Új hozzászólás Aktív témák
-
"Az ezzel kapcsolatos várakozás látszik tehát a részvényárak folyamatos emelkedésében, na meg abban, hogy a részvényekhez tartozó, igen magas P/E mutató (ennek értéke 76,7, ami erős túlárazottságot jelent, tehát azt, hogy a vásárlók további növekedésben bíznak)."
Tehat a jelenlegi arfolyamban nagyon sok a spekulacio, ha megszunik az igeny, a spekulansok eltunnek, ami arfolyam-eseshez vezet majd. Ez most egy lufi, shortolasra jatszani valoszinuleg kifizetodobb.
https://www.coreinfinity.tech
-
FrozeN`
tag
-
Pikari
addikt
válasz graphicsp #46 üzenetére
Én 64 biten march=k8, 32 biten meg march=i486 flagekkel használok a magam részéről. Úgy vagyok vele, hogy ami ezen túlmutat, az nem is létezik.
Régen én is próbáltam fancy lenni, pl grafikus featurek használatával kapcsolatban. De hamar benőtt a fejem lágya. Azt hiszem, akkor, amikor a gyártó specifikus pn triangles extensiont kivették a driverből az atinál kb 2 hónappal utána, hogy implementáltam.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
hapakj
őstag
válasz graphicsp #46 üzenetére
hát akkor ellentétesek a tapasztalataink
De szerintem ilyen téren a hozzáállást alapvetően a cég mentalitása is meghatározza. Voltam cégnél, amelyik nem szégyelte mondani partnernek, hogy ez alá kell hw, a másik (játékfejlesztő) meg még 8-10 éves nvidia kártyákon is javította a bugokat meg nyomoztuk a performance bottleneckek okát. -
graphicsp
kezdő
Én fejlesztettem CAD-et, és ott rámentünk arra is, hogy potato dzsunka hardveren is menjen, ahogy csak tud (és nem csak mi). A visszajelzésekből az jött le, hogy egy csomó user régi hardvert használ, de még komplett cégek is, gondolom, költségcsökkentés gyanánt. A gyakorlatban ez egy csomó Intel IGP-t is jelentett, meg egy rakás régi ótvar "professzionális" Quadro-t.
A feature-ök kevésbé fontosak, mint az, amikor a user a techsuppon veri az asztalt, hogy nem működik jól neki valami.
Egyszer még a zsír új SSE2-es kódot is meg kellett írnom sima MMX-es verzióban, mert valamelyik júzernél állandóan crashelt. Kiderült, hogy azért, mert valami olyan akkor 10+ éves AMD cpu-t használt, ami még éppen belefért a minimum requirementsünkbe, de az SSE2-t még éppen nem támogatta.
Szóval sokkal inkább a gaming az, ahol lehet fejlesztőként lazázni. Majd vesz a gamer egy új atomerőművet, mert ha nem, akkor az nem is gamer. -
hapakj
őstag
válasz Alogonomus #41 üzenetére
Ez ugye Radeon IGP. Az azért más kategória, mert diszkrét vga származék. Azok jobban bírják. Én az Intel IGP-kre utaltam, hogy hajlamosak lehetnek összeroppani egy megterhelőbb loadtól.
-
Pikari
addikt
Ja, értem, mire gondolsz. OpenGL alatt a régi (15 éves) intel igpk draw call teljesítményében az nvidia/ati chipekhez képest tényleg volt egy jó 10x-es szorzó. De directx alatt nem vettem észre markáns különbséget ott sem.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Alogonomus
őstag
Hát bár még nem BIM-alapú tervezéses időkben, és nem is belsőgépész feladathoz, hanem külső közműves infrastruktúra-építőmérnöki feladatokhoz, de a funkciókat tekintve a 3400G abszolút elég volt nekünk sokáig. Inkább a CPU-rész nyers erejével volt gond, nem az IGP korlátozottabb utasításkészletével. Simán lehetett vele 3D-ben mozgatni a terveket a képernyőkön.
-
hapakj
őstag
nem a polygonszámmal van feltétlen a probléma hanem a drawcall számmal. Az más. Egy intel IGP 1000-nél már lassul, nvidia még 10000-rel is el van.
Nomeg ezek a szoftverek enterprise környezet, ahol a cégek feltételezik, hogy bőven van pénz megfelelő hw-e, ezért nagyon nem lesz elsődleges, hogy intel IGP-re optimalizáljuk a renderkódot. A featureök mindig jobban eladhatók, mint hogy a mi softwareünk megy potato pc-n is. -
Pikari
addikt
Csak a hozzászólást követő pár percben lehet módosítani a hozzászólást. Nyugodj meg, fél órára visszamenőleg már nem lehet átírni
-
hapakj
őstag
nyilván, de Pikari explicit diszkrét vga-ról beszét, amiben igaza van, hogy manapság bőven meg lehet lenni nélküle. Persze lehet később szerkesztette a hozzászólást
Amúgy az is igaz, hogy nVidiának valamilyen szinten hátrány, hogy nincs platformja, valszeg ezért is akarta megvenni az ARM-ot -
Pikari
addikt
Mekkora modellekről beszélünk? Én 2002 körül, socket7-es géppel, 300 mhz körüli procival, 8 megás sis videókarival 3d studioztam, na azzal olyan 5-10 ezer polygon fölött már kissé szaggatott. Aztán amikor 533ra húzott celeron, meg geforce2 lett helyette, már 40-50 ezer polys modelleket vígan szerkesztgettem. Ennél több polygont sose szerkesztettem. Azóta meg már nem foglalkozom ezzel. Hogy nagyságrendben több százmillió polygonos modellek esetén van -e olyan különbség, ami miatt integrált kártyán már nem lehet dolgozni velük, vagy hogy pontosan hol van ez a határ, azt nem tudom megítélni, mert ilyen polyszámmal nem dolgoztam, és nem is fogok. Az igazi kérdés, hogy van -e egyáltalán olyan ember, akinek ilyen szintű polygonmennyiség kell a tervezőprogramban, és milyen megfontolásból? Ha csak nem poénból rá nem nyomsz egy mesh smoothot, hogy megnézd, mit bír.
-
hapakj
őstag
Hát itt ezért nincs igazad. Jó persze elindul egy CAD software meg megjelenít egy csavart, de komplex terveknél valszeg összeomlik egy IGP. Ezek a software azért meg tudják tolni rendesen a VGA-t drawcallokkal a működési módjuk vagy az optimalizálás hiánya miatt. Egy Intel IGP viszont meglepően gyenge a drawcallok feldolgozásában (ez csak maga a draw parancs feldolgozása, renderelésről nem is beszélünk)
[ Szerkesztve ]
-
Cassi
őstag
Arányaiban már nagyon alacsony. Ez egy pillanatnyi helyzet, térjünk vissza az AI részesedésére 2 év múlva. 2 évvel ezelőtt ez volt a hír a PH-n: "Hamarosan Meta-avatarunk ruháira is elszórhatjuk nehezen megkeresett pénzünket". Idén már hír sem volt a metaverzumról...
Az AI-nak bizonyítania kell tartós bevételtermeléssel, hogy ez egy életképes modell. Egyelőre ez csak egy próbálkozás az IT-cégek részéről, hogy újraindítsák a lanyhuló fejlődést az informatikában.
-
törölt tag
"Mivel a játékosok ma már az nvidia bevételének egy elhanyagolhatóan kicsi szeletét adják,"
Játék: 2,6 mrd, adatközpont 22,6 mrd dollár, a teljes 26 mrd.
Vagyis a játék még mindig 10%. Ennyit az "elhanyagolhatóan kicsi"-ről.
És az adatközpont sem csak AI gyorsítókból áll, szóval a 22,6 mrd csak egy része - bár jó része - származik abból.
-
PuMbA
titán
"Mivel a játékosok ma már az nvidia bevételének egy elhanyagolhatóan kicsi szeletét adják, eléggé egyértelműen alátámasztja az én állításomat, miszerint az AI forradalom, a bányászat, meg a különféle hasonló nélkül ma már a temetőben lennének."
A játékos részleg bevétele ettől függetlenül több ma, mint 2019-ben volt Azért tűnik most kicsinek a játékos részleg bevétele, mert nagyon megugrott a data center részlegé, de amúgy semmiféle gond sincs vele.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Tervezés, videó és fotószerkesztés, renderelés, kutatás stb
Nem tudom, tisztában vagy -e vele, de ez valamikor 1999-ben volt igaz utoljára. Ez a 3d studio max szarul megy integrálton kb a TNT2 idejében volt utoljára igaz. Az általad felsoroltak közül a lista azóta leginkább a renderelésre redukálódott. Mivel a játékosok ma már az nvidia bevételének egy elhanyagolhatóan kicsi szeletét adják, eléggé egyértelműen alátámasztja az én állításomat, miszerint az AI forradalom, a bányászat, meg a különféle hasonló nélkül ma már a temetőben lennének. Persze arról a top 50-es listáról még jó néhány cég esetében hasonló jókat lehetne elmondani. Szerintem te is, és alaaf pi is pont ugyanazt írja le, mint én, csak rossz következtetést von le. Az nvidiának nincs olyan terméke, ami piaci szükségletet elégítene ki, a divatot lovagolják. Ők a chipipar louis vuittonja.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"Ezért is volt elemi érdeke az nvidiának, hogy a termékeinek a gamer vérpistiken kívül is tudjon piacot találni"
Nem tudom, hogy tisztába vagy-e vele, de az NVIDIA VGA-kat nem csak gémer vérpistik használnak, hanem elég sokféle munkára is szükséges. Tervezés, videó és fotószerkesztés, renderelés, kutatás stb. A játékosok nélkül is bőven elvan az NVIDIA, hiszen nagy cégek használnak NVIDIA VGA-t munkára Szóval ez a csődbe menés lehetősége nagyon távol van a valóságtól.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Más kaliber a két vállalat igazából. Luxustermék vs szükséglet. Pl diszkrét grafikus kártya nélkül tudsz itt fórumozni, CPU nélkül nem.
Ezért is volt elemi érdeke az nvidiának, hogy a termékeinek a gamer vérpistiken kívül is tudjon piacot találni, ami először a bányászok, aztán meg az AI formájában sikerült is nekik. Kérdés, hogy meddig.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Képzeld, felkerült első helyre az Aurora. [link]
Egy olyan tesztben, amiben Abu szerint május közepén még nem voltak végleges szabályok. [link]
Namost ennek a véglegesítését lezavarták egy hónap alatt.
Na komolyra fordítva, a teszt eredménye természetesen a top500org-on is fent van.
Itt pedig elérhető a "Reference implementation of the HPL-AI benchmark" láthatóan 2019-2020-as. Ahogy az oldalon is szerepel."Since 2019, various supercomputing installations started reporting performance results bi-annually. Below are the currently available results."
Ez a teszt 2019 óta létezik.
[ Szerkesztve ]
-
HELLAFLUSH
őstag
Én csak azért írtam ezt, mert amikor pár éve belendült a bányász láz akkor hirtelen felugrott a vga-k ára az egekbe.
pl .: ~350-400eFt-os VGA-k közel 1millióért mentek akkoriban.
De a GTX1070-emet is többért adtam el mint amennyiért vettem, pedig volt vagy 4-5éves amikor eladtam. -
copass
veterán
bányászat nvidiával? ez érdekes, mert az LHR-t is meglépték simán hogy visszaszorítsák a bányászást (amit persze eltöröltek később, amd ezt nem lépte meg...)...arról nem is beszélve, hogy az amd fanok is kénytelenek voltak nvidiát venni. mert nem kaptak amd-t, jó az nvidia az is kapar...
az AI nagyon nem hype, csak az 1 bitesek gondolkodnak így.
ha segítségként tekintesz rá, nem pedig teljes megoldásként. akkor nagyon-nagyon sok dologban hasznos.
már annyira el van terjedve az AI generálós oldalak, hogy a liftes hirdetéseknél minden második kép már AI generált. de az Erste honlapján is van már AI generált kép.
nem fognak fizetni stock képekért. de beszélhetnék a fordítókról is, ott is okoz problémát. de ők is használják, aztán "csak" átnézik.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
törölt tag
válasz Alogonomus #13 üzenetére
A Microsoft, az Apple és az Amazon mióta is ennyire értékesek? Nem csak a negatív példát kellene nézni....
-
Alogonomus
őstag
Az Nvidia most van ott, ahol a Tesla volt 2021 végén, amikor az utána következő 5 autógyártó együttesen nem ért annyit, mint a Tesla egymagában. Azóta viszont a Tesla értéke járt már harmadannyin is, és jelenleg is nagyjából a korábbi csúcsértéke 40%-át képviseli.
Minden csoda csak 3 napig tart. Persze attól még jelenleg az Nvidia jogosan örülhet az eredményességének.
-
Pikari
addikt
Ha a 3D és a SOC-aik felől közelítjük a kérdést, akkor az nvidia csődbe ment volna valamikor a ryzen megjelenése körül. Azonban történt két dolog, ami megmentette őket: az egyik a bányászat, a másik pedig az AI hype vonat. Ezzel nemhogy a csődtől menekültek meg, hanem a világ legértékesebb(*) vállalatává váltak.
(*)megjegyzés: a részvények árfolyama alapján.
-
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz HELLAFLUSH #6 üzenetére
Azért ez már rég nem a kriptóról szól, a konzumer VGÁ-k pedig lassan kerekítési hiba lesznek a bevételek között. Persze ettől még egyre feltűnőbb, mennyire egy lábon áll jelenleg ez a hihetetlen növekedés.
-
copass
veterán
válasz HELLAFLUSH #6 üzenetére
azért erős volt a amd is!
"amd-t vegyél kriptóra. mert azt úgy belehet állítani hogy nagyon jó lesz..."
ha nem sikerült, akkor meg vettél nvidiát.
mert azt nem kellett állítgatni, csak ment. jól![ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
félisten
Sokan ezt mondták a kripto láz után. Leesett. Aztán ez lett . Az sem mindegy hová esik vissza, mert oda már szerintem nem fo,g ahol tarottak 3-4 éve. ha felére esik akkor is a top 5 -6 cég lesz a világon. A 8. cég már 1 Mrd alatti.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
CRTs
aktív tag
válasz LurkerSheik #5 üzenetére
Egész a CUDA miatt van, mert magával kompatibilis és azóta szigorítgatták is.
#6 hát akinek ennyi jött le azt nem kommentálnám.
[ Szerkesztve ]
-
HELLAFLUSH
őstag
"Az NVIDIA lett a világ legértékesebb vállalata"
-A kripto bányászoknak köszönhetően.
-
senior tag
Nem úgy látszik, hogy esnének. Egyelőre.
Nem látszik igazi versenytárs még az Intel és AMD személyében sem. A CUDA-val meg magukhoz láncolnak szoftveresen.A bevételeik brutálisan nőnek és az üzemi marzsok valahol 70%-körülre rúgnak, nettóban is ~50% profitjuk van ami kb történelmileg brutális.
Hosszú távon fenntarthatatlan, hiszen ha valami ennyire profitábilis arra piacra mindenki be akar szállni.
Már csak az a kérdés mikor jön a konkurencia.
Addig is betegre keresik magukat.
És a részvényesek is!Új S23 / S24 / S24+ / S24 Ultra rendelhető! /// People with passion can change the world for the better |||
-
anulu
félisten
pont, mint az aranyláz idején. nem azok szakítottak nagyot, akik aranyat kerestek, hanem azok, akik ásót már felszerelést adtak el. nV ugyanezt csinálja. ha dől az AI az már őket nem nagyon fogja érdekelni, a cuccaikat már eladták, száradjon azokon, akik nem tudnak vele mit kezdeni.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
O_L_I
őstag
Mikor bejönnek majd az első pár olyan negyedéves jelentések ahol a AI-ba csilliárdokat fektető cégek nem igazán tudnak mellé bevétel vagy felhasználó szám emelkedést tenni, na ott kell majd brutál módon elkezdeni shortolni az Nvidiát...
-
törölt tag
Nem csoda.
[link]
Nvidia Shipped 3.76 Million Data-center GPUs in 2023, According to Study"Nvidia also had a 98% revenue share of the data-center GPU revenue market with $36.2 billion, more than three times the growth from $10.9 billion in 2022."
Maradék 1-1% az amd és intel data center gpu-k.
Egyébként ez az az nvidia, aminek csődbe kellett volna menni 2011 környékén, mert az amd jött a dx12-es radeonnal, amire nem lett volna válasza? Illetve szintén csődbe kellett volna mennie akkortájt mikor az amd megkezdte a támadást Brazos - Llano - Kaveri apukkal, hiszen a DVGA-nak mint olyannak lőttek?
Volt még pár alkalom, Abu biztos jobban emlékszik....[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Magasról lehet nagyot esni....
Ezek után kíváncsi vagyok, hogy az 5xxx VGA sorozattal "komolyan" akarnak-e majd foglalkozni.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Vaku topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Apple notebookok
- Interactive Brokers társalgó
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM