- Régóta ott van a fiókban az Intel válasza az AMD-féle 3D V-Cache-re
- Esik eső karikára, a hardverek kalapjára
- Ha nem növelnéd feleslegesen a villanyszámlád, a Chieftecnek van pár új ajánlata
- ARC vs eARC — Ilyet is tud a HDMI-d? 🤨
- A következő évtizedbe repíti a NAND hatékonyságát a Samsung új kutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Hát igen...
Bár nem mondanám, hogy az AMD mostanában olyan nagy szekértolója lett volna az APUknak. Kivéve persze a semi-customot. De asztali/notebook piacon úgy tűnik nem látta eladhatónak/kifizetődőnek a komolyabb apuk bevetésének. A Renoir és a Cezanne legalábbis elég vékony apuk voltak. Munkagépekbe való, ami képet ad dGPU nélkül, vagy gamer notiba dGPU mellé tarcsiba. De nem célozták az önálló nagyteljesítményű APU... hát talán mondjuk úgy fogalmát. Hogy piaca van-e, azt szerintem most fog majd kiderülni az Apple jóvoltából.Azt nem tudom, hogy a CPU részen bütyköltek-e valamit, ezért azt most skippelem. Nekem úgy tűnik, hogy nem igazán, mármint persze azon kívül, hogy 4 helyett 8 performance mag van. Ez magyarázza, hogy hogy jön ki a ~2x akkora CPU teljesítmény ~2x akkora fogyasztásból. Persze a hasonló fogyasztású konkurenciához képest az előny impozáns.
A legimpozánsabb talán a görbék meredeksége - hogy az Apple mennyire a meredek részen skáláztatja.Ami az IGP részt illeti. Hát igen....
M1 PRO
256bit LPDDR5 = 200GB/s (32GB)M1 MAX
512bit LPDDR5 = 400GB/s (64GB)... ezek azok a sávszélességek, amikre mindig is gondoltunk, hogy illene, meg kéne, ha nem csak prüntyögőnek szánják.
De nézzük a másik oldalát is:
az M1 120mm2.
A képen 120px * 120px, az M1 Maxra pedig 220x240-et mértem azaz az M1 MAX egy ~440mm2-es lapka.
Ráadásul ez 5nm-en!Ez elég brutális, olyan, mintha az AMD hozzácsomagolna a 6800XT-hez egy CCD-t is!
(Nem is számolva azzal, hogy a Apple lapkái általában azonos gyártástechnológián is sűrűbbek, mint az AMD-i)Ezzel nyilvánvalóan lőttek a Apple megrendelésére gyártott AMD GPU-knak is.
De elnézve ezeket a perf/W grafikonokat még inkább kiváncsi vagyok, az Apple sikeresebben veszi-e majd fel a küzdelmet a bányászokkal, mint az Nvidia, vagy ő maga fogja kínálni a Store-ból némi jutalékért cserébe?
A jó hír az, hogy talán nemsokára lesz 7nm-es GPU a boltokban.
Új hozzászólás Aktív témák
- EA Sports WRC '23
- Vírusirtó topic
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Revolut
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Direct One (műholdas és online TV)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Hisense LCD és LED TV-k
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- MSI GeForce RTX 4090 GAMING X TRIO 24GB - Friss wellness - Garancia
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Phantom Black, fóliás új állapot, Regalaxy
- Keressek intel i7-i9!!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- ÚJ AKKU! Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3379
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 512GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3684, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest