Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• jattila48

aktív tag

válasz dobragab #3059 üzenetére

"Ha B önmagában nem olvasható be, vagy D-vel együtt kellene, mert B beolvasása után kellenek még az adatok, D-t is adhat vissza a beolvasó függvény."
    Factory? És ez a D-t hogy állítja elő? Egy másik construktorral? Ugyanezzel nem lehet, mert végtelen rekurzió lenne. Hogyan inicializálná a B részét a visszaadott D-nek? Hiszen most pont ezen küzdünk. Vagy ha már a beolvasó fv. visszaad D-t, akkor minek ezt újra felhasználni a D egy másik ctor-ában? Akkor már jó a most visszaadott is. Vagy a beolvasó fv. inicializálatlan B részű D-t adna vissza? Ez ismét csak kétfázisú inicializálás lenne, ráadásul rosszabb mint az enyém, mert konkrétan létre is kéne hoznod félig konstruált D-t.
    A statikus tfv.-nyel való inicializálás (nem több, hanem osztályonként csak egyetlen stfv.) életképes lehet, ha nem B-t ad vissza (főleg nem pedig D-t), hanem valami egyszerű struktúrában a bináris adatot (pointer+méret: röviden blob). Itt viszont megint csak az történik, hogy a D ctor-ában meg KELL hívnod egy bizonyos fv.-t (a beolvasó statikus tfv.-t), ugyanúgy ahogy az én megoldásomban is meg KELL hívni a B init tfv.-ét. A különbség annui, hogy nálad a D ctor-ának inicializáló listájában, míg nálam a törzsben kell ezt megtenni. Ja, és szükség lesz egy "köztes" blob struktúrára (amit a beolvasó visszaad), aminél már csak az a kérdés, hogy mikor, és hogy szűnik meg.

• jattila48

aktív tag

válasz dobragab #3059 üzenetére

Ha jól értem, akkor fájlból, innen-onnan binárisan beolvasó statikus függvény a D osztály statikus fv.-e. Minden egyes D osztályhoz csak 1 ilyen statikus fv. van (nem több forrástól függően), hiszen ha a forrás különböző, akkor az osztálynak is különbözőnek kell lenni. Vagyis igazából a forrás beolvasása a D osztály feladata, bár ha jól értem, szerinted nem. Azonban pl. a fájlból való beolvasáshoz tartozik egy file handle, amit az objektum megszűnésekor le kell zárni (RAII). Ez a file handle természetesen nem lehet a B osztály tagja, mert registryből olvasva már egy registry handle fog hozzá tartozni, stb. Vagyis egész természetes módon adódik, hogy a beolvasó fv.-nek nem statikusnak, hanem rendes tfv.-nek kell lenni. Ha egyetlen D osztály lenne, aminek forrásonként külön beolvasó statikus fv.-ei lennének, akkor a D osztály valójában felesleges, hiszen free fv.-ekkel ugyanez megoldható, a bináris adat pedig közvetlenül átadható lenne B konstruktorának.
    Ha valóban a D statikus tfv.-eiről írtál, akkor a
    "A statikus függvények meg lehetnek protected-ek, hogy a RAII-t ne lehessen kívülről zavarni, és hívhasd B / D ctorából." mondatodat nem értem. Ez a mondatod arra utal, hogy a B statikus tfv.-eiben valósítanád meg a beolvasást, ami azért nem lenne jó, mert előre nem tudhatja a B írója, hogy milyen forrásokból lesz a beolvasás.
    "B innentől önállóan is működőképes osztály": Mármint úgy, hogy a konstruktorának meg tudunk adni bináris adatot is (pointer+méret: röviden blob)? Erre egyáltalán nincs szükség, hiszen ha ilyen osztály kellene, írnék egy leszármaztatott D-t ami pont ezt tudja.

Új hozzászólás Aktív témák