Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #73573 üzenetére
A memtestben nem tudok segíteni, nagyon régen nem volt problémám Ram modulokkal. Viszont ha külön-külön is próbáltad a memóriáidat, és mindegyikkel ugyanazt a hibát produkálta a gép, szerintem nagyon kicsi az esély rá, hogy mindkét modulnak ugyanaz a kínja legyen.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #73568 üzenetére
Ezek után leginkább a tápra gyanakszom. A Chieftec-ed 12V-os ága kétfelé van osztva, egyenként 20A. Elvileg elégnek kellene lennie, ha a terhelés egyformán van elosztva a hardverelemek között. Ha nem, már kevés lehet. Mindenképpen megpróbálnék egy másik tápot.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Slavia #73560 üzenetére
"Még maga a tulajdonos sem tudta pontosan mi a probléma..."
Naná, hogy nem tudta. Ha tudta volna, nem írt volna ide. És ez minden "tulajdonosra" nézve igaz.Eddig mindenki konkrétumot írt. És ezután is azt fog írni. Erről beszélgetünk. Az lehet, hogy ezek a konkrét javaslatok egyelőre nem váltak be, de mindenképpen szűkíthetik a hibalehetőségek körét. Itt senki nem távgyógyító, aki a belsőzsebében hordja a bölcsek kövét. Mint ahogy bármely más topikban sem.
[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz belaazallat #73558 üzenetére
Értem, igazad van, de ha a CPU fagy, akkor lőheted.
[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #73548 üzenetére
Jut eszembe, még valamit kipróbálhatnál, tekintve, hogy a gép Idle-ben fagy. A BIOS-ban az energiatakarékossági funkciókat kikapcsolni (C'nQ, C6 state, C1E), a Winben meg a teljesítménycentrikus energiasémát választani. Tudom, hogy nem végleges megoldás, de mindenképpen árulkodó lehet, ha így nem fagy (ha igen, akkor is).
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #73548 üzenetére
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, bár továbbra is több mint érdekes, hogy terheletlenül fagy a cucc.
A Bios frissítés ötletét mindenképpen megszívlelném (még akkor is, ha a legújabb van fenn). Néha előfordul, hogy a BIOS csak úgy megmarhul.
Ezzel együtt monitoroznám a CPU fesz értékeit, hátha kiderül, hogy valamitől néha beesik a feszültség (HWiNFO). Ja, és az Asus gpu tweaket azonnal letörölném, mielőtt bármi is történne.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #73536 üzenetére
Na.
A CPU/NB Offset Voltage 1.4V szerintem rengeteg. Elég volna 1.25, nagyon max 1.3V.
Ami nálam Idle-ben random fagyásokat produkált, ha a CPU Current Capability, illetve a CPU/NB Current Capability 130%-on volt, pont mint most nálad. Ezért elsőként ezeket az értékeket próbálnám 100-110%-ra levenni. És azt is tudom, hogy tuningnál nem illik két értéket változtatni, de az NB Offset Voltage 1.4V-ját azonnal visszavenném egy tizeddel. Biztos, hogy nem az a baj.
Én ezt csinálnám. Szerintem egy próbát megérne.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Stylerr #73534 üzenetére
Lehet, hogy tévedek, de ez nagyon nem Ram hibának tűnik.
Egyrészt, mert ha a memória-szekció hibás, általában kékhalálozik a gép. A fagyás zömmel a CPU-fesszel kapcsolatos problémákra utal.
Másrészt említetted, hogy másfél óra Prime-ot kibírt, de kisebb terhelésen fagyott. Általában fordítva szokott történni, de sokat segítene, ha feltennél BIOS-képeket az Ai Tweaker menüről, és azon belül a DIGI+ Power Control almenüről.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Slavia #73489 üzenetére
Engedd meg, hogy elsőként gratuláljak az off topic gomb megtalálása, és annak alkalmazása okán. Nem kis teljesítmény ez. Bizonyíték az andragógia, a szociálpszichológia, a kultúrantropológia, sőt a humánetológia vonatkozó állításaira, mely szerint felnőtt ember is képes a tanulásra, fejlődésre megfelelő motiváció hatására. Egyszersmind hadd vindikáljam önmagamnak a jogot, hogy büszkeséggel töltsön el a tudat: ehhez a szemkápráztató eredményhez -- ha mégoly elhanyagolható mértékben, de -- szerény személyemmel is hozzájárultam.
Kérlek hidd el, hogy a következő lépés az emberi szocializáció útján már távolról sem lesz ennyire nehéz. Csak akarni kell.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Slavia #73476 üzenetére
Kedves tettestársam.
Ha az FX-el kapcsolatos közvetett kérdéseket -- VGA, RAM, alaplap, táp stb -- a perifériák vonatkozó topicjában illik feltenni, illetve a közvetlenül a processzorra vonatkozóak meg úgyis megtalálhatóak az öt év alatt felhalmozódott, közel 74 000 komment valamelyikében, akkor simán zárható ez a topic.
Jól értelmezem? Ha nem, tisztelj meg azzal, hogy részletesen leírod, milyen jellegű kérdéseket szabad itt még feltenni, hogy senkinek ne sértse az érzékenységét. Már csak azért is, mert elhanyagolható kivétellel ide még mindig olyan tagok járnak kérdezni, akiknek segítségre van szükségük az FX procijukkal kapcsolatban. Lehet, hogy tapasztalatlanok, kezdők vagy egyszerűen csak simán benéztek valamit, de nem hülyék.
Kéretik ennek megfelelően kezelni őket is és a problémájukat is.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Eclips21 #73440 üzenetére
Nekem is 9590-em van egy Saberben.
Leírom a beállításaimat 4.7GHz-en, hátha segít.szorzó 23,5 (4,7GHz), 1.416V, LLC Ultra high
turbo - off
cpu bus - 200
pcie - 100
memória - 1866MHz 9-10-9-24-48 1,5vcool n quiet - on
c1e - on
core c6 state - oncpu lcc - ultra high
cpu/nb lcc - high, 1,175V, 2400MHz (A fesz nálad magasabb is lehet.)
cpu current capability - 110%
cpu/nb current capability - 110%
cpu power phase control - optimalized
vrm spread sprektrum - offA lapod hasonló az enyémhez, ezért talán nem lövünk mellé a beállításokkal. A Cpu-fesz változhat, de gondolom a 9590-esek nem sokban térnek el egymástól ebből a szempontból. Ha sikerül a dolog, loadban is nézz rá a Vcore-ra, nálam az LLC miatt 1.424V-ig megy fel.
Hajrá, és bátor szív.
[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz PsycHo88 #73444 üzenetére
Üdv!
"Használ valaki amd fx 9590-et ?? Mi a véleményetek ? Tudni szeretnék mindent róla !!"
1.) Igen, én azt használok.
2.) Az a véleményem, hogy sokat eszik, öregecske is már, de megfelelő lapban, megfelelő táppal és hűtéssel még tisztességesen helytáll a középmezőnyben.
3.) Ebben egyetértünk. Én is tudni szeretnék mindent róla.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Vizion, Beretvás
Na! Azért nem kell kiabálni.
Igazatok van abban, hogy mindenki a saját igényei szerint oc-zik. Valszeg én fogalmaztam pontatlanul, de a kommentemet a Pancsermester kollégával folytatott vita kapcsán bátorkodtam negírni. Tehát arról volt szó, hogy ha a stabil (vagy annak vélt) FX-re még rádobtok egy-két lépcső feszt, a tesztprogramok szerint valamivel jobban teljesít a kocka.
Igen ám, de honnan tudható, hogy valóban stabil (és nem csak relatíve) a beállítás, ha nincs böcsületesen kitesztelve? Az előző hozzászólásom lényege az lett volna, hogy erre hívja fel a figyelmet, példákkal, tényekkel. És bizony a közel négy év alatt az FX-szel én is rápróbáltam a stabilnak vélt (igen, Prime-al is kitesztelt) beállításaimra úgy, hogy kívácsiságból rádobtam +2-3 lépcső feszt. És láss csodát, nálam az eredmények méréshatáron belül ugyanazok voltak.
Végül pedig senki érzékenységét, saját kockája, beállításai iránti érzelmeit nem akartam megsérteni, ha mégis sikerült, az akaratom ellenére történt.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Kicsit megkésve, de egyet kell értenem Pancsermester fórumtárssal. Majd' négy éve van FX-em, azóta követem a fórumot. Jó néhányszor szinte sírva könyörögtem az itteni fórumtársaknak, hogy fél- egy- másfél óra Prime Blend-et engedjenek rá az "atomstabil" beállításaikra. Ez idő alatt számos visszautasítást kaptam, mondván; "soha nem kap ekkora terhelést", meg "miért tapossam a belét, ha nem muszáj" stb. Továbbá ez idő alatt két fórumtárs volt olyan szíves, hogy leteszteljen fél óra Blend-et, mindkettőnek elhasalt a stabilnak hitt kockája. Az egyik fórumtárs már nem tudom mit válaszolt, a másik pedig az általam egyik nagyra becsült fórumtárs volt, aki emlékezetem szerint ezért tolt még egy-két lépcső feszt a kockának.
Szóval, tiszteletteljes javaslatom szerint, bármely fórumtárs, aki azt mondja, hogy stabil a rendszere, először lefekvés előtt indítson el egy Prime Blendet. Ha reggel is stabil, engedjen rá egy-két lépcső feszt, és tesztelje a mindenféle bencsmárkjaival. Meggyőződésem, hogy nem fog szignifikáns különbséget tapasztalni. Amennyiben viszont reggel hibára fut a rendszer, úgy ez a fórumtárs próbálja meg stabilizálni a cuccát, és ezután alkosson véleményt.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Márpedig egy 1.4+V körül hajtott FX simán bekajálhat 200+Wattot. Tapasztalataim szerint a dolog még a memóriamodulok számától is függ. Éppen ebbe csúsztam bele, amikor a 9590-em mellé bő másfél éve vettem plusz két memóriamodult. Az APM-hez nem nyúltam, mivel alapból 220W a proci tdp-je, így két modullal tesztek alatt sem trottlingolt, de néggyel már éppen igen. Nyilván az IMC kért valamivel többet
[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
Olvasva a legutóbbi hozzászólásokat, többször felmerült a "milyen hűtőt vegyek FX-hez" kérdéskör.
Erre az első volt feleségem válaszát idézném, igaz, egészen másmilyen, mondhatni személyes jellegű kérdésre: Minél nagyobbat![ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Askformore #70824 üzenetére
Szerintem érdemes lenne egy próba erejéig a processzorhűtő ventijét a hűtő másik oldalára - tetejére - tenni úgy, hogy lefelé fúffa a levegőt. Ezzel együtt az egyik felső ventit is így fordítani. Erős a gyanúm, hogy a VGA hőjét szívja fel, még akkor is, ha terheletlen a kártya. Én is jártam így, még a GTX 460, Phenom 2 kombómmal.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #70731 üzenetére
"Egyébként érdemes lenne egy ventit irányítani mindkettőtöknek a vrm-ek felé, sokat nyerhetsz így hőfokokban, kevesebb dropp, több móka."
+1Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Nestor16 #70628 üzenetére
A Gflops eredményed IBT-ben azért nem rossz. A CPU NB szorzóját megpróbálnám 11-ről 12-re emelni (2470Mhz környékén lesz), az én kockám is bírja ezen az NB-feszen. Ez még hoz némi javulást. Ezen felül a memóriák frekvenciáját is feltolnám 1866 környékére. Így már valszeg megugorja a 90Gflops-ot. A hőmérséklet pedig olyan, amilyen, mint a hűtőd. Ilyenkor már sok minden számíthat: hány fok van a szobában, pasztázás, házszellőzés stb.
Jó lesz ez.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pro!Petya #70619 üzenetére
A dologhoz hozzátartozik, hogy nincs FX-fixes IBT-m. Ellenben több mint fél évig hajtottam a procit ezzel a feszültséggel 4.7-en, gond nélkül, az összes általam ismert teszttel, játékkal, hiba nélkül. Loadban pedig az LLC 1.416V-ra emeli a feszt. Ellenben 4.7 fölött érezhetően megugrik a feszültségigény.
4834Mhz-hez már 1.454V-ot, 4.9Ghz-hez pedig 1.5V-ot kér.Vizion:
Ha arra akarsz utalni, hogy kedvedre volna az utódnemzésre való teljes képtelenségem, jelentem, erről már lekéstél. A kérdést már rég elintézte az idő, illetve az évtizedek alatt elfogyasztott alkohol mennyisége.
(Azér' én is kedvellek.)[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Nestor16 #70617 üzenetére
Nem sok az a fesz egy kicsit?
Az én ugyanilyen procimnak elég 1.404V a 4.7Ghz-hez. Tudom, hogy minden kocka különböző, de a 9590-esek is ennyire? Ráadásul az alaplapunk is egyforma.
A helyedben csak rápróbálnék egy CPU LLC - Very High-ra, és csökkenteném a feszt első körben 0.02V-tal, hátha.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Nestor16 #70558 üzenetére
Na, egyrészt az IBT-t tényleg Very High-jal teszteld. Másrészt, miután nekem FX-fix nélküli IBT-m van, így tapasztalataim szerint, éppen fele a Gflops eredmény, mint az FX-fix-es verziónál. Nálam 4.8Ghz-en az átlag 45,2Gflops, ezzel összehasonlítva a te 4.7Ghz-es, 43Gflops körüli eredményedet, még reális is lehet, ha az IBT-d FX-Fix nélküli.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Nestor16 #70548 üzenetére
Nekem szintén 9590-es + Saber kombó van, de Corsair H110-zel. Ez ugye a nagyobb, 2db 14centis ventivel szerelt hűtő, ráadásul kivezetve a ház oldalára, Akasa Viper ventikkel. Na, így éppen megfogja a 4.8Ghz, 1.45V-ot (IBT 70-72fok). Ez a hűtő ennyit tud. Gondolom a tied ennek arányában kevesebbet.
A 9590-eshez majdnem minden gyári hűtő kevés. Persze van amelyik nem, de ahogy nézem, neked éppen nem olyanod van.
Egyébként, ha stabil, jó ez így.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Habugi #70477 üzenetére
Ez már szigorúan off, de az FSB-tuning erős gyengém volt, és ma is az, az Athlon óta. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataim meggyőződéssé kristályosodásának alapján kijelenthetem, hogy két alappillére van a dolognak.
Az első, ami könnyű, de időigényes: kiismerni a kockádat, alaplapodat, memóriáidat.
A második, ami jóval nehezebb, és szintén időigényes: a négy alapművelet ismerete.
Ha ez a két kritérium teljesül, tényleg nem lehet gond.
Szerintem.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #70471 üzenetére
Értelek. Bár én sem túlzott melegedésről beszélek. Gyanítom, hogy a hűtéskapacitás is sokat számít. Nálam a Corsair H110 már a végén van, 1.454V, 4810Mhz-cel. Az IBT-et éppen megfogja 72-73fokon egy 22-23 fokos szobában. Ilyenkor nyilván a legkisebb feszültségemelés is sokat számíthat a hőmérséklet-megszaladás szempontjából.
Habugi: "Így lett 1.38V a vége 2530 mellé."
rovtiv3: Az igen![ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Leon77 #70470 üzenetére
Ez már Golden-gyanús. Gratulálok!
Egyszersmind kérlek, nézd el nekem, vén, begyepesedett kötözködőnek az alábbi óhajomat.
Pusztán csak 40 perc Prime Blend tesztet kérnék. Ha lefut a jelenlegi beállításaiddal, álhatatos híved leszek és maradok, amíg FX van a Földön.
Előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #70440 üzenetére
Köszönöm a
kimerítőrészletes tájékoztatást. A kérdést elsősorban azért tettem fel, mert mint említettem, magam is rápróbáltam a RAM-ok frekvenciájának emelésére. A következőkre jutottam:
-- FSB: 204.x
-- Multiplier: 23.5
-- CPU: 4810Mhz
-- CPU NB: 2456Mhz
-- HT: 2661Mhz
-- RAM: 2182Mhz (11, 12, 12, 27, 46), 4*4GB, Corsair Vengeance
Ami viszont érdekes, hogy a CPU NB megelégszik 1.15V-tal, ráadásul ezt is csak hasraütve állítottam be. Csak azért említem, mert a topicban olvastam, hogy a viszonylag magas NB-fesz is valamelyest hozhat a konyhára. Hát én ezt nem tapasztaltam. Teszteltem 1.25V-tal is (Cinebench, IBT, Real Bench), az eredmények hibahatáron belül ugyanazok voltak, viszont a proci hőmérséklete +2-3 fokkal emelkedett a +0.1V hatására.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Hencso #70429 üzenetére
Kedves fórumtársam!
Még egyszer és utoljára felidézem a kérdésemet. Íme:Kérdésem volna a memóriáikat 2000Mhz fölött járató tettestársakhoz. Mekkora a CPU NB-fesz ilyenkor nálatok?
Nem értem, ebből hogy vetted le, hogy NB-feszt akarnék emelni, illetve ezzel kapcsolatosan tanácsra volna szükségem.
Továbbá, hiába mondod, hogy NB-feszt nem "szoktunk" emelni, amikor NB-feszt igenis szoktunk emelni.
Ez a kijelentésed csak akkor állja meg a helyét, ha királyi többest használsz. Nem mindenkinek 1.187V-ra állitja be a lapja az NB-feszt. Az enyém például 1.12V-ra, úgyhogy mi szoktunk NB-feszt emelni, nem beszélve azokról, akiknek 1.2-1.3V környékén stabil az OC.
Továbbá, nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy a kérdésem a "memóriáikat 2000Mhz fölött járató tettestársakhoz" szólt, így te simán inkompetens vagy a témában, miután még mindig 1866-on futnak a RAM-jaid. Nem értem, mit nem lehet ezen megérteni.
Továbbá, az "olvasd el" kitételed utáni bekezdésedet simán nem értem. Olyan mértékben köze nincs az elemi nyelvhelyességhez, központozáshoz, stilisztikához, hogy egy tétova kísérlet után simán feladtam a szöveged értelmezését.
Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Hencso #70425 üzenetére
Kedves kolléga, nyilván a kérdésem nem volt egyértelmű.
Tehát: "Kérdésem volna a memóriáikat 2000Mhz fölött járató tettestársakhoz. Mekkora a CPU NB-fesz ilyenkor nálatok?
Az ugye nem releváns, hogy nálad alapon van, hiszen ez lap és procifüggő. Konkrét számértékekre lennék kíváncsi. Másrészt -- amennyire ki tudtam hámozni -- nálad 1866Mhz-en futnak, ezért ez kissé kívül esik az érdeklődésem körén.
Azért köszönöm a választ. Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Üdv!
Kérdésem volna a memóriáikat 2000Mhz fölött járató tettestársakhoz. Mekkora a CPU NB-fesz ilyenkor nálatok?
(Mer' hogy rápróbáltam ám én is. )Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Lendova #70350 üzenetére
Ha rosszul van pasztázva, vagy megreked a meleg a házban, vagy a VGA is fűti a CPU-hűtőt, esetleg a hűtőn lévő ventinek kicsi a légszállítása, akkor igen.
Megpróbálnék a fenti szempontok szerint ránézni a gépre. Esetleg még egy ventit tennék a hűtő túloldalára.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #70270 üzenetére
Egy ideig én is 240-es FSB-vel toltam a 4.8Ghz-et. Ment is minden rendesen, idővel viszont azt vettem észre, hogy a c & q érdekesen viselkedik, amennyiben a 7x240= 1680Mhz -terheletlen állapot, és a 4.8Ghz Load közötti teljesítményszinteken a proci nem modulál. A köztes frekvencialépcsők egyszerűen eltűntek.
Ezért álltam vissza 204,xx Mhz-es alapórajelre, 23.5-es szorzóval, így tökéletesen működik.
Szerintem érdemes ilyen szempontból is meglesned. Persze, ha a fenti jelenség nem zavar, akkor egyébként semmi baj a 235Mhz-es FSB-vel.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Habugi #70204 üzenetére
A legnagyobb tiszteletem mellett, én együttérzek djyuri kollégával, amikor azt mondja, hogy nincs forradalmi változás a 9590-es FX és az 1100 Thuban között. Az előbbit 1.488V-on járatva nem is lesz. Nyilván egyelőre csalódott, és ez felülír minden lelkesedést. Remélem a helyzet változik.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz djyuri #70203 üzenetére
BIOS, Advanced Settings
CPU & NB Voltage: Offset Mode
Az alatta lévő fület (Offset Mode Sign) állítsd - (mínusz) jelre.
Ezalatt a CPU Offset Voltage értékét (ami most vélhetően 1.488v), + (plusz) jellel léptesd. Minden lépésnél kb. 0.008V-tal emelkedik a kiírt érték, de sebaj, mert ez az a feszültség, amelyet levon a gyárilag beállított feszültségből. Próbáld meg, szerintem menni fog.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz djyuri #70181 üzenetére
Tisztelt tettestársam.
Nem gondolnám, hogy a 9590-es hulladék volna. Az, hogy megéri-e az árát, lehet vita tárgya, de nálam például a 4.7Ghz-et 1.404V-on tudja, Ultra High LLC mellett. Ehhez már másfél kilós hűtő sem kell, és lássuk be, erre arányaiban nem sok 38xx FX képes.
Önmagában az a tény, hogy nálad 1.488V-ot állít be a lap, semmit sem jelent, nekem is azt állította be Turbo Core-ral. A TC-t persze azonnal ki kell kapcsolni, a procit meg jócskán alulfeszelni. A többi már csak finomhangolás.
El nem tudom képzelni, mitől lett ilyen túlfűtötten csalódott a véleményed a kockáról, főleg egy Saber lapban.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz mester1102 #70178 üzenetére
Kedves Mester! A 9590 egy gyárilag szinte végletekig húzott proci. Nekem is az van, de ésszerű keretek között nem tudom 4,9 fölé vinni. Az 5GHz a legszerencsésebbek kiváltsága, és bizony ebből a szempontból a 9590 sem garancia semmire.
Ettől függetlenül megpróbálhatod még feljebb feszelni, de tökéletesen értelmetlennek tartom.
(Amúgy mi ez az 5GHz-fetisizmus, ami az utóbbi időben hirtelen feltámadt a topicban?)Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz mester1102 #69990 üzenetére
"Ezt a jelenlegi 9590-mel be lehet állítani?"
Igen. Be lehet.
Várjuk az eredményeket.
(Ha jól tudom, jelen pillanatban senkinek sem fut 24/7-ben 5GHz-en a kockája. Talán nem véletlenül. A stabil 5GHz-hez két dolog kell.
Egyrészt óriási szerencse, másrészt baromira ismerni kell a kockádat / lapodat, illetve a velük kapcsolatos OC-t. Lehet, hogy az előbbivel rendelkezel, de csak azzal.)
Úgyhogy az efféle próbálkozásokat csak saját felelősségre!Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Tisztelt uraim.
Jól látom, hogy Tubica kollégánál a CPU kihasználtság végig 100%-on van, még Load-ban is?
Mert akkor két dolog lehet. Vagy a VRM tényleg nem bírja a magas órajelet, és ekkor visszaesik 1400MHz-re, de ezen az órajelen is 100%-on fut. Vagy esetleg valami ott félremér.
Talán érdemes lenne lefuttatni néhány Cinebench-et, és az eredményeket összehasonlítani valakinek a hasonló órajelen futó gépével.
Csak egy ötlet volt...[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pro!Petya #69788 üzenetére
Egyfelől igazad van abban, hogy félreérthetően fogalmaztam. Tényleg nem írtad, hogy csak a memókat terheli. Viszont meggyőződésem, hogy a magokat legalább annyira meghajtja, mint az IBT. De tudod mit? Próbálj ráengedni a jelenlegi stabilnak vélt beállításaidra másfél óra Prime Blendet. Lehet, hogy meg fogsz lepődni.
A RAMokkal kapcsolatban: gondolom te sem gyári feszen, gyári órajelen használod az FX-edet. Miért nem? Talán mert a gyári fesz jócskán túl van lőve? Egyébként hasonló RAMjaim vannak, mint a kollégának, ezért tapasztalatból írtam, amit írtam, ráadásul annak tudatában, hogy az 1600MHz 1.35V-tal ment neki. Ezért bátorkodtam felajánlani, hogy az 1866MHz-hez elég lesz 0.1V emelés. Elég lett.
Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pro!Petya #69770 üzenetére
Drága topictársam. Ha a Prime elhasal, az nem csak a Ramok miatt történhet. A kolléga néhány órája mellékelt néhány BIOS-képet, abból lehetett kiszemelgetni a lehetséges problémákat. Utólag könnyű arra hivatkozni, hogy Te megmondtad. Ha így lett volna, már régen túl lettünk volna az egészen. (Én is figyelmetlen voltam. Rögtön észre kellett volna vennem a Ramok alacsony feszeit.)
Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Oké. Szerintem most minden értékre, amit legutóbb állítottál, tolj egy lépés feszt.
Tehát a CPU Voltage,
a CPU NB Voltage,
illetve a RAM Voltage-ra.
Így mentsd el az egészet egy BIOS profilba. Ez valszeg stabil, és ha ezután bármi történik, ezekhez a beállításokhoz vissza lehet térni.
Ha mindez megvan, told fel a RAMok feszültségét 1.45-1.5 V-ra, és szerintem mehet az 1866MHz.
...várok...Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
A kékhalál általában nem a magok problémájára utal. Ha a magoknak kevés a fesz, inkább fagy a gép. A kékhalál többnyire a memória-szekció hibájából fakad. Hangsúlyozom, általában.
A helyedben a következőket tenném. A CPU-NB-nek adnék egy kis feszt. Nem tudom alapon van-e nálad, ha igen, mindenképpen ezt tenném. Ha már emeltél rajta, a CPU-NB-LLC-t följebb tolnám egy lépéssel (ha Normalon van, High-ra, ha Highon, Ultra high-ra).
Ha ez nem jött be, adnék a memóknak egy kis feszt.
Ha ez sem jött be, lazítanék az időzítéseken.
Ha ez sem jött be, egyenként próbálnám ki a modulokat.
Ha ez sem segít, Intelt vennék...
Menni fog az.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Askformore #69273 üzenetére
A sima CPU feliratú sor lesz az, az 54 fokos maxszal.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
A gyári FX hűtőhöz szólnék röviden.
Egy kalap szar. Egy 83xx procihoz alapfeszen, alapfrekin, ráadásul Tubro Core-ral egy hozzá mellékelt gyári hűtő úgy aránylik, mint Szíjjártó Péterhez a külügyi tárca bársonyszéke.
Az más kérdés, hogy a hozzáértők rögtön optimalizálják az FX gyári beállításait, de ha a TC-t kilövöd és csak annyit teszel, hogy az alapórajelhez veszed vissza a CPU-feszt, az a hűtő akkor is harmatos. Ez szégyen, ugyanúgy, mint a hűtetlen VRM-es, 4+1 vagy 6+2 fázisú deszkák.
A dolog akkor kezd izgalmassá válni, amikor valaki nem csak játszik a gépen. Az, hogy játékok alatt 65+ fokos a kocka, eléggé árulkodó, mert azt jelenti, hogy komolyabb igénybevételeknél simán letérdel.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pro!Petya #68953 üzenetére
Jaj már!
1,368- 1,380V-on 4,8GHz? Ez azért erősen véleményes. Már csak azért is, mert a mellékelt IBT értékei sorra 19.xx-et mutatnak.
Valószínűleg a VRM túlmelegszik vagy az APM be van kapcsolva, ezért terheléskor a lap visszaveszi a feszt és az órajelet, az ember meg nem veszi észre. (Nem egy ilyen esetet láttam itt a fórumon az elmúlt másfél év alatt.)Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #68263 üzenetére
Köszönöm a választ!
Nálam egyébként szintén 4816MHz-en megy a proci, de ehhez a Prime stabilitáshoz 1.456V kellett. Másfél éve ezzel a beállítással egyetlen fagyás vagy kékhalál sem volt. Pedig gyötröm Mandelbrot-halmazokkal, rendereléssel, néha játékokkal.
Ezért gondolom, hogy önmagában az IBT, RealBench, Cinebench a tökéletes stabilitáshoz kevés.
Az persze más, ha valaki csak játszik a gépen.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #68255 üzenetére
Bocsi, jakusj szaktársnak ment volna, eggyel előtted, csak elkúrtam.
De ha már itt tartunk, én meg nem csak játszom a géppel, ezért fontos, hogy minden körülmények között stabil legyen. Ezért voltam olyan merész, hogy jakusj-t megkérdezzem, Nála hogy áll a helyzet.
Különben meg hadd kérdezzem meg, mit veszítesz, ha Prime alatt nem stabil? Fél órát? Kipróbálni azért talán csak lehet.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Beretvás #68220 üzenetére
jakusj-nek, 68219-re
Az már derék eredmény.
Megtennéd azt a topictársi szívességet, hogy erre a beállításra ráengedsz kb. háromnegyed óra Prime Blend tesztet?
Csak azért bátorkodom ilyet kérni, mert nekem 9590-em van, és az IBT-vel ugyanígy elbánik 4.8GHz-en, 1.428V-tal, ugyanakkor a stabil Prime-hoz ez a feszültség már kevés. Ha Neked a Prime-ot is viszi, leborulok nagyságotok előtt.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #67397 üzenetére
Az előzö hozzászólásomban pontatlan voltam. Belenéztem a BIOS-ba, és a valós értékek a következőek:
CPU NB 1.137V, 2436MHz. A RAM-ok pedig 1896MHz-en mennek. CPU NB LLC -- High.
Nem tudom, nálad miért kér jóval több NB-feszt a proci. Lehet, hogy csak én vagyok szerencsés. Az biztos, hogy ezzel a konfigommal még kékhalálom nem volt. (Ugyanezt a fagyásról már nem tudom elmondani.)[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #67395 üzenetére
Nálam 1.175V elég a 2440MHz-hez, 1910MHz-en mennek a memóriák, ráadásul 4 modul van belőlük.
Ezért kérdeztem Kroni1 kollégát.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Kroni1 #67392 üzenetére
Szerintem az 1.3V NB fesz sok kissé. Nem mintha baja lenne tőle a procinak, csak szükségtelennek tartom. Ráadásul 15 századdal a gyári érték fölött igenis jobban fűt. Megkérdezhetem, mihez kell ekkora NB-fesz?
Mennyin mennek a memóriák, és mekkora az NB frekvencia?[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Processzor felvásárlás
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest