- Azonnali VGA-s kérdések órája
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Valami baja van a tápomnak
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Házimozi belépő szinten
- Nyáron jönnek a gyártói DGX Spark verziók
- Amazon Kindle
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Aktív témák
-
BadGe
aktív tag
Hát akkor képzeld el az 1600-os XP-t ami szintén 1.4-en megy sima cool111-el 44 fokon... és ugyan ez a proc már volt 65 fokos is. Nemcsoda ha tele vagyok kételyekkel. Szóval lehet még ott hűteni. Illetve ezért vettem nagyon gyorsan egy XP-t az 1.2-es TB helyett mert az árkülönbséget inkább új procira költöttem mint sem vízhűtésre.
Ge. -
BadGe
aktív tag
Természetesen tudom, hogy melyik az alaplapi hőmérő, mert eddig amíg a processzor hőmérsékletével bajlódtam ez teljesen egyértelmű volt. A baj az (amiért most nagyon kétkedek) hogy a hűtőcsere után annyira lehült a processzor, hogy már eléri az alaplap hőmérsékletének a szintjét. Ez persze nem rossz, ha tényleg jól mér a hőmérő, de azt gyanítom, hogy a hűtőcsere közben a kolléga lejjebb nyomta a hőmérőt is, hogy így demonstrálja milyen jó az a COOLINK111. Remélem nem így van és tényleg azt és úgy mérem mint amikor még 55 fokos volt ugyan ez a proc. Csak ez most akkora hőmérséklet zuhanás volt, hogy nem tudok napirendre térni fölötte. Vagy lehet, hogy ez teljesen normális, csak az eddigi hűtőm volt olyan szar amilyen csak lehetett.
Ge. -
BadGe
aktív tag
Ejj, :( nem kapok választ pedig nagyon vártam volna. Azóta is kételyek gyötörnek ti. nagyon soxor előfordul, hogy az új összeállításban a processzor hőmérséklete ugyan annyi vagy _kisebb_ mint az alaplapé. De leginkább mindkettő ugyan az. 44 fok. És mostmár nem tudom igazán minek higgyek. Egy biztos, ha megfogom a borda allját, akkor az langyos, de legalábbis határozottan nem meleg.
Ge. -
BadGe
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Megtörtént a cooler csere és egyelőre még mindíg a ''csoda'' hatása alatt állok. Egyfelől a proc hőmérséklete 53 (alap) fokról lemet 44 (alap) fokra. Ezen kívül a kis fordulatszámú hűtő miatt egyben csendesebb is lett (rögtön elkezdett zavarni a 2 vinyó hangja).
Ha más írja el sem hiszem, de mivel az utóbbi két hónapban akaratlanul kereszelül menetm néhány proci meg alaplapcserén meg hűtőzsírozáson, hát egészen közelről tudtam követni a hülési folyamatot. (először elhülés a meleg láttán, aztán ''cool down'' lesz ez még így se, végül győzelem).
a Proc (még az XP is, ami áll. hidegebb mint a TB) volt ugyan ebben az alaplapban 65 fokos alapon, amelyet az ezüstpaszta megoldott és így beállt 53-ra. Persze rohadt hangos volt a design-os kis (nagy) hűtőm.
Ez a coolink 111 (sima) pedig most pofátlanul ezt a 44 fokot produkálja, ráadásul csendben.
Azért egy kicsit gyanakszom hogy a szakember aki felhelyezte a coolinket esetleg egy kicsit lejjeb nyomta a hőnérőmet... eddig hozzáért a procihoz, remélem most is. De végülis miért tenne ilyet nem? ráadásul a hőingadozás olyan, hogy terheléskor elég gyorsan melegszik, aztán nyugodtan hül vissza. Gondolom ha sok levegő lenne a mag és mérő között, akkor legalábbis a felmelegedés lassabb lenn...
azért a biztonság kedvéért egyszer még megnézem, most had legyek egy kicsit optimista.
szóval beállítástól függően akár 20 fok különséget is produkálhat egy proc. nem semmi.
(XP1600, ha nem akarjátok visszakeresni, de régebbi hozzászólásokban megtaláljátok a teljes kálváriát)
Ge. -
BadGe
aktív tag
Hali. Kb egy órán belül bekerül a gépembe egy Coolink 111, nem plusz hanem sima. XP1600+. Mire számítsak? jelenleg egy baszott nagy 2 propelleres valami van rajta de útóbb az kezd kiderülni, hogy az összesen 14000 fordulat ellenére ez a borda mégsem annyira jó mint amennyire szép. (tényleg mutatós).
Ge.
ui.: szóval a gépcserés történet folytatódik, de hát ha már így belegabajodtam akkor legalább legyen hideg és legyen halk... majd meglátjuk. -
BadGe
aktív tag
válasz
Riandort #130 üzenetére
A VCool, CPUidle és társai csak nyugalmi helyzetben tudják ''hűteni'' a processzort, azzal, hogy kvázi kikapcsolják (persze egy kicsit árnyaltabban, halt, fsb meg ilyenek) de használat közben a proc úgy dolgozik ahogy a csövön kifér, vagyis melegszik.
apropó: ez a hőingadozás nem árt a procinak? valahogy úgy mint a sivatagi köveknek. Nappal felmelegszenek, este megfagynak. Előbb utóbb aztán megrepedeznek és sokkal később homok lesz belőlük... A processzorból is homok lesz? (szilícium :) )
Ge -
BadGe
aktív tag
A proc elég gyorsan bemelegszik, kb mint egy villanykörte. A hőmérők tényleg csalnak, nálam ugyan abban az alaplapban a TB és XP is produkélt 65 fokot. Most 49-52 fok körül megy a procom (de hangsúlyozom, hogy ugyan ez (XP) volt már alapből 65 is.
érdemes megnézni a következőket:
- Magfeszültséget lejjebb lehet vinni, nálam most 1.7-re (ABIT) van állítva, a TB1200 1.625-ön még stabil volt. Mindegy, legyen minél kisebb.
- Nálam a sima szilikonzsír _nagyon_ nem vát be, most ezüstöt használok, de van aki azt mondja, hogy a fehér színű is olyan vagy akár jobb.
- Esetleg megér egy kört maga a borda is, de az végülis olyan amilyen.
Ge. -
BadGe
aktív tag
kb 20e forint, annyiból már egy rendes procit is lehet venni sajnos. Én ezért költöttem +7000 forintot egy XP1600-ra, az előző 1200-eshez képest, mert azt mondták, hogy az egy picivel hidegebb. Ez igaz is, egy _picivel_ hidegebb. Na szóval cool dolog a vízhűtés, de lassan ott tartunk, hogy drágább lesz a leves mint a hús.
Ge. -
BadGe
aktív tag
ezzel a "játékkal" épp azt szeretném kikisérletezni, hogy mennyit csal az alaplap hőmérője. Gondolom a proci nem csak úgy fogja magát és megsül, hanem mondjuk előtte elkezd hibásan működni. (mondjuk elszáll az opsys). persze ilyenkor visszakapcsolnám a hűtőt.
kíváncsi vagyok, hogy az AMD oldalain olvashato 90-95 fok max maghőmérséklet még a tűrhető max működési hőmérsékletet jelöli vagy a proc "olvadáspontját".
Egyébként úgy okoskodom, hogy a 100 fok az ugyan elég meleg, de a bakelit azért csak nem olvad meg akkor ha berakjuk egy fazékba amiben vizet forralunk. (és történetesen éppen tele van forrásban lévő vízzel)
Ge. -
BadGe
aktív tag
válasz
[Gandalf] #96 üzenetére
Hát azt hiszem vagyunk itt néhányan akinek a procija a LEGJOBBAN húzott, a LEGATOMSTABILABB, a LEGALACSONYABB hőmérsékleten a LEGGYORSABB, stb :) én sajnos nem tartozom közéjük, így továbbra is ellátogatok ide, hátha találok néhány értelmes hozzászólást is.
Azt hiszem megkockáztatok majd egy abszolút proc hőmérséklet mérést: lekapcsolom a ventillátorokat (mind a kettőt) és megnézem hol akad ki a proc. Eddig 73 fokig mertem elengedni, de lassan már attól félek, hogy tényleg az alaplap sínyli majd meg a dolgot...
ha valaki eljutott már olyan hőfokig ahol a proc kihalt, az legalább örülhet, mert meg tudja mondani, hogy mennyit csal a hőmérője.
pl nem lepődnék meg, ha mondjuk az alapon 50 fokos procin mondjuk 75 fokon kifagyna, de azon se ha egy 40 fokosnak mondott proc esetleg 65 fokon produkálná ugyan ezt. így legalább tényleg kapnánk valami képet a max hőmérsékletekről és a hőmérők "szórásáról"
Ge. -
BadGe
aktív tag
73 fok, rádugtam a hűtőt nem bírtam tovább :( ha kicsit lejjeb megy, akkor megbpróbálom a kis fordulatszámú, nagy átmárőjű hűtőt.
-
BadGe
aktív tag
71 foknál elkezdett sípolni az MB5, most 72.
-
BadGe
aktív tag
70 fok, azt hiszem egyelőre próbálom hűteni...
-
BadGe
aktív tag
68 fok, még mindíg nem terhelem, csak a browser megy. beizzítottam egy "halk" hűtőt amivel fúkni fogom rá a levegőt...
-
BadGe
aktív tag
65, lassan kezdek ideges lenni...
-
BadGe
aktív tag
63... nem találom a cooler tápdugóját!!!!
-
BadGe
aktív tag
59, a borda alja már kézzel mérve is meleg!
-
BadGe
aktív tag
57 és megy...
-
BadGe
aktív tag
Hali, egy élő processzor fűtés tesztet riportolok éppen. :) izgulok.
kikapcsoltam mind a két ventillátort a hűtőbordán, 47 fokról kezdett emelkedni a hő, most éppen 55.
csendes a gép. -
BadGe
aktív tag
hát ennek igazán örülünk, de ez nem versenyfutás. Ha segíteni szeretnél, akkor esetleg megnézhetnéd, hogy a hőmérőd hogy érintkezik a procival. Ennyit ugyanis nem szórhat a dolog. (bár állítólag 10 fokot szórás létezik) Nálam szilikonzsírral 65 fok volt, alapból, bezárni nem is mertem a házat.
idel progik: alacsony prioritáddal futó taszkok, amik időről időre megkapják a vezérlést de jellemzően _csak akkor_ ha másnak nem kell a processzor, ekkor végrehajtanak egy HALT utasítás, ami a procit üres állapotba helyezi, ilyenkor nem csinál semmit egészen a következő megaszkításig. Azt hiszem tudják manipulálni az FSB-t is, és biztos van néhány trükk amit még használnak. Win2k alatt mondjuk ezt az IDLE task-nak kellene elvégeznie...
Ge. -
BadGe
aktív tag
Nekem a jézuska hozott egy 300W-os tápot :) mert eredetileg nekem is 235W-os táp volt benne. A táp annyiban számít, hogy jobban melegszik ha kisebb. (azt hiszem) így a zárt házat az is erősebben fűti.
Nekem az alaplap 1.64-et jelzett vissza és még stabil volt. esetleg lehet próbálkozni ha van vesztegetni való időd. (az 1600+ esetén most 1.7-et jelez vissza a lap és stabil)
Borda: nálam a borda éppen csak langyos, ha melegnek érzed, esetleg azon még lehet javítani. Én igazából a nyártól félek egy kicsit. De lehet, hogy nem is a procit kell majd hűteni hanem a lakást :)
Ge. -
BadGe
aktív tag
nálam 3 nappal ezelőltt az 1200-as TB 1.6-os corefesz-en stabilan ment (1.64).
A nyálra azt mondják, hogy éppen annyi kell ami a magot befedi. (megszopattam magam az új xp1600-al, mert egyfelől sima szilikonzsírt tettem rá, másfelől meg úgy kikentem, egy tepsit... így aztán kapásból 65 fok volt)
A nagy ház sajnos nem számmít. Zárt állapotban akár 5-7 fokot is emelkedhet a hőmérséklet, de ez persze szellőztetéstől függhet. Amíg kisérletezel addig a bázis állapot a nyitott ház legyen.
nyitott háznál 49-52 fok körül volt a proc hőmérséklete. rengeteget paráztam miatta. szal, szívni kell egy kicsit vele. Meghalni nem fog, legfeljebb megtudjuk, hogy hol válik instabillá :)
Ge. -
BadGe
aktív tag
hát a zsírszerű pasztához képest nekem legalább 10 fokot húzott lefelé. Vettem fehéret is, de arra már nem volt erőm, hogy beiktassak még egy közbenső lépést a teszt kedvéért. Szóval a fehér akár még legalább ilyen jó is lehet. Az hogy a néveleges fesz mennyi, nem tom, az alaplap kezdetben nekem is 1.75-re tette (amit egyébként 1.79-nek mér) még a TB1200-nál is. A Thunderbird ment 1.6 volton (1.64). most 1.675-ön van, ami 1.7-nek látszik és _eddig_ nem volt gondom vele. 1.625-ön egy Microsoft DX8 SDK példaprogram szoftver módban már fagyott.
Ge. -
BadGe
aktív tag
Karib: nem akartok valami átfogó processzor hőmérsékelt / paszta minőség / hűtőborda tesztet csinálni? Nem tom, hogy a hőmérő állásán csak én voltam-e ennyire megilletődve.
XP végeredmény: 48(53) fok, ezüst paszta. Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Eredmények:
ugye indultam az 1200(266)-os TB-vel. ez volt úgy 58 alap / 62-63 terheléssel. Fémoxid paszta.
Kicsit több pasztát tettem rá és levettem a feszültséget 1.6-ra (1.64 mért) így a hőmérséklet akér 49-50 fokig is lement. terhelve + 5-10.
Megvettem az XP1600-ast, hogy az majd hidegebb lesz. Ehhez képest első induláskor 65 fok volt és emelkedett. ---> sima szilikonzsír volt rajta.
Végül rászántam magam és vettem ezüst pasztát, épp a kellő mennyiséget elhelyeztem a mag tetején, a feszültséget 1.675-re állítottam (1.7 mért) most 48 fok alapon és 53 fok terhelve (CounterStrike). Ezzel már elégedett vagyok, talán a feszültséget egy picit még lehetne csökkenteni, az mondjuk max -2 fok.
Nagyon fontos állítólag, hogy a hőmérő az olyannyira odanyomódik a proc alljához, hogy ha csak simán beteszem a foglalatba, akkor a hőmérő nem engedi beleesni, úgy kell "belepaszírozni".
Ge. -
BadGe
aktív tag
Hát amennyire ezek a tetű procik szivatnak, lassan már alapból fogok ilyen hülyeségeket mondani, hogy még gondolkodnom sem kell :)
all: hát szóval kozmetikailag azért persze lejjebb nyomnám azt a hőmérő-higanyszálat, ugyanis a 1600+ az nem 1800+ (kíváncsi vagyok akkor mit lépne) és még nincs is nyár.
azt már olvastam valahol, hogy akkor lényegében csak egy "éppen csak pöttyni" paszta kell, abból is mondjk ezüstös. (ez számíthat nagyon sokat?)
De megfordítom a kérdést: van valami amit a kenőanyag felvitele során vagy a borda felhelyezése közben nagyon-nagyon el tudok szúrni?
Ge. -
BadGe
aktív tag
hát ez az egész proc úgy néz ki ugye (biztos tudjátok, csak magamat ellenőrzöm), hogy van a közepén egy kb 1 cm2 területű vas darab, ami gondolom a proc, körülötte meg jó sok üres hely. alul meg midenféle kitüremkedések.
A hűtőm alsó fele olyan, hogy van benne egy kör alakú kb 1 mm-es bemélyedés, aminek legalább 4 cm a keresztmetszete (d). ezt most jó alaposan kitömtem pasztával.
Ezek szerint jobb ha csak a procira teszek egy csepp anyagot? (közben egyszer már leszedtem, úgy tűnt, hogy a mag eléggé szétnyomott minden felesleget ami a borda és közte volt)
A hőérzékelő egyébként totálisan nekinyomódik a proc alljának.
Igazából mindegy, hogy mennyit mutat az az elcseszett hőmérő, csak tudjam, hogy mi a limit. felőlem mehet 90 fokon is (AMD oldalon mintha ilyet olvastam volna) csak akkor valaki mondja azt, hogy "szarjak bele, lehet az akár 80 fok is, akkor sem lesz vele gond"
itt elősorban a nyárra gondolok.
de hát itt a fórumon 40-45 fokokkal rémisztgetnek a kollégák, szóval a 60(65) elég magasnak tűnik.
Ge. -
BadGe
aktív tag
Na vége a vidámságnak, valamit biztosan nagyon elbaszok még a multitaszkos blue screen sem segít :)
betettem az új XP1600+ procit a gépbe, mondván, hogy az talán jobb lesz mint az 1200-es TBird. Az ugyanis agyon meleg volt.
Ehhez képest alig hajtottam meg az XP-t máris 65 fokosra melegedett!!!!
kérdések:
mekkora VCore feszt állítsak (a TB 1.6-on ment stabilan, az XP ezzel már winboot közben megállt)
mennyi vajat tegyek a bordára? épp csak egy keveset, vagy nagyon sokat? most azt hiszem tocsog.
ez ráadásul nem fehér szinő paszta, hanem határozottan olyan mint a zsír!
Sürgős, mert közben szép csendben megsülök!
Ge. -
BadGe
aktív tag
Te LordX, hogy mosolyogjak végre, hogy megértsd :) Nem gondoltam volna, hogy ennyire nem nyilvánvaló, hogy baromságot írok :) Ezért írtam, nagybetűvel, nehogy valakinek elkerülje a figyelmét, és olvasás után elgondolkozzon, hogy vajon nem oltári nagy baromság ez?, De most komolyan kibaszott rosszul érzem magam, hogy még magyarázni is kell, annál is inkább mert így nehezen fogsz tudni kiszálni a sértődöttésgedből. ->> helyes válasz egy smiley
1. "mesterséges kékhalál" :)
2. "fagyasztják a gépet" :) "ettől hűl a proci"
3. a BSOD-t gyorsan váltogatják a még futó programokkal :)
4. előgenerált :) BSDO-tól a windows gyorsabban fagy ha _akar_ :) :) ...mert már bent van a kessben :)
BSDO - Blue Screen Of Death
Na szóval, bocs, legközelebb még nagyobb baromságot írok, hogy a kezdő egyetemistáknak is feltűnjön :)
Ge.
ui.: de igazad vana, lehet, egy ezzel a teljesen laikus látogatókat feleslegesen vezetem félre. elnézést kérek! ki kell jelentenem, hogy a _fagyástól_ nem hűl a proci :) -
BadGe
aktív tag
:) Ejnye LordX hát nem írtam elég nagybetűkkel?
na szóval, a melegedésről: Panaszkodtam rengeteget, hogy a procim eszeveszett meleg. (52 fok nyitott háznál, terhelés nélkül, 62-65 zárt házban terheléssel).
végül az egész hóbelebancot kicsit átkonfiguráltam, sajna ehhez bele kellett nyúlni a gépbe is, amitől pedig irtózom, de hát ha lúd, legyen hideg..
1) levettem a hűtőbordát és megnéztem alatta a lónyálat. Namost éppencsakhogy 1 pici pöttynyi valami volt rajta, a régi 600-as athlonom pedig tocsogott a pasztától... Ide felkentem még egy keveset, amit egy másik régi hűtőn találtam, meret paszta ügyileg nem voltam felkészülve.
1A) megnéztem közben a proc hőmérő helyzetét is, teljesen hozzányomódik a proc aljához.
2) kiderült, hogy hiába kértem 300W-os tápot a srác aki a gépet összerakta egy 235W-os tápot tett bele, ami állítólag egyébként is nagyon kevés.
3) az alaplapot és minden egyebet betettem a régi toronyházamba, ahol egy kicsit több a hely meg a levegő.
Na szóval most szépen lement 48 fokra a proc hőmérséklete, remélem ez bezárt házban sem megy sokkalé feljebb.
Tanulság: legyen hely a házban, legyen megfelelő a táp, legyen elég paszta a borda és a proci között. Namost, hogy nekem hogyan sikerült összehozi hogy mindegyik el legyen b'szva?...
Ge. -
BadGe
aktív tag
ezek a programok csak windows alatt működnek. a működés elve, hogy kihasználják az operációs rendszer multitaszk funkcióit.
GENERÁLNAK MESTERSÉGESEN EGY KÉKHALÁLT. VAGYIS MÁS SZÓVAL FAGYASZTJÁK A GÉPET. ETTŐL HŰL A PROCI. NAMOST EZT A TASKOT NAGYON GYORSAN VÁLTOGATJÁK A MÉG FUTÓ PROGRAMOKKAL íGY ÉSZRE SEM NAGYON LEHET VENNI. AZ AZ ELŐNYE, HOGY HA A WINDOWS TÉNYLEG LE AKAR FAGYNI, AKKOR A KÉKHALÁL TASZKOT SOKKAL GYORSABBAN ELŐ TUDJA VENNI MERT MÁR BIZTOSAN BENT VAN A KESSBEN. -
BadGe
aktív tag
hát én továbbra is el vagyok keseredve (nem mondom hogy elhűlve mert az enyhén szólva nem igaz) ugyanis a proc-om teljesen nyitott háznál 52 fokos, terhelve, 56, ha be van zárva, akkor terhelés alatt 62 és délelőtt próbálkoztam egy kicsit overclockolni, amikor is nagyon gyorsan felment 65-re. Olvastam, hogy nem mindegy, hogy a hőmérő hol van ténylegesen, de egyelőre nem nagyon merek hozzányúlni a hűtőbordához.
ha esetleg leszedem és megpróbálom visszatenni van valami amire figyelnem kell? már azon túl persze, hogy nem töröm le a pöcköket. Pl van valami látható jele annak, hogy akkor most a borda jól vagy rosszul van rajt?
Azon túl, nincs extra pasztám sem, csak az amit a srác aki összerakta rákent. Az elég? vagy ilyenkor mindíg újra kell vajaznom?
Ge. -
BadGe
aktív tag
1200-as TB, még az elején gyorsan kipróbáltam, hogy mennyit bír és a SoftMenuIII-ban a szorzókat állítgattam, így lett 1333-as. (nem ezen járatom mert sajnos nagyon meleg. 55 fok, használat közben 59-60) minden esetre én nem is tudtam, hogy az Amd-k szorzózárasak lennének... (még szerencse)
Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- OLED TV topic
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Valami baja van a tápomnak
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xbox Ultimate előfizetések
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest