Új hozzászólás Aktív témák
-
-
janos666
nagyúr
Mi lehet az oka, hogy a Z68 E3G3 lapban csak PCI-E 1.1 sebességgel hajlandóak működni az 1x portok, amiknek papíron (hivatalos speckók) és szoftver detektálás szerint is 2.0-on kéne menniük?
A kártya tuti, hogy 2.0-ás, a 16x hosszú slotokban megy is 2.0-al, de egyik 1x slot-ban sem: screenshot (és a tényleges teljesítmény is 1.1-re utal)
Mondjuk tudom, hogy sz@r ez a lap, de sohasem jön ki úgy a lépés, hogy lecseréljem. -
janos666
nagyúr
Érdekes. Ma elcseréltem a 2x4Gb Kingston HyperX RAM-jaimat (papír szerint 1600 cl9 1.65V) Corsair Vengeance-ekre (papír: 1600 cl9 1.50V), és mindkettő tökéletesen ugyan azt tudja az alaplapomban. A HyperX-hez 1.5V mellett belőtt, Autó-tól szűkebb detailed timeng jó a Vengeance-nek is, tovább szűkíteni viszont nem lehet 1.65V-on sem, és ugyan így a freki: ahogy a HyperX, úgy a Vengeance sem megy nálam 18xxMhz-et CL10-ben és kézileg Auto-tól lazább detailed timing settings-el 1.65V-on sem.
Olyan, mint ha:
1: valójában nem is adna több feszt a RAM-nak a deszka, mikor kérem, vagy legalább is az említett RAM-ok közül egyiket sem érdekli egy picit sem, hogy 1.5 vagy 1.65V-ot kap.
2: ez az alaplap+CPU kombó nem tud 1600Mhz fölé menni a RAM-al értelmes keretek közt (CL11-et eleve kár lenne próbálgatni).Lap: Extreme 3 Gen 3, firmware 2.3 (1.x-el is ilyen volt a Kingston RAM-okkal...)
Ja... nem lételemem a RAM tuning. Igazából azért cseréltem 1:1, mert valakinek nem fért be a magas hűtőborda miatt a CPU hűtője mellé a Corsair RAM, én pedig egyszerűen kíváncsi voltam, hogy ez mennyit megy nálam. És ez így fura.
-
janos666
nagyúr
válasz
Wind-Storm #2621 üzenetére
Nem hiszem, RAID módban használom a vezérlőt, és CMOS reset után eltűnt a boot opciók közül a Windows boot manager, a meghajtót kiválasztva pedig szerintem MBR-t keresett (ami GPT-n nincs), mert nem akart bootolni, míg le nem futtattam a Win7 DVD-ről a boot recovery-t.
-
janos666
nagyúr
válasz
Wind-Storm #2618 üzenetére
Perpillanat semmire, de amúgy bármire.
Játék, AutoCAD Civil3D, hébe-hóba akár C++ compiler vagy videó kódolás.Nem kimondottan azért voltam mérges, mert nem értem el a 4Ghz-et, hanem azért, mert látszólag ok nélkül.
És ha nem is hagyom most meg a tuning órajeleket (bár miért ne, ha már itt a vízhűtés és bírja...?) akkor is érdekel, hogy mit bír a CPU...De a SpeddStep limitek voltak beragadva. (Mondjuk azt még most sem értem miért nem lehet Disabled, és úgy miért nem tartja a manuális szorzót...?).
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #2616 üzenetére
Megvan!
Engedélyeztem a SpeedStep-et, megadtam ott is 200W-os limiteket (CoreTemp szerint most olyan 107W-ot kajcsizik linx-el, úgyhogy elég lehetne kevesebb, de legyen csak nagy a játéktere...), és most stabilan tartja már a 40-es szorzót.Először azért tiltottam le a SpeedStep-et, mert azt hittem majd növelni próbálja a szorzókat és feszeket, de úgy tűnik nem. - Legalább is így, hogy most minden kézileg van megadva. (Vagyis talán az általam engedélyezett minimális mértékben emeli a VCore-t, de abból nincs gáz...)
Ideje megnézni meddig mehet az a szorzó.
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #2615 üzenetére
Kezd elegem lenni.
Feltoltam a Core Current Limit-et 300-ra.
Kikapcsoltam a CPU Thermal Throttling-et (a korábban említett overheath cuccal együtt).Az alaplapi FET-ek bordája hűvös az odabigyesztett ventilátor miatt.
A CPU-n ott a vizes blokk és forog benne a víz.Mégis rögtön visszapakolássza nekem a CPU szorzót 40-ről 35-re, ha eléri a CPU az ~50 fokot, és vissza, ha ez alá hűlt.
Most mégis mire véljem ezt, és mit tegyek ellene?
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #2614 üzenetére
Kikapcsoltam valami overheath protection-t (vagy mit) a ventilátor szabályzás alatt (egy szem ventilátor sincs az alaplapra dugva...), de nem változott a helyet.
Szorgosan pakolássza visszafelé a szorzót 40-ről 35-re.És egyre biztosabb vagyok benne, hogy az 50 C˙-os CPU maghőmérséklet váltja ki a dolgot, mert mióta Level1-re tettem a loadline cal-t, és több feszt ad a procinak, azóta gyorsabban is szalad fel 50 fokra, és hamarabb is vált vissza a szorzóból.
v1.30-as UEFI van fent, Asrock oldalán nincs frisebb. Downgrade-el most nem kísérleteznék mert úgy vettem észre hogy CMOS reset után nem bootol GPT partícióról, csak ha lefuttatom a Windows DVD-vel a startup repairt, de az egyéb kellemetlenségekkel jár...
-
janos666
nagyúr
Még várok az alaplapi mosfet blokkra, hogy bevizezzem, de most tettem oda egy leszabályzott ventilátort a bordák fölé.
Így linx alatt sem forróak némi tuning mellett sem, sőt, alig langyosak.Viszont így is szeret még oda-vissza kapcsolgatni 35-ös és 40-es szorzó közt, ha felpakolom 40-re és elindítom a linx-et: 40, 35.
Most így elnézegetve teljesen olyan, mint ha 50 C˙-on lenne a thermal throttling limit.
Lehet véletlen, de 50 fok körül esik le a szorzó, 43 körül visszavált, majd ha megint eléri az 50-et, akkor ismét leveszi.Mi nevezhető biztonságos hőfoknak és hol lehet ezt kézileg felülbírálni az UEFI config-ban? (Teljesen azért nem akarom kikapcsolni, mert mi van ha leáll a vízpumpa vagy ilyesmi...?)
És Level2-es loadline kalibrálással is elég nagy a Vdroop, mert 1.25V-ot adtam meg kézileg fixen, de olyan 1.15-öt mér vissza a lap terhelés alatt.
-
janos666
nagyúr
Ahá, kösz.
Nézegettem ezt a lapot, és szemeztem ezzel a "render"-el, de nem túl egyértelmű a neve.A "config" szó lenne a lényeg, mert eddig sem "a BIOS-ban", hanem "a BIOS config-ban" mászkáltunk a DEL vagy F2 megnyomása után, nem magában a BIOS-ban, ami egy bináris kód a ROM-ba "égetve".
-
janos666
nagyúr
Nemrégiben lettem E3G3 tulaj.
Alapvetően a 775 furatok vittek rá a döntésre, mert így nem kellett aggódni a vizes blokkom 775-ös lefogatókerete miatt.
A CPU blokk az fel is ment gond nélkül, csak aztán jött a baki, hogy a MOSFET-ekre nem találtam blokkot. Most furattáv alapján egy x38-as ASUS szett blokkjait próbálom majd fel rá.
(Mivel passzív vízhűtésem van, így az alaplap tápáramköre túl forró terhelés alatt, ha tuningolni próbálok...)Még egy problémám van:
Sehol sem találtam leírva a számtalan feszültség névleges értékét.
Egyedül a Vcore az egyértelmű, mert ahhoz van offset mód, de a többi mind Auto-n indul, de csak abszolút értékben tudom manuálisra tenni őket - és nem tudom hol kéne fixálni, ugynis mint ha Auto-n emelgetne ezt-azt akkor is ha csak a szorzót emelem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- TCL LCD és LED TV-k
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Magisk
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming B560M-E Alaplap
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- Félkonfig eladó!!! Gigabyte GA-B75-D3V+i7 3770+16GB Kingston ram!!!
- s754, s939, AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, AM5, FM1, FM2 alaplap, CPU akciÓÓÓ
- RITKASÁG !! ASUS P5QL-M DELUXE/WIFI-AP /Xeon Bios /Xeon X5470 /2X4GB DDR2 /Thermaltake Hűtő
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged