Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #6487 üzenetére

Hát igen, a magszám alapú licencelés kérdése teljesen jogos felvetés.
    De ez nem csak a TR-t, hanem az EPYC (Bergamo) és Intel és más Arm gyártók termékeit is érinti.

Ne felejtsük el, hogy az 5. generációs EPYC esetén már 256 magos szerverlapkákról (is) beszéltek:
    "The Turin hyperscale variant would have 256 cores and a thermal design point of a whopping 600 watts, so people are saying."
    [link]

Persze nyilvánvaló, hogy a 256 mag az nem a general purpose, hanem a cloud/hyperscaler, mint ahogy a Zen4c/D esetén. Ők (GCP, AWS, Azure) semmilyen olyan szoftver nem használnak, ami más szoftveres cég felé licencköteles lenne? VMWare, vagy ilyesmi.

Mindenesetre ez azért is érdekes kérdés, mert én eddig meg voltam győződve arról, hogy az Intel hosszútávon a sokszálas teljesítményt - szerverek terén is - E magokkal kívánja biztosítani. Viszont abban teljesen igazad van, hogy a Pollack-szabály dacára, ebben a licenszelés korlátossága eléggé dealbreaker.

Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a 4 chipletes TR esetén legfeljebb a 2/2-t érdemes megjátszani, vagy még azt se.

Viszont a Bergamo csak Zen4c/D lapkákból fog állni. Hová fogják ellőni annak a selejtjét? TR-ből azért olyan sok szerintem nem fogy. AM5 esetén a két chipletes multithread teljesítményre célzó termékeknél érdemes lehet a másodlagos lapkát Zen4c/D-ből készíteni.
    Vajon készülhet budget lapka kizárólag Zen4c/D lapkából? Esetleg Zen4+ + Zen4c/D?

Új hozzászólás Aktív témák