Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
ASUS RT-N16 (300 Mbps vezeték nélküli útválasztó)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ecaddict
senior tag
Jól mondja a munkatársad, csak azt kell megcsinálni amit leírtam. Hiszen az /etc/exports-ot már korábban le is ellenőrizted ill, megnézted, hogy működik-e az export ezzel:
showmount -e 192.168.1.1
Egyébként a megosztás változtatása után (/etc/exports változtatás, de erre most nincs szükséged), ezt kellene futtatni
exportfs -au
exportfs -rAz első leállítja, a második meg újra indítja az NFS megosztást.
-
Visco
tag
Tudom, hogy nem Ubuntu stb, de akkor ezeket a lépéseket én kihagyhatom?
"Now, on the Ubuntu box, you add the following line to the file /etc/exports:
/home/cuongnv 192.168.0.0/24(rw,sync,no_subtree_check)
After that, you need to run exports -ra, restart portmap and nfs-kernel-server. "
Köszi
-
ecaddict
senior tag
Na még egy-két tipp/info rtorrent-el kapcsolatban.
Az rtorrent PuTTY-ban addig fog futni, amíg ki nem lépsz a terminálból. Ez normális, az rtorrent úgy van megírva, hogy nem a háttérben fut.
Azaz közvetlenül terminálból indítani akkor van értelme, ha egyébként nem indul el. Azért, hogy megtudjuk mi a gond. A parancsor:
rtorrent -n -o import=/opt/etc/rtorrent.conf
Előfordulhat beragadt lock fájl, amit ilyenkor ki kell törölni.
Normál esetben az
/opt/etc/init.d/S99rtorrent startindítja az rtorrent-et. Az rtorrent ilyenkor a screen-nek nevezett terminál multiplexerben fut. Azaz ilyenkor két program indul el, a screen ill. azon belül az rtorrent.
A screen-t eredetileg nem pont erre tervezték, hanem hogy elég legyen egy terminál kapcsolat és a progikat különböző karakteres ablakokban tudod indítani (amik között bill. kombinációval tudsz váltani). Meg persze ki is lehet lépni a terminálból úgy hogy a progik tovább futnak majd egy másik terminál kapcsolatban (akár egy másik gépről) tovább tudod folytatni amit csináltál.
Na a screen erre van használva az rtorrent-el. Abban indul.Erről akkor lehet érdemes tudni, ha az rtorrent látszólag fut, de mégsem tud a webes felület hozzá kapcsolódni.
Ilyenkor screen -r rtorrent-el lehet hozzá csatlakozni és megnézni mit csinál. Legtipikusabb oka, hogy a webes felület nem tud hozzá csatlakozni, hogy ezerrel hash-el.
Ilyenkor a screen-ből úgy lehet kilépni, hogy az rtorrent ne áljon le, hogy együtt lenyomod a Ctrl+a billentyüt, majd mindkettő felengedése után a d-t (detach).
Más.
A Win7-nél úgy látszik fejlesztették az NFS-t (évek óta először) és mostmár rendesen tud authentikálni. Ebből származik a galiba.Viszont szerencséd van mert googlin elsőre találtam egy blog-ot, ami leírja mit lehet csinálni.
Viszont a routeren nem az a GID meg UID ami a blogban van, hanem 99. Ezt egyébként
cat /etc/passwd-al tudod megnézni.
A blog Linkje: LinkViszont mivel ez az infó annyira jó (és a blogok meg hajlamosak eltünni), kiveszem ide is, hogy meglegyen (remélem megbocsájtja nekem a szerző).
Figyelem: A GID, UID meg a share is (192.168.1.1:/mnt) más a routeren! -
Dot
őstag
Hali!
Picit feljebb olvasva volt szó az UTP kábelekről.
Nem tudom mennyire fontos, vagy hogy hozna-e nagyobb sebességet egy CAT5e-s kábel a router és a gép között. Mert most sima cat5-ös van ~15m és a router melletti laptopra/igaz ez már 5e-s kábel/ ~300Mbittel (35-40MB/s) másolok .
Bár lehet, hogy itt már a laptop kevés.Ja kis infó: DD-WRT(24es) frimware van és még 1x nem fagyott le, bár a router alap funkcióit használom /2gép osztása, tűzfal, ddns/
-
Visco
tag
Megoldottam, illetve félig, találtam ezt:
http://forum.synology.com/wiki/index.php/RTorrent_ruTorrent_HowTo
itt a leírásnál TROUBLESHOOTING résznél, pont erre adnak segítséget, ha valakinél szintén ez lenne a gond.
Lefuttatva PuTTY-ban szépen meg is csinálja a hashelést, és folytatja a torrenteket, viszont a GUI részébnél is minden oké, egészen addig ameddig a PuTTY be nem zárom. Mert akkor lehal a GUI része is. Értem, hogy ha lezártom a TELNET kapcsolatot akkor a process is leáll, de eddig ugye nem kellett TELNET csak az ruTorrent webes részét megnyitva láttam is a folyamatokat. Ezt a részét még nem vágom...
Megoldás: Router restart a hashelés után, és a GUI -ban is gyönyörűen futnak a torrentek.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1089 üzenetére
érdekes, rootként bejelentkezve erre is ezt kapom:
/opt/etc/init.d/
-sh: /opt/etc/init.d/: Permission denied?
routert újraindítottam, előtte volt shutdown-u, de nem indult el a torrent, így az előzőleg bepostolt kódsoroddal újraindítottam mindent. de a torrent továbbra is "bad link to torrent" dumával kezd, és nem látom az előzőleg futott torrent fileokat sem...de az rutorrent mag fut csak nincsenek torrent fileok...
a szükséges könyvtárat is megnéztem, ha jól emlékszem sbin mappa, is létezik.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1086 üzenetére
mount \\192.168.1.1\mnt *
mount: mounting \192.168.1.1mnt on * failed: No such file or directoryrengeteg variációt próbáltam, amit neten találtam azok közül is, de vagy No such file, vagy permission denied-ot kapok...
Egy kicsit más kérdés, a routeren lévő mnt, és opt könyvtárakat le tudom védeni valahogy, hogy azt ne tudja más a belső hálózaton elérni? Nézegettem a router beállításait de erre vonatkozót nem találtam.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1084 üzenetére
Na elvileg erre:
mount 192.168.1.1:\mnt s:
Ezt adja:
mount: 192.168.1.1:mnt failed, reason given by server: Permission deniedNorton Internet security totál kilőve, de ez gondolom a router permission denied.ja lesz.
Próbáltam amit írtál:
showmount -e 192.168.1.1
ezt kaptam, vagyis látja:
Export list for 192.168.1.1:
/opt 192.168.1.0/24
/mnt 192.168.1.0/24mégis erre:
mount \\192.168.1.1/mnt *ezt mondja:
mount: mounting \192.168.1.1/mnt on * failed: No such file or directory
Tehát most vagy a permissionnel nem jó valami, vagy a könyvtárat nem éri el valami miatt, igaz ez is permission téma lesz akkor. Viszont nem tudom linuxon mit kéne tennem, elvileg ugye adminként jelentkezem be a routerre, mégsem engedi...
-
ecaddict
senior tag
válasz
Speederer #1083 üzenetére
Amikor fentebb a block méretéről írtam ott az NFS (hálózati fájl megosztás) block méretéről volt szó. Azaz, hogy az NFS egy írásnál mennyi adatot nyom át a túloldalra (akik értik, a socket interfészen egyben írt adat).
Jelnleg mintha 16K lenne 32K helyett. A 32K-s block méret kb. 0.5-1 MB/s sebesség növekedést jelenthet. Százalékosan nem egy nagy érték, de tök ingyen van (lenne).
Amire te gondoltál az a fájlrendszer block méret. Ezzel absz. nem foglalkoztam, meghagytam ami volt (tipikusan 4K szokott lenni).
Olegen így lehet megnézni:
dumpe2fs -h /dev/sda3vagy 2.4-es kernel esetén így:
dumpe2fs -h /dev/discs/disc0/part3Fogalmam sincs mennyi lenne az optimális (ez diszk méretétől is függ). Ne várj csodákat tőle.
Kovi71TM
Olegből elvileg ki lehet szedni a szükséges progikat/modulokat (mgrincs a WL-500 fórumban közre is adott egy csomagot, de azt itt nem tudod használni mert az 2.4-es kerneles ez a router meg 2.6-os).De szerintem előbb vagy utóbb (és inkább előbb) ez is be fog kerülni a Tomatoba is, így lehet nem érdemes küzdeni vele.
Még egy infó az angol WL-500 fórumból: A smallnetbuilder megmérte a Linksys/Cisco E3000-nek a WAN<->LAN sebességét. Ez az a router amiben tök ugyanaz a SoC (proci) meg switch van mint az RT-N16-ban (kevesebb RAM/flash, de dualbandes és méregdrága).
Kb. 50-70%-al lett több mint az RT-N16. Vsz a Broadcom javitott a bináris drivereken, ami remélhetőleg átszivárog az RT-N16-ba is (lévén, hogy a releváns HW ugyanaz).Mondjuk érdekes ezeknek a Linksys/Cisco routereknek a története. Kihoztak egy WRT610N 2.0-át aminek semmi köze HW-esen a WRT610N 1.0-hoz. Most meg kihoztak egy tök más nevü routert (E3000) ami a legfontosabb HW elemeket tekintve tök ugyanaz mint a WRT610N 2.0 (ill. hasonló az RT-N16-hoz).
Úgy tűnik kicsit későn lépték meg azt amit már rég meg kellett volna lépni...A Broadcom is mintha kicsit (nagyon) le lenne maradva az open source driverek felé nyitásban...
Érdekesek ezek a simultán kétsávos (2.4 GHz/ 5.0 GHz) Broadcom chipek is. Elvileg 2x up to 300 MBit, aztán amikor megmérték a WAN<->LAN-t (pl. WRT610N) kb ~150 Mbit lett. Na azt lehet osztani 2x300 Mbit-en. Jó nem?
Gondolom nem vélettlen, hogy javítottak rajta... -
Speederer
senior tag
Itt fentebb volt szó a block méretről... azt hogy lehet megtudni a routerre kötött vinyó esetén? (PC-re kötés nélkül)
Illetve mekkora az optimális méret? -
ecaddict
senior tag
A routerekben lévő parányi proci (valójában rendszerchip, mert a chipre mindent igyekeznek rápakolni, hogy minél kevesebb alkatrészre legyen szükség ergo olcsóbb legyen) kb. az egy évztizeddel ezelőtti PC-k teljesítményét hozza.
Ráadásul a Broadcom-os chip-ben meg semmi DMA (szerü) sincs.Azaz a fájl másolásnak a sebességét szinte mindig az korlátozza, hogy a proci load felmegy 100%-ra. Az, hogy neked miért lassabb mint kellene legyen nem tudom.
Mindenesetre érdemi sebesség növekedést NFS-el lehet elérni. Azzal is ha UDP-t használ. Nem tudom, hogy a Windows-os kliensnek van-e egyáltalán ilyen opciója. Próbálj meg rákeresni.
A mount parancs kb olyasmi kell legyen mint amit használtál is, esetleg még megpróbálhatod ezt (nem adsz meg drive nevet):
mount \\192.168.1.1\mnt *
Ha nem sikerül akkor még meg lehetne próbálni mit lát a Win7 megosztva:
showmount -e 192.168.1.1
Még egy tippem van amivel esetleg javíthatsz a megosztás sebességén. Normál esetben minden második TCP szegmensre megy egy ACK. LAN környezetben ezt kicsit tulzásnak érzem és feleslegesen viszi a router procijának az idejét.
Viszont ezt Windows-ban lehet változtatni a registry-ben: LinkEz a paraméter (amennyire én tudom) nem létezik alapból, azaz létre kell hozni (éréke pl. 8 vagy 12 legyen). Lehet egy próbát viszont megér. Látványos javulásra azért nem számíts.
Ennek az eredménye viszont engem is érdekelne.Windowsos témában ennyit tudtam segíteni.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1077 üzenetére
Külön köszönöm a képeket. Ezek szerint a magas CPU használat másolásnál elfogadhatónak tekinthető?
Majd megnézem hogy is van pontosan ez a mountolás. Megpingelve ugye evidens, hogy reagál is a dolgokra, de mountnál valahogy nem találja meg a könyvtárat. Nem tudom, de elvileg akkor a 'cd \\192.168.1.1\mnt'-nek is működnie kéne command prompt alól? Mert erre azt mondja hogy CMD doesn't support UNC paths.
Vagyis nem kéne működnie mert nem támogatja a hálozati útvonalakat... de passz.
-
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1065 üzenetére
Hát elkezdtem másolni a routerre kötött winyóról, majd lefutattam a top parancsot, elég gáz az id paramétere szerintem:
Tasks: 52 total, 4 running, 48 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 4.7%us, 41.1%sy, 0.0%ni, 2.8%id, 1.6%wa, 2.2%hi, 47.5%si, 0.0%stezek szerint a CPU ilyenkor 97.8%-on megy?
Másolás után közelített a 100%-hoz.
-
Kovi71TM
tag
Fel lehet rakni az NFS-t, Tomato Firmware v1.27.9045 MIPSR2-beta11 K26 USB Ext?
-
ecaddict
senior tag
A shutdown csak az USB-ről futó dolgokat állítja le.
A reboot parancs meg a webes felületen a "Finish" gomb az ami újraindítja a routert.Legutóbb az volt a gond, hogy a flash-ben nem lettek elmentve a dolgok.
Amit kockáztatsz, hogy újra fogja hash-elni a torrenteket az rtorrent.
Az NFS-t azért ajánlgatom, mert UDP felett lényeges gyorsabb mint bármi más (nem kellene így legyen, de most ez van). Az, hogy win7-en is gyorsabb lesz-e nem tudom.
Ha tartasz tőle, hogy valami gond, lesz várhatsz amíg jobban megismered a rendszert.
DaeMonS
Ha jól értem gyári firm-el gondolod. Nem kizárt, hogy valahogy el lehessen érni viszont a custom firmware fejlesztők annyi javítást tettek a kernelbe is (azt meg így nem lehet kihagyni), hogy ezzel nem éri meg foglakozni. Talán ha USB-ről lehetne bootolni. Viszont akkor a teljes firmware ott kellene legyen az USB-n.Mindenesetre Olegen érdekes a /linuxrc (cat /linuxrc) script. nvram get boot_dev lekérés stb.
Szerk: Visco
/opt/etc/init.d/rc.unslung start
Ez mindent indít. -
Visco
tag
Azt az infót kaptam, hogy így le tudom kérdezni az alkalmazásokat routeren:
/etc/init.d/
majd a listában szereplőkre vonatkozó utasításokat, le tudom kérdezni, és futtatni tudom:
# /etc/init.d/sshd
Usage: /etc/init.d/sshd {start|stop|restart|reload|condrestart|status}
# /etc/init.d/sshd status
openssh-daemon (pid 6758) is running...Elvileg így futtatni tudom a szükséges alkalmazásokat,
kérdés 1: Mely alkalmazásokat kellene futtatnom, vagy legjobb ha mindet elindítom, kés kiderül, mi minek a függvénye
kérdés 2: TELNET-nek lennie kéne, ha a cfw tartalmazza ezt a lehetőséget, max újból be kell kapcsolnom, vagy tévedek?
Köszi
ui:Sikerült telenyomnom megint a fórumot, elnézést
-
Visco
tag
Kiegészítve az előzőeket, a shutdown -u az a TELNET-et is le kapcsolja(?), mert akkor nem is fogom még így sem eléri a routert, csak böngészőből...és akkor fujhatom a linux parancsokat is PuTTY-ból nem?
Munkatársam elvileg azt mondja ha nincs ilyen indítóscript akkor nem indulnak el a programjaim, de a tutorialodban ő úgy emlékszik volt ilyen. Én nem tudom
Viszont akkor nekem legutóbb miért nem indultak el a dolgok?
Legutóbb:
kiadtam a shutdown -u-t
majd restartoltam a routert.Lehet akkor valami nem volt rendesen telepítve nem tudom. Csak nem szeretném ha leállítanám a dolgokat, aztán vége lenne, és nem tudnám újrarúgni őket
Pedig ez az NFS dolog érdekesen hangzik. -
Visco
tag
válasz
ecaddict #1059 üzenetére
shutdown -u -val legutóbb megjártam, mert lekapcsolt mindent, és újraindítás után sem volt se netem se semmim
Ezért kellett visszatennem az alap oleg fw-t majd az egész tutorialodat elölről kezdenem. Mert nem tudtam, hogy lehet minden alakalmazást újraindítani a routeren. Így tartok ettől a parancstól
-
Visco
tag
válasz
DaeMonS #1060 üzenetére
Én úgy tudom az rtorrentnek, és a transmissionnek is több minden kell amit az optware csomag tartalmaz, annak a telepítéséhez meg ha gyári fw-d van akkor azt is le kell cserélned, hogy TELNET-el el tudd érni a routert a telepítések miatt. ecaddict forumtárs majd kijavít, ha esetleg hülyeséget mondtam volna.
-
DaeMonS
tag
sziasztok
atfutottam a forumot hirtelen,de nem talalok megoldast.
van arra lehetoseg hogy optware vagy egyeb modositas nelkul csak rtorrentet , v transmissiont telepitsek a routerre, az elindulas lehet terminalon ,v weben....
/tmp/sda2 1gb
/tmp/sda3 250gb, ide kerulnenek a torrentek /torrents/complete _inc _import -
ecaddict
senior tag
Ha olyan Win7-ed van ami tudja az NFS-t (Win7 enterprise/Win7 ultimate) akkor lehet NFS-t is használni.
LinkHa jól olvastam "Turn Windows features on or off"-al simán be lehet aktiválni.
Elvileg így kellene használni a megosztást: 192.168.1.1:/mnt, de a linknél egy ilyesmi példa van:
mount \\192.168.1.1\mnt s:
Ehhez persze, engedélyezni kell az NFS-t a routeren (USB application) ami router újraindítást igényel (Finish gomb előtt shutdown -u).
Nincs Win7-em, így nem tudom kipróbálni mit tud a win7 NFS kliense.
-
ecaddict
senior tag
Az uptime, ill. a top parancsban is a load értéke lett volna érdekes, ill. hogy mi az ami viszi a procit.
Ha az 5 MB/s-et úgy mérted, hogy közben az rtorrent 1 MB/s-el tölt le az még jó is lehet. Igazából az rtorrent init scriptjében (/opt/etc/init.d/S99rtorrent) nice-al le szoktam venni az rtorrent prioritását. Ebben az images csomagban macera lett volna ill. nem akartam nagyon átvariálni.
Ha sok időm lesz azért lehet finomítok még rajta.Ezek a firmware-ek egyébként még eléggé fejlődésben vannak, szinte naponta-kétnaponta van új verzió. Link.
Ilyen gyakran nem érdemes frissíteni, de időnként lehet. -
Visco
tag
válasz
ecaddict #1055 üzenetére
Win 7. x64
4 giga ram
gépben van 1db 500 GB-winyó 2 részre partcionálva
+ egy külső 1T-s USB-n csatlakoztatott winyó
a routerre van egy 250 G-s is csatlakoztatva. (erről másolok 5MB/s-el)Windows intézőben, nyomtam egy copy-paste-et és az ott kiírtak alapján néztem az 5MB/s-et.
Uptime kb szombat délelőtt 11-óra óta.
Ezt a top dolgot már munkatársam is emélítette aki szintén otthon van linuxban, de már nem tudom mi is volt a lényegeTulajdonképpen megvagyok ezzel így is, olyan sűrűn nem másolgatok hálózaton. Persze ha van még valami ötlet örömmel veszem, de e miatt ne fáradjatok...Köszönöm!
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1050 üzenetére
Megkérdezve az itteni munkatársakat, a CAT5e és fölötte az már gigabites, míg a CAT5 és alatta még csak 100MB-es, illetve a belső erek összeállítása is más stb, nem tudom nekem ezt mondták, ezért is merült fel, hogy ellenőrizzem le azt is, mert lehet, hogy az ETERNET kábelem CAT5 vagy alatta, é akkor nem tudja a gigabitet, hiába a router meg a hálókártya.
De ha hazamentem megnézem.
"Na mindegy, kicsit elkanyarodtam az alap témától, meg gondolom a kutya se érti miről gagyogok itt."
Biztos van aki, de én nem vagyok köztük
-
ecaddict
senior tag
válasz
#95590400 #1049 üzenetére
A rack hibát azért Visco esetében kizárhatjuk. Ha a dd parancs jó sebességet adott akkor azzal nincs gond.
LAN kábel. Hát nem tudom. Nekem kb. egy 2m-es kábel van a router és PC között valami CAT5e ami éppen a kezembe akadt (nem hiszem, hogy foglalkoztam volna azzal, hogy a routerrel kapott kábelt használjam amin egyébként semmi extrát nem láttam).
Ha nem pl. 50 méter kábelről van szó akkor nem hiszem, hogy különösebben számítana, hogy cat5 vagy cat6 vagy bármi mostanában vett kábel.Az viszont simán előfordulhat, hogy nem gigabites a PC-ben a LAN. Hihetettlen, hogy mennyi ideig képesek voltak nem gigabites ethernet interfésszel adni alaplapokat stb.
Egy szóval nem mondtam, hogy a router a hibás (mármint HW szinten, a SW az egy más tészta). Nekem pl. eddig még egyszer sem sikerült kifagyasztani. Tény, hogy nem is törekedtem rá, torrent alapból korlátozva van (semmi szükségem rá, hogy teljes sávszélen menjen). Ha több időm lesz a közeljövőben azért megpróbálom, hátha sikerül kiakasztani.
A történethez hozzá tartozik, hogy nem PPPoE kapcsolatom van. A PPPoE meg elég zűrös.
Az utóbbi időben történt javításokból jópár is ehhez kapcsolódik.Azt továbbra is tartom, hogy valami nem kerek azért a TCP környékén.
A dologhoz persze hozzátartozik, hogy a Broadcom SoC (System-on-a-chip) nem használ AHB-t, ami azért hátrány. Hiába tették be a (az akkor) legújabb 74Kc MIPS-et a 4718-ba (összes többi chip 24Kc-t használ), ha mindent a procinak kell csinálni. Pl. USB, meg az ethernet simán pakolgathatna a RAM-ba/ból amíg a proci mást csinál (cache-ből). Ez megfejelve a bináris driverekkel azért állít némi korlátot (azaz a megosztás sebessége várhatólag soha nem fogja a 10-15 MByte/s közötti értéket meghaladni, és ennél már ma vannak jobb router SoC chipek...).
Azaz a Broadcom nagyon maga alatt vágja a fát, ha sokáig ragaszkodik a !*!*!**!*! bináris drivereihez...
Na mindegy, kicsit elkanyarodtam az alap témától, meg gondolom a kutya se érti miről gagyogok itt. -
törölt tag
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1047 üzenetére
Mivel csak seedelésre használom ezt a külső winyót, ezért lehet nem barkácsolnám szét amit sikerült összehoznom a segítségeddel, viszont munkatársam szerint nézzem meg, hogy a hálozati ETERNET kábelem milyen típusú CAT 5-ig nem gigabites, illetve a hálókártyám sem tudom milyen pontosan. Ezeket majd otthon megnézem, és többet tudok mondani, mert elképzelhető, hogy ezek okozzák a gondot. De ezt Te is írtad. Este kiderül....
Illetve a leállítással kapcsolatban azt tudom, és fel is jegyzetem, hogy a rtorrentet hogy kell leállítani, illetve a shutdown paracsot is, de a többi program újraélesztését nem tudom hogy kell linux alatt, ezért is volt az, hogy mikor kifagyott az egész akkor kénytelen voltam minden telepítést elölről kezdeni. Barkács megoldás, de nem tudtam jobbat, ezért is tartok attól, hogy megbuheráljam ami most már megy
-
ecaddict
senior tag
Valójában ~21.9 MiB/s az írási sebesség. Nem tudom miért 1000 hatványaival számol a dd parancs amikor a bemenetnél (jól) elfogadta a MB (MiB)-ot, ill. a számítástechnikában 1024 hatványaival szokás számolni.
Mindenesetre a különbség elhanyagolható (nekem SATAs diszk van a házban, alig gyorsabb USB-n keresztül).
Viszont az 5 MB/s is kevés megosztásnak ill. a 2MB/s-et továbbra sem értem (még a routeren belüli másolásnak is irreálisan kevés). Ezt egy kicsit részletezni kellene, hogy jött ki (LAN tipusa 100Mbit/Gbit, megosztás típusa, PCs kliens stb).
Egyébként leggyorsabban NFS-el lehet a routerhez csatlakoztatott diszkről letölteni. Ez jelenleg kb. 12 MB/s. Viszont windows-os gépen nincs alapból NFS kliens, ill. az MS NFS kliens hibásan kezeli az ékezeteket (bár zavaró lehet, ettől még működik).
Az image amit feltettél alapból tartalmazza az NFS-es megosztást (cat /etc/exports-al tudod megnézni). Ami hiányzik:
- Router web-en engedélyezni kell az NFS-t (mivel viszont ekkor újra fogja indítani, előtte érdemes leállítani az USB-ről futó dolgokat shutdown -u-val, ezt egyébként firmware upgrade előtt is érdemes megcsinálni)
- Windows-os gépre fel kell tenni a klienst, ill .felcsatolni a routertEzt már korábban a WL-500-as routerre leírtam, ime a link
A TCP-t használó megosztások (FTP, Samba) nagyon furcsán viselkednek. A legfontosabb furcsaság, hogy a routerre feltöltés (írás) gyorsabb mint az olvasás. Gyorsabb annak ellenére, hogy a diszk írása lassabb ill. irás esetén + műveletek is vannak. Ezt már panaszoltam a fejlesztőknek, javítottak is valamit, de nem oldották még meg. A probléma megoldását nehezíti, hogy a Broadcom (a SoC chip, meg az ethernet chip gyártója) nem adta ki a forráskódját a drivernek.
Amíg ezt nem oldják meg érdemes még Windows-os környezetből is NFS-t használni. Egyébként pl. az FTP max kb 10%-al lenne lassabb mint az NFS.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1045 üzenetére
eredmény:
640+0 records in
640+0 records out
671088640 bytes (671 MB) copied, 29.226 s, 23.0 MB/s
1273434908
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /mnt]$ cd /mnt && date +%s && dd if=racktest.img of=/dev/
null bs=1M count=640 && && date +%s
-sh: syntax error: unexpected "&&"
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /mnt]$A syntax error lehet valamit elcopyztam...de a lényeg ott van ha jól értem, és 23 MB/s ami elvileg jó, akkor nem értem nekem miért 2MB/s
Most néztem meg, a routerhez csatlakoztatott winyóról a gépemre 5MB/sec el húzza, ami nem sok...
-
ecaddict
senior tag
Ez nagyon kevés, még 100Mbit-es LAN-on akármilyen megosztással is kevés lenne.
Nézd meg a rack sebességét:
cd /mnt && date +%s && dd if=/dev/zero of=racktest.img bs=1M count=640 && date +%s
cd /mnt && date +%s && dd if=racktest.img of=/dev/null bs=1M count=640 && date +%sNem a sebességet kell nézni, (mert az MB/S MiB/s helyett) hanem az időt.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1043 üzenetére
Az érdekes az, hogy nem pendrive, hanem egy winyó, van rákötve. De róla 2MB/sec-el tudok bármit is másolni...
A winyó bele van téve egy külső rack-be, ami kb 2-3000 ft-volt. Rá is van irva IDE to USB 2.0.
Persze van egy másik Maxell 1 TB is. De azt inkább a gépembe kötöttem direktbe.
-
ecaddict
senior tag
Ezt az USB 2MB/s-et nem értem. Ez valami nagyon lassú pendrive?
Ha így van az nagyon sokat megmagyaráz. A router nemcsak a torrentet írja, hanem logokat is. Meg a nettó sebesség a fájlrendszer miatt több is az USB cucc felé.
A router kb. 1 nagyságrendel gyorsabban tudja írni (kb 22.5 MB/s) ill. olvasni (kb 24.5 MB/s) az USBs cuccot (ha csak ezzel foglakozik a proci). Azaz egy lassú USB cucc nagyon vissza tudja fogni.
Vsz olyan USBs cuccot ami csak 10 MB/s alatt tud nem érdemes a routerre kötni, de jobb, ha legalább a dupláját tudja.
A gyári SW nagyon hiányos. A megbuherálása egyenlő a cserével. Az Oleg firmware is így keletkezett, fogták (az öt évvel ezelőtti) gyári firmware-t is kijavították a hibákat + kiegészítették, hogy tovább bővíthető legyen.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1041 üzenetére
Most már stabil a dolog, azért volt az időtúllépéses probléma, mert én hülye hagytam max sebességgel tölteni a torrentet, azaz 1.8 MB/s-el, az USB 2MB/sec es és ez a tempó gondolom már megölte. Most 1 MB/sec a max le, a fel az ugye nem lényeg, és így most tegnap délelőtt 11 óra óta stabilan megy hála Istennek.
Vagyis csak az USB sebességét nem vettem figyelembe ezért halt le szerencsétlen...Így viszont elgondolkodtató, hogy lehet a gyári download managerrel is csak ennyi lenne a gond, ezért fagy ki, viszont ott a letöltésre ne találtam ilyen beállítási lehetőséget, persze ecaddict tudásoddal biztos az is megbuherálható, de mezei felhasználók számára, valóban jobb a custom fw egyelőre...
Köszönöm a segítségeteket, sok sikert mindenkinek!
Üdv. Visco.
-
ecaddict
senior tag
Lehet a terminál gondja az volt, hogy kihagytam a /usr/local/root/.profile-ból:
export TERM="xterm"
Gyógyítható:
cd /tmp && wget -O flashf.tar.gz "http://wl500g.info/attachment.php?attachmentid=6384&d=1273300644" && cd / && tar -xvzf /tmp/flashf.tar.gz
chmod +x /usr/local/sbin/*
flashfs save && flashfs commit && flashfs enablePersze lehet most még ez is soronként kell futtatni...
Az rtorrent újraindításkor esetenként újra hashel. Az újraindítás kerülendő.
-
Visco
tag
Most stabilnak tűnik, feltoltam a maximáli memoriát is 800-ról 1500-re. Úgy tűnik a transmission is megy, csak azon még ki kell igazodnom. De ha ilyen marad az rtorrent akkor maradok ennél.
Köszönöm a segítségedet, sokat tanultam!
Sok mindent nem tudok felajánlani, de ha esetleg flash-ben Actionscript segítség kell, akkor bombázz bátran!
Nagyon köszi. Nem kizárt, hogy még jelentkezem, köszönök mindent!
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1037 üzenetére
köszi!
eredménye:
PID TTY STAT TIME COMMAND
2 ? S< 0:00 [kthreadd]
4 ? S< 0:00 \_ [events/0]
5 ? S< 0:00 \_ [khelper]
3 ? SN 0:00 \_ [ksoftirqd/0]
24 ? S< 0:00 \_ [kblockd/0]
53 ? S< 0:00 \_ [aio/0]
52 ? S< 0:00 \_ [kswapd0]
51 ? S 0:00 \_ [pdflush]
50 ? S 0:00 \_ [pdflush]
105 ? S< 0:01 \_ [mtdblockd]
223 ? S< 0:00 \_ [khubd]
295 ? S< 0:02 \_ [usb-storage]
294 ? S< 0:00 \_ [scsi_eh_0]
363 ? S< 0:00 \_ [kjournald]
364 ? S< 0:00 \_ [kjournald]
1 ttyS0 Ss+ 0:00 /sbin/init
192 ? Ss 0:00 klogd
194 ? S 0:00 eapd
197 ? S 0:00 nas
201 ? Ss 0:00 telnetd
348 pts/0 Ss 0:00 \_ -sh
646 pts/0 R+ 0:00 \_ ps afx
205 ? S 0:00 dropbear -4
208 ? S 0:00 httpd vlan2
213 ? S 0:00 dnsmasq
275 ? Ss 0:00 p9100d -f /dev/lp0 0
277 ? Ss 0:00 rcamdmain
310 ? Ss 0:00 watchdog
332 ? S 0:01 upnp -D -L br0 -W vlan2
333 ? Ss 0:00 udhcpc -i vlan2 -p /var/run/udhcpc0.pid -s /tmp/udhcp
384 ? Ss 0:00 /sbin/syslogd -m 0 -O /opt/var/log/syslog.log -S -l 7
390 ? Ss 0:00 /opt/sbin/cron
395 ? Ss 0:00 /opt/sbin/xinetd -pidfile /var/run/xinetd.pid
398 ? Ss 0:00 /opt/bin/php-fcgi -b 1026
454 ? S 0:00 \_ /opt/bin/php-fcgi -b 1026
405 ? Ss 0:00 proftpd: (accepting connections)
415 ? S 0:00 /bin/sh /opt/bin/mysqld_safe --datadir=/opt/var/lib/m
451 ? S 0:00 \_ /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --datadir=/opt
455 ? S 0:00 \_ /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --datadir=
456 ? S 0:00 \_ /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --data
460 ? Ss 0:00 /usr/sbin/busybox_httpd -c /opt/etc/httpd.conf -p 800
465 ? S 0:00 /opt/sbin/lighttpd -f /opt/etc/lighttpd/lighttpd.conf
468 ? Ss 0:00 \_ /opt/bin/php-fcgi
473 ? S 0:00 \_ /opt/bin/php-fcgi
472 ? S<s 0:00 /opt/sbin/smbd -D
475 ? Ss 0:00 /opt/sbin/nmbd -D
489 ? Ss 0:00 SCREEN -dm -S rtorrent
492 pts/1 Ss+ 0:00 \_ /bin/sh
493 pts/2 Ss+ 0:59 \_ rtorrent -n -o import=/opt/etc/rtorrent.conf -
Visco
tag
-
Visco
tag
Oké, soronként beírtam, és nyugtázta a dolgokat
Hosszú lesz, ez lett, de nem érem el weben sajna:
[admin@WL-90E6BA2EEA7F root]$ cd /tmp && wget -O flashf.tar.gz "http://wl500g.in
fo/attachment.php?attachmentid=6379&d=1273261689" && cd / && tar -xvzf /tmp/flas
hf.tar.gz
--2010-05-07 22:19:17-- http://wl500g.info/attachment.php?attachmentid=6379&d=1273261689
Resolving wl500g.info... 87.239.14.202
Connecting to wl500g.info|87.239.14.202|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 954 [unknown/unknown]
Saving to: `flashf.tar.gz'100%[======================================>] 954 --.-K/s in 0s
2010-05-07 22:19:17 (6.64 MB/s) - `flashf.tar.gz' saved [954/954]
usr/local/.files
etc/fstab
usr/local/sbin/pre-mount
usr/local/sbin/post-mount
usr/local/sbin/pre-shutdown
etc/exports
usr/local/sbin/post-firewall
usr/local/root/.profile
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /]$ chmod +x /usr/local/sbin/*
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /]$ flashfs save && flashfs commit && flashfs enable
tar: removing leading '/' from member names
tmp/local/
tmp/local/.files
tmp/local/etc/
tmp/local/etc/dropbear/
tmp/local/etc/dropbear/dropbear_dss_host_key
tmp/local/etc/dropbear/dropbear_dss_host_key.pub
tmp/local/etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key
tmp/local/etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key.pub
tmp/local/sbin/
tmp/local/sbin/post-firewall
tmp/local/sbin/pre-shutdown
tmp/local/sbin/post-mount
tmp/local/sbin/pre-mount
tmp/local/sbin/shutdown
tmp/local/root/
tmp/local/root/.profile
etc/fstab
etc/exports
etc/passwd
etc/group
-rw-r--r-- 1 admin root 3648 May 7 22:19 /tmp/flash.tar.gz
Check saved image and type "/sbin/flashfs commit" to commit changes
.
Committed.
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /]$ /opt/etc/init.d/S99rtorrent stop
Stopping rtorrent: rtorrent.
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /]$ /opt/etc/init.d/S99rtorrent start
Starting rtorrent: rtorrent.
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /]$ ps
PID TTY TIME CMD
348 pts/0 00:00:00 sh
571 pts/0 00:00:00 ps
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /]$ -
Visco
tag
Ezt pedig a startra:
Usage: /etc/init.d/rtorrent {start|stop|restart|force-reload}
és így újraindítva, persze ha sikerült neki, nem vágom a linux válaszait de az rtorrent elindítva továbbra is azt mondja minden féle interakció nélkül, hogy:
"bad link to rtorrent. Check if it is really running. Check $scgi_port and scgi_host settings in config.php and scgi_port in rTorrent configuration file.
Error. Torrent wasn't passed to rTorrent."Tehát ezen csak a router restart segít, mert akkor nem írja ki, el is kezdi a torrenteket csak lehal, mind1 szórakozom még vele, meg megnézem a transmission mire jut.
Köszi
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1028 üzenetére
Köszönöm a türelmedet, és a segítségedet!
Már 15 perce betoltam egy filet a transmission-nek. Meglátjuk. Addig is megpróbálom amit írtál, köszönöm!
Első kódodra ezt dobta:
Resolving wl500g.info... 87.239.14.202
Connecting to wl500g.info|87.239.14.202|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 954 [unknown/unknown]
Saving to: `flashf.tar.gz'100%[======================================>] 954 --.-K/s in 0s
2010-05-07 22:08:20 (2.70 MB/s) - `flashf.tar.gz' saved [954/954]
tar: can't open '/tmp/flashf.tar.gzchmod': No such file or directory
[admin@WL-90E6BA2EEA7F /]$Ez a can't open nem tudom mennyire jó vagy rossz.
-
ecaddict
senior tag
Nálam megy az rtorrent is, de próbáld meg a Transmission-t. Elvileg stabilabb (de fél órát kell várni, hogy induljon, ha OK ezen lehet javítani).
A torrent fájlt a /mnt/protected/Downloaders/Transmission/source
könyvárba kell másolni.A /usr/local/sbin-t pedig ezzel lehet helyretenni (mostmár a wl500.info-n is ez van):
cd /tmp && wget -O flashf.tar.gz "http://wl500g.info/attachment.php?attachmentid=6379&d=1273261689" && cd / && tar -xvzf /tmp/flashf.tar.gz
flashfs save && flashfs commit && flashfs enablertorrent újraindítása:
/opt/etc/init.d/S99rtorrent stop
/opt/etc/init.d/S99rtorrent startHa nem indul akkor ezzel lehet megtudni miért nem:
rtorrent -n -o import=/opt/etc/rtorrent.conf
-
Visco
tag
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1024 üzenetére
Illetve azt szertném megkérdezni, hogy ha ilyen van, és szeretném TELNET-en csak az rTorrent alkalmazást újraindítani, azt hogy tudom megtenni? Vagy ez több más alkalmazással együtt indítható újra? Met lehet az helyrebillentené a gondját, nem tudom...
Na elárszatalak itt, meg lefárasztalak, elnézést érte telemyomom a forumot, de hátha valaki végigolvassa, és ezzel segíthetünk...
Restartoltam a routert, most jól működik megint minden, ettől függetlenül tanulás szempontjából érdekelne ez a TELNET-en keresztüli alkalmazás leállítás, majd újraindítás, ha ez így működőképes dolog.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1024 üzenetére
Hát sajnos elkiabáltam, a torrentek remekül futottak, de amikor fater laptopján is be akartam állítani a wifi.t a sajátom után akkor nem ment. Feljöttem és látom, hogy elment a net, a rutorrent időtúllépéssel elszállt.
restartoltam a routert, szépen vártam, TELNET eredménye:
[admin@WL-90E6BA2EEA7F root]$ cd /usr/local && ls
root sbintehát van sbin könyvtáram, mégis az rtorrent azt mondja:
"bad link to rtorrent. Check if it is really running. Check $scgi_port and scgi_host settings in config.php and scgi_port in rTorrent configuration file.
Error. Torrent wasn't passed to rTorrent."Portokat nem állítottam még, de a letöltés 10 perce még max kval futott, felfelé is nyomta de behalt, most ezt nem vágom...
-
ecaddict
senior tag
Örülök, hogy sikerült, de azért elgondolkodtattál.
Lehet, hogy egy kicsit elbonyolítottam. Az mkdir-nek nem is volt -e paramétere. Lehet beteszem az összes flash-es fájlt egy tar.gz-be és csak azt fogja letölteni a script. Én ugye mindig Linux terminált használtam. Ott meg nem volt gond pl a \n...
-
Visco
tag
Bocsánat, a hosszú kódodra ezt adta a Putty:
mkdir: invalid option -- e
BusyBox v1.16.1 (2010-05-06 04:59:52 MSD) multi-call binary.Usage: mkdir [OPTIONS] DIRECTORY...
Create DIRECTORY
Options:
-m Mode
-p No error if exists; make parent directories as needed-sh: don: not found
-sh: thenn: not found -
Visco
tag
válasz
ecaddict #1019 üzenetére
Szia!
Ahogy írtad, megnéztem "cd /usr/local && ls", de nem adott ki rá semmit.
ps-re e2fsck nem futott.Így benyomtam a hosszú kódodat.
Ami kiírta, hogy elkészült a könyvtár, de "cd /usr/local && ls"-el továbbra sem tudok belépni.
Illtve a cms, és a további linkek sem működnek a system log viszont semmit nem árul el a dolgokról:
May 7 16:55:58 login[354]: root login on 'pts/0'
May 7 16:56:49 ntp client: Synchronizing time with time.nist.gov ...Ennyi van mára...
Ha elkezdeném újból a segédletedet vagyis letakarítaná, és mindent felrakna újbólk az nem jó, majd megnézném, hogy van-e bármi eredmény a "cd /usr/local && ls"-re, mert most a Putty erre azt mondja: etc root
-
ecaddict
senior tag
A diszkre telepített programok ott vannak, azaz újra lehet indítani.
Annyi történt, hogy a router flash-ben a diszken lévő progik indításához szükséges script vagy elveszett vagy sokkal inkább létre sem jött (nálam nem jelentkezik, de tudok róla, hogy ilyen van).
Azaz, ha ezt lefuttatod telnet-ből:cd /usr/local && ls
Nem fog mutatni egy sbin könyvtárat ami ehhez szükséges.Futtasd le ezt:
cd /usr/local/ && mkdir sbin
echo -e "/etc/fstab\n/etc/exports\n/etc/passwd\n/etc/group" > /usr/local/.files
echo -e "#device\t\tMountpoint\tFStype\tOptions\t\tDump\tPass#\n/dev/sda1\tnone\t\tswap\tsw\t\t0\t0\n/dev/sda2\t/opt\t\text3\trw,noatime\t1\t1\n/dev/sda3\t/mnt\t\text3\trw,noatime\t1\t1" > /etc/fstab
echo -e "#!/bin/sh\n\nswapon -a\n\nfor i in \`awk '/ext3/{print(\$1)}' /etc/fstab\` ; do\n if [ -b \$i ] ; then\n grep -q \$i /proc/mounts || e2fsck -p \$i 2>&1 | logger -t e2fsck\n else\n logger -t fstab \"\$i is not attached\"\n fi\ndone" > /usr/local/sbin/pre-mount
echo -e "#!/bin/sh\n\n[ -z \"\`/bin/ps | /bin/sed -n '/\/\opt/{p;q}'\`\" ] && /opt/etc/init.d/rc.unslung start" > /usr/local/sbin/post-mount
echo -e "#!/bin/sh\n\n/opt/etc/init.d/rc.unslung stop\n\nsleep 10\n\nfor i in \`cat /proc/mounts | awk '/ext3/{print($1)}'\` ; do\n mount -oremount,ro \$i\ndone\n\nswapoff -a\nsleep 1" > /usr/local/sbin/pre-shutdown
echo -e "# automagically generated from web settings\n/mnt 192.168.1.0/24(rw,insecure,all_squash,anonuid=0,anongid=0,sync)\n/opt 192.168.1.0/24(rw,insecure,all_squash,anonuid=0,anongid=0,sync)" > /etc/exports
echo -e "#!/bin/sh\n#iptables -I INPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT\niptables -I INPUT -p tcp --dport 22 -j ACCEPT\niptables -I INPUT -p tcp --dport 65534 -j ACCEPT\niptables -I INPUT -p tcp --dport 443 -j ACCEPT\niptables -t nat -I PREROUTING -i \$1 -p tcp --dport 443 -j DNAT --to-destination \$4:443\niptables -t nat -I PREROUTING -i \$1 -p tcp --dport 22 -j DNAT --to-destination \$4:22" > /usr/local/sbin/post-firewall
echo -e "export TERMINFO=/opt/share/terminfo\nalias dir='ls -ba'\nalias ls='ls --color'\nalias mc='mc -c'" > /usr/local/root/.profile
flashfs save && flashfs commit && flashfs enable
[ "`awk '/SwapTotal/{print($2)}' /proc/meminfo`" -eq 0 ] && mkswap /dev/sda1 && swapon /dev/sda1
mount -o noatime -t ext3 /dev/sda2 /opt && mount -o noatime -t ext3 /dev/sda3 /mnt
[ -x /opt/etc/init.d/rc.unslung ] && /opt/etc/init.d/rc.unslung start
ps afxMég egy fontos dolog: Ha a router bekapcsolása után nem éred el egy darabig a 8082-es porton lévő (a diszkről futó) web szervert az lehetséges pl. azért mert még tart a diszk ellenőrzése.
Azaz ha telnet-ben a ps parancs kimenete tartalmaz e2fsck-t akkor fut a lemezellenőrzés (nem gyakori, de ilyen is van). Ha fut az e2fsk akkor csak várni kell, ilyenkor nem kell futtatni a fenti sok sort.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1017 üzenetére
Szia!
Bocs, csak megcsináltam amit írtál, mert nem adott ki semmit, vagyis nem futott elvileg a torrent. Fogtam és megcsináltam amit írtál, de leválasztott minden porgramot vagy nem tudom, de router reset után pingelve a routert az válaszolt, de se netem nem volt, se elérni nem tudom semmilyen a segédletedben leírt linket, cms, vagy torrent klienst semmit amit eddig gond nélkül. Gondolom mert leválasztotta őket. Visszakapcsolni meg nem tudtam, így a fw webes oldalán visszaállítottam factory default-ra így lett netem, de továbbra sem érek el semmilyen telepített programot, hogy tudom őket újra működésre bírni?
Köszi
-
ecaddict
senior tag
Lajárt a mod időm.
A shutdown lehetséges még telnet-el is (én ezt használom mert látszik is mi történik):shutdown -u
Ez után viszont már csak firmware web van. Más web oldal csak reboot után fog menni.
-
ecaddict
senior tag
Az rtorrent.conf-ban nehogy átírj bármit is.
port_range-ben szereplő portokat kellene később megnyitni a firewall-ban. Viszont most nem ez a gond.
Nézd meg, hogy fut-e az rtorrent ezzel a parancsal:ps afx | sed -n '/rt\orrent/p'
Valami ilyesmit kell látni:
\_ rtorrent -n -o import=/opt/etc/rtorrent.confHa nincs ilyen rtorrent-es sor (rtorrent.conf-al a végén) akkor nem fut.
Ekkor próbálj meg a fewgets-ben egy reboot-ot.Ha fut, akkor nézd meg, hogy a /mnt/protected/Downloaders/rtorrent/-ben ott vannak-e a fájlok.
Még valami: Ezek után mielőtt a firmware web-en finish-t nyomnál, vagy le akarod választani a diszket shutdown-t kell nyomni a fewgets-ben (ez leállítja a progikat).
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1013 üzenetére
ecaddict, nagyon köszönöm a leírásodat, zökkenőmentesen telepítettem mindent.
Gondom annyi, hogy a http://192.168.1.1:8082/rutorrent/
elindítom a torrent kliens GUI-t ahol ha szeretnék hozzáadani egy filet akkor ezt kapom:
"Error: torrent wasn't passed to rTorrent"
Gondolom itt a port beállítással lehet gond amit említettél is a leírásodban:
"Don't forget to open the rtorrent ports set in rtorrent.conf."
Én itt találtam egy config filet:
opt/etc/rtorrent CONF file
Ezt megnyitva ezt kapom (jegyzettömb, lehet nem éppen ebben kéne):
6881# Enable peer exchange (for torrents not marked private)
#
# peer_exchange = yes#
# Do not modify the following parameters unless you know what you're doing.
#scgi_port = localhost:5000
schedule = log,180,180,"execute=/opt/etc/rtorrlog,$get_down_rate=,$get_up_rate="Viszont nem merem ezt megpiszkálni, elképzelhető, hogy a localhost:5000 kellene átírnom 8082-re?
Köszönöm!
-
pojzon
tag
Nekem stabilitási problémáim is voltak a korábbi firmware-el, legalább is ami a wifis részt illette, ami a mostanival úgy fest megoldódott, mert napok óta még rá sem kellett néznem a routerre.
Én sajna nem vagyok linux guru, annó a wl-500-asra is egy tutoriált alkalmaztam, hogy belőjjem a dolgokat és nem volt vele gond. Igazából ha valami nagyon balul sül el, akkor is van egy mód visszaállítani a firmware-t, legalább is wl-500nál van ilyen lehetőség. Szal gondolom ez itt is működő dolog s nem kell szétszedni a routert hozzá. Amúgya 4 lépcső amit felvázoltál szerintem okés, természetesen a telepítéseket menetét kell megtudni, és akkor működni fog a dolog.Én csak azért nem estem még neki egyelőre a dolognak, mert várok egy média lejátszóra amiben szintén van torrent funkció és ha az működik, akkor ki tudom bekkelni addig vele amíg a gyári rendben nem lesz.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1010 üzenetére
Értem, köszönöm!
Nekivágok valamikor, csak ahogy nézem azért van benne pár sor kód, ami azért valami miatt mindig könnyen elhasalhat, csak ettől tartok.Kérdésem az, hogy amiket leírtam, hogy a .trx custom oleg fw az telepíthető a jelenlegi gyári webes fw update-en keresztül, illetve az oleg fw-ben a TELNET elérést engedélyezni tudom a webes részén kersztül, ezek helytállóak?
Köszi
-
ecaddict
senior tag
A tutoriált amit felraktam az elejétől kell csinálni valameddig (pl. Samba3-at már kihagyhatod, legalábbis első körben).
Egyébként minden custom firmware kb. ugyanazt igényli:
1 SWAP partició
2 opt partició (a torrent önmagában nem fut el, mindenféle könyvtárak is kellenek hozzá)
3 adat (/mnt) partició+a web szerver egyes részei is itt vannakA headstart II felmegy a copy-paste-enter folyamatban.
Ha DD-WRT-t vagy Tomato-t raksz fel az sem elégedne meg 1 particióval.
A kellemetlen rész a formázás. Nagyobb HDD esetén (~TB) eltarthat egy darabig. Azért ajánlom a routert mégis (korábban volt más opció is), mert igy az inode eltérésekből adódó problémák elkerülhetőek.A jó hír viszont: Ha később mégis másik custom firmware-t szeretnél a felpakolt optware más firmwareel is életre kelthető.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1006 üzenetére
Még annyit szeretnék megtudni kedves ecaddict, ahogy olvasom itt az általad írt, és belinkelt leírást (http://wl500g.info/showthread.php?t=23684), hogy ha frissítem a fw-t egy oleg féle fw-re, akkor elivleg azt TELNET-el el tudom érni úgy, hogy csak egy ruTorrent-et telepítsek, vagy szükségem van erre a ASUS HEADSTART II-re, és az azt megelőző telepítésekre, ha már van egy üres ext3-ra formázott winyóm a routerhez csatolva?
Válaszodat köszönöm!
Üdv.
-
Visco
tag
Az egészben nekem az a zavaró, hogy ezzel az új fw-vel is ugyan ott tartok ahol eddig, legalábbis a torrent részével, az is, ez is kifagy több torrent esetén. Az előzőben nekem még a QoS -el problémám volt, nem tudom ez mennyire lett orvosolva. Nem próbáltam.
Ahogy olvasgattam, képben vagyok, hogy egy custom fw nem tartalmazza a szükséges torrent klienst. Így ha jól értem a következőt kellene tennem:
1. A router webes felületén frissítem a fw-t egy pl oleg féle fw-re a .trx fileon keresztül. Ezzel kapnék egy új webes GUI-t feltételezem, gyári, és talán néhány plusz beállítással, ami talán még stabilabb is.
2. Beállítom, (feltételezem van ilyen) a TELNET engedélyezését a webes felületén.
3. PUTTY-val fellépek, és kiderítem, hogyan kell linuxra feltelepíteni a linuxos verziójú utorrent-et vagy ntorrent, nem tudom mi a pontosan neve de ez a legkevesebb.
4. Ha minden sikerült, valahogy megoldom, hogy webes felületen el lehessen érni, és nyertem.
Megjegyzésként kollégám aki itt IT-s a cégnél felhívta a figyelmemet, hogy ezzel óvatosan, mert könnyen elbaltázhatok valamit az ilyen frissítéseknél, de ha vissza tudom állítani a gyári fw-t gáz esetén akkor próbálkozhatom vele, ezért is kérdeztem meg az ASUS fw rercovery mennyire jó, vagy nem.
Ha a fent említett lépések hiányosak, vagy teljesen rossz az elképzelésem, örömmel veszem ha kijavítjátok!
Köszönöm az eddigi segítségeteket, és a sok infót is!
Üdv.
-
ecaddict
senior tag
Nem teljesen fogom, hogy fagyhat le a számítógép a routerrel együtt (az fordulhat elő, hogy a net-et nem éred el), de az tény, hogy a gyári SW messze nem tudja kihasználni a HW képességeit.
Alkalmi (hobbi) letöltésekre jó lehet, de ahhoz egy kicsit drága ez a cucc. Azt tudni kell viszont, hogy egyik custom firmware sem tartalmaz beépített torrent klienst. Ezt utólag kell feltenni.
Nem mondom, hogy némi alap Linux ismeretek nem jöhetnek jól, de kis szerencsével/figyelmes olvasgatással meg lehet ezt oldani.Másik alternatíva várni a jobb gyári SW-et. Bár úgy tűnik azt is fejlesztik, az elmúlt kb. 5 év tapasztalata alapján a custom firmware fejlesztők állnak nyerésre.
-
Visco
tag
válasz
ecaddict #1004 üzenetére
Köszönöm szépen, az előző hs is hasznos, igaz nem fognék annak neki, ettől függetlenül a nekem szólót is nagyon köszönöm, áttanulmányozom a dolgokat, mert jelenleg ott tart a dolog, hogy több torrent esetén lefagy a router, és számítógép vele együtt fullra. Reset után nincs monitorkép, este fel is adtam, nem foglalkoztam vele, ezt is melóból írom most. De bízom benne helyreáll az dolog. Vagy hagyom ezt a torrent dolgot a fenébe, de elvégre ezért is vettem ezt a típust, vagy fogom és felteszek egy custom firmware-t kockáztatva, hogy elrontom az egészet, de lehet belevágok, mert kecsegtető lehet az eredmény szempontjából...
-
ecaddict
senior tag
Firmware cserét pl. áramszünet ronthat el.
Nekem már volt DD-WRT, Tomato, Oleg (némelyik már többször is) rajta.
Per pill egy olyan Oleg fut, amit forrásból fordítottam (erre semmi szükség nincs, de lehet)
A restoration tool-t eddig egyszer használtam (akkor is feleslegesen, erre utólag jötem rá.)
Web-en lehet csereberélni.Mindegyik firmware-re van install script. Keress rá itt.
DD-WRT: Link
Tomato: Link
Az Olegre pl itt: Link
Oleg Firmware: Link#1003
A korábbi üzenetet nem konkrétan a te esetedre szántam, ebben a hsz-ban válaszoltam neked. -
ecaddict
senior tag
Ha valaki saját maga szeretné lefordítani forráskódból az Oleg firmware-t, íme az is lehetséges. Egy Linux PC kell hozzá.
Az alapja az Oleg Wiki, de RT-N16-ra még kicsit hiányos. LinkElső körben le kell tölteni a szükséges progikat (ebből érdemes mindig az aktuálisat).
Hozzunk létre egy könyvtárat, ahol dolgozni fogunk (nálam ez a ~/Asus) majd rakjuk fel a progikat. sudo szükséges a toolok /opt könyvtárba rakásához.mkdir ~/Asus ; cd ~/Asus
wget http://wl500g.googlecode.com/files/hndtools-mipsel-uclibc-4.2.4-2.tar.bz2
sudo mkdir -p /opt/brcm
sudo tar -C /opt/brcm -jxvf hndtools-mipsel-uclibc-4.2.4-2.tar.bz2
sudo ln -sf /opt/brcm/hndtools-mipsel-uclibc-4.2.4 /opt/brcm/hndtools-mipsel-uclibcEzek után létre kell hozni a fordító scriptet (nálam build_N16.sh, RVER tartalmazza a verzió számát amit fordítunk):
#!/bin/sh
KVER=2.6.22.19
BDIR=cfm_n16
RVER=1533
BDIR="`pwd`/${BDIR}"
mkdir ${BDIR}
mkdir -p ${BDIR}/broadcom/src/linux
! [ -f "${PWD}/linux-${KVER}.tar.bz2" ] && wget http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-${KVER}.tar.bz2
tar -C ${BDIR}/broadcom/src/linux -jxvf linux-${KVER}.tar.bz2
ln -sf ${BDIR}/broadcom/src/linux/linux-${KVER} ${BDIR}/broadcom/src/linux/linux-2.6
[ -n "$RVER" ] && BVER="-r$RVER"
[ -z "`echo $PATH | grep hndtools-mipsel-uclibc`" ] && export PATH=$PATH:/opt/brcm/hndtools-mipsel-uclibc/bin
svn checkout "$BVER" http://wl500g.googlecode.com/svn/branches/rt-n/ ${BDIR}/broadcom/src/wl500g-1.9.2.7-rtn
cd ${BDIR}/broadcom/src/wl500g-1.9.2.7-rtn
make kernel
make
cd ${BDIR}/broadcom/src/gateway
make
make installFigyelem: A kernel verzió jelenleg nem lehet más a bináris Broadcom driverek miatt.
A trx (firmware) fájl illetve a modulok a ~/Asus/cfm_n16/broadcom/src/gateway/mipsel-uclibc
könyvtárban találhatók.A sikeres build kb ezekkel a sorokkal ér véget:
mjn3's trx replacement - v0.81, modified to pack ASUS compatible trx
WARNING: maxlen exceeds default maximum! Beware of overwriting nvram!
Finished building RT-N16 firmware version 1.9.2.7 (1.9.2.7-rtn-r1533)Nekem egy ilyen r1525 van fenn...
[ Módosította: ollie ]
-
Visco
tag
Öröm az ürömben az, hogy a seed megy, sebességben kicsit furcsa, de elképzelhető, hogy éppen nem seedeltem úgy, így ez még javulhat is, ellenben az általad tapasztalt probléma nálam is fellépet, egyszerre 3 torrentet adtam oda neki, lementem vacsorázni, mire feljöttem megszakadt a net, a router lefagyott, pont úgy ahogy nálad is.
Belenyugodnék, ha egyszerre 1 torrent töltése mellett a seedelés elfogadható lenne mivel nem szoktam sok filet egy időben tölteni, de annál inkább seedelek, így azt hiszem van még mit javítaniuk rajta...
Kérdésem az lenne, hogy ha mégis nekifeküdnék egy custom firmware telepítésnek, akkor ez a gyári "Firmware restoration" program képes helyrebillenteni a rendszert ha valamit csúnyán elbaltáznék, vagy az sem egy stabil dolog?
Valamint, hol kezdjem a dolgot, ha nem szeretnék semmi extrát a gyári funkciókon kívül, csak egy használhatóbb torrent programot?
Ahogy olvasgattam itt, egy firmware upgrade valami custom firmwarere működhetne? Ezek után Putty TELNET kapcsolódás, és a kívánt torrent telepítése.
Elképzelhető, hogy linuxhoz totál laikusként egy custom firmware telepítés, és egy normális kliens telepítése megoldható, vagy ne vállaljam be?
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Torrent meghívó kunyeráló
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung, WD, Micron 2TB Gen4 NVMe SSD!
- Macbook Pro 16" - 2020 gyártás, 8 mag i9 / 6 mag i7, 32/512GB, 4GB Radeon - garancia ( 4442)
- Macbook Pro 15" - 2017 gyártás, 4 mag i7, 16/512, 4GB Radeon - garancia ( 97)
- Macbook Pro 13" - 2018, 16GB RAM, i7/i5, 512/256GB SSD, touchbar - garancia
- Macbook Pro 13" - 2020, 4 mag i7, 32/512GB, touchbar - garancia ( 901)
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest