- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Vezetékes FEJhallgatók
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- SSD kibeszélő
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
válasz
szacsee #1094 üzenetére
Feldobtam a 2012-t nagy merészen, eddig minden oké, bár stock coolerrel nincs tuning.
Az 50°C-os hőmérséklet C-state tiltva (régebbi táp miatt fostam, hogy a C-6/7 gondot okoz) win telepítés után mennyire gáz? Chieftec 450 A van a gépben, nemsokára cserélve lesz valami minőségire. Esetleg valahogy lehet limitálni a C-state-eket, hogy ne használja csak pl C3/4-ig?
Low Cost H81-es MSI deszkában volt ilyen fícsör, de itt nem találtam. -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Z97-A laphoz melyik bios javasolt?
Visszaolvasva a 2012 túlfeszel, igaz ez?
Illetve újraindításból biosba bug vagy mifene megvan még?
Kösz a válaszokat előre is! -
szacsee
nagyúr
Nemrég találkoztam ilyen géppel, igaz ott socket 775 volt és E1500-as dual core.
Egy vírussal van dolgod.
Nálam F8-nál még működött az egér és biosban is. Lehet nálad más a probléma, de nálam csökkentett mód, Microsoft security essential és a Super Anti Spyware kombó helyrerakta a dolgokat... gondolom valamelyik FB-s lájkgyűjtő oldal lehet a ludas, vagy egy nénis oldal... esetleg egy kéretlen levél, ennek már nem jártam utána, mert vatikáni valutában fizettek.. -
szacsee
nagyúr
Extreme lapnál bios usb-s frissítés volt, vagy win alól? Hero-nál gondolom Win update tool, mert biosból nem engedte nekem H81-es lapnál sem, mert eddig kb CPU micro kódokat frissítgettek. Eztán viszont "csak" Broadwell fog jönni, az meg arrébb lesz, így gondolom a következő biosok már frissülhetnek USB-ről.
Akár ez is lehet probléma, hogy a win-es frissítő totál lenullázza a biost.
Anno P45-nél volt Raid tömböm, ott bios friss után, vagy cmos reset után összefűztem a tömböt és rajta volt minden. Itt most nálad hogy működik? Bios friss, majd restart, be biosba, tömb összefűz, stripe méret beállít, és öröm bodottá, vagy totál elszáll az összes adatod?conqver: Láttam a kálváriádat a Haswell topikban is. Ezek szerint lehet az első lap sem volt hibás.
Lap, táp és VGA-ra gyanakodtam az elején, de mivel a Corsair 760 nem egy Codegen, ezért a vatta új deszkára gyanakodtam elsőre, no meg a villogó memória ledek is efelé terelték figyelmem. A másik a VGA lett volna, mivel anélkül megy a konfig, azzal viszont nem. A táp védelem lekapcsolhat ha a deszka, vagy a VGA döglött, de mivel VGA nélkül ment így a VGA-ra is gyanakodtam. Ilyenkor tényleg az a legegyszerűbb, ha letesztelsz mindent másik konfigban ami tökéletesen működik... és végül ez hozta a megoldást.
Persze utólag logikus, hogy GTX-el nem indult, mert nem bírta szuflával (igaz egy jól működő 760-as simán bírta volna) és VGA nélkül még elvitte a gépet (~ terhelve 100-150W).
Ilyen ez a pop szakma sajnos és a rohanó fogyasztói társadalom. A táp amúgy új volt, vagy a régebbi konfigodból hoztad át? -
szacsee
nagyúr
válasz
szallasi007 #274 üzenetére
Láb ellenőrzést, javíttatást mindenképp ejtsd meg mielőbb és szvsz tápot is cserélhetnéd.... akkor egy haswell ready single rail tápra. Fsp raider 550, seasonic, vagy xfx-re.. ha a pénztárcád engedi.
-
szacsee
nagyúr
válasz
szallasi007 #272 üzenetére
Szia!
Táp típusát leírhatnád pontosan, illetve ha emlékszel, hogy kb hány éves az is segítene.
Nem kell fiatalítani nem randioldalon vagy, viszont minél öregebb annál veszélyesebb lehet a gépre X idő elteltével. -
szacsee
nagyúr
Majd ha kijön akkor lesz biztos.
Hírek szerint Broadwellből jön LGA-1150-re és a VR csak Skylake-nél költözik ki, de az, hogy milyen procik lesznek elérhetők Broadwell platformon azt majd 1 év múlva megmondjuk. Intelnek gondja van a gyártástechnológiával 14nm-en ezért késik az 5th gen. -
szacsee
nagyúr
válasz
szallasi007 #266 üzenetére
PCH mennyi feszt kap?
Ehh most nézem eléggé szét van szórva a deszkád. Túl sok közösködés van IRQ terén.
Ez lehet a chipset miatt is, de az Asus is el&hatta valahol.
A sata vezélrő közösködik a PCI 1-es porttal, a PCI-E X1_1 /_2-vel illetve mindkét X16-os PCI-E csatival.. hmm.
Próbáld meg hogy ha lehet késleltetést adni a HDD-nek, akkor mi történik, vagy ha be van lőve a Fast boot, akkor kapcsold ki. Régebbi SSD és Fast boot csinálhat ilyen galibát elméletben. -
szacsee
nagyúr
válasz
szallasi007 #264 üzenetére
Ismerős 840 Evo-val szívott így notival, cserélte Kingston-ra és azóta nincs bibi.
Nézd meg nincs-e újabb firmware az SSD-hez, illetve csekkolj le minden Sata portot, lehet hogy csak egy szösz, vagy kontakt hiba, de első körben kábeleket cserélném hátha az a ludas.
Konfigod adatait leírhatnád...conqver Dupla indítás az merülő elem is lehet, vagy nem megfelelően beállított ram időzítés, vagy freki.
-
szacsee
nagyúr
Az úgy jó.
Esetleg még annyi lehet, hogy elég friss hardver, így lehet a kompatibilitás miatt adnak ki 1-2 biost. Most melyik bios van fent?
Memo led vibrálást esetleg olyantól megkérdezhetnéd akinek ilyen deszkája van, ha nála is jelen van, akkor no para, ha nincs akkor érdemes figyelni rá, hátha kifogtál egy hibás deszkát.
Ma én is ügyködtem, mivel az offset fesznél a load line értéket nem mentette, ezért kivettem az elemet és épphogy 3V-ot elérte a feszültsége. Dobtam be helyette egy GP-t ami alapból 3,331V-ot tudott és bios reset kíséretében megszünt az anomália.
Előfordulhat, hogy egy kis szösz volt a PCI-E csatin és ahogy próbálgattad "lemászott" az érintkezőkről, vagy kicsit feszült a deszka és ha igazgattad a HW-eket megszűnt a kontakt hiba. Az is előfordul nagyobb hűtőknél, hogy túlhúzod a csavart és a deszka kicsit meggörbül, így 1-2 érintkezőnél nem tökéletes a kontakt, de volt már nálam is, hogy nem indult a gép és lazítottam a hűtőn és jó lett. -
szacsee
nagyúr
Ha USB-s cuccok áramellátását ki akarod kapcsolni leállítás után (pl világító billentyűzet esetében), akkor valahol találsz egy Deep sleep in S4/S5- ös beállítást, ha ezt bekapcsolod, akkor nincs áramellátás az USB-n kikapcs után. Asrock deszkám van még, de valahol az energia gazdálkodásnál keresd.
Ha esetleg töltöd a telót gépről, akkor jó így.
Egyenlőre várjuk meg, hogy így stabil-e... CSM Enabled-en volt, vagy Te állítottad arra tegnap? -
szacsee
nagyúr
válasz
szallasi007 #256 üzenetére
Lemerült elemnél általában ezek fordulnak elő:
- Nem menti a bios beállításokat
- Visszaáll alapra a bios
- Néhány alaplapnál F1, F2-es hibaüzenetet ír ki, hogy biosban beállíthatod az ismeretlen procit stb.
- 2x indul a gép (elindul restart, majd utána indul el)
Persze ezek általános jelenségek, lehet 1-2 deszkánál mást is produkál.
Ha nálad pl minden beállítás megmarad és a boot sorrendet keveri össze, akkor más is lehet.Bios Bugos a deszka ha:
- Szintén nem tudja menteni a beállításokat
- Nem működik a tuning
- Valamely beállítással egy másik beállítás megváltozik (pl Giga P45-nél XMP bekapcsolásával lehalt a chasis fan2 vezérlése)
- Állandóan hibával indul a deszka és vagy belép a biosba (ez lehet alaplap hiba is)
- Lefagy bios alatt bizonyos funkció átállításával (nem tuning), viszont ha nem piszkálod ezt az értéket nincs fagyásElőfordulnak inkompatibilitási problémák is pl:
Adott deszka adott táp esetében instabil a rendszer, nem indul, 2x indul csak el
Nem kapcsol ki, vagy nem kapcsol be.
Általában ilyen esetben egy másik táppal tökéletesen működik a konfig, és a táp is másik konfiggal, csak épp nem "szeretik" egymást. Pl anno P35 DS3 egyik fórumtársnál GPS chieftec-el szórakozott, fsp-re csere után tökéletes lett.VGA esetében:
- Nem indul el
- Random fagy, fekete képernyő, újraindul, stb
Szintén más konfigban tökéletes a VGA, illetve más VGA-val tökéletes az adott konfig is.Ezeket csak 100%-osan minden komponens letesztelésével más konfigban lehet csak kizárni a hiba lehetőségét, mert ha ott is hibázik, akkor biztos rossz az alkatrész, ha viszont nem, akkor kompatibilitási probléma lehet. Sajnos ez a rohanó fogyasztói társadalom velejárója és a kiadás előtti kapkodás eredménye... hogy nincs tesztelve pl a nagyobb gyártók termékeivel.
Ezt inkább úgy alle anzeig írtam le, Nálad valószínű vagy elem, vagy bios bug, esetleg ha nem bootol be adott eszközről, akkor lehet sata kábel is a ludas. Állítsd be a biost, mentsd el a beállítást és indítsd újra, ha megtartja a beállítást, akkor áramtalanítsd a gépet és 30-40 perc múlva nézd meg hogy megváltozott-e a beállításod, ha igen akkor elem lesz a ludas, ha viszont már az első változás alkalmával sem tartja meg a beállításodat akkor bios bug lehet. Ilyenkor áramtalanít, elem ki, multiméterrel mérd meg, vagy nyald meg, hogy egyáltalán csíp-e picit, ha nem akkor újat kell venni, illetve ez idő alatt, míg kint az elem a cmos reset jumpert, vagy gombot használva reseteld a bios beállításokat. Eztután várj 4-5 percet és cmos jumper eltávolítása után tedd vissza az elemet (ha rossz akkor nyilván újat).
Nyomj egy load default-ot, majd állíts be minden paramétert, majd ellenőrizd az előző módszerrel. Ha megjavult, akkor elem volt, ha ismét csinálja, akkor érdemes ráflashelni vagy azt a biost ami rajt van, vagy egy újabbat.conqver: A Te esetedben megpróbálnám másik táppal és egy memória modullal, ha akkor is pislákol a led és szórakozik az indítással dVGA-val, akkor valszeg alaplap lesz a ludas, de teljesen kizárni egy másik VGA tesztjével tudnád. (ha másik VGA-val sem indul, akkor deszka vissza garba)
ajuhasz: Memtestet futtass mindenképpen, utána írd le mire jutottál...
-
szacsee
nagyúr
"Bios ACPI beállításoknál (már ha abban a menüben van) CSM (compatibility support module) engedélyezve van, vagy auto-n?" CM vagy CSM...
VGA nélkül minden ok?
LGA foglalat rendben?
Lehet deszka lesz a vége.... de remélhetőleg jön még más is, akinek van még ötlete hogy mitől lehet.
