- Milyen videókártyát?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dißnäëß #12885 üzenetére
Én személyesen nem ismerek ilyet, de a google igen.
Én személy szerint nem szívesen játszanék a 230V-tal, bár az sem jó, ha tele van az egész lakás wifis eszközökkel...
Esetleg ha olyan helyen vannak az eszközök, hogy alkalmas a környezet (nincs tv/hifi/más infrás eszköz, tűző napfény, az eszközök fizikailag "látják" egymást), esetleg infrakommunikáció is szóba jöhet! Egy infra led + ir receiver filléres alkatrész és 5 sorból megoldható vele az adatatvitel. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #12862 üzenetére
Jó az az ESP.
Két verziója van, az ESP8266, illetve az ESP32.
Ez az egyszerűbbik, az ESP8266.
Ami a panelon látszik, az a fém borítású tégla, az egy hibrid panel. Ennek több verziója van, manapság legelterjedtebb az ESP12, ami ezen a panelon is van. Benne van az ESP8266, a memória, és még ez-az.
Ugyanúgy Arduino rendszerben (is) használható, mint a többi, pl. az UNO. Nagyon közkedvelt a használata az IOT , háztartási okos eszközökben, pl. okos konnektor, okos kapcsoló, stb. Ezekben többnyire egy fizikai méretében pincurkára tömörített verziója található, 1M memóriával. WEB szerverként (AP), és kliensként(ST) egyaránt használhatók. PHP-t nem tud, de a PHP filozófia szerint használjuk.
Mert ugye a PHP filozófiája, hogy programból elkészítünk egy html szöveget, amit aztán neten elküldünk. Ezzel is azt csináljuk. Le tudjuk kérdezni, ha AP-ként használjuk, hogy az ST pl. milyen get, vagy post kérést küldött, és annak alapján állítjuk össze a választ.
Például, ha szenzorok adatait akarod egy WEB lapként elküldeni, akkor egy sztringbe belerakod a WEB lap alapvető kezdő dolgait, sztringgé alakítod a szenzor által mért adatot, appendeled a sztringbe, majd hozzá appendeled még a WEB lap végét.
Az így összeállított lapot elküldöd.
Ha ST-ként használod, akkor a szerverről kapott választ szintén sztringként kapod meg, amiből kiszeded a számodra hasznos infót.
Az okos eszközökben való használatra kidolgoztak egy eléggé univerzális programot. Tasmota a neve. Ebbe eleve bele van építve egy csomó szenzor kezelés. Amikor fut a program, WEB-en belépsz, és menüből állítod össze, hogy neked mi van rajta.
A szabad lába kevés, azzal spórolni kell. -
válasz
Dißnäëß #12862 üzenetére
Én bezzeg nem kapok ilyen cuccokat ajándékba.
Hát van, amiben jobb mint egy AVR, van amiben rosszabb. Utóbbi jóval kevesebb: nincs annyi lába, analóg bemenetből csak egy van rajta, az is sz*r.
Nem tudom előny-e vagy hátrány, de a CPU 3,3V-ot igényel, és bár a lábai 5V toleránsak, a beépített flash miatt elég háklis a tápfeszültségre, 3,6V már ki tudja nyírni. A linkelt lap tartalmaz némi védelmet és konvertert is, hogy usb-ről / 5V-ról működtethesd.
Előnye viszont annál több van:
Sokkal gyorsabb CPU, beépített flash memória (4MB), amit rengeteg dologra tudsz használni, és persze a wifi. De erről majd János250 kolléga többet fog írni, Ő az illetékes ESP ügyben.
A beépített flash miatt képes akár önálló webszerverként is üzemelni, olyan szinten, hogy sqlite adatbázist is lehet rajta használni. (A php azért nem fog rajta futni)
-
válasz
Dißnäëß #12859 üzenetére
Az arduino-ról ne tápold semmi esetre se, mert egy ilyen relé ha jól tudom 80mA körül vesz fel bekapcsolva, 8x80 az 640mA, az arduino onboard regulátora, vagy pláne, ha usb-ről működteted a lapot, nem nagyon fogja bírni. Inkább arra a külső 5V tápra kösd az arduino-t is, amire a relé board-ot.
-
válasz
Dißnäëß #12823 üzenetére
"Tápot az Arduino viszont nem a Pi-ről vesz, hanem a hozzá adott USB átkötő kábelen keresztül, tehát Pi4 egyik USB portjára rádugom, majd a micro-USB végét az Arduino shield-re és akkor indul be."
Ennek így nagyon nincs értelme! A hozzá adott kábel szerintem csak programfeltöltésre lenne való, minden mást a gpio-n keresztül kellene kapjon, különben mi a franc értelme van a gpio tűsoros csatlakozónak? Biztos, hogy jól van rajta? Nincs egy kapcsoló rajta, ami a tápellátást átkapcsolja? Egy fotót küldhetnél az aljáról, kíváncsi vagyok rá.
-
válasz
Dißnäëß #12818 üzenetére
Szia!
1. Elvileg csak egyféleképpen lehet és szabad rátenni az arduino lapot a pi-re, különben tönkre tudod tenni, sajnos a pi gpio soron egymás mellett van az 5V, a 3,3V és a GND, nem jól tolerálja a pi a rövidzárlatot. Gondolom úgy gyártották le az arduino-t, hogy összedugva illeszkedjenek egymáshoz, de azért nézd meg, nincs-e valamilyen jelölés (a képen és az oldalon sajnos a lap alja nem látszik). Valószínűleg eleve csak az 5V, a 3,3V, a GND és a soros RX/TX lábak vannak összekötve, a többi tű nincs is bekötve, így nem számít, ha nincsenek összedugva.
2. Jóféle gyártó, nekem is van tőlük pár alkatrészem, pár évvel ezelőtt vettem, ezek szerint jól kinőtték magukat. Jó minőségű dolgokat gyártanak (szerintem full kínai a cég).
3. Elvileg az összes "B+" jelölésű pi-vel kompatibilisnek kell lenni, még a zero-kkal is. Talán még az "A"-kkal is, de ehhez látni kéne a lapot.
4. Bármilyen nyelven programozhatod a pi-t, amivel képes vagy soros kapcsolaton keresztül kommunikálni a lappal. A python az ilyen alap eszköz, gyárilag tartalmazza az összes disztó, és közkedvelt nyelv is (és speciel utálom), ezért adja magát, hogy mindenki ezt használja.
5. Az egymás alatt lévő két zöld sor ugyanaz, az alsó (mama) csatlakozó sztenderd arduino header, a felső pedig ahogy írod, GND/VCC/SIG, akár egy servo-t, vagy tetszőleges szenzorokat rá tudsz dugni mindegyikre anélkül, hogy forrasztani kellene, mivel alapból két 5V, két vagy három GND láb van a header-ön, és ezek sem egymás mellett, ez egy kényelmes megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- EAFC 25
- Hobby rádiós topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fotók, videók mobillal
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged