Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- Autós kamerák
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutyek
senior tag
válasz denesdr #17096 üzenetére
Értem, amit mondasz, de a nyílás nem rezeg. A levegő rezeg a nyílásban is. Persze Huygens-Fresnel értelemben a hullámtér minden pontja elemi hullámforrásnak tekinthető, de gondolom, itt senki nem erre gondolt elsősorban.
A csillapításra vonatkozó részletekkel nem vitatkozom, én sem állítottam, hogy rá lehetne tolni a falra a nyílástPicit revideálom: tkp. éppen H-F elv alapján effektíve valóban úgy viselkedik a nyílás, mintha lenne ott egy virtuális membrán, ami csak a rezonancia frekvencia környékén "működik", és ebben a tartományban valóban innen sugárzik le az energia egy része (ami zárt doboz esetében elveszne).
[ Szerkesztve ]
-
Nem a kérdésre válaszoltál. A kérdés az volt, hogy miért baj ha közel van falhoz?
A levegőt általában már néhány centi után nem préselődik, ugyanis a levegő megfelelő áramlásához szimplán nagy keresztmetszetűnek kell a fal és a hangfal közötti nyílásnak lenni, mint magának a reflexnyílásnak.
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
denesdr
addikt
válasz kutyek #17090 üzenetére
De, a nyílás rezgeti a levegőt, hullámforrásnak számít és valójában a hangolási frekvencián jobban csillapítja a hangszóró mozgását, mint egy zárt doboz. A hangolási frekvencián szinte csak a nyílás adja a hangot. A hangolási frekvenciától lefelé haladva viszont egyre kevésbé lesz fázisban a hangszóró és a nyílás, ráadásul utóbbi így már nem tudja kifejteni a hangszóróra ható mozgáscsillapító hatását és a hangszóró nagy kilengéseket fog produkálni anélkül, hogy érdemi eredő hangnyomás jönne létre.
Ha közel van a fal a nyíláshoz, akkor a fal is elkezd a reflexcső része lenni, ha meg túl közel van, akkor korlátozódik a levegő mozgása és a működés egyre inkább kezd hasonlítani egy zárt dobozéra és pont azért csökken bizonyos frekvencián a hangnyomás, mert a nyílás nem tud elég levegőt mozgatni. Viszont ahogy csökken a fal közelsége miatti, nyílás által keltett hangnyomás, úgy csökken a hangszóróval való "out of phase" működés is, tehát az átvitel legalalja erősödik, mivel egy zárt doboznak 12 dB/oktávval, míg egy reflex doboznak 24 dB/oktávval csökken (a hangszóró és a nyílás out of phase működése miatt) alul a hangnyomása.[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz lezso6 #17088 üzenetére
Fizikailag az akusztikai impedancia nagymértékű változása teszi másodlagos hangforrássá.
"Van nem egy olyan portolt mélyláda, aminek az alján van a nyílás"
Nyilván azoknál is számít, bár jobb a helyzet, mint amikor a doboz hátfala és a szoba fala között kell oda-vissza "préselgetni" a levegőt. (Ez így talán hülyén hangzik, de gondoljuk meg, hogy a portban viszonylag nagy sebességgel mozog a levegő!) -
válasz kutyek #17090 üzenetére
A lyuk azért kell, mert hiányában a dobozba zárt levegő túlságosan csillapítaná belülről a membrán mozgását.
Nem, különben nem kéne méretezni a dobozt és a reflexcsövet. A reflexcső kvázi egyfajta sípként működik, és így kiemel egy relatíve szűk frekvenciatartományt, ugye a mély legalját, így mélyebbre megy a hangfal, vagy nagyobb maximális hangnyomásra képes. A reflexcsőnek egyébként VAN ellenállása a működési tartományon belül, viszont alatta épphogy nincs, így ellenállás híján a membrán sokkal jobban ki fog térni, ami nagy hangerőn néma gyilkos lehet.
Az olyan húros hangszereknél, mint a gitár, picit hasonló a működés, de ott a komplett frekvenciatartomány erősíti a hangszertest, s ugye nincs cső.
[ Szerkesztve ]
-
johnywalker
őstag
válasz fererencz89 #17092 üzenetére
Persze, hogyne rezegne.A (mély)hangok közvetítő közege is levegő.Egy komolyabb sub 50-100 wattot "szuszog". Ki-be
-
-
válasz fererencz89 #17089 üzenetére
Az lesz, hogy ha elég távol van a faltól, akkor kellemetlen kioltások lesznek a mélyben. Ugye ha közel van a falhoz akkor abból mélykiemelés lesz, de a komplett tartományban, ugyanis a mély omnidirekcionális, tökmindegy hol a reflex. Ha elhúzod a faltól, akkor a falról visszaverődő mély fázisban késni fog, ami fésűszűrést okoz, tehát bizonyos frekvenciák kioltódnak, lásd #17084-ben lévő ábra.
A fal közelsége elsősorban nem a mély miatt problémás, hanem azért, mert általában a fal a közepet és a magasat is visszaveri, így a falhoz közel mosottak lesznek a tranziensek és a térérzet se lesz jó. De ez olcsón megoldható, csak kell pár közép és magasfrekvenciát egyenletesen elnyelő akusztikai elem a falra.
-
kutyek
senior tag
Maga a lyuk nem rezeg, és így nem is rezgeti meg a levegőt, ilyen értelemben (fizikailag) nem számít hullámforrásnak. A lyuk azért kell, mert hiányában a dobozba zárt levegő túlságosan csillapítaná belülről a membrán mozgását. Más szóval, nem azért csökken a hangnyomás (kellően alacsony frekvencián) a reflex port blokkolásával, mert akkor nem tud ott "kijönni" a hang, hanem mert olyan hatást vált ki, mintha egy alacsony frekvencián ható plusz csillapítást (kvázi rugót) akasztottunk volna a membránra.
Hasonló okból kell a húros hangszerek doboztestére is lyuk - nem onnan sugárzódik le a hang (az a front lap majdnem teljes felületén történik), hanem annak hiányában kellemetlen csillapítások rontanák el a frekvenciamenetet.
-
fererencz89
őstag
Én mindkettőtöknek igazat adnék, ha lehet olyat.
Értem bta1 álláspontját. Számít a hang forrásának (hangszóró avagy itt a port) helyzete is a szobában. A mély omnidirekcijonális, így nem számít, hogy elől, alul, felül oldalt, 4. dimenzióban van (mondhatnánk merre "céloz"), ha! ugyan ott van a szoba koordináta rencerében. Viszont, hogy a több méter hosszú hullámok esetén mennyit számít 20-30cm?? Na ez egy jogosan jó kérdés.Egyébként úgy rémlik, hogy az elméleti minimum távolság az a port átmérője. Kábé.
[ Szerkesztve ]
Nem szotkam hibázni.
-
Nyilván hangforrás, hisz ha lefogod a reflexnyílást, akkor jóval kevesebb lesz a mély. De abból, hogy hangforrás, mégis hogy következik az, hogy baj, ha közel van a falhoz? Van nem egy olyan portolt mélyláda, aminek az alján van a nyílás, kb 5 cm-re a földtől...
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
-
BigBlackDog
veterán
válasz bitrograde #17085 üzenetére
Köszönöm a tippeket, átnézem.
-
bitrograde
senior tag
válasz BigBlackDog #17077 üzenetére
JPW AP3 (van belőle 1 és 2 változat is, megéri meghallgatni, ára fölött játszik jóval, "szárazabb" alsó tartománnyal, mint a Preludium, és jól tűri a fal közelségét, de ha nem kap rendes meghajtást, lehet kissé orrhangú)
AP Tempo 1 (túlnyúlik kicsit, de nagyon megéri, kell játszani az elhelyezéssel, igen élénk, mindenevő darab)
Greenwave GWA-2 (érdekes magyar fejlesztés, kereted határán)
Quad 22L (oldalra el kell húzni a faltól; és még csak saját rendszerében, Quad Elite integrált erősítővel hallottam, de igen meggyőző volt)
Én a Tempo 1-et hallgatnám meg először, ha beleférne a keretbe.[ Szerkesztve ]
-
Z.É.T.
őstag
válasz lezso6 #17082 üzenetére
Csatlakozom.
Természetesen érdemes figyelembe venni, hogy adott hangsugárzó milyen baffle step kompenzációval bír (...)Pl. Genelec:
"Typically the distance from the monitor front to the wall should be less than 60 centimetres. This ensures that the low frequency output is not reduced. Additionally, the monitor needs a minimum clearance of 5 cm to the wall to ensure full output from the rear bass reflex port." -
RetepNyaraB
veterán
válasz lezso6 #17082 üzenetére
Saját
tapasztalattévhit.
A jelenlegi lakásomban annyi zeg-zug található a dobozok körül, hogy elképzelhetően nem zavarna be annyira. De ha valaki tiszta felületekkel operál, akkor nem lesz oké. Akkor sem, ha papíron a mélyek nem érzékenyek a visszaverődésre. Illetve máshogy, mint a magasabb frekik. Én kizárnám ezt a lehetőséget az előre fújással, de no offense.
Ja és a 12-20cm az tuképpen leírja a "fal ne ne fogja le" tézist"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
válasz RetepNyaraB #17081 üzenetére
Ez egy általános tévhit. Hátsó reflexnél csak az a lényeg, hogy a fal ne fogja le, mert a levegő szabad áramlásának hiányában nem lesz mély.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz BigBlackDog #17079 üzenetére
Ha lehet, előre fújjon a luk. 20 centi a faltól nem jó hátsó nyílással. Így a Heco 700 sem. Meg overkill is. Az Audio Nirvanáról semmi véleményem sajna.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz BigBlackDog #17079 üzenetére
Ez egy igen jó kis hangfal , csak hát fehér színben: [link]
Nekem ez van feketében egyébként és van bőven ereje , egy nagy nappaliban simán lebontja a falakat. Tiszta közepek , meleg magasak , feszes basszus.Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
BigBlackDog
veterán
válasz RetepNyaraB #17078 üzenetére
Első körben olyanokon akadt meg a szemem, mint;
Heco Aurora 700
OzAudio Audio Nirvana Super 8 -
RetepNyaraB
veterán
válasz BigBlackDog #17077 üzenetére
Az Ant tudtommal nem egy ijedős fajta, érzéketlen nagy dögök is meglepően megszólalnak rajta (most olvastam beszámolót, de rohadjak meg, ha megtalálom hol).
Remélem nem új recsegőt szeretnél, mert sztem a Prelúdiumnál jelentősen jobbat nem fogsz ennyiért kapni.
Viszont tele a használtpiac, nézz rá avx-re akár.
Igen gyakran kapható régi angol iskola, vagy hasonló korú német. Mindkettő lehet jó választás, noha tök más karakter. Hozz konkrét példát.
Ajánlani majd a nagyfülűek, akik így, meg úgy."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Másik topikban már érdeklődtem, de bedobom ide is a kérdést, hátha van valakinek további tapasztalata. Egy pár Videoton Preludiumról (B31) lépnék feljebb az alábbi körülmények mentén;
- A hangfal 16 m2-es szobában lenne elhelyezve, faltól kb. 12-20 cm-re. Jelenlegi Preluk a -tudomásom szerint- gyári állványon vannak.
- Zenei téren minden szokott lenni, ami hangszeres zene (modern, gépi zene nem).
- A forrás egy PC Motu M2 DAC-al és egy TMP Audio Ant erősítővel (az nagyobb, 15 Watt körüli változat)
- Ár tekintetében első körben 250e Hufig mennék legfeljebb el.
Gondolom, hogy az erősítő miatt érzékenyebb hangfalak előnyt élveznek. A Prelukkal sincs egyelőre különösebb gondom, de azért el tudnék képzelni, nagyobb térrel rendelkező és részletesebb hangkeltőket is. -
kukulec
őstag
ha esetleg valaki gondolkozna olcsó, de jó minőségű hifi rack vásárlásán, akkor erősen ajánlom a Fitueyes darabját amazonon. múlt hétvégén hoztak ki, és remek az építési minősége nem csak az árához képest hanem általában is. ráadásul élőben elég szép.
dsd/nem dsd : az én tapasztalatomban a végén minden master kérdése. szóval a kényelem és egyszerűség miatt a mai napig a jó öreg 16/44-et veszem meg. jóval előbb fog a rendszeren múlni a kapott hang minthogy egyébként milyen formátumban van a muzsika tárolva. mondjuk én nem is tesztelésre, hanem zenehallgatásra használom a rendszerem
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
Gijon
senior tag
Ha szerinted vicces “feltételezés”, akkor legyen az.., szerintem tény…”meghallgatásos teszt” ezek szerint hangnyomás mérővel kell tesztelni, ha már nem kezdő valaki. Nem igazán értem, hogy mi volt a hozzászólásod mozgatórugója, de ha engem szerettél volna oktatni, akkor köszönöm kedvességed..Jótanácsokat meg nem adtam, de ha választás lehetősége szerinted az, akkor legyen.
-
denesdr
addikt
válasz RetepNyaraB #17073 üzenetére
-
bta1
őstag
válasz dgyuri0123 #17066 üzenetére
A tegnapi felsorolásból kihagytam két lényeges dolgot: a lejátszóberendezés forráskészülékét és D/A átalakítást. A teljes lánc A/D-től D/A-ig terjedő része meglepő dolgokat tud művelni, melynek természetét ugye jól ismerjük a hibrid (DDA) hanglemezekről. A forszírozott, hatványozott hibák alapján az egyszeri hifista azt gondolhatná, hogy pocsék mikrofonokat használtak, kukábavaló előerősítőkkel. És ez még csak a felszín kapirgálása
-
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #17068 üzenetére
Milyen az égszinkék, definiáld kérlek!
Kis túlzással az az élvezhető, amit nem akarsz kikapcsolni 1 perc után mert sz@rul szól, kellemetlen hallgatni, nem éri meg az időt rápazarolni. A házi barkács vinyl rip-ek sztinte mind így szólnak nálam, legalábbis amiket hallottam, egy foschtalicska, szürke, dinamikátlan, sávhatárolt valami.
Na, ez tök jó, akkor a lejátszódat ajánlhatjuk a vinyl rip-et készítőknek.
A vinyl DJ mixek kb 99%-a Technics SL-1210-esről ripelődött. -
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #17066 üzenetére
Tehát ezek szerint a legtöbb forrásanyag és/vagy lejátszó készülék nem ad élvezhető hangot. Tök jó lehet ez a vinylezés.
Vagy csak épp azok a sz@rok mindig, amiket a rip-et készítők használnak?
Egyébiránt én sem hallottam még olyan vinyl rip-et, ami tetszett volna.Szerk.: elnézést, mégis hallottam, pl régebbi DJ mixek, amiket még vinylen kevert az előadó, majd kiadták CD-n. De ugye ezek gyári kiadványok. És érdekes módon nem kellett hozzájuk hi-res digit felbontás, hogy jól szóljanak.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz RetepNyaraB #17065 üzenetére
Nos, a vinyl rip attól függ leginkább, mi a forrás és forrás készülék. Innen nézve alig akad igazán jónak mondható rip. Én pont erre szerettem volna felhivni a figyelmedet.
"csak a zene van"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz dgyuri0123 #17053 üzenetére
Mi az az ismert forrás? Létezik legális vinyl rip?
Jobb feltöltők részletezik a láncot, melyen készül. Csupán annyit jeleztem hogy erősen hallani és szinte sosem pozitív értelemben, hiába a gigászi felbontás és fájlméret.. Nyilván az alsó polcos lemezjátszómon is hallani mitől szar, nade nem is elvárásom tőle, hogy... Most, hogy belegondolok van egy Sade ripem, amely majdnem feledteti a forrását. Annyira, hogy tesztként szoktam alkalmazni, üt-e. Ha igen, rendben van az épp meghallgatott motyó.
Térérzet és folyékonyság ott válik ezoterikus fogalommá, mikor a felvétel elvérzik a sziszegésen és csörgésen, mint primér észlelés. Amikor ezek nincsenek és el lehet kezdeni azon motyogni, hogy mekkora és merre tere van, meg folyékony-e, megkisf@szomilyesmi, akkor az bizonyára remek rip. Na ilyet nem nagyon ismerek, de ezt nem támadásnak szántam; várom a linkeket."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Amiről most beszélsz az egy teljesen más kérdés, szemantikai téma. A metafórák szerves részei a beszédnek. Ha azt mondom, hogy iszonyat nagy dugó van az úton, akkor nem arról van szó, hogy szó szerint egy baszom nagy parafadugó állja el az utat. Ha felkel a nap, akkor sem arról van szó, hogy az ágyból kell ki a tüzes gázgömb. Ugyanígy van az is, amikor kiírom a szoftvert az adathordozóra. Eleve már az se stimmel szó szerint, hogy írom, hiszen nem én magam írom tollal van ceruzával. A gyakorlatban Petőfi Anyám tyúkjának is csak fizikai reprezentációja létezik a valóságban, ugye az is egy ún. szellemi termék, alkotás. Ha lemásolom a Petőfi eredeti kézjegyével írt verziót, akkor a másolat teljesen másképp fog kinézni, mert más formájú reprezentáció, de a mögöttes szellemi tartalom ugyanaz (ha pontosan sikerült másolni ).
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz lezso6 #17060 üzenetére
Bizonyára így szabatos, bár én informatikustól egyszer sem hallottam olyasmit, hogy a szoftver fizikai reprezentációját írja ki adathordozóra, tölti le, stb. Ennyiből egy vers sem valóságos, amíg csak a költő fejében létezik. Virtuális költemény... meg a Petőfi anyjának tyúkja
-
bta1
őstag
"DSP nem a valóságban működik, hanem a virtualitásban"
Nem egészen értem, mit akar mondani a költő Talán nem a célja, lényege, hogy hatással legyen a fizikai valóságra?
-
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz RetepNyaraB #17051 üzenetére
Vinyl ripet mennyire "ismert" forrásból "szerzel be"? Szerintem semennyire...
Tesla NC420-ról is lehet ripelni, csak nem igazán érdemes..."térérzet, meg folyékonyság" mióta "ezó"? Ezek minimum elvárások egy hangfalas rendszertől, szerintem.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
RetepNyaraB
veterán
Én még nem igazán hallottam olyan vinyl ripet, amely ne lett volna csörgős, vagy sziszegős, vagy mindkettő. Tehát nem is a térérzet, meg folyékonyság, meg egyéb ezó kifejezések.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bta1
őstag
"Eddig messze a bakelit rip-ek a legjobb minőségűek nálam. Mondjuk a jó minőségű az ritka mint a fehér holló"
Nem csoda, hiszen "mindössze" az alábbi láncszemek minőségén múlik:
- lemezjátszó-futómű
- hangkar
- hangszedő
- előerősítő (RIAA-korrektor)
- A/D átalakító -
bta1
őstag
válasz liszi70 #17037 üzenetére
"... panelházi szobát, ott pláne segít, mitől ne segítene?"
Gyuri alapvetően jól mondja, a mitől ne pedig a panellakások akusztikájának sajátosságaiban keresendő.
Viszonylag széles frekvenciasávban túl rövid az utánzengési idő, és ez döglött hangzást eredményez. Közel van az összes falfelület, amit összehasonlíthatatlanul kellemetlenebb hangelszínezésként élünk meg, mint egy emberi méretű helyiség ideálisnál hosszabb idejű utánzengéseit.
Mivel ezeket a DSP-zés lényegében érintetlenül hagyja, szubjektíve éppen a kisméretű, alacsony belmagasságú szobákon segít legkevésbé. Ugyanakkor, mivel a "szobakorrekció" jó kis fázistorzításokat visz be, többet veszíthetünk a vámon... -
bta1
őstag
"a DSD eleve halkabb 6 dB-el általában. A halkabbat akár rosszabbnak is vélhetjük"
Vicces feltételezés. Meghallgatásos tesztnél elhagyni a jelszintkiegyenlítést, abszolút kezdőre vallana.
"Mindenki hallgassa azt a formátumot, amit szeretne."
Jótanácsokat azért remélhetőleg lehet még adni
Amit aztán vagy megfogad valaki, vagy nem. -
bitrograde
senior tag
Némileg ide is: nemrég jelent meg két album, általam kedvelt előadóktól. Az egyik a kiöregedett Radiohead erősemberek formációjától, akik The Smile néven űzik az ipart épp, a másik pedig Youn Sun Nah legújabb albuma. Az előbbiről a gyerek, tudva kit idéz, azt jegyezte meg a kocsiban (Deezer BT-n a Civic hangrendszerére ment a cucc), hogy túl sok a hangjegy; míg a párom azt kérdezte, mi zörög az autón. Közben csak rendes rendszeren kell hallgatni, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek. A másik album meg mintha idegesítően mindent bevetne, hogy az énekesnő hangjának kisebb kopásait ellensúlyozza, s ezáltal szinte hallgathatatlanra lett keverve. Mondom ezt úgy, hogy még csak füles rendszeren történt meg a mélyebb, odafigyelős hallgatózás. De a jelenség nem csak a (megélt) hangerőről szól, hanem sok esetben igényes(ebb) produkciók esetén is koncepció.
-
Dißnäëß
nagyúr
Azt hittem, mindenki átment egy külső fórumra, itt is hagytam ezt is. Hiába voltak eltérő nézeteink, nem csináltam belőle érzelmi ügyet.
Amit írsz, azzal egyetértek amúgy. Önmagában amúgy az, hogy digiben kihasználják a teljes dinamikatartományt (vagy legalábbis jobban), nem gond, míg maradéktalanul belefér minden csúcs (ergo, egyetlen minta sem megy túl a dinamikamaximumon, jellemzően még ADC oldalon, de az elkészült digi anyagban se történjen ilyen).
A gondot én ott látom, hogy masszív kompressziót alkalmaznak, hogy a megélt hangerő (perceived loudness) nagyobb legyen. [link]
Itt is ki van töltve rendesen hangerővel a sáv, de ezzel nincs gondom, műfajtól függetlenül: [link]
És akkor nézzük a királyt pucéron
Knopfler
Sia
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Gijon
senior tag
válasz Dißnäëß #17044 üzenetére
Persze, hogy él, már ha erre gondolsz. Manapság rengeteg albumot “hangosra” masterelnek, (hogy a blutuszos hangkeltőn, vagy a kocsiban, vagy valami egészen más miatt “jól” szóljon) kivéve a vinyl párját, de azt is csak azért, mert technikailag nem tudják jobban hangosítani. Csak egy pl. a DM új albuma [link] , ilyenkor ha érdekel az album, akkor vagy megveszem fekete lemezen, vagy keresek egy élvezhetőbb verziót…
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Te jó ég, ez még él, vagy káprádzik a szemem ?
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
btraven
őstag
válasz johnywalker #17039 üzenetére
"De szép analógos, olyan mint egy jó minőségű bakelit rip"
Hmmm, ez érdekes. Én eléggé elhanyagoltam a DSD-t eddig, mert nem nagyon van ilyen felvétel nálam.
Eddig messze a bakelit rip-ek a legjobb minőségűek nálam. Mondjuk a jó minőségű az ritka mint a fehér holló. Na de akkor DSD-zek egy kicsit. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz johnywalker #17039 üzenetére
Oké. Ez a te dolgod, a te füled, a te preferenciád. Megértettem.
"csak a zene van"
-
válasz dgyuri0123 #17034 üzenetére
Képzeljünk el egy panelházi szobát... kell e tovább mondanom?
Akár még panelházi szobából is ki lehet hozni jót, csak nem szabad túl sokat várni.
-
johnywalker
őstag
Azért a dolognak több oldala van (ennek is ) Eddig is tudtam hallgatni, eleinte pendrive-ról majd dobozolt ssd-ről.Aretha Franklin, Depeche M. stb masterről készült dsd-it. Igen valóban halkabb -3 -6 dB-el, ahogy írták is.De szép analógos, olyan mint egy jó minőségű bakelit rip, persze pattogás nélkűl.Összehasonlítva a CD-vel, Flac-el azért lejön hogy az nem ez.Számodra sokkal jobb ez a minőség, viszont összehallgatva: az már egy hangmérnök terméke.Nagyon lejön.
-
nagyúr
"A DSP nem segít valamilyen full gagyi láncon"
Az akusztika anomáliáin kell segítenie. Mindenhol tud segíteni, ahol az akusztika problémás. És hol nem az? Amit ellenpéldaként említesz, panelházi szobát, ott pláne segít, mitől ne segítene? De ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes jobb rendszert építeni. Érdemes. És érdemes dsp-zni is.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
A DSP ingyen van, ha pl PC a forrás. Az más kérdés, hogy valaki eleve elutasítja, sosem próbálta és úgy mond véleményt róla.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz fererencz89 #17031 üzenetére
+1
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz johnywalker #17029 üzenetére
AKM chip nem azért született hogy DSD-vel kelljen etetni. Személyes tapasztalatom szerint, (túl azon, hogy mennyivel több helyet foglal), a DSD kizárólag nagyon jó rendszerekben tud valami pluszt nyújtani CD-hez képest. Amúgy is mára szinte kihalt állatfaj. Már SACD "korában" kihalt, csak próbálták életben tartani pc-n, DSD formában, kevés sikerrel. DSD-t elég sokféle chip tud kezelni. Ez nem az AKM privilégiuma.
Meg nyilván azt is tudod, hogy nem a chiptől szól jól rosszul egy dac sem. Annak van a legkevesebb köze hozzá, hogy milyen lesz a hangminősége, mire megszületik dac-ként, vagy streamerként. Én csak azt mondom neked, hogy hallgasd meg így is úgy is, aztán eldöntöd, kell e neked a DSD, vagy annyira "szemfényvesztés", mint az MQA. Rendszert nem építenék DSD-re, az biztos. Egy jobb flac is csodásan szól egy "csodás rendszerből"...szerintem.#17027lezso6
"Nem hifi rendszert, hanem szobát kell építeni ahhoz, hogy megúszhasd a DSP-t a High Fidelity legjobb közelítéséhez."Képzeljünk el egy panelházi szobát... kell e tovább mondanom? A DSP nem segít valamilyen full gagyi láncon, ergo, nem megúszható valamilyen közepes rendszer összeállítása sem, különben a DSP csak ablakon kidobott pénz.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #17025 üzenetére
Bocs, lehet túlreagáltam a dolgot!
-
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #17031 üzenetére
Jól összefoglaltad, de ezen belül a digitálfóbia is egy jelenség, amit leszo ír.
-
fererencz89
őstag
válasz lezso6 #17030 üzenetére
Nem.
Triviális, hogy eredendően mindenkinél vannak gondok. Ha ezek megszűnnének, akkor nem lenne igény a tobzódásra, a hajszolásra, nem működne a gépezet. Szóval, az alapvető problémákat fenn kell tartani, helyettük mást kezeltetnek. Ha valaki mégis a valós baját orvosolgatná, arra rásütik, hogy káros/rossz, amit csinál.Nem szotkam hibázni.
-
válasz fererencz89 #17028 üzenetére
Ez nem audiofília, hanem digitálfóbia.
-
johnywalker
őstag
válasz dgyuri0123 #17025 üzenetére
Gyuri! Pc-ről tudom küldeni a hangot/képet akár Hdmi vel is.De mint denesdr leírta, a dsd nem megy át rajta.A denonban és a Toppingban is Akm chip van, bár eltérő sorozatúak.
-
Stark95
tag
DSP?
Hagyjuk már! A dsp egy kemoterápia, semmi más!
Ki kell építeni egy tisztességes hifi rendszert, tehát nem drágát montam, még mielőtt valaki párhuzamot vonna a tisztességes és a drága közt, és nem lesz szükség ilyen dsp-s varárázslatokra, aminek semmi köze sincs a hifihez! -
dgyuri0123
nagyúr
válasz denesdr #17023 üzenetére
Semmi bocsika, mert benézted?
Ha nincs DSP, az a legjobb.
Bár, továbbra is azt vallom, nem lesz jobb a DSD, csak más. Azt várná a halandó, hogy most aztán, mély, magas, közepe, minden a helyére kerül, aztán a fenéket. De mondom, én erre nem alapoznék, hanem összekötném a pc-t optikával és hadd szóljon.
Tévém van optikán összekötve a NODE-al és tökéletes. Ha LPCM hangot hallgatok ilyen módon (tévén keresztül), csodásan tud szólni. Nem érzem szűk keresztmetszetnek az optikai csatlakozást. Van az a lánc, amiben korlátos lenne de az én szerény rendszeremben semmi hátrányt nem szenvedek miatta. Egy esetlegesen gyengébb külső daccal nem rontanám a minőséget, de ezt ugye én nem tudhatom, csak a gazdája tudhatja, hogy a Denon saját dacja mennyire jó a Toppinghoz képest. És amennyiben a Topping bizonyulna jobbnak, már nem is kérdés, hogy optika, vagy USB. Ennyire egyszerúen gondolkodom én.
Ettől lennék elitista?"csak a zene van"
-
Gijon
senior tag
válasz denesdr #17021 üzenetére
Felesleges ezen összekapni.., a DSD eleve halkabb 6 dB-el általában. A halkabbat akár rosszabbnak is vélhetjük. Én szeretem, mert valamivel "analógosabb" a hangzása, de megválogatom, mert nem mindegy, hogy felskálázott, vagy eredetileg abban a formátumban készült a felvétel. Ugyancsak vakításnak tartom az LP-ről készült felvételeket, de akár ebben is lehet jóság, mert manapság csak a vinyl lemezek készülnek normális dinamikatartománnyal. Aztán még ott vannak a DAC-ok, azok sem mind DSD-re vannak kihegyezve, hiába tudják papíron. R2R DAC például elméletileg nem tudja, de mégis megoldják valamilyen módon. + ott van még az is, hogy elméletileg a DSD több zajt tartalmaz, mint a PCM. Szóval rengeteg pro-kontra érv lehet mellette, vagy ellene. Mindenki hallgassa azt a formátumot, amit szeretne.
-
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #17022 üzenetére
DSD esetén nincs DSP.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz denesdr #17021 üzenetére
Elitista?
Olvasd már végig amit írtam. A legvégén ott van, hogy "szerintem".
Belinkeljem csak neked az egész hozzászólást? Vagy úgy gongolod, minden bekezdés után kéne írnom egy "szerintem"-et?
De tudod mit? Beszúrom most a teljes hozzászólást, hátha végig is olvasod....
"DSD-nek semmi értelme ezen a szinten. Azok a pluszok, amik egy "kifinomult rendszeren" átjönnének, nem igazán lesznek hallhatóak erről az erősítőről (a többi elemet sem ismerjük). Ezt minden fölényesség és él nélkül mondom. Csak jót akarok. Én is kapaszkodtam DSD után régebben, aztán rájöttem, hogy alig, vagy semmi értelme, mert volt, hogy még gyengébbbnek hallatszott, mint egy mezei FLAC, vagy CD. Nyilván, ha van ragaszkodás DSD irányába, az más kérdés... de én elengedném.
Optikán bőven átmegy az, amire szüksége lehet az "átlag" zenehallgatónak, egy "belépő" rendszeren ...szerintem."És nem vagyok elitista, csak azt mondom, hogy szarból nincs vár. És ezen semmilyen DSP nem segít. És a szart most nem a "kolléga" rendszerére értettem, csak jeleztem volna, mit gondolok a DSP csodatévő képességéről.
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #17020 üzenetére
"DSD-nek semmi értelme ezen a szinten."
Ennyi. Nem szerinted vagy ilyesmi, hanem fekete-fehéren kijelentetted. Engem meg zavar ez a bumfordi, elitista hozzáállás, ezért tettem szóvá.
Akkor viszlát!
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz denesdr #17019 üzenetére
Te most mire játszol? Ki mondta, hogy ne így vagy ne úgy? Én csak elmondtam, hogy én miért nem kapaszkodnék a DSD után. Miért fáj ez neked? Midig ez a nóta.... bazz.... Hol korlátoztam és bárkit bármiben? Meg ez az örökös DSP-zés is az agyamra megy.
Ha van egy középszerű rendszered, abból sosem lesz audiofil, akárhogy DSP-zed is. Max. magadat csapod be, hogy hú de jól szól, a valóságban azonban távolabb nem is lehetnél a "jó" hangtól. De erről már vitatkoztunk évekkel ezelőtt is, úgyhogy nem érdekel, ki kire hallgat. Ha a "kolléga" beül ebbe a hintába, hát tegye. Ő dolga. Eddig sem mondtam, hogy ki mit csináljon, csak volt egy véleményem, amit te/ti képtelenek vagytok elfogadni....mármint azt, hogy valakinek lehet saját véleménye. Innen kezdve ismételten lexarom ezt a fórumot (is). Pápá...
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #17017 üzenetére
Oké, de hadd döntse már el magának valaki, hogy milyen szinten van szükség pl DSD-re.
-
johnywalker
őstag
válasz RetepNyaraB #17013 üzenetére
PC optika nem olyan rossz ha natívan, vagy bitstreamben küldöd, és megfelelő dac konvertál.
Van néhány albumom dsd-ben, egy próbát megér.A lehető legegyszerűbben, az erősítő képességeit minél jobban kihasználni.
De marad az eredeti csapásirány: Pc ⇾ Usb ⇾TOPPING E30Dac ⇾ Erölködő.[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz denesdr #17016 üzenetére
"De ha valaki DSD-t szeretne hallgatni natívban "
Ezt eddig is értettem, csak elmondtam az ellenvéleményemet, hátha átmegy valami....de úgy tűnik (neked) semmi. Másnak talán...
Bár, azt is leírtam, "ha van ragaszkodás DSD irányába, az más kérdés". Ezek szerint nem olvastad.
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #17015 üzenetére
De ha valaki DSD-t szeretne hallgatni natívban (tök8, hogy miért, azért mert csak), akkor USB vagy wifi kapcsolat kell. De vannak olyan készülékek, amik HDMI-n is atvisznek/fogadnak DSD-t.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz denesdr #17014 üzenetére
DSD-nek semmi értelme ezen a szinten. Azok a pluszok, amik egy "kifinomult rendszeren" átjönnének, nem igazán lesznek hallhatóak erről az erősítőről (a többi elemet sem ismerjük). Ezt minden fölényesség és él nélkül mondom. Csak jót akarok. Én is kapaszkodtam DSD után régebben, aztán rájöttem, hogy alig, vagy semmi értelme, mert volt, hogy még gyengébbbnek hallatszott, mint egy mezei FLAC, vagy CD. Nyilván, ha van ragaszkodás DSD irányába, az más kérdés... de én elengedném.
Optikán bőven átmegy az, amire szüksége lehet az "átlag" zenehallgatónak, egy "belépő" rendszeren ...szerintem.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
válasz RetepNyaraB #17013 üzenetére
Se koaxon, se optikain nem megy át a DSD natív módban.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz johnywalker #17012 üzenetére
Felébredtem.
Szóval az elment mellettem, hogy az erőlködő nem akarja látni a pc-t.
Ez esetben legegyszerűbb valóban a hdmi, optika, vagy koax. De nagyon rég volt sokpontegy\digitál erősítőm, fene emlékszik.
Én koaxot használnék, ha van. PC optika igen olcsó kis szar kimenet zenére, ha van jobb.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz johnywalker #17010 üzenetére
Csak egy DAC van benne, de DSD-t pl azért csak USB-n vagy wifin keresztül tud, mert az HDMI-n vagy optikain nem megy át a szabványok miatt. USB-n is csak azért tudja, mert ilyenkor az erősítő lejátszó, az USB pedig csak háttértár, ugyanez wifin is. Tehát nincs benne kettős DAC.
-
johnywalker
őstag
WiFi jelen esetben érdektelen, a kábeles dolgokat jobbnak, pontosabbnak találom.Az erősítőben kettős Dac van.Az usb és a net/hálózati bemeneten van a "mindentudó" , dsd képes Akm.A többi bemenetet a másik konvertálja.Ez fontos tényező, hogy miért is erőltetném.
[ Szerkesztve ]
-
fererencz89
őstag
válasz dgyuri0123 #17007 üzenetére
Találtam is egy videót, hogyan kell beállítani a PC-t: [link] , ha ez lenne az út.
Ugyan angol nyelvű, de szerintem követhető.#17006denesdr
Igen, ugye én is ezzel a megoldással élek (hdmi kábelval összekötve).[ Szerkesztve ]
Nem szotkam hibázni.
-
dgyuri0123
nagyúr
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz fererencz89 #17005 üzenetére
Jó ötlet, csak a beállítás lehet némileg macerás, ha a felhasználó nem vágja annyira a hálózatos megosztásokat. De végülis a HDMI kábel sem rossz.
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #17005 üzenetére
PC-vel lejátszva viszont lehetőség van DSP-s korrekcióra.
-
fererencz89
őstag
válasz johnywalker #17004 üzenetére
Nekem nincs ilyenem, és a felállás sem igazán hasonló nálam, de ha PC a forrás, lehetne HDMI madzaggal kötözni, avagy eleve nem is madzagolni, hanem mondjuk wifis hálózaton elérni a PC-t, mint háttértár, és a Denon saját felületén lejátszani a fájlokat. Tipp.
Nem szotkam hibázni.
-
johnywalker
őstag
válasz dgyuri0123 #17002 üzenetére
Pc-t szerenék használni, és mint forrás nem felesleges új elem lenne. Lehetőleg/ akár csak mint tárhely működjön, bitstream-ben küldve a hangot.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz johnywalker #17001 üzenetére
Aztán jött #16982RetepNyaraB
"Ha a PC felismeri szépen a külső dacot (a Denonod), akkor jRiverben arra küldöd a jelet, lehetőleg wasapin és kész."Itt aztán teljesen félrevitt a beszélgetésetek.
"csak a zene van"
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz johnywalker #17001 üzenetére
Oké , de várom a válaszod, hogy a lassúságon kívül, miért nem jó az adattárolóról való lejátszás? Tudniillik, pc használatával beiktatsz egy felesleges elemet a láncba, miközben direktben is tudnál zenét hallgatni ssd/hdd-ről.
De amúgy, ez az ami félrevitt engem : #16983johnywalker
"Most a külső dac is 3 méteres usb kábellel van a pc-vel összekötve, semmi pattogás vagy zajosodás nem hallható."Ezért gondoltam, hogy van egy külső dacod. És valahol még szó is esett denon dacról... de mindegy különben.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
johnywalker
őstag
válasz dgyuri0123 #17000 üzenetére
Semmi baj, Gyurka... csak sikerűlt teljesen fordítottan értelmezni a kérdésemet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest