Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #6507 üzenetére

"Szerintem minden ilyen "kapkodás""

Talán félreérthetően fogalmaztam. Legalábbis a válaszod hangvételéből arra következtettem, mintha úgy értelmezted volna az én hozzászólásomat, mintha azt szorgalmaznám, hogy az AMD tegyen meg mindent egy 24 magos Zen4 verzióért.

"Esetleg jövő tavasszal tudnának egy ZEN4 + ZEN4C(d) csinálni,"

Azt mondtam, hogy ha jövő év elejére úgyis elkészül a zen4c, hiszen jön a Bergamo, akkor azokból a 16 magos chipletekből tudnak csinálni egy Zen4 + Zen4c-t röviddel azután, hogy megjelent a Raptor Lake.

"de túl sok stratégia előnye nem lenne - túl sok erőforrást elvinne és nem sokat nyernének vele mert pár hónappal később ott a ZEN5."

Hát ezen lehet vitatkozni. Nyilván a 16+ magos sku-k esetén az, hogy kié a MT korona sokkal inkább presztízskérdés, mint valós piaci igény. (Jelenleg és persze mainstream desktop platformon értelmezve)

Viszont azt gondolom, hogy amennyiben a Bergamo tényleg megérkezik 2022Q4-2023Q1-ben, akkor túlzott optimizmus lenne néhány hónappal később Zen5-öt várni. Az AMD fejlesztési ciklusa ~15 hónap
    Zen: 2017. március
    Zen+: 2018. Április (+13)
    Zen2: 2019. Július (+15)
    Zen3: 2020. november (+15)

Ez alapján a zen4-nek 2022 februárban kéne elrajtolnia, de a pletykák szerint legjobb esetben is júliusban fog
    Zen4: 2022 Július (+20)

A szokásos 15 hónappal számolva legjobb esetben is 2023 október-novemberben jelenhetne meg. De e zen5 elvileg már N3-on készül, ami megint egy új gyártástechnológia, ami biztos egy újabb bizonytalansági faktort visz be. Feltéve, hogy tényleg N3. Legutóbb épp azt mondták, hogy a chipletezéssel már nem szükséges a legújabb gyártástechnológiát használni.

De mondom, hát miattam nem lenne szükséges a Zen4+Zen4c. Ez csak egy lehetőség, ami a szerveres útitervek megtartása mellett nyílik mindenféle kapkodás és pazarlás nélkül.

Új hozzászólás Aktív témák