- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
csongi #13886 üzenetére
A lapocska pár 10mA nagyságrendben fogyaszt, illetve attól is függ, hogy éppen használod-e rajta a wifit, esetleg alvó módban van.
Ahhoz, hogy áramszünet esetén is tudj időt mérni vele, szükséged lesz vagy egy külső RTC modulra, vagy egy táptól független, elemes vagy akkus táplálásra. A legegyszerűbb talán 3db AA vagy AAA tartós elem lenne egy diódán keresztül a táppal közösítve: a dióda megakadályozza a táp irányából az elem felé a visszáramot, évekig is elketyeg róla a cucc, ha nincs túl sok áramszünet.
Az áramtalanítás szerintem nincs rá hatással, ez csak egy mikrokontroller. Esetleg adatot veszíthetsz, ha használod a beépített flash-t (SPIFFS fájlrendszer), de károsodni szerintem akkor se igen fog.u.i.: jó sokáig írtam
-
gyapo11
őstag
válasz
csongi #13886 üzenetére
Nem tudom mennyire ismered az arduino programnyelvét, amit az IDE-be kell bepötyögni. Szólj, ha valamit nem értesz.
Szóval kell egy időmérés. Erre van a millis() függvény, ez másodpercenként 1000-rel növekszik. Vagyis ha a program indulásakor elteszed az aktuális értékét egy változóba és utána összehasonlítod a millis() aktuális értékével, akkor megkapod, hogy az elejétől mennyi idő telt el. Ez az időmérés alapja, ha 5 perc múlva akarod a relét bekapcsolni, akkor a millisnek 5*60*1000-rel kell nagyobbnak lenni, mint induláskor volt. Ha 50 napnál hosszabb ideig lesz bekapcsolva az arduiono, akkor meg kell oldani a millis() 50 naponkénti nullázódását.A relé bekapcsolásához kell egy digitális kimenet, amit outputra kell állítani. Ezután ha high értéket írsz bele, akkor 5 V lesz a kimeneten, ha low értéket akkor meg 0 V. Kell ide egy fet vagy egy ellenállás+npn tranzisztor, hogy a relé ne a processzor kimenetét terhelje.
Áram nélkül nem fut a program, és az eepromot és flasht kivéve minden adat törlődik. Vagyis használhatsz egy külső táppal ellátott ramot, pl. rtc-t, vagy beírhatod a nem felejtendő adatokat az eepromba vagy a flashbe. Ezeket a következő bekapcsoláskor beolvashatod, és folytatódhat a program ott ahol az áramszünet jött. Az áramszünettel nincs baja, csak előtte mentsd el az adatokat.
Fogyasztás 10-20 mA lehet kb. -
Tankblock
aktív tag
válasz
csongi #13249 üzenetére
Szia, Őszintén mondva PLC-t utoljára középsuliban programoztam, az meg nem merem leírni mikor volt .... Azóta sokat fejlődhetett ....
Én azt mondom először szelepet válasz, ahhoz kell meghajtó elektronikát tervezni,
Majd milyen szenzorok és featurek kellenek, és utána lehet megnézni hány IO van szükség, saccolni h mi az ami szükséges. Alehetőségek tárháza kellően nagy, Ha az elején vagy nem mennék neki 6 szelepes rendszernek. Részegységenként mennék, és látni fogod milyen haamr tellik a flash/memória ekkor még eldöntheted h könyvtárak helyett optimalizálsz vagy kontrollert cserélsz...... lehet a végén ATMEga 2560 és ESP 01 fogsz használni, vagy akár ESP32, vagy STM-32 az a TE design döntésed kell hogy legyen....Ahogy a nagykönyv írja NO Free Lunch - ezt végig kell tanulnod, vagy megveszed...
-
Tankblock
aktív tag
válasz
csongi #13227 üzenetére
Elhiheted a végén drágább lesz, vagy az időd megy bele vagy megíratod a programot már itt több lesz mint amit írtál.... ls még nem adtam össze a HW, amit használsz/ elfüstölsz....
Én nem bíznám tesztelésen kívül próbanyákra az öntözőrendszeremet. Egy kontakt hiba rosszkor és ázik minden......
A nyák mert azért fog kelleni, mivel ha utánaszámolsz mennyi az annyi kelleni fog GPIO extender, a végén ha elhagyod az UNO-t és ESP32 cseéled fele annyi fejfájásból megvan....
Oda meg kelleni fog levelshifter 3V3 és 5V közé. A relének meg dióda meg opto az üzemeltetéshez, vagy veszel relé boardot.még sok helyen lehet probléma. Elsőre túl nagy falat. Bontsd kis feladatokra és old meg őket.
PL 1 csao üzemeltetése bemenő jel alapján, NTP óra, weboldal websocket használata..... -
Tankblock
aktív tag
válasz
csongi #13217 üzenetére
Szia,
pontos szeleptípust tudnál-e linkelni, ha jól sejtem itt még nyákot is kell tervezned, és GPIO extender is kellhet ha maradsz az eredeti Uno R3 melett. RTC/vagy wifin NTP mindenképpen kelleni fog. még a kijelző is kérdés mit szeretnél.... Halkan jegyzem meg a múltkor a sárga kék feliratos áruházban 1 híján 7e ért adtak ilyen időzítót igaz az csak 1 csatorna.... neked meg 6 kell szóval 42 Mátyás....számold ki mennyi lesz a buli, nehogy kiderüljön h egy kommersz termék többszöröse lesz....
-
dew28
aktív tag
válasz
csongi #13187 üzenetére
ontozorendszerhez valo magnesszelep alapbol 24vAC, vagy 9vDC solenoiddal elterjedt. membranos, alap szurovel rendelkezik, adott esetben pedig vizatfolyas mennyiseget is tudsz rajtuk szabalyozni (manualisan). ha nem ivoviz minosegu vizzel ontozol, akkor en mast nem ajanlanek joszivvel.
kinai alatt erre gondoltam, de ez felejtos kb minden alkalmazasra.
-
dew28
aktív tag
válasz
csongi #13184 üzenetére
csak egy kosza mellekszal, de a magnesszeleprol dobj mar egy kepet, mert ha 24v DC, akkor ha jol sejtem ez a kinai 'szelep' lesz. (ha ez igy van, es mondjuk nem akarsz sokat sz*pni a kesobbiek soran, akkor engedd el nyugodtan ezt az otletedet, es hasznalj ontozorendszerhez valo magnesszelepet.)
Amugy a 24vDC/1A az rohadtsok.. valamit elszamoltal, vagy szennyviz-atemelot epitesz?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
csongi #13182 üzenetére
Bocs elkapott a meló....
Öntöző rendszer esetén a zárt alapállapotú szelep kell hogy legyen a rendszerben..... Különben elfolyik a víz....Másik a SONOFFra a Tasmota firmware MQTT vel kommunikálni és raspi-n egy Mosquitto MQTT broker és vagyHome Automation vagy Nodered mint logikai réteg.... Ez a megoldás moduláris később lehet kapcsoló+hőmérő, amit el tudsz képzelni...
A serveres megoldás html + javascript comboval működik, a security már más tészta... Azt nem engedném webre, márcsak anyagi megfontolásból se.....
-
Janos250
őstag
válasz
csongi #13182 üzenetére
A szerver maga a mikrokontroller, amibe beírod a WEB lap forráskódját, és ha pl. mobiltelefonon lekérdezed, akkor elküldi a telefonra, és a visszajövő választ értelmezi. Mindez neten.
Akkor olyan relé kell, aminek a meghajtó árama annyira kicsi, hogy a mikrokontroller meghajtja, mert ha nem, akkor oda is kell egy tranzisztor.
Ezért használok FET-et reléként, mert azt símán meghajtja, nem kell egyéb alkatrész, nincs benne mozgó, beégő csatlakozó, és többnyire még olcsóbb is, mint a relé.
-
Janos250
őstag
válasz
csongi #13175 üzenetére
Én a következőt csinálnám:
ESP32, + relék. Állítás neten keresztül WEB-en, az ESP a nethez a routeren keresztül kapcsolódik. Relé: szilárdtest relé jobb, de drágább.
Nincs se helyi szerver, se kínai, se app, csak a böngészőben WEB lap.
A programjába bele lehet tenni automatikus ki/be kapcsolásokat is.
Lehet, nem kínlódnék vele sokat, hanem a Sonoff 4 CH-ból vennék kettőt, és azt programoznám fel. Az ugyan nem ESP32, hanem csak ESP8266, de erre a célra az is tökéletes. Hasonlót DC48 V-ra csináltam, FET-ekkel, amatőr madzagolással, majd a nyáron akarom megcsinálni hozzá a panelt (JLCPCB), és 3D nyomtatni a dobozt. Azért 48 V-ra, mert mások is dolgoznak vele, és ha valamelyik lökött elkezdi szerelni, és agyonüti, mehetek a börtönbe. -
gyapo11
őstag
válasz
csongi #13175 üzenetére
Egy sonoffot vettem próbálni, működött, de mintha kínai serveres lenne az app, és pár időpontban tud ki vagy bekapcsolni. Szóval nekem egy nano+reléhez képest nagyon karcsúnak tűnt. az igaz, hogy nem próbáltam programozni.
Vezetékkel is lehet kapcsolódni egy nanohoz, egy rs-485 nekem biztosabbnak tűnik, mint a wifi, és bármilyen dróton elmegy. Egy akcióban vettem egy marék rs-485 panelkát pár $-ért, meg egy usb-s változatot a pc-be, és így könnyen lehet debudolni, leolvasni, vezérelni a hálózatot. -
Janos250
őstag
válasz
csongi #13169 üzenetére
Egy kis filozofálás:
Arra, amire vannak jól kidolgozott módszerek, nem érdemes egymillióegyedikként mégegyet csinálni, hanem a bevált módszereket célszerű használni.
Ilyen feladatra a kínaiak Sonoff (switch on off) néven gyártanak kész, bedobozolt panelt.
Mire egyedi alkatrészekből összerakod, többe kerül, mint amit a kicsik nagy szériában legyártanak.
Ilyen feladatra tipikusan ez a bevált, 4 csatornás darab:
link
Minden komplett kész, be van dobozolva, nincs más dolgod, mint a vezetékeket csatlakoztatni. Utána ugyanúgy nekiállhatsz programozgatni, mintha egyedi alkatrészekből raktad volna össze.
Vagy ha nem akarod programozni, bótilag van benne kész szoftver, amit én ugyan még soha nem próbáltam, de sokan dicsérik, használják.
Én vagy saját Arduino programot teszek bele, vagy a Tasmotát teszem rá, ami persze szintén Arduino program. Az utóbbi időben már csak a Tasmotát.
Nagyon jól kidolgozott rendszer, ha nem akarod, nem kell a program változtatásával bíbelődni. Bekapcsolás után, ha akarod WEB lapon keresztül beállíthatod.
Időzítést és komolyabb dolgokat csak akkor tud, ha vagy saját programot teszel rá, vagy teszel mellé egy MQTT szervert (málna).
Ennek is megvannak a saját, jól bejáratott módjai.
Ha hang vezérlést is szeretnél, akkor pl. Alexa.
Azt mondod a telefonodnak, hogy "Alexa, turn on kisszivattyú", és bekapcsol a kisszivattyú.
Valahogy így:
"You can ask Alexa to turn on/off Sonoff 4CH R2.
Standard voice control commands phrases (if you just say the device name, Alexa will turn on/off all the 4 gangs immediately):
Alexa, turn on {deviceName}
Alexa, turn off {deviceName}
Alexa, turn on {deviceName} {gangName}
Alexa, turn off {deviceName} {gangName}
The default names for the 4 gangs are: outlet 1, outlet 2, outlet 3, outlet 4. You can change the name if you like.
Explanation: if the device name of your Sonoff 4CH R2 is "My Switch", the gang name is "Outlet 1", then you can control with "Alexa, turn on My Switch Outlet 1". "
Mindezek készen vannak, csak válogatni kell, és a kész a legolcsóbb.
Ha programozást akarsz tanulni - mert az jó dolog - ugyanúgy lehet ezeket is programozni. Arra egy Sonoff basic a legjobb, legolcsóbb szerintem (mint már előttem javasolták is). -
válasz
csongi #13171 üzenetére
Nem jó a link.
A kolléga arra utalt, hogy UNO helyett érdemesebb csak egy ESP-re építeni az egész rendszert, ahogy írta, egy ESP8266 alapú Sonoff vagy valamilyen Wemos/Lolin/NodeMCU jobb erre a célra, vagy ESP32, ha több kimenetre / nagyobb számítási teljesítményre van szükséged.
Arduino UNO+WIFI összeállításra akkor lehet szükség, ha önmagában kevés az ESP8266 kimenete, vagy sok analóg bemenetre van szükséged, de egy ESP32 ma már minden szempontból agyonveri. -
Tankblock
aktív tag
válasz
csongi #13169 üzenetére
Szia,
Kitet linkeljél légy szíves....
Arduino Uno nem képes önmagában vezeték nélküli kommunikácóra. Ahhoz kelleni fog Wifi/Bluetooth chip....Nem tudom milyen öntözőrendszer lesz, mit is kell pontosan vezérelni, a helyedben készítenék egy tervet. Biztosan találsz hozzá akár kész projecttet is. Ha csak egy szivattyút kell működtetni akár még egy SONOFF Basic is megfelelő lehet, tág a spectruma a megoldási halmaznak.
Programozi meg muszáj lesz valamilyen szinten megtanulni....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest