Hirdetés
- HP notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Everest / AIDA64 topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gaming notebook topik
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
-
PROHARDVER!
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
rovtiv3
aktív tag
Egy dolog biztos. FX-nél hiú ábránd, hogy 4.5 GHz (kb. 1.4v) fölött loadban léggel halk lesz a konfig. Ilyen nincs. Ilyenkor már igenis "helikoptert" vagy "repülőt" kell építeni.
Ez van.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz leviske #67325 üzenetére
"1. Ha a ház oldalát levéve a ~65°C-os procinál a hűtő külső lamelláját is melegnek érzem (persze nem ég oda a kezem), akkor nem lehet szó rossz pasztázásról, igaz?"
Bizony, nagyon igaz.
" Mert nekem PCGH kiadás van, amihez a csendesség jegyében egy ~45cfm-es ventit dobtak és úgy érzem az lehet a fő okozója a magas hőmérsékleteknek..."
Ez is igaz.
Esetleg tenned kellene a hűtő kimeneti oldalára még egy ventit, vagy lecserélni nagyobb légszállításúra. Ez esetben hangosabb lesz a cucc loadban, de valamit valamiért. A felfogatás részletkérdés, nem nagy ügy, csak bátor szív kell hozzá.
A hűtőd egy batár, de nem dupla toronyhűtő, ezért egyetlen venti tényleg kevés lehet, hogy átfújja.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #67299 üzenetére
Ha 30 fok van a szobában, akkor talán nem is akkora a baj. Nálam 24-25 fok van, (klíma) és így is határon van proci hőmérséklete, igaz, 1.464V-on, 4.8GHZ-en. Az FX tuning 4.5GHz fölött már nem tojásfestés-levesszűrés kategória. Ilyenkor képes közel 200W-ot is pekapni a Vishera, itt már minden számíthat.
Az újrapasztázást megpróbálnám. Ezen kívül esetleg ránézhetnél a CPU NB-feszre, mert elképzelhető, hogy azon is lehet fogni néhány század V-ot. A gépemben 4db 4 GB-os RAM modul van, ~ 1900MHz-en mennek, az NB pedig 2400MHz-en, mindezt 1.16V-on. Nem tudom, mennyi Nálad az NB-fesz, de 2-3 század fesz csökkentés is jelenthet néhány fokot.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #67279 üzenetére
Esetleg a lapod BIOS-ában a proci ventiprofiljára érdemes ránézni. Lehet, hogy nem pörgeti fel a ventiket fullra, ha a processzor 60-65 fok fölött van. Ezt neked kell beállítanod. Annak a hűtőnek 1,416V-on érzésem szerint meg kellene fognia azt a procit. Csak egy ötlet volt. (Az oldallapot is leszedném egy kísérlet erejéig.)
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #67277 üzenetére
Az tényleg kicsit soknak tűnik, főleg a brutál K2-esed mellett (alatt). Ilyenkor jönnek a sztenderdek.
- paszta sok-kevés stb,
- ház szellőztetése, oldallap levétele stb,
- esetleg a videokártyától is felmehet a hőmérséklet, főleg játékok alatt (nálam is ez volt anno a GTX460-asomnál).
Remélem sikerül megoldanod a problémát. A Saberről egy dolgot biztosan kijelenthetek. A throttingot csak hírből, illetve ebből a topicból ismerem. A lap érzésem szerint a beállított feszültséget még egy korhadt széklábba is képes belepumpálni, 24/7-ben. Talán ezért is magasabb a procid hőmérséklete, mert az előző lapod képtelen volt erre, de ez csak találgatás.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #66971 üzenetére
Örülök, hogy megértettük egymást. Ez esetben talán nem túl nagy kérés, ha megkérlek, futtass le 1.5 óra Prime Blendet, 4.8GHz-en, a stabil beálításaiddal. Vélhetően ez Neked nem gond, elnézve a vizedet. Természetesen nem várok screen shot-ot, csak kíváncsi volnék, hogy csak nálam problematikusabb-e a Prime, mint az IBT.
Előre is köszönöm.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #66965 üzenetére
Értem, de valszeg én voltam félreérthető. IBT alatt, akár 70-72 fokosan is stabilan elfutott órákig a CPU.
Ugyanezekkel a beállításokkal Prime alatt 66-67 foknál már hibázott, fagyott. Ezt már nemigen lehet a hőmérsékletre fogni, ezt akartam mondani.
És lehet, hogy némely Prime bugos, de nekem, egy-két lépcső fesz-emelés megoldotta a problémát.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #66944 üzenetére
Mester, a legnagyobb tiszteletem mellett, akkor a dolog úgy néz ki, hogy stabil ugyan, csak egy kicsit nem az?
Értelek, persze. Többször leírtam már itt is, hogy hiába volt ibt-stabil a procim, ha kellett, órákig is elszaladgált volna vele, akár 70+ fokon. Aztán kapott 20 perc Prime-ot, és fagyott vagy eldobált magokat. Ezért én ehhez lőttem be a feszt (4.8GHz, 1.45V). Lehet, hogy csak az én kockám viselkedik így? Ha igen, elnézést kérek!Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz perfegor17 #66930 üzenetére
Prime. 1.5 óra, Torture Test.
Ha lefut a jelenlegi beállításaid mellett, meghajlok nagyságotok előtt.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ricshard444 #65957 üzenetére
"Milyen hűtőket ajánlotok? 4.5-4.7GHz-hez."
Röviden? A legnagyobbakat, ami csak létezik.
Komolyra fordítva egy FX 4.7GHZ fölött röhögve képes 200+Wattokat bekapni komoly terhelésnél. Én egy Corsair H110-zel hűtöm (4.85GHz), két Akasa Viper 14centis propellerrel, de így nyáron elkelne még kettő, szendvicsben. Pedig klíma is van, 24 fokra állítva. Igaz, ha nincs viszonylag hosszan fullon terhelve, kevésbé melegszik (pl játékoknál), de mindenképpen komoly hűtőteljesítményt igényel ekkora órajelnél.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #65887 üzenetére
Oké, közelítünk.
"Az alap órajel arra vonatkozik, hogy nem húztam..."
Ez eddig rendben, de miután a CPU LLC-t Ultrára tetted, a feszültséget igenis húztad. Ezért kérdeztem, hogy mekkora a fesz, illetve a hőmérséklet full load-ban.
Simán el tudom képzelni, hogy a memóriáidat kár 1.5V fölé vinni, mert nem ez a baj.
De ha a dolog így működik, nincs több szavam.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #65885 üzenetére
Kedves topictársam.
Ezt írtad: "Visszaraktam Ultrahighra, illetve a proci most 1.380V-n megy az alap órajelen..."
Ez nem azt jelenti, hogy full loadban ennyi.
Továbbá "rossz" Kommand Rate nem létezik.
"Azt pedig már írtam, hogy a hőmérsékletek rendben vannak..."
Csak ezt írtad:
" A hőfokokkal nincs probléma 50-60 fokos a processzor."
Ezért bátorkodtam kérdezni, hogy mekkora terhelés mellett.Egyébként néhány BIOS-kép nem ártott volna, de így látatlanban dobj egy kis feszt a procinak és boldogság.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz dethroner #65649 üzenetére
Ezen hozzászólásod első fele nyilván tájékozatlanságból adódik. Pontosan arra valók az energiatakarékossági funkciók, hogy mindezt a rendszer automatikusan tegye, mint ahogy teszi is. Nem kell váltogatni a BIOS beállítások között, ha történetesen játszani akarsz, a C&Q megteszi helyetted. Ha pedig csak netezel vagy filmnézegetsz, az összes mag többnyire 1.4GHz-en pörög. Mi kell még?
Ha Neked ez kevés, és az energia-megtakarítás jegyében még magokat is le akarsz kapcsolni, akkor nincs több szavam (már csak azért sincs, mert eddig a legtöbbet akartad kihozni a kockádból.)Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz pipo112 #65628 üzenetére
Igazad lehet. Sok függ attól, hogy mitől hal be a proci. Alacsonyabb órajelen és feszen a szivárgási áram is alacsonyabb. Következésképp az a progi fogja jobban megfingatni, amelyik jobban fűt (IBT). Viszont a Blend mind az IMC-t, mind pedig a magokat egyaránt tekeri. Ezért el tudom képzelni, hogy a hűtési határ közelében jobban megterheli a CPU-t, minek következtében több fesz kell neki (a szivárgási áram ellensúlyozására), minek övetkeztében mégjobban fűt. Itt mindenkinek az adott optimumot kell megtalálnia. Az ém procim 4.8GHz-en, 1.45V-on 67 fokon már hibázik, alatta nem. 1.64V-on 69-70 fokon hibázik, de egyiket sem tudom kihűteni Prime alatt.
Viszont az IBT-t 75 fokon is végigtekeri.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #65624 üzenetére
Mesterem!
Másfél éve próbálok kampányolni ezen a fórumon, hogy tapasztalataim szerint az IBT, mint stabilitásteszt kevés. Az én kockám adott órajel és feszültség mellett órákig képes az IBT-n hiba nélkül elfutni, hiába 70 fokos a proci. Egy Prime Blend pedig negyed óra alatt letérdelteti ugyanezekkel a beállításokkal 65 fokon.
Olvasgatok itt mindenféle gyönyörű stabil feszültségértékeket, IBT-vel tesztelve. De ha tétován rákérdezek, hogy a Prime Blend lefutott-e legalább egy órát, ritkán kapok érdemi választ.
Ezért volt az előző kérdésem Johni5 fórumtárshoz is.
Béke. Nyilván.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #65621 üzenetére
Mester, ez mit jelent:
"Van, amikor lefut -pl. nálam sem dobja el sokszor..." Kevésszer meg igen?
Nálam a Prime soha, még pillanatokra sem veszi vissza a frekit. Jónéhányszor teszteltem, néha a feladatkezelőt megnyitva, órákon keresztül egyenes vonal, 100%.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Johni5 #65609 üzenetére
Tisztelt tettestársam!
Az általad bemutatott CPU-Z értékek számomra a misztikum határait súrolják. Egy FX 1.328V-on, 4.7GHz felett?
Kérlek, ha nem túl nagy gond, eressz rá egy óra Prime Blendet. Természetesen szükségtelen a screenshot, elhiszem, hogy lefutott. Ugyanakkor szerintem úgy lenne teljes a kép, ha leírnád, hogy Full Load-ban mekkora feszt kap a proci.
Maximális topictársi tisztelettel, előre is köszönöm!Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz dethroner #65605 üzenetére
Oké. Tehát a Capability-k 100%-on, a Command Rate 1T, a RAM időzítések 10,10,10,27-en.
Így tesztelj.
"Közben azt hiszem találtam stabil beállítást..." Az kevés, hogy azt hiszed. IBT-t, fél óra Prime-ot rá.
Megkérdezhetem, hogy a CPU NB fesz miért van 1.2V felett? Te állítottad be, vagy a lap?Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz dethroner #65587 üzenetére
A CPU Current Capability-t, illetve az NB Current Capability-t visszavetted 100%-ra?
Ha nem, hangsúlyozottan próbáld meg. 120% fölött nálam is produkált random fagyásokat alacsony terhelés mellett. Egy próbát mindenképpen megér.
A Command Rate lehet 1T, ugyanakkor a RAM időzítéseket kezdetben 10,10,10,27-tel próbáld meg. Aztán meglátjuk.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Nem feltétlenül idevágó dolog, de mégiscsak itt vagyok "otthon".
Egy kis problémám akadt. Ma délelőtt vettem észre, hogy az energiagazdálkodás nem működik, a procim folyamatosan max. órajelen pörög (4816MHz). Ezzel együtt az energiagazdálkodási lehetőségek beállításaiban simán eltűnt az az opció, ahol százalékosan meg lehetett adni a proci frekvenciájának alsó határát. Win7-em van, a konfigom a bemutatkozásban. Nálatok is történt ilyesmi? Vagy nálam van a bibi? (A Windows nemrég frissített.)
A segítséget előre is köszönöm.Már bocsánat...
-
-
rovtiv3
aktív tag
Az derék! Gratulálok!
Megpróbálnál akár följebb is menni? Csak azért kérdem, mert ugyanilyen lapom van, igaz egy 9590-es van benne, de nem egy takarékos jószág. A feszből ítélve a Tied viszont akár az lehet. Esetleg, ha a hűtésed bírja, kipróbálhatnád a 4.7GHz-et, 1.404V mellett (LLC Ultra High-on).
Csak egy ötlet volt.Már bocsánat...
-
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Leon77 #64763 üzenetére
Akkor elképzelhető, hogy a reset gombod nincs bekötve?
Egyébként a 620-as Chieftec hány ágon adja le a +12V-ot? Elképzelhető, hogy a proci és a VGA ugyanarra az ágra van dugva?
Mondtad, a Prime, ill. az IBT vég nélkül elszalad rajta. Én azért megpróbálkoznék egy egyórás Prime Blend-del.
(Sokan csodálkoznak utána, a stabilnak hitt, jól ápolt cuccukon.)[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Naradicsom #64475 üzenetére
Ha esetleg BIOS képeket is tudnál feltenni, elképzelhető, hogy rövid időn belül sokkal előrébb jutnánk.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Naradicsom #64475 üzenetére
Ha olcsóbban hozzájutnál, legyen. De az "i" mindig gyanús. Drágább, ostoba, felesleges driverrel stb. Nem értek hozzá, de ha teheted, ne telepíts semmiféle drivert, a ventiket dugd a CPU Fan, ill CPU OPT- ra, a pumpát pedig egy Molex átalakítóval 12V-ra. Ebből nem lehet baj.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Naradicsom #64458 üzenetére
A H110 a játékvizek közül az egyik legjobb, bár a ventiket azonnal le kell cserélni. Nálam egy hét után kezdett el csörögni az egyik, hirtelen azt hittem, köszörűsműhely nyílt a szomszédban. Két Akasa Viper került rá, azóta -- egy éve -- gond nélkül teszi a dolgát.
(Az adatlapodat tényleg kitölthetnéd, mindenkinek könnyebb lenne az élet.)[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #64420 üzenetére
Őszintén szólva drukkoltam, hogy lefusson, de ha az 1.344V stabil, akkor is kijár az elismerés, sőt 1.4V alatt is mindenképpen.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Ez érdekes, azt sem tudom, hogy másoknál általában mekkora értékre állítja a lap az NB-feszt. Nálam ~1.12V az alapfesz. Én is a Phenomos beidegződések miatt toltam fel 1.17V körülire, aztán idővel mindig visszavettem belőle kicsit, mert stabil volt. Most 1.14 körül tartok, és lehet, hogy menne lejjebb is, de ezen a pár századon már nem rugózok.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #64406 üzenetére
Rendben, béke.
Ha neked így megfelel és gond nélkül megy, akkor minden rendben. Azért szoktam egyébként Prime-al tesztelni, mert tapasztalataim szerint az összes elképzelhető tesztprogi közül a Prime fogja meg leginkább az FX-et. Például azért megy 1.404V-tal 4.7GHZ-en a procim, mert ~1.38V körül minden de minden stresszprogram vagy játék hiba nélkül képes lefutni, akár több órán keresztül is, de ezen a feszen Prime alatt negyed óra alatt elhasal.
(Ráadásul a barátnőm itthon dolgozik a gépen, néha videót vág, szerkeszt, és bizony azelőtt kétszer is kifagyott a gép munka közben, az instabil oc-m miatt. Na, akkor aztán úgy képes csikorgatni a fogait, hogy megrepednek az ablaküvegek, én pedig éveket öregszem közben...)Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #64403 üzenetére
Természetesen a Torture testen belül a Blendre gondoltam.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #64403 üzenetére
Ha jól látom, a Prime öt percet ment. Ha másfél órát leteker ezen a feszen, 4.7GHz-en, örökös és rendíthetetlen híved leszek, és természetesen ehelyt követlek meg a hitetlenségemért.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #64401 üzenetére
Pedig lehetne. IBT, Prime+HWinfo, ilyesmikre gondoltam.
De ha nincs, hát nincs.
Mert hogy a Cinebench nem igazán az.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #64374 üzenetére
"Nálam a 8350-nek ehhez 1,344V is elég"
4.7GHz-hez?
Bizonyítékokat kérek!Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #64396 üzenetére
A legnagyobb tiszteletem mellett, nem elképzelhető, hogy a lapodon elszállt a VRM-ből 1-2 fázis? Voltak hasonló tapasztalataim, a 4 fetből elfüstölt egy (Phenom1-es korszak, egy Giga lapban), a gép meg működött tovább, csak a terhelést nem bírta.
Lehet, hogy hülyeséget beszélek, de szerintem a lapodnál valami nem kerek. Főleg, ha null kilométeresen ezt nem csinálta.
Csak egy ötlet volt...Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #64387 üzenetére
Azt elhiszem, de valszeg nem alapórajelen.
De ha a Kedves Mester oktalannak, feleslegesnek, ne adj' Isten tiszteletlennek véli a hozzászólásomat, majd ideírja, és akkor természetesen szégyenkezni fogok.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz subaruwrc #64369 üzenetére
Kedves Mester!
Azt az 1.475V-ot 4.7GHz mellett kicsit soknak találom egy 9590-esnél. Csak azért bátorkodom szólni, mert én is egy 9590-est hajtok, ráadásul nem is a legkisebb étvágyú a kocka, de 4,7GHz-en csontstabilan elfut 1.404V-tal, loadban az LLC miatt pedig felmegy a fesz 1.416V-ig. Mindez természetesen Turbo nélkül (de ha csak +200MHz a Turbo, a helyzet a feszekkel ugyanez).
Ráadásul 1.475V-tal a 83++ procik nagy része is elfut 4.6-4.7-en, a 9590-esek meg mégiscsak válogatott példányok -- amennyire tudom.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz lovas001 #63883 üzenetére
Az igen derék! Gratulálok!
Gondolom az alapórajelet 240-re húztad. A 4816MHz-ről feltételezem.
(Többször felvetettem már a topicban, hogy saját tapasztalataim alapján a stabilitás megnyugtató és biztonságos érzését nekem a Prime Torture Blend Test 2-3 órás futtatása hozza meg. Bármely tesztet bármeddig lefuttatok, a Prime akkor is megfogja... ha nem stabil.)[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Methionyl #63715 üzenetére
Szerintem az normális, hogy valamivel hűvösebb levegőt fúj, mert adott hőmennyiséget a nagyobb hűtő nagyobb felületen, nagyobb légszállítással intézi el. Esetleg próbaképpen a hátsó házhűtő ventit áttehetnéd a torony végére, így szerintem pár fok még nyerhető. Ha beválik, el lehetne gondolkodni egy hasonló ventilátor beszerzésén, mint ami a hűtőn van.
[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #63440 üzenetére
Igazad van. Abból tényleg nem lehet baj, ha a VGA-ban van tartalék.
Viszont a "kihajcsa-e" problematika nem erről szól, és szerintem ezt Te is tudod. Mert nem mindegy, hogy a VGA-ban azért van-e "tartalék", mert a CPU gyenge hozzá, vagy azért, mert erősebb a vas, mint a Game (belátom, ez utóbbi eset egyre ritkább).
Az FX egy szálon gyenge. Ráadásul manapság multithread-ben is, mert eljárt felette az idő. Az viszont tény, hogy mind a mai napig ár-érték arányban, hozzáértő kezekben verhetetlen, és pontosan ezért nem kéne erényt kovácsolni abból, hogy a full kategóriás VGA-khoz kevés.
Erről egy huszonévvel ezelőtti történet jut eszembe, amikor egy jóismerősöm (bölcsész) a következőket mondta: "Azért szeretem az indiánokat, mert direkt nem találták fel a kereket."
Béke, és BUÉK mindenkinek!Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Taifa Díaz #63364 üzenetére
Az lehet, hogy a Codemasters ilyen. Az viszont biztos, hogy ha a gép fagy vagy kékhalálozik, akkor nem stabil.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Habugi #63111 üzenetére
Nálam az IBT és a Cinebench is lefut akárhányszor 1.452V-on, 4.94GHz-en. A Prime Blend meg 5 perc alatt lefagy.
Azért könyörgöm itt hónapok óta, hogy legyen végre valaki, aki van annyira bátor, hogy a stabilnak vélt beállításaira min. 3 óra Prime-ot rá mer küldeni.
Eddig senki sem jelentkezett...Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #62978 üzenetére
Örök téma ez. Nálam a barátnőm dolgozik a gépen, napi sok órában. Fordít, néha vág, konvertál. 2-3-szor előfordult az elmúlt évben, hogy lefagyott a gép a munkájával együtt, az instabil OC beállításaim miatt. Pedig az IBT lefutott, többször is. Real Bench, Super Pi, játékok, Cinebench, minden. Aztán megpróbáltam a Prime-ot, és láss csodát, másfél óra múlva térdelt le. Azóta számomra az a stabil beállítás, ami kb 3 óra Prime-ot teljesít.
Persze más szempont, ha csak játszol a gépen. Max kidob egyszer-kétszer, visszalépsz, tolod tovább...
Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #62967 üzenetére
Phenom II-es korszakomban általános alapelv volt, hogy a Ganged valamivel jobban terheli az IMC-t. Ebben lehetett is valami, mert a 4 db 2 Gigás memóriáim Ungangedben vígan hozták az 1640MHz-et, Gangedben pedig már 1600MHz-en is elvéreztek. Az FX-eknél gondolom ez nem szempont, olvasván a topicot, még senkinek sem volt ezzel problémája.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #62965 üzenetére
Köszönöm, akkor nem görcsölök rajta (bár eddig sem tettem).
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #62963 üzenetére
Drága uram, köszönöm a pontos és gyors választ!
Lenne még egy kérdésem. A memóriák Ganged beállítása (gondolom ez a dual) gyorsít-e valamennyit a rendszeren az Ungangedhez képest? Ha esetleg igen, milyen típusú alkalmazásokban?
Előre is köszönöm!Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
A CPU Current Capability engem is érdekelne. Tulajdonképpen mit határoz meg ez a beállítás?
Utánaolvastam /volna/, de nem sikerült logikus és érthető magyarázatot találnom.
Ezért, ha volna valaki köztetek, aki elmagyarázza, nagyon megköszönném.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Taifa Díaz #62780 üzenetére
Ebben az esetben túlzott elvárásaim voltak. Ha kitesztelted, nincs több szavam.
Esetleg én is megpróbálom, hátha. Csak egy ötlet volt...Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz mackosajt #62777 üzenetére
1.) Nem gyári órajeleken használom. És nem azokon, amelyeket példaként hoztam. Azokat csak azért hoztam példaként, mert nem mindenkinek van itt 9590-es kockája.
2.) 4.86GHz-en használom, 5083MHz turbo mellett, ugyanazon a feszen (1.476V, ez már az LLC max), mint TC nélkül. Efölött már nem éri meg, nem lineáris a fogyasztás és a melegedés. Igaz, 4904MHz is ki van tesztelve, stabil, de kevés a hűtőm hozzá.
3.) Csak azt akartam mondani, hogy érdemes megpróbálni bármekkora OC mellett ugyanazon a feszen a kb+200MHz Turbo-t. Semmi többet.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz mackosajt #62770 üzenetére
Miért lenne rossz vicc?
Egyrészt nem abból indultam ki, hogy itt mindenkinek 9590-es FX-e van.
Másrészt említettem, hogy vannak OC beállításaim, de azt nem mondtam, hogy ez volna a teteje, mint ahogy nem is az.
Harmadrészt 4.9GHz-nél már 1.5V körül kér a proci, efölött elszállnak a hőmérsékletek, a VRM 80+ fokos (hűtve), a kocka 73+, prime alatt. Ez van.
Továbbá, a kommentem arról szólt, hogy tökmindegy, mekkora az OC-d, ezen felül még kibír +200MHz TC-t is, ugyanazon a feszültségen (legalábbis nálam). Ezért gondoltam, hogy érdemes lenne másnak is kipróbálnia.
Végül pedig elsősorban nem játékra használom a gépet, ezért a stabilitás a legfőbb szempont, illetve a hőmérsékletek ésszerű értékek között tartása.
Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #62769 üzenetére
Igaz, nem azért írtam, mert arra gondoltam, hiányosan tájékoztattok bárkit is. Természetes, hogy az OC kitesztelésénél a TC-t kötelezően ki kell kapcsolni. Csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy stabil OC mellett (nálam) ugyanazon a feszen blefér a dolog, ezért arra gondoltam, másnak is belefér(het.)
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Lassan egy éve hajtok FX-et, húzva. A beállítások nagy részét itt tanultam, ezúton is köszönet érte. Nagyjából két hete gondoltam egyet, és a határozott ellenjavaslatok ellenére kipróbáltam a Turbo Core-t. Pozitívan csalódtam, ezért is írok, hátha másnál is bejön.
A lényeg az, hogy a jól kitesztelt OC beállításaim fesz emelés nélkül simán bírnak még +200MHz TC-t stabilan (300MHz-et már nem, ahhoz feszt kéne emelni). Példaként jelenleg 23.5x203.7= 4786MHz-en fut a proci. A Turbo Core-t 24.5-es szorzóra állítottam, így 4990MHz lett, ugyanazon feszültség és hőmérséklet-értékek mellett, két hete stabil.
Stressz-teszteknél nyilván nincs jelentősége, de bencheknél (Super Pi, Real Bench) igenis lehet, mert sűrűn felugranak a TC értékre a magok, néha több is egyszerre. Szerintem játékoknál is üdvös lehet a dolog. Aki sokat játszik, érdemes kipróbálnia, talán egy kis pozitív adalék a "kihajcsa-e" problémakör megnyugtató tisztázásához.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
Arra válaszolok, amit értek.
Sem a hangkártyával, sem pedig az usb portokkal nem volt még gondom. A ventivezérlés is rendben van, igaz, a vonatkozó drivert vindóz alatt el kell felejteni.
"Alapjáraton" 4.83MHz-en, kb 15% terhelésig ~1,394V-ot kap a proci. Full Loadban ez az érték felmegy 1.464V-ra, a terhelés függvényében.
Ha a C'nQ be van kapcsolva, az órajel terheletlenül 1.44GHz, 0.795V mellett.
Remélem segítettem.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz hackeeeee #62290 üzenetére
Értem, és köszönöm a választ. Nálam a Saber-nél ilyen feszültségugrások nincsenek. Jelenleg az LLC Extreme-re van belőve, a proci 4.836GHz-en, a fesz pedig ~1.396V-on, amely érték full loadban felmegy 1.464V-ra. Viszont, ha az alapfeszt feljebb pöccintem, terhelés alatt a processzor feszültsége ugyanannyival lesz magasabb. Így érzésem szerint, az Extreme beállítás tökéletesen leköveti a proci teljesítményigényét bármilyen terhelésen.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz MinionFlasH #62230 üzenetére
Egyetértek az előttem szólóval. Még annyit, hogy very high-on tesztelj, és ne csak két ciklust. Hadd menjen legalább tízet. 70 fokig jó vagy, de az már a felső határ.
(Személy szerint javasolnék még 2 óra Prime-ot is)[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz nesh_019 #62218 üzenetére
"Srácok a fene se akar itt nálam tunningolni, szerintem nagy marhaság...."
Ebben az esetben olyan AM3+ lapot veszel, amelyiknek legjobban tetszik a színe. Legfeljebb, ha throttlingol, visszaveszel a feszből, meg az órajelből (ezt a jelenlegi lapoddal is megteheted).Jótanács: Egy FX fórumon soha ne hangoztasd, hogy a tuning baromság. A kisebbik baj az, hogy ez nem igaz. A nagyobbik, hogy felkoncolnak élve, a véres testrészeidet pedig szétszórják a szélrózsa minden irányába. És igazuk lesz.
(Oké, sarkítottam. Talán nem minden irányba.)Már bocsánat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest