Hirdetés
Hirdetés
-
Jól felszerelt, 4K-s üzleti monitor a Philips értelmezése szerint
ph A 68,58 cm-es képátlójú, láncba köthető újdonság Thunderbolt 4/USB Type-C dokkoló is egyben.
-
Meghökkentő méretű adatközpontot építenek Nagy-Britanniában
it Igazolást nyert, hogy a szigetországi beruházásba 13 milliárd dollárt fektetnek.
-
Realm of Ink - Elindult a PC-s korai kiadás
gp A végső kiadás már konzolokra is elérhető lesz, de pontos dátumot ezekhez nem kaptunk még.
-
PROHARDVER!
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
F.B.I.
veterán
válasz ricogsm #5434 üzenetére
Én ebben a cipőben vagyok (ESAM 6600 döglött), vettem egy Lattego 2200-at (kávé nélkül nem élünk az alacsony vérnyomás miatt ), ESAM megy szervizbe ha kész, eladom. Inkább legyen garanciás gép és még fél év garanciával eladom, cserélem majd.
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
#85578752
törölt tag
válasz ricogsm #5443 üzenetére
Így néz ki, a főzőegység tetejére van csavarozva. Gyárilag nekem ilyen volt, lecseréltem (rugó és golyó maradt) ez lassított a lefolyáson és a "mű-crema" is több lett, bár annyira nem is tűnik műnek, mint a nyomásfokozós karokkal, azok tényleg habot nyomnak, de ez sűrű, tartós cremát ad a megnövekedett nyomás miatt.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5476 üzenetére
Ez megvan a Krupsnál is, az előző öblítővíz maradékát tolja ki a kávé előtt. Öblítésre viszont szükség van, lehetőleg minden főzés (vagy főzések) után, mert anélkül beszárad, csak gyűlnek a lerakódások.
A csésze késeltetett alárakása védheti ki, vagy maradhat is, nem vészes.
-
#85578752
törölt tag
válasz ricogsm #5479 üzenetére
Hétvégén kezdődik egy ilyen kék zacskó, bár nem rossz a zöld sem, de eléggé kezdem úgy érezni magam mint a Senseo párnás időkben, hogy jó-jó ez a kávé, de valahogy nem az igazi. Olyan mint a Tchibo milano style, túl töményre főzve kakukkfüves íze van, egy cukorral émelyítő még tejjel is, valahogy nem sikerül jót főzni belőle, túl finomra őrölve eltűnnek az ízek, ugyanez forróra állítva. Karos géppel ezek átszaladnának, crema nélkül, automatában meg vagy csak a konolyabbak vagy a tuningolt cuccok keltik életre. Gyári Philips jó őrlővel valami olaszos pörköléssel érzi jól magát, világos arabicához kell a lassú lefolyás és az extra hő.
Tényleg, trükk, régen kimértem a hőellenállást az Xsmallban és potit kötöttem vele sorba, így tudtam emelni 5-10 fokokat a hőmérsékleten. Nem lett jobb, ott is a hőstabilitás kellett inkább, amit szűkítővel sikerült javítani. EX-4 Ulka is lassít a lefolyáson de mindent szétnyom, 19 baron. Cserébe csendesebb.
-
#85578752
törölt tag
válasz ricogsm #5479 üzenetére
Most bontottam ilyen kéket, nagyon jó, szép egyenletes világos pörkölésű szemek, savas de mivel én szinte mindig tejjel iszom, kiegyensúlyozott. Mandulás, nem túl markáns ízű, finomabb őrlemény lehet hogy jól fog állni neki, nem kell félni a sötét pörkölések keserűségétől.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5479 üzenetére
Most én is beraktam egy savanyú kávét (Spar / Indiai szemes arabica), a Krups gépen max. hőfokot állítottam (3), őrlést max. finomságra, bár ez nehezen definiálható, mert a gyári értéket is már elállítottam, finomabbra.
Növeltem a folyadékmennyiséget, majdnem 40 ml, ha jól rémlik, beőrölt mennyiségből is az erősebb fokozatot választottam. Így már nem is savanyú.
De korábban a Saeco gépen is be tudtam állítani, Lidl Arabica stb., végül nem lett savanyú, sőt kakaós ízvilág jött ki, ami kávé vonatkozásában legalábbis érdekes.
-
#85578752
törölt tag
válasz ricogsm #5519 üzenetére
Most nálam gyári 40ml a főzet hossza (ami Ulka EX4 pumpával csak 35 körül szokott lenni, pedig elvileg folyadékmennyiséget mér, de mire megtelik a vízrendszer vízzel, az is idő...).
A tej pedig 80ml, kétszer, mindkettő előtt üres átöblítés és egyben gőzölök 160ml-t, így pont belefér két Duralex pohárba.
Az első közepes őrlőálláson, a második minimálison, a hőfok maximálison.
Elég finom ez a kávé így, különleges íze van, nem keserű, de a finomra őrölt álláson már átüt egy kicsit egy fanyar, ami még mindig nem zavaró, szimplán csak erősebben érzem ugyanazt az ízt, ha nagyon bele akarok kötni, olyan mint a Tchibo Milanese kakukkfű íze, csak ez másfajta (gyógy)növényes íz. Próbálom beleképzelni hogy karibi. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5519 üzenetére
Korábban, a határokat tesztelve, egyre finomabbra állítottam az őrlőt (megbontással átállítva a gyárinál is finomabbra), egyre jobban kijött a kesernyés íz, ugyanakkor egyre jobban lefojtja az áramlást, lassítja.
Túltolt, hibás beállításnál kakaó finomságig jutottam, ami már olyan szinten tömít mindent, hogy ki kellett tisztítani az őrlőt is teljesen, főzőegységet is, hogy újrakezdjem az egészet.
Túlzottan durva szemcsés őrlemény sem jó értelemszerűen, könnyen átszalad rajta a víz, de gyengébb a kávé is.
Savanyúbb típusú baboknál sokat számít elvileg, hogy inkább hosszabb kávét készítsünk, mert a főzés elején oldódnak a savas összetevők. Ha túl hamar megállítjuk, savanyú lesz.
-
#85578752
törölt tag
válasz ricogsm #5531 üzenetére
Ott látok cseppkövet ahol ez az alkatrész csatlakozik a kazánhoz:
https://kavegepbolt.hu/spd/7313212911/Delonghi-goz-szelep-ECAM
-
mpo
veterán
válasz ricogsm #5536 üzenetére
A Tchibo Espresso Sicilia Style-t rendeltem a Tchibo-tól januárban 3299-ért, 3 hete 3625-ért, ma már 4995 Ft.
De talán még el lehet csípni olcsóbban:
[link]
A Lavazza Qualità Oro Perfect Symphony-val kezdtem, de nekem savas volt.
A Sicilia Style
intenzitás 1-6: 6
savasság 1-6: 0
pörkölés 1-6: 6
Natúrban iszom, se cukor, se tej.
A keserű kávét szeretem és legyen erős.Ha érted, akkor már elavult.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5550 üzenetére
A szelep elengedi a nyomást, ha netán felfúvódna a tasak a gázoktól, illetve szélsőséges esetben el is durranhatna állítólag. Míg az aromát megtartja, visszirányba nem engedi be a környezeti levegőt. Amit szétszedtem, papírfiltert találtam benne, a nyomást csak apró lyukon engedi el.
Ott vissza nem nagyon megy semmi, vagy legfeljebb ezen a filteren keresztül, ha esetleg úgy alakulnának a nyomásviszonyok, hogy kintről akarna befelé menni a levegő.
-
mpo
veterán
válasz ricogsm #5558 üzenetére
Nem szoktam innen rendelni, csak vásárlás előtt (műszaki cikkek) itt szerzek információt, mert a műszaki paraméterekre lehet szűkíteni, amire a magyar oldalakon sajnos nincs lehetőség.
Olyan, mint az arukereso, több forgalmazó van, ezért a szállítást ott kell nézni.
Miután kiválasztottam a porzsák nélküli Bosch porszívót (AAAA), kiderült, hogy azt éppen itt nem forgalmazza a Bosch, de 5 év garanciával találtam AABA-t itthon is.Ha érted, akkor már elavult.
-
#85578752
törölt tag
válasz ricogsm #5606 üzenetére
Kékkel besokalltam, nagyon savas, lenyelt ceruzaelemekről álmodom tőle.
Most Bellarom Crema van, meg friss élmény egy helyi kávézóban, karos gépből. Beindult megint a karosbogár, kéne egy jó őrlő, jó karos gép, de olcsón ezt nem lehet, egy Aplimont főzetet kipróbálnék, 120e lehet hogy nem sok egy jó gépért.A víz befolyásolja az ízvilágot, ha eleve savas, egy világos pörköléssel tényleg citromlé lesz. Lehet desztillált vízből visszasózni vizet, lehet vízszűrő kancsóval táplálni, egyik esetben se kell szűrő a tartályba. Lehet vízlágyító kationcserélő gyantával is lágyítani a vizet, ami megint más ízű mint a Brita-kancsó szűrt vize.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5606 üzenetére
A gép maga nem befolyásol, a felhasznált víz ásványi összetétele befolyásolja az extrakciót, ízhatást.
A profi ínyencek szerint túl sok vagy túl kevés ásvány sem jó, valószínűleg ezért alkalmaznak a gyártók olyan víztisztítóbetéteket, ami csak részlegesen csökkenti a vízkeménységet, ioncserélő gyantával. A benne lévő aktív szén pedig a klórosság, illetve mellékízek megkötésében jeleskedik, egyebek mellett.
Túl kemény víz értelemszerűen a gépnek sem jó. Magam részéről teljesen ásványmentes reverz ozmózis vizet töltök bele, mert az van és meg is szoktam így.
-
#85578752
törölt tag
válasz ricogsm #5612 üzenetére
Ha túl savanyú, állítsd hosszabbra. Ristrettohoz finomabb őrlemény kell, de ebben az esetben ha csökkented az aroma értéket akkor olyan lesz mint a hosszabb presszó, csak mivel kevesebb kávéval másképp csatornásodik, nem lesz olyan jó mint presszónak. Ennek ellenére én is szoktam rövideket inni de ha jó ízű kávé kell akkor minél több kell belőle és arra kell beállítani a főzet hosszát.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5610 üzenetére
A gép ezzel az infóval csak annyit kezd, ha azt mondjuk neki, hogy keményebb a víz, akkor gyakrabban figyelmeztet a vízkőtlenítésre / savazásra, illetve fordítva.
A szoftver tekintetbe veszi a víztisztító patron hatását is, ha beállítjuk, hogy van. Vagy létezik ma már olyan megoldás is, ami érzékeli a patron jelenlétét.
Ha én ozmóvizet használok, akkor a leglágyabb vizet állítom be, így a legritkábban fog jelezni, bár akkor is feleslegesen, miután ez nem hagy semmi vízkövet. Ha valaki úgy gondolja, hogy szeretne lehető leggyakrabban savazni, akkor beállíthat akár teszt nélkül, is nagyon kemény vizet. Nem mondom, hogy szükséges, de elvileg ártani nem árt vele. A gép az átfolyó litereket méri, ahhoz köti a jelzést.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5629 üzenetére
A beőrölt mennyiséget szabályozza, középérték 7g lehet nagyjából, ami 5-9 gramm tartományban korrigálható. Saeco esetében az őrlőmű fordulatait számolja, Krupsnál csak az őrlés időtartamát stb. Bővebben:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3669-3669.html
-
Gaben92
őstag
válasz ricogsm #5644 üzenetére
Az ízesített kávé egyrészt általában elég drága, másrészt nagy betűkkel rajta van általában, hogy ez valami spéci dolog. Nézd meg például a Frej kávék zacskóit, ott szerepel rajtuk nagy betűvel. Olajosság az már más kérdés. Minél sötétebb pörkölés annál olajosabb általában. Emiatt nem árt kerülni az extra dark babokat.
Costa/Lavazza/Illy hármassal az elején nagyon nem tudsz mellé lőni. Ezek az esetek 99%-ban teljesen jók automatába. Nem túl olajosak, jó az ízük, stb.A legutolsó képen a bab amit linkeltél az például abszolút nem olajos, de látszik is, hogy világosabb pörkölés.
Ez itt egy sötétebb Arvid Nordquist Molto. Látszik, hogy olajosabb de nem vészes.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5669 üzenetére
Előáztatás aktív, vagyis a főzés elején rövid időre megáll a vízpumpa? Bár anélkül sem szoktak ilyen száraz részek maradni. Régóta van használatban, alsó dugattyú lyukjai nincsenek eltömődve?
Vagy a dugattyú alatti üreg, itt mutatja a kiszedését:
https://youtu.be/l89XJIJoWf4?t=210
Csak én kicsit finomabban szoktam kiakasztani kézzel (noha erős anyagból van, de azért nehogy eltörjön valami) és a dugattyút is benyomva a rúgóerő ellenében.
-
mpo
veterán
válasz ricogsm #5673 üzenetére
Az olcsóbb gépeknél is illik elolvasni a kézikönyvet.
A vízkőmentesítésnél is nagyobb edény kell (~1,5 liter).
Persze a kézikönyv sem tökéletes, ahogy itt kiderült, a kávé hőmérséklete a főzésre vonatkozik, nem az ízléshez.
Szomszédasszony (jó ár éve) konyhafelújítás után megkért, hogy állítsam be az időt a mikrón.
Keresd elő a kézikönyvet, addig neki se állok.
Így kezdődött a leírás:
Nyissa ki az ajtót.
Enélkül soha nem tudtam volna beállítani.[ Szerkesztve ]
Ha érted, akkor már elavult.
-
Gaben92
őstag
válasz ricogsm #5673 üzenetére
A csepptálca nem arra van kitalálva. Miele és melitta gépek a csepptálcába mosnak (a felszívó csövet a tálcához kell csatlakoztatni és forró vízzel átmossa) és bár maga a mosás jól működik, olyan hamar megtelik miatta a csepptálca, hogy hihetetlen.
"öblitést végzek nem a gyűjtőbe nyomja."
"férjen bele egy közel 3k-s gépbe"
Nekem a közel 400k-s Jura se tudja. Nyilván más rendszer mint a LatteGo de a lényeg ugyanaz.If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5672 üzenetére
Ezt a belső tisztítást pár hét után még nincs értelme elvégezni, vagy később is a zsíroldó tablettás kezelés megoldja, jobbára. De lehet olyan, aki jobban szereti szétszedni, saját szemmel meggyőződni, megtisztítani, illetve hosszabb idő után (hónapok, évek) alaposabb karbantartást végezni / végeztetni rajta.
Alulról egyébként is a feláramló forró víz miatt kevésbé dugul el az a része, inkább zsíros lerakódás szokott képződni. A felső fémszűrő könnyebben tisztítható, alatta képződhet lerakódás, de annak is sokkal több idő kell.
Esetedben talán a bab fajtája, őrlési beállítása is okozhat ilyen furcsaságot. Legalábbis én még nem tapasztaltam, hogy ne kapott volna vizet, az egész pogácsa. Vagy több vizet igényelne, ez a fajta bab, az is lehet.
Ha csökkentjük az őrlési mennyiséget (erősség), akkor meg előállhat olyan, hogy nem tölti ki teljesen főzőteret, az őrlemény felkavarodik, lágy lesz a kimenő anyag (vagyis nem nevezhetem pogácsának). A kávé végeredményben akkor is lehet jó, ez már kísérletezés kérdése.
-
#85578752
törölt tag
válasz ricogsm #5822 üzenetére
Ha túl savas, azon segít a magasabb hőfok. De jóval magasabb hőfok kell az igazán világos pörkölésekhez, így legtöbbször csalódás a hőfok állítgatás. A hőstabilitás fontosabb, amin javít ha gőzölsz főzés előtt, vagy ha már bemelegedett valamennyire a gép. Alacsony hőfokon pár sötét pörkölésből ki lehet hozni gyümölcsösebb ízeket, de nekem ilyenkor is a magasabb hőfokra jellemző karakter jön be jobban. Furamód.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Vissza a jövőbe film Peabody fészere baki.
- Politika
- Milyen egeret válasszak?
- Háztartási gépek
- Android felhasználók OFF topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen