrasztják egy amúgy szokványos desktop alaplapba, úgy, hogy szabványos hűtő rámenjen."
Van mozgolódás ebbe az irányba is:
- Minisforum BD795i SE
- Minisforum BD795M▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
sb
veterán
Így van, a nevesebb gyártóknál semmi nincs. Lapból hasonló az "ízlésünk", AM4 előtt talán 25k-s volt a legdrágább lapom, AM4-en 30-440k-s... de használt lapok, így azok sem kerültek ennyibe. Most AM5-ön két gépbe egy használt A620 és egy új B650 az aljáról, így 30+45k. Tuning nincs, semmi extra... viszont itt azért Curve Optimizer, UV, stb... terén is meg van kötve a kéz sajnos az olcsóbb lapoknál.
Egyelőre ezzel én is maradtam még épített desktopon egykis kitérő/próba után. A hártányok jogosak amiket írsz... és nekem sincs miniatürizálási mániám. Ugyan ezek az épített gépek is mITX-be hajló méretűek, de még úgy, hogy ne hátrány legyen a kis méret. Viszont az a gond, hogy a desktop lemaradás egyre nő... ha van is minipc oldalon hátrány, itt is sokasodnak a más típusú hátrányok.
Amikor elkezdtem nézelődni akkor 5600G volt desktopon, Vega IGP, AV1 nélkül, PCIe 3.0, olcsó lapon semmi extra, stb...
Minipc-ben pedig már rég kapható volt a 7840HS, +20% single, +50% multicore, RDNA 2x kraft, AV1, PCIe 4.0, a legtöbb kis gépen 2.5G lan, akár dual, Wifi, Type-C DP/PD kimenetek (pl. ez is 1000% egyszerűbb egy noti mellett váltva dokkolni, vagy akár KVM-ezni. Most a Strix Point pedig még durvább... desktopon pedig a kanyarban sincs.A hűtés, bővítés mindig hátrány marad, de utóbbi mindig csak elvi lehetőségként él a fejemben, valójában semmi nem bővítek kb. soha, játék nélkül a dvga-nak sincs sok értelme, feature-ben ugyanúgy vagy egál vagy sokszor akár le is maradnak. A hűtésprobléma meg szintén kezd elkopni. Ezek 54-70W-on brutál erősek, de 35-45W között is megmarad az erő nagy része, a Strix Point 17W-on is félelmetesen erős. Azt gondoltam notik után itt majd jön az ereszd el a hajam és mehet 70-80W-ig de semmi értelme, alul brutál erős. Szóval napi szinten ezek 10-30W-ból pöfögnek kb.
Mondom ezt úgy, hogy még én sem tudtam rábeszélni magam, ill. próba után visszatértem. Így hogy közben kijöttek a Zen4 desktop APU-k... a Strix pedig még elérhetetlen kb. ill. nagyon drága jelenleg minipc-ben is. Meg úgy, hogy desktop gépben 10+ éve kilós toronyhűtő ül az általában UV-zett cpu-n, abból sincs talán még hosszabb ideje 80W feletti példányom, szóval amúgy hangtalan géphez vagyok szokva, terhelve se pörögjön fel semmi. De még így is élhetőnek tűnnek a minik, egyre kisebb kompromisszum és egyre több előny de ugyanígy lemarad a desktop.
Tippre hiába 120W-ig skálázódik a Strix Halo, abból sem fogunk semmi látni desktopon, vagy max WS formában rohadt drágán.
-
Joachim21
őstag
"RDNA4-nel meg ugye egyszerusitik a portfoliot, hozzaigazitjak a konkurenciahoz"
Ez sem jött össze, mert a 9070-est a slide szerint a 4070-hez lőtték be, de az ugye az előző generáció már...
Az is borítékolható, hogy a következő generációnál nem lesz 10070 XT és hasonlók, hanem jön egy újabb nevezéktan.Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
ddekany
veterán
Mini PC-vel a fő gondom, hogy a hűtés nem "szabványos", nem cserélhető. Illetve eleve nehéz helyzetből indul a kisebb térfogat miatt. Van hely az asztal alatt, nekem semmit nem ad, hogy mini.
Alaplap... Én jobbára a majdnem legolcsóbbat veszem, mert felszereltségben semmi extra nem kellet, és nem is tuningolok. AM5-nél viszont látom a legalja 36e... Nem túl barátságos.
Plusz most gyorsan ránéztem bare bone-okra legismertebb kereskedőnél... Modern AMD APU-val nincs semmi. Intel Ultra van, abból se az újabb V-s generéció, és az is olyan áron, hogy felröhögtem.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
Ezek jelenleg a Mini PC-k. Én nem véletlenül nézegetem/próbálgatom őket egy ideje.
Kb. 1-2 éve már ez a divat, hogy amit megkapsz desktopon annál sokkal jobbat kapsz ezek képében... és még sokszor olcsóbban is.Mióta a desktop lap árak kilőttek azóta meg főleg. Hátránynak tűnik, hogy forrasztott és nem cserélhető, de ha a komplett gép 100-150k, úgy, hogy közben egy normális alaplap 50-80k...
A Strix Point megint óriási ugrás volt kis TDP-n, sajnos ennek függvényében az drágán is jött. Én speciel ezért örülök a Krackan-opciónak is. Mini PC-kben egész biztos, hogy olcsóbban és viszonylag gyorsan (desktophoz képest) meg fog jelenni.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
ezt en is adnam. Bar egy beforrasztott procit nem ecceru cserelni, de szvsz most olyan teljesitmenyek kaphatoak, hogy mire az emberfia elkezdene ezen gondolkodni, addigra ugyis elavul.
** okeoke, ne becsuljuk ala a szoftverfejlesztoket, barmikor barmekkora teljesitmenyt is kepesek elinflálni.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
ddekany
veterán
válasz Geri Bátyó #12 üzenetére
Én annyira nem bánnám azt a kompromisszumot sem, hogy rendes (nem ilyen N100...) notebook APU-kat beleforrasztják egy amúgy szokványos desktop alaplapba, úgy, hogy szabványos hűtő rámenjen. Mert a desktop nekem elsősorban a csendes hűtésről, és bővíthetőségről/javíthatóságról szól. Maguk a notebook APU-k erőben szinte mindenkinek elegek lennének (főleg egy Halo), pláne hogy desktopon a jobb hűtés miatt nem gond tartósan max fogyasztáson darálni.
-
Chiller
őstag
Nem.
https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-9-9950x3d.html
Eszerint ugyanúgy max 128MB az egyesített L3 cache, mint a 7950X3D-nél. -
JohnyX
tag
"9 9950X3D" Ennél már mind a kettő CCD magjai használják a 3D cache-t?
-
ddekany
veterán
válasz Héraklész #14 üzenetére
Ha valakinek ez a hobbija, hogy "kihajtsa" stb., akkor persze mindenféle bottleneck számíthat X játékban Y szituációban. De, ha nem ez a hobbid... eeeeh, kit érdekel. Főleg mert a legtöbben nem is nagyon játszanak, vagy nem pont olyannal, ami a gépük határait feszegeti.
-
Chiller
őstag
válasz Héraklész #14 üzenetére
Nagyon nehéz kérdés manapság már ez. Több dolog együttes eredője az esetleges CPU bottleneck:
- függ adott játéktól, játékmotortól/játékstílustól (RTS, FPS, TBS, stb)
- annak felhasználásától (csak SP vagy multi, vagy főleg AI ellenfelek/botok)
- választott felbontástól és részletességtől, esetleges + grafikai vagy tartalmi modok használatától
- képjavítók használata (DLSS, TAA, RTX, stb)
- illetve egyéb igényektől (120 fölötti FPS hajhászás, VR, stb)[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
Mondjuk ez így ránézve a kiemelt stringekre még logikusnak is hat. Erről megmondja akárki első ránézésre, hogy a 270 régebbi gen/gyengébb mint a 370. Ellentétben a 8945/7840 vs 370 számháborúval.
A többin nehéz elmenni, de akkor is nehéz volt amikor nem volt összerendezve. Régihez megpróbálni összehasonlítani végképp KO, ill. az 5/7/9-es besorolás valóban kissé zavaró amit Busterftw írt.
A felhozatal viszont elég jó szvsz.
Handheld-ben mondjuk csak a Strix alapú az igazi.
Strix Halo-ból a hatmagos kihagyása kár. A többi viszont brutál, WS, ahogy várható volt... hosszú akksiidős gaming helyett.
A legjobb meg a Krackan, nem értem a fanyalgást. Strix Point, csak a cpu nem annyira overkill, 8 Zen5(c) mag rohadt erős kb. mindenre. És a 8 CU is bőven erős.Oké, biztos sikere lett volna egy 6/8 magos, 32-40CU-s APU-nak is 5Ft-ért, de bilibe lóg a kezünk ha erre gondolunk.
-
Héraklész
tag
-
Chiller
őstag
válasz Geri Bátyó #11 üzenetére
Jogos, igaz.
Csak azt nem értettem miért került bele, elvégre kb. hónapok óta tudott dolog az érkezésük.
-
Geri Bátyó
addikt
A cikk elejét is nézted? 9950X3D, 9900X3D Szerintem ezek eléggé desktop procik az AM5 tokozással! Ráadásul az új cache elrendezés miatt az órajeleik is elég jók, szóval itt már akár a 8-nál több magra vágyó játékosok is elégedettek lehetnek.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
ddekany
veterán
"ott meg 5%-os fejlődés is világszám már sajnos"
Ne legyen már az sajnos. Elért olyan érettségi szintre ez a terület, hogy már kevésbé elmebeteg ütemben avulnak el a CPU-k. Kevesebbszer kell újat venni, ami jó dolog. (Persze, a szoftveres világ megtesz mindent, hogy akkor kelljen több RAM, csak-úgy ne legyen támogatva adott generáció előtti CPU, meg most már NPU "FOMO" is van, stb.)Az Internet népének Zen 5 csalódása meg eléggé vak volt arra, hogy pl. szerver területen elég komoly előrelépés az a mag (ott pl. számít a perf/W). Nem a gamer és sportból-gépet-építők volt a célközönség, és értem, hogy ez bosszant sokakat, de ettől még nem lógatták lábukat az AMD-nél.
-
Chiller
őstag
Nem értem.
Ezek mobil procik mind egy szálig.X3D-s mobil CPU pedig már 2023Q2 óta van.
https://www.pcgamer.com/amd-ryzen-9-7945hx3d-gaming-laptop-benchmarks/Ha meg a desktop fejlődésre gondols (9xxx procik), ott meg 5%-os fejlődés is világszám már sajnos. Intel évekig ennél is kevesebbet hozott.
-
podtibi
senior tag
Azért a 8-20% ért én nem bántam volna, ha inkább nem most adják ki az x3d processzorokat és inkább valami jobb teljesítménnyel drukkolnak elő később. De azért meg kellett mutatni, hogy tud az nagyobb is lenni, ami a lábuk között van.
[ Szerkesztve ]
Ezt inkább rád bízom.
-
ddekany
veterán
Desktop APU-ról meg látom még csak szó sincs, marad a 8x00G idén?
-
Busterftw
nagyúr
RDNA4-nel meg ugye egyszerusitik a portfoliot, hozzaigazitjak a konkurenciahoz, mikozben megint megkavarjak 3 generacio utan a nevezektant.
Kovetkezonek jon az UDNA, majd varialnak megint.
Az user nem kepes kovetni, teljesen megolik a brandinget, rossz esetben siman atvagjak az usert.[ Szerkesztve ]
-
bmakszim
senior tag
Ne is mondd! Néztem az új Asus ROG Zephyrus G14-et, ami jön majd Ryzen AI 9 HX 370 és Ryzen 9 270-nel. Teljesen el voltam veszve, hogy ezek most micsodák, hova illeszkednek.
A Ryzen 9 270 az újabb, most bejelentett cucc, de ha jól látom, az csak egy átnevezett Ryzen 9 8945HS, ami meg egy 7940HS több AI maggal.
A HX 370 meg már tavaly nyáron is volt, de az az újabb technológia. Totál káosz. -
Busterftw
nagyúr
Meg jol megkevertek a nevezektant megint mindenhol.
300 szeria ami Zen5, 200 szeria ami Zen 4, aztan utobbinal ugyanugy van "9", ami ugye a csucs, de Zen 2.Max Plus/ Prorol ne is beszeljunk.
Azan handheld, a Z2 Extreme az Zen5 es RDNA 3.5, raadasul a magok sem egyformak (Zen5 es Zen 5c)
A Z2 (Z1 Extreme rebrand) Zen4 magokkal jon es RDNA 3-al.
A Z2 Go valoszinuleg Zen3 es RDNA2.Teljesen kaosz.
-
Chiller
őstag
Hát, jól kiherélték a krackan-t, pont, ahogy sejtettem is...
És megint (még mindig) nincs 8magos X3D proci.
Gondolom a maxok meg jó drágák lesznek.Még a végén megint Inteles laptopom lesz a következő...
Új hozzászólás Aktív témák
- Tervező és alkalmazott grafikai beszélgetős topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Spórolós topik
- Társasjáték topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- I5 6400 Processzor eladó 3db
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- Quad Core AMD Athlon X4 740 3,2 GHz FM2 Processzor