Z97-A-nál is volt hasonló jelenség, igaz ott IGP-vel nem nézték, de ott a CSM variálás hozta meg a gyógyírt. -
szacsee
nagyúr
válasz
szallasi007 #251 üzenetére
Igen!
Anno Asrock topikban olvastam hogy nem menti a beállításokat, de az alaplapi problémás topikban volt új asus is. Elemet nem variálják mint a foglalatot CR2032-es P1 óta, ha abból bevásárol az Asus pl 100000db-ot és esetleg a az utolsó fél évre rá kerül beépítésre, vagy már a gyártónál is állt egy évet, a deszka pedig a depóban porosodik egy évet akkor simán előfordulhat, hogy lemerül.... de lehet gyári hibás elem is. (anno munkatársam panaszokodot GP elem csere után, hogy nem volt jó és Maxwell-re cserélte a hibásat és utána már mentette a deszka a beállításokat és nem 2x-ra indult el hidegindítás után).conqver: Ennyit a szoftveres mérésről. Inkább nyald meg az elemet, mint aidában megnézed, ráadásul cmos resettel egybekötve (4-5 perc elem kivétel) biztos alapra áll a bios.
Ha nem javul meg a dolog (fast boot ki van kapcsolva? CM-et megnézted?), akkor 3 variáció van:
- deszka inkompatibilitás vagy szar a deszka
- VGA a rossz
- táp a ludas
Ha ezek más konfiggal működnek, akkor valami bug lehet. -
szacsee
nagyúr
Ha még nem volt más konfiggal használva a táp akkor azt sem zárnám ki, de mindenképp egy elemet ellenőriznék, ha nincs multimétered, akkor nyald meg és ha alig, vagy nem csíp, akkor csere, valamint egy cmos clear-el egybekötött elem kivétel is jól jöhet... ha már kiveszed az elemet. Ha utána csinálja akkor fissíts rá egy biost, vagy ha a legújabb van rajta, akkor lehet egy ráflashelés nem ártana. Usb-s kütyü nincs rákötve?
Bios ACPI beállításoknál (már ha abban a menüben van) CSM (compatibility support module) engedélyezve van, vagy auto-n? -
szacsee
nagyúr
Cmos resetet kipróbálnék azért, és egy bios refresh-t, ha a legújabb van rajta.
CSM-et néztem a kézikönyvben, de amit írtál már más topikban is láttam (CSM-el kapcsolatban csak enabled-en indul el a rendszer Z97-A-val). ERP EPU stb nincs agyon állítva... AC power loss mire van lőve? power off-ra?
Táp miféle? -
szacsee
nagyúr
válasz
csucsbicep #231 üzenetére
-
szacsee
nagyúr
válasz
csucsbicep #231 üzenetére
Igen, már csak a proci hiányzik, de ha intel nem dobja piacra LGA-1150-re akkor kb semmit sem érünk vele sajnos.
Itt is látni, hogy toligálja az asztalit az intel, mivel legkésőbb azzal jön ki, gondolom a kihozatali arány elég lehangoló lehet. Viszont én amondó vagyok, hogy aki dVGA-val rak össze gépet a Haswell-hez képest nem lesz CPU erőben több a Broadwell és IGP-ben is max 30-40%-ot sejtek pluszban, de nem vagyok jós, így csak egy sima tippelgetés ez is. dVGA-val ha játszol akkor Haswell is untig elég szerintem, SLI-CF-hez húzni nem árt, ha pedig benchekre gyúrsz, akkor tri SLI/CF és Haswell-E.
Anno egy teszt is volt róla és kb ott is ez jött ki nagyjából. AVX2-es progik amik valósan használhatók nem tudom vannak-e egyáltalán... akkor lehet váltanék még SB-ről is.. -
szacsee
nagyúr
válasz
csucsbicep #228 üzenetére
Nem biztos, hogy bejön az, hogy kiköltözik a fesz szabályzó vezérlője a prociból, de anno hírbe lehozták.
Fiery (everest készítője) szerint LGA1151-nél fog visszaköltözni a deszkára (Broadwell együtt jön a Skylake-l című hír topikjában említette), de majd kiderül. Intelnek már volt ilyen húzása és csak figyelmeztetni szeretnélek benneteket, annak ellenére, hogy intelem van ezt fogok venni, mert melóra is kell és ott sokat jelent a fogyi és az egy szálas teljesítmény.
Mindenesetre az utolsó DDR3-as platformra beújítok Intel vonalon, csak még várok mindenképpen, mert nálam (játék néha meló és film) dedikált VGA-val (egykártyás rendszer) általában nem kell kimagaslóan erős proci, ezért még marad a 2500K egy darabig, aztán majd DX12, Skylake megjelenésével és a sokmagos procik megjelenésével felkeverődik az állóvíz és a most használt játékokkal elleszek 2016-17-ig, amikor a sok mag fog dominálni nem pedig az egy szálra jutó teljesítmény.... de majd meglátjuk.
Ebből a szempontból pedig logikusnak tűnhet, ha még elhúzom a 2500K-val. Sajnos már annyira nem bízom az Intelben, hogy higgyek a diagramjaiban... majd ha kijön az a biztos, addig olyan mint a beígért fizetség, amíg nincs a zsebedben nem biztos, hogy oda kerül... -
szacsee
nagyúr
DRCT körül nézzetek meg mindent biosban. (boot menü- DRCT key -t állítsátok disabled-re.
Az is lehet, hogy egy jumpert tett rá cimbid vagy valamelyik ledet kötötte rá véletlenül, ami ezt produkálja.
Lap alján panel kivezetések környékén van ez is....DRCT key vagy hasonló van alá/fölé írva és jumper tüskének néz ki, ha rádugsz valamit ami rövidzárt okoz (jól rákötött dióda (led) beragadt reset gomb, vagy egy jumper), akkor mindig beléphet a biosba), ha nincs rádugva semmi, akkor tiltsátok le a funkciót biosban. -
szacsee
nagyúr
Volt már rá példa, hogy csak rövid ideig volt kint a támogatás... azt hiszem C2D és 975-ös chipsetes deszkáknál kellett mókolni a tápellátáson.
Itt is a proci terve kész, tömeggyártásra nem alkalmas, mert nagyon rossz a kihozatali arány és a technikát finomhangolni kell. Az intel a dokumentációkat átadta az alaplapgyártóknak, de ha nem tudnak időben normális kihozatali aránnyal előállni, akkor lehet csak kisebb procik jönnek LGA1150-re.
A hírekben a Haswell megjelenésekor közölték, hogy beköltözik a prociba a feszültség szabályzó áramkör vezérlő egységet (Full Integrated Voltage Regulator), a Broadwellről szóló hírekben pedig benne volt, hogy a prociból visszaköltözik a vezérlő... gondolom az is fűt, vagy Intel szerint is balfék lépés volt... fene tudja. A chipset támogatja az új procit, mert úgy dobták piacra, hisz a Broadwell szeptemberbe jött volna eredetileg, de mivel nem jött, így egy "marketing" húzással szvsz kiengesztelték a felhasználókat a Haswell Refresh-el, és a Cevil's Canyon-al. Ezzel nyertek egy kis időt is.
A kihozatali arány adott tervből nem ültethető a gyakorlatba, hogy jó legyen, akkor két dolog jöhet szóba.
Kisebb procit dobnak piacra a már meglévő tervek szerint és a nagyon rossz kihozatali arányú erős procikat nem dobják piacra, vagy a terveken módosítanak, hogy a Skylake már életképes legyen 14nm-en, de ez esetben is szopoá lesz LGA-1150-re. Véleményem szerint minél kisebb a csíkszél annál sűrűbben fognak előfordulni az ilyen dolgok és Intelt ismerve a profitért megtesz mindent (Ivy, Haswell költségcsökkentés pasztázással), ami szerintem Ivy-nél csak teszt volt, hogy a FIRV bevezetésével nehogy a forraszanyag az elektromos vezető képessége miatt a mag melletti smd alkatrészekkel gondot okozzon.... szvsz. -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Lassan itt lenne az ideje, hogy platformot váltsak, de a Haswell topikban zajló dolgok (nem a sikertelen delidre gondolok), illetve a lehangoló hírek a DC tuning potenciáljáról, no meg az itthoni kezdő árról eltántorítottak.
Anno egy platformot sem hagytam volna ki, de úgy néz ki felnőttem. A tuning most is érdekel, igaz annyira nem, hogy ha megunok egy lap/proci kombót, akkor azonnal váltsak valamire, de úgy néz ki vénülök.
Több dolog is aggaszt a Devil's Canyon /Z97-el kapcsolatban.
- első az ár, mivel Z77/2500K kombóról váltva is minimum 30K-ba fájna a váltás
- második az, hogy intelnek mostanában eléggé dinamikusan változó a roadmap-ja, így az LGA-1150 Broadwell-K -ban akkor hiszek, ha látom... főleg úgy hogy 4-10 hó csúsztatás van etéren
- harmadik a FIVR felépítésű procikat támogatják a mostani Z97-es deszkák, de attól tartok Broadwellnél a VR kikerül a prociból és a Z97-es tulajok finoman szólva intel anyját fogják emlegetni álmukban, ha aBroadwell miatt vettek Z97-es deszkát. Egyik Review sem közölt adatot, hogy igen ezek a deszkák alkalmasak a beépített fesz szabályozó áramkörös procik meghajtására (aka Haswell), de itt egy új alkatrész ami a külső vezérlést is lehetővé teszi majd a Broadwellnél)... @ 975-ös chipsetes deszkák anno csak másképp
- negyedik pedig a proci fizikai felépítése, ami érintkezőket nézve nem gáz, hiszen LGA775-nél is volt 105W TDP-s proci, illetve LGA1366-nál is 120W+-os, inkább a kupak és szilícium lapka viszonya aggaszt. 2-3 éves deszkáknál már lehet tapasztalni, hogy a paszták a PCH-n NB-n eléggé megkövülnek és ezzel egyidőben a hőelvezető képességük is csökken.... magyarul, ha hosszú távra terveznék, akkor számíthatok arra, hogy előbb vagy utóbb de delidelni kell a procit és fél évente pasztázni a kupak és a mag közötti kontaktot.
- hűtés a jelenlegi hűtőmmel (TR Macho) max közép kategóriát képviselem, mert tuninghoz D14 és hasonló, vagy víz kell
- fogyiban kb 30%-al többet fogyaszt tuning alatt a Hasi mint az SB azonos órajelre húzva (persz példányonként változhat)Ezek a negatív érvek, a pozitív az, hogy c2c kb 20% előnye van max a Hasinak az SB-hez (2500K)
3 év gar, újabb architektúra és új lehetőségek. Általában némi munkára, tanulásra használom a gépet és játékra (sim eyefinity-ben). Hosszú vívódás után és egy piszok olcsó Z77-es deszka beszerzése után (Asrock Z77 Extreme 4 1db Mátyásért) úgy döntöttem, hogy maradok az SB-nél, hacsak nem döglik meg az alaplap, de az is lehet, hogy egy olcsóbb Z97-et bevállalok egy 4690K-val, de mindenképp megvárom a visszajelzéseket.
Kérdésem az lenne a jelenlegi Hasi tulajokhoz, hogy elvonatkoztatva a saját motyótoktól ami a gépetekben dübörög tényleg ennyire aggasztó a helyzet, vagy csak a sok negatív hsz. miatt látom így?
Anno nem volt ennyire tré egy proci sem annak ellenére, hogy voltak bibik...
Q6600 & Prescott = kazán, C2D E series anyázás FSB Wall miatt néha, Bloomfield C0 Wall 4-4,2Ghz-en (nálam legalábbis)... de ennek ellenére mindegyik procit jó konstrukciónak tartom, az Ivy már a paszta miatt nem szimpatikus, a Haswell pedig a FIVR miatt még jobban nem....
Véleményetek? -
szacsee
nagyúr
válasz
MiklosSaS #175 üzenetére
Most nekem ugratok, de kb szerintem csak hájp ami megy a felső kategóriás lapokért.
Anno én is vettem Deluxe deszkát (P5K), utána Giga G45 Extreme volt, aztán egy kis X58-as kitérő, majd P67- Z68-Z77.
Amire felfigyeltem, hogy régebben a "gagyi" deszkákon kevesebb volt a bios beállítás és korlátozott volt emiatt a tuning is ahol még számított is, viszont kijött 2-3 deszka kb és lehetett választani az igényekhez mérten.
Pl P35-nél ha C2D volt és kicsi tuning, akkor P5K, ha C2Q, akkor P5K Pro (bár ez a deluxe és a premium után jött jóval) és ha erős tuning volt, vagy egyéb extra, akkor Deluxe, vagy Premium.
Most a méret szabványok miatt kell ITX, mATX is, no meg a gémer deszkák és egy chipset megjelenésekor minimum 10 deszka/ gyártó amivel lehet számolni chipkészetenként.
Ha nincs LN2, akkor fölös az Extreme, Formula, vagy bármelyik 100K-s deszka szerintem.
Valahol Clarkdale óta procin van a hangsúly. Egy 6-8 fázisú jobb tápellátású deszka untig elég, ha nincs egyéb igénye a kedves felhasználónak. -
szacsee
nagyúr
válasz
Eduardo89 #189 üzenetére
Sokat agyaltam én is ezen, de aztán lehet maradok LGA1155-ön, viszont ha közepes-erős léggle vagy játékvízzel hűtöd a procit és nincs skalp, akkor szvsz felesleges a Hero, max i7-nél.
Anno Q6600-at használtak páran 2,4 helyett 3-3,2Ghz-en P5K Vanillában és akkor még a mai feszellátó áramkörök minősége még nem volt elérhető...
Ranger és Hero közt viszont nincs akkora difi (15-20K), hogy ne érné meg a Hero, ha tuningolsz, sokat játszol/dolgozol és esetleg i7-et használsz, de ha 2 évente platformot váltasz, akkor fölös lehet a Hero.... Neked kell döntened, de Csucsbicep is elmondja a véleményét, ha erre jár, amúgy is kíváncsi vagyok rá. -
szacsee
nagyúr
csucsbicep Hero-t húzott be, várom én is a beszámolókat (Ranger vs Hero), de még szűkszavúak.... bár a Hero még csak mozizni jár...
Ram tuningot nem szoktam erőltetni, mert nem trémárkolok, de elvileg nem a proci IMC-jén múlik többnyire a ram tuningja? Gondolom lap is kell hozzá normális, de nem annyira számíthat ilyen deszkáknál, mint egy jó IMC-s proci... gondolom én.. -
szacsee
nagyúr
válasz
headhunter86 #33 üzenetére
Bios beállítás jónak tűnik.
ISRT-t nem kell bekapcsolni, ha az OS az SSD-n van. Akkor van értelme, ha kisebb SSD-d van és gyorsítani szeretnél a rendszeren. -
szacsee
nagyúr
válasz
headhunter86 #31 üzenetére
MSI Afterburner, ha kell más is pl CPU hőmérséklet, VGA mem, vrm hőmérséklet, akkor HWinfo-t tedd még fel és állítsd be a sensor fülnél hogy osd-ben menjen, így afterburner+hwinfo-val mutat mindent.
Erp és tsai nincsenek aktiválva az uefi-ben. valami ott van elállítva, mert 5 perc kikapcs után az OS nem nagyon pofázik bele a felébresztésbe ha jól sejtem.
-
szacsee
nagyúr
Asus Z97 Review lista:
Z97-es deszkák:
Asus Z97-A
Asus Z97-Deluxe
Asus Z97-Pro
Asus Z97-Pro Wi-fi AC
Asus Z97-WS
Asus Z97-I PlusMaximus sorozat:
Asus Maximus VII Gene Z97
Asus Maximus VII Ranger
Asus Maximus VII HeroTUF sorozat:
ASUS TUF Sabertooth Z97 Mark1Kis érdekesség akit érdekel:
Hero és Gene CPU feszellátó áramköre nagyon hasonló, meg merem kockáztatni, hogy egyezik.
Itt pedig a Ranger csupaszon. (forrás ocaholic)
A Nuvotron chip mennyire lehet vajon meleg a PCH borda alatt? -
szacsee
nagyúr
válasz
csucsbicep #13 üzenetére
Kösz az infót, UEFI/bios - ból is működik a venti vezérlés ezeknél a deszkáknál, vagy csak fanxpert progival?
Ha gép közelbe kerülsz megoszthatnád a linket, mert azzal a tesztel még nem futottam össze. -
szacsee
nagyúr
Fejleményeket írhatod nyugodtan.
A deszka tetszik, igaz kevésnek tűnik a kondik száma a cpu tápellátás körül, de a Gryphon is hasonló felépítésű, gondolom ez is 8 fázisú... sőt biztos (csupasz pikcsör alapján).
Egy valamire lennék kíváncsi... asrock és asus is egy dromedár bordát tett a vrm-re, igaz asus hőcsővel kötötte össze (asrock-ot nem néztem közelebbről), az viszont érdekelne, hogy toronyhűtővel hűtve a procit (vagy vízzel) ahol kevés a borda hűtése milyen meleg lesz a borda?
Nálam Z68 Ext.3 Gen3-nál elég meleg tud lenni játékok után, pedig a Macho alá belógatom elég jól a TY-147-et, hogy hűtse a feszellátó áramköröket is. Igaz ez egy kényes széria, mert 04ahgy szerint pár már megsült toronyhűtő használata mellett. Ha minden igaz váltani szeretnék LGA 1150-re, ha eladom a gépet, ezért nézelődöm.
Hőmérséklet szenzorok mit látnak? Venti szabályozás korrekt?
Lan csatinál nem írják, összehasonlításnál a Game First fícsört, de a főoldalon betolja a képembe az asus, gondolom ez valami cfos szerű progi lehet....
Cicereg a deszka/táp üresjáratban? PCH mennyire melegszik, mert méretét tekintve elég nagynak látszik, kérdés az, hogy hatékony-e?
Választ előre is köszi és grat a deszkához!csucsbicep Sata Express-t csak megemlítettem a másik topikban, de igazából nekem nem szempont.
Korrekt CPU áramellátás, ami lehetőleg torony, vagy vízhűtéssel sem melegszik túl.
Normális int. hang, amire az 5.1-es hangfalrendszerem rá tudom kötni, illetve lehetőleg ne sercegjen a hangfal/füles, ha HDD seekel, vagy usb-s egeret huzkodom.
Intelligens venti szabályozás, DP/HDMI, vagy DVI/HDMI legyen kivezetve, elegendő USB csati (most 8 kivezetés van a házon, így abból nem lesz hiány 6 x USB2.0 és 2xUSB3.0)
Normális PCH borda, aminél nem kell parázni, ha egy batár VGA rálóg. Korrekt elrendezés... nagyjából ennyi. -
szacsee
nagyúr
Jöhetnének a tapasztalatok.
40-50K-t költenék rá max a deszkára, ide leírtam a véleményem.
CPU feszellátó áramkör hűtőborda mennyire melegszik, vannak e bios bug-ok és ha igen, akkor mik?
Venti vezérlés korrekt mint az eddigi deszkákon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Tesla topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- PlayStation 5
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- Kingston FURY Beast RGB 16GB 3200MT/s DDR4 CL16 DIMM INGYEN FOXPOST
- DDR4 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- DDR5 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Corsair Vengeance RGB PRO 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i7-5GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019- i7 9750H 16GB 500GB Radeon Pro 5300M 4GB hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 480 SSD + 1 TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